"
Du er her: Forside > In the pit - Oslo Børs > Oslo Børs (OSE) nr 25
Oslo Børs (OSE) nr 25
highlander
06.07.2015 09:27
#4642

Endre
Åpner ny tråd, da den gamle har nådd 1000 innlegg og er stengt.

Lenke til forrige tråd:

OSE nr 24 OSEBX
highlander
06.07.2015 09:33
#4643

Endre
Foreløpig er fallet mye mindre enn fryktet etter Nei-flertallet i Hellas, både på Oslo Børs (OSEBX ned 0,75 %) og i resten av Europa (f.eks. er DAX "bare" ned 1,16 % i skrivende stund).

Kan ha sammenheng med at børsene falt en del allerede i slutten av forrige uke, fordi mange ønsket å ta ned risikoen før helgens avstemming. En annen mulig forklaring kan være "bargain hunting" - er det rett og slett for mange jegere/kjøpere der ute blir ikke nedgangen som mange forventer...

Endret 06.07.2015 09:35 av highlander
highlander
06.07.2015 12:13
#4645

Endre
Enn så lenge ser det ut som om antatt støtte på cirka 620 holder på OSEBX, men uken er fortsatt ung...
highlander
07.07.2015 08:18
#4652

Endre
Også USA falt mindre enn fryktet (etter Hellas nei i helgen) i går kveld, og Asia hentet seg noe inn igjen i natt.

Netfonds' åpningsprognose:

"Vi tror Oslo børs åpner opp 0,17 prosent i dag. De asiatiske børsene, utenom Kina, er alle opp tirsdag morgen. Investorene forventer nå at forhandlingene mellom Hellas og EU tas opp igjen. Vi tror for øvrig også det, ettersom ingen parter er tjent med dagens fastlåste situasjon. Når en løsningen kan være på plass er derimot usikkert, men vi antar at mye kan være i boks allerede denne uken. Utvalgte hendelser i dag; Makro: International Trade (14:30)."
highlander
07.07.2015 12:22
#4655

Endre
DAX slipper taket (har snudd fra 0,5 % pluss til 0,6 % minus), mens OSEBX utrolig nok er tilnærmet uendret. Jeg bruker "utrolig nok" fordi oljeprisen fortsatt er kraftig ned siden OSE stengte mandag. (Mesteparten av oljeprisfallet kom i USA mandag kveld norsk tid.)

Tyngdekraften vil gjøre seg gjeldende utover dagen...?

Endret 07.07.2015 12:22 av highlander
Beins
07.07.2015 16:38
#7426

Endre
Stig Myrseth forventer et rally på OSE etter denne begrensede korreksjonen.
Det samme gjelde Caldaro og SPX.
Begge mener at nedtrenden er i sin avsluttende fase.

Så får vi se hvordan oljepris og Hellas stiller seg overfor disse spådommene.
highlander
09.07.2015 08:58
#4665

Endre
Netfonds' åpningsprognose:

"Vi tror Oslo børs åpner opp 0,33 prosent i dag. Det nærmer seg deadline for Hellas da landet har fått beskjed fra sine kreditorer om å komme opp med en ny reformplan innen fredag. Søndag samles for øvrig alle 28 EU ledere for å diskutere en ny redningspakke for det svakeste landet i eurosonen. Vi forventer at Hellas vil bli tilbudt en forbedret låneavtale, som gjør at EU forblir inntakt slik det er i dag. De asiatiske børsene er opp torsdag, etter kraftig fall i går. I går ble for øvrig en ny resultatsesong sparket i gang da aluminiumsgiganten Alcoa, leverte sine Q2 tall. Selskapet leverte svakere enn ventet grunnet økt aluminiumseksport fra kinesiske produsenter. Utvalgte hendelser i dag; Makro: Jobless Claims (14:30)."
highlander
10.07.2015 08:30
#4669

Endre
Etter en god dag i går venter Netfonds ytterligere oppgang i dag:

"Vi tror Oslo børs åpner opp 0,77 prosent i dag. Hellas leverte en ny reformplan innen fristen i går, dermed ligger alt til rette for at landet nå vil kunne fremforhandle en bedre avtale med sine kreditorer enn tidligere. Aksjemarkedene i Europa ventes å stige markert på denne nyheten. Den tyske og franske børsen bør åpne best, da disse to landene har mest å tjene på at eurosamarbeidet består slik det er i dag. Oslo Børs vil for øvrig også påvirkes av resultatfremleggelser i dag. Utvalgte hendelser i dag; Selskapsreultater: DNB, FOE. Makro: Wholesale Trade (16:00)."
highlander
12.07.2015 12:10
#4674

Endre
Stig Myrseths nyhetsbrev for kommende uke:

Dovre-porteføljen: Det europeiske gassmarkedet

Mens øvrige råvarer har blitt massakrert, har prisen på naturgass i Europa holdt seg bemerkelsesverdig stabil. Det kommer neppe til å vare.

Verdien av vår råolje-eksport har kollapset det siste året. Norge eksporterer imidlertid mer naturgass enn olje, og det har således vært et kjærkomment plaster på såret at europeiske gasspriser har holdt godt stand.

Det stramme europeiske gassmarkedet de siste årene skyldes flere ekstraordinære hendelser. For to år siden brøt Ukraina-krisen ut, og denne førte som kjent til forstyrrelser i strømmen av russisk gass til Europa.

Groningen
Som om ikke dette var nok, ble gassmarkedet rammet av nok et forsyningsavbrudd i fjor. Da vedtok den nederlandske regjeringen å redusere produksjonen ved det gigantiske Groningen-feltet. Årsaken var lokale protester etter bygningsskader forårsaket av jordskjelv.

Groningen er Europas største gassfelt og dekker rundt ti prosent av kontinentets behov.

Neste år settes imidlertid flere store LNG-eksportterminaler i drift, noe som vil lede til et overforsynt verdensmarked. Vi venter at mer LNG vil finne veien til Europa. Det vil sette prisene under press.

2015 kan bli det siste året med gode priser for norsk naturgass. I så fall har vår hjemlige energinæring nok en kalddusj i vente.

Økt riggaktivitet
Hvordan står det til med vår øvrige råvareproduksjon? Oljeprisen falt i forrige uke etter et uventet hopp i den amerikanske riggaktiviteten.

Etter lang tids sammenhengende nedgang viste de ukentlige statistikkene en økning i antallet aktive rigger på tolv stykker. Oppgangen skyldes forhåpentligvis tilfeldigheter.

Alternativt kan den innvarsle at produksjonskostnadene til skiferoljeprodusentene er enda lavere enn tidligere antatt.

Blytung aluminiumspris
I smelteverksindustrien er det heller ingen jubelsommer. Aluminiumsprisen har stupt og handles på det laveste nivået siden finanskrisen.

På dagens nivå burde en betydelig del av verdens produksjon være ulønnsom, noe som taler for at prisen skal opp. En prisoppgang vil imidlertid ikke finne sted før vi ser faktiske nedstengninger.

Hittil har dog produksjonskuttene glimret med sitt fravær. Dette gjenspeiler muligens at mange høykostprodusenter, les kineserne, er villige til å produsere med tap.

En annen mulighet er at produksjonskostnadene har falt og er lavere enn tidligere antatt. Den viktigste innsatsfaktoren i aluminiumsproduksjon er energi, og det har som kjent blitt mye billigere.

Dovre-porteføljen (ingen endringer)

 Aqua Bio Technology
 Norwegian
 Aker Solutions
 Det norske oljeselskap
 PGS
 Subsea 7
highlander
13.07.2015 08:27
#4681

Endre
Netfonds' åpningsprognose:

"Vi tror Oslo børs åpner opp 0,17 prosent i dag. En ny låneavtale mellom Hellas og långiverne (EU kommisjonen, ECB og IMF) skal nå være innenfor rekkevidde. Partene har forhandlet gjennom hele helgen. Når det er sagt, forhandlingene skal ha bæret preg av sterke uttalelser fra enkelte av deltakerne. Denne uken slippes det for øvrig flere selskapsresultater, noe som kan ta bort litt fokus fra gjeldsproblematikken i eurosonen. Blant annet leverer Gjensidige, Aker Solutions, Entra, Strorebrand, Orkla, Schibsted, REC og Norwegian sine Q2 tall. Det er ingen viktige hendelser i dag. "
highlander
14.07.2015 09:00
#4687

Endre
Netfonds' åpningsprognose:

"Vi tror Oslo børs åpner opp 0,23 prosent i dag. De asiatiske børsene endte blandet tirsdag, dermed er det ingen drahjelp å få fra den regionen i dag. Investorene vurderer nå hva de skal gjøre etter at gjeldsproblematikken i EU tilsynelatende er over. Dvs. i går ble EU og Hellas omsider enige om en ny låneavtale. Dette var for øvrig helt i tråd med våre forventninger. Resultatsesongen fortsetter i dag, noe som vil kunne prege Oslo Børs også i dag. Blant annet tror vi Gjensidige vil åpne opp 2,8 % på sterke Q2 tall. Utvalgte hendelser i dag; Resultater: GJF, ENTRA. Makro: Retail Sales, Import & Export Prices, Business Inventories."
highlander
15.07.2015 08:36
#4690

Endre
Netfonds' åpningsprognose:

"Vi tror Oslo børs åpner opp 0,32 prosent i dag. Ferske BNP tall fra Kina viste at landet vokste med en årstakt på 7 % i forrige kvartal. Dette var noe bedre enn ventet, dog aksjemarkedene i Asia endte likevel blandet. I Europa derimot, ligger det an til oppgang fra Start. Her hjemme vil børsen drives av en høyere oljepris og positiv stemning fra de amerikanske aksjemarkedene i går kveld. Når det er sagt, selskapsresultater vil kunne prege handelen også i dag. Utvalgte hendelser i dag; Resultater: AKSO, DETNOR, STB, BRG. Makro: PPI, Empire State Index, Industrial Production."

Litt for optimistisk i dag, Roger Berntsen? Skal vi se... Oljeprisen er nå ned, AKSO, DETNOR og STB alle med dårligere tall enn forventet, Kina ned over 4 % til tross for bedre BNP-tall enn ventet, OSEBX ligger rett ved et større motstandsnivå...

Endret 15.07.2015 08:45 av highlander
highlander
16.07.2015 09:25
#4696

Endre
Noe svakhet både når det gjelder oljeprisen og Wall Street i går kveld, kanskje derfor oppgangen ikke er større (foreløpig) etter at Hellas' parlament har godtatt alle kreditorenes krav...?

Oslo Børs opp 0,3 % i skrivende stund, mens oppgangen i EU er mer markant (eks. Frankrike og Tyskland begge opp rundt 0,7-0,8 % for øyeblikket).

Rent teknisk har OSEBX passert 645...
blåball
16.07.2015 10:01
#1798

Endre
Kina har satt ned renten tre ganger siste året , og leverer BNP på 7 % , EU " rir av stormen med Hellas for denne gang .

Fed i USA signaliserer første rente oppgang på lange tider , i slutten av dette året .

Lave renter er en fordel fordel for Statsgjeld , og børsnoterte selskaper .

City oppgraderer Statoil tll kjøp , "BIG OIL" kutter kostnader og innvesteringer for flere år fremover , lav Norsk Kronekurs gir inntekter til mange eksportrettede selskaper på Oslo Børs.

