Du er her: Forside > In the pit - Oslo Børs > EU's hjelpende hånd 2
EU's hjelpende hånd 2
Beins
11:15
05.02.2015
#6804

De som mener at grekerne"ikke fortjener bedre", får kanskje en del snarlig drahjelp av ECB. Som kjent har Syriza økt minstelønna kraftig og de skal ansatte en haug med oppsagte fra offentlig sektor og gi gratis helsetilbud til flere osv. Hvordan finansiere?

"I torsdagens rapport fra Nordea ser tallknuserne nærmere på den økonomiske situasjonen i Hellas. «Gresk drama på vei mot gresk tragedie», er overskriften.

- Den europeiske sentralbanken (ECB) vedtok i går kveld at de ikke lenger vil akseptere greske statsobligasjoner som sikkerhet for bankenes ordinære lån i sentralbanken. I utgangspunktet skulle ikke ECB til nå heller ha akseptert greske statspapirer som sikkerhet, men gjorde det fordi Hellas hadde et program med EU/IMF, skriver Nordea.

ECBs vedtak nå kommer som en konsekvens av at Syriza-regjeringen har vedtatt å la programmet løpe ut 28. februar, og kreve full reforhandling.

Det er nå opp til den greske sentralbanken på egen risiko å tilby likviditet med pant i greske statspapirer til private banker i Hellas gjennom nødlånsordningen. Nordea mener at dette kan sees på som et første steg på veien mot å la Hellas skli ut av Eurosonen.

- Ved neste korsvei kan ECB også vedta å stenge det nødlånsvinduet fra den greske sentralbanken. Det vil være slutten på det greske banksystem og/eller Hellas tilstedeværelse i Eurosonen. Gårsdagens vedtak i ECB vil ganske sikkert øke folks uttak av euro fra bankene, og ved det øke presset på den greske regjeringen, slår Nordea fast.

Den greske finansministeren Varoufakis skal i dag besøke sin tyske kollega Schäuble for å prøve å få til lettelser i den greske stats gjeldsforpliktelser.

- Varoufakis vil nok da erfare at den tyske regjeringen er like lite begeistret for nye kreative gjeldsformer som de er for direkte nedskrivning av gjeld. I mellomtiden stiger greske statsrenter og pengene renner ut av greske banker, avslutter Nordea."

hegnar


LinPiao
11:48
05.02.2015
#2034

De nærmeste månedene ser dette ut til å gå en vei for Hellas. Det kan være like greit at de faller ut av eurosystemet. Viktigere er det at Portugal, Spania og Italia fortsetter å bygge en sunn økonomi. Så langt ser det lovende ut til tross for store demonstrasjoner i forrige uke i Madrid. Vi ser at rentenivået på portugisiske statsobligasjoner fortsatt holder seg stabile og lave, bare litt opp fra forrige måned.
Beins
13:23
05.02.2015
#6806

Spørsmålet er om Hellas faktisk kan reversere de sosiale løftene som de har under gjennomføring, men som tyskerne nå krever en "roll back" på.
Det må i tilfelle være ti-årets prestisjenederlag.

"The health of Greece's big banks is central to keeping the country afloat.
Promising to end five years of austerity, Prime Minister Alexis Tsipras and Varoufakis are meeting senior officials across Europe to seek support for a new debt agreement.
However a document prepared by Germany for a meeting of EU finance officials on Thursday made clear Berlin wants Athens to go back on promises to raise the minimum wage, halt unpopular sales of national assets, rehire fired public sector workers and reinstate a Christmas bonus for poor pensioners.
"The Eurogroup needs a clear and front-loaded commitment by Greece to ensure full implementation of key reform measures necessary to keep the program on track," the document, seen by Reuters, said in reference to euro zone finance ministers.
"The aim is the perpetuation of the agreed reform agenda [no roll back of measures], covering major areas as the revenue administration, taxation, public financial management, privatization, public administration, health care, pensions, social welfare, education and the fight against corruption."
The new Greek leaders have had a cool reception even in left-leaning countries such as France and Italy which Athens had hoped would support its case for debt relief.
French President Francois Hollande said the eurozone's rules applied to everyone. European Parliament President Martin Schulz, a Socialist, said Greece risked bankruptcy if the country didn't stick to its commitments to EU partners.

greek herald 05.02

Endret 05.02.2015 13:24 av Beins
LinPiao
14:35
05.02.2015
#2035

Også under den forrige greske regjeringen lå det an til at gjelden måtte kuttes mye, slik det skjedde for noen år siden. Også tyskerne forstår at dagens gjeldsnivå ikke er bærekraftig.

