Du er her: Forside > In the pit - Oslo Børs > EU's hjelpende hånd 2
EU's hjelpende hånd 2
highlander
09:42
12.10.2012
#3151

IMF og Schäuble uenige om kriselandene

IMF vekker harme hos finansminister Schäuble...
nerden
10:00
12.10.2012
#28318Rykter om spansk krisehjelp i helgen sender euroen til værs

Det var store bevegelser i valutamarkedet etter rykter om redning.

Det verser rykter om at spanske myndigheter vil be om krisehjelp fra EU, ESB og IMF i helgen.

De første ryktene begynte å gå like før klokken 09.15, som var tidspunktet da euroen begynte å styrke seg betydelig mot dollaren.

highlander
10:11
12.10.2012
#3153

Ser det, nerden. Ironisk nok kan det at Spania ber om krisehjelp bidra til kraftig oppgang på børsene...

Endret 12.10.2012 10:25 av highlander
gorwell
11:33
12.10.2012
#21077

Hele krisa er forsettelig, overlagt og villet politikk, engineeret ved hjelp av regnskapstechnicalities. Her er et bidrag til disse regnskapstechnicalities, for anledningen gjeldende SAS:

The new strategic plan is reportedly a result of the company's need to recapitalize as new accounting rules, which require the airline to bring its pension deficit on to its balance sheet, are about to wipe out its shareholder capital.

gorwell
gorwell
11:35
12.10.2012
#21078

WARSAW--The Polish government will give state-owned BGK bank shares in state-controlled companies worth 10 billion zlotys ($3.14 billion) to increase its capital, Finance Minister Jan Vincent-Rostowski told reporters Friday.
Poland will also create an investment fund equipped with shares in state-controlled companies worth another PLN10 billion, he added. Private investors will be able to invest in the fund, he said.


En ren formalistisk øvelse. Kunne like gjerne vært omvendt om staten ønsket å konke dem, dvs gjennom et vedtak trukket ut eiendeler av banken.

Blår i aua.

gorwell

Endret 12.10.2012 11:36 av gorwell
Fanatic
11:41
12.10.2012
#25476

Og den døende unionen får fredsprisen. Tragikomisk...
gorwell
14:22
12.10.2012
#21083

BRUSSELS--It is the mission of the European Union's politicians to keep up the EU and its values, after it won the Nobel Peace Prize, the President of the European Council said Friday.
"The EU is the biggest peacemaking institution ever created in world history," Herman Van Rompuy said speaking to reporters.


Whose values?

Newspeak.

gorwell
falitt
14:51
12.10.2012
#20731

fanatic:
Slett ikke tragisk. Personlig er jeg mot at Norge skal inn i EU nå, men klarer å holde to tanker i hodet samtidig. EU har vært enormt gunstig for Europa, og også Norge som utenforstat. De daglige samordningsdirektivene, som nesten ingen egentlig liker, er de viktigste fredskapende byggesteinene. De nesten daglige dryppene omformer og har omformet og integrert Europa på mange plan, ikke minst økonomisk. Felles regler bygger ned konflikter. Tenk bare på hvordan situasjonen kunne vært med hvert land sine regler og mulige tollmurer. Det ligger mye konflikter i det.

Ellers så er det bare å se på Spania, Italia og Belgia f.eks. Det nasjonale limet er ikke så veldig sterkt i disse landene med regioner som ønsker selvstyre. Felles for dem alle er at de gjerne forlater nasjonalstaten, men ikke EU. Det gir disse konfliktene en annen dimensjon og ser man ikke at EU er fredskapende, ja så ser man faktisk ikke så veldig mye...
OldNick
17:43
12.10.2012
#13928

re. falitt,

uten EU, ingen Euro.

Og det Euro'en og Eurosonens mangler har vært med å skape det gjeldsberget som vi ser idag, kan bli kilden til nye kriger i Europa, internt (borgerkrig) eller mellomstatlig.

Skal de da trekke fredsprisen tilbake?

Problemene dette har skapt er bl.a. kanskje 10 millioner nye arbeidsløse, av disse mer enn 50% arbeidsløse ungdommer i Hellas, Spania (og horder i andre land også), for ikke å si hvor mange arbeidsløse det også skaper i andre verdensdeler og land.
gorwell
19:32
12.10.2012
#21084

Nye kriger i Europa? For noe vrøvl.

Hvem kan tenkes å være den potensielle aggressor? Tyskland igjen? Frankrike som ser ut til å være på god vei til å forsøke å gjeninnføre "mandatet" i Syria? Spania? Italia? Hviterussland, Ukraina, Ossetia, Georgia? Azerbaijan, Armenia, Kurdistan, Israel?

