Du er her: Forside > In the pit - Oslo Børs > EU's hjelpende hånd 2
EU's hjelpende hånd 2
safman
16:12
15.05.2013
#1698

For ca 40 år siden studerte jeg dette med egen valute for EEC-landene som det den gangen het.

Konklusjonen om en egen valuta var.

1. En SDR-lignende valuta krever like økonomiske forhold i hele EU.
Forholdene er og blir ulike.
Men USA har klart det med stater som er svært ulike?

2. Kan man ikke devaluere så må det sendes store pengemengder over grensene
for å utligne skjevhetene.

3. En felles valuta vil føre med seg krise etter krise i hele Europa.

Og spådommen er i ferd med å bli rett.
nerden
16:33
15.05.2013
#29163

.
En meget troende kar sa den gangen at det står i Bibelen at dette ikke er riktig og at det vil misslykkes, han er i ferd med å få rett ja.

Endret 15.05.2013 16:33 av nerden
safman
18:04
15.05.2013
#1699

nerden må visst komme fra bibelbeltet. Ingen skjevere og mere uriktige bibeltolkninger finner man noe sted enn der.

Datteren til en av mine venner spurte faren om hvor hun kunne finne en stabil jobb for fremtiden.

Svaret var at: Regn med at verden er ustabil. Finn deg en jobb, et yrke, der du kan takle ustabile tider. Da kan du ha det godt i fremtiden.

EU er spesialister i å løse kriser, mere enn oss nordmenn. Man må lære seg å leve, selv i kriser. Ute i Europa er nordmenn kjent som dårlige til å takle kriser. Kompromisser er skjelden norske.
nerden
18:58
15.05.2013
#29171

Endelig glimt av håp for Hellas

Gjelden vil stabilisere seg, økonomien vil vokse svakt, og køen av ledige vil bli noe kortere, anslår EU-kommisjonen.

Tall fra EU viser at bunnen kan være nådd for Hellas, og fra bunnen kan det som kjent bare gå én vei. Spørsmålet er om prognosene holder vann.

Siden 2008 har en firedel av økonomien forsvunnet som dugg for den brennhete Aten-solen. Nesten to av tre unge under 25 år står uten jobb. Hellas har måttet ta imot 1.300 milliarder kroner i europeisk kriselån - i bytte mot å bli styrt fra Brussel og Berlin.

Ingen tviler lenger på at grekerne betaler en grusom pris for et tiår med kraftig overforbruk og tre tiår med politisk vanstyre. Men endelig ser det ut til at en forutsetning for en vending fra nedgang til vekst er i sikte, nemlig mer stabile statsfinanser.

Neste år vil underskuddet på budsjettet ligge under EUs grense. Gjelden vil stabilisere seg, økonomien vil vokse svakt, og køen av ledige vil bli noe kortere, anslår EU-kommisjonen.
Tegn på bedring

Slike prognoser har under akuttfasen av Hellas-krisen de siste tre årene vist seg å være like mye preget av håp som av realisme. Men nå støttes prognosene av flere tegn på at ting kan være i endring. Belønningen kan bli at Hellas igjen kan låne penger i finansmarkedene i 2014.

En indeks som måler næringslivets tillit til utviklingen, nådde i mars sitt høyeste nivå siden oktober 2009. At alt snakk om en gresk uttreden av eurosonen har forduftet, har trolig bidratt til dette. Bedrifters og husholdningers innskudd i greske banker øker igjen etter å ha stupt fram til i fjor sommer.

I mars viste tall fra arbeidsdepartementet at det for første gang siden 2009 var skapt flere jobber enn det forsvant. Forhåndsbestillingene til den forestående turistsesongen, som står for en seksdel av Hellas' BNP, tegner også bra.
Grusom pris

For å få hjelp har Hellas vært nødt til å ta brutale grep svært raskt. Endringene begynner å gi resultater, men befolkningen må betale prisen i form av kutt i velferd og arbeidsløshet.

