Du er her: Forside > In the pit - Oslo Børs > Boligpriser framover III
Boligpriser framover III
Midas-i-revers
12:57 19.09.2011
#21622

Hegnar påstår at hvem som helst kan låne penger til mellom 4,25 prosent og 4,45 prosent på ti år. Kan det stemme? I følge norskfamilie.no er laveste effektive rente på ti år 4,56. Blander han med fem-års rente her?

Endret 19.09.2011 12:57 av Midas-i-revers
NetromO
13:03 19.09.2011
#12172

Fokus Bank er som regel best på fastrente lån :

5 år - 3,90% (eff 4,05%)
10 år - 4,40% (eff 4,57%)

Priser juster 16.9.

Husk på at dette er ferskvare. Prisene kan justeres flere ganger i uka, avhengig av markedet.

Før justering pr 16.9 var prisene hhv 3,65% og 4,25% nom.

Endret 19.09.2011 13:04 av NetromO
masterblaster
13:09 19.09.2011
#742

Stemmer det. Jeg benyttet meg av anledningen, selv om jeg har vært prinsipielt for flytende rente, til å binde 5 års til 3,65% i Fokus. Det kan umuilg være stor risiko for å tape noe særlig på dette i forhold til flytende. Derimot er det utrolig behagelig å ha forutsigbar lav rente i 5 år. Så har man en forsikring i tilfelle hyperinflasjonsscenariet skulle utspille seg, selv om mange nå mener det er mest sannsynlig med deflasjon, iallefall på kort sikt.
giggs
18:59 19.09.2011
#2815

Re gorwell:
"giggs, det er rolig på pensjons-tråden også. Av samme grunn som her på boligtråden, vil jeg tro. Når eiendommene holder sin verdi eller stiger, er de ikke-realiserbare før de skal byttes ut i større, mindre eller to (skilsmisse). Så vi snakker ikke om aktiva det kan tjenes penger på her, avkastning er altså null."

Her er jeg ikke enig med ditt innlegg gorwell.
Det er bare å kjøpe bolig nr 2-3-4-5 for utleie etc.. så har du reinspikka gevinst på pengene, uten å bekymre seg for formue!

Re Midas :
"Personlig trodde jeg superveksten hadde nådd taket og vurderte å selge meg ut i år, men med den sterke personlige økonomien i Norge, befolkningsvekst, sentralisering og lav boligbygging, har jeg tenkt å få med meg veksten de neste tre årene også. Jeg tror på 30-40% veskt neste fem år, med den største veksten de første tre årene."

Det var som jeg skulle beskrevet det selv.
Var "sikker" på at renta skulle opp 2-3 % neste 3 år, og dermed stopp i boligprisveksten, men nå ser det motsatt ut, og er enig med Hegnar : Løp og lån !


OldNick
22:45 19.09.2011
#12537

Boligboble? Ja, vi er utvilsomt godt på vei.

Den unge generasjonen blir skadelidende, så nå må myndighetene få revva i gir:

- Brems innvandringen, samtidig gi dem mindre tilskudd når de kommer.
- øk boligbyggingen (legg tilrette med billige tomter, infrastruktur)
- øk renten/sett krav til større egenkapital

f.eks.

Fokus på mulig norsk boligboble

Internasjonale medier følger nøye med utviklingen i norske boligprisene. Frykten er at en boligboble vil skape problemer


Bente Bjørndal DN.no
19.09.2011

I en lengre artikkel om utviklingen i norske boligpriser og gjeldsnivå, skriver Bloomberg News at Finanstilsynet og andre myndigheter advarer om behovet for strengere bankregler.

Det amerikanske finansnettstedet skisserer tilstanden i den norske økonomien. Der kommer det frem at boligprisene har steget med 9,4 prosent de siste 12 månedene, og at norske husholdninger har stadig mer gjeld.

