Du er her: Forside > In the pit - Oslo Børs > Boligpriser framover III
Boligpriser framover III
DagArne
20:32 26.03.2013
#50

Deretter for å motsi meg selv :)

Har vi en boligboble i Norge?


Jeg tror ikke på en kraftig nedgang i boligprisene så lenge vi pumper opp olje til en høy pris, tilbudssiden er for liten i forhold til etterspørselen. "alle" flytter jo til Oslo og omegn.
tomtank
22:06 26.03.2013
#1468

Boligprisene har så lenge jeg husker enten gått opp- eller ned. Flater ut, holder seg stabil? Skeptisk.

Det vil snu. Spørsmålet er når.
DagArne
22:21 26.03.2013
#51

Husker 87-94 siden da har det gått oppover, bortsett fra en liten dipp i 2001 med IT-boblen og under finanskrisen for noen år siden.

Ja, det vil snu. Det spennende er at ingen vet når. Kun mer eller mindre kvalifiserte gjetninger.
Husker folk av typen Grytten som har spådd krakk siden 2001, det er lenge siden det. De som kjøpte da har jo snart nedbetalt boligen.

Når snur det?
Når folk har tømt kontoen til far, mor og bestemor og maksa kreditkortet for å få råd til EK?
jeg tror vi vil se en nedgang først om mange år. Når Europa begynner å komme på fote og få litt vekst igjen. Hoveddriveren er jo lav rente. Den vil være lav så lenge det er krise i Europa.

Kanskje vi blir som Japan at vi har nesten evig lave renter for å prøve å sparke igang litt vekst.

Beinmarg
22:33 26.03.2013
#8613

I dagens Tyskland er det lønnsomt å leie kontra eie. I de store byene.
DagArne
07:58 27.03.2013
#52

I Norge lønner det seg å kjøpe. Kan ikke se at myndighetene gjør om på noen av de ekstra fordyrende kravene og går bort fra detaljreguleringen.
Nikolai
08:17 27.03.2013
#864

tomtank #1468

Helt enig. Har ingen tro på et sidelengs eiendomsmarked. Som du sier, det er opp eller ned.
Phoebus
08:43 27.03.2013
#10449

Takk for det, Dag Arne. Selv kjøpte jeg (enda) et hus i forrige uke...
olejoerg
10:36 27.03.2013
#4636

Det er intet tre som vokser inn i himmelen, ikke i Norge heller. Men så lenge våre myndigheter ikke er i stand til å stille til disposisjon nok tomter til at boligmangelen i pressområdene forvinner skal det mye til å få et boligprisfall i Norge. Det samme gjelder selvfølgelig den elendige kollektivtransporten man har som gjør at å bo et stykke utenfor de store byene er et sant kø-mareritt.

Straks boligprisene i pressområdene begynner å falle så stanser utbyggingen opp. Da stiger leieprisene og så er vi i gang igjen siden det er dyrt å leie i Norge og dyrere blir det hvis flere skal leie de samme boligene.

Hovedproblemet er som sagt det faktum at det er boligmangel i pressområdene i Norge. Det betyr at noen må gjøre noe med det før prisene vil falle. Våre myndigheter ser til resten av verden og forventer at det samme mønsteret man har sett der vil skje også her. Dette mønsteret tilsier at private utbyggere vil bli så ivrige i gode tider at det vil bygges langt mer enn det er behov for og så vil prisene falle. Det myndighetene ikke ser er at dette vil ikke skje i Norge i overskuelig fremtid, noe det er flere grunner til. For det første evner ikke det offentlige å gi nok byggetillatelser til å holde tritt med etterspørselen. For det andre er boligbyggesektoren i Norge dominert av noen ganske få store aktører som utmerket godt vet hva markedet tåler og er forsiktige med å sette i gang for mye. Norges største entreprenør gikk tross alt konkurs på 90-tallet p.g.a at de hadde bygget alt for mye boliger de ikke fikk solgt. Bransjen lærte av dette og har systemer på plass for å forhindre at dette skjer. Jeg tror faktisk staten selv må brette opp ermene og sørge for flere boliger, hvis ikke så skjer må myndighetene begrense befolkningsveksten i de store byene enten ved å flytte på jobber eller på annen måte prøve å stanse innflytting til de store byene.