Men det er utelukket - og det virker unødig provoserende også på folk som Hollande - at dagens greske regjering tror de kan kutte gjelden samtidig som de skal reversere de innstramningstiltakene som har kostet omtrent blod og tårer. Det greske statsbudsjettet gikk til og med i overskudd, hvis vi holder betjeningen av gjelden utenfor.

Francois Hollande gikk også i sin tid til valg på noe som ligner; stopp pensjonsreformene, høyere minstelønninger og høyere forbruk på budsjettet. Det endte i "ti-årets prestisjenederlag" for å låne en formulering fra Beins.

Endret 05.02.2015 14:36 av LinPiao
nerden
19:34
08.02.2015
#33670


Klart for toppmøte om Ukraina i Minsk

Ukraina, Russland, Tyskland og Frankrike møtes til toppmøte i Minsk onsdag. Ukrainas president håper at møtet kan føre til en rask våpenhvile uten betingelser.

NTB

Russlands president Vladimir Putin bekrefter at han planlegger å reise til til den hviterussiske hovedstaden for å møte de tre andre lederne.

- Samtaler med kolleger fra Kiev, Berlin og Paris er akkurat slutt. Vi er blitt enige om å arrangere et møte av samme format i Minsk, sa Putin på et møte med Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko i Sotsji søndag.

- Vi satser på onsdag hvis vi innen da har greid å bli enige om hvilke posisjoner vi skal innta, føyde han til.

Samtidig melder Ukrainas president Petro Porosjenko om framgang under et telefonmøte mellom de fire statslederne søndag formiddag.

Nå håper han at møtet i Minsk vil føre til en rask og betingelsesløs våpenhvile fra begge parter, heter det i en uttalelse fra Porosjenkos kontor på nettet.nerden
00:32
11.02.2015
#33714

- Enighet om våpenhvile i Øst-Ukraina

Det er enighet om våpenhvile mellom partene som forhandler i konflikten øst i Ukraina, melder det russiske nyhetsbyrået Tass.

Forhandlingsrepresentanter fra Russland, Ukraina, de prorussiske opprørerne og Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) ble tirsdag enige om en våpenhvile øst i Ukraina. Partene er også enige om hvordan avtalen skal overvåkes og om tilbaketrekking av tunge våpen, melder Tass som ikke navngir sin kilde.

Det skal imidlertid fortsatt være diskusjoner om den formelle statusen til opprørsområdene og eventuelle lokalvalg.

Kontaktgruppen for Ukraina holder møter i Minsk i forkant av det planlagte toppmøte onsdag. Da skal lederne for Ukraina, Russland, Frankrike og Tyskland forsøke å få på plass en fredsavtale. (NTB)

Endret 11.02.2015 00:32 av nerden
highlander
04:43
12.02.2015
#3911

Eurosonens finansministre maktet ikke å bli enige med Hellas om noen plan for Atens gjeld. Samtalene gjenopptas først mandag.

Hellas og partnerne i eurosonen klarte ikke engang å formulere en felles erklæring etter en lang kveld med forhandlinger onsdag...
LinPiao
12:20
12.02.2015
#2041

Hvis EU i lengden klarer å integrere Portugal, Spania og Øst-Europa inn i euroen er det mer enn imponerende. At man på veien må gi opp Hellas er helt greit.

Hellas kan eventuelt banke på døra om ti år, hvis de da har holdninger som i dag preger andre relativt fattige land som Estland, Latvia og Litauen.

Endret 12.02.2015 12:19 av LinPiao
nerden
08:08
13.02.2015
#33755


Tysk BNP overrasker positivt
Tysklands BNP steg mer enn ventet i 4. kvartal.

Foreløpige tall fra tyske myndigheter viser fredag at Tysklands BNP steg 0,7 prosent fra 3. til 4. kvartal 2014.

Ifølge vår makrokalender lå konsensus på 0,3 prosent oppgang.

Ikke-justert steg BNP 1,6 prosent på årsbasis, mot forventet 1,0 prosent.

Ukedagskorrigert årsvekst var 1,4 prosent mot ventet +1,0 prosent, fra reviderte +1,2 prosent kvartalet før.
nerden
20:28
18.02.2015
#33798

Nye krisemilliarder til Hellas

Men kun for en kort periode.

Den europeiske sentralbanken har vedtatt å akseptere at greske banker skal få tilgang på 68,3 milliarder euro i kriselikviditet i to uker, ifølge Dow Jones Newswire.

