Du er her: Forside > In the pit - Oslo Børs > Norsk Hydro III
Norsk Hydro III
highlander
09:04
17.04.2018
#9197

Negativ omtale av Norsk Hydro i dagens utgave av Dagens Næringsliv:

Statsadvokat Eliane Moreira mener at Hydro har en kolonialistisk holdning.

- Jeg har jobbet i 20 år med miljø-jus i Amazonas, og har aldri sett et selskap som har oppført seg så respektløst, sier statsadvokat Eliane Moreira om Hydro, sier hun.

Det er også stor sikkerhetsrisiko knyttet til hvordan produksjonen er nå:

Hydro-sjef Svein Richard Brandtzæg innrømmer at det er farligere å produsere slik selskapet gjør nå i Brasil. Innen to-tre uker må han beslutte om det skal stenge ned hele produksjonslinjer. Norske smelteverk kan også bli rammet. (DN)
highlander
13:23
18.04.2018
#9236

Deutsche Bank og DNB Markets oppgraderer anbefalingen på Norsk Hydro-aksjen til kjøp fra hold. Deutsche Bank hever kursmålet til 65 kroner pr aksje fra 51, mens DNB holder kursmålet fast på 58 kroner.

Det skriver Deutsche Bank og DNB i oppdateringer tirsdag.

Deutsche Bank skriver at CO2-prising kan lede til en vesentlig brattere kostnadskurve for aluminium. En pris på 50 dollar pr tonn CO2 vil øke marginalkostnaden på aluminium med rundt 800 dollar pr tonn, noe som kan føre til en vesentlig marginekspansjon for vannkraftsdrevne produsenter, heter det.

Norsk Hydro har den største andelen aluminiumskapasitet som er drevet av fornybar energi, og storbanken trekker også frem selskapets mål om null netto utslipp innen 2020.

Vi ser Norsk Hydro som unikt i en sektor som avkarboniseres. [...] Vi oppgraderer derfor Norsk Hydro til kjøp og hever kursmålet til 65 kroner, skriver Deutsche Bank.

I et scenario med 50 dollar pr tonn CO2 kan NHY se en 40 prosent oppside for ebitda for gruppen. Hvis Hydro verdsettes på rundt seks ganger ebitda tilsvarer det rundt 95 kroner pr aksje, skriver Deutsche.

Deutsche legger til grunn at Alunorte, sammen med Pargominas-gruven og Albras-verket, vil holde stengt ut tredje kvartal 2018, og estimerer hver tredje måned med redusert produksjon representerer rundt 2,2 milliarder kroner i redusert ebitda. Hvis produksjonskuttene utvides til fjerde kvartal 2019 vil det føre til en verdsetting på 42 kroner pr aksje.

Deutsche hever samtidig sitt langsiktige aluminiumsprisestimat med 14 prosent til 2.100 dollar pr tonn. Økt press på driftsinvesteringer og sanksjonene på Rusal utgjør en oppside for prisen.

DNB Markets ser en kortsiktig boost for aluminiumsprisen fra Rusal-sanksjonene, samt en boost på mellomlang sikt som følge av begrenset nytt tilbud og potensielle nye reformer i Kina, som veier tyngre enn nedsiden fra Alunorte.

DNB skriver at eksportarbitrasje for primæraluminium fra Kina ikke blir lønnsomt før prisen når 2.500-2.600 dollar pr tonn.

DNB antar full produksjon ved Alunorte fra andre halvår 2018, men understreker at de ikke har noe innsikt i denne timingen. Meglerhuset estimerer en årlig resultateffekt på 7,4 milliarder kroner pr år fra den reduserte produksjonen.

Goldman Sachs skriver i en oppdatering ifølge Bloomberg News onsdag at aluminiumsprisen kan nå mellom 2.800 og 3.000 dollar pr tonn i nær fremtid, ettersom sanksjonene mot Rusal har en dramatisk effekt på markedet.

Usikkerheten i våre anslag er stor. Hvis det ikke blir funnet løsninger rask nok, kan prisene overgå våre anslag, skriver Goldman Sachs, som har prisestimater på tre, seks og tolv måneders sikt på 2.500, 2.300 og 2.200 dollar pr tonn.

Wall Street Journal skriver på sin side at optimismen kan være overdrevet, og viser til svak etterspørsel fra bilmarkedet i Kina og tiltakende aluminiumsproduksjon i samme land. (WSJ, TDN)
highlander
19:40
18.04.2018
#9239

Prisen på alumina, en av hovedingrediensene i aluminium, har skutt opp over 700 dollar per tonn, og er på sitt høyeste noensinne, skriver Financial Times. En handel har vært helt oppe i 800 dollar, sier råvaretradere til avisen.

Til sammenligning var snittprisen i fjor på 320,7 dollar per tonn.

– Panikken har satt inn, sier en megler til FT.