Myndighetene kunne selvfølgelig gjøre noe med skattleggingen slik at det ikke ble så attraktivt å eie bolig. Men siden mesteparten som stemmer (og de som det stemmes på) har betydelige deler av sin formue knytet opp i bolig er det ikke realistisk å tro at det vil skje.

Jeg tror ikke noe av dette vil skje så jeg anser mulighetene for et boligprisfall av noe størrelse for å være begrenset.
DagArne
10:34 28.03.2013
#53

Det som er tragisk er jo at dette treet kan vokse i mange år enda. Kan ikke se at oljen som smører økonomien vil bli utdatert med det første. Oljen de finner blir jo dyrere og dyrere å hente opp.

Staten kommer heller ikke til å sette igang noe bygging. De gir kun støtte gjennom husbanken o.l. grupper som ikke trenger støtte får og spesiellt grupper som ikke får lån andre steder får lån der,(subprime på norsk?) Hvor kommer alle disse absurde og fordyrende kravene i fra, er jo kun særinteresser som blir hørt og ikke det store flertallet.

Jeg ligger på ca 430 og kan ikke se hvordan jeg ville hatt råd til å kjøpe noe annet enn et bøttekott i Oslo, selv om jeg har 500k i EK. Selv 45 min utenfor ville jeg slite med å kjøpe noe.

Politikerne klarer jo ikke gjøre det de skal gjøre. Bortsett fra å gjøre tilværelsen mest mulig jævlig for folk flest med stadige lover, forskrifter og reguleringer hinsides all sunn fornuft.

Det er jo ingen av disse såkalte ekspertene som det går ann å høre på de spår jo enten oppgang eller nedgang annenhver dag. Alt for å få litt pr.

Distriktspolitikk kalles det å prøve å stoppe flyttestrømmen inn til byene. Dette er noe SP er fanebærer for og en politikk som har mislyktes fullstendig. Det eneste som de har lyktes med der er å bremse flyttestrømmen. AP har jo subsidiert distriktene med milliarder siden 70-tallet for å stoppe tilstrømningen til byene "hele landet i bruk" tror jeg var et slagord. Svenskene gjorde det motsatte og sentraliserte hele landet.

Skal bli spennende å se hvor høyt det kan gå i Norge. Jo høyere det går jo større blir smellen når den kommer. Bare litt høyere rente så er vi der tror jeg. Kapitalkravene vil antageligvis føre til at bankene setter opp renten uten at sentralbanken gjør noe. Men det kan ta mange år.
Går alt helt til helvete så risikerer vi inflasjon på grunn av all pengetrykkingen, men da forsvinner jo mye av gjelden samtidig.

Endret 28.03.2013 10:46 av DagArne
OldNick
21:37 29.04.2013
#14512

Hehe, spanjolene (og forsåvidt andre, gjeldstyngede land), har satt fantasien i sving om hvordan de kan øke skatteinntektene til sine slunkne statskasser.

Det kommer til å komme mange artige forslag i mange land, og skattlegging av fast eiendom vil bli yndede objekter (tror jeg).

Her er et eksempel fra Spania.
Akkurat denne bør ikke bli veldig omstridt, da loven eksisterer, den har bare ikke vært håndhevet.

Nordmenn i Spania kan få kraftig skattesmell

Flere titalls tusen nordmenn bosatt i Spania kan få en kraftig skattesmell om de ikke har deklarert hus eller hytte i Norge til spanske skattemyndigheter


Kristian Elster, kristian.elster@nrk.no
Emrah Senel, emrah.senel@nrk.no
29.04.2013

Spanske myndigheter vil nå skaffe penger til den bunnskrapte statskassen ved å rette søkerlyset mot nordmenn og andre utlendinger som er bosatt i Spania.

Alle utlendinger som har fast bopel i Spania må innen fristen ved midnatt natt til onsdag oppgi hva de eier i andre land på sine selvangivelser, skriver Sr.se.

De som ikke oppgir at de eier for eksempel bolig eller hytte i Norge, kan risikere å måtte betale store beløp i straffeskatt i tillegg til høye bøter.

Juridisk har spanske myndigheter alt på det tørre: Utlendinger, nordmenn eller andre, som er fast bosatt i Spania, eller tilbringer mer enn seks måneder i året i Spania, er skattepliktige til Spania. Dette gjelder også pensjonister.