Dette er penger som den greske nasjonalbanken gir overfor de greske bankene, ettersom de ikke klarer å skaffe likviditet på egenhånd og at den europeiske sentralbanken ikke aksepterer gresk statsgjeld som lånepant.

Summen er også 3,3 milliarder euro høyere enn hva som tidligere har blitt akseptert.

Nyheten signaliserer at sentralbanken ikke vil stenge kranen, mens Hellas nå er i forhandlinger med sine kreditorer. I hvert fall ikke enda.

Usikkerheten knyttet til greske banker har sendt bankobligasjoner i kjelleren og stadig flere trekker ut innskuddene sine. Fortsetter trenden kan man ikke utelukke at det vil bli innført kapitalkontroll.

Steile parter
Det greske håpet er at de skal kunne slippe billigere unna enn hva som er avtalt av den forrige regjeringen, noe også Syriza har som valgløfter.

Men så langt er det ikke så mye som tyder på at de vil lykkes.

Mandag trynet forhandlingene etter kort tid. og tirsdag kom det opplysninger om at det ble stilt krav om at Hellas skal fortsette med sine reformer som tidligere avtalt.

Det betyr at resten av EU fortsatt krever at Hellas skal få et betydelig overskudd, når man unnlater renteutgiftene, noe Hellas krever at de må slippe.

Selv om tiden er på vei til å løpe fra grekerne tror de aller fleste at det vil komme en enighet mellom partene. Det har blitt signalisert at en slik avtale må komme i havn allerede innen førstkommende fredag.

Endret 18.02.2015 20:27 av nerden
nerden
21:37
18.02.2015
#33800
Den EU-vennlige politikeren Prokopis Pavlopoulos tar over ledelsen.
NTB

At den EU-kritiske Syriza-regjeringen foreslo Pavlopoulos til jobben, ses på som et strategisk grep for å sanke støtte i landets pågående gjeldsforhandlinger med den såkalte troikaen EU, Den europeiske sentralbanken (ESB) og Det internasjonale pengefondet (IMF).

Pavlopoulos kommer fra det tidligere regjeringspartiet Nytt demokrati, som inngikk gjeldsavtalen med troikaen.

Han anses imidlertid som et trygt valg, fordi han verken støttet avtalen eller stemte mot den.

Nasjonalforsamlingens president har først og fremst seremonielle oppgaver i Hellas, og jobben ses på som en hederspost.

Forrige gang den greske nasjonalforsamlingen skulle velge president, klarte de ikke komme fram til en kandidat. Det førte videre til at det ble utlyst valg i januar, og at venstrepartiet Syriza kom til makten.nerden
16:13
20.02.2015
#33821Hellas har tro på låneavtale

Hellas har strukket seg langt og tror på en avtale med de andre eurolandene om en forlengelse av landets låneprogram, sier landets finansminister.

NTB

Hellas ber om å forlenge låneprogrammet med seks måneder, men må bli enig med de andre eurolandene om vilkårene.

- Jeg håper og tror vi får en avtale, sier finansminister Yanis Varoufakis før et avgjørende møte med de andre eurolandene i Brussel fredag ettermiddag.

- Hellas har ikke bare strukket seg én, men ti ekstra mil, og nå venter jeg at partnerne våre møter oss på halvveien, sier han til pressen og tror på «hvit røyk» etter fredagens møte

nerden
09:26
21.02.2015
#33830

- Grekerne får forklaringsproblemer på hjemmebane
Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble tror Hellas' ferske regjering får et vanskelig møte med virkeligheten når den skal selge den nye avtalen med Brussel til velgerne.


Etter intense forhandlinger ble det fredag kveld klart at eurogruppen forlenger Hellas' låneprogram med fire måneder. Men det kommer ikke gratis for regjeringen i Aten, noe Schäuble passer på å påpeke.- Det å være i regjering er et møte med virkeligheten, og virkeligheten er ofte ikke så fin som en drøm, sa den tyske finansministeren til journalister i Brussel.Alexis Tsipras og hans regjering vil ikke få noen utbetalinger før grekerne innfrir vilkårene i kriseprogrammet, understreker Schäuble.- Grekerne får helt sikkert problemer med å forklare avtalen til sine velgere, sier han. (NTB)
nerden
07:31
22.02.2015
#33837

KJØPER TYSK SELSKAP: Milliardær og kjendisinvestor Warren Buffett mener han har knekket Tyskland-koden.

Warren Buffett ser «fantastiske muligheter» i Europa
Kjendisinvestor Warren Buffett skaffer seg europeisk motorsykkelutstyr.


