Du er her: Forside > In the pit - Oslo Børs > AKER - veien videre
AKER - veien videre
PKR
29.09.2004 13:42
#1646

Skral utvikling i AKER nå ja. Uten at det er noen god grunn for det.

Handelsbanken selger stort, ser jeg. Dem shorter vel, dem da.

Handelsbanken har selskap av ABG Sundal Collier, Carnegie og Enskilda Securities blandt de største nettoselgerne.
Info
29.09.2004 16:00
#5144

når skal shorterne dekke seg inn da?
49,5 25 for kvi :-)
Lofottorsken
30.09.2004 19:45
#757

Hva skjer? Summen av AKER og KVI er nå nede i 71,40 -mot nesten 100,- før splitten. Hva er galt? Når ser vi bunnen? Skjønner mindre og mindre! Kanskje det igjen er KIR`s plan å robbe sine medaksjonærer!? Noen synspunkter?
Bruce Wayne
30.09.2004 23:18
#4998

Fra dn.no

Aker krever stor rabatt

Av Kristin Vallevik Gjerde

Kjell Inge Røkkes siste børsdebutant Aker ASA spås en tøff fremtid av hans egen hoffmegler, Enskilda Securities. - Selg aksjen, er rådet kundene får.

Aker ASA ble første børsdag 8. september handlet for 63 kroner, og har falt 22 prosent siden. Likevel mener Enskilda Securities, som var medvirkende til restrukturingen av alle Røkke-selskapene, at aksjen skal falle ytterligere.

Stor rabatt
- Strukturen krever en stor verdirabatt, skriver analytiker Ottar Haugerud i en dagsfersk analyse.

Han mener de underliggende verdiene i selskapet tilsier en aksjeverdi på 73,8 kroner per aksje. I prospektet 3. september var verdien satt til 76 kroner.

Kjell Inge Røkke kontrollerer 67,8 prosent av stemmene og kapitalen i Aker. Hovedeiendelene i selskapet er 58 prosent eierandel i Aker Kværner, 75 prosent i Aker Yards og 100 prosent av Norway Seafoods.

Rentebærende gjeld i holdingselskapet og selskapene utenom de tre nevnt overfor er 2,416 milliarder kroner.

Kværner uten rabatt
Verdivurderingen av selskapet er basert på en aksjekurs på Aker Kværner på 143 kroner, Aker Yards på 98 kroner og Kværner på 23 kroner.

- Den nåværende verdivurderingen av Kværner som direkte og indirekte kontrollerer 55,1 prosent av Aker impliserer en negativ verdi på andre eiendeler på 1,6 milliarder kroner. Vi anser den negative verdivurderingen av Sea Launch, Philadelphia og og de britiske pensjonsfondene som fair, og ser ingen konglomeratrabatt i Kværner ASA, skriver Haugerud.
jungel
30.09.2004 23:55
#409

Det virker for meg som om Ottar Haugerud i Enskilda Securities som en enslig analytiker har vært hovedårsak til fallet i KVI og AKER. I sine opprinnelige utsagn fra like etter splittelsen komer han med en rekke selvmotsigende utsagn som
"- Det er ikke noen grunn til å kjøpe aksjer i Kværner i dag. Det er litt for uoversiktlig. Det man må fokusere på er Aker Kværner og Aker Yards. De har bra ledelse, bra markeder, og bra kontrakter. Det går usedvanlig bra for begge selskapene og markedsutsiktene er veldig gode. Det kommer flere store kontrakter i Aker Kværner fremover. I Kværner får du så mye mer som er mindre håndterlig, hvorfor ikke gå direkte på aktivaene? Men blir rabatten for stor i eksempelvis Kværner, må vi revurdere dette, sier Haugerud til TDN Finans.- "

Jeg forstår ikke at et slikt selvmotsigende utsagn har fått så stort gjennomslag. Går det godt for Aker Kværner og Aker Yards vil det selvfølgelig også gå godt i AKER. KIRs situasjon er vel slik at han ønsker størst mulig utbytte, og dette må gå veien om AKER så det vil i tilfelle ikke bare være papirverdier men også cash som vil tilflyte selskapet. Går det godt i AKER vil det også bety en verdistigning på KVIs aksjer i AKER.

