Du er her: Forside > In the pit - Oslo Børs > Boligpriser framover III
Boligpriser framover III
OldNick
20:44 30.01.2012
#12936

Litt datert, så den først nå.


Boligprisras for Norges naboer

DN.no
23.01.2012

Gjeldsgraden er rekordhøy og nå faller boligprisene i rask takt både i Sverige og Danmark, skriver Dagens Næringsliv.

I Stockholm merker den ferske eiendomsmegler Lena Reistam voksende frykt og uro.

- Man må virkelig stikke seg ut for å få oppdrag som megler nå. Før var det slik at man hadde visning søndag, budrunde mandag og kontraktsmøte onsdag. Nå må man hele tiden ha ekstravisninger. For mange meglere er det vanskelig å leve av lønnen. Det er kjempetøft!, sier Reistam til DN.

Hun beskriver et boligmarked i den svenske hovedstaden preget av prisnedgang og treghet.

- Folk bor på 50 kvadratmeter med to barn fordi de ikke kan flytte. Jeg hørte om et par som skulle skille seg, måtte selge og gikk derfra med 350.000 kroner hver i gjeld. Det er virkelig kjøpers marked nå, sier Lena Reistam.

Eiendomsmegleren mener det har spredd seg en frykt, der også mediene skriver om en boble som vil sprekke.

- Fortsatt fall
Prisene i enkelte områder i Sverige har falt over ti prosent. Størst er fallet i Malmö i Sør-Sverige.

Sjeføkonom Robert Bergqvist i storbanken SEB sier til DN at boligprisene normalt pleier å falle mer når en prisnedgang først er innledet.

Ifølge Bergqvist er det nå en rekke årsaker som taler for at boligprisene skal ned i Sverige. Blant annet viser han til at en korrigering var på tide etter at boligprisene først steg med 200 prosent over en periode på 15 år. Det er stigende arbeidsledighet i Sverige og en høy gjeldsgrad som gjør mange boligeiere sårbare.

- Vi regner med at boligprisene i Sverige går ned med i gjennomsnitt ti til 15 prosent i løpet av 2012 og 2013, sier Bergqvist.

Dansk smitte
Svenskene følger nå etter nabolandet på andre siden av Øresund. I Danmark har boligprisene falt uavbrutt siden 2007, i takt med økende arbeidsledighet og en svak utvikling for økonomien.

Tall Greens har hentet inn for avisen Børsen viser samtidig at 53 prosent av danskene venter fortsatt prisfall det neste året.

Fellesnevner for både Sverige og Danmark er samtidig at gjeldsgraden blant boligkjøperne har økt dramatisk siden tusenårsskiftet. I Sverige ligger den i gjennomsnitt på 160 prosent av disponibel inntekt.

I Danmark ble husholdningenes gjeld i forhold til inntekt nesten doblet til nivåer opp mot 310 prosent i de ti påfølgende årene etter år 2000.
_____________

Mange likheter med gjeldutviklingen i Norge.

Forskjellen er oljen som driver fortsatt økonomisk vekst i Norge, og politikerne tar stadig med oljepenger inn i økonomien.
howi
21:44 30.01.2012
#4612

La oss håpe fallet også gjelder for feriehus ved den svenske strandsonen ....
OldNick
11:19 31.01.2012
#12942

Gjeldsveksten øker for Ola Dunk (what's news here?)

Gjelden øker raskere

- Det er bekymringsfullt at veksten i gjelden tiltar, sier seniorøkonom Kyrre Aamdal


Anna Sandvig Brander, E24.no
31.01.2012

Gjelden øker med enda raskere fart enn før, viser nye tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) tirsdag.

Ved utgangen av desember hadde gjelden (publikums innenlandske bruttogjeld, «K2») økt med 6,7 prosent sammenlignet med samme tidspunkt for et år siden.

Dermed har den årlige veksten tatt seg opp fra måneden før, da gjeldsveksten lå på 6,6 prosent.

Låner til bolig

Norske husholdninger skyldte totalt 2261 milliarder i slutten av desember 2011, en oppgang på 7,3 prosent sammenlignet med året før.

Dermed er gjeldsveksten trappet opp også her, fra nivået på 7,2 prosent i november.