Tidligere har ikke spanske myndigheter vært strenge med denne regelen, men i takt med at den økonomiske krisen har forverret seg, har spanjolene strammet inn.

Over 300.000 kroner

Nordmennene som bor fast i Spania skal nå rapportere inn alt de eier i Norge til en verdi av over 40.000 euro - vel 300.000 norske kroner.

For mange som har flyttet til Spania, men har beholdt hus, leilighet og/eller hytte i hjemlandet vil det kunne utgjøre store beløp.

De som oppgir eiendommer eller andre eiendeler i Norge vil måtte betale formuesskatt i Spania av verdien. Det vil utgjøre mellom 0,2 og 2,5 prosent av verdien på formuen.

For et norsk pensjonistpar som har beholdt både hus og hytte i Norge kan det bety mange tusen kroner i ekstra utgifter.

Slik er det i Norge også

Skattebetalerforeningen er en selvfinansiert interesseorganisasjon som hjelper og veileder en lang rekke skattytere.

Gry Nilsen, som er fagsjef i Skattebetalerforeningen, understreker at hun ikke kjenner til denne konkrete saken fra Spania, men hun sier til NRK at skattesystemene ofte er slik at en må oppgi alt til beskatning i det landet man bor.

Slik sett er ikke innstrammingen i Spania unormal.

- I Norge er det for eksempel også slik: Når man er skattemessig bosatt i Norge, har en plikt til å opplyse om all formue og inntekt i selvangivelsen, også fra utlandet, sier Nilsen.

Vil bli straffet hardt

De som blir tatt i skattejuks, ved for eksempel å la være å oppgi en hytte i Norge vil blir straffet hardt.

Spanske myndigheter vil kunne ilegge straffeskatt på over halvparten av eiendommens verdi, og i tillegg kan det komme høye bøter.

Større samarbeid mellom skattemyndigheter innen EU/EØS-området de siste årene gjør også at det blir lettere å oppdage for spanske skattemyndigheter om noen prøver å jukse.

Hélene Olsson, ved det svensk-spanske handelskammeret i Barcelona, tror at mange som bor i Spania ikke kjenner til de nye reglene.

- Det har blitt kjent veldig fort og det finnes lite informasjon om dette. Jeg er overbevist om at det finnes mange svensker som ikke har vet om det, sier Hélene Olsson til Sr.se.

Uklart hvor mange nordmenn

Det er uklart hvor mange nordmenn som er permanent bosatt i Spania.

Ifølge det spanske statistiske sentralbyrået INE, var det 1. januar 2013 nesten 19.000 nordmenn som bodde i Spania.

Andre tall viser at det kan være snakk om langt flere.

Endret 29.04.2013 21:39 av OldNick
bank
02:14 15.05.2013
#2035

Kan bli spennende:
Nobelprisvinner venter norsk boligkræsj
Phoebus
07:15 15.05.2013
#10481

bank: Det var et lavmål fra en såkalt Nobellprisvinner.
bank
20:24 15.05.2013
#2036

Såkalt Nobelprisvinner?
Phoebus
22:02 15.05.2013
#10483

OK, han vant en halv Nobellpris på å forske på om ting som har skjedd kan komme til å skje igjen. Ikke spesielt imponerende, men bransjen mangler vel kansidater.
Fanatic
22:27 15.05.2013
#26114

This time it's different? Neppe.
Phoebus
23:21 15.05.2013
#10484

Same shirt, another day...
buenoo
22:06 19.06.2013
#47

Her er det en oversikt over bolig til leie og til salgs: Finn.no statistikk!

Er det noen som veit når det var finn.no la om slik at de teller totalt antall boliger istedenfor antall annonser?
Jeg mener at det er mer vanlig nå at nye prosjekter blir lagt ut under bruktbolig? Kan ikke huske at det vanlig i 2000-2004..

Er det noe annet som kan ha påvirket statistikken? Eller noen som har en formening om at det kan ha roet seg noe i Oslo nå?

Endret 19.06.2013 22:06 av buenoo
OldNick
08:59 13.08.2013
#14861

Etter noen måneder med svake boligsalg, varsler mange av sjefsøkonomene og andre forståsegpåere at prisene kan ha nådd "toppen".