Skiferolje produksjon i USA flater ut , og prissikringskontrakter holder "liv i produksjon en stund til , hvor lenge ?

Ha en fortsatt god sommer .
blåball
16.07.2015 10:01
#1799

Endre
dobbell

Endret 16.07.2015 10:02 av blåball
highlander
17.07.2015 08:50
#4704

Endre
Netfonds forventer nok en dag med oppgang, i hvert fall fra start:

"Vi tror Oslo børs åpner opp 0,18 prosent i dag. ECB økte i går likviditetslinjene til Hellas slik at banksystemet i landet skal kunne gjenåpnes som normalt. I tillegg uttalte ECB sjefen at långiverne (EU kommisjonen, ECB og IMF), må ettergi gjeld slik at landet skal kunne komme seg på fote igjen etter finanskrisen. Sjefen for IMF uttrykte for øvrig samme syn onsdag, dermed ligger det i kortene at slikt skjer. Dette er et klart skudd for baugen for Merkel og tysklands finansminister, Schuable. Det er viktig å huske på at sjefen for ECB er adskillig mektigere en Tysklands forbundskansler. Utvalgte hendelser i dag; Resultater: ORK, SCH, AKER. Makro: CPI, Housing Starts, Consumer Sentiment."
highlander
19.07.2015 23:34
#4707

Endre
Stig Myrseths nyhetsbrev for kommende uke:

Dovre-porteføljen: Lotto-aksjene på Oslo Børs

Hvilke aksjer kan doble seg frem mot årsskiftet? Vi har sett nærmere på noen av selskapene hvor det kan være mulig å gjøre raske penger.

REC Silicon er førstemann ut. Løser handelskonflikten med Kina seg og blir det kommende klima-toppmøtet i Paris en suksess, er det lett å forestille seg en dobling. Motsatt er faren for kursfall og nye emisjoner overhengende om solkrigen mellom USA og Kina trekker ut.

DNO er også verd å holde på radarskjermen. Akkurat nå kjemper den irakiske og kurdiske regjeringen for livet mot IS, og DNO sliter med å få oppgjør for oljen sin.

Skulle det bli orden på betalingene, er DNO en doblingskandidat. Omvendt er nye emisjoner neppe langt unna om betalingsstansen vedvarer.

Dypsykliske næringer
Det er mange doblingskandidater i dypsykliske, kapitalintensive bransjer som nå ligger nede med brukket rygg om konjunkturene bedrer seg.

Tar bulkratene seg opp fra de rådende krisenivåene, kan Golden Ocean og Jinhui Shipping gå i taket. Dette fordrer imidlertid antakelig at infrastrukturinvesteringene tar seg opp i Kina hvilket ikke virker sannsynlig.

Innen oljeservice er det også mange aksjer som kan eksplodere om oljeprisen presterer et comeback. Selskaper som Dolphin, EMGS og Odfjell Drilling er interessante ved en kraftig oljeprisoppgang. Motposten er at skifteretten vil true om ikke så lenge om oljemarkedet forblir overforsynt.

Gjeldfrie Panoro Energy bygger akkurat nå ut et lavkost-oljefelt i Vest-Afrika med forventet produksjonsstart ved årsskiftet. Går utbyggingen etter planen, er aksjen en doblingskandidat.

Risikoen er at selskapet kan gå tomt for penger før oljen spruter ved betydelige kostnadsoverskridelser eller om noen av de andre feltpartnerne ikke overholder sine investeringsforpliktelser.

Innovasjonsselskaper
Innen IT og bioteknologi er det mange selskaper som kan doble seg om de får det store teknologiske eller kommersielle gjennombruddet. For de fleste av disse ligger imidlertid de store kurstriggerne lenger frem i tid enn årsskiftet.

Det mest interessante innovasjonsselskapet akkurat nå er etter min mening Next Biometrics. Biometri-markedet eksploderer, og fingeravtrykkslesere vil snart være standard på mobiltelefoner, nettbrett, adgangskontroller til kontorer og så videre.

Nøkkelkortenes og passordenes tid er heldigvis snart forbi.

Industrielt gjennombrudd
Next fikk tidligere i år sitt industrielle gjennombrudd da selskapet annonserte en kontrakt med sjusifret volum med en «global tier 1-aktør». I løpet av inneværende kvartal vil denne aktøren lansere produkter med Next sine løsninger, og det vil da bli klart hvem dette er.

Skulle Next bli oppdaget av kapitalmarkedet, er oppsiden potensielt meget stor. Det er bare å se på verdsettelsen av Idex og svenske Fingerprint.

Risikoen er imidlertid også betydelig. På grunn av skalafordeler er suksess selvforsterkende i IT-bransjen. Derfor ser man ofte at «the winner takes all». Selv om biometri tar av, er det langt fra sikkert at Next blir med på festen.

Dovre-porteføljen

 Aqua Bio Technology
 Norwegian
 Det norske oljeselskap
 PGS
 Subsea 7
 Next Biometrics

Inn: Next Biometrics
Ut: Aker Solutions
highlander
20.07.2015 08:35
#4713

Endre
Fra Netfonds i dag:

"Vi tror Oslo børs åpner opp 0,15 prosent i dag. De asiatiske børsene endte blandet mandag. Når det er sagt, kursutslagene var små. I Europa derimot, ventes det det en liten oppgang fra start, det samme forventer vi for Oslo Børs. Det er ellers få nyheter å melde om, bortsett fra at de greske bankene vil gjenåpnes i dag. I morgen legger for øvrig både Yara og Norsk Hydro frem sine Q2 tall, mens Telenor tallene slippes onsdag og PGS torsdag. Det er ingen viktige hendelser i dag."
blåball
20.07.2015 10:24
#1800

Endre
Dollaren er sterk for for tiden , og produksjonskostnader i USA nærmer seg KINA nivå (Skiller bare 5 % i favør KINA).

Produksjonkostnader i Norge er rimlig høge , ett lavere skattenivå og lønnsnivå i Norge kunne bidratt til styrket konkuranse evne .
Men lav Norsk Kronekurs bidrar noen år fremover , så lenge Norske Petroliumsinntekter er redusert med en fjerdedel .

En gradvis bedret Verdensøkonomi , får "hjelp" av Iran som vil holde stabile "lave" oljepriser under 80 Dollar fatet noen år fremover . (Og Iran kan levere olje sammen med OPEC fra og med desember dette året , gitt att godkjennelse i Kongressen i USA går smertefritt......Obama har vetorett og kan "tvinge gjennom godkjennelse av Atomavtale".

Statoil kutter dermed kostnader og innvesteringer , på bekostning av oljeservice som får lave marginer flere år fremover. (STATOIL sikrer "cashflow" og kredittverdighet.)
highlander
21.07.2015 08:39
#4718

Endre
OSEBX var over 655 på det høyeste i går, men avsluttet dagen på 648,56. I dag er det duket for en ny opptur, i hvert fall fra åpning.

Fra Netfonds:

"Vi tror Oslo børs åpner opp 0,36 prosent i dag. To av tungvekterne på Oslo Børs, Hydro og Yara, leverer kvartalstall tirsdag morgen, noe som vil prege åpningshandelen i dag. Blant annet slo Hydro forventningene med god margin og vi mener aksjen bør åpne opp 4,9 % på disse. Yara sine tall kommer først etter at vi har publisert denne morgenkommentaren. De asiatiske børsene endte for øvrig svakt opp i natt. Utvalgte hendelser i dag; Resultater: Norsk Hydro, Yara."

Endret 21.07.2015 08:39 av highlander
OldNick
21.07.2015 09:57
#17117

Endre
DNB Markets oppgraderer markedet basert på at farene de så tidligere i år har fortatt seg, da spesielt Grexit og en mulig nedsmelting i Kina.

De ser den økonomiske syklusen fortsetter, og selv om den økonomiske fremgangen i Europa har fortatt seg litt, er det fortsatt rom for forbedrede selskapsresultater.

De ser for seg en renteøkning i USA før jul på tross av at markedet ikke priser inn en før i Januar. Det skulle borge for fortsatt sterk USD, noe som hjelper nordiske (og norske) aksjer.

DNB Markets oppgraderer markedet

Mandag morgen oppgraderte meglerhuset sitt markedssyn til «overvekt», etter å ha hatt et «nøytralt» syn på aksjemarkedet siden mars


Helene Kleppe, Hegnar.no
21.07.2015

- Det som gjorde at vi nedgraderte i mars har, har nå spilt seg ut, sier aksjestrateg Paul Harper i DNB Markets til DN.

I mars fryktet meglerhuset veldig lave statsrenter med risiko for oppjusteringer, at renteheving i USA skulle komme på agendaen, samt at Hellas og Kina skulle komme på agendaen som mulig problemer. Nå ser de en oppside på 10 prosent for Norden over de neste 12 månedene.

- Vi er litt mindre entusiastiske på vegne av Norge enn for øvrige de øvrige landene Norden, gitt vårt forsiktige syn på energisektoren, sier Harper.

Blant norske selskaper, anbefaler DNB Markets blant andre Norsk Hydro og rederiet Golden Ocean.
LinPiao
21.07.2015 10:53
#2253

Endre
Blåball. - hva mener du med å skrive at "Obama har vetorett og kan tvinge igjennom en godkjennelse av atomavtale" ?
renud
21.07.2015 11:13
#9692

Endre
LinPiao

Blåball har nok rett i det. Sjansen for at atomavtalen blir stoppet i USA er teoretisk sett til stede, men pga. Presiidentens vetorett, som Obama allerede har sagt at han kommer til å benytte seg av ved behov, vil avtalen med all sannsynlighet passere i begge kamrene.

Her en "oppskrift" på hvordan avtalen teoretisk kan stoppes:
Here's how Congress could kill the Iran deal. businessinsider.com Jul. 14, 2015
blåball
21.07.2015 11:48
#1801

Endre
Åndelig leder i Iran vil fortsette sine "gamle" strategier i Midtøsten .

Utenriksminister Kerry (USA) mener dette er svært urovekkende.(Les E24 i dag).

Tankrater i Midtøsten tar seg opp , fusjon mellom Frontline 2012 og Frontline gir Fredriksen nye muligheter . (Historien gjentar seg....).

LinPiao
21.07.2015 11:51
#2254

Endre
renud - takk for artikkelen.

Jeg stusset fordi Senatet tidligere har blokkert internasjonale avtaler - for eksempel klimaavtaler - til tross for presidentens vetorett. Kongressen kan igjen overprøve Obamas veto, men da trengs to tredels flertall i begge kamrene, og det skjer ikke i dette tilfellet.

Altså dårlige nyheter for oljeprisen.

Endret 21.07.2015 11:52 av LinPiao
blåball
21.07.2015 11:59
#1802

Endre
Vel , Russland skal vistnok ha møte med OPEC i slutten av denne måneden. (Noen som vet noe mer om innholdet i dette møtet ?).
highlander
21.07.2015 23:57
#4724

Endre
Oslo Børs var overraskende sterk i dag, i motsetning til resten av verden.

Etter å ha snakket med flere investorer jeg kjenner og meglere som ikke er på ferie, er alle uten unntak ganske bullish. Når konsensus - og de tekniske signalene - er så samstemte i forhold til videre oppgang, tror jeg at de kan ta feil.