Warren Buffetts investeringsselskap Berkshire Hathaway kjøpte på fredag det tyske selskapet Devlet Louis Motorrad. Selskapet selger motorsykkel-tilbehør og klær.
Prislappen kom på 400 millioner euro, eller 3,4 milliarder kroner.
Buffett selv håper oppkjøpet blir en «døråpner» til mer oppkjøp i Europa, skriver Financial Times.
- Dette er mindre enn det vi vanligvis gjør, men det er en døråpner. Jeg liker det faktumet at vi har knekket koden i Tyskland, sier Buffett til avisen.
For Berkshire Hathaway står USA for 85 prosent av omsetningen.
- Fantastiske muligheter i Europa
- Europa har hundremillioner av mennesker, høye inntekter, produktive mennesker så det er et flott sted å være. USA er min første kjærlighet, men jeg ser fantastiske muligheter for oss i Europa, sier Buffett.
Kanskje har Buffett fått ekstra sansen for rullende kjøretøy. Nylig skal han ha kjøpt seg kraftig opp i det amerikanske traktorselskapet Deere & Company, også kjent som John Deere, melder CNBC.

Endret 22.02.2015 07:34 av nerden
nerden
21:21
23.02.2015
#33852

Intern murring i Hellas

Mens kreditorene tygger på greske reformforslag, møter regjeringen allerede misnøye i egne rekker.
NTB

Fredagens avtale om midlertidig å forlenge krisehjelpen til Hellas betyr at landet nå sier farvel til sparetiltak, krisehjelp og den såkalte troikaen av kreditorer, ifølge statsminister Alexis Tsipras.

Men flere i hans eget venstreradikale parti Syriza utfordrer nå åpent den beskrivelsen. Manolis Glezos (92), som er medlem av EU-parlamentet og Syrizas eldste aktive politiker, anklager regjeringen for å ha endret ordlyden snarere enn innholdet i kriseprogrammet.

- Man endrer ikke situasjonen ved å kalle troikaen «institusjoner», memorandumet en «avtale» og långiverne «partnere». Jeg ber det greske folket om unnskyldning for at jeg deltok i denne illusjonen, sier han.

Dempet

En annen EU-parlamentariker, Sofia Sakorafa, sier regjeringen ikke har noen politisk legitimitet til å gjøre annet enn å «annullere» den kriseavtalen som nå gjelder.

Nettsiden Macropolis' redaktør Nick Malkoutzis sier likevel at reaksjonene fra Syriza foreløpig er relativt dempede.

- Glezos' kommentarer er det første tegnet på at alt ikke er såre vel innad i Syriza etter eurogruppens avtale. Muligens sier han det mange folk på venstresiden i partiet tenker, men foreløpig holder for seg selv, sier han til Financial Times mandag.

Økt skatt

Eurogruppen sa seg før helgen villig til å forlenge det eksisterende kriseprogrammet til Hellas med fire måneder. Forutsetningen var imidlertid at den greske regjeringen kommer opp med troverdige reformer og tiltak for å sikre statsfinansene.

Hellas' største kreditorer EU, Det internasjonale pengefondet (IMF) og Den europeiske sentralbanken (ESB) - den såkalte troikaen - skal vurdere reformforslagene fra Hellas. Foreløpige forslag gikk fram og tilbake mellom Aten og Brussel mandag, uten at noe endelig forslag ble levert inn. Opprinnelig var fristen satt til midnatt natt til tirsdag, men mandag kveld ble det sagt at det hele kom til å la vente på seg til tirsdag morgen.

- Det er ikke snakk om noen forsinkelse. Vi var klare allerede i morges, og det hele er levert inn etter planen. Men motparten ba oss om å vente med det formelle, offisielle dokumentet til i morgen, sa finansminister Yanis Varoufakis til CNN mandag kveld.

Hellas skal blant annet skaffe til veie 63 milliarder kroner gjennom ulike tiltak for å øke skatteinngangen og bekjempe smugling, skriver Bild. En ny skatt for de rikeste, innkreving av utestående skatt fra enkeltpersoner og bedrifter, og tiltak mot smugling av drivstoff og sigaretter er blant tiltakene, ifølge avisen.

Lovte reforhandling

Hvis den såkalte troikaen ikke er fornøyd med reformforslagene, kan hele avtalen om å forlenge krisehjelpen falle sammen. Avtalen Hellas i dag er bundet av, går ut lørdag.

- Grunnprinsippene, nemlig bistand i bytte mot reformer, må forbli de samme, sier Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier til Bild mandag.