Er det så enkelt? Tja, prisene er høye, så det blir stadig vanskeligere for de unge uten egenkapital, det er vel den enkleste forklaringen.

Når prisene har steget vesentlig mer enn inntektene for folk flest, så vil det stoppe en gang. Kanskje er vi der idag, at prisene mer skal følge inntektsveksten, og ikke ligge 2-3 x høyere?

Steinar Juel, Nordea: Boligprisene kan ha passert en topp

Boligmarkedet venter i spenning på at høstsesongen tar seg opp for fullt. Men sjeføkonom advarer: - Vi er ved et veiskille.

John Aarø, E24.no
12.08.2013

Endret 13.08.2013 08:59 av OldNick
OldNick
18:23 29.08.2013
#14925

Jan L.Andreassen spår konjunktur-nedgang i nybolig markedet.

Det er blitt for dyrt å kjøpe nytt, og når bruktboligprisene har stagnert, faller mange fra som potensielle nybolig kjøpere.

Men boligbehovet er betydelig høyere enn tilbudet, det er pris-elastisiteten som nå slår inn.

Denne gangen er det alvor

Det går mot en kraftig hjemmelaget nedtur i norsk økonom i 2014, advarer sjeføkonom i Eika-gruppen


Marit Tronier Halvorsen, DN.no
28.08.2013

Onsdag viser ferske tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) at det er gitt igangsettelsestillatelse til 16.400 nye boliger hittil i år. Det er på nivå med samme periode i 2012, men i pressemeldingen påpeker SSBs tallknusere at den underliggende trenden «imidlertid har vært nedadgående de siste månedene».

Tallene for siste måned viser en nedgang på hele 24 prosent sammenlignet med juli ifjor. Sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika-gruppen er ikke overrasket.

- En ny måned, en ny nedgang i boligbyggingen, men denne gangen er det alvor, skriver han i et blogginnlegg torsdag formiddag.

Peker på byggekostnadene

De fleste prognoser viser at etterspørselen etter bolig i Norge er større enn tilbudet. Prognosesenteret anslår at det bør bygges omlag 38.000 nye boliger i året. Partner Bjørn Erik Øye i analysebyrået tror riktignok tallet stopper på rundt 30.000 i år, og han peker på at etterslepet stadig øker.

Likevel kunne Samfunnsøkonomisk analyse nylig presentere ferske tall som viser at salget av nye boliger stuper. Analytikere skylder på boligprisene, som de mener er så høye at folk nå velger å sitte på gjerdet.

Andreassen viser i den sammenheng til store prisforskjeller i dagens boligmarked.

- Mye av det som ble byggemeldt i denne, og i tidligere måneder, vil aldri se dagens lys. Til det er bruktboligprisene altfor lave i forhold til nybygg. Mange prosjekterte enheter savner en kjøper, skriver sjeføkonomen.

Han vil videre minne om forholdet mellom byggekostnader og boligpris.

- Vår finansminister ynder å si at boligprisene er høye, men der han kommer fra, koster mange boliger 10 til 15 tusen kroner per meter - om lag halvparten av byggekost - og det på gratis tomt, skriver Andreassen.

- Norges Bank kan kutte renten i september, men en kraftig forverring for boligbyggingen er ikke til å unngå. I boligmarkedene er det som kjent et visst momentum. Jo flere prosjekter som står med usolgte leiligheter, desto færre familier tør å kjøpe, skriver han.

Vekstimpulsene svekkes

Når boligbyggingen bremser som følge av mangelen på lønnsomme prosjekter, er ikke Andreassen i tvil om at utfallet kan bli fatalt for hele den norske økonomien.

- Norge er nå på vei inn i en hjemmesnekret lavkonjunktur som truer med å bli en regelrett resesjon med mindre skuta skifter kurs, advarer han.