Årsaken er at USAs sanksjoner mot den russiske aluminiumsprodusenten Rusal, som eier Europas største raffineri, Aughinish i Irland, i tillegg til raffinerier i Ukraina, Russland og Italia.
Prisen på Alumina har steget 80 prosent siden sanksjonene ble annonsert.

Også prisen på aluminium stiger onsdag og er nå på det høyeste nivået siden 2011.

Aluminiumproduksjon starter med at råstoffet bauksitt raffineres til alumina. Dette er prosessen Norsk Hydro har utført ved sitt anlegg i Alunorte i Brasil, men dette går for halv maskin etter pålegg fra brasilianske myndigheter. (FT, E24)
highlander
07:55
19.04.2018
#9253

Den amerikanske aluminiumsprodusenten Alcoa leverte et bedre resultat enn analytikerne ventet, etter at Wall Street hadde stengt i går.

Alcoa fikk et justert resultat pr aksje på 0,77 dollar pr aksje i første kvartal 2018, mot 0,63 dollar pr aksje i samme kvartal året før. Det var ventet et justert resultat på 0,70 dollar pr aksje i kvartalet,

Omsetningen i kvartalet var 3,09 milliarder dollar, mot 2,65 milliarder dollar samme kvartal året før, mens den var ventet til 3,08 milliarder dollar.

Justert ebitda ble 653 millioner dollar i perioden, mot 554 millioner dollar året før.

På bunnlinjen satt selskapet igjen med 274 millioner dollar, ned fra 301 millioner dollar i samme periode i fjor.

Aksjen steg 4,65 prosent i etterhandelen.
highlander
08:11
19.04.2018
#9260

Alcoa ser et globalt underskudd for både aluminium og alumina i 2018, mot tidligere et balansert marked i alumina og et aluminium-underskudd på 300.000 til 700.000 tonn i forrige kvartalsrapport. Det fremgår av Alcoas kvartalsrapport onsdag kveld.

Selskapet ser imidlertid betydelig usikkerhet i den globale leverandørkjeden på grunn av flere handelstiltak, sanksjoner og tilbudsforstyrrelser.

Selskapet venter et underskudd på alumina på -1,1 til -0,3 millioner tonn i 2018, mot tidligere -0,2 til +0,6 millioner tonn i forrige rapport.

For Kina venter selskapet et underskudd for alumina på -2,5 til -2,1 millioner tonn, mot en tidligere balanse på -0,1 til +0,3 millioner tonn.

For resten av verden venter selskapet et overskudd av alumina på 1,4 til 1,8 millioner tonn, mot en tidligere balanse på -0,1 til 0,3 millioner tonn.

For aluminium venter selskapet et underskudd på -1,0 til -0,6 millioner tonn i 2018, mot tidligere -0,7 til -0,3 millioner tonn.

På grunn av forsinkelser i prosjekter som skal utvide smelteverk i Kina, venter selskapet at det globale aluminiumunderskuddet vil øke til mellom 600.000 og en million tonn, skriver selskapet.

For Kina ventes nå et overskudd på aluminium på 1,0 til 1,2 millioner tonn, mot tidligere 1,5 til 1,7 millioner tonn. For resten av verden ventes nå et underskudd på aluminium på -2,0 til -1,8 millioner tonn, mot tidligere -2,2 til -2,0 millioner tonn.

Selskapet venter fortsatt et balansert bauksittmarked. Selskapet venter nå et underskudd i Kina på -70 til -67 millioner tonn mot tidligere -70 til -65 millioner tonn, mens for resten av verden ventes et overskudd på 68 til 73 millioner tonn mot tidligere 66 til 71 millioner tonn. (TDN)
highlander
08:44
19.04.2018
#9275

Pareto Securities oppgraderer NHY til kjøp, etter den siste tidens kursfall.

Meglerhuset holder imidlertid kursmålet uendret på 60 kr.

Endret 19.04.2018 08:44 av highlander
highlander
21:55
20.04.2018
#9319

Norsk Hydro har informert Rusal om at det kan bli nødvendig å erklære force majeure på enkelte kontrakter. Det skriver Norsk Hydro i en pressemelding fredag.

Årsaken er at Hydro kan forhindres fra å etterleve kontraktene som følge av sanksjonene innført av USA 6. april, særlig fra 5. juni, skriver selskapet.

Hydro estimerer at den potensielle effekten på produksjon og kunder ikke vil være vesentlig, verken oppstrøms eller nedstrøms, skriver Hydro.

Hydro skriver videre at selskapet vil bruke sin sterke tilstedeværelse i markedet til å minimere effekten av sanksjonene for sine kunder.

Selv om det er for tidlig å si hvordan dette (de amerikanske sanksjonene, red. anm.) kan påvirke den globale industrien fremover, overvåker Hydro situasjonen tett og vurderer langsiktige effekter for selskapet, skriver Hydro. (TDN)
highlander
09:53
23.04.2018
#9347

Europeiske aluminiumprodusenter advarer om at USAs sanksjoner mot Rusal kan føre til at de ikke klarer å opprettholde full produksjonskapasitet, skriver Financial Times mandag.