Syriza vant nylig valget i Hellas på et løfte om å reforhandle krisepakker på totalt 240 milliarder euro som landets økonomi har vært totalt avhengig av i snart fem år. Antydningene til intern murring nå er det første tegnet på at partiets velgere vil stille klare krav til regjeringen når det gjelder å holde valgløftet.

nerden
21:58
25.02.2015
#33881Tror forholdet til Russland er endret for alltid

Forholdet til Russland vil aldri bli det samme igjen, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) i et intervju med CNN.
NTB

- Vi står overfor et annerledes Russland. Jeg vil advare mot det faktum at noen mennesker ser på dette som noe som vil gå over. Situasjonen er endret, og den er endret på en grunnleggende måte, sa Søreide i intervjuet med CNNs Christiane Amanpour onsdag.

Det er ikke mulig å gå tilbake til den gamle normaliteten, sier forsvarsministeren.

- For den normaliteten finnes ikke.

Det betyr likevel ikke at Norge ikke lenger kan samarbeide med russerne, understreker Søreide.

- Norge har i tiår hatt et praktisk og pragmatisk samarbeid, og det har vi fortsatt mye av.

nerden
12:01
27.02.2015
#33894


Gresk krisepakke godkjent i Tyskland

Med et overveldende flertall.
NTB

Den tyske nasjonalforsamlingen har godkjent forlengelsen av krisepakken til Hellas.

Pakken ble som ventet godkjent med overveldende flertall fredag.

Så mange som 542 av i alt 631 representanter i Forbundsdagen stemte for forlengelsen, deriblant de fleste fra statsminister Angela Merkels koalisjon og opposisjonspartiet De grønne.

Det er første gang en krisepakke i eurosonen har fått støtte fra så mange i den tyske nasjonalforsamlingen.

Landene i eurosonen ble under en telefonkonferanse tirsdag enige om å støtte en fire måneders forlengelse av krisepakken.

Finansdepartementet i Hellas sa tirsdag at landet har fått «noen uker» med pusterom etter eurogruppens godkjennelse. Reformene Hellas har lagt fram, inkluderer blant annet tiltak mot skatteunndragelse og korrupsjon.


OldNick
07:46
06.03.2015
#16590

Mislighold på Kypros og i Europa.

Svært lite gjøres for å få avskrevet disse lånene, og imens går økonomien i stå.

ECB Glimpse of Cyprus Debt Shows Limits of Bank Cleanup

Jeff Black, Georgios Georgiou, Bloomberg
Mar. 4, 2015

There was a time when a Cypriot on a moderate income could take a gamble on foreign real-estate worth more than his life savings.

One banking crash, 3 1/2 years of recession and an international bailout later, 58-year-old Stelios Charalambous is among the Mediterranean island nation's many debtors who realize that time has passed.

"I took a 70,000-euro loan six years ago from a cooperative bank in the days when no one asked you many questions, and I bought six plots of land in Romania," the Nicosia-based chiropractor said in an interview. "Now I'm earning half what I was and no one wants to buy my Romanian land. I realized I could afford to pay my children's university expenses or my loan. I chose my kids and no one can blame me."

The European Central Bank, which holds a policy meeting in the euro area's easternmost capital on Thursday, cares about such cases as they add up to almost 900 billion euros ($1 trillion) of soured credit in the region and hobble lenders' ability to serve the economy. Yet Cyprus, where non-performing exposures account for more than half the country's loan-book, also shows how politics can get in the way of a cleanup.

The nation made euro-era history in March 2013 when it imposed capital controls for the first, and so far only, time in the single currency's existence. The measures came alongside a 10 billion-euro rescue led by the euro area, the merger of the country's two largest lenders, and the seizure of almost half the savings of some 21,000 customers.

Political Opposition

The crisis gave birth to a new class of individuals and small businesses that could not, or would not, service their debt, turning Cyprus into the country with the highest bad-debt ratio in the currency bloc. That meant banks had to tie up large chunks of their capital in loss provisions instead of making fresh loans to companies and households.

To relieve the blockage, a new foreclosure law enabling banks to seize property from defaulters was introduced in 2014, only to be held up repeatedly by opposition politicians nervous of the impact on businesses and families. Implementation -- and the disbursement of further bailout funding which is contingent on the law -- is still pending.

The economic slump and legal uncertainty created a "perfect storm" for the banks, Euan Hamilton, head of restructuring and recoveries for Bank of Cyprus Pcl, said in an interview.