- Boliginvesteringene er i sum over 100 milliarder kroner i et normalår, og et bortfall av en fjerdedel av denne aktiviteten vil oppveie det meste av kongerikets øvrige vekstimpulser. Det skal godt gjøres å hindre en kraftig hjemmelaget nedtur i norsk økonom i 2014. Boligmangel blir det etter hvert, og en ny opptur kommer etter en tid hvor mangelen på husrom blir prekær, og prisoppgangen på normale boliger tilsvarende sterk, skriver Andreassen.
______

Block Watne-sjef: - Klart det har med pris å gjøre

Salget av nye boliger stuper. Nye boliger er nå blitt så dyre at folk avventer, sier Block Watne-sjefen. Nå vil Ole Feet ta grep om «én av de store prisdriverne». OBOS-sjef Martin Mæland er enig i at det er blitt altfor dyrt å bygge i Norge.

Marit T. Halvorsen, DN.no
29.08.2013

______

TEK10 - Byggteknisk forskrift

Byggtekninsk forskrift av 2010 er en forskrift til plan- og bygningsloven av 2008.

Byggteknisk forskrift inneholder nærmere utdypning og utfylling av be

Endret 29.08.2013 18:43 av OldNick
OldNick
22:39 01.09.2013
#14946

TEK10 - Byggteknisk forskrift

Byggtekninsk forskrift av 2010 er en forskrift til plan- og bygningsloven av 2008.

Byggteknisk forskrift inneholder nærmere utdypning og utfylling av bestemmelser i plan- og bygningsloven, blant annet:

*Energikrav.
Forskriftene krever blant annet ventilasjonssystemer som gjenvinner varme, og at isolasjonstykkelsen i vegger, tak og gulv økes betraktelig.

*Ikke trapper
Trinnfri adkomst er et krav. En del tomter i bratt terreng blir dermed ubyggbare, ifølge Selvaag Bolig. Boligens plassering vil i større grad bli styrt av adkomstkrav.

*Universell utforming
Alle boliger skal ha stor nok gulvplass til at en rullestolbruker kan bevege seg rundt - både i gang, stue, soverom, kjøkken og bad. Alle boenheter skal ha minst ett bad tilrettelagt for rullestol.
______

Har folk begynt å ta til vettet?

Nordmenn rømmer det norske hyttemarkedet

Liten hytte i Norge eller 200 kvadratmeter med svømmebasseng i Spania for omtrent samme pris. - Et rush av nordmenn vil kjøpe fritidsbolig ved Middelhavet, sier boligekspert


Heljar Havnes, DN.no
01.09.2013

Utdrag:
Det er en "all time high" av folk som ønsker å kjøpe feriebolig i utlandet, sier Bjørn-Erik Øye, partner i analyseselskapet Prognosesenteret.

Boligmeteret for August:

Derfor flykter nordmenn fra det norske hyttemarkedet:

- Fem prosent, eller 110 000 av alle norske husholdniger ønsker å kjøpe feriebolig i utlandet. Det er et rekordstort antall.
- En like stor andel ønsker seg hytte i Norge.
- Av de som ønsker seg bolig i utlandet, sier 81 prosent at det er på grunn av bedre klima, 69 prosent sier det er fordi det er billigere å bo, mens 53 prosent sier det er for dyrt med hytte i Norge.

Kilde: Prognosesenteret


Ferske tall fra boligmeteret for august viser at halvparten av alle som ønsker seg hytte, vil kjøpe den i utlandet (se faktaboks). Det er spesielt Spania nordmenn søker seg til.

Mer på link over

Endret 01.09.2013 22:39 av OldNick
OldNick
19:51 02.09.2013
#14957

Disse leilighetene har blitt for dyre

Den typiske utleieinvestoren sliter i dagens marked


Finansavisen/HegnarOnline
02.09.2013

Høyere priser og fallende direkteavkastning har fått flere utleieinvestorer til å sette seg på gjerdet, skriver Finansavisen.

- Generelt er andelen utleieinvestorer i stor grad avhengig av antall 2-romsleiligheter i prosjektet. 2-roms og toppleiligheter snappes opp av kapitalsterke kjøpere med én gang, før førstegangskjøperne i det hele tatt har fått skaffet seg finansiering.

Det sier leder for prosjektmegling Liv Hansteen i DNB Eiendom.

- Vi har imidlertid sett en tendens til at det er færre utleieinvestorer som kjøper om dagen. De får ikke lenger den direkteavkastningen de ønsker. 2-roms har blitt for dyrt, legger hun til.

