Du er her: Forside > In the pit - Oslo Børs > EU's hjelpende hånd 2
EU's hjelpende hånd 2
nerden
20:49
12.07.2013
#29348


Frankrike nedgradert

Kredittvurderingsbyrået Fitch stryker en A.

Fitch Ratings tar ned kredittvurderingen av Frankrike som følge av høy gjeldsgrad.

Ratingen senkes fra AAA til AA-.

Det er ventet av Frankrikes gjeld vil passere 96 prosent av bruttonasjonalproduktet (bnp) neste år, for så å synke til 92 prosent i 2017, ifølge opplysningene som Marketwatch.com gjengir.

Av landene med A-rating som har høyere gjeldsgrad enn Frankrike er USA (AAA/Negative).

Meldingen kom etter at Frankrikes aksjemarked hadde stengt ned 0,36 prosent før helgen.
OldNick
09:18
16.07.2013
#14782

Bekymringsfullt

Europeerne har ikke kjøpt færre nye biler siden 1996

Finanskrisen er såvisst ikke over på kontinentet


TDN Finans, DN.no
16.07.2013

Acea (European Automobile Manufacturers Association) melder at nyregistreringen av personbiler i EU falt 5,6 prosent i juni sammenlignet med samme periode måned året før. Det melder Acea tirsdag.

Totalt ble det registrert 1.134.042 nye kjøretøyer i måneden.

Nyregistreringen av personbiler i EU i juni var dermed på det laveste nivået siden 1996.

Nybilregistreringen er ned 6,6 prosent i første halvdel av 2013 sammenlignet med året før.
______

Ny generalstreik lammer Hellas

NTB, DN.no
16.07.2013

Endret 16.07.2013 09:19 av OldNick
nerden
09:39
20.07.2013
#29373Krisesamtalene brøt

sammen i Portugal

De politiske samtalene om enda en portugisisk krisepakke har brutt sammen, opplyser opposisjonslederen António José Seguro.

Sosialisten Seguro legger ansvaret for sammenbruddet på landets sentrum-høyre-regjering, som ifølge ham umuliggjør et bredt politisk kompromiss.

Portugals konservative president Aníbal Cavaco Silva har forsøk å få regjeringen og opposisjonen til å danne en pakt, etter at uenighet innad i regjeringen fikk to ledende statsråder til å takke for seg for to uker siden.

- Det er nå opp til presidenten å avgjøre hva som videre skal skje, sier Seguro.

Sosialistene mener at portugiserne ikke kan tåle flere innstramminger og at landet nå må reforhandle de vilkårene man gikk med på da internasjonale långivere bidro med en redningspakke i 2011.

I bytte mot skatteøkninger og budsjettkutt gikk EU og Det internasjonale pengefondet (IMF) da inn med over 610 milliarder kroner i kriselån til det gjeldstyngede landet.

Krisetiltakene har høstet sterk kritikk i Portugal, der mange mener at de har bidratt til å forsterke krisen.

Den offisielle arbeidsledigheten er nå 18 prosent og myndighetene anslår at økonomien vil krympe med 2,3 prosent i år.
Rally
11:36
22.07.2013
#4471

Det sørlige Europa har noe å lære av Island, men det er nok lettere for en liten økonomi i hjørnet av Europa å ta store grep enn for de store økonomiske lokomotivene.
Fanatic
20:30
22.07.2013
#26224

Recovery og recovery, det kan kanskje diskuteres hvor reell den er på Island.

Wow. This story about Iceland's "recovery" is a complete lie. by Simon Black on July 22, 2013

Et par utdrag:

"As a result, Iceland's state debt tripled, almost overnight, in 2008. And from 2007 until now, it has increased nearly 5-fold.
Today, the government is spending a back-breaking 17.3% of its tax revenue just to pay interest on the debt."

Og:

"They're not in the EU or on the euro, so they're relatively isolated in their fiscal troubles. This implies that default is inevitable."

Endret 22.07.2013 20:33 av Fanatic
OldNick
09:47
05.08.2013
#14839

Det aller verste er kanskje over

Europa kan endelig være på vei ut av resesjonen, viser fersk statistikk. - Dette er absolutt gode nyheter, sier sjefanalytiker


Einar Takla, DN.no
04.08.2013

Etter seks kvartaler på rad med fallende aktivitet kan eurosonen nå være på vei ut av resesjonen. Statistikk fra de såkalte innkjøpssjefindeksene, som måler aktivitetsendringer i industrien, viste tidligere denne uken at det er utsikter til en mer positiv utvikling i tiden som kommer.