'Pretty Stuck'

"I sometimes say the national sport of Cyprus is not repaying your bank," said the former Royal Bank of Scotland Group Plc executive. "We aren't interested in mass foreclosure; there's no benefit for the bank. What we don't want is people saying 'I'm not paying my mortgage and you can't do anything about that.' We're pretty stuck until something is done."

The political sensitivity of non-performing loans can also be seen in other bailed-out nations. In Ireland, which suffered a property collapse forcing it to accept an aid program in 2010, moves by the banks to foreclose have unleashed popular protests. The new Greek government plans to change its law to make foreclosure more difficult.

More than a third of loans by Irish banks are judged as non-performing, and in Greece the number is at least 42 percent. ECB data show that euro-area bank lending has contracted for more than 2 1/2 years amid the drag of bad debt and pressure to shrink balance sheets.
'Wait-And-See'

"A large amount of NPLs diverts management attention from its primary role, which is to give loans," said Marios Clerides, general manager of Cyprus' Cooperative Central Bank Ltd. "The poli
nerden
19:38
23.03.2015
#34117Merkel: - Vi ønsker et økonomisk sterkt Hellas

Tyskland ønsker at den greske økonomien skal vokse og at arbeidsledigheten i Hellas bekjempes, sier statsminister Angela Merkel etter et møte med den greske statsministeren.
NTB

En sterkere økonomi og lavere arbeidsledighet vil imidlertid kreve strukturelle reformer og solide offentlig inntekter, sa Merkel under en pressekonferanse med Hellas' statsminister Alexis Tsipras i Berlin mandag.

Møtet fant sted mens bekymringen stiger for at Hellas skal gå tom for penger og ikke klare å betale når landets milliardlån forfaller til betaling de neste ukene.

- Vi ønsker at Hellas skal være økonomisk sterkt, vi ønsker at Hellas skal vokse og fremfor alt ønsker vi at Hellas bekjemper dets høye arbeidsledighet, sa Merkel.

OldNick
20:49
24.03.2015
#16659

Exclusive: Greece to run out of cash by April 20 without fresh aid - source

Jeremy Gaunt, Reuters
Mar. 24, 2015

Greece will run out of money by April 20 unless it receives fresh aid from creditors, a source familiar with the familiar with the matter told Reuters on Tuesday.

Athens is scrambling to send a list of planned reforms to its European lenders in the coming days in the hope of unlocking fresh aid and averting bankruptcy.

It has lately relied on repo transactions - where it borrows money from state entities - to cover its cash crunch, but can continue to rely on that only for a few more weeks, the source said.

"Although it will be hard, the country can make it without help until about April 20, using the short-term borrowing from public entities," the source said.

Specifically, Athens is hoping that if euro zone finance ministers approve the country's latest reforms list then that would allow for the return of about 1.9 billion euros ($2.07 billion) in profits made by the European Central Bank on Greek bonds, the source said.

Athens also expects the return of about 1.2 billion euros in cash left in the Greek bank bailout fund that was taken back by the euro zone last month, the source said.
highlander
09:54
14.04.2015
#4198

Lekkasje røper at Hellas forbereder seg på statlig konkurs:

Hellas varsler konkurs

Ifølge Financial Times forbereder greske myndigheter seg på å erklære seg selv konkurs dersom man ikke kommer til enighet med de øvrige EU-landene innen utgangen av april.

Det er fortsatt uvisst hvorvidt dette er en reell trussel, eller bare nok et utspill i de pågående forhandlingene.

Ifølge Reuters benekter greske myndigheter innholdet i Financial Times´artikkel.

Ikke det verste som kan skje...
At landet Hellas går konkurs er slett ikke det verste som kan skje, ifølge sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets.

Han skriver i en morgenrapport tirsdag at Hellas, etter en seksårig nedtur, synes gresk økonomi nå endelig å ha bunnet ut.

- Antall jobber øker, og ledigheten avtar. Men veksten er vissen, og fortsetter å skuffe. Det samme gjør skatteinngangen. Statskassen i Hellas er i ferd med å tømmes. Innen midten av mai må Hellas innfri nær 1 mrd. euro i IMF-lån (202 mill. 1. mai og 771 mill. 12. mai), i tillegg forfaller over 5 mrd. i statssertifikatlån. Sistnevnte vil trolig «rulles», dvs. kjøpes av de samme som holder de lånene som forfaller, men innebærer likevel en visst refinansieringsrisiko, spesielt når Hellas samtidig truer med konkurs, skriver Dørum.

Avhenig av nye gigantiske EU-lån
Faren for konkurs, og dermed mulig uttreden av eurosonen (Grexit), fører også til at greske banker tappes for innskuddsmidler. Følgelig må ESB tilføre mer likviditet for å hindre gresk bankkollaps.