Når det gjelder OSEBX bør det i hvert fall komme en test av bruddstedet 644-645 fra oversiden. Det er ikke så langt ned dit...

Endret 21.07.2015 23:57 av highlander
highlander
22.07.2015 08:09
#4725

Endre
Netfonds' åpningsprognose:

"Vi tror Oslo børs åpner ned -0,41 prosent i dag. Svak utvikling på børsene i USA i går, samt i Asia i natt gir grunnlag for aksjefall i Europa i dag. Oslo Børs vil også preges av dette. Når det er sagt, de siste dagers resultatfremleggelser vil kunne påvirke markedsutviklingen her hjemme noe. I dag er det for øvrig Telenors tur til å offentliggjøre sine Q2 tall. Dette blir Fredrik Baksaas sin siste kvartalspresentasjon, da Sigve Brekke nå overtar roret i telegiganten. Utvalgte hendelser i dag; Resultater: Telenor. Makro: Existing Home Sales."
highlander
23.07.2015 08:06
#4730

Endre
Netfonds' åpningsprognose:

"Vi tror Oslo Børs åpner relativt flatt i dag. De asiatiske børsene er stort sett opp torsdag morgen, tiltross for nedgang på Wall Street i går. Investorene er for øvrig mest opptatt av resultatfremleggelser, og mindre opptatt av makro. Her hjemme har mange av tungvekterne allerede lagt frem sine tall, men enkelte gjenstår fremdeles. Blant annet leverer Statoil sine Q2 tall førstkommende tirsdag. Utvalgte hendelser i dag; Resultater: PGS, XXL. Makro: Jobless Claims, Leading Indicators."
highlander
24.07.2015 08:13
#4738

Endre
Netfonds venter en liten nedgang i dag, i hvert fall fra start:

"Vi tror Oslo børs åpner ned -0,25 prosent i dag. Svake resultatfremleggelser fra 3M og Caterpillar bidro til aksjefall på Wall Street i går. Dette forplantet seg videre til Asia i natt, dermed ligger det i kortene at de europeiske børsene vil starte dagen ned. Det slippes for øvrig ingen kvartalstall her hjemme i dag. Neste uke slipper blant annet Statoil sine tall, noe som vil bli en av ukens viktigste hendelser. Utvalgte hendelser i dag; Makro: PMI Index, New Home Sales."
highlander
26.07.2015 11:34
#4743

Endre
Stig Myrseths nyhetsbrev for kommende uke:

Dovre-porteføljen: Hundedagene

Hundedagene har startet, og ifølge folketroen har ting lett for «å gå på tverke» på denne tiden. Vi har sett nærmere på hva som kan gå galt i aksjemarkedet.

Hellas og eurosonen er først ut. Det er vanskelig å si om det endelige utfallet blir en Grexit eller ei.

Trolig er en Grexit å foretrekke for eurosonen. Hellas-krisen har allerede gjennom flere år stjålet oppmerksomheten fra andre oppgaver som EU-politikerne heller kunne brukt tiden på.

Videre viser det nylige misligholdet at brannveggene virker og at faren for en ukontrollert spredning av gjeldskrisen er liten.

Dette betyr likevel ikke at eurosonen står på trygg grunn. Hovedrisikoen er nå politisk. Skulle euroskeptiske partier komme til makten i store, forgjeldede nasjoner som Italia eller Frankrike, vil det fort skape en kritisk situasjon.

Trippel boble
Kina har en gjelds-, eiendoms- og aksjeboble og utgjør antakelig den største trusselen mot verdensøkonomien akkurat nå. Vi heller likevel mot at det går bra en stund til. Det er to årsaker til det:

For det første har regjeringen vist seg både handlekraftig og kompetent. Dernest har myndighetene ualminnelig stor handlefrihet i den økonomiske politikken.

Her kan nevnes at renten kan kuttes kraftig samtidig som Kina sitter på verdens største valutareserver. I tillegg går landet med store overskudd i utenriksregnskapet.

Ved tegn til finansiell eller økonomisk ustabilitet vil myndighetene garantert gripe inn og iverksette tiltak. Bare se på hva som skjedde etter det nylige raset på Shanghai-børsen.

De som venter på det store Kina-krakket, må nok vente litt til.

Russland
En løsning på Ukraina-krisen lar fortsatt vente på seg, og i mellomtiden skjer det en kraftig opprusting i hele Øst-Europa. Både i Vest-Russland og Øst-Europa pågår det jevnlig store militærøvelser tett inntil grensen.

Den største faren er at trefninger mellom NATO og Russland bryter ut ved en misforståelse eller feil. Litt som nedskytningen av passasjerflyet MH17 over Ukraina.

Obligasjonskrakk
Den fjerde og siste store kjente risikoen er muligheten for alvorlig renteuro. Miksturen av historisk lave renter og dårlig likviditet kan føre til sjokk i obligasjonsmarkedet om prisstigningen tar seg uventet opp eller om Federal Reserve overrasker.

Råvarepriser i fritt fall og tegn til deflasjon i Kina taler riktignok for en fortsatt lav inflasjon. Motposten er at USA nærmer seg full sysselsetting samtidig som produktivitetsveksten er minimal.

Privat forbruk
Vi tar denne uken inn Kongsberg Automotive i Dovre-porteføljen. For det første drar selskapet nytte av nedgangen på rundt fem prosent i kronekursen gjennom sommeren.

Dernest er selskapet et spill på økt kjøpekraft i husholdningene. Fallende mat- og energipriser taler for at privat konsum, deriblant bilsalget, kan overraske positivt.

Til sist er verdsettelsen attraktiv med en forward P/E rundt sju. Dersom Oslo Børs ikke er villig til å prise selskapet høyere, er det bare et spørsmål om tid før andre gjør det, og selskapet blir kjøpt opp.

Dovre-porteføljen

 Aqua Bio Technology
 Norwegian
 Det norske oljeselskap
 Subsea 7
 Next Biometrics
 Kongsberg Automotive

Inn: Kongsberg Automotive
Ut: PGS
highlander
27.07.2015 08:40
#4747

Endre
Netfonds' åpningsprognose:

"Vi tror Oslo børs åpner ned -0,35 prosent i dag. De amerikanske børsene falt fredag kveld, noe som vil prege Oslo Børs negativt i dag, i alle fall i åpningsminuttene. De asiatiske børsene endte for øvrig også ned i natt. Investorenes risikoapetitt har vært fallende de siste ukene, i takt med fallende råvarepriser. I morgen slipper Statoil sine Q2 tall. Utvalgte hendelser i dag; Makro: Durable Goods."
Beins
27.07.2015 11:18
#7507

Endre
Shanghai ned over 8% i morgentimene.

Kina har en mulig trippel boble i eiendom, aksjer og kreditt.

Dersom børskrakket fortsetter i Kina, kan ringvirkningene bli store. Også for OSE.

Spørsmålet er om myndighetene har noe igjen i verktøykassen.

falitt
27.07.2015 12:03
#21699

Endre
beins:
Kinabørsene hadde vel nærmest antatt pyramidespill-karakter. Mot det finnes det vel knapt verktøy ?

Å pøse inn penger for å holde pyramiden i gang er vel umulig på sikt, så man må antagelig bare la korreksjonene gå sin gang, inntil kursene er på naturlige nivåer.

Endret 27.07.2015 12:03 av falitt
Beins
27.07.2015 18:13
#7508

Endre
falitt

Det kommer an på hvor ille det står til med ubalansene i kinesisk økonomi.
Men vi ser at Kina påvirker råvareprisene negativt på verdensmarkedet allerede.

Ellers har Kina en forkjærlighet for gamle virkemidler som å stenge børsen, innføre kvoter på hvor mye aksjer man kan selge, restriksjoner på utlendingers aksjeinvesteringer o.l.
highlander
28.07.2015 09:33
#4755

Endre
USA falt noe mindre enn fryktet i går kveld. Markedene ute har roet seg noe. Dette sammen med knalltall fra Statoil bør gi en brukbar dag på Oslo Børs.
highlander
29.07.2015 08:29
#4756

Endre
Netfonds' åpningsprognose:

"Vi tror Oslo børs åpner opp 1,03 prosent i dag. De amerikanske børsene steg markant etter at de europeiske børsene stengte i går. Dette vil hjelpe Oslo Børs i dag. Oppgangen på Wall Street ble ledet an av råvareaksjene, noe som er ekstra positivt for det norske aksjemarkedet. De asiatiske børsene endte for øvrig blandet i natt, etter nok en volatil dag på Shanghai børsen. I kveld, norsk tid, er det duket for rentemøte i Federal Reserve. Markedet/investorene venter på datoen for første rentehevningen i USA. Når det er sagt, pga. den siste tids uro på verdens finansmarkeder vil den første hevningen antakelig skyves ut i tid. Utvalgte hendelser i dag; Resultater: Subsea 7. Makro: Pending Home Sales, FOMC Meeting (Rentemøte USA)"
highlander
30.07.2015 08:48
#4759

Endre
Det blir nok en god børsdag, i hvert fall fra start. Netfonds' åpningsprognose:

"Vi tror Oslo børs åpner opp 0,68 prosent i dag. Det ble som ventet ingen hint om når den forestående rentehevningen i USA kommer da Fed avsluttet månedens rentemøte i går kveld. Dette ble godt mottatt på Wall Street. Olje og råvareaksjene ledet an oppgangen gjennom hele dagen. De siste to dagene har for øvrig Statoil dratt det norske aksjemarkedet oppover, noe vi forventer skjer også i dag. De asiatiske børsene endte blandet torsdag. Utvalgte hendelser i dag; Resultater: TGS Nopec. Makro: GDP, Jobless Claims. "
blåball
30.07.2015 13:47
#1814

Endre
Ett lite oljerally på børsen i dag , oljepris stiger ,og Dollaren er sterk i påvente av rentehevining mot Nyttår i USA .

Big Oil og STATOIL kutter kostnader og bemanning , og utsetter investeringer flere år frem i tid . (for å sikre kontanter/cashflow.)

Norsk Kronekurs forblir lav flere år fremover , inntil Staten Norge får inn mer skatteinntekter fra oljeservice og oljeutvinning. (Statens Petroliums Inntekter er redusert med ca en fjerdedel i seinere tid.....).

Lave Energiutgifter på Verdensbasis gir lav innflasjon og fortsatte lave renter /rentebaner i USA og EU . (KINA har satt ned sine renter siste året , og flere rentekutt / tiltak er på vei ?)

Brasil må kutte sine ambesiøse mål om økt oljeutvinning , og Norske selskaper går glipp av store oppdrag fremover ?
highlander
31.07.2015 08:22
#4760

Endre
Netfonds regner med relativt flat børs fra start i dag:

"Vi tror Oslo Børs åpner relativt flatt i dag. De asiatiske børsene endte blandet fredag etter at S&P500 stengte uendret torsdag kveld. Investorene har for øyeblikket ikke så mye å forholde seg til da resultatsesongen nå går mot slutten. Når det er sagt, usikkerheten i det kinesiske aksjemarkedet er fortsatt stor, noe som bekymrer mange. Utvalgte hendelser i dag; Resultater: RCL, Archer. Makro: Chicago PMI, Consumer Sentiment. "
blåball
31.07.2015 15:32
#1818

Endre
Bejing KINA tildelt OL (olympiske leker i 2022). (Les Nyheter.)