I eurosonen steg innkjøpssjefindeksen for industrien til over 50 poeng i juli. En indeksverdi over 50 markerer at det er økende aktivitet i industrien.

Innkjøpssjefindeksene følges tett i finansmarkedene. Grunnen er enkel; de gir omfattende informasjon om hvordan aktiviteten i industrien har utviklet seg den siste måneden. Og de har vist seg å gi presis og pålitelig informasjon om utviklingen lenge før andre statistikker fanger opp endringer.

Gode nyheter

Indeksen endte på 50,3 i juli, opp fra 48,8 måneden før. Nivået er det høyeste på to år

- Dette er svært viktig. Det er ikke slik at det indikerer kraftig vekst i økonomien, men det indikerer at det verste er over. PMI-ene har vært brukbare indikatorer for utviklingen, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets til DN.no.

- Dette er absolutt gode nyheter, legger han til.

Land PMI-indeks
Irland 51.0 Høyeste på 5 måneder
Nederland 50.8 Høyeste på 24 måneder
Tyskland 50.7 Høyeste på 18 måneder
Italia 50.4 Høyeste på 26 måneder
Eurosonen samlet 50.3 Høyeste på 24 måneder
Spania 49.8 Laveste på 2 måneder
Frankrike 49.7 Høyeste på 17 måneder
Østerrike 49.1 Høyeste på 8 måneder
Hellas 47.0 Høyeste på 43 måneder

Mer på link
______

Oppsiktsvekkende sterke tall fra Sverige

Cecilie Langum Becker, DN.no
05.08.2013

En fersk indeks viser kraftig oppgang for tjenesteytende sektor i juli.

Svensk PMI tjenester steg fra 44,9 til 56,6 poeng i juli. Det er langt over analytikerforventningen om en indeks på 47,7, ifølge TDN Finans. En indeks over 50 poeng indikerer vekst.

Men selv om indeksen er tilbake i vekstsonen må den tolkes med forsiktighet, fordi juli er feriemåned ifølge Swedbank.

Endret 05.08.2013 09:51 av OldNick
nerden
20:09
06.08.2013
#29432

Sjeføkonom tror nedturen er over i eurosonen

Den lengste nedturen noensinne i eurosonen går mot slutten, spår sjeføkonom Øystein Dørum.

Sjeføkonom i DNB Markets, Øystein Dørum, tror det verste er over i eurosonen.

Etter den lengste nedturen i eurosonens historie tror DNB Markets og sjeføkonom Øystein Dørum at det ligger an til bedre tider for det kriseherjede Europa.

I en makrooppdatering viser sjeføkonomen til at nøkkeltallene antyder fortsatt aktivitetsfall i andre kvartal, noe som er det syvende kvartalet på rad med nedgang i eurosonen økonomi.

- Tallene indikerer samtidig at nedturen nå er over, med i verste fall nullvekst i tredje kvartal. Om bedringen i tallene fortsetter vil det være vekst i eurosonen utover høsten, skriver Dørum i oppdateringen.

Forholdene som taler for vekst neste år er ifølge meglerhuset: Fraværet av nye budsjettkutt, som på egenhånd kan bidra med ett prosentpoeng til økonomisk vekst, fortsatt ekspansiv pengepolitikk og bedring i finansmarkedene, og at bankene løsner opp på kredittgivning.

- Forverringen i arbeidsmarkedet synes å bremse, og forbrukertilliten er i klar bedring. Dette kan få mer fart på forbruket, som allerede synes å ha bunnet ut etter flere kvartaler med nedgang. Omslaget kan forsterkes av oppdemmet etterspørsel etter flere år med svært lave bilsalg, skriver Dørum.

Med et bredere oppsving og lettere tilgang på kreditt vil også bedriftsinvesteringene løftes, påpekes det.

- Vi har nå en «arbeidshypotese» om en vekst i eurosonen på 1,5 prosent neste år, men drøfter justeringer som kan bringe anslaget litt ned, skriver sjeføkonomen.

