Du er her: Forside > In the pit - Oslo Børs > EU's hjelpende hånd 2
EU's hjelpende hånd 2
OldNick
17:16
21.06.2015
#16972

Hellas vil vise kompromissvilje i forhandlingene, forteller finansminsteren Varoufakis i et avisinnlegg i en tysk storavis.

Vi får håpe det stemmer slik at de kan komme til enighet med IMF og troikaen.

Jeg tror ikke spesielt Tyskland og Merkel vil gjøre noe som kan få slike følger at det kan true unionen.

Hellas er villige til kompromiss

Hellas er innstilt på å komme kreditorene i møte og vil legge forslag til kompromisser på bordet når eurolandene mandag samles til toppmøte om gjeldskrisen


NTB/E24.no
21.06.2015

Det skriver landets finansminister Yanis Varoufakis i et innlegg i den tyske storavisen Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Hellas har i snart fem måneder forhandlet med EU og Det internasjonale pengefondet (IMF) om utbetaling av drøyt 60 milliarder kroner fra kriselån de tidligere har fått tilsagn om.
Ikke imponert

Kreditorene er ikke imponert over grekernes reformvilje, og en avtale må komme på plass før mandag dersom grekerne skal kunne gjøre seg håp om nye utbetalinger.

De greske pensjonsreglene er stridens kjerne og er ifølge EU og IMF helt uakseptable. Den greske regjeringen har til nå avvist alle krav om endringer, blant annet om å heve pensjonsalderen, og det er uvisst om det vil bli åpnet for kompromisser om dette.

- Vi reiser til Brussel fast bestemt på å tilby ytterligere kompromisser, så sant vi ikke blir bedt om å gjøre det den forrige regjeringen gjorde; akseptere nye dellån under vilkår som gir lite håp om at Hellas noensinne kan tilbakebetale gjelden, skriver Varoufakis.

Forferdelige følger

Mange er bekymret for alternativet til en avtale mellom Hellas og kreditorene, blant dem USA.

Det synes helt klart at for Hellas' del vil dette kunne resultere i en forferdelig, forferdelig økonomisk nedgang. Det vil ramme det greske folk, som vil måtte ta mesteparten av støyten, sier USAs finansminister Jacob Lew.

Han frykter også de globale følgene dersom dette skjer og oppfordrer partene til å vise fleksibilitet.

Det vil få følger for markedene og jeg tror ikke at noen har lyst til å finne ut hvilke følger vi snakker om, sier Lew.

Jeg oppfordrer derfor alle parter til å være fleksible, men tror at vi nå har kommet dit hen at det er opp til Hellas å snarest gi et svar som kan danne grunnlag for en avtale, sier han.
______

Helt åpent hvilken vei dette kan gå

Dersom Hellas ikke får på plass en ny avtale med kreditorene, kan landets banker falle fullstendig sammen i løpet av kort tid


Cecilie S. Gjendem, E24.no
21.06.2015

Om under et døgn kan Hellas ha tatt et stort skitt nærmere Grexit, eller de kan ha tatt et stort skitt mot sin egen redning.

Da møtes statslederne i eurolandene for å diskutere en ny avtale mellom kriselandet og kreditorene.

Allerede søndag ettermiddag kom greske regjeringen med et nytt forslag.

Hellas statsminister Alexis Tsipras la forslaget frem under en telefonkonferanse med Tysklands statsminister Angela Merkel, Frankrikes president François Hollande og EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker.

Ifølge den greske statsministerens kontor er den foreslåtte avtalen «gjensidig fordelaktig» for Hellas og EU. Forslaget kommer dagen før EU-lederne møtes til ekstraordinært toppmøte om den greske situasjonen, skriver NTB.