- Dess mer forgjeldet husholdningene blir og jo høyere boligprisene stiger, jo større et faren for en tilbakegang, sier Finanstilsynets nye toppsjef Morten Baltzersen i intervjuet med Bloomberg.

- Jeg er ikke i en situasjon der jeg kan konstatere at det er en boble, men jo lengre denne utviklingen holder på, jo lengre den går, dess større er risikoen for en boble, sier han.

Bloomberg skriver at Oljefondet har skjermet Norge fra de verste delene av Europas gjeldskrise. Artikkelen trekker frem at Norge har Europas laveste arbeidsledighetsnivå, noe som er med på å smøre kredittetterspørselen og presse eiendomsprisene oppover. Dette blir forsterket av at Norges Bank holder renten nær rekordlavt nivå, skriver Bloomberg.

Sentralbanken estimerer at forbrukernes gjeldsbyrde vil stige til mer enn 204 prosent av husholdningenes disponible inntekt neste år - det høyeste nivået siden 1988 - om ikke enda lengre.

Mer på link
Midas-i-revers
23:32 19.09.2011
#21625

Oldnick,
Jeg mener man må nyansere bildet. Norge har, som du sier, verdens laveste arbeidsledighet. I tillegg er vi på verdenstoppen i lik fordeling av rikdom. Det betyr at en veldig stor andel nordmenn har råd til å bruke 10-15 000 i måneden på bolig. Og der det er kjøpekraft er det tilbud og etterspørsel som avgjør hvor høyt det kan gå. Og områder som alltid vil være populærer, som kystlinjen på sørøst-landet og sentralt i de store byene, kan stige langt mer og holde seg der fordi mange nok er villig til å betale ekstra for å bo akkurat der. Boble er det først når det ikke er mulig å finne rimelige alternativer i nogenlunde nærhet hvor folk med en normal lønn har råd til å etablere seg. Og har sagt det før, det er ingen menneskerett å ha sjøutsikt eller gangavstand til karl johan.
gorwell
09:03 20.09.2011
#18995

giggs:
Det er bare å kjøpe bolig nr 2-3-4-5 for utleie etc.. så har du reinspikka gevinst på pengene, uten å bekymre seg for formue!

Du har ikke fått med deg endringene i skatteregelverket på Sigge Johnsens vakt...?

Forøvrig har en slik investering ikke så mye på boligtråden å gjøre som den ville hatt på en eiendomsinvesterings-tråd (jeg oppfatter boligtråden å omfatte folks privatbolig, kanskje hytte og muligens leilighetskjøp til dattera på stedet hun skal gå på skole, ikke investering eller spekulasjon i bolig nr 2-3-4-5 for utleie etc).

Vi har pratet litt forbi hverandre.

gorwell
OldNick
09:28 20.09.2011
#12538

re. midas,


Næringslivet i Norge blir smalere og smalere, og dermed mer og mer risikabelt.

Det er stort sett kun oljeindustrien som bærer Norge fremover. Svært lite av det andre (som er uavhengig, dvs. ikke underleverandører til oljeindustrien) har noen lønnsomhet. Det oljeindustrien har gjort, er å drive frem en lønns- og kostnadsinflasjon som gjør stadig med av næringslivet ulønnsomt.

Det skal investeres for godt over 150 mrd. hvert år fremover, og en vedvarende høy oljepris kamuflerer at produksjonen er i en "kollapsmodus".

Nå skal det sier at letevirksomheten har hatt veldig bra uttelling de siste årene, så det ser faktisk langt bedre ut for declineperioden fremover utover dette 10-året og inn i neste.

Ellers er det staten og det offentlige som ansetter.

Og vi har et oljefond som gjør at Jens og Sigbjørn kan tillate seg å blåse opp budsjettene slik intet annet land kan gjøre, og det fungerer til veksten i fondet stopper. Det er pris og flow-avhengig.

Hvis oljeprisen ikke kollapser ned til $60 igjen, går det en del tid til.