KINA har en BNP vekst på 7 % siste året .
INDIA kan gå forbi KINA i folketall i 2022. (og i BNP vekst ).

Det Kinesiske aksjemarkedet kan bli åpnet for utenlandske investorer , men ikke en ren kopi av det "vestelige system". (Gode grunner for det.....??? )

Oslo Børs stiger på en gradvis vekst i Verdensøkonomi dette året , og lav Norsk Kronekurs.

Men Staten Norge får inn mindre skatte inntekter enn vanlig , og ledighetsrate stiger for hver måned som går..........

Senker Regjeringen skatten på arbeids inntekt til høsten , og bedrifts skatt ?

Mer kapital til forsking og innovasjon ?

Endret 31.07.2015 15:34 av blåball
highlander
02.08.2015 14:42
#4765

Endre
Stig Myrseths nyhetsbrev for kommende uke:

Dovre-porteføljen: De skandinaviske boligmarkedene

Boligmarkedene utgjør en økende trussel mot den finansielle stabiliteten i Norge og Sverige. Danske boligpriser har betydelig oppside.

De skandinaviske boligmarkedene har utviklet seg vidt forskjellig. Finanskrisen førte til et markant prisfall og bankkrise i Danmark. Danskene har de siste årene spinket og spart og bygget ned gjeld.

I Norge og Sverige har derimot himmelfarten vedvart samtidig som husholdningene har fortsatt å akkumulere gjeld. Dette har presset mange indikatorer inn i faresonen.

Norske og svenske boligpriser synes tydelig overvurderte sett i forhold til både husleier og inntekter. Videre er gjeldsgraden til husholdningene på rundt 200 prosent av disponibel inntekt i den høye enden av skalaen.

Miksturen av høy gjeld og eleverte priser utgjør en økende risiko for norsk og svensk økonomi, spesielt om pris- og gjeldsgaloppen fortsetter.

Renten endrer alt
Dette betyr likevel ikke at prisene nødvendigvis vil falle med det første. Årsaken er at de eksepsjonelt lave rentene gjør historiske sammenligninger mindre relevante.

Dagens lavrenteklima gjør en gjeld på 200 prosent av disponibel inntekt mye lettere å bære nå enn på 80-og 90-tallet.

Videre kan en yield på 2-3 prosent på utleieleiligheter i Oslo og Stockholm heller ikke sies å være irrasjonelt lavt når man ser på hva andre sikre plasseringer som statsobligasjoner gir i avkastning.

Utsiktene fremover
Så fremt renten ikke stiger markert eller økonomien svekkes kraftig, er det gode muligheter for at boligprisene klatrer videre i Oslo og Stockholm.

Vurderer du å kjøpe bolig som investeringsobjekt, anbefaler vi likevel heller å satse på København.

Danske boligpriser er på linje med historisk snitt sett i forhold til inntektene. På en rentejustert basis fremstår de imidlertid som billige, og oppsiden kan fort være på 50 prosent.

Cruise og LPG
I Dovre-porteføljen tar vi denne uken inn RCL. I en verden med fallende mat- og råvarepriser er forbrukeren og selskaper som RCL vinnerne. Resultatutsiktene er gode, og vi satser på at en gradvis stigende inntjening vil dra aksjekursen videre opp.

Vi slipper også BW LPG inn i varmen. Den amerikanske produksjonen av LPG øker kraftig, og denne møtes av en umettelig asiatisk appetitt. Resultatet har blitt en ratefest for rederne.

På børsen prises LPG-aksjene som om vi allerede har kommet til nachspielet. Det er for pessimistisk.

Kvitt eller tredobbelt
Sistemann inn er Panoro Energy. Oljemyggen verdsettes for tiden til kun 13 prosent av bokført egenkapital.

Når spriket mellom egenkapital og børsverdi blir så ekstremt, betyr det at markedsaktørene enten mener at egenkapitalen er kraftig oppblåst eller at det er overhengende fare for en likviditetskonkurs og overføring av verdiene til nye eiere.

Panoro er høyrisikocase. På dagens nivå er imidlertid så mye negativt inndiskontert at aksjen er en klar doblingskandidat om selskapet makter å gjennomføre den pågående feltutbyggingen på budsjett og starte oljeproduksjonen ved årsskiftet.

Dovre-porteføljen

 Norwegian
 Next Biometrics
 Kongsberg Automotive
 BW LPG
 RCL
 Panoro Energy

Inn: Panoro Energy, BW LPG, RCL
Ut: Aqua Bio Technology, Subsea 7, Det norske oljeselskap

Endret 02.08.2015 14:43 av highlander
blåball
03.08.2015 13:42
#1824

Endre
Oljeprisen stiger litt for øyeblikket.

Europabørser går godt i pluss , og utsikter til relative lave olje og energipriser , en del år fremover , er godt nytt.

ASIA og KINA har god vekst samlet sett.

Utsikter til ett lavere skattenivå og rentenivå i Norge er godt nytt , og lavere inntekter fra Petroliumsnæringen gir lav Norsk Kronekurs flere år fremover.

Bygg og Anlegg sysselsetter 200000 tusen arbeidere i Norge , og en omstilling fra Olje og Gass , er sakte , men sikkert startet ?
blåball
03.08.2015 13:42
#1825

Endre
dagens dobbell......

Endret 03.08.2015 13:43 av blåball
macland
03.08.2015 15:21
#11722

Endre
Oljeprisen stiger litt???????? Forstørr chartet ditt blåmann og se trenden.Nå er det sannsynligvis ikke lenge til Rystad tar feil (0,4 $).

Endret 03.08.2015 15:26 av macland
highlander
04.08.2015 09:06
#4778

Endre
Torsdag og mandag stanget OSEBX to ganger i motstandsnivået rundt 643-644.

I dag ventes det at børsen tynges av oljeprisen.

Selv forventer jeg en sidelengs til slapp utvikling utover sensommeren og høsten.
highlander
04.08.2015 09:15
#4780

Endre
Norske innkjøpssjefer signaliserer at nedturen fortsetter:

- Industrien opplever en nedtur på alle fronter

Nye tall fra norske innkjøpssjefer signaliserer at nedturen i industrien fortsetter inn i tredje kvartal, tross et lite oppsving i innkjøpssjefsindeksen i juli.

I juli steg indeksen til 45,8 fra 44,2 i juni, som var den laveste målingen siden slutten av 2009.

Det er uansett betydelig lavere enn 50-merket som markerer skillet mellom vekst og nedgang. Utenom lagerindeksen er alle delindeksene under 50.

- Mens norsk industri ser ut til å slite med etterdønninger fra store nedbemanningskutt- og usikkerhet i oljebransjen, er det optimisme å spore i flere andre land, melder Norsk Forbund for Innkjøp og Logistikk (NIMA), som utarbeider indeksen sammen med Danske Bank Norge.

- Norske innkjøpere gir klart uttrykk for at industrien opplever en nedtur på alle fronter, sier Svein-Egil Hoberg i NIMA.

- Produksjonsindeksen falt marginalt fra 45,5 i juni til 45,4 i juli, mens ordreindeksen steg fra 44,0 i juni til 46,0 i juli. Dermed peker indeksen mot et fortsatt fall i ordreinngangen i juli, men i et noe lavere tempo enn i forrige måned, sier Hoberg.

Sysselsettingsindeksen steg fra 41,5 i juni til 42,6 i juli. Fallet i industrisysselsettingen, som har vedvart siden i fjor høst, ser dermed ut til å fortsette.
blåball
04.08.2015 11:13
#1829

Endre
Oljepris stiger en god del i dag .

Oslo Børs går sidelengs , sammen med USA børser .

En normalisering av økonomien i KINA er på trappene . En mer bærekraftig utvikling ? En mer forbruker rettet økonomi ? Og store infrastruktur fond , og en ny " silkevei " er planlagt .

Økt bruk av gass , erstatter kull både i KINA og USA ?

KINA og INDIA har ett rente nivå på henholdsvis ca 4.5 og 7.5 prosent , og har muligheten til ett lavere nivå , viss veksten skulle avta .

Rente nivå i Norge er lavt historisk sett , men kan settes ned til høsten , om nødvendig. Men ett lavere skattenivå for bedrifter og vanlige folk kan vere nok i denne omgang.

Bygg og anlegg , infrastruktur vei og jernbane , bidrar til ett løft i innenlandsk forbruk i Norge fremover årene ? Det blir opp til den Norske Regjering.....
highlander
05.08.2015 08:59
#4781

Endre
Netfonds' åpningsprognose:

"Vi tror Oslo børs åpner opp 0,18 prosent i dag. Oppløftende tall fra Kina i natt bidro til oppgang på de asiatiske børsene onsdag. Når det er sagt, utviklingen på den kinesiske børsene gikk motstrøms da aksjene på Shanghai børsene falt en prosent. De kinesiske aksjene har opplevd store kursfall det siste halve året etter en eventyrlig oppgang i fjor. Investorene venter for øvrig nå på nye signaler fra det amerikanske jobbmarkedet, noe de får i ettermiddag gjennom ADP rapporten. Utvalgte hendelser i dag; Resultater: Polarcus. Makro: ADP Report, International Trade, PMI Service Index. "
blåball
06.08.2015 13:32
#1832

Endre
Rente ro i Storbritannia. (8 stemmer for , en imot ).
Null innflasjon.
Lønnsnivå holder seg lavt.
Hjelpepakke holdes uendret (Enstemmig vedtatt).
Pundet svekkes umiddelbart.

USA har også lav innflasjon og lavt lønnsnivå , og arbeismarkedet kan bli bedre.
Dollaren er høg nok , og Fed har nok ingen hastverk med å sette opp renten.

Den lave innflasjonen i USA og Europa er av den gode sorten.

Olje og gass etterspørsel tar seg sakte men sikkert opp , og OPEC styrer olje pris mellom 50 og 70 Dollar dei to nermeste årene , eller hva ?
highlander
09.08.2015 13:10
#4791

Endre
Stig Myrseths nyhetsbrev for kommende uke:

Dovre-porteføljen: Putins skrekksommer

Sommerens punktering i råvaremarkedet er dårlig nytt for Putin og russisk økonomi. Russiske oljeaksjer er verdens mest upopulære aktivaklasse.

Russland er verdens største produsent av olje, krom, nikkel og palladium og er i tillegg en storeksportør av en rekke andre råvarer som aluminium og naturgass.

Nesten alle disse har til felles at prisen har kollapset i sommer. Dette har fått rubelen til rase, og den nærmer seg nå krisenivåene fra i vinter.

Russland sliter ikke bare med dårlige priser på landets viktigste eksportvarer. EU forlenget i sommer sanksjonene med ytterligere seks måneder.

Råvareforbannelsen
Som om ikke dette var nok, lider Russland under den såkalte råvareforbannelsen.

Mens andre øst-europeiske land som Polen og Baltikum har gjennomført omfattende strukturelle reformer siden årtusenskiftet for å gjøre økonomiene mer vekstkraftige og konkurransedyktige, førte himmelfarten i råvareprisene til en stans i tilsvarende russiske reformer.

Petrodollarene ble en sovepute. Dette gjenspeiles blant annet ved at korrupsjonen i Russland i dag er minst like høy som på 90-tallet.

På tross av at økonomien har gått på dunken, er Putins popularitet skyhøy. Dette skyldes den patriotiske mobiliseringen i kjølvannet av Ukraina-krisen.