For Hellas kan avtalen, eller mangelen på den, bety forskjellen på fullstendig kollaps for landets banker, eller starten på arbeidet med å komme seg ut av den økonomiske krisen landet har slitt med i svært mange år.

mer på link

Endret 21.06.2015 17:29 av OldNick
OldNick
17:47
21.06.2015
#16973

Akkurat nå er det helt åpent hvilken vei dette kan gå, men det er veldig viktig at de blir enige om en skisse for en ny avtale slik at Den europeiske sentralbanken (ESB) kan fortsette å utbetale kriselån til bankene, og kreditorene kan utsette betalingsfristene, sier sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets.

Det er kritisk at utbetalingene til bankene fortsetter.

Tok ut alt

Forrige uke strømmet grekerne til landets banker for å ta ut sparepengene sine. I løpet av en uke skal tre milliarder euro ha forlatt bankerens pengereserver.

De siste seks månedene har en femtedel av den totale innenlands innskuddsbeholdningen til de greske bankene ha forsvunnet, skriver Financial Times.

Mange frykter at sparepengene deres brått vil bli verdt mye mindre dersom Hellas må ut av eurosonen, og en må gå over til en annen valuta, sier Juel.

Fredag hevet ESB taket på kriselån til de kriserammede bankene med 1, 1 milliarder euro til 84,1 milliarder euro, men dersom Hellas og EU ikke blir enige om en ny låneavtale, vil ESB bli tvunget til å lukke lommeboken.

Å sikre videre kriselån til de greske bankene blir det viktigste temaet på møtet mellom euro-lederne mandag.

Om Hellas da betaler Det internasjonale pengefondet (IMF) den 10. juli i stedet for 30. juni er det ingen som bryr seg om, sier Juel.

Etter planen skal Hellas betale 1,5 milliarder euro til IMF innen 30. juni, og 20 juli er fristen for å betale 4,2 milliarder euro til ESB.

Ikke alene

Juel er ikke alene om å mene at dette er bekymringsverdig. Seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets tror bankene den neste uken vil bli tvunget til å innføre såkalte kapitalkontroller. Det vil si at bankene setter et tak på hvor mye en enkelt kunde kan ta ut av banken i løpet av en dag.

Det som skjer med greske banker nå, er et symptom på situasjonen i landet, og den er ille. Bankene har i økende grad det siste året brukt mer av krisefinansieringen fra ESB, sier hun.

Et annet problem for de greske bankene er at mange av dem har store verdier knyttet opp mot greske statsobligasjoner. Dersom Hellas ikke klarer å betale kreditorene sine neste uke, vil verdien av disse falle kraftig. I verste fall kan de bli verdiløse, slik tyske obligasjoner i en periode var etter andre verdenskrig.

Vi har ingen fasit på hvor ille dette kan bli dersom vi får en fullstendig gresk kollaps. Effekten på finansmarkedene er det svært vanskelig å vite noe om på forhånd, sier Haugland.

Må godta krav

Søndag morgen møttes den greske regjeringen i statsministerboligen for å diskutere avtaleforslaget de skal presentere for kreditorene mandag klokken 07.00.

Både Juel og Haugland tror kreditorene vil stå sterkest når partene nok en gang setter seg ned ved forhandlingsbordet.

Hellas har svært liten forhandlingsmakt. Dersom det ikke blir noen avtale denne uken, er situasjonen verst for Hellas, sier Haugland.

De vil måtte godta de kravene kreditorene har om at det skal skje en opprydning i økonomien i tillegg til at regjeringen må kutte ytterligere i budsjettene sine. Regjeringen gikk til valg på at de ikke skulle gjøre sistnevnte, så dette er en vanskelig situasjon, sier Haugland.

Endret 21.06.2015 17:51 av OldNick
OldNick
17:47
21.06.2015
#16974

Kompromiss

Søndag bekreftet Hellas finansminister Yanis Varoufakis at landet nå er villige til å inngå kompromiss med kreditorene sine.