For å bli mer konkurransedyktig har Hellas gjort det enklere å ansette og sparke arbeidere og senket lønnsutgiftene med 30- 35 prosent. Det har bedret landets konkurranseevne. Men siden prisene ikke har dalt i takt med lønningene, får folk flest mindre penger å bruke, og forbruket stuper - både blant folk som har jobb, og blant ledige.

Lavere lønninger kan likevel gjøre Hellas mer attraktivt for utenlandske investorer og slik skape jobber. Giganter som Unilever, Henkel og Procter & Gamble varsler økt produksjon i Hellas, skriver Financial Times.

Økt konkurranseevne kan også gi økt eksport. Hellas' statsminister er nå i Kina for å bygge videre på en kraftig økning i eksporten av gresk vin og olivenolje til Kina. Hellas håper Kina vil bidra enda mer til å gjøre Aten-forstaden Piraeus til innfallsporten for kinesiske varer til Europa.
Massive problemer

Samtidig er skyene fortsatt så mørke at de truer hele den greske vendingen fra nedgang til vekst.

Selv om dagens regjering er stabil, er systemet skjørt. Det er nok å minne om at det i dag sitter nynazister i nasjonalforsamlingen.

Det er dessuten gjort «veldig liten fremgang i å takle Hellas' notoriske skatteunndragelser», for å bruke IMFs ord. Det fører til en svært ulik fordeling av byrdene, hvor rike og selvstendig næringsdrivende slipper skatt, mens pensjonister og lønnstakere må punge ut, forklarer pengefondet. Under 10 prosent av årlig utlignede skatter blir betalt i Hellas. Økt sosial uro er langt fra utenkelig.

Det har også vist seg vrient å få åpnet bransjer som lastebiltransport og drosjenæringen for konkurranse, noe som kunne gitt lavere kostnader for forbrukerne og flere jobber. Årsaken er motstand fra sterke laug og interessegrupper.

Planene om privatiseringer til en verdi av 380 milliarder kroner er blitt forsinket og halvert i omfang. Hvordan privatiseringene går, vil bli en lakmusprøve på om Hellas har planer om å åpne opp sin økonomi, skriver

Endret 15.05.2013 19:00 av nerden
nerden
19:00
15.05.2013
#29172

The Economist.

Mye kan fortsatt gå galt for Hellas. Men hvis nedgangen i år ikke blir større enn ventet, kan Hellas i 2014 igjen oppleve økonomisk vekst. Det vil i seg selv være verdt en feiring på Syntagma-plassen i Aten.

Den greske økonomien falt med 5,3 prosent i første kvartal i år. Det er likevel en liten bedring fra samme kvartal i fjor.

Det viste tall som Eurostat la fram onsdag.

Nedgangen i første kvartal i år var 1,4 prosentpoeng mindre enn i første kvartal 2012, da økonomien i Hellas krympet med 6,7 prosent. Nedgangen i år er likevel større enn hva det gresle finansdepartementet hadde spådd på forhånd. Departementets prognoser lød på en nedgang på 4,3 prosent.

(NTB)
nerden
20:48
15.05.2013
#29176Hollande varsler nullvekst i år

Frankrike må i år regne med null økonomisk vekst, ifølge president François Hollande.

Eurosonens nest største økonomi opplevde at økonomien krympet i årets tre første måneder med 0,2 prosent, men nå mener Hollande at Frankrike er gjennom det verste.

- Det er min mening at vi er gjennom det verste, sa Hollande onsdag.

Tidligere på dagen tippet Frankrikes finansminister Pierre Moscovici en vekst på 0,1 prosent i år, mens Hollande tror økonomien vil bli stående på stedet hvil.

- Det blir trolig nullvekst i 2013, sa Hollande på en pressekonferanse i Brussel etter samtaler med EU-kommisjonens president Jose Manuel Barroso.

Barroso sa på den samme pressekonferansen at Frankrike må få fart i de strukturelle reformene som skal bidra til at landet får orden på statsfinansene.