Flere store europeiske produsenter søker nå alternative kilder for alumina, som de tidligere kjøpte fra Rusal.

Aluminiumsselskaper advarer også om at det tar tid å sertifisere nye leverandører, noe som gjelder spesielt for kinesiske leverandører.

-I verste fall kan dette tvinge andre anlegg til å redusere kapasiteten i Europa, sier informasjonsdirektør Halvor Molland i Norsk Hydro til Financial Times. Ifølge ham er det rykter i markedet om at dette er noe som ses på.

-Jeg er veldig bekymret for den potensielle effekten, sier Gerd Götz, som er generaldirektør for European Aluminium, en bransjeforening som inkluderer Rio Tinto og Alcoa. (FT, TDN)
OldNick
15:46
23.04.2018
#20054

Trump's administrasjon har fått sett i praksis hva "loven om utilsiktede konsekvenser" kan gjøre med velment politikk, som dog ikke er helt gjennomtenkt.

2 ting som har støttet opp om en knallsterk Al-pris:

- Import-toll på raffinerte Al-produkter (+10%)
- Sanksjoner på det største Al-selskapet utenfor Kina - russiske RUSAL, sanksjoner som kan gjøre det umulig for dem å selge Al2O3 og Al-metall på verdensmarkedet.

Her har den russiske regjeringen et kort å spille mot Trump & Co.

De kan gi stats-støtte til RUSAL slik at det ikke går over ende, samtidig som Al-markedet ender i kaos. Det er ingen andre å skylde på enn Trump's administrasjon.

Jeg har ikke studert Deripaska's gjelds-situasjon, men han var allerede før finanskrisen tungt forgjeldet, og fikk hjelp fra regjeringen dengang (som flere, andre russiske selskaper).

De som har mulighet til å dekke hullet i markedet, er vel kinesiske Al-smelteverk. Spørsmålet er om det er flaskehalser andre steder i kjeden (bauksitt-gruver eller Al-raffineri, som Hydro's Alunorte i Brazil)?

U.S. Softens Stance on Rusal Sanctions; Aluminum Prices Plunge

Jack Farchy, Yuliya Fedorinova, Saleha Mohsin, Bloomberg
Apr. 23, 2018

The U.S. softened its position on sanctions against Russia’s United Co. Rusal, sparking a plunge in aluminum prices.

The U.S. Treasury said it would provide sanctions relief to Rusal if Oleg Deripaska relinquished control, according to statement on Monday. It also extended the deadline for companies to wind down dealings with the Russian aluminum producer by almost five months.

Aluminum plunged as much as 8.3 percent after the news, the biggest intraday drop since 2005. Rusal produces about 6 percent of the world’s aluminum and operates mines, smelters and refineries across the world from Guinea to Ireland, Russia to Jamaica.

Washington’s softening of its stance follows two weeks of chaos on global metals markets, after the sanctions triggered a surge in aluminum prices to multi-year highs and fears of shutdowns at Rusal plants. A German lobbying group said last week that European plants may be forced to close and carmakers could face supply shortages.

“If it wasn’t previously clear if Rusal will still be sanctioned in case if Deripaska sells out, now we have a clear answer,” Oleg Petropavlovskiy, an analyst at BCS Global Markets, said by phone. “Changing the ownership structure would be a solution.”

In a separate statement, Treasury Secretary Steven Mnuchin said the U.S. is considering a petition from Rusal to remove it from the sanctions list.
‘Hardworking People’

“Rusal has felt the impact of U.S. sanctions because of its entanglement with Oleg Deripaska, but the U.S. government is not targeting the hardworking people who depend on Rusal and its subsidiaries,” he added.

The U.S. statement will add pressure on the aluminum magnate as he seeks a way to save his company without surrendering control. While analysts have suggested that nationalization may be the only solution, Finance Minister Anton Siluanov told reporters Friday that Rusal was not on the list to be nationalized.

The selloff in aluminum after the Treasury announcement spread through other commodity markets on optimism the U.S. isn’t likely to impose further sanctions on Russia’s metals and energy companies.

Palladium plunged by as much as 4.2 percent and nickel as much 5.7 percent. They had both jumped over the last two weeks because of concern that Vladimir Potanin, the billionaire who controls Russia’s biggest miner Norilsk Nickel PJSC, could be targeted.
highlander
11:23
24.04.2018
#9389

Carnegie gjør en helomvending og oppgraderer Norsk Hydro fra selg til kjøp i en fersk oppdatering.

Samtidig løfter meglerhuset kursmålet fra 55 til 65 kr.
highlander
09:31
25.04.2018
#9421

Norsk Hydro leverer fremgang på bunnlinjen i første kvartal, men Brasil-krisen og produksjonskuttene ved flere anlegg har kostet nesten en halv milliard kroner:

E24: Alumina-smell for Hydro

Norsk Hydro leverer likevel et bedre kvartal enn ventet, med et resultat etter skatt på 2,08 milliarder kroner, opp fra 1,76 milliarder for ett år siden.