- Derfor trenger Hellas sårt de nye 7,2 mrd. euro i EU-lån det nå forhandles om. Haken er at Hellas som motytelse må reformere økonomien. Denne uken skal Hellas derfor levere en liste med konkrete reformforslag, som EUs finansministre fredag 24. april må godkjenne for å kunne yte nye nødlån, skriver Dørum.

Han poengterer at lekkasjen om at Hellas forbereder (truer med) konkurs på ses i lys av dette. Hvorvidt Hellas ikke evner å levere en tilstrekkelig omfattende liste, eller ikke ønsker det, er en sak for seg, men utspillet setter i hvert fall EU-landene under press: Godkjenn vår liste, eller aksepter konkurs.

- Men en konkurs er ikke nødvendigvis det verste som kan skje i dagens situasjon. Hellas har en offentlig gjeld på anslagsvis 317 mrd. euro, tilsvarende 174% av BNP. Bare Japan har en høyere gjeldsrate enn dette. Om lag fire femdeler av gjelden er til andre stater og offentlige institusjoner (EU, ESB, IMF, EFSF), brorparten på subsidierte vilkår. Det er nærmest utenkelig at Hellas vil klare å betjene denne gjelden på normale markedsvilkår, langt mindre betale den tilbake (i Japan holdes statslånsrenten nede av sentralbankkjøp og betydelig home bias, i en valutaunion vil ikke Hellas ha noe av dette.)

[fortsetter]
highlander
09:55
14.04.2015
#4199

[fortsatt]

Ikke et spørsmål om om, men når
Dersom EU-landene yter nye nødlån nå, er sannsynligheten høy for at vi kommer til å se nye runder med gjeldslette også senere, gjennom avskrivninger og/eller rulling av lån til fortsatt gunstige(re) vilkår. Slik sett er ikke dette et spørsmål om Hellas skal avskrive mer gjeld, men når landet skal gjøre det.

Bortsett fra gjeldsbyrden er greske statsfinanser for lengst oppe og står. Den dype greske nedturen reflekterer en innstramning i budsjettpolitikken nesten uten sidestykke i nyere tid.

Fra 2009 til 2014 er den syklisk justerte primærbalansen (dvs. utenom rentebetalinger) styrket tilsvarende 19% av BNP, til et overskudd på 5,4% av BNP. Bortsett fra Norge, har Hellas nå det største primæroverskuddet av alle industriland. (IMF slipper nye estimater i morgen.) Hellas trenger ikke nødlån for å finansiere driften.

Ingen automatikk med grexit
Det er derfor heller ingen automatikk i at Hellas må tre ut av eurosonen dersom staten går konkurs. Og mens 317 mrd. er mye for Hellas, tilsvarer en halvering av dette ikke mer snaue 2% av eurosonens BNP.

Rett frem er dette likevel ikke.

For det første vil Syriza stå overfor en formidabel utfordring i å overbevise fremtidige motparter (stater, investorer) om at Hellas heretter vil føre en ansvarlig økonomisk politikk og honorere inngåtte avtaler.

For det andre vil en gresk statskonkurs øke risikoen for at det samme kan skje i andre forgjeldede industriland, med mulig økte risikopåslag til følge.

Og for det tredje vil en statskonkurs være en uryddig affære. ESB vil måtte stanse sine likviditetslån til greske banker (fordi greske statslån ikke lengre kan nyttes som sikkerhet), det greske banksystemet vil kollapse, og utenlandske banker tre inn i stedet - om de tør.

- Kapitalkontroller må trolig innføres for å hindre kapitalflukt. Likevel vil enGrexit ventelig bli mer uryddig, og dertil forsterke troen på at også andre land kan bli presset ut av euroen. Vi tror fortsatt atGrexit unngås, skriver Dørum.
nerden
00:57
19.04.2015
#34169- Hellas håper på økonomisk hjelp fra Kina og Russland
Greske tjenestemenn jobber på spreng for å sikre et lån på 125 milliarder kroner til gjeldstyngede Hellas, og har lagt ut følere hos Kina og Russland, ifølge greske medier.

Avisen Karfi siterer en tjenestemann i myndighetene som sier at landet håper Kina vil bidra med et lån på 10 milliarder euro.

Lånet er tenkt som en forskuddsbetaling for Kinas framtidige bruk av havnen i byen Piraeus, og som en forskuddsinvestering i greske jernbaner.

Grekerne håper i tillegg å få et lån på mellom 3 og 5 millioner euro fra Russland, ifølge avisen Agora, som også siterer tjenestemenn.