Utleieinvestoren har det tøft

Kommunikasjonssjef Nikolaos Farmakis i Utleiemegleren er ifølge avisen enig i at den typiske utleieinvestoren har det tøft i dagens marked.

- Nybygg har for blitt dyre i forhold til direkteavkastningen. Færre utleieinvestorer er interesserte i å kjøpe nye 2-roms for utleie fordi de ikke får ønsket direkteavkastning.

- I stedet sitter de på gjerdet i påvente av et litt roligere marked, sier han til Finansavisen.
OldNick
10:09 03.09.2013
#14963

Sterkere boligprisvekst enn ventet

Årets august måned er sterkere enn normalt, sier eiendomstopp


Heljar Havnes, DN.no
02.09.2013

Bruktboligprisene steg 2,4 prosent i august sammenlignet med måneden før, viser statistikk fra Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF).

Korrigert for sesongvariasjoner var bruktboligprisene i august 1,1 prosent høyere enn i juli.

Prisene er nå 3,9 prosent høyere enn i august 2012.

Årets august måned er sterkere enn normalt, tatt i betraktning de sesongjusterte prisene, sier Christian Vammervold Dreyer administrerende direktør i EFF.

Prisene endret seg slik på de forskjellige boligtypene, fra måneden før:

- Eneboliger steg 2,5 prosent. Prisene i august 2013 var 4,7 prosent høyere enn i august 2012.
- Delte boliger steg med 4,2 prosent. Prisene i august 2013 var 4,0 prosent høyere enn i august 2012.
- Leiligheter steg med 1,6 prosent prosent. Prisene i august 2013 var 3,3 prosent høyere enn i august 2012.

Disse tallene er helt som forventet. Vi tror på en helt vanlig høst. Hvis den skulle bli svakere enn vanlig er det fordi bankene nå har strammet inn kravene for de uten 15 prosent egenkapital, sier sjeføkonom Kjell Senneset ved Prognosesenteret.

Merk at økningen kom etter en trolig værrelatert nedgang på 1,2 prosent i juli. Dermed er bildet fortsatt at boligprisene har flatet ut siden februar. Boligprisene var nå 3,9 prosent høyere enn i august i fjor. Dermed var tolvmånedersveksten uendret fra juli, skriver seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets i en kommentar.

Formidlingstid

Boligprisene har de siste månedene utviklet seg forskjellig i deler av landet. Mest har boligprisene steget i Tromsø, opp 9,4 prosent sammenlignet med august i fjor. Prisene har steget minst i Kristiansand, med en nedgang på 1,4 prosent sammenlignet med for 12 måneder siden.

Mest fart i salget er det i Trondheim. Der tok det i august i snitt 18 dager fra boligen ble lagt ut på Finn.no siste gang til den ble solgt.

Tregest går det i Agder-fylkene, der formidlingstiden var i snitt 62 dager.

I snitt for hele landet tok det 31 dager å selge en bolig i august.

Boligsalg

Det ble solgt 6.406 boliger i august i år, mot 6.280 i samme måned forrige år.

Det var 15 314 boliger til salgs i august, mot 13.554 i samme måned forrige år.

Historisk boligpris-utvikling i august:

2007: 2,2 %
2008: 1,4 %
2009: 3,1 %
2010: 2,9 %
2011: 3,0 %
2012: 2,8 %
OldNick
14:15 06.09.2013
#14977

Så mye må du bla opp for bolig i byen

Boligprisene viser stadig styrke, og volumet holder seg høyt. Dette må du regne med å betale i de største byene


Odd S. Parr, HegnarOnline
05.09.2013

Tall fra Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF), Finn.no og Eiendomsverdi lagt frem mandag denne uken viste at boligprisene steg 2,4 prosent fra juli til august. Sesongjustert var prisene opp 1,1 prosent.

Det vil si at den underliggende prisutviklingen i august var positiv.

Boligprisene i august var 3,9 prosent over nivået i tilsvarende måned i fjor.

Gjennomsnittsprisen hittil i 2013 er 5,8 prosent høyere enn snittprisen for hele 2012. Flate priser ut året gir en årsvekst på 6,0 prosent.