Vi reiser til Brussel fast bestemt på å tilby ytterligere kompromisser, så sant vi ikke blir bedt om å gjøre det den forrige regjeringen gjorde; akseptere nye dellån under vilkår som gir lite håp om at Hellas noensinne kan tilbakebetale gjelden, skriver Varoufakis i et innlegg i den tyske avisen Frankfurter Allgemeine Zeitung

Tidligere har den greske regjeringen nektet å godta reformene kreditorene krever, som blant annet å heve pensjonsalderen i landet.

Dette er et sårt tema for grekerne. Pensjonsordningene er noe av det grekerne er mest stolte av og glade i, sa sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika til E24 tirsdag.

Det er svært vanskelig å være den regjeringen som endrer på disse reglene, og derfor ønsker nok Tsipras å utsette dette så lenge som mulig.

Greske myndigheter bekreftet søndag at forslaget de leverer fra seg i morgen er svært annerledes fra det finansminister Varoufakis hadde med seg på torsdag da han møtte de andre finansministerne i eurosonen.
______

Tidligere forhandlingsleder: Markedene er ikke foreberedt på Grexit

Markedet har for stor tiltro til at lederne rydder opp i Hellas-krisen


Johann D. Sundberg, E24.no
19.06.2015

Dersom Hellas misligholder sin statsgjeld og går ut av eurosamarbeidet, kan det føre til kraftige rystelser i finansmarkedene.

Det sier Charles Dallara som ledet the Institute for International Finance fra 1993 og 2013. I den rollene forhandlet han på vegne av private investorer som hadde gitt lån til den greske stat før gjeldskrisen inntraff for alvor i 2010.

Jeg er noe bekymret over at investorene ser på dette og tenker at tyskerne, pengefondet, grekerne alle til syvende og sist er rasjonelle aktører og at vi alle kan håpe at de er det, sa han fredag kveld på CNBC.

Man akkurat nå ser det ut for meg som at markedene ikke er forberedt på et mislighold at det kan føre til et blodig bad, om det skjer, sier han videre.

Dallara mener at en Grexit ikke kommer til å bli en isolert hendelse, men er noe som kan påvirke hele eurosonens troverdighet generelt og legge et spesielt press på noen få land sør i Europa.

Han mener antagelsen om at Hellas bare kan gå ut av eurosonen og så vil alt fortsette som før er grunnleggende feil.

La oss se på realitetene. Det er andre økonomier i Sør-Europa som, selv om de er i bedring, fortsatt har massiv arbeidsledighet og et politisk system som sliter med å gjenvinne troverdigheten, sier Dallara.

Nye toppmøter mandag

EU-president Donald Tusk innkalte torsdag statslederne i eurosonen til toppmøte om Hellas førstkommende mandag.

Tusk blir fredag ettermiddag sitert på nyhetsbyrået Dow Jones at toppmøtet ikke vil bli arena for nye forhandlinger om den greske lånepakken.

Ifølge Tusk er man nå nær det punktet hvor den greske regjeringen må godta tilbudet som ligger på bordet, eller gå konkurs.

Hvis ikke Hellas kommer med nye akseptable forslag til en avtale i løpet av helgen vil eurosonens finansministre, som skal møtes før EU-toppmøtet, drøfte hvordan en gresk statskonkurs skal håndteres, og ikke lenger hvordan den kan forhindres, ifølge nyhetsbyrået Reuters som siterer EU-kilder.

Uenigheten mellom den greske regjeringen og kreditorlandene skal i hovedsak dreie seg om pensjoner og en momsreform.
______

Merkel minner grekerne om tidsfristen

En avtale mellom Hellas og landets kreditorer må være på plass innen mandag, når eurolandene holder krisetoppmøte om gjeldskrisen, påpeker Angela Merkel.