Årsaken er særlig høyere priser på ferdig aluminium og råvaren alumina, noe som delvis motvirkes av høyere råvarekostnader.

Det har vært knyttet spenning til hvordan Hydro ville påvirkes av krisen i Brasil, hvor selskapet de siste to månedene har avvist en rekke beskyldninger om skadelige utslipp fra Alunorte.

Halv fart på Alunorte har ført til at Hydro har også ført til redusert drift ved bauksittgruven Paragominas og aluminiumsanlegget Albras. Dette var særlig ventet å ramme selskapets Bauxite & Alumina-enhet.

Selskapet oppgir nå at begrensningene på Alunorte og Paragominas har kostet nesten en halv milliard kroner.

– Begrensningen av produksjonen på 50 prosent ved Alunorte og den påfølgende reduksjonen av produksjonen ved Paragominas i mars hadde negativ påvirkning på resultatet i første kvartal, skriver Hydro.

– Effekten er beregnet til 450 millioner kroner, særlig drevet av tapte marginer på reduserte volumer fra Alunorte og Paragominas, skriver selskapet.

I tillegg vil situasjonen i Brasil føre til at Bauxite & Alumina-enheten ikke når sine mål for kostnadskutt i 2018, skriver selskapet. Dermed vil heller ikke selskapet nå sitt mål om å redusere kostnader med 500 millioner kroner i 2018.

Flatt resultat mot i fjor
I første kvartal fikk bauksitt- og aluminaenheten et underliggende driftsresultat (underlying ebit) på 741 millioner kroner, sammenlignet med 756 millioner kroner for ett år siden og forventninger på 528 millioner kroner.

Sammenlignet med fjerde kvartal er fallet derimot mye større. Bauxite & Alumina-enheten leverte hele 1,87 milliarder kroner i underliggende resultat i fjerde kvartal.

Dette skyldes lavere realiserte priser på alumina, dyrere råvarer og lavere salg av alumina, skriver Hydro. Produksjonen av alumina falt med 16 prosent fra første kvartal i fjor, til 1,27 millioner tonn.

Fremgang på bunnlinjen
Dette er Norsk Hydros nøkkeltall for første kvartal:

Resultat etter skatt på 2,08 milliarder kroner, mot et resultat på 1,76 milliarder kroner for ett år siden og sammenlignet med forventninger på 1,85 milliarder kroner, ifølge SME Direkt
Omsetning på x mrd. kroner, sammenlignet med 23,03 milliarder kroner for ett år siden og forventninger på 38,7 milliarder kroner
Underliggende driftsresultat (ebit) på 3,15 milliarder kroner, mot 2,28 milliarder kroner for ett år siden og forventninger på 3,06 milliarder kroner

[mer på lenken]
highlander
11:12
25.04.2018
#9429

Det er ikke noe dialog mellom Norsk Hydro og Ministerio Publico i delstaten Para i Brasil nå.

-Ballen ligger hos dem, sier finansdirektør Eivind Kallevik i Norsk Hydro til TDN Direkt onsdag.

Han sier Hydro nå venter på at MP skal ta kontakt. (TDN)
OldNick
16:58
26.04.2018
#20070

Oleg Deripaska gir seg ikke (som kontrollerende aksjonær i RUSAL).

Det var som ventet. Oppnår USA å stenge RUSAL fra markedet, kan nok selskapet risikere å gå overende, men jeg tror Putin vil komme selskapet i møte for å unngå kollaps.

Al-markedet derimot, vil derimot gå mot kaos om RUSAL utestenges, og Al er et viktig metall som inngår i en masse, ulike produkter vi trenger daglig. Det tror jeg ikke USA vil risikere.

Så, dette brygger opp til nok en riktig, interessant strid mellom Russland og USA.

Al-prisen er opp igjen ~2% idag pga. dette.


Rusal-sjefen gir seg ikke

Aluminium får seg et oppsving


Odd S. Parr, Hegnar.no
26.04.2018

Tidligere i uken ble det kjent at USA kan lette på Rusal-sanksjonene - hvis Oleg Deripaska gir fra seg kontrollen og selger aksjene sine.
Deripaska gir seg ikke

Torsdag melder Bloomberg at Deripaska planlegger å beholde kontrollen av selskapet.

Deripaska satser ifølge nyhetsbyråets kilder, som ikke vil bli identifisert, på at lobbyvirksomhet fra europeiske regjeringen skal bidra til å lette på sanksjonene. Deripaska skal også ha stokket om i toppledelsen for å fokusere på sanksjonene, og har planer om å være direkte involvert i situasjonen.

Aluminiumsprisen opp

Aluminiumsprisen har reagert med å hoppe over tre prosent, og Alcoa stiger 1,6 prosent til 52,81 dollar i New York. På Oslo Børs er Norsk Hydro opp én prosent til 51,64 kroner.

Deripaskas motvilje til å gi fra seg kontrollen i Rusal, gir ifølge Bloomberg utsikter til en «stand-off» mellom Rusal og USA, mens europeisk aluminiumsindustri advarer mot kaos hvis situasjonen ikke er uløst innen den såkalte «wind down»-perioden.