Svekkes konjunkturene ytterligere, kan imidlertid dette endre seg. En dårlig økonomi er aldri godt nytt for dem som sitter med makten og det øverste ansvaret.

Russisk oljeindustri
Russisk økonomi er likevel ikke uten lyspunkter. Oljeindustrien er faktisk ett av dem.

Lønnsomheten er i dag omtrent like god som da oljeprisen var tresifret. Årsaken er den kraftige rubeldevalueringen kombinert med progressive skattesatser.

En nærmere gjennomgang av regnskapene viser at russiske oljeselskaper er blant de best posisjonerte i den globale oljeindustrien. De har i dag en fri kontantstrøm som dekker både utbytte og investeringer. Det kan Statoil og de fleste andre vestlige oljeselskaper bare drømme om.

Dette legger forholdene godt til rette for en fortsatt oppgang i den russiske oljeproduksjonen.

Den stygge andungen
Siden alle hater Russland og alle skyr råvarer som pesten, må russiske råvareaksjer være verdens mest upopulære aktivaklasse akkurat nå og den ultimate investeringen for kontrære investorer.

Er russiske oljeaksjer et kupp? Kanskje. Prisingen er i alle fall forlokkende lav. Forward P/E er på super-billige 3,6 selv med dagens lave oljepriser, mens forventet utbytteavkastning neste tolv måneder er på anstendige 5,8 prosent. Til sammenligning er forward P/E på 14,6 i Statoil.

Det forannevnte tilkjennegir at oppsiden kan være formidabel om oljeprisen tar seg opp eller om Russland blir et normalt land.

Dovre-porteføljen (ingen endringer denne uken)

 Norwegian
 Next Biometrics
 Kongsberg Automotive
 BW LPG
 RCL
 Panoro Energy
blåball
10.08.2015 09:00
#1836

Endre
KINA børser stiger , sammenslåing av Kinesiske Statlige selskaper ?
Rentekutt i KINA på trappene ?

KINA valuta Yuan har vert sterk , og KINA har investert en god del i utlandet , i seinere år . ( Dette har gått ut over eksporten til KINA ).

Olje etterspørsel stiger godt , men tibudet foreløpig minst like stort . Balanse i tilbud og etterspørsel drar ut i tid , som ventet .

Oljeproduserende selskaper tar ned kostnader og utsetter nye innvesteringer på mere olje . ( OPEC vil ha lav oljepris noen år , høykostprodusenter skal ikke premieres .)

Russland og Norge har da lav valutakurs flere år fremover .

blåball
11.08.2015 08:12
#1838

Endre
Hong Kong Børsen er på pluss siden i dag , KINA senker sin " rente " og devaluerer , godt nytt for KINAS handel med utlandet .

Enighet om lånepakke til Hellas i dag . (Les E24 ).

Olje pris tenderer oppover igjen , etter mye trading og spekulasjoner vedrørende KINA og Hellas . ( EU området viser gradvis vekst i BNP ).

KINA er " driveren " for fortsatt vekst i ASIA .

Renter og Dollar i USA forblir stabile på dagens nivå lenger enn markedene har reknet med ? ( USA børser steg meget godt i går ).

Lav innflasjon i USA gir lave renter lenge . ( lav rentebane ).

Godt nytt for OSLO BØRS .
blåball
11.08.2015 10:28
#1839

Endre
Statoil drar børsen oppover i dag , og Siv Jensen vil ha Lofoten og Vesterålen konsekvens utredet i 2017 . Og Møre og Skagerak m.v.

"Verden trenger hver dråpe olje fra Norge om 25 år".

Hva mener "ekspert panelet" om den retningen ? (Statoil blir "driveren" på Oslo Børs dei neste 25 år ?).
highlander
14.08.2015 15:23
#4806

Endre
Sorry, dobbel post...

Endret 14.08.2015 15:24 av highlander
highlander
14.08.2015 15:24
#4807

Endre
Nettavisen StockLink har intervjuet Stig Myrseth om høsten på Oslo Børs:

- Et sjeldent marked

Med vel halve året unnagjort og høsten snart for døren, kan Oslo Børs vise til en oppgang på syv prosent.

Mens tungvektere som Telenor, DNB, Yara og Orkla har bidratt positivt, har aksjene i oljeservicesektoren gått på en ny smell etter sommerens oljeprisfall.

- Oslo Børs er veldig todelt. Alt som har med olje og råvarer å gjøre er dårlig. Alt annet er bra. Det er sjelden man har hatt et så selektivt marked, sier investeringsdirektør Stig Myrseth i Dovre Forvaltning til Nettavisen Stocklink.

Aksjestrateg Erik Roland i Nordea mener investorene bør være forberedt på en ruglete børshøst.

- Det blir en volatil ferd gjennom høsten og frem til jul. Men vi tror vi står høyere ved juletider enn vi gjør nå.

- Det er mange baller i luften for tiden. Utviklingen vil avhenge veldig av oljepris, Kina, valuta og den type ting. Selv om overbevisningsnivået vårt har fått et skudd for baugen de siste ukene, er vi fortsatt av den formening at det er aksjer man skal ha, når man sammenligner med renter, sier strategen.

- Mer tro på Europa
Myrseth har mer tro på aksjene på kontinentet.

- Jeg har mer tro på europeiske aksjer enn norske aksjer. Det er litt enklere å lage et positivt scenario, fordi rentene vil forbli lave i mange år i Europa, veksten i økonomien er på vei oppover, økonomien tjener på de lave råvareprisene. Ting er i ferd med å rette seg opp, med unntak av Hellas. Jeg tror de samme faktorene som har drevet europeiske aksjer oppover de seneste årene, vil fortsette i år.

- I Europa vil pengene i økende grad gå inn i aksjer fordi selskapene gjør det bra og oppsiden ikke er tatt ut, slik som i USA. På Oslo Børs må man nok ha litt mer overbevisning når det gjelder råvareprisene, sier Myrseth.

Oljesmell nummer to
Gjennom sommeren har oljeprisen, som traff en bunn i januar på 47 dollar fatet og deretter steg til 68 dollar, på nytt dykket nedover til under 50 dollar per fat i et marked som fortsatt nærmest svømmer i olje.

Det er dårlig nytt for leverandørene til oljebransjen. Indeksen som følger de mest omsatte oljeserviceaksjene, deriblant Seadrill, har fulgt med oljeprisen ned og er på det laveste nivået siden 2009.

- Når det gjelder Oslo Børs koker det ned til hva du tror om råvaremarkedet fremover. Dessverre trodde man lenge at skiferoljeprodusentene i USA hadde de høyeste produksjonskostnadene, og at de ville bli skvist mest når oljeprisen falt. Nå begynner tvilen å bli større, og man er mer redd for at dypvannsoljen er det segmentet som er høykost og ikke skiferolje, sier Myrseth.

Også de lange oljeprisene har trukket markant nedover og det prises ikke inn en nordsjøoljepris på over 60 dollar fatet før i 2017.

- Man snakker om at langsiktig likevektspris for råolje kanskje er rundt 65 dollar per fat. Det vil være ganske krevende for mange selskaper eksponert mot dypvann, for eksempel Seadrill og supplyselskaper, sier Myrseth, som legger til:

- På den andre siden er det litt sent å selge den type aksjer, fordi dette allerede er kjent og folk har allerede solgt de ned i kjelleren. Ser man på supplyrederier er de priset mer som opsjoner enn som aksjer. Markedet har allerede diskontert inn at ting kommer til å gå dårlig.

- Ikke avskrekkende
Oslo Børs har blitt rimeligere gjennom sommeren, målt ved nøkkeltallet pris over inntjening.

- Prisingsmessig er vi ikke på avskrekkende nivåer på Oslo Børs, sier Roland. Han viser til at børsen er priset til 12,5 ganger selskapenes estimerte inntjening det neste året. Det er høyere enn det historiske snittet på 11,7, men lavere enn i vår, da multippelen var godt opp på 14-tallet.

Blant begivenhetene i andre halvår er den forventede første renteøkningen fra den amerikanske sentralbanken, forventninger som har bidratt til sterkere dollar, som igjen rammer eksportørene i USA.
blåball
15.08.2015 11:19
#1845

Endre
KINA utarbeider fortiden ny 5 års plan for økonomi og utvikling.

Valuta til KINA har fulgt Dollaren , pluss / minus noen år .

Store infrastruktur prosjekter både i KINA og ASIA er under planlegging , og ny innvesterigsbank/fond er allerede etablert .

KINA har meget store valuta reserver , men ett mer markeds styrt valuta og aksjemarked på trappene ?

Flere rentekutt fra KINA kommer snart ?

blåball
15.08.2015 11:19
#1846

Endre
dagens dobbel.

Endret 15.08.2015 11:19 av blåball
nerden
16.08.2015 08:52
#34474

Endre

Holder du enda på med dette blåball, skjelver du på hånden eller er det for å få flest mulig innlegg?

mvh nerden
blåball
16.08.2015 10:04
#1848

Endre
God Morgen ,
(For lite blåbær kan vere årsaken.)

Både blåbærsesong og renteoppgang er forsinket det siste året , børsene har steget mer enn forventet inntjening , i en gradvis bedret Verdensøkonomi.

Overinnvesteringer innen råvare for en del år tilbake , gir imidlertid USA og EUROPA og KINA / ASIA gode vilkår en god del år fremover .

Råvareprodusenter som Norge (Med sin olje avhengige økonomi) får lavere skatteinngang og lavere Valutakurs .

Dagens lave kronekurs gir fordeler til produsenter av olje ,fisk ,møbler osv.

Og en lavere selskaps skatt i Norge til høsten , gir også lavere skatt på arbeid . ( Og null oppgjør for LO og NHO).

Oljeprisen forblir relativ lav i 4 til 5 år fremover , gitt att ingen produsent land tar ned sin produksjon . (Men verdens største olje selskaper tar grep og utsetter nye olje felt utbygginger.)

Nå er det selvfølgelig ikke så enkelt , uroligheter i Midtøsten kan medføre meget høy oljepris på kort tid.

Inntil videre viser Oslo Børs en svakere utvikling fremover ?
gorwell
16.08.2015 11:28
#21984

Endre
EU ser ut til å være stabilisert. Strømprisene bunner ut...

gorwell

Endret 16.08.2015 11:30 av gorwell
renud
16.08.2015 11:46
#9939

Endre
blåball.
Når (ikke hvis) Kina offisielt igangsetter planene de lenge har utarbeidet vedr. en "ny 5 års plan for økonomi og utvikling", vil oljeprisen igjen bevege seg oppover. Inntil de skjer, vil den holde seg lav og i første omgang lavere enn nå.
renud
16.08.2015 11:52
#9940

Endre
Registrerer at nerden er tilbake etter tilbake etter lengre tids ufrivillig fravær, og fortsetter der han slapp, med et angrep på andre (blåball) i et innlegg (#34474) forøvrig blottet for substans.
highlander
16.08.2015 13:52
#4808

Endre
Stig Myrseths nyhetsbrev for kommende uke:

Dovre-porteføljen: Den neste finansrevolusjonen

Meglerbransjen står foran dramatiske endringer når MiFID II-direktivet trer i kraft 1. januar 2017. Stikkordet er «unbundling».