Meglerhusets neste halvårsrapport legges frem 21. august.
Provence
15:45
16.08.2013
#7988

Investering i det spanske eiendomsmarkedet ? Mange norske meglerhus anbefaler investering, legger bare ut argumentasjonen fra et av disse:
----------------------------------------
Eiendomsmarkedet har falt betydelig siden 2007 (i snitt kanskje så mye som 50%) og vi ser at det er en rekke aktører (ABGSC, Prize, Fazenda for eksempel) som lanserer eiendomssyndikat rettet spesialt mot Marbella regionen. Det er tegn som tyder på at prisene i markedet er i ferd med å bunne ut samtidig som det er økt internasjonal interesse for eiendomsinvesteringer i Marbella.

Ferske tall viser at det snart kan bli vekst i spansk økonomi igjen. Tegn på at resesjonen som har vart i syv kvartaler på rad går mot slutten, ifølge estimater innhentet av Bloomberg News.
Solkysten med Marbellaregionen har de siste årene vært mer stabil enn resten av landet og har sett en betydelig økning av internasjonal turisme og investeringer. Etter år med nedgang er også de spanske turistene tilbake. Maitallene fra det spanske turistkontoret viser en oppgang på 20,6 % og med en økning på hotellovernattinger på 19 % sammenlignet mot mai 2012,

i følge det nasjonale statistikkbyrå (INE). Samt at regionen er den mest økende i Europa for representasjonsopphold

(Business kombinert med aktivitet, golf etc.).Den amerikanske mangemilliardæren, Wilbur Ross, toppsjef og styreleder i investeringsselskapet WL Ross & Co, mener Spania nå er svært nær bunnen og sier det er på tide å investere i landet. Økonomien er ikke bare turistbasert.

- For det første har Spania en reell økonomi, med en reell produksjonsindustri. Noe Ross mener er viktig.

Også norske meglerhus posisjonerer seg for en dobling i det spanske aksjemarkedet. Vi ser tegn til at det spanske markedet har nådd bunnen. I tillegg er landet nå i pluss på handelsbalansen, og slipper dermed å finansiere seg fra utlandet.
-----------------------------

Har selv nylig investert i en leilighet her for privat formål så investeringsaspektet er underordnet men det jo noe betryggende å vite at utsiktene for videre fall er begrenset...
nerden
22:00
23.08.2013
#29526


Berlin (NTB-DPA): En tredje økonomisk redningspakke for Hellas vil bli vesentlig mindre enn de to første, sier Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble. Han vil ikke nevne tall.

Schäuble sier til den tyske forretningsavisen Handelsblatt at regjeringen i Aten har fått beskjed om at mer hjelp kan bli gitt, men på klare betingelser. Et hovedmål er at Hellas skal få såkalt primæroverskudd, det vil si overskudd på statsbudsjettet før betaling av lånerenter.

- Den greske regjeringen må gjennomføre innstramningstiltakene den er pålagt. Og det kan bare bli snakk om langt mindre beløp enn tidligere, svarer den tyske finansministeren på spørsmål om det er aktuelt med en ny redningspakke.

Han spår at det vil ta lang tid før grekerne er på rett kjøl økonomisk.

- Vi kommer til å måtte jobbe videre med Hellas i 10, 15, 20 år, landet lar seg ikke stable på beina over natten, mener Wolfgang Schäuble.

Han håper redningspakkene til Hellas vil vise seg å være en god investering og ikke penger kastet ut av vinduet. Hvis alt går som det skal, vil den tyske innsatsen bidra til stabilisering i hele eurosonen, sier han. (NTB)
OldNick
21:02
03.09.2013
#14966

Eurpeisk økonomi ser ut til å stabiliseres.

Til og med det kritiske bilmarkedet er kanskje i ferd med å bunne.


Euro-Area Manufacturing Expands on Surge in Italy, Spain

By Patrick Henry, Bloomberg
Sept. 2, 2013

Utdrag:
Euro-area factory output expanded at a faster pace than initially estimated in August, driven by a resurgence in Italy and Spain, as the 17-nation currency bloc's recovery began to build momentum.