NTB/E24.no
20.06.2015

Endret 21.06.2015 17:57 av OldNick
safman
20:59
21.06.2015
#1844

I EU og tilfellet Hellas, er man ikke så nøye med tidsfristen, - bare man kan se at det går fremover. Derfor vil den ene etter den andre tidsfristen bli overskredet. Går det fremover så er det bra, - selv om man ikke er fornøyd.
falitt
08:58
22.06.2015
#21580

"Gresk innspill" - EU "reddes".
---
Som jeg trodde, nå får man "kompromiss" og flyter videre.
EU er en koloss på leirføtter. Selv en ubetydelighet som Hellas kan velte båten. Derfor får man 11th hour pluss pluss løsning. Det omskrives som greske konsesjoner, men er egentlig et knefall for egen svakhet.
Man tør rett og slett ikke stå på kravene ovenfor Hellas av frykt for følgekonsekvenser innad i EU. Da svelger man de kamelene man må og bruker svada for å dekke magen.
LinPiao
17:13
22.06.2015
#2192

falitt - grekerne har i dag omsider krøpet til korset og kuttet pensjonene merkbart ved å heve aldersgrensen til 67 år. Kostnadene på budsjettet er kuttet med 1 prosent til, som var kravet. Det er ikke tvil om at det er grekerne som tilpasser seg EU, ikke omvendt.

blåball
20:53
22.06.2015
#1789

Ja , det er faktisk EU og Kredittrating Byrå i USA , som bærer den største "skyld " i Hellas sin økonomiske utvikling.

Men korupsjon i Hellas har bidratt til att "jevne" mann eller kvinne i gata , ikke har tatt del i den økonomiske utviklingen Hellas kunne hatt , etter ett Diktatorstyrt Hellas for en god del år tilbake.

Turismen bidrar til "hard valuta " og olivenlundene er fremdeles god tradisjon i forbindelse med ekteskap m.v.
safman
22:22
22.06.2015
#1846

EU er ingen koloss på leirføtter. EU har ikke føtter. EU arbeider etter systemet med "minste felles multiplum". Bare det alle er enige om kan gjennomføres.

Hellas kan være en "fransk uenighet" som betyr at alle er enige om at de er uenige med Hellas. Systemet er da at de alle setter seg sammen og forhandler dag og natt til de blir enige. Når de blir passe slitne, så er det tid for å enes.

Hellas har kommet inn i euroen ved hjelp av ren svindel. Alle visste det da de kom inn, men gjorde ingenting. Nå har de seg selv å takke for problemene. Hellas blir nok i Euroen, men kommer til å sjangle videre i årevis før problemene ser ut til å være løst, men det er bare frem til neste gang. De har mye å rette på i Hellas. Og min erfaring er at de har nok av Oxford-utdannede økonomer som kan hjelpe til. I Hellas er det "bare domme folk som betaler skatt".

Endret 22.06.2015 22:27 av safman
safman
09:33
23.06.2015
#1847

Det er typisk for slike forhandlinger som EU og Hellas er ute for nå. Det blir ingen endelig avtale før i siste sekund. Og siste sekund er den 30/6 kl 2400, - eller kanskje litt inn i 1/7. Nå er det imidlertid allerede klarlagt at det blir en avtale. Så aksjene kan trygt gå oppover igjen. Men jeg vil anbefale alle som skal på ferie å reise til Hellas. De trenger pengene.
falitt
11:43
23.06.2015
#21581

safman:
Det er en sannhet med modifikasjoner. "siste sekund" har vært utallige ganger i Hellas saken. Poenget med EU er man praktiserer "kicking the can further down the road", i alle situasjoner.
Hellas har forlengst oversittet alle frister og krav EU har stilt, allikevel forhandler man om neste "løsning". Alle vet at Hellas gjeld ikke er håndterbar, allikevel får man "ny løsning", som slett ikke er noen løsning, bare en liten utsettelse før neste krise, med nye forhandlinger.
Personlig tror jeg Hellas ville kommet bedre ut av default og exit fra Euro. Det ville vært smertefullt en periode, men med muligheter for raskere innhenting.