EU-sjefen krever et raskere reformtempo i bytte mot at landet har fått ytterligere to år på seg til få budsjettunderskuddet på nivå med hva EU tillater.
nerden
07:29
18.05.2013
#29194

Greske lærere droppet
omstridt streik
Etter sterkt press fra regjeringen har greske lærere droppet en planlagt streik fredag.
Lærerne på Hellas' videregående skoler planla legge ned arbeidet i 24 timer samtidig som elevene skulle ta viktige eksamener.
Myndighetene svarte med å true lærerne med både oppsigelse og arrest. Flygeledere og flere grupper offentlige ansatte har streiket i solidaritet med videregåendelærerne, som likevel valgte å gi etter for presset.
- Kolleger trues med oppsigelse, og vi vil ikke at familier skal gråte og hjem bli ødelagt, sa Nikos Papachristos, som leder lærernes viktigste fagforbund OLME, i et radiointervju torsdag.
Den planlagte streiken skulle være en protest mot at myndighetene vil tvinge lærerne til å jobbe flere timer hver uke og ta jobber på skoler i distriktene.
safman
21:57
18.05.2013
#1708

Nerden:
Du leser for mye The Economist. De er ikke troverdige når det gjelder europeisk økonomi. Les heller L-Express fra Paris eller Frankfurter og NZZ. Der finner du helt andre synsvinkler som er langt mere troverdige.

Engelskmennene er ihuga motstandere mot EU, - og de konservative er værst. Leberale reportere en noe bedre, men også for mange av dem skulle man tro de aldri har studert økonomi, men jeg kjenner de jo selv og vet at de kan bedre, men vil ikke nå.
nerden
18:30
20.05.2013
#29195


London-børsen tilbake på 2000-nivå

Egentlig ikke så mye å feire, men dog.

Storbritannias FTSE 100-indeks sluttet mandagen på 6.755,63 poeng, det høyeste nivået indeksen har sett siden september 2000.

Flyselskapet EasyJet bidro til oppgangen med en økning på nesten fire prosent. Royal Bank of Scotland Group steg hele 4,48 prosent, mens HSBC Holdings steg 1,5 prosent, melder Marketwatch.com.
OldNick
14:06
27.05.2013
#14608

Ikke bare har Europa et enormt arbeidsløshetsproblem, innebakt i dette er en gedigen mismatch i tilbudt og etterspurt kompetanse.

Europa har outsourced mye av produksjons-industrien sin til lavkostland, men til det som er igjen er det altså en skrikende mangel på ingeniørkompetanse.

Man skulle jo tro det burde finnes noe ingeniør-potensiale blant de 10 mill.+ arbeidsløse ungdommer rundt omkring i Europa?

Slår ingeniør-alarm i Europa

Europeiske industrigiganter kan bli tvunget til å flytte virksomhet til Kina og India


Fredrick Chr. Ekeseth, DN.no
27.05.2013

Krisen i eurosonen har sendt arbeidsledigheten til himmels og drevet en bølge av spansk, italiensk og fransk ungdom på let etter arbeid utenfor sine hjemlige trakter.

Nå slår flere europeiske industriledere alarm over forholdene, skriver Financial Times.

De frykter at arbeidsledigheten blant ungdom, svak demografi og utdanningssystemet vil føre til at det blir færre og færre kvalifiserte ingeniører i fremtiden.

Det vil også tvinge selskapene til å flytte sine forsknings-og utviklingsavdelinger til land med større tilgang på slik arbeidskraft, som Kina og India, fastlås det.

Toppsjef Peter Löscher i tyske Siemens, Europas største ingeniørvirksomhet, påpeker at ingeniørmangelen er et stort problem.

- Vi må sikre at utdanningssystemet vårt gir de rette ingeniørkunnskapene, og at vi har kvalifisert innflytting til Europa. En ungdomsarbeidsledighet på 24 prosent er kanskje den største utfordringen som europeisk industri står overfor, sier han til avisen.

Kina og India utdanner årlig rundt 400.000 og 100.000 ingeniører, respektivt. Tyskland på sin side, mangler 70.000 ingeniører, ifølge fagforbundet VDI.