Samtidig er nordmenn på vei til å bli de mest forgjeldede i hele Europa og OECD.

Jeg vil anbefale å avstå fra å investere i eiendom - som investering, det er altfor risikabelt. Som boligkjøp er det annerledes dersom man har økonomi til det, man skal jo alltids ha et sted å bo.
gorwell
10:19 20.09.2011
#18997

Det er bra mye overskudd på oljeproduksjonen med 60 dollars. Letevirksomheten vil også fortsette, men marginale felt blir nok satt på vent.

gorwell
Fanatic
10:29 20.09.2011
#21571

Hele Statoil hadde vel break even rundt 60 i 2009, synes jeg å huske. Mulig det er enda høyere nå.
OldNick
16:55 07.10.2011
#12574

Jens advarer mot boligmarkedet, risiko for prisfall.

Stoltenberg frykter ny boligkrise

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) advarer folk mot å ta opp for store boliglån. Han frykter det bare er et tidsspørsmål før boligboblen sprekker


NTB, E24.no
07.10.2011

Statsministeren frykter norske boligeiere har gjort seg sårbare ved å ha tatt opp for store lån i forhold til inntekten, skriver VG.

- I jappetiden på 1980-tallet hadde husholdningene en gjeldsbelastning som var dobbelt så høy som inntekten deres. Med så høy gjeld, er man sårbar. Nå er vi der igjen, sier Stoltenberg.

I et notat utarbeidet av Finansdepartementet går det fram at boligprisene i Norge utvikler seg annerledes enn i land som for eksempel Danmark, USA og Spania. Der går prisene ned, mens i Norge går det fortsatt oppover.

Stoltenberg finner grunn til å advare om at det raskt kan snu også her på berget.

- Det kommer til å ramme Norge. Vi må ikke et øyeblikk tro at vi kan få et nytt tilbakeslag i verdensøkonomien uten at det rammer oss. Halvparten av det vi produserer, selger vi til utlandet, minner han om.

Stoltenberg finner derfor grunn til å advare norske boligkjøpere og be dem om å være varsomme med å låne for mye penger.

Mer paa link over


Smart Jensemann.

Jeg husker ogsaa at Jens advarte mot aksjemarkedet tidligere i sommer, tror det var i Juni.

Og jammen fikk han rett. Visste ikke at de analyserte aksjemarkedet i Finansdept.
Midas-i-revers
19:07 07.10.2011
#21702

Avlyser boligkrakk - fremtiden ser lys ut
-Det er bedre å høre på Trygve Hegnar enn Jens Stoltenberg når det gjelder boligkjøp, sier Nils O. M. Nordvik.

Artikkel av: Stian Jacobsen ( HegnarOnline - 07.10.11 14:10)


Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) advarer folk mot å ta opp for store boliglån. Han frykter det bare er et tidsspørsmål før boligboblen sprekker.

Det har selvfølgelig fått Nils O. M. Nordvik i Nordvik & Partners til å reagere.

-Stoltenberg prøver å dempe kjøpepresset slik at ikke folk byr hals over hode. Husk likevel at det er noe spesielt med storbyene. Folk vil ikke pendle. De vil bo sentrumsnært. Det er meningsløst å dra fra Asker klokken 05.30 om morgenen for å slippe kø, sier Nordvik til HegnarOnline.

-Hvorfor vil vi unngå et nytt boligkrakk i Norge?

-Det kan komme korreksjoner, men Norge er et "annerledesland" på grunn av oljen. Videre bygges det rett og slett ikke nok boliger i Oslo og omegn. Jeg tror aldri det vil bli et boligkrakk på sentrumsnære leiligheter, sier Nordvik.

-Einar Gerhardsen sa en gang at det er en menneskerett å eie bolig, sier Nordvik.