- Det er bekymringsfullt at husholdningenes låneopptak fortsetter oppover. Nivået er litt i overkant, og veksten er dessuten tiltakende, sier seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets til E24.

Han knytter gjeldsveksten til at boligprisene har økt friskt det siste året.

- Etter en periode med sterk vekst i boligprisene, vil kredittveksten vanligvis ta seg opp en stund etter det, sier Aamdal.

Mer på link
altv
11:27 31.01.2012
#464

Ny prisrekord i Bergen: 85 500 kroner per kvadrat
kjello3
10:36 03.02.2012
#7088

En faktor som ikke har vært særlig mye omtalt i media:

Muligheten av å ta ut pensjon, samtidig som man er i aktivt arbeid.

Noen med tanker omkring dette?
rug_0573
11:05 03.02.2012
#13485

Kjello3,
Jepp det har jeg. Det kalles idioti og er et produkt av etterkrigsgeneransjonens umettelige grådighet. De skal ha pensjon, det er en rettighet som er urokkelig. Men den er ikke stor nok til den livsstilen de ønsket, så da ordnet de det slik at de kan jobbe samtidig. Og midt oppe i dette bekjent de boligen sin til forbruk og reiser, for barna har det så godt sammenlignet med det DE hadde det når de var unge, så barna trenger ingen arv. Denne generasjonen setter på sin siste tid overstyr det son vesten har bygdt opp siden den industrielle revolusjon.
Derav er vesten så og si konkurs.
JIPPI
11:33 03.02.2012
#3102

68'erne er en verdt en studie. De forsyner seg i "hode og ræva". Pensjonsranet de er i ferd med å gjennomføre, tar kaka. Heldigvis stenger de døra etter seg, samfunnet har ikke råd til flere slike generasjoner. Vesten overlever.
olejoerg
11:59 03.02.2012
#4496

68'erne er muligens generasjonen som er født med sølvskje i hånden. Og da er det ikke så rart at disse fortsetter å forsyne seg til the bitter end. Gammel vane er vond å vende vet dere.

Det er også klart at disse nå for fullt går inn og driver opp prisene i boligmarkedet. Takket være inflasjon og andre "onder" (som for boligkjøperen i tidligere tider viste seg å bli en velsignelse uten sidestykke) ble de jo gjeldfrie i løpet av kort tid og sitter nå på store verdier. En del av dem begynner nå å se etter alternativer til den gjeldfrie boligen som fordrer minde arbeid og vedlikehold.

Men å gi denne generasjonen skylda for dagens situasjon er etter min mening alt for drøyt. Det har kommet generasjoner etter 68'erne som ikke akkurat har vist moderasjon. Kravene til disse er heller ikke lavere enn 68'erne, det eneste som muligens har forandret seg i vesten er hvor realistisk det er at disse gjennom sitt liv vil få like mye som 68'erne.

Bakgrunnen for dagens høye boligpriser er sammensatt og skyldes en kobinasjon av mangel på boliger i pressområder, et høyt kostnadsnivå og et behagelig rentenivå. Av disse tror jeg kostnadsnivået er det verste. For å illustrere dette kan man sette opp følgende regnestykke:

Først sitter noen og eier en tomt. Denne kjøpes så opp av en utvikler som skiller ut til tomter, utvikleren skal selvfølgelig ha fortjeneste. Si utviklingskosten + 15 %. Dernest kommer utbygger som også skal ha sin fortjeneste, si 15 % i dette tilfellet også.

Men under begge disse mellomleddene ligger skjulte kostnader som drar opp prisen kraftig.

La oss f.eks ta lønnskostnaden. Hvis en snekker tjener 250 kroner pr time kan di kjapt legge på godt 40% i sosiale kostnader til staten. Da koster en arbeidstime fort 350 kr pr time. I tillegg kommer påslaget og da koster en times arbeid plutselig forbukeren over 400 kroner. Dette gjentar seg i hele kjeden.
Dertetter kommer selvfølgelig MVA på alt tilknyttet produktet.

Når du kjøper bolig betaler du alle avgifter staten skal ha. Og av det du bruker til å betale dette (lønna di) sitter staten på andre siden og trekker skatt og pensjon.

Dette er oppskriften på gjeldsoppbygging i en befolkning. Man skattlegger forbrukeren så mye man klarer samtidig som man legger så mye avgifter på utførende som man klarer. Og forbrukeren betaler hele kalaset i "begge ender".