Europeiske industriledere peker også på høye kraftpriser som utfordrende, spesielt opp mot amerikanske konkurrenter.

Samtidig er finansiering fortsatt et problem, spesielt for små- og mellomstore i land som Italia og Spania, ifølge FT.
safman
22:25
27.05.2013
#1723

Over hele Europa er det slik at ungdommen heller studerer kunsthistorie enn andre fag de ikke kan leve av. Da stiller ungdommene bakerst i køen av arbeidsløse. Problemet nå er at de må studere til noe de kan leve av, akkurat som vi måtte da vi var unge. Ungdommene har kanskje oppdaget dette nå, om man ser på søkertallene til mere praktiske fag, ingeniør, økonomi etc. Det lover bra at flere studerer økonomi nå.
Rally
22:53
28.05.2013
#4417

Dere bør få med dere Urix og Joseph Stiglitz Urix 28.05.2013
Han mener at Euroen har hovedskylden for krisen i Europa - fordi samkjøringen av politikken i landene har sviktet.
Han forklarer også årsaken til finanskrisen - deregulering og at finansinstitusjonene sluttet å tjene fellesskapet og fikk fokus på egen profitt og fikk lov av myndighetene til å gjøre det.
Han snakker som en god sosialdemokrat ;-)

Endret 28.05.2013 22:53 av Rally
bank
23:05
28.05.2013
#2040

Merkelig å sette skylden på Euroen - altså en valuta. Skulle tro årsaken var manglende regler og oppfølging for/av landene som tok i bruk den valutaen. Merkelig!
Rally
23:16
28.05.2013
#4418

Du må se på innslaget bank. Det var ikke Euroen som sådan, men de forskjellige økonomiene som ikke blir synkronisert til Euroen som er problemet. Jeg skulle skrevet: Innføringen av Euroen har hovedskylden for krisen i Europa.

Endret 28.05.2013 23:16 av Rally
bank
01:18
29.05.2013
#2041

Ah - da er vi enige!
;-)
Beins
15:46
29.05.2013
#5452

Enda dårligere enn forventet, iflg siste konjunkturapport fra OECD.

"For eurosonens del venter OECD en nedgang i BNP på 0,6 prosent i 2013, ned fra det tidligere anslaget på en nedgang på 0,1 prosent." HO

Dette er såpass elendig at tyskerne nå må begynne å se på mer ekspansive virkemidler for Euro-sonen. Det er de som sitter på løsningene. Reformer i arbeiddsmarkedet og i pensjoner er helt greit. Men det trengs vekststimulerende tiltak i tillegg.

Endret 29.05.2013 15:47 av Beins
nerden
10:10
02.06.2013
#29236

Europas ledere har mislyktes totalt

Nobelprisvinner Joseph Stiglitz feller en nådelås dom over europeiske ledere.


Det er en betydelig risiko for at det verste fortsatt ligger foran oss i et kriserammet Europa, mener Joseph Stiglitz.

EU forsøker å gi inntrykk av at ting er i ferd med å gå seg til i eurosonen, men tallene i realøkonomien forteller noe annet, ifølge Stiglitz.

- Spania er i depresjon. 50 prosent av de unge og 25 prosent av hele befolkningen står uten jobb, og de ser ikke noe lys i enden av tunnelen.

Han spør seg hvor lenge unge mennesker vil godta et system som koster samfunnet deres så dyrt, og viser til at Europa som helhet er i resesjon, fem år etter at krisen startet. Resesjon defineres som fall i bruttonasjonalprodukt (BNP) i to eller flere kvartaler på rad.

- I mange av landene er BNP lavere enn i 2007. Det er klart at de europeiske lederne har mislyktes totalt. Dette mener jeg er utilgivelig, sier Stiglitz til NTB.

Ond spiral

Professoren fra Columbia-universitetet mener dagens problemer skyldes oppbygningen av eurosonen - svært ulike land tvunget inn i et samarbeid uten et godt nok rammeverk.