De dyreste byene

Her er de ti dyreste byene i Norge, rangert etter snittpris per kvadratmeter, alle boliger:
Oslo: 45.700 kroner
Stavanger: 42.400 kroner
Sandnes: 37.500 kroner
Trondheim: 35.100 kroner
Bergen: 34.600 kroner
Tromsø: 33.200 kroner
Kristiansand: 28.500 kroner
Drammen: 28.300 kroner
Lillehammer: 27.700 kroner
Tønsberg: 26.700 kroner
OldNick
18:15 06.09.2013
#14980

Bolig markedet er ikke så hett lenger, men stiger fortsatt forsiktig.

Men IMF slår på stortromma og mener det norske markedet er 40% overpriset!

Frykter stygt boligkrakk - mener boligprisene kan stupe 40 prosent

Har Norge verdens største boligboble? - Vås og teoretisk økonomprat, sier meglerne


NTB/HegnarOnline
06.09.2013

I 2011 mente Det internasjonale pengefondet (IMF) at norske boligpriser var 15 til 20 prosent for høye. I sin rapport for 2013 er anslaget økt til hele 40 prosent, skriver Finansavisen i dag.

IMF skriver i sin rapport at de frykter et voldsomt boligkrakk i Norge.

Pengefondet bruker målemetoder som legger til grunn avviket mot historiske nivåer for boligpris mot inntektsnivå, avviket mot historiske nivåer for boligpris mot leiekostnad og en egen sårbarhetsanalyse.

Bare Canada har muligens mer overprisete boliger enn Norge, mener IMF. I våre naboland Danmark, Sverige og Finland vurderer pengefondet boligprisene til å være mellom 10 og 22 prosent for høye.

Eiendomsmegler Anders Langtind i Eie Eiendomsmegling mener nordmenn er blitt boligspekulanter og innrømmer at prisene er veldig høye. Men han er likevel ikke enig i konklusjonene til pengefondet.

Akkurat det med 40 prosents overpris tror jeg er noe vås. Man ligger helt oppe og nikker i pristaket, men jeg tror prisene kommer til å holde seg slik. Jeg ser ikke konturene av noe krakk nå, sier han.

Langtind får støtte fra flere meglerkollegaer, deriblant advokat Torbjørn Ek.

Jeg forstår det ikke helt. Nå kjenner jeg ikke rapporten, men dette høres ut som teoretiske økonompåstander som ikke nødvendigvis har noe med virkeligheten å gjøre, sier han til Finansavisen.

Finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) langt på vei er enig med IMF.

Jeg har uttrykt bekymring for den sterke veksten i boligprisene og det høye gjeldsnivået de siste årene, sier Johnsen, og er enig i at dette er et risikomoment.

Også seniorøkonom Katrine Godding Boye i Nordea Markets mener at Norge er mer sårbart enn de fleste andre land hvis boligprisene skulle falle.

IMF-rapporten (PDF)

Selv om Hegnar har fokusert på IMF's mening om boligmarkedet i Norge i denne artikkelen, står det en masse annet om den økonomiske utviklingen i Norge i rapporten.

Endret 06.09.2013 18:19 av OldNick
Phoebus
08:58 07.09.2013
#10523

Jeg ler av disse livsfjerne økonomene, de burde skaffe seg et annet yrke. Det er for eksempel bruk for flere bilmekanikere (krever omskolering)

Så lenge myndighetene gjør alt de kan for å få opp boligprisene, spesielt i Oslo, så er vi trygge. Spesielle virkemidler for boligpriser er:

- Lav rente
- Markagrense
- Restriksjoner mot å bygge i høyden
- Ekstreme byggepriser på grunn av at myndighetene mener de trenger flere penger.
- Mange offentlige ansatte som har som jobb å hindre folk i å bygge.
- Ekstremt dårlig kommunikasjon enten man bruker offentlig eller privat fremkomstmiddel hindrer folk i å flytte til distriktene og pendle.
- Skattefordel når du eier egen bolig og har formue

Pluss noen til som jeg ikke husker...Her er vi boligeiere tryggere enn i banken.
Varsling på tema     Varsling på stikkord
StockTalk er en tjeneste levert av Kreateam Consult AS. Orgnr. 911 839 806 MVA
Adresse: Postboks 39 Holmlia, 1201 Oslo. Email: st@stocktalk.no Tlf. 40 07 31 70
Kontakt oss | Hjelp | Regler | Sett som startside | Legg til favoritter