Av eksempelet over fremgår at en person som tjener dobbelt så mye som den snekkeren han leier for å gjøre jobben ikke klarer å holde snekkeren i drift etter at alle avgifter og skatt er betalt. Tenk da på hvordan det er for de som tjener det samme som den de leier inn..

Dette er grunnen til at bolig blir en såvidt stor utgiftspost for norske familier.

Nå er nå heller ikke dette noe problem for de som klarer seg, for boligen stiger jo i verdi, men på et tidspunkt blir det håpløst for vanlige unge mennesker å komme seg inn i markedet.

Endret 03.02.2012 12:01 av olejoerg
Phoebus
12:24 03.02.2012
#9975

Kjenner noen i Sør Afrika. De tjener adskillig mindre enn meg, men likevel har de råd til å spise ute 3-4 dager i uka med vin til maten. Videre har de råd til hushjelp og til å ha samme bil som meg, og med 5 seter i stedet for mine 2. (3 seter til i min bil koster en årslønn for meg etter skatt.
kjello3
12:36 03.02.2012
#7090

Jeg kjenner ingen som frivillig gir fra seg verdier. Skal man ha noe, må man antakelig ta det. Dette gjelder for 68-erne, men vil sikkert også gjelde deres barn (oss).

Jeg tenkte bare at siden det de siste ukene har vært relativt høyt fokus på mulig boligboble i Norge, så har man "glemt" å ta med muligheten for både pensjon og arbeid. Dette vil naturligvis forlenge boblens levetid, og derfor i større grad trekkes frem som årsak.

At man i tillegg vegrer seg for å starte nødvendig utbygging, pålegger ulike fordyrende standarder, ikke vil lage infrastruktur eller innføre like skatteregler for eiere som for leiere, er selvfølgelig også viktig.

Det er neppe politisk flertall for f.eks å fjerne rentefradrag hos hverken 68-erne eller oss :)
sovrehus
19:28 04.02.2012
#473

Skal man ha noe må man jobbe for det. Alle ungdommer idag skal bli millionærer og ingen skal gjøre grunnarbeidet. Ingen vil bli håndverkere lengre, alle skal være ingeniører og sjefer. Oljen har blitt Norges beste og verste ting, vi er nå nødt til å få inn utenlandske arbeidere for å bygge husene våre, fordi nordmenn ikke gidder et så lavtlønnet yrke (200-250kr er greit nok vil jeg påstå, så tror ikke det er det som gjelder).

Det er en BLÅ ond sirkel, vi har fått sydd puter under våre egne armer mens vi nyter godt av det, og syr gjerne litt til. Folk har en tendens til å glemme at før oljen var vi tilnærmet vestens fattigste land, om vi i det hele tatt ble betraktet som en del av vesten.

Vil du ha noe, jobb for det! "For dei så ede møje, sjide møje!"

mvh

mvh
rug_0573
19:59 04.02.2012
#13486

Kom ikke her og bland ingeniør og blåruss.
For noe wås!
sovrehus
20:41 04.02.2012
#474

Liten blunder! beklager det!
La meg rette meg, alle vil sitte i "sjefsstolen", men ingen vil gjøre jobben for å komme der! forståelig?

Men siden du ikke kommenterte noe annet regner jeg med du er enig i det jeg sier.
Norge er også et samfunn hvor klasseskille er uaktuelt fra et regjeringsstandpunkt, til syvende å sist blir det til at de som vil noe drar de som ikke vil noe mens de mister motivasjonen fordi de blir jobbet i mot av den norske stat. Norge er et prakt eksempel på omvendt Darwinisme, ergo et ikke bærekraftig samfunn.

Ang boligpriser er vel saken rimelig klar. Vi har tre klare faktorer som kan gjøre noe med den, finansiell kollaps(tilnærmet fullstendig), politisk inngripen eller nybygging. En viktig faktor for oppgangen er at vi er alt for få personer i landet, slik at det ikke bare blir kamp om kompetanse, men om mannkraft(se lønnsvekst siden 2003), rimelig ekstreme greier.

men men, her er det mye subjektive utsagn, som sikker viker fra deres eksisterende diskusjon. Jeg mener fortsatt at man kan diskutere boligprisen i norge opp og ned i mente, grunnen til at vi har en "boble som ikke sprekker" er nettopp pga faktorer jeg nevnte tidligere, og den vil heller ikke sprekke før noe rimelig drastisk skjer, mener jeg.

blink
21:12 04.02.2012
#21919

Jeg tror alle bør granske dagens boligsituasjon i Norge, slik at de forstår sammenhengen.