Dessuten - og det taler for KVI. Dersom det kommer enn videre konjunkturoppgang og videre kursoppgang på verdensmarkedene må det vel være godt håp om at det aldri vil bli noe behov for å dekke inn noe i de britiske pensjonsfondene. SeaLaunch vil neppe bli noe tapssluk (selv om det ikke har vært noen inntektskilde til nå). Philadelphiaverftene kan muligens gi et fremtidig nettotap, men i fler-milliard-klassen?

Jeg kan ikke se at det har intruffet noe fundamentalt som skulle tilsi kursfall i disse aksjene i forhold til verdiene før omstruktureringen, snarere tvert i mot. Jeg tror bare det er psykologi, kortsiktig forvirring og usikkerhet som ligger bak fallet. Jeg tror det må være et enestående tidspunkt å kjøpe seg inn i disse selskapene ut fra en fundamental synsvinkel.[Endret 30.09.04 23:56 av jungel]
jungel
01.10.2004 00:02
#410

P.S.
Enskilda har vært stor kjøper i AKER de siste dagene. De publiserer vel snart en oppgradering av sitt syn fordi aksjen har falt så pass mye. "Konglomeratrabatten" er blitt for stor (i størrelse omtrent som i GRO/BON faktisk)
tea
01.10.2004 09:13
#2665

Så ser usikkerheten om gjelden i Aker Yards ut til å være løst: Langsiktig gjeld er 360 mill kr høyere enn oppgitt i 2. kvartalsrapporten, mens kortsiktig gjeld er tilsvarende lavere.
For meg høres dette beroligende ut, da det vel må være mer fordelaktig å ha langsiktig gjeld sammenlignet med kortsiktig gjeld?
Lofottorsken
01.10.2004 09:15
#758

Da er det vel klart for en rekyl etter flere dagers sammenhengende nedtur!?
tea
01.10.2004 10:30
#2666

...og fortsetter videre ned i dag uten at ny informasjon skulle tilsi dette. Ikke så lett å argumentere rundt Aker- og Kværner-aksjene, nei..
Lofottorsken
01.10.2004 10:32
#759

Det er vel "den Spedalske & Co." som er ute og shorter......
tea
01.10.2004 10:47
#2667

Aker og Kværner er vanskelige å verdsette og derfor ideelle selskaper å drive ryktespredning i. Hvis det er negativ ryktespredning kombinert med shorting som presser kursen, så må vi vel snart ha nådd "gulvet"?
Lofottorsken
01.10.2004 10:50
#760

Lurer på hvor høyt vi skal når det snur? ESO og ASC var de største kjøperne i går på høyere kurser enn det vi ser i dag. Kommer de på banen igjen så tror jeg det kan gå raskt over 50 igjen, i første omgang.
PKR
01.10.2004 13:02
#1658

Fly forbannet over Røkke-oppslag

Øystein Stray Spetalen er rasende over beskyldningene om at han står bak en rykteflom om gjelden i Røkke-systemet. Samtidig nekter investoren å svare på hvorfor han har solgt seg kraftig ned i Røkke-selskapet Aker.

«Gjeldskaos i Aker Yards», slo Finansavisen fast i fredagens førstesideoppslag. I ingressen heter det at «Øystein Stray Spetalen har gått til SMS-angrep på Kjell Inge Røkke. Ryktene om gjelden i Aker skremmer markedet, og kursen raser», heter det videre i ingressen.

- Makkverk

Den hissige investoren fra Sandefjord er fly forbannet over oppslaget.

- Dette er et journalistisk makkverk, raser han.

Spetalen er særlig opprørt over at journalisten selv ikke har sett tekstmeldingen det refereres til i artikkelen.

- De har en SMS som er helt feil gjengitt. Journalisten har ikke sett SMS'en selv en gang, tordner han.

- Ikke bekymret

Spetalen hevder han ikke er bekymret over gjelden i Aker-selskapene, som kontrolleres av Kjell Inge Røkke. Den berømte tekstmeldingen var ment som et bidrag i en diskusjon mellom ham og flere analytikere. Analytikerne opererer nemlig med svært ulike anslag over gjelden i Aker-selskapene.

- Jeg er på ferie, men har fått henvendelser fra folk som sier det er helt utrolig at analytikerne kan operere med så forskjellige tall. Det blir da vanskelig å verdivurdere selskapene, sier investoren til TV 2 Nettavisen.

- Dette er beregnet på internt bruk, og var rettet mot analytikerne. Dette er ikke noen kritikk mot Røkke i det hele tatt, tilføyer han.