An index based on a survey of purchasing managers in the manufacturing industry increased to a 26-month high of 51.4 from 50.3 in July, London-based Markit Economics said today. That's above an estimate of 51.3 published on Aug. 22. A reading above 50 indicates growth.

Encouraging indicators have begun to accumulate since the euro area returned to growth in the second quarter, ending a record-long recession. Economic confidence soared to a two-year high in August. The Stoxx Europe 600 Index has risen 5 percent in the last two months, and the euro has gained 1.8 percent against the dollar.

"What's especially encouraging is that the upturn is broad-based, with PMIs rising in all countries with the exception of France," Chris Williamson, chief economist at Markit, said in today's report. "Germany, the Netherlands, Austria, Spain and Italy are now all seeing manufacturing grow at the fastest rates for at least two years, and even Greece saw a marked easing in the rate of manufacturing decline."

...

Car Market

The European car market, which is heading into the sixth straight year of decline, is stabilizing, Germany's VDA automobile industry association said on Aug. 16. New car registrations in the region rose 4.8 percent in July to 1.02 million vehicles, the Berlin-based industry group said.

Yet Europe continues to struggle with the legacy of a debt crisis now in its fourth year, including a jobless rate that held at a record 12.1 percent in July. The rate among young people increased to 24 percent.

Unemployment is proving resistant to Europe's improving fortunes, and may help to explain why economists in a Bloomberg News survey see growth slowing to 0.1 percent in the third quarter after a 0.3 percent expansion in the three months through June. Analysts forecast the jobless rate won't drop below 12 percent through 2015.
nerden
22:01
16.09.2013
#29624

Nederland bommer på underskuddsmål

Styrer mot et statsunderskudd på 3,3 prosent i 2014.

Dette er svakere enn EUs fastsatte mål på maksimalt tre prosent, melder Financial Times.

En fersk rapport viser at den nederlandske regjeringen, som skal presentere sine kuttplaner for nasjonalforsamlingen tirsdag, risikerer å kollapse for andre gang på to år.

Ifølge forskningsinstituttet TNS NIPO har statsminister Mark Rutte nå støtte fra kun 12 prosent av velgerne, et snaut år etter forrige valgrunde.

Rapporten viser ellers at situasjonen ikke er beksvart. Det er ventet en vekst i den nederlandske økonomien på 0,5 prosent neste år, til tross for sparetiltak på rundt seks milliarder euro. Dette vil i så fall føre landet ut av resesjon.

Samtidig er det imidlertid ventet at ledigheten vil stige til 7,5 prosent og at kjøpekraften vil falle mer enn én prosent.
OldNick
22:36
01.10.2013
#15065

Europa er verdens største halerisiko

...og ikke Kina, sier internasjonal toppøkonom. Slik vurderer amerikaneren muligheten for fullstendig katastrofe


Marit T. Halvorsen, DN.no
27.09.2013

Jeg tror faktisk Europa er verdens største halerisiko - og ikke Kina, sier Douglas Elliott til DN.no. Halerisiko er en sjelden enkelthendelse som hvis den inntreffer kan velte hele lasset.

Den internasjonale anerkjente økonomen gjestet denne uken Oslo i forbindelse med et seminar om Kinas gjeldsoppbygging og skyggebanksektor.

På seminaret, som ble holdt i regi av Sparebank 1 Markets, understreket Elliott at sannsynligheten for en hard landing i Kina i dag er liten. Det er konklusjonen han sitter igjen med etter å i flere år ha studert landets finansielle system.

Amerikaneren er mer bekymret over situasjonen i eurosonen.

Jeg tror muligheten for fullstendig katastrofe i Europa er liten, men fremdeles større enn muligheten for en kinesisk katastrofe, sier han.

Mer på link
______

Spanias gjeld stiger videre

Statsgjelden kommer trolig til å ligge på nesten 100 prosent av brutto nasjonalprodukt neste år


NTB, DN.no
30.09.2013

Gjeldsgraden er ventet å klatre til 94,2 prosent ved årsslutt i år, men mer dramatisk blir det ifølge regjeringens budsjett til neste år. Da er gjelden ventet å nå 99,8 prosent av brutto nasjonalprodukt, noe som er høyere enn tidligere anslag.

Boligboble

Den spanske gjelden har skutt i været etter at boligboblen sprakk i 2008. Den påfølgende nedgangen har ført med seg stor arbeidsledighet og fall i skatteinntektene.