I 2007 kom det første MiFID-direktivet. MiFID står for "Markets in Financial Instruments Directive", og loven har til hensikt å harmonisere kapitalmarkedene i EØS-området, skape økt konkurranse og bedre investorbeskyttelsen.

Selv om det tok tid før konsekvensene av MiFID-direktivet fullt ut utkrystalliserte seg, er det ingen underdrivelse å si at resultatet ble en revolusjon i finansbransjen.

Direktivet ble dødsstøtet for Acta og tusenvis av finansrådgivere som levde av å råselge spareprodukter til massemarkedet. Siden loven trådde i kraft, har aksjekursen i Acta, nå Agasti Holding, bare gått en vei.

MiFID førte også til at de fleste meglerbord som betjente privatkunder, ble nedlagt. Den sterke investorbeskyttelsen gjorde det rett og slett for risikabelt og kostbart å arbeide med ikke-profesjonelle kunder.

En rekke mindre meglerhus ble også avskiltet til skrekk og advarsel for hele bransjen.

Oppfølgeren
Ti år etterpå kommer oppfølgeren til det første MiFID-direktivet. Dette har fått det velklingende navnet MiFID II.

Vi tror MiFID II vil føre til en ny revolusjon i det finansielle økosystemet. Stikkordet i den nye lovgivningen er «unbundling».

I dag domineres meglerbransjen av one-stop-shops. Tradisjonelle fullservice meglerhus som Pareto, Enskilda og ABG Sundal Collier tilbyr alt fra megling til analyse, corporate finance og forvaltning.

Kundene oppmuntres på ulike måter til å være lojale og handle alle tjenestene på samme sted. Dette vil EU ha en slutt på.

Den nye hverdagen
Den nye hverdagen fra 2017 blir dramatisk forskjellig. Aksjemeglere får ikke lenger lov til å lokke med analysetilgang, kundeturer og annen moro som en del av pakken.

Dette vil opplagt skape en dramatisk situasjon for meglerstanden. Hvorfor skal kundene da bruke dyre meglere i stedet for å handle billig over nett?

For analytikerne er EU-direktivet vel så dramatisk. Skal noen ha tilgang til analysene deres, må de vær så god betale for dem.

Å drifte analyseavdelingen i et stort meglerhus koster fort 100 millioner kroner per år. Det er langt fra sikkert at kundene er villige til å plukke opp denne regningen når den lander i postkassen. Å selge informasjon er ikke lett.

Det kan bli masseoppsigelser i analytikerstanden.

Taperne og vinnerne
MiFID II-direktivet vil forårsake store omveltninger i meglerbransjen. Dette vil skape muligheter for noen og true næringsgrunnlaget til andre.

Skal vi tippe, representerer MiFID II en trussel for de tradisjonelle meglerhusene som ABG Sundal Collier. Disse kan verste fall bli «unbundled».

For rendyrkede aktører som Nordnet burde imidlertid MiFID II være godt nytt. Kanskje long Nordnet, short ABG Sundal Collier blir en vinnertrade? Time will show.

Dovre-porteføljen (Ingen endringer kommende uke)

 Norwegian
 Next Biometrics
 Kongsberg Automotive
 BW LPG
 RCL
 Panoro Energy
highlander
17.08.2015 08:29
#4811

Endre
Netfonds' åpningsprognose:

"Vi tror Oslo børs åpner opp 0,13 prosent i dag. En ny redningspakke for Hellas ble bekreftet fredag kveld, noe som gav optimisme på de amerikanske børsene. Det er ventet at dette vil hjelpe på stemningen i Europa i dag. Når det er sagt, Oslo Børs vil fremdeles preges av lav oljepris. De asiatiske børsene endte for øvrig ned mandag. Usikkerheten rundt Kina og dets manipulering (devalueringen) av valutaen i forrige uke preger fremdeles finansmarkedene i regionen. Utvalgte hendelser i dag; Makro: Empire State Index."
highlander
19.08.2015 15:55
#4835

Endre
Stusslig børs de siste dagene... og enda stussligere kan det bli, om vi skal tro på denne tekniske analysen fra Aksjeanalyser.com:"Vi har i dag på Aksjeanalyser.com sett nærmere igjen på Oslo Børs Børs Benchmark indeks, og som vi skrev om den 11. August 2015 at kan stå foran et kraftig fall i tiden fremover: "Børsene stuper - kan falle 30 prosent".

Vi skrev den gang om det viktige tekniske nivået ved 610 poeng for Oslo Børs Benchmark indeks (OSEBX), og at dersom dette brytes så vil det utløses et nytt kraftig teknisk salgssignal for Oslo Børs Benchmark indeks.

Dette har nå skjedd i dag, og Oslo Børs Benchmark indeks er i skrivende stund ved 606,81 poeng, og bryter da både ned gjennom det viktige 610 poeng nivået, men også ned gjennom det viktige 200-dagers glidende gjennomsnitt.

Oslo Børs Benchmark indeks bryter også ned gjennom nedre trendlinje i den kortsiktige fallende trenden, og som indikerer at falltakten kan bli brattere i tiden fremover.

Dersom Oslo Børs Benchmark indeks nå etablerer seg de nærmeste dagene under 610-nivået så vil det signaliseres videre kraftig fall for Oslo Børs Benchmark indeks i tiden fremover.

Videre nedover så er første teknisk støttenivå å følge med på nå ved 585 poeng, men brytes det nivået så vil det trolig komme en test av støttenivået fra tidligere bunner i slutten av 2014 ned mot 530 poeng.

Som vi skrev om i vår analyse den 11. August "Børsene stuper - kan falle 30 prosent" så ser vi heller ikke bort i fra at Oslo Børs Benchmark indeks nå kan falle helt ned mot 450 poeng i løpet av de neste 6-12 måneder. Nå som Oslo Børs Benchmark indeks allerede har falt en del siden vår analyse den 11. August så vil det i såfall tilsvare et fall på rundt 25 prosent fra dagens nivå om Oslo Børs Benchmark indeks faller ned mot 450 poeng.

Vi gjentar i dag hos Aksjeanalyser.com våre tidligere negative analyser rundt Oslo Børs Benchmark indeks, og vi mener den nå gjerne kan komme til å falle ned mot 530 poeng på 3-6 måneders sikt. Videre ser vi heller ikke bort i fra at Oslo Børs Benchmark indeks nå kan falle helt ned mot 450 poeng på 6-12 måneders sikt.

For OBX-indeksen (25 mest omsatte aksjene ved Oslo Børs) så var det 555 poeng som var det viktige tekniske nivået nå slik 610 poeng var viktig nivå for Oslo Børs Benchmark indeks.

OBX-indeksen er i skrivende stund falt til 543,73 poeng, altså godt under det svært viktige 555-nivået.

OBX-indeksen har nå da også brutt ned gjennom sitt viktige tekniske nivå ved 585 poeng, og også for OBX-indeksen utløses det nå et kraftig teknisk salgssignal om OBX-indeksen etablerer seg under 585-nivået i dagene som kommer.

For OBX-indeksen ser vi nå et mulig fall helt ned mot 400 poeng på 6-12 måneders sikt, men i første omgang en test av støttenivået fra tidligere bunner i slutten av 2014, rundt 485 poeng."
Beins
19.08.2015 16:08
#7575

Endre
Dersom OSEBX skal falle mye framover, så må USA også falle mye. Vår børs er ikke særlig selvstendig, men følger mye utviklingen over dammen.

Om brudd på 200 dagers snitt er viktig? Det kan vel diskuteres. Noen ganger er utslagene små i etterkant, andre ganger store. Ingen klar konsekvens.


Endret 19.08.2015 16:09 av Beins
macland
20.08.2015 10:08
#11743

Endre
Ose har pr. i dag langsiktig bunntrendkanal rundt 400,samt en kortere fra 2011 på ca 590.Er ikke langt unna sistnevnte.

Endret 20.08.2015 10:08 av macland
blåball
20.08.2015 22:19
#1851

Endre
Dollaren svekker seg mot EURO og Japansk valuta .

Lange og korte renter er på vei ned , og KINA senker sine renter og gir bedrifter i KINA bedre vilkår fremover. ( har tidligere "låst" sin valuta mot Dollar i seinere år .)

Verdens BNP utvikling går bedre , men seint , mye på grunn av att fremvoksende økonomier ikke får godt nok betalt for sine råvarer.......

USA og Europa sammen KINA kan se frem til relative lave oljepriser i flere år fremover , dette er meget godt nytt . Kostnader og innflajon holder seg lavt .

Dagens lave oljepris er imidlertid ikke bærekraftig for halvparten av Verdens Olje Produsenter.

Norge "reddes" av lav Kronekurs , og skatter og lønnsnivå er på veg ned , etter sterk ekspansjon i oljerelaterte næringer dei siste tiårene . (spesielt siste fem år ).

USA og Fed er først ut med en forsiktig rentehevning til neste år eller senere ?
blåball
20.08.2015 22:34
#1852

Endre
Og FED er nok fornøyd med att USA børser tar enn sunn koreksjon i disse dager , etter mer eller mindre sidelengs utvikling siste halvåret .
highlander
21.08.2015 17:09
#4851

Endre
Det kan nok være lurt å vente til børsen og oljeprisen har stabilisert seg, men noen strekker hodet frem og anbefaler kjøp...:

- Dette burde være en kjøpsanledning

Kina-frykt og uro i fremvoksende markeder har sendt bølger gjennom verdens børser denne uken.

- Spørsmålet er om dette er en kjøpsanledning, eller om det ennå ikke er for sent å få panikk, sier investeringsdirektør Stig Myrseth til Nettavisen Stocklink.

- Min magefølelse er at det er kjøpsanledning. Oslo Børs står i en særstilling knyttet til lave oljepriser, men på europeiske børser burde dette være en kjøpsanledning, sier Myrseth.

I et oljemarked som flyter over av olje, tippet nordsjøoljeprisen under 46 dollar fatet fredag, nær nivåene sist sett under finanskrisen i 2008/2009.

- Investorene søker mot aksjer som ikke er eksponert mot fremvoksende markeder, Kina eller råvarer. Alle andre klarer seg rimelig greit. Næringsmiddel, farmasi, sektorer som er trygge og trauste med eksponering mot vestlige forbrukere gjør det bra. Problemet er at det ikke er mange av de på Oslo Børs, sier Myrseth.

- Krisepakke kan gi lettelsesrally

På Oslo Børs har årets oppgang krympet til knappe tre prosent, og hittil i august er fallet på nærmere åtte prosent.

I Europa er bildet tilsvarende, med samleindeksen Stoxx Europe 600 ned seks prosent hittil i måneden.

- Drivkraften er uroen i fremvoksende markeder etter dårlige nøkkeltall fra Kina, devalueringen av yuan og de store svingningene på Shanghai-børsen. I alle fremvoksende markeder er det uro i aksje- og valutamarkeder som igjen har smittet over på råvarepriser. Den siste uken har også Wall Street latt seg destabilisere, sier investeringsdirektøren.

- Det er vanskelig å si hva de langsiktige følgene vil bli, men det burde ikke være for alvorlig for vestlige børser. Den amerikanske sentralbanken kan komme til å utsette rentehevingen og det er positivt. Man ser likevel er investorene er i «risk-off-modus», sier Myrseth.