Dette lånet skal være en forskuddsbetaling for avgifter knyttet til en planlagt gassledning, som skal sende russisk gass til den gresk-tyrkiske grensen.Hellas statsminister Alexis Tsipras snakket med den russiske presidenten Vladimir Putin tidligere denne måneden om å utvide gassledningen til gresk territorium.

Ifølge den tyske avisen Spiegel Online kan en slik avtale bli signert tirsdag neste uke. En talsmann for russiske myndigheter avviser imidlertid dette overfor Reuters.

Greske tjenestemenn og representanter for internasjonale kreditorer har lørdag møter i Athen for å diskutere gjeldskrisen i Hellas. Landet skylder over 315 milliarder euro, over 2.670 milliarder kroner etter dagens kurs. (NTB)


highlander
23:00
05.05.2015
#4287

De kvantitative lettelsene i euro-sonen har som forventet effekt:

Ser lysglimt i Europa

EU-kommisjonen ser lysere utsikter for Europa og løfter prognosene for den økonomiske veksten i regionen.

Medvinden i år kommer fra faktorer som lave oljepriser, stødig global vekst, fallende eurokurs og støttende politikk i EU. Samtidig har den europeiske sentralbankens kvantitative lettelser betydelig innvirkning på finansmarkedene gjennom bidrag til lavere renter og forventninger om bedring i kredittforholdene. I tillegg er det finanspolitiske bidraget omtrent nøytralt, oppsummerer EU-kommisjonen.

- Den europeiske økonomien nyter godt av den lyseste våren på flere år, med oppsvinget støttet av både eksterne faktorer og politikk som begynner å bære frukter, sier økonomikommisær Pierre Moscovici.

Høyner Europa
For inneværende år økes vekstanslaget i EU med 0,1 prosentpoeng til 1,8 prosent, mens prognosen for euro-området økes med 0,2 prosentpoeng til 1,5 prosent.

Neste år tiltar BNP-veksten til 1,9 prosent i eurosonen og til 2,1 prosent i EU, viser vårutgaven av kommisjonen økonomiske prognoser.

Samtidig ventes det at arbeidsledighetsraten i valutaområdet vil falle fra 11,6 prosent i fjor til 11 prosent i år og videre til 10,5 prosent neste år.

Inflasjonen målt ved konsumprisveksten anslås å ta seg opp til 1,5 prosent neste år fra 0,1 prosent i år.

Spår norsk svekkelse
For Norge ventes det ikke overraskende avtagende økonomisk vekst, fra 2,2 prosent i fjor til 1,5 prosent i år. Neste år blir BNP-veksten 1,6 prosent, venter kommisjonen.

Mens fallet i oljeprisen vil tynge norsk økonomi gjennom investeringene, venter kommisjonen at fallet i kronekursen vil bidra positivt for norske selskaper i eksportmarkedene.
Beins
18:22
26.05.2015
#7290

Spørsmålet er om Syrizas harde venstreføy vil akseptere en overenskomst med troikaen som innebærer kutt i pensjoner, arbeidernes rettigheter og andre velferdsgoder. Dersom Hellas erklærer default, vil det uansett utløse mye spetakkel på børsene, selv om man er langt bedre rustet i dag innenfor EU-systemet enn i 2009.

"Dissent is spreading within left-wing Syriza against the economic policies Greece is likely to have to enact in return for fresh bailout funding from other eurozone governments and the International Monetary Fund.

The Syriza-led coalition government holds only a thin majority of 12 seats in Greece's 300-seat Parliament, so a rebellion against a deal could easily cost Tsipras his governing majority.

Greece's lenders are particularly worried about vocal threats by Syriza's Left Platform, a hard-line leftist faction within the party, to reject any deal that crosses ideological "red lines" by cutting pensions or workers' rights.

Tsipras's difficulty in selling a painful compromise to Syriza's hard left, as well as to other parts of his ideologically diverse party, has become the largest obstacle to a deal. European officials and analysts - and privately, even Greek government officials - say they don't know whether the roughly 30 lawmakers who make up Left Platform will vote as defiantly as they talk if creditors' terms are put before the Athens Parliament."

Marketwatch
Varsling på tema     Varsling på stikkord
StockTalk er en tjeneste levert av Kreateam Consult AS. Orgnr. 911 839 806 MVA
Adresse: Postboks 39 Holmlia, 1201 Oslo. Email: st@stocktalk.no Tlf. 40 07 31 70
Kontakt oss | Hjelp | Regler | Sett som startside | Legg til favoritter