Den spanske økonomien er ventet å krympe med 1,3 prosent i år.

Regjeringen vedtok sitt forslag til statsbudsjett i Madrid fredag, og det inneholder flere harde kutt i et Spania som allerede har spent inn livreima flere hakk.

Portugal

Det er bedre nyheter for nabolandet Portugal, som i likhet med Spania har måttet be om internasjonal hjelp under eurokrisen.

Ifølge landets statistikkontor falt det statlige underskuddet i Portugal til 7,1 prosent i første halvdel av 2013 fra 7,8 prosent ett år tidligere.

Portugiserne har imidlertid fortsatt et godt stykke å gå før de når kravet fra långiverne i EU og Det internasjonale pengefondet IMF om å få ned underskudd til 5,5 prosent ved årsslutt.

Endret 01.10.2013 22:38 av OldNick
macland
00:29
02.10.2013
#10749

Ang Spania OldNick. Har kjente der som skulle bosette seg og kjøpe bolig nå som de trodde prisene var på bunn. Var ikke så enkelt etter hva jeg hører. Ved flytting kom en stor skatteleggelse,så de fant ut at det var bedre å leie. Er det så desperat at de forsøker å lokke,og samtidig loppe nye borgere for mest mulig?

uansett,deet var ikke nye lystig lesing du limte inn,men det føyer seg inn i makrobildet selv om markedene virker å gi f...
nerden
20:51
17.10.2013
#29870Berlin (NTB-DPA-AFP): Tyskland får en økonomisk vekst på bare 0,4 prosent i år, halvparten så mye som tidligere antatt. Men neste år blir veksten trolig større.

Årsaken til optimismen for neste år er først og fremst at analytikere spår økt innenlandsk etterspørsel.

De fire viktigste økonomiske tankesmiene i Tyskland la torsdag fram en felles rapport der det heter at veksten i 2014 kan komme opp i 1,8 prosent. Innen 2018 kan den tyske staten ha inntil 33 milliarder euro eller nesten 270 milliarder kroner ekstra til rådighet, ble det spådd.

Dette gir ifølge nyhetsbyrået DPA Tysklands neste regjering et betydelig økonomisk spillerom. Det kan lette forhandlingene mellom de konservative partiene CDU/CSU og sosialdemokratiske SPD om regjeringssamarbeid. (NTB)

elwaro
00:56
18.10.2013
#391

Dette blir bra.
nerden
19:04
30.10.2013
#29996

Spansk økonomi går i pluss

Spansk økonomi går så vidt i pluss igjen etter to kvartaler med resesjon.

Madrid (NTB-AFP): Spansk økonomi går så vidt i pluss igjen etter to kvartaler med resesjon. Men arbeidsledigheten er fortsatt skyhøy.

Veksten i tredje kvartal var på 0,1 prosent, viser tall myndighetene la fram onsdag.

Økt eksport får æren for at nedgangen i EUs fjerde største økonomi har stanset opp, men etterspørselen innenlands er fortsatt svak, konstaterer det spanske instituttet for nasjonalstatistikk.

Den offisielle arbeidsledigheten har falt marginalt fra forrige kvartal, men er fortsatt på skyhøye 25,98 prosent.

Det internasjonale pengefondet (IMF) tror Spania vil måtte leve med høy ledighet i mange år framover, og tviler på om ledigheten vil falle under 25 prosent før tidligst i 2018. (NTB)
highlander
21:04
03.11.2013
#3428

Sakset fra "Et europeisk inflasjonssjokk" (av Stig Myrseth, Dovre forvaltning)

"Overskrifts- og kjerneinflasjonen falt til henholdsvis 0,7 og 0,8 prosent i eurosonen i oktober. Dette vil tvinge ESB til å ta grep.

ESB har et krystallklart mandat. Prisstigningen skal holdes nær men ikke over to prosent. Det vil si 1,9 eller kanskje 1,8 prosent.

I oktober stupte inflasjonen til 0,7 prosent. Nedgangen var bredt basert. ESB har anledning til å se gjennom perioder med forbigående høy eller lav prisstigning. Man skal derfor ikke legge for mye vekt på en enkelt måneds data.