Etter en rekke svake oppdateringer fra kinesisk økonomi var heller ikke nattens nøkkeltall spesielt oppløftende. Innkjøpssjefsindeksen fra Caixin og Markit for industrien, hvor 50 markerer skillet mellom ekspansjon og kontraksjon, falt til 47,1 fra 47,8 måneden før.

Det er ifølge Bloomberg den svakeste målingen siden mars 2009.

- Det blir viktig å følge med på nyhetsstrømmen fra Kina. Hvis presset blir stort nok til at Kina lanserer en krisepakke kan man få et lettelsesrally, sier Myrseth.

Kutter vekstprognoser

Økonomene i storbanken Citi mener oppsvinget i verdensøkonomien neste år vil bli svakere enn antatt.

I en ny rapport kutter de vekstprognosen for global økonomi i 2016, for tredje måned på rad, til 3,1 prosent fra 3,3 prosent. For 2015 forventes fortsatt en global vekst på 2,7 prosent.

- Den virkelige veksten er trolig enda lavere, gitt den trolige feilmålingen i Kinas offisielle data, understreker Citi.

For Kina, som har et offisielt vekstmål på 7 prosent i år, barberes vekstprognosen til 6,3 prosent for 2016. I tillegg nedgraderes vekstanslagene for både eurosonen, Japan, Brasil, Indonesia, Mexico, Taiwan og Tyrkia.

- Risikoen til vekstprognosen for 2016 er trolig på nedsiden, som spesielt reflekterer bekymringer for Kina, mener Citi.
Beins
22.08.2015 22:15
#7605

Endre
Peter Hermanrud med noen betraktninger som siste dager aksjenedgang:

"Også i fjor falt børsene ved utgangen av august og i september. Sjefstrateg Peter Hermanrud i Swedbank er ikke overrasket over at det faller i år også.

- Jeg tror at vi vil se en opptur etter hvert. Men september er en farlig måned, særlig når markedene er urolige. Når markedet respons urolig tidlig på høsten har det oftest lønt seg å vente med å kjøpe til oktober, sier sjefstrateg Peter Hermanrud i Swedbank."

Han legger til at børsene ofte faller i september mens markedet venter på tredjekvartalstall for selskapene, så vel som at starten på høsten gjerne fører til at aksjekjøperne lettere lar seg påvirke av usikkerhet.

- Det kan ligge noe psykologisk bak denne utviklingen. I tillegg fikk markedet dårlige nyheter fra Kina i går, da nye PMI-tall tyder på at den økonomiske situasjonen i landet er dårligere enn det en har trodd. Samtidig er oljeprisen svært lav, noe som påvirker selskapene i oljesektoren. Oslo Børs har vært preget av dette, og har falt 11 prosent fra toppen, sier Hermanrud.

- I fjor så vi en bedring i markedene i oktober, og det er nok ikke usannsynlig at det vil bli slik i år og.

Avlyser rentehevning

De siste månedene har det vært stor spenning knyttet til om den amerikanske sentralbanken (Fed) vil heve rentene i verdens største økonomi allerede i september.

Ved sist renterapport i juli gjorde sentralbanken det klart at de fortsatt venter på en bedring i arbeidsmarkedet, men at en endring i nullrentepolitikken kan være rett rundt hjørnet.


- Markedet liker disse signalene dårlig. Tradisjonelt har amerikanske aksjer en tendens til å falle når rentene heves, så mange er nok avventende på hva Fed sier ved neste rentemøte i september, sier Fosland.

- Derfor vil nok Wall Street fortsette å falle til en får mer klarhet i når en eventuell heving kommer. Jeg tror ikke lenger den vil komme i september på grunn av den kraftige reaksjonen markedet allerede har hatt på forventningene. Sentralbanken ønsker nok ikke å forverre denne trenden.

Han er ikke alene om dette. Også sjefstrateg Peter Hermanrud i Swedbank tror rentehevingen i september nå kan være avlyst.

- Mye tyder på at de gjør det, og antakelsen om at de utsetter rentehevingen til markedene har stabilisert seg tror jeg kan stemme. Fed har tatt hensyn til aksjemarkedet tidligere, sier Hermanrud."

e24

Endret 22.08.2015 22:16 av Beins
blåball
24.08.2015 10:09
#1853

Endre
Statlige Pensjonfond inn i Kinesisk Aksjemarked . ( Les DN.no ).

Oljepris forblir relativ lav flere år fremover , og DNB Markets ser ingen bedring innen rigg sektoren med det første .

Baker Hughes melder om kun 1 rigg ekstra i USA forrige uke , etter ett meget markert fall på 1011 rigger siste året.

Ny bedre innfrastruktur i Norge og Kina gir bedre inntekter på lengre sikt , og en mer bærekraftig utvikling .

Dagens koreksjon i Aksjemarkesdet gir kjøpsmuligheter , hvilke sektoerer / aksjer gir best avkastning fremover ?
gorwell
24.08.2015 10:30
#21987

Endre
Den sterke dollaren har gitt negativ GDP vekst i USA de siste par kvartaler.

gorwell
falitt
24.08.2015 10:54
#21714

Endre
Ingen kommentarer på ST idag. Er man i sjokktilstand ?
Verden henger idag i hop som aldri før. Det gir verdensompennende krakk. Kina har lang vei å gå, aksjekurser er fremdeles skyhøyt over tilsvarende i andre markeder.

Når kursoppgangen har vært lånedrevet som i Kina, blir effektene enda større, og resten av verden er i høyeste grad med på ferden.
motbedreviten
24.08.2015 10:58
#2445

Endre
Det er ikke bare det fallet i oljeprisen.

Store feilinvesteringer og fundamentale økonomiske problemer?

Vesten har jo i de senere år brukt 2,5% av GDP på tvilsom grønn-klima økonomi.
I tillegg pågår det en kostbar midt-østen krise.

Og en økonomi som er låne finansiert med null-rente, det går ikke i lengde.

Endret 24.08.2015 11:13 av motbedreviten
Beins
24.08.2015 12:14
#7608

Endre
Børsene er inne i en korreksjon, noe som ikke er uvanlig på denne tiden av året.
For egen del har jeg fulgt med på Caldaros analyser som etter hvert samlet seg omkring en primary 4 - og i kortversjon betyr det en nedgang omtrent på linje med 2011.

Da sank OSE raskt regnet med 28% fra topp, og like raskt regnet blir det en nedgang til nivået rundt 480. Et bra krasj det.

Men ting skjer ikke rettlinjet -det er noen tidligere bunner rundt 520-530-nivået som må forseres. I utgangspunktet tenkte jeg at de kunne sette et punktum for nedgangen, men nå kan det tenkes at vi skal enda lavere.

USA-futten er meget dårlig, oljeprisen ned over 4% (!) og det krakker rundt om i Europa. Og Kina leder an med panikksalg på børsene der.

Men dette er ikke innledningen på en ny krisen a la 2008 - det har jeg ingen tro på.
Børsene var kommet for høyt for raskt -da skal det korrigeres. Og det er priskrig på olje inntil videre. Da blir det hard times på OSE.

Endret 24.08.2015 12:26 av Beins
skipper*
24.08.2015 13:07
#11608

Endre
Beins
Bra du er litt optimist.. men korreksjon det er det nok denne ganger som mange ganger før..

Synets vi er litt ensomme her på ST for tiden...

Endret 24.08.2015 13:07 av skipper*
Beins
24.08.2015 13:28
#7609

Endre
OSE ned 5,12% - det er kraftig på én dag.

Det mest interessante er hvilke kjøpsmuligheter som byr seg når stormen er stilnet.

Og før sluttpunkt er satt, skal vi gjerne ha en kraftig rekyl - og så en runde med avsluttende nedgang. Dette kan gjerne dra ut en del i tid.

De som faller mest, er ofte de beste kjøps-casene etter at røyken har lagt seg.

Men av de store taperne er det alltid noen som blir liggende nede for godt.

Rigg og supply er nok de farligste bransjene. Men og emgs, dolp og plcs er ute og kjøre.

Jeg så forresten at Folketrygdfondet som har skikkelig dyktige folk - hadde kjøpt en del olje, seismikk og subsea før denne siste runden med fall.
falitt
24.08.2015 13:39
#21715

Endre
Vel, personlig tror jeg vi er inne i en "ny fase". Finanskrisen i 2008 ga de fleste i-land et gjeldsberg. Trykking av penger blir vel litt som å "pisse i buksa", som for øvrig har virket forbausende bra. Spørsmålet nå blir om ikke "mer piss" bare forverrer situasjonen. Med renter på rundt null, så er vel verktøykassene ellers temmelig tomme.

Det virker som utlendingene nå har våknet og trekker pluggen for OSE. Nærmest fritt fall nå.

Endret 24.08.2015 13:45 av falitt
renud
24.08.2015 13:46
#9999

Endre
falitt
Kina har fremdeles en stor verktøykasse.
Beins
24.08.2015 13:49
#7610

Endre
En aksjenedgang betyr ikke nødvendigvis at realøkonomien stagnerer. De to kan utmerket godt leve hvert sitt liv. Eller at de påvirker hverandre kun i noen grad. Det varierer over tid.

OECDs CLI-indikator har ingen varsler om sterk nedgang i overskuelig framtid. Vi er i hvert fall ikke i et "2008" nå ut fra OECDs analyser. Men OECD påpeker at veksten i Kina er noe avtakende.Endret 24.08.2015 13:51 av Beins
skipper*
24.08.2015 14:16
#11609

Endre
Når vi snakker om Kina så er det en ting som kanskje faller naturlig for et land med sentraløkonomi...

Hva om kineserne begynner å sanere gjelden i sine enorme byggeprosjekter i provinsene... det har skjedd før i verden, vi har vel ettergitt enorme beløp til afrikanske land .... for Kina er det jo hjelp til selvhjelp..

Derfor tror jeg at Kineserne kommer å klare seg utmerket på lang sikt... det er jo måte på hvor mange " underbukser og sokker " verden/ vi kan kjøpe fra Kina for å holde eksporten opp på 9 %..
Beins
24.08.2015 14:18
#7611

Endre
Nordea kommenterer stoda uten å være veldig skremt foreløpig:

"Flere eksperter E24 har snakket med mener det vi nå ser er en kortvarig korreksjon og ikke en langvarig nedgang.

- Det ser ut som en overreaksjon, sier sjefstrateg i Nordea, Leif-Rune Husebye Rein, til E24.

Han mener nøkkeltallene for verdens viktigste økonomier ikke støtter opp under argumentet om at dette skal være en langvarig nedtur.


- Så langt støtter ikke dataene dette. Når man ser på ledende indikatorer fra USA, Europa, Japan og Kina, som boligtall, industriproduksjon og lignende.

- Det som er litt av utfordringen her er hvor denne nedgangen har startet og hva det skyldes. Det er Kina. Kina har på mange måter ikke klart å styre aksjemarkedet, i motsetning til det de har klart andre steder i økonomien tidligere, sier Husebye Rein.

Han mener også bildet tåkelegges av at de offisielle nøkkeltallene fra Kina ofte «stemmer dårlig» med det andre indikatorer for Kinas økonomi viser.

Han peker på at den ferske devalueringen av Kinas valuta enten kan være et forsøk på å normalisere valutakursen i forhold til andre valutaer, eller et forsøk på å drive valutakrig.