Steinar Grini er Finansavisen-journalisten som har hisset på seg Øystein Stray Spetalen. Til TV 2 Nettavisen sier han at han ikke selv har sett tekstmeldingen, men at han har fått innholdet gjengitt av andre.

- Jeg har ikke sett SMSen, men har fått den gjengitt fra flere. Hvis Spetalen har noe å oppklare, må han gjerne sende meg SMSen, sier Grini.

Solgte Røkke-aksjer

For en knapp måned siden bladde Øystein Stray Spetalen opp 11-12 millioner kroner og sikret seg 189.500 aksjer i Aker ASA kort tid etter børsdebuten 8. september. På en fersk aksjonærutskrift går det fram at Spetalen de siste dagene har solgt seg kraftig ned.

Aksjene ble trolig solgt såpass tidlig at Spetalen unngikk et betydelig tap. Etter det TV 2 Nettavisen kjenner til, solgte Spetalen Aker-aksjene en gang i tidsrommet 20. 22. september. Da lå aksjekursen fortsatt like under 60 kroner, omtrent det samme som aksjene ble kjøpt for.

De siste dagene har Aker-kursen stupt. I skrivende stund er kursen nede i 46 kroner etter å ha falt ytterligere 5 prosent i løpet av fredagen.

Spetalen vil ikke kommentere aksjesalget overfor TV 2 Nettavisen.

(Nettavisen)
Finnmarkingen
01.10.2004 14:52
#4081

Ser ut som om bunnen er satt !!!!
Har i alle fall tatt litt i dag, vi får se ..... ;-)
PKR
01.10.2004 16:56
#1659

Aftenpostens artikkel om gjeldsrot.


[Endret 01.10.04 16:56 av PKR]
PKR
01.10.2004 17:01
#1660

Vi skulle ikke prøve EN topic for både KVI og AKER, da?

Greit at det er to separate børsnoterte selskaper, men det blir litt dobbelt opp.
primax
04.10.2004 12:10
#295

Endeleg kjøpsanbefaling: kursmål kr. 80,-
kjello3
05.10.2004 09:22
#2151

Børskommerntaren fra Aftenposten er i sin helhet viet Røkke:

Røkke gikk glipp av børsfesten
--------
Kjell Inge Røkke var ikke blant partyfikserne da Oslo Børs og hovedindeksen i går dundret inn til ny all time high. For mens en rekke av børslokomotivene satte rekordsluttnoteringer i fleng, var situasjonen igjen en helt annen for Røkkes hovedselskap Aker.

Hele ti dager på rad har holdingselskapet Aker, som eier kontrollerende aksjeposter i selskaper som Aker Kværner, Aker Yards, Norway Seafoods og Aker Material Handling, falt på Oslo Børs. I de samme ti dagene har hovedindeksen steget - hver dag. Dermed forsterker det Akers relative nedgang.

På disse ti dagene har Aker falt med rundt 21 prosent, mens hovedindeksen har lagt på seg over 6 prosent. Årsaken til Akers forferdlige børsform kan stort sett oppsummeres i usikkerhet rundt verdiene og gjelden til selskapet kombinert med publiseringen av flere negative analyser.

Noe av forvirringen rundt gjeld og verdier må selskapet ta på egen kappe, mens aksjemarkedet også har litt av skylden. Feilposteringen av gjeld i Aker Yards er åpenbart selskapets egen feil, mens analysesjef Rachid Bendriss i Carnegie, som fant feilen, har også selv bommet litt.

For Bendriss trodde at effekten av Akers Legend-salg på 435 millioner kroner ikke var medregnet i andrekvartalstallene til Aker. Derfor reduserte han gjelden med samme beløp i et internt analysenotat, som ble gitt meglerne i Carnegie - og dermed videre til investorkundene.

Om Legend-feilen skyldes at Aker har kommunisert for dårlig eller ikke, får være mellom Bendriss, aksjemarkedet og Aker. Men selv om det utelukkende skulle være Bendriss' feil, kommer den på toppen av Aker Yards-glippen. Dermed oppstår det - fortjent eller ufortjent - usikkerhet i aksjemarkedet rundt verdiene til Aker.

Det gjør det heller ikke bedre at den samme Bendriss har nedjustert verdien av Norway Seafoods med 5 kroner pr Aker-aksje. Som følge av at Norway Seafoods har passert over 50 prosent Lofoten Trålrederi og Havfisk, skal hele gjelden på rundt 400 millioner kroner nå regnskapsføres i Norway Seafoods. Den gjelden var ikke inne i første versjon av Bendriss interne analysenotat, etter det Aftenposten har grunn til å tro.