Endret 26.04.2018 16:59 av OldNick
highlander
22:12
26.04.2018
#9540

I notene til Hydros regnskap for første kvartal kommer det frem selskapet kan bli nødt til å skrive ned verdien av Alunorte og bauksittgruven Paragominas, skriver DN.

Nedskrivningene kan bli aktuelle dersom de ikke får tillatelse til å starte full produksjon igjen innen juni.

Det er nå den åttende uken på rad at Hydro er nødt til å kjøre verdens største aluminaraffineri for halv maskin. Selskapet varsler om at verdiene på andre smelteverk som er avhengige av alumina fra Alunorte, også kan bli skrevet ned. (DN, E24)
highlander
08:14
29.04.2018
#9585

Hvis Hydro ikke får produksjonen på Alunorte opp igjen, kan selskapet måtte stenge ned mer kapasitet. I verste fall kan norske verk rammes, sier konsernsjefen.

– Kan ramme norske smelteverk

Hydros Brasil-krise har ført til underskudd på alumina i markedet, og i det siste har prisene skutt i været.

Noe av årsaken er at produksjonen ved verdens største aluminaraffineri, Hydro-anlegget Alunorte i den brasilianske delstaten Pará, går for halv maskin.

Krisen har allerede ført til at Hydro har måttet redusere aktiviteten ved aluminiumsverket Albras like ved Alunorte. Hvis situasjonen ikke løser seg, frykter selskapet at mer kapasitet kan bli nedstengt.

Også norske aluminiumsverk risikerer å bli rammet hvis Alunorte forblir nedstengt, ifølge Hydros konsernsjef Svein Richard Brandtzæg.

– I verste fall kan det også ramme norske smelteverk, hvis dette varer lenge, sier Brandtzæg til E24.

– Men vi jobber jo for at det ikke skal skje, sier han.

Det er brasilianske myndigheter som har pålagt nedstengningen, og Hydro er i forhandlinger og forsøker å løse situasjonen slik at Alunorte kan øke produksjonen.

Kostet en halv milliard
Årsaken til pålegget om å gå for halv maskin på Alunorte er at Hydro har sluppet ut urenset vann fra anlegget etter et kraftig regnskyll midt i februar. Hydro har benektet beskyldninger om at det også skal ha vært skadelige utslipp fra anlegget.

Brasil-krisen og produksjonskuttene ved flere anlegg i Brasil har kostet selskapet 450 millioner kroner så langt. Alunorte har bare vært nedstengt siden starten av mars, så konsekvensene kan bli enda tydeligere i andre kvartal.

Aluminaprisen til værs
Alunorte har produsert på 50 prosent av kapasiteten siden starten av mars. Bare fem av syv produksjonslinjer er i drift, og det vil ifølge selskapet ta opp til fire uker å jekke opp til full produksjon.

Begrensningene vil prege selskapets inntjening i de kommende kvartalene. Samtidig har prisen på alumina bortimot doblet seg til over 700 dollar per tonn, noe som delvis vil kunne motvirke nedgangen i produksjon.

Alumina lages ved å raffinere bauksitt, og er en viktig råvare for produksjonen av ferdig aluminium. Alumina fra Alunorte går til Albras-anlegget like ved, men eksporteres også til andre deler av verden, inkludert Hydros norske smelteverk.

Har sikret produksjonen
Ifølge Brandtzæg har selskapet sikret seg nok alumina for en tid, etter å ha vært ute i markedet for å kjøpe alumina til smelteverkene sine.

– Nå har vi skaffet alumina i markedet, og har sikret produksjonen en god stund fremover, sier han.

– Hvis dette varer lenge, har vi ikke nok alumina til full produksjon. Men vi håper dette skal løse dette før det, altså, sier han.

Både Brandtzæg og finansdirektør Eivind Kallevik er optimistiske til at forhandlingene i Brasil skal føre frem. Kallevik har tilbrakt mye tid i Brasil for å forsøke å løse krisen.

Ifølge Brandtzæg har brasilianske miljømyndigheter bekreftet at det ikke har vært lekkasjer fra rødslamdeponiene ved Alunorte, og det kan gjøre det lettere for brasilianske myndigheter å gi Hydro lov til å starte opp igjen produksjonen for fullt. (E24)
highlander
01:30
05.05.2018
#9817

Norsk Hydro har kjøpt opp aluminiumsvinduprodusenten Eugen Notter GmbH, ifølge en melding fredag.

Det tyske selskapet har en global kundebase i Europa, Nord-Amerika og Asia, og har i over 20 år vært en leverandør av Hydro Building Systems, opplyses det ifølge TDN.
highlander
09:53
07.05.2018
#9845

Goldman Sachs nedgraderer anbefalingen på Norsk Hydro til selg og nedjusterer kursmålet på aksjen til 43 fra 54 kroner, ifølge en analyse mandag.