- Det er faktisk et veldig ustabilt system. Når et land som Spania får problemer, flykter kapitalen landet på grunn av markedets lover. Når pengene forlater Spania, blir landet svakere, så det blir en ond, nedadgående spiral. Tyskland insisterer så på innstrammingstiltak, som gjør Spania enda svakere. Dermed får vi nedgang i både offentlig og privat sektor, sier han.

Stiglitz forklarer at teorien er at lønninger og priser vil falle nok til at landet igjen skal bli konkurransedyktig.

- Men faktum er at gjelden er pålydende i euro, og når lønningene går ned skylder du mer penger og er fattigere. Dette reflekterer det John Maynard Keynes sa om at dette kanskje vil fungere på lang sikt, men på lang sikt er vi alle døde! forklarer han.

Den amerikanske professoren er derfor ikke i tvil om at innstrammingstiltakene ikke har fungert. Han mener man må slakke grepet og se på hva man kan gjøre for å fremme vekst.

EU-kommisjonen ga denne uken både Frankrike og Spania lengre tid på å få ned sine budsjettunderskudd. Samtidig kom nye klare oppfordringer til Frankrike om å øke pensjonsalderen og kutte bedrifters arbeidskostnader.

- Feil diagnose

En europeisk bankunion med en god innskuddsgaranti, felles gjeldsforpliktelser i eurosonen og et større eurobudsjett må til for å løse krisen, mener Stiglitz.

- Det er vanskelig å opprettholde systemet slik det er i dag. Det må enten bli mer eller mindre Europa, sier han.

Eurolandene har i årevis diskutert såkalte euroobligasjoner. Det vil i praksis bety at sterke land som Tyskland, helt eller delvis, garanterer for gjelden til svake land som Italia. Tyskland har vært svært skeptisk til euroobligasjoner, som Stiglitz mener er en del av løsningen.

- Da kunne Hellas og Spania i stedet for å bruke alle pengene sine på å betale kreditorene, bruke pengene på å stimulere økonomien. Det er faktisk veldig enkelt.

Stiglitz minner om at eurosonens totale gjeld er mindre enn USAs og mener at rentene vil gå ned hvis gjelden blir et felles anliggende.

- Ironien er at Tyskland fortsetter å si at landet ikke ønsker å redde andre land. Men med lavere renter ville det ikke være behov for redningspakker, fordi landene ville vokse og være i stand til å møte sine gjeldsforpliktelser.

- Tysklands diagnose er grunnleggende feil, fordi landet fortsetter å si at det var overforbruk som forårsaket krisen. Men før krisen hadde Spania og Irland overskudd, ikke underskudd, på budsjettene og svært lav gjeld som andel av BNP. Så det var ikke overforbruk som skapte problemet. Det var den økonomiske nedgangen som skapte underskuddene, ikke underskuddene som skapte nedgangen. Det har Tyskland ganske enkelt ikke forstått.
OldNick
21:33
05.06.2013
#14634

ref. OldNick #14608 (lenger tilbake i tråden)

Ingeniørmangelen i fokus igjen, denne gang hos shippingbransjen.

Milliardærens beste råd til dagens unge: bli ingeniør!

Skipsreder Kristian Siem er ikke i tvil om rådet til dagens unge.

Fredrick Chr. Ekeseth, DN.no
05.06.2013
OldNick
17:52
06.06.2013
#14641

Klabb og babb fra IMF og EU.

Slik kan historien bli når man ikke helt har oversikt over hva man driver med...

IMF brøt egne regler for å hjelpe Hellas

IMF innrømmer at de undervurderte krisen da Hellas fikk hjelpepakke i 2010.

Johann D. Sundberg, E24.no
06.06.2013
blink
17:15
09.06.2013
#24128

Halleluja
nerden
17:31
09.06.2013
#29268

Hollande: - Krisen i Europa er over

Frankrikes president François Hollande hevder at eurokrisen er over, samtidig som skyhøy arbeidsledighet og resesjon fortsatt preger mange euroland.