De fleste samfunn har en boligetterspørsel som styres av parrings-aktivitet og resultat av denne, befolkingsveksten.

Dette gjelder også for Norge.

Men i Norge har vi 2 forhold som kommer i tillegg til parrings-effekten.

Norge er populært å flykte til, samtidig som vi er relativt liberale til å ta imot asylsøkere. Vi har også en netto tilflytting av samlivspartnere.
I tillegg til historisk AllTimeHigh for arbeidsinnvandring.
15 % av norsk arbeidskraft er nå utenlandske innvandrere.
Det er nå større innvandring til landet enn utvandringen til amerika som vi opplevde for 100 år siden.

Summen av dette medfører at entreprenørbransjen har bygget opp en formidabel kapasitet som skal forsyne mer enn "dobbelt opp" av "normal" befolkingsvekst.

Dagens befolkingstilvekst kan tyde på at det årlig kommer rundt 100 000 utlendinger til landet.
Selv om mange av disse bor kommerlig, så bor de.

Entreprenørene ser ikke forskjell på om etterspørselen kommer fra egen-produksjon, flyktninger eller fremmedarbeidere.
Bransjen tilpasser seg å levere tilstrekkelig med boliger.

Den dagen innvandringen reduseres til 80-90 000 framfor dagens 100 000 så vil det bli overskudd av leiligheter. Entreprenørene vil da levere fler leiligheter enn etterspørselen tilsier.

Markedet oversvømmes av leiligheter. Delvis også grunnet feil-timet spekulasjon av investorer som har bestillt leiligheter for videresalg. (vi har nylig sett dette i hyttebyene, Hafjell, Norefjell, Røldal osv. etter finaskrisa.)
Da blir det prisfall.
Når det snur fra himmelhøyt prisnivå, så bruker det oftest å falle fort.
Det betyr KRAKK

Endret 04.02.2012 21:23 av blink
sovrehus
22:07 04.02.2012
#475

parrings-effekten. Så med å være en singel arbeidsnarkoman som meg selv, jobber jeg med andre ord mot mine egne investeringer ? :-P

Liker ikke å bli betraktet som "en av di der". hehe

Endret 04.02.2012 22:08 av sovrehus
blink
12:16 05.02.2012
#21920

sovrehus

Ja, det skulle man tro. Hvis man leser statestikk og feiltolker denne.

Men statestikken viser ikke hva du bedriver på fritida.
Hvis du er aktiv med å formere deg rundt i nabolaget på fritida eller sysler med menneskesmugling i helgene, så kan ditt bidrag bli like godt og kanskje bedre enn folk flest.
kjello3
12:45 05.02.2012
#7095

Som "singel, arbeidsnarkoman" er du antakelig med å dra opp prisene på 2 måter: Du tjener greit (fordi du jobber mye) og kan dermed betale mer. Som singel opptar du relativt mer plass enn ektepar. For ikke å snakke om familier....

Kanskje løsningen er å innstallere slike som deg på studenthybler, med felles bad og kjøkken :)
sovrehus
12:58 05.02.2012
#479

blink: en upåklagelig logikk!

kjello3:
heldigvis er hardt tjente penger vanskelige å bruke, så kan vel egentlig si at jeg er til dels gjerrig på dette her. ang boliger så meldte jeg meg ut av flere budrunder i sin tid pga galskapen, bare så det er sagt! :-)

ser mange fordeler med studenthybler forøvrig, lett å holde rent og sannsynligvis en hel del studiner som deler samme korridor. Hjelper mye det :-)
olejoerg
12:27 06.02.2012
#4497

blink

Jeg tror du bommer på dette. Tar først for meg arbeidsinvandrerne og da spesielt i pressområder. Det spiller ingen rolle for boligmarkedet i f.eks Oslo om arbeiderne til entreprenørselskapene kommer fra utlandet eller utenfor sentrale strøk i Norge, de må uansett bo et sted når de jobber der. For arbeidsstokken i denne bransjen i f.eks Oslo kommer ikke fra Oslo, det har den ikke gjort på lenge. Tvert imot tror jeg at hvis du bytter ut utenlandske arbeidere med norske så vil du få større behov for boenheter da de norske nok krever litt mer..