Til slutt har Bendriss også redusert verdien på Aker Material Handling, tidligere Dexion, fra 0 kroner til minus fire kroner pr. aksje. For går Aker Material Handling konkurs, er ikke selskapet bare verdt 0 kroner. Aker må i så fall innfri morselskapsgarantier overfor bankene. I sum har Bendriss på noen uker senket anslagene på de underliggende verdiene i Aker fra 93 kroner pr. aksje til i overkant av 70 kroner pr. aksje. Det tilsvarer rundt 1,5 milliarder kroner i lavere verdier.

I den samme perioden har børskursene på de to største eierandelene til Aker, Aker Kværner og Aker Yards, vært uforandret. Kursfallet i Aker knytter seg derfor til de ikke børsnoterte enhetene, og til hvor stor såkalt holdingselskapsrabatt det skal være på Aker.

Er det ingen positive nyheter for Røkke da? Jo, kursfallet til Aker var bare 0,8 prosent i går, og høyrisikoselskapet Kværner la på seg hele 6,6 prosent.
oddisen
05.10.2004 11:46
#854

AKY - AKER YARDS WINS CONTRACT FOR ANOTHER PSV

Oslo, 5. October 2004: Aker Yards, via its wholly owned
subsidiary, Aker Brevik, has entered into a contract with
Island Offshore in Ulsteinvik, Norway, to deliver a UT 755L
platform supply vessel. The value of the contract is
approximately NOK 130 million.

Lars Stärk, CEO of Aker Brevik is very pleased with this
new contract.
`We have won yet another PSV contract. This indicates that
we are competitive in a market that continues to develop
positively`, says Stärk

This is the twelfth contract to be entered into between the
shipowner, Island Offshore, Ulsteinvik and Aker Yards.

The hull for the PSV vessel for the Island Offshore
delivery will be built at Aker Brevik`s subsidiary in
Romania, Aker Braila. The hull will arrive in Brevik in the
middle of December this year. Delivery of the vessel is
scheduled for March 2005.

Brevik Construction AS has delivered 15 platform supply
vessels of the same type since 1998. In addition a UT 755L
will be delivered in late January 2005.
Brevik Construction AS` current order backlog comprises in
addition to the the newbuilding contract with Island
Offshore, two vessel newbuildings and four process modules.

The platform supply vessel for Island Offshore is
designated newbuilding number 37 at Brevik Construction AS.


For further information, please contact:
Lars Stärk, Managing Director Aker Brevik, +47 918 50 560
Tore Langballe, SVP Corporate Communications and Investor
Relations,
Aker Yards ASA, +47 24 13 01 30
larsenlarsen
07.10.2004 15:09
#10032

Aker eier kontrollerende poster i blant annet Aker Kværner og Aker Yards, mens mesteparten av de gamle problemene ligger igjen i Kværner, som også forsatt er børsnotert.

På tide med litt AKER?

SE (i aker)
Bruce Wayne
07.10.2004 15:13
#5015

Tiden er overmoden.
Bruce Wayne
07.10.2004 15:34
#5016

AKVER opp 2,5% AKER ned 2% ?
primax
07.10.2004 15:48
#299

Spørsmålet er om rabatten på underliggende verdier skal være 30-40-50 eller 60 %?

Har aksjer,og synes det er for stor rabatt nå.
noel8
07.10.2004 17:18
#281

Aker har falt 13 dager på rad. Det hører med til sjeldenhetene at en aksje faller jevnt og trutt så mange dager etter hverandre.
Rekylen vil helt sikkert komme, men når?
PKR
07.10.2004 18:12
#1703

45 ser jo ut som en grei inngang, men det spørs vel om aksjen kommer til å stige så veldig. Er redd aksjen kan komme til å ligge rundd 45 en stund. Tror Røkke må overbevise med ganske gode resultater for at den skal stige. (Ideelt sett skulle vel også KVI vært helt ute av bildet.)
Varsling på tema     Varsling på stikkord
StockTalk er en tjeneste levert av Kreateam Consult AS. Orgnr. 911 839 806 MVA
Adresse: Postboks 39 Holmlia, 1201 Oslo. Email: st@stocktalk.no Tlf. 40 07 31 70
Kontakt oss | Hjelp | Regler | Sett som startside | Legg til favoritter