- Hvis vi legger godviljen til og sier at det er snakk om å normalisere yuan-kursen, så er dette uansett en veldig dårlig timing av kinesiske myndigheter. Det har skapt frykt, og det fører til at man ikke bare trekker penger ut av Kina, men også andre asiatiske land.

- Jeg mener vi ser en overraksjon i markedet, men vi har den usikkerheten som ligger der, sier han."

e24
Beins
24.08.2015 14:23
#7612

Endre
Nordnet-strategen er dog noe tidlig ute med kjøp etter mitt syn.

"Investeringsøkonom Karl Oscar Strøm i Nordnet havnet tidligere i sommer på forsiden av Finansavisen under tittelen «Har 80 prosent i cash». Nå har han snudd, og kjører inn penger i aksjemarkedet.

- Nå er jeg snart «all in». Dette er den anledningen jeg har gått og ventet på, sier han til E24 og legger til:

- Hastigheten og omfanget av fallet bærer preg av at det en «flush» ut av markedet, sier han og karakteriserer det vi nå ser som en teknisk korreksjon.

Strøm forklarer at han mente det var mangel på gode investeringsobjekter til en attraktiv pris før sommeren. Etter det brede, globale børsfallet drevet av økt usikkerhet rundt veksten i Kina, mener han imidlertid at en rekke markeder og objekter er rimelig priset.

Slik startet Oslo Børs i dag: Største børsfall på Oslo Børs siden 2011

- Byr på muligheter

Nordnet-økonomen mener det store spørsmålet ved ethvert kraftig børsfall, er om det er starten på et såkalt «bear-marked» eller ikke (et marked man forventer skal falle, journ.anm.).

Og han forteller at han kun har opplevd dette tre ganger: Ved bankkrisen i Norge, IT-boblens sprekk og finanskrisen.

- Alt annet, inkludert Asia-krisen på slutten av 90-tallet som var kortvarig for aksjemarkedets del, har vært glitrende kjøpsanledninger, sier Strøm."

e24
highlander
24.08.2015 14:38
#4856

Endre
Stig Myrseths nyhetsbrev for inneværende uke:

Dovre-porteføljen: Blodbad i fremvoksende markeder

Aksjer og valutaer i fremvoksende markeder har blitt filleristet i sommer. Det samme gjelder råvaremarkedet. Den siste uken har også Wall Street blitt revet med.

Den kinesiske sommeren har vært glohet, bydd på børskrakk og dårlige makrotall. Nylig ble også det rigide fastkursregimentet myknet opp med et fall i valutaen på et par prosent som resultat. Mange frykter at dette bare er begynnelsen.

Valutakollaps
Den russiske rubelen har stupt 40 prosent i sommer. Kollapsen skyldes nedgangen i oljeprisen kombinert med fornyede sanksjoner. Makrostatistikkene har også vært begredelige med et BNP-fall på nærmere fem prosent det siste året.

Tyrkia sliter på sin side med politisk ustabilitet, terrorisme og en inkompetent regjering på økonomiområdet. Den tyrkiske liren synker som en sten på tross av at landet tjener stort på råvarefallet.

Brasil står også med begge beina plantet i hengemyra. Presidenten har hendene fulle med en gigantisk korrupsjonsskandale og trues med riksrett, mens økonomien lider under svake råvarepriser, høy inflasjon og en skadeskutt valuta.

Hovmod
Tilsynelatende er problemene i de ulike fremvoksende økonomiene urelaterte og landsspesifikke. Det finnes dog en rød tråd gjennom alt: hovmod.

Den langvarige boomen etter årtusenskiftet ble en sovepute for politikerne, spesielt i store og mektige land som Russland og Brasil. Reformarbeidet stanset opp, og korrupsjonen grep om seg.

Strukturell krise
De rådende problemene er derfor primært strukturelle og ikke sykliske. Dette fordrer strukturelle løsninger.

Politikere er imidlertid sjelden lystne på strukturelle reformer ettersom sådanne ofte er smertefulle og upopulære i det korte perspektivet, mens gevinstene gjerne ligger mange år frem i tid. Ta Russland som et eksempel.

I tillegg til å bekjempe korrupsjon, bør Putin liberalisere økonomien og gjennomføre storstilte privatiseringer. Faren er imidlertid stor for at privatiseringer og liberaliseringer vil bli fulgt av masseoppsigelser når private og profittorienterte eiere tar over styringen og effektiviserer.

Spørsmålet er om Putin våger å gjøre seg upopulær i det korte perspektivet når han vet at gevinstene ligger langt frem i tid. Få politikere liker å ta slike sjanser.

Det forannevnte gjør oss skeptiske til fremvoksende markeder, og vi anbefaler å benytte rallyer til å selge seg ut. For europeiske børser tror vi derimot den rådende svakheten representerer en kjøpsmulighet.

Motkonjunkturpolitikk
Sommerens kollaps i oljeprisen øker behovet for motkonjunkturpolitikk i Norge, og i 2017 er det dessuten Stortingsvalg.

Vi tipper at regjeringen vil trappe opp infrastrukturinvesteringene fremover, noe som vil komme entreprenørselskaper som Veidekke til gode. Aksjen slippes derfor inn i Dovre-porteføljen denne uken.

Dovre-porteføljen

 Norwegian
 Next Biometrics
 BW LPG
 RCL
 Panoro Energy
 Veidekke

Inn: Veidekke
Ut: Kongsberg Automotive
Beins
24.08.2015 14:44
#7614

Endre
Årets nedgang minner mye om krasjet i 2011 med innledende, svak nedgang før det store stupet setter inn.
Deretter noe tids rekyl før en avsluttende runde med fall.
Tidsmessig er det kun tre ukers forskjell på tidspunkt for hovednedgangen.


Beins
24.08.2015 14:53
#7615

Endre
highlander #4835

Godt treff med henvisningen til aksjeanalyser i innlegget ditt 19.08 !
falitt
24.08.2015 15:03
#21716

Endre
US stock market authorities have been forced to suspend the futures market on the Nasdaq index
---
"Panicking traders have driven it down 5% - the maximum allowed under Wall Street rules before a circuit-breaker is triggered."

OldNick
24.08.2015 16:08
#17224

Endre
.

Endret 24.08.2015 16:17 av OldNick
macland
24.08.2015 16:21
#11749

Endre
På tide med en pause i fallet fra i dag satser jeg på.
falitt
24.08.2015 16:23
#21717

Endre
Vel, det er vel typisk for DOW å hente seg inn. Personlig tror jeg slett ikke nedgangen stopper her. Men, etter en bratt nedgang er det alltid noen som tror at nå er det billig og sørger for et lite løft før korreksjonen fortsetter.
Beins
24.08.2015 16:25
#7617

Endre
Dersom det store stupet er unnagjort - og SPX dessuten holder target på 1820 (Caldaro), er OSE i 480 som jeg antydet i #7601 et for drastisk mål.

Med dagens fall til 541 på det laveste, kan 520-nivået gjerne bli bunnområdet for denne korreksjonen. Da er vi og i et viktig støttenivå fra slutten av 2014.

Men usikkerheten er stor.
macland
24.08.2015 16:56
#11750

Endre
Ikke missforstå meg. Er vidåpen for iallefall 400 (som skrevet før),men det er pauser innimellom,så da får man se etterhvert..Tror oljeprisen vil få store ettervirkninger for dette landet om den blir liggende her.
highlander
24.08.2015 18:22
#4863

Endre
Det er gjerne når det ser som mørkest ut at det snur...? Panikkstemning og krigstyper i overskriftene...

Hovedindeksen bunnet ut på 540,76 i dag. Får håpe at det blir bunnen.
blåball
24.08.2015 19:32
#1854

Endre
Innenlandske børser i KINA ligger fremdeles over ca 40 prosent av verdien , for ca 1 år siden .
Etter ca 35 år med vekst (BNP på ca 10 prosent i snitt) i KINA , er KINA ett meget rikt land , og har " lånt " USA mye penger til investeringer og indirekte til Amerikanske selskaper .

En øket middelklasse i KINA gir økt etterspørsel etter konsum (varer og tjenester).

Det att Statlig Pensjonfond i KINA skal inn med 30 % prosent av sin kapital i det Kinesiske aksje markedet , blir en god innvestering etter hvert . ( Vekst på 5 % i BNP fremover vil vere meget godt , for KINAS del .

Og for ASIA som helhet , vil relative lave energipriser vere meget godt nytt.
(Store innfrastruktur prosjekter skal binde hele ASIA bedre sammen .)

Men BIG OIL ( verdens største olje produserende selskaper kutter kostnader og utsetter nye oljefelt , inntil tilbud og etterspørsel er i bedre balanse i 2016 og fremover årene .

Det betyr lavt rentenivå og lav innflajon , i en gradvis bedret Verdensøkonomi .

Fremvoksende økonomier får bedre betalt for sine råvarer om noen år ? Og Dollaren er ikke så høg , når råvarer og energi stiger til bærekraftige nivåer , for produsenter , for eksempel Norge..............
skipper*
24.08.2015 20:18
#11610

Endre
blåball
Tror du har rett..
renud
24.08.2015 20:23
#10002

Endre
Ditto.
skipper*
24.08.2015 22:45
#11611

Endre
- Markedet er totalt irrasjonelt

CNBC-kommentator Jim Cramer mener markedet aldri agerer rasjonelt og at man ikke kan forvente dette under dager hvor det er store bevegelser.

artikkel av: Magnus Berg Johansen (Hegnar.no - 24.8.15 16:13)

Anta aldri at når noe har skjedd så må det gi mening bare fordi markedet alltid er ment å skulle være rasjonelt. Det er bare tull, sier han ifølge CNBC.

Den karakteristiske kommentatoren som er ansvarlig for sendingen "Mad Money" på CNBC har erfaring fra å forvalte et hegdefond med 500 millioner dollar og har dermed erfaring bak sine ord.

En av mytene der ute er at markedet alltid er rasjonelt og fornuftig. Men på en dag som i dag mener Cramer at markedet kan være helt ufornuftig av årsaker som ikke gir mening.

Han mener at det å være en god investor handler om å forstå hvordan markedet egentlig fungerer i kulissene.

- Husk, ingen har noensinne tjent penger på å selge i panikk, sier han.

Noen ganger blir markedet truffet med massive nedsalg og mange aksjer faller til tross for at det ikke har noe med selskapets fundamentale forhold.

Hegdefond som er i trøbbel vil begynne å selge for å skaffe penger tilbake til fornøyde kunder som krever penger.

Og det samme kan også skje den andre veien.

Cramer viser til hvordan oljeprisen nesten gikk i 150 dollar fatet i 2008 til tross for at etterspørselen ikke var tilsvarende høy. Dette mener han skjedde blant annet fordi et par store hedgefond måtte dekke inn sine short-salg og det bidro til å løfte prisene.

Endret 24.08.2015 22:47 av skipper*
Beins
24.08.2015 22:58
#7619

Endre
Den amerikanske oljeservice-indeksen sluttet lavere enn ved handleslutt her hjemme. Vi kan få noe fall i morgen også i denne sektoren.
Stocktalk.no eies av MarketMind AS
Adresse: Thunesvei 2, 0274 Oslo Tlf: 21 07 50 08 Email: st [at] stocktalk.no Orgnr: 979 175 027 MVA
Kontakt oss | Hjelp | Regler | Sett som startside | Legg til favoritter © 2008 Vestover AS