Sverige?

Kom igjen OldNick, hvem kan tenkes å være den potensielle aggressor som setter Europa i flammer igjen?

USA?

gorwell

Endret 12.10.2012 19:37 av gorwell
OldNick
19:51
12.10.2012
#13931

Det er litt tidlig å si, falitt.


Trodde du krisen var over?

Fortsatt har ikke EU-landene gjort annet enn å fortsette å øke gjelden, dvs. de fortsetter å spise opp såkornet.

Noen vil oppdage det og bli skikkelig forbannet.

Om de da ikke er så blitt så sultne at de ikke orker å demonstrere og krige, men dit tror jeg ikke vi kommer.
smicer
21:31
12.10.2012
#4175

Re Fallitt, du har mange gode poenger. Vi nordmenn sitter på vår høye oljehest og tror vi er bedre enn alle andre. Tror Nordmenn burde hatt litt mer perspektiv og tenkt litt på hvordan man ser på Norge utenfor landets grenser. Har bodd mange år, og bor fortsatt utenfor Norge, og blir litt flau når jeg hører omtalen vi får fra mange hold, og det at vi ikke ser verdien EU har for oss som nasjon, er bare trist. Vi hadde ikke vært mye uten EU, selv om vi inntil videre klarer oss godt på oljerikdommen vår. Det man kanskje ikke ser, og vil se er at EU tar drastiske grep om dagen. Burde kanskje vært gjort for mange år siden, men det faktum at de nå tar dem (etter en altfor rask utvikling av unionen; min mening) er bra.

Om ikke så altfor mange år er det vi som må ta disse grepene, og da vil vi nok også si at grepene ble tatt for sent. Man skal være særdeles svaksynt dersom man ikke ser at utviklingen i Norsk økonomi er på ville veier.

Men inntil videre fungerer oljen som medisin. Men dagen kommer hvor den medisinen ikke er sterk nok. Om det er 10 eller 20 år til skal jeg ikke si nå, men tiden kommer, og da står vi kanskje med luen i hånden og søker medlemskap i et veltrimmet og fremgangsrikt Eu
OldNick
13:03
13.10.2012
#13934

re. smicer,

EU har ved innføringen av Euro skapt et økonomisk klima hvor land som stadig sakket akterut konkurransemessig, kunne tillate seg å kompensere denne ved å saldere stadig økende velferdsbudshjetter med gjeld, budsjetter de hadde stadig mindre inntekter å balansere med.

Hovedproblemet var at risikoen med gjeldsoppbygningen ikke ble priset riktig pga. troen på at de i en krise ville støttes av sine "forbundsfeller".

Og mangelnde konkurranseevne er og kommer til å fortsette å bli EU's store problem fremover.

Slik jeg ser det, er det to store problem for Europa/EU:

- Demografisk er Europa verst ute blant kontinentene/økonomiske soner/land.
- Finanskrisen og den påfølgende gjeldskrisen skyldes også en stadig økende ressurskrise, og Europa er det mest utarmede kontinent, men minst naturressurser tilgjengelig ift. forbruket.

Det siste kan man kanskje tenke seg vil kunne kompenseres med ny teknologi (anvendelse av andre typer ressurser), men det er lite og ingenting pr. idag som tyder på det.

Eurokrisen vil skyves og skyves på av politikere som ikke vil at det skal kollapse "på sin vakt".

Trykking av nye penger er det viktigste medisinen, og vi vet alle hva som da skjer. Noen blir store vinnere, de fleste blir fattigere. Sikkert "en god politikk" for å trygge freden.
______

re. falitt,

her er en mann som uttrykker noe mange av oss er enige om, og gjør at Jaglands fredspris kan kritiseres i sterkeste ordelag.

Økonomiske kriser har et stort konfliktpotensial

Prio-direktør Kristian Berg Harpviken mener tildelingen av Nobels fredspris til EU fremstår som underlig


NTB, DN.no
12.10.2012

Avgjørelsen om å tildele Nobels fredspris til EU fremstår som underlig, mener Prio-direktør Kristian Berg Harpviken.

- Jeg stiller meg undrende til at EU er fredsprismottaker akkurat i 2012. Det er fordi EU er en institusjon som er inne i en dyp krise, først og fremst en økonomisk krise. Vi vet at økonomiske kriser har et stort konfliktpotensial, og vi har sett det gjennom voldelige protester i mange land den siste tiden, sier Harpviken til NTB.