Meglerhuset venter at aluminaprisen vil forbli høyere enn markedet venter, ettersom det ennå ikke er klarhet i når Alunorte-fabrikken vil komme tilbake i full produksjon. Selv estimerer Goldman at fabrikken vil holde steng i minst seks måneder til.

Etter kapasitetsbegrensningen ved Alunorte, mangler Norsk Hydro netto 1,5 millioner tonn alumina (annualisert basis). Som resultat må de dekke dette underskuddet i det åpne markedet, noe som rammer marginene. Ettersom vi venter at Alunortes drift forblir begrenset for den større delen av året, venter vi at inntjening og fri kontantstrøm kommer under press, skriver meglerhuset. (TDN)
OldNick
17:21
16.05.2018
#20148

Statnett har kommet med et forslag som innebærer at industrielle storkunder skal betale mer for utbygging av kraftoverføringsnettet i Norge.

Dette er bl.a. pga. ney utenlands kraftkabler som trenger forsterket strømnett i Norge, og for mer utbygging av fornybar kraft, hovedsakelig vindkraft. Tilknytningsinvesteringer til disse kraftverkene blir i stor grad subsidiert av strømkundene, primært privatkunder og småbedrifter.

Det høres jo fornuftig ut, men som Hydro påpeker; hvorfor skal de belastes med nettinvesteringer som ikke har noen ting med deres tilkoblinger å gjøre?

Og det er rimelig, dette er ting som klimamafiaen i Norge har fått presset igjennom, og de vil selvsagt spre regningen på så mange som mulig slik at det ikke gjør for vondt for egne velgere.

Dette bør industrien få eliminert/minimert, noe jeg tro de vil greie.
Stabile rammebetingelser er en viktig faktor som gjør Norge interessant for industrien, og dette er det motsatte.

Utflytting er alltid et alternativ for globale aktører i kraftkrevende industri, som våre industri stort sett består av.

Hydro frykter strømsjokk

Statnett vil at store strømforbrukere skal dekke mer av regningen for opprustingen av kraftnettet. Det vil kunne mangedoble kostnadene på norske smelteverk, sier Hydro


Kjetil M. Hovland, E24.no
16.05.2018

Hydro og andre selskaper i den kraftkrevende industrien frykter at et nytt forslag vil koste dem dyrt.

Statnett ønsker at disse bedriftene skal ta en større del av regningen for opprustingen av kraftnettet, for å begrense belastningen på vanlige nettkunder, ifølge et forslag til nytt system for nettariffer.

Den foreslåtte tariffen vil kunne øke Hydros kostnader med opptil 300 millioner kroner i året sammenlignet med dagens tariff, ifølge aluminiumsprodusenten.

Spesielt vil det kunne gå ut over smelteverket Hydro Sunndal, hvor nettkostnadene vil bli opp mot 100 millioner kroner høyere i 2020 med ny tariffmodell enn med dagens modell.

– Slike endringer fra ett år til det neste representerer betydelig uforutsigbarhet som setter konkurransekraften til norsk industri i fare, og som derfor gjør fremtidige investeringer i Norge mer usikre, skriver Hydros informasjonssjef Øyvind Breivik i en e-post til E24.

Dramatisk økning

Aluminiumsprodusenten Alcoa anslår at Statnett-forslaget vil øke selskapets utgifter med 75 millioner kroner neste år, og at ekstraregningen øker til 100 millioner i 2020.

Det er ikke en justering, det er en dramatisk økning i kostnadene, fra ett år til et annet, skrev Alcoa i en høringsuttalelse til Statnett i mars.

– De forslag som er lagt ut på høring, medfører både en svært stor omfordeling mellom kunder og kundegrupper og en økning i nettariffen for enkelte industrikunder som vanskelig kan la seg forsvare, skriver Alcoa.

Selskapet regner med at de samme endringene som Statnett foreslår for det nasjonale nettet (sentralnettet) også vil gjelde på det regionale nettnivået i Helgeland. I verste fall kan økningen i årlig nettleie bli på hele 150 millioner i 2020, mener Alcoa.

Statnett frykter økte forskjeller

Nettoperatøren Statnett investerer mellom 35 og 45 milliarder kroner i kraftnettet i perioden 2017-2022, inkludert kraftkabler til Tyskland og Storbritannia. Økt aktivitet driver nettleien i været, og det bør industrien være med på å betale for, mener Statnett.

– Kraftintensiv industri er viktige brukere i nettet. Vi mener det er riktig at denne industrien fortsatt skal få en reduksjon i nettleien sammenlignet med andre forbrukere, men vi ønsker å justere reduksjonen, sier kommunikasjonssjef Christer Gilje i Statnett til E24.

– Økt nettutbygging vil øke tariffene, og hvis kostnadene skal fordeles som i dag mellom brukerne vil forskjellene øke mellom de industribedriftene som har størst reduksjon sammenlignet med andre kunder i nettet med lavere forbruk, sier han.