-Samtidig er det viktig å være forsiktig. Du må gjerne regne med en rente på 5,6,7 prosent når du regner på om du kan kjøpe den aktuelle boligen. Før var tommelfingerregelen at du ikke skulle overstige 2-3 ganger din egen årslønn. Nå er det nye tider og du kan lett betjene 4-gangeren, sier Nordvik.

-Hvordan ser du for deg prisutviklingen i boligmarkedet for inneværende år og neste år?

-Sett under ett tror jeg 2011 muligens vil ende med en oppgang på ti prosent. For 2012 tror jeg vi vil se en oppgang på ytterligere syv prosent.

-Det er bedre å høre på Trygve Hegnar enn Jens Stoltenberg når det gjelder boligkjøp, avslutter Nordvik.
OldNick
08:38 11.10.2011
#12582

Legger inn en blog-artikkel.

Det er altså fra en selvbestaltet ekspert, så folk får jo ta det for det det er.

Men, den var svinaktig god, og uttrykker noe av min egen oppfatning om samfunnsutviklingen hvor bolig og boligpriser er viktige for "menigmann" i Norge.

Den samfunnsutviklingen vi har sett de siste 40 årene kan karakteriseres med et ord: "68-generasjonen"

Deres etterkommere i et og to generasjonsledd skal altså få æren av å betale for deres krav om "solidaritet".

Ung og snikfattig

Posted on 05/10/2011 by Onar Åm

Utdrag:
Dagens vestlige ungdom lever i en historisk tid. Den oppvoksende generasjon er den første på over 200 år som kommer til å oppleve lavere levestandard enn sine foreldre og besteforeldre.

Det som har skjedd er at lønningene målt i evnen til å kjøpe hus har falt dramatisk de siste 60 årene. Folk har ikke merket så mye til dette fordi det hele tiden har vært mulig å utsette problemene ved å ta opp stadig større lån med lengre nedbetalingstid, og fordi andre varer har falt i pris i samme periode. Nå er man kommet til det punktet at mange huseiere aldri kommer til å betale ned huset sitt. De kommer til å dø med gjeld og huset vil bli tatt over av banken. Sagt på en annen måte: lånetiden har nå blitt så lang at den i mange tilfeller varer mer enn en generasjon.Arven etter 68erne er altså svindyre hus, gjeld til pipa og pensjonsforpliktelser herfra til månen. 68er-generasjonen er den mest solidariske generasjonen Norge noensinne har hatt. De har snakket om solidaritet og fellesskap og de har rakket hatsk ned på alle som ønsker å spare til egen velferd og kalt dem for "griske" og "selvopptatte." 68erne har preket samfunnsansvar, miljø og selvoppofrelse for fellesskapet. Kanskje vil deres samfunnsengasjement varme hjertene til dagens ungdom som har blitt gjort til leilendinger for den rikeste generasjonen som har levd i Norge, men det er også mulig at ungdommene vil sette foten ned og si stopp. Jeg håper det og det er derfor jeg skriver denne artikkelen. Jeg vil at når dagens ungdommer går ut og leter etter bolig og lurer på hvorfor alt er så dyrt skal de vite hvem som er årsaken til dette og hvorfor.
joergen
08:58 11.10.2011
#4175

Takk for artikkelen OldNick, som skal sendes et knippe 'solidariske', men allikevel usolidariske 68ere i bekjentskapskretsen.

Endret 11.10.2011 08:58 av joergen
Fanatic
13:31 11.10.2011
#21854

Chartet der tyder på at når boblen sprekker så skal prisene i Norge ned minst 50%, kanskje opp mot 70%.