Det vil likevel være vanskelig å ignorere det rådende svake prispresset av flere årsaker. For det første er avviket i forhold til inflasjonsmålet veldig stort.

Neppe forbigående
Dernest er det langt fra sikkert at fasen med lavt prispress er forbigående. Her kan nevnes at arbeidsløsheten stiger og er på rekordhøye 12,2 prosent. Det legger en demper på lønnsveksten.

Videre er euroen verdens sterkeste valuta. På en handelsvektet basis har den styrket seg med 5,8 prosent hittil i år. Til sammenligning er kinesiske yuan opp 5,5 prosent. En appresierende valuta betyr prisfall på importerte varer.

Til sist kan det komme en nedgang i mat- og energiprisene. Supersykelen i råvarer er over.

Negative renter?
Det store spørsmålet er hva ESB vil gjøre. Styringsrenten er på 0,5 prosent og kan kuttes, men et kutt vil kun ha symbolsk betydning om det ikke samtidig innføres negative renter på innskudd i sentralbanken.

Negative renter er imidlertid et nytt og uprøvd konsept. Det spørs om ESB ønsker å være prøvekanin.

Et mer sannsynlig tiltak er å tilføre banksystemet ytterligere likviditet gjennom en ny LTRO-operasjon. Dette kan man ta for gitt vil skje, men effekten vil være begrenset.

En siste mulighet er å følge Federal Reserve sitt eksempel og starte med pengetrykking. Eurosonens særegne oppbygning gjør imidlertid kvantitative lettelser vanskelig.

Det er ikke godt å si hva ESB kan eller vil foreta seg, men for aksjemarkedet representerer dette en oppsiderisiko. Gjøres pengepolitikken mer ekspansiv for å motvirke lav inflasjon, lukter vi et julerally.

Pengeflom
Pengeflommen inn i aksjefond trekker i samme retning. Ifølge analyseselskapet Trimtabs ligger kapitalinngangen i amerikanske aksjefond i oktober an til å bli den tredje største i historien.

Samtidig mister obligasjonsfond innskudd. Vi ser ingen grunn til at kapitalstrømmene skal snu med det første..."
nerden
21:16
05.11.2013
#30074


EU åpner for subsidiering av kullkraft

EU-kommisjonen har utarbeidet nye retningslinjer som åpner døra på gløtt for statlig subsidiering av kullkraft. Samtidig skal den høye subsidieringen av fornybare energikilder fases ut.

NTB

De nye retningslinjene er ifølge EU-kommisjonen ment å sikre trygg og billig kraftforsyning i medlemslandene og samtidig hindre at de statlige subsidiene får en konkurransevridende effekt.

Ifølge de nye retningslinjene bør det i enkelte tilfeller åpnes for subsidiering av kullkraftverk og gasskraftverk for å få opp kraftproduksjonen. Flere land, deriblant Frankrike, har ifølge EU-kommisjonen behov for å øke kraftforsyningen på denne måten.

Samtidig mener EU-kommisjonen at subsidieringen av fornybare energikilder bør reduseres fordi investeringskostnadene i denne sektoren nå er gått ned.

Det er ikke tillatt å subsidiere atomkraft.

En rekke europeiske kraftselskaper har presset EU hardt for å få ned subsidieringen av fornybar energi som solkraft og vindkraft. Samtidig har høye strømpriser skapt politisk misnøye i EUs medlemsland.

Ifølge EUs energikommissær Günther Öttinger må de statlige subsidiene bidra til å sikre en kostnadseffektiv og stabil kraftforsyning.

- Det må fortsatt produseres energi når sola ikke skinner og vinden ikke blåser, sier han.


nerden
21:18
05.11.2013
#30075En av tyve budsjettkroner er bortkastet, konkluderer Revisjonsretten.

Av EUs totale budsjett på 139 milliarder euro, ble syv milliarder euro - eller rundt 5 prosent - sløst bort på meningsløse prosjekter, konkluderer Revisjonsretten, som er EUs svar på den norske riksrevisjonen.

I takt med at de nasjonale regjeringene har måttet stramme inn, har forespørsler om økonomiske overføringer fra EU-budsjettene økt, skriver Financial Times.

Et stort antall slike overføringer har vist seg å være ren sløsing, ifølge rapporten fra Revisjonsretten.