Statnett vil ifølge Gilje lytte til innspillene fra bransjen, og skal legge frem et justert forslag for styret i sommer. Målet er å få vedtatt nye tariffer før 2019.

Dette er årsakene

Hydro sier at eventuelle ekstrakostnader på strøm vil slå rett inn på bunnlinjen til selskapets virksomheter i Sunndal, Høyanger, Årdal, og på Husnes og Karmøy.

Selskapet mener at brorparten av de massive nettinvesteringene fremover ikke skyldes industrien, men blant annet utenlandskablene til Tyskland og Storbritannia.

– Vi synes det er urimelig at industrien skal belastes for investeringer vi ikke utløser, skriver Hydro til E24.

Andre årsaker til nettinvesteringer er tilknytning av ny vann- og vindkraft, økt forbruk fra datasentre, mer strøm til oljeplattformer til havs, samt utvidelser ved Equinors LNG-anlegg i Hammerfest og gassprosesseringsanlegget på Nyhamna.

Også kraftkrevende industri har noe nettbehov, blant annet grunnet mulige utvidelser ved Tizir i Tyssedal, Boliden i Odda og Hydros anlegg i Karmøy og Sunndal, ifølge Statnetts nettutviklingsplan fra 2017.

Utbyggerne av kraft slipper derimot økninger i nettleie. Årsaken er ifølge Statnett at EU har lagt et tak på hvor mye vind- og vannkraftprodusenter skal betale for å levere strøm til nettet.

Noen må betale

Norske strømkunder må uansett betale for oppgraderingene i kraftnettet, en regning som NVE har beregnet til 140 milliarder kroner frem til 2025, inkludert sentralt, regionalt og lokalt kraftnett.

Hvis tungindustriens nettleie skal holde seg uendret, vil mindre bedrifter og vanlige strømkunder måtte dekke regningen.

– Jo større reduksjon industrikundene får, jo mer kostnader vil det jo bli på andre kunder i nettet, altså vanlig forbruk, sier Christer Gilje.

Endret 16.05.2018 17:21 av OldNick
blåball
21:15
17.05.2018
#4315

Regjeringen må nok hoste opp 1 til 2 % lavere bedrifts skatt generelt . ( så får man betale den nettleige som er nødvendig ) .

Som forebyggende tiltak kan nevnes : bedre og oppgraderte vannkraftverk , samt nye vannkraft anlegg i forbindelse med flomsikring av utsatte vassdrag . ( Her er det både mindre og større inntekter til A/S Norge og lokale grunneigere / bønder . Og " forskuddstrekk i Naturskadefond " blir til inntekter ) .

En ny stortingsmelding med tilhørende eviglange utredninger bør være unødvendig...........eller er det nødvendig for partier som AP , SV , Krf og Senterpartiet .
highlander
13:28
11.06.2018
#10430

UBS oppgraderer anbefalingen på Norsk Hydro-aksjen til kjøp fra nøytral, og hever kursmålet til 70 kroner fra 60 kroner pr aksje. Det skriver UBS i en melding mandag.

En uttalelse fra Ministerio Publico 28. mai har økt vår tro på at Alunorte vil starte i andre halvår 2018 og dette vil være en positiv katalysator for NHY, skriver UBS ifølge TDN.
highlander
15:36
11.06.2018
#10445

To av de syv produksjonslinjene ved Norsk Hydros Alunorte-anlegg i Brasil er nå ikke i bruk, men holdes varme.

Det sier informasjonsdirektør Halvor Molland i Norsk Hydro til TDN Direkt mandag.

De resterende fem linjene drives med redusert kapasitet, for å overholde pålegget om 50 prosent produksjonskutt.

- To av produksjonslinjene er ikke i bruk, men holdes varme og er ikke stengt helt ned. Det er en måte å drive det på som gjør at vi raskere kan starte opp full produksjon når vi får tillatelse til det, sier Molland.

Det betyr at selskapet ikke lenger rullerer produksjonen mellom de forskjellige produksjonslinjene.

- Ved å ikke rullere lengre blir det mindre belastning. Dette er en bedre måte å drive det på enn slik vi gjorde det i starten, sier han.

Med dagens ordning vil det ta rundt en måned å starte opp full produksjon ved anlegget, mot to til tre måneder ved en kald nedstengning.

Han sier produksjonsbeslutningene vil avhenge av forhandlingene med myndighetene.

- I og med at forhandlingene går videre så velger vi å gjøre det på denne måten. Hvis forhandlingene skulle stoppe opp vil vi ta en ny vurdering på det, sier han.

Flere offentlige instanser har bekreftet at det ikke var noe oversvømmelse fra anleggene i Alunorte, i tråd med konklusjonen på rapporten Hydro la frem 9. april, sier Molland.

- Det er flere og flere personer i ulike offentlige settinger som bekrefter at det ikke har vært utslipp fra deponiene, som er i tråd med den virkelighetsoppfatningen vi la frem 9 april, sier han.

Han sier forhandlingene nå dreier seg blant annet om dokumentering av anleggenes tilstand, og tiltak for lokalbefolkningen.