Endret 11.10.2011 13:31 av Fanatic
sirkusartisten
13:54 11.10.2011
#148

Jeg har lyst til å si ett par ting om bolig og priser.
Den generasjonen som nå skal ut og kjøpe sin første bolig har mest av alt håndtverkerne og Lo og takke for prisnivået. Jeg bare fastslår det uten å gidde å argumentere for det.
Vi har også en skikkelig bortskjemt generasjon på vei til boligmarkedet. Mine egne barn inkludert.
Og det som slår meg mest er at ungdommen ser det som en rett til å ha råd til å kjøpe seg bolig midt i Oslo. Og ikke skal de ha noe dritt heller.
Samtidig har vi en "ny" økonomi i Norge som andre er inne på her. Men det trenger ikke nødvendigvis være negativt at avdragsfrihet gjør det mulig å kjøpe dyrere bolig enn normalt. Jeg har også avdragsfritt huslån. Det innebærer at jeg har god økonomi nå heller om 20-25 år. Og hva er vitsen m å betale avdrag? Spiller det noen rolle når prisoppgangen spiser opp store deler av lånet allikevel?
Sjøl vokste jeg opp i Oslogate. 30m2 med fam på 5. Det gikk det og.
Hufsetufs
14:28 11.10.2011
#992

Desse utsagna til grupper som har alt å tene på at forestillinga om at eigedomsprisar berre kan gå opp har vorte noko uinspirerte:

Låg nybygging i sentrale strøk - riktig
Høg innvandring - riktig
Urbanisering - riktig
Låge renter - riktig
Forventningar om høg lønsvekst - riktig

Det einaste som ein aldri legg vekt på er at desse faktorane faktisk KAN snu - om mange snur samtidig vil prisane gå ned. Mykje og fort.. Tyder chartet under på balanse, eller er det "it's different this time"?:


TrN
14:32 11.10.2011
#185

Chartet sier alt. Det verste er gjeldsutviklingen som er skyhøyt over boligprisen. Brukt til SUV'er, båt, hytte + 100% gjeldsgrad på bolig.Sammenlign med perioden 1984-1993. Det kommer til å bli en hard landing. Glad jeg er gjeldsfri.

Endret 11.10.2011 14:35 av TrN
Verbier
20:04 11.10.2011
#1945

- Er det brutto gjeld det er snakk om?
- Eller er det netto gjeld, dvs brutto gjeld fratrukket privat formue?
- Hvis det er brutto gjeld, så savnes en linje for utvikling privat egenkapital i samme tidsperiode i samme chartet.

Bolig og andre eiendeler er finansiert med egenkapital og gjeld. Man må få frem alle leddene i ligningen, ellers kan konklusjonen bli helt feil.

Endret 11.10.2011 20:12 av Verbier
TrN
20:11 11.10.2011
#191

Slik jeg tolker kartet snakker vi om netto gjeld. Men det er et veldig godt poeng som må avklares.
howi
20:24 11.10.2011
#4317

er grafen så ille da ?

gjeld/lønn =425/200 =2,1.

Dette er jo forsatt lavt. (gitt at jeg tolker grafen riktig)
Steffen3
20:30 11.10.2011
#18

howi,

dersom jeg tolker det rett så viser grafen at gjeld/lønn nå er 2,1 ganger høyere enn i 1970.
Det sier ingeting om selve nivået på gjeld/lønn

Endret 11.10.2011 20:31 av Steffen3
howi
20:35 11.10.2011
#4318

og da er vel grafen verdiløs ??
Steffen3
20:38 11.10.2011
#19

nja, den viser vel uansett at gjeld/lønn aldri har vært høyere enn det den er i dag.
Til og med en god del høyere enn i jappetiden der man var 180/130 ganger høyere enn i 1970
TrN
20:43 11.10.2011
#192

Det er nok å se på gjeld i 1988 ifht. 2010 relatert til boligpris og lønn til å skjønne misforholdet i dagens situasjon.

Endret 11.10.2011 20:43 av TrN
Varsling på tema     Varsling på stikkord
StockTalk er en tjeneste levert av Kreateam Consult AS. Orgnr. 911 839 806 MVA
Adresse: Postboks 39 Holmlia, 1201 Oslo. Email: st@stocktalk.no Tlf. 40 07 31 70
Kontakt oss | Hjelp | Regler | Sett som startside | Legg til favoritter