Blant eksemplene som trekkes frem er landbruksstøtte til angivelig jordbruksland som har vist seg å være skog og steinrøyser.

- Det kan være at det en gang har vært drevet jordbruk i slike områder, men nå har de stått uvirksomme i årevis, står det å lese i rapporten.

Likedan er det gitt penger til veiprosjekter helt uten å skule til trafikkgrunnlaget.

Ifølge rapporten fra Revisjonsretten er det distriktspolitiske overføringer det sløses mest med. Her konkluderer rapporten med at 7,9 prosent av overføringene er bortkastet.

Regional utvikling følger deretter, med en «sløsingsgrad» på 6,8 prosent, fulgt av landbrukspolitikk, hvor nesten 4 av 10 kroner er brukt på lite nyttige tiltak, skriver Financial Times.


OldNick
10:09
06.11.2013
#15143

Arbeidsløsheten øker i Spania

Antall registrerte arbeidsløse i Spania steg i oktober da turistsesongen gikk mot slutten


NTB, E24.no
05.11.2013

Stigningen i oktober var på vel 87.000. Samlet er nå 4,8 millioner spanjoler registrert uten arbeid, ifølge tall fra landets arbeidsdepartement. Det er ikke oppgitt hva dette tilsvarer i prosent.

Regjeringen var raskt ute med å erklære at Spania var ute av resesjonen tidligere i høst. Det ble registrert en økonomisk vekst på 0,1 prosent fra juli til september.

Økonomer har advart mot for stor optimisme og sagt at oppgangen vil være begrenset.

Eurosonen sliter med rekordhøy arbeidsledighet, og EU-kommisjonen setter nå opp anslaget for ledigheten neste år.

Den samlede arbeidsledigheten i de 17 eurolandene er ventet å ligge på 12,2 prosent i 2014, heter det i EU-kommisjonens prognoser for den europeiske økonomien.

Europa har slitt med svært høy ledighet i kjølvannet av eurokrisen, og Kommisjonen har måttet sette opp anslaget fra 12,1 prosent.
______

Hellas står stille under generalstreik

Skoler var stengt og flyvinger innstilt da gresk fagbevegelse gikk til generalstreik onsdag


NTB/HegnarOnline
06.11.2013

Igjen protesterer ansatte både i privat og offentlig sektor mot de store nedskjæringene som har ført til en drastisk nedgang i lønninger, pensjoner og forbruk i Hellas.

Streiken blir holdt dagen etter at inspektører fra EU, Den europeiske sentralbanken og Det internasjonale pengefondet var i Aten for å kontrollere om greske myndigheter holder seg til avtalen.
nerden
20:50
13.11.2013
#30285Tysk økonomi under lupen i Brussel
De er fortsatt Europas økonomiske motor, men nå er handelsoverskuddet så stort at også tyskerne havner på EUs overvåkingsliste.

- Vi skulle gjerne hatt flere Tyskland i Europa, sier EU-kommisjonens president Jose Manuel Barroso om landet som lenge har holdt hjulene i gang i en kriserammet eurosone.

Men overskuddet på handelsbalansen er nå på over 8 prosent av tyskernes brutto nasjonalprodukt. Det er det største i verden, og Tyskland havner med det på listen over 16 land som EU-kommisjonen følger ekstra tett for mulige «makroøkonomiske ubalanser» de neste månedene.

Ubalanse?
Bekymringen i EU er at Tysklands sterke handelsoverskudd er et tegn på ubalanse i Europas største økonomi, ved at den er for avhengig av eksporten og retter for lite oppmerksomhet mot forbruket innenlands.

Det er det EU-ekspertene nå skal granske.

- Vi kritiserer ikke Tysklands konkurranseevne og suksess på verdensmarkedene. Men et vedvarende høyt overskudd betyr at Tyskland også vedvarende investerer en stor del av oppsparte midler i utlandet, sier økonomikommissær Olli Rehn.

- Spørsmålet er om det er effektivt, sier han mens Barroso passer på å understreke at problemet i Europa ikke er tysk konkurransekraft.