Innvandringen er som den er, og jeg har vanskelig for å se at dette skal avta i nær fremtid. Når det gjelder pressområdene tror jeg faktisk denne gruppen vil bidra til større press i boligmarkedet enn man ser for seg i dag. Dette skyldes at første generasjon innvandrere ofte er vant til å bo trangt og gjør det her også. Når det kommer til andre generasjon tror jeg de vil stille de samme krav til plass som vi andre. dermed vil man trenge flere boligere fremover.

Din sammenligning med hyttebyene synes jeg også halter. Bolig er noe du MÅ ha, enten leier du eller å eier du. Og til enhver tid vil du forsøke å gjøre det som lønner seg for deg.
Hytte er og blir noe som er "kjekt å ha" og som gir status. Når vi da har gått gjennom 4 tøffe økonomiske år er det ikke overraskende at "det som er kjekt å ha" velges bort av mange.

Det eneste jeg sr for meg som vil trigge et kraftig prisfall på boliger er høy arbeidsledighet og dårlige tider.

Når det er sagt sier jeg ikke at man i kortere perioder kan få moderate prisfall, sånn har det alltid vært og sånn vil det alltid være. Men trenden er stigende priser, og de spekulantene du snakker om brente fingrene sine i 2008 og er langt mer forsiktige nå.

Endret 06.02.2012 12:33 av olejoerg
blink
13:42 06.02.2012
#21935

IMF mener at det særnorske skattesystemet har skylda

Jeg tror IMF har et poeng.
Men jeg tror også at de sitter med feil tall for arbeidsinnvandringa.
intercooler
13:52 06.02.2012
#3075

Boligprisene vil forbli stabile .personlig leier jeg kun ut til europeiske reiser. selger ikke!
dow
14:42 06.02.2012
#11636

Med tid og stunder vil også vi nå en topp og oppleve lignende tendenser som i våre naboland. Det er vel snart kun i Norge og Australia boilgboblen ikke har sprukket. Vi må sannsynligvis oppleve en økonomisk krise med økt arbeidsledighet først, eller at rentenivået stiger kraftig.
Fanatic
15:50 06.02.2012
#23250

Når man tegner et fastrentelån på f.eks. 10 år, hvordan finansierer banken som låner deg pengene dette i praksis?
sovrehus
16:02 06.02.2012
#482

rentenivået vil aldri stige til sånne nivå. Staten er inne med penger rimelig fort om det blir skvis i pengemarkedet. Boligmarkedet er så å si ryggraden til den norske forbrukerøkonomien, faller denne blir kostnaden mye større for staten enn om de går inn å "redder" banker. Arbeidsledigheten derimot, er en høyst aktuell faktor med tanke på låneprosenten i vårt lille land.

Fanatic, antageligvis via mine sparepenger.

Endret 06.02.2012 16:08 av sovrehus
blink
16:05 06.02.2012
#21936

Olejoerg

Hvor mange utlendinger jobber i Norge ???
Jeg vil tro at vi snakker om over 1/2 million, når vi medregner hele familien (ektefelle/samboer/barn), og alle nasjonaliteter (Polsk, Tysk, Latvisk, Estlendere, Dansk, Svensk osv)

Hvis vi antar at 20 % bor i brakkebyer o.l. så er det fortsatt behov for 100000 leiligheter for resten, hvis vi forutsetter 4 stk pr leilighet).

Det blir en veldig stor andel av tilveksten av boliger siste 6-8-10 åra.

Det er ganske sjølsagt at dette har påvirket etterspørselen i boligmarkedet.

Endret 06.02.2012 16:07 av blink
Varsling på tema     Varsling på stikkord
StockTalk er en tjeneste levert av Kreateam Consult AS. Orgnr. 911 839 806 MVA
Adresse: Postboks 39 Holmlia, 1201 Oslo. Email: st@stocktalk.no Tlf. 40 07 31 70
Kontakt oss | Hjelp | Regler | Sett som startside | Legg til favoritter