Frankrikes president François Hollande hevder at eurokrisen er over, samtidig som skyhøy arbeidsledighet og resesjon fortsatt preger mange euroland. (Foto: Europarådet) Frankrikes president François Hollande hevder at eurokrisen er over, samtidig som skyhøy arbeidsledighet og resesjon fortsatt preger mange euroland. (Europarådet)

Tokyo (NTB): Frankrikes president François Hollande hevder at eurokrisen er over, samtidig som skyhøy arbeidsledighet og resesjon fortsatt preger mange euroland.

Det var under sitt statsbesøk i Japan lørdag at Hollande kom med den noe uventede kunngjøringen.

- Det som dere må forstå her i Japan er at krisen i Europa er over, sa Hollande da han søndag møtte japanske næringslivsledere, ifølge BBC.

Hollande fortsatte med å si at krisen er med på å styrke eurosonen heller enn å svekke den.

- Nå har vi alle instrumentene på plass for å sikre stabilitet og solidaritet, fortsatte han. (NTB)
nerden
17:34
09.06.2013
#29269Beklager blink'en, ser det nå, men du har en annen utgave så vi lar den stå:-))

nerden
20:16
05.07.2013
#29311S&P nedgraderer Portugal

Sendes ned ett hakk.

Kredittvurderingsbyrået S&P nedgraderer fremtidsutsiktene til Portugal fra stabil til negativ.

Det melder Bloomberg på Twitter fredag kveld.

Nedgraderingen kommer etter at landet denne uken har hatt store problemer fra regjeringshold.

Lisboa-børsen falt over fem prosent og statsrentene steg til værs, etter at det ble kjent at to ministre gikk fra stillingene sine.

«Etter uroen denne uken kompliseres et allerede utfordrende politisk miljø», skriver S&P, ifølge MarketWatch.

LES OGSÅ: Krise i Portugal: - Nå har tilliten fått seg en alvorlig knekk

- Dette er et kraftig signal om at selv om ting har gått riktig vei i lengre tid, er det lite handlingsrom for å trå feil, påpekte analysesjef i First Securities, Pål Ringholm ovenfor E24 tidligere denne uken.
nerden
22:19
08.07.2013
#29326


EU-ministre enige om ny kriseutbetaling til Hellas

Eurosonens finansministre er enige om en nye låneutbetalinger til Hellas tilsvarende 54,4 milliarder kroner.

Redningspakken vil deles opp i tre utbetalinger, for å presse Hellas til å gjennomføre lovede reformer.

Hellas mottar den første utbetalingen på 32 milliarder kroner allerede denne måneden, kunngjorde den belgiske finansministeren Koen Geens, etter at 17 økonomi- og finansministre mandag ble enige om planen.

En andre utbetaling tilsvarene 14,4 milliarder kroner kommer i august, mens en siste utbetaling på 8 milliarder vil utbetales i oktober. Eurolandene og de europeiske sentralbankene og Det internasjonale pengefondet deler på redningspakken, som til sammen er på 6,8 milliarder euro (54,4 milliarder kroner). (NTB)
nerden
21:50
09.07.2013
#29331

Nedgraderer Italia

Nå er Italias langsiktige rating bare to hakk unna "søppelstatus".

Italias statsgjeld ble tirsdag ettermiddag norsk tid nedgradert ett hakk til BBB av kredittvurderingsbyrået Standard & Poor's.

Det melder Marketwatch.com.

S&P satte samtidig merkelappen "negative utsikter" på den langsiktige ratingen. Den nye ratingen, BBB+, er bare to hakk over "søppelstatus". Den kortsiktige ratingen ble holdt fast på A-2.

Endret 09.07.2013 21:49 av nerden
Varsling på tema     Varsling på stikkord
StockTalk er en tjeneste levert av Kreateam Consult AS. Orgnr. 911 839 806 MVA
Adresse: Postboks 39 Holmlia, 1201 Oslo. Email: st@stocktalk.no Tlf. 40 07 31 70
Kontakt oss | Hjelp | Regler | Sett som startside | Legg til favoritter