Han mener EU hadde vært en langt mer åpenbar kandidat dersom institusjonen på en overbevisende måte hadde håndtert den økonomiske krisen og konfliktpotensialet i den.

Mener euroen skaper konflikt

Generalsekretæren i Den norske Atlanterhavskomité Kate Bundt sier innføringen av euro har gitt EU en langt mer konfliktskapende rolle enn tidligere.

- Eurosonen var det som i utgangspunktet skulle fordype integrasjonen. Men i dagens Europa har dette prosjektet blitt langt mer konfliktskapende enn konfliktdempende. Spania og Hellas har dype økonomiske problemer. Det har ført til stor sosial og politisk uro, sier Kate Bundt.

Hun føyer til at dette også har ført til en fremvekst av nynazistiske strømninger i flere europeiske land, blant annet ved at nynazister har fått plass i Hellas' nasjonalforsamling.

- Jeg undrer meg over tidspunktet. Men vi vet at Thorbjørn Jagland har ønsket å gi prisen til EU, det har også Geir Lundestad, sier Bundt om de to som henholdsvis er Nobelkomiteens leder og sekretær.

- Samtidig vil jeg si at det er en flott anerkjennelse til EU som har vært et fredsprosjekt i utgangspunktet, sier Bundt.

Endret 13.10.2012 13:04 av OldNick
gorwell
14:28
13.10.2012
#21086

Fredsargumentet til EU er grævla godt helt til det blir avslørt som vikarierende svada.

gorwell

Endret 13.10.2012 14:27 av gorwell
LinPiao
17:45
13.10.2012
#1272

Svada?

Var en forbrødring mellom Tyskland og Frankrike på 50-tallet svada? Var integreringen med de tidligere diktaturene Hellas, Portugal og Spania på 80-tallet reell? Var det Norge som sørget for at Øst-Europa ble en del av Europa? Samtidig kan ikke EU klandres for at greske politikere har jukset med tallene, brukt penger som fulle sjøfolk eller at spanjolene har overinvestert i ferieboligene. Skal Nobelkomiteen kritiseres for noe er det at EU, eller EEC, ikke fikk prisen på 50-tallet og en ny pris da Øst-Europa ble medlemmer. Bedre seint enn aldri.

Jeg tenker på den svenske komiteen som aldri fikk gitt Henrik Ibsen nobelprisen i litteratur. Det er en skam som denne komiteen alltid må bære på.

Og dette har ikke så mye å gjøre med om man selv mener Norge skal bli medlem av EU eller ei. Det er fullt mulig å mene at Norge ikke bør bli medlem samtidig som man erkjenner at EU har gjort en historisk innsats for freden i Europa.
Big Balls
23:50
13.10.2012
#2957

Jeg stusset veldig da jeg hørte at EU hadde fått prisen i år. Men etter å ha lest argumentasjonen forstår jeg det, og er forsåvidt enig i at EU har redusert konfliktnivået i Europa i mange år. Men likevel har vel ikke fred vært det mest uttalte motivet for unionen og samarbeidet? Jeg oppfatter det mer som en heldig sidevirkning. Derfor sitter jeg fortsatt med en rar smak i munnen etter årets tildeling.
Fanatic
23:55
13.10.2012
#25480

Et av kriteriene til Alfred Nobel var, slik jeg har forstått det, at vinneren skulle ha bidratt til verdensfreden det siste året. Sånt sett er EU-tildelingen totalt latterlig. EU er i oppløsning.
Changes
11:32
14.10.2012
#19589

Hadde sikkert vert et parr kriger i Europa siste året, om det ikke var for EU. Selv Tyrkia holder seg i skinnet, fordi dem vil med i det "gode selskap".

EU har hatt så stor suksess som fredsprosjekt, at vi i dag tar fred som en selvfølge.

At EU har feilet på andre områder, er ikke et argument for at fredsprisen ikke er fortjent.

Endret 14.10.2012 11:40 av Changes
LinPiao
11:35
14.10.2012
#1273

Er EU i oppløsning? Konkret hvilke av de 27 landene vurderer å melde seg ut? Kroatia blir det 28. medlem 1.juli neste år og flere andre land på Balkan begynner å forhandle om medlemsskap.

Sjansene for nye kriger på Balkan blir dermed mer eller mindre fjernet.