- Å sikre integriteten i anlegget var et av kravene fra myndighetene for å kunne starte opp full produksjon ved Alunorte, men det finnes ikke noen definert liste for hva som skal til. Vi fortsetter dialogen, sier Molland. (TDN)
highlander
15:13
12.06.2018
#10466

Konsernsjef Svein Richard Brandtzæg i Norsk Hydro er optimistisk med sikte på å finne en løsning knyttet til produksjon ved Alunorte. Det skriver Bloomberg News tirsdag.

- Det som betyr noe for oss nå, er at vi fortsetter den konstruktive dialogen med myndighetene, og at det beveger seg i riktig retning. Jeg er optimistisk med sikte på å finne en løsning, men det er vanskelig å si nøyaktig når den vil komme, sier han.

Videre sier Brandtzæg at innføringen av importtariffer på aluminium i USA har påvirket Hydros virksomhet, men at aluminiumsprisen i USA har steget til et nivå som kompenserer for hele tariffen, fordi den marginaltonnasjen uansett kommer fra land utenfor USA, ifølge nyhetsbyrået.

Brandtzæg sier at det hovedsakelig er salget fra Qatar som har blitt påvirket av tariffene. (Bloomberg, TDN)
eshuse
12:08
15.06.2018
#2692

Statsadvokaten i Brasil: – Veldig nær en avtale med Hydro

Kun ett punkt gjenstår i avtaleforhandlingene, ifølge statsadvokaten.

– Hydro har gått med på de fleste av kravene. Vi er nå veldig nær en avtale, sier Ubiratan Cazetta.
OldNick
08:14
27.06.2018
#20291

NHY: Norsk Hydro - Hydros teknologipilot på Karmøy i full produksjon

Børsmelding
27.06.2018

Alle de 60 elektrolysecellene er nå i drift i Hydros pilotanlegg på Karmøy, der Hydro skal industrialisere verdens mest klima- og energieffektive teknologi for aluminiumproduksjon.

- Vi ønsker å være globalt ledende innen teknologi og innovasjon i vår bransje, og teknologipiloten på Karmøy bidrar til å realisere denne ambisjonen og sikrer at det norske teknologimiljøet forblir globalt ledende innen bærekraftig aluminiumproduksjon, sier Hydros konsernsjef Svein Richard Brandtzæg.

Teknologien som testes på Karmøy, gir de laveste CO2-utslippene og et energiforbruk ved produksjon som er 15 % lavere enn verdensgjennomsnittet innen aluminiumproduksjon.

Teknologien består av 48 elektrolyseceller med HAL4e-teknologi (12,3 kWh/kg) og 12 celler med HAL4e Ultra-teknologi (11,5-11,8 kWh/kg). Dette er godt under verdensgjennomsnittet på 14,1 kWh/kg aluminium and Hydros eget gjennomsnitt på 13,8 kWh/kg aluminium.

Den første cellen ble startet i januar, mens den siste ble startet tirsdag denne uken. Under oppstarten har Hydro tilpasset utstyret som støtter cellene, og gradvis økt aluminiumproduksjonen. Sterke magnetfelt og ny grad av driftspresisjon er de viktigste utfordringene som har vært håndtert.

- Oppstarten av teknologianlegget har vært et viktig skritt for organisasjonen, og de gode resultatene så langt lover godt for den neste fasen, der teknologien vil bli verifisert i fullskala drift, sier Hilde Merete Aasheim, som leder Hydros forretningsområde Primærmetall.

Flere av elementene i teknologien kan brukes til å redusere energiforbruk og forbedre produktivitet ved eksisterende anlegg. Teknologiske ringvirkninger ved eksisterende produksjonslinjer i Hydro vil bidra til å realisere Hydros ambisjon om en økning i årlig kapasitet på 200 000 tonn fra 2015 til 2025.

De samlede kostnadene til teknologipiloten er 4,3 milliarder kroner, hvorav rundt 1,6 milliarder kroner dekkes av støtte fra Enovas program for støtte til ny energi- og klimateknologi i industrien. Innovasjon Norge bidro med 22,5 millioner kroner i den tidlige utviklingen av pilotanlegget.

Kontakt:
Investorkontakt: Stian Hasle, Mob: +47 9773 6022, Stian.Hasle@hydro.com
Pressekontakt: Halvor Molland, Mob: +47 9297 9797, Halvor.Molland@hydro.com
highlander
13:53
29.06.2018
#10796

Nordea Markets gjentar kjøp av Norsk Hydro før Q2-presentasjonen. Kursmålet holdes uendret på 60 kr.
Varsling på tema     Varsling på stikkord
StockTalk er en tjeneste levert av Kreateam Consult AS. Orgnr. 911 839 806 MVA
Adresse: Postboks 39 Holmlia, 1201 Oslo. Email: st@stocktalk.no Tlf. 40 07 31 70
Kontakt oss | Hjelp | Regler | Sett som startside | Legg til favoritter