- Problemet er at andre fortsatt står langt unna det nivået, sier han. (NTB)

nerden
19:40
21.11.2013
#30456

.
Berlin (NTB-DPA-AFP): Tysklands statsminister Angela Merkel går med på å innføre en nasjonal minstelønn. Hun gir dermed motvillig etter for ett av sosialdemokratenes viktigste krav for å inngå regjeringssamarbeid.
gorwell
20:25
21.11.2013
#21576

Med høyresiden og venstresiden i samarbeid, hva annet får vi da enn den fascistiske, nasjonal-sosialistiske ett-parti-staten?

Begge partiene med demokratisk i sitt navn er like demokratisk som et hvilket som helst land med samme benevnelse, herunder Democratic Republic of Congo og Democratic Peoples Republic of Korea.

gorwell
nerden
18:16
28.11.2013
#30602Madrid (NTB-AFP): Nye tall for spansk økonomi viser at landet teknisk er ute av resesjon. En svak vekst i tredje kvartal viser tendensen.

Brutto nasjonalprodukt (BNP) vokste i tredje kvartal 2013 med 0,1 prosent, ifølge tall fra Det nasjonale statistikkinstituttet. Dermed er en to år lang negativ utvikling brutt.

Men en betydelig framgang er fortsatt langt unna. Det viser arbeidsløsheten, som fortsatt er på 26 prosent. 5,9 millioner er uten arbeid, og mange av dem som er i arbeid lider under kraftige lønnskutt. (NTB)

nerden
18:00
14.12.2013
#30890


Irland står på egne bein igjen

Det har krevd innbitt innsats, men Irland kan endelig kaste merkelappen kriseland.

Når statsminister Enda Kenny taler til folket søndag kveld, er det for å kunngjøre at Irland går tilbake til det vanlige lånemarkedet og offisielt trer ut av nødhjelpsprogrammet landet har vært forpliktet til i tre år.

Irlands økonomi vokser igjen, har gjenvunnet tillit i finansmarkedene, tiltrekker seg nye investorer og skaper nye arbeidsplasser.

Landet brukes av lederne i Brussel som beviset på at Europa kan jobbe seg ut av krisen.

- Den vellykkede avslutningen på det irske programmet er et sterkt signal på at vårt felles svar på krisen gir resultater, sier EUs økonomikommissær Olli Rehn.
Høy pris

Men søndagens kunngjøring kommer med en pris. Det vil ta tiår å betale tilbake lånene.

Regjeringen har gjennomført harde innsparinger og milliardkutt og har innført skatteøkninger mens lønningene ble satt ned og velferdstilbudene barbert ned.

Ifølge ett anslag har redningsoperasjonen for den irske økonomien kostet hver ire nesten 10.000 euro. Selv om den faller, står arbeidsledigheten fortsatt på nesten 13 prosent.

- Irland er det europeiske ledere har som ligner mest på en suksesshistorie. Men det halter, for det er har vært et enormt fall i husholdningsøkonomien og levestandarden, sier Simon Tilford i Centre for European Reform til avisen The New York Times.

Men irene har vært skånet for den sosiale uroen som har rammet kriseland som Hellas og Spania, og blir nå det første eurolandet som offisielt kan gå ut av nødhjelpsprogrammet.
Kollaps

Irland måtte be om 85 milliarder euro i nødlån fra EU og Det internasjonale pengefondet IMF i 2010 etter at landets boligboble hadde sprukket og banksektoren knelte.

Kollapsen truet med å dra hele landet ned i gjeldsmyra.

Det var en tung beslutning å be om hjelp, og lederne i Dublin har ivret etter å komme seg ut av kriseprogrammet og kravene som fulgte lånene, og tilbake til det normale lånemarkedet.

Nå bruker IMF landet som et eksempel til etterfølgelse for andre av Europas kriseland. Og tidsskriftet Forbes har kåret Irland som det beste å drive forretninger i.

- Vi går ut i en sterk posisjon, har statsminister Enda Kenny lovet før irene står på egne bein igjen

(NTB)
Varsling på tema     Varsling på stikkord
StockTalk er en tjeneste levert av Kreateam Consult AS. Orgnr. 911 839 806 MVA
Adresse: Postboks 39 Holmlia, 1201 Oslo. Email: st@stocktalk.no Tlf. 40 07 31 70
Kontakt oss | Hjelp | Regler | Sett som startside | Legg til favoritter