Endret 14.10.2012 11:38 av LinPiao
falitt
13:45
14.10.2012
#20732

Det mange faktisk ikke forstår, er at alle små skritt EU har tatt gjennom årene med sine direktiver, institusjoner,
samordningsregler osv., er et lim som bygger seg utrolig sterkt over tid. That's the real EU. Det gir oss sterke slagkraftige selskaper, og økonomier som er virkelig pan europeiske. Samordningskreftene dette skaper er utrolig sterke, og lar seg ikke rive ned av noen kriser.

Hvordan skulle land i praksis bryte ut av dette, med egen økonomi totalt vevd inn i EU ?
Bytte ut medlemskap i EU med EØS avtale ? For de fleste land vil det være en elendig deal. Vi, med vår oljeøkonomi klarer oss, men markedsadgangen koster oss dyrt. Ingen innflytelse og milliarder i avlat. For alle andre i EU er det et ikke alternativ.

Nei, se realitetene, EU har bygget integrasjon med tusenvis av byggestener. Integrasjonen skaper total samordning på det feltet som betyr mest, økonomien. Nasjonalfølelsene kan gjerne leve videre, den blir litt ufarlig når økonomiene er integrert. Det er EU som fredsskapende kraft...

Endret 14.10.2012 13:48 av falitt
smicer
14:52
14.10.2012
#4176

Tror også mange her mistforstår og blander EU og euroen. Ingen tvil om at Euroen er i krise, grunnet for hurtig integrasjon og at man gikk for raskt frem. EU derimot er en helt annen sak.
gorwell
11:41
15.10.2012
#21087

DJ Polish Regulator: Banks Can Pay Up To 75% of 2012 Profits In Dividend

WARSAW--The head of Poland's financial regulator, Andrzej Jakubiak, reiterated Monday that Polish banks may be allowed to pay-out up to 75% of their 2012 earnings in dividends.


Så ille står det til med polske banker. Til terroristene sier noe annet.

gorwell

gorwell
12:03
15.10.2012
#21088

LinPiao, jeg ser jeg har vært unøyaktig. Fredsargumentet til EU som organisasjon er grævla godt helt til det blir avslørt som vikarierende svada.

Tyskera og franska kunne sikkert forbrødret seg uten at det nødvendigvis måtte skje gjennom EU (skulle noen europeiske eventyrere ha prøvd å rattle med sablene, var det sabla mye yankee`er stasjonert på denne siden av Dammen etter WW2).

gorwell
falitt
14:05
15.10.2012
#20735

gorwell:
"kunne sikkert", bla. bla. Det blir jo bare antagelser. Dessuten er det kanskje ikke her EUs største bidrag til fred ligger. Men heller en sterkt modererende rolle i konfliktene internt i land som Spania, Belgia, og i regionen Balkan, og ikke minst å holde styr på nasjonalistiskiske og antidemokratiske krefter a la Ungarn, som man ser i flere land. Det er her EU bidrar til moderasjon.
Balkan, og særlig Ungarn og kanskje også andre øst-europeiske stater kunne ha utviklet seg til "hvite Russland" om ikke EU fantes.

Ungarn har reversert lover og har rett og slett måtte slå rettrett på mange områder p.g.a. EU. Tilsvarende på Balkan hvor man bare må demokrati og respekt for minoriteter i bestrebelsene for å få innpass i EU.
gorwell
14:45
15.10.2012
#21090

BRUSSELS--Belgium's local elections saw Bart de Wever, leader of the Flemish separatist N-VA party, elected as mayor in the country's biggest city Sunday, using his victory to call on the Prime Minister to go further down the path of splitting the country.

Political tensions run high in Belgium, a federal state consisting of Dutch-speaking Flanders, French-speaking Wallonia and the bilingual Brussels-capital region. The last general election in 2010 led to an 18-month political crisis, with a caretaker federal government in place.

"Your government does not have the support of Flanders," Mr. De Wever said in a speech in Antwerp broadcast nationwide, calling on French-speaking socialist Prime Minister Elio di Rupo and the French-speaking parties to "take responsibility" and negotiate another state reform. "We've reached a point in history where there's no going back."


*****

I call upon you uys.... Å se å få splittet Steinrøysa på langs. Fra Kristiansand og Evje langs Langfjella og nordetter. Litt til høyre for vannskillet på bildet.gorwell
Varsling på tema     Varsling på stikkord
StockTalk er en tjeneste levert av Kreateam Consult AS. Orgnr. 911 839 806 MVA
Adresse: Postboks 39 Holmlia, 1201 Oslo. Email: st@stocktalk.no Tlf. 40 07 31 70
Kontakt oss | Hjelp | Regler | Sett som startside | Legg til favoritter