For EU er det antagelig motsatt. EU må levere økonomisk vekst, hvis ikke river misnøye og motsetninger i strukturen. Det ser man i form av EU fiendtlige populistiske partier i fremgang i de fleste land. Faller Hellas så gir det ringvirkninger både økonomisk og politisk som ytterligere forsterker dette.

Engelske politikere sammenligner EU med sovjetunionen. Sovjetunionen falt, ikke først og fremst p.g.a. frihetstrang, men mer p.g.a. evnen til å levere velferd og økonomisk fremgang. Etter finanskrakket i 2008, er det også det store problemet for EU.

Endret 23.06.2015 11:45 av falitt
Beins
12:16
23.06.2015
#7352

Jeg vil være forsiktig med å uttale meg skråsikkert om denne saken før det ligger en avtale på bordet.
Men om det blir en avtale, må Hellas gi etter langt mer enn EU.

Ingen EU-ledere har fullmakt hjemmefra til å gi Hellas gjeldslettelser i stor skala. Saken er ikke en gang på dagsorden.

Dagsorden gjelder derimot balansen i Hellas' budsjett der Tsipras må ha noe spiselig for EU på bordet i form av skatteøkninger og utgiftskutt.
Pensjonene er det mest springende punktet, og det ryktes om heving til 67 år, jfr LinPiaos innlegg.

Et brudd og grexit betyr at grekerne vil få en egen og svak valuta som sørger for reallønnsnedgangen som gjør landet mer konkurransedyktig i forhold til handelspartnerne.
Men Hellas har ingen industriell sektor av betydning å trekke på. Eksporten domineres av turisme, skipsfart og jordbruk.
falitt
14:53
23.06.2015
#21582

Fra Guardian idag:
Economist Sean Richards fears that these ?8bn of tax rises will have a very serious impact on the economy. He writes:

"When I see headlines proclaiming that the new deal offers hope for Greece I do wonder what universe the writers are living in! The cycle so far involves Greece implementing austerity followed by economic weakness and at times collapse which means that yet more austerity is required and then repeat. On that road the economy has shrunk by a quarter and real wages have fallen by a third.
What has been done to Greece is bad enough but to learn so little from it that you are willing to do it again seems insane under the Albert Einstein definition. Even worse is the fact that one of the ways that Greece entered its crisis was an inability to collect its taxes particularly on the wealthy and its equivalent of the oligarchs. Thus a solution essentially based on higher taxes has an obvious flaw.
It seems that US Treasury Secretary Tim Geither was correct that Euro leaders wanted to punish Greece and the current form of that seems to be making sure that it remains in its ongoing economic depression.

---
Det står slett ikke til troende, men hva gjør ikke EU for å skyve hele problemet foran seg ?
Beins
17:22
23.06.2015
#7353

Bloggeren Shaun Sean Richards som kaller seg "Freelance Economist" er tydeligvis en av de som bare videresender store regninger til den såkalte "makta" som har en utømmelig sparegris til disposisjon, i en slags forenklet drømmeverden

Det har dukket opp en del slike stemmer i UK i det siste fordi landet står utenfor Euro'en/ECB, og da er det moro å fremme forslag som skal tappe eurolandene for noen hundre mrd Euro. Også en måte å vise anti-EU holdninger på.

At nord-europeiske skattebetalere har liten vilje til å bla opp, betyr lite i den sammenheng. Men det er akkurat det en gjeldslette ville bety.

Saken er og den at Hellas aldri skulle være med i Euroen, og heller ikke Portugal og Spania. Det har med mangel på økonomisk disiplin å gjøre, og i Hellas tilfelle også om redelighet.

Endret 23.06.2015 17:24 av Beins
Beins
14:05
24.06.2015
#7355

Forslaget fra hellas avvist i denne omgang:

"Børsene i Europa falt brått onsdag formiddag, etter meldinger om tilbakeslag i de greske gjeldsforhandlingene.

Den greske statsministeren Alexis Tsipras fortalte sin regjering at kreditorene ikke har akseptert landets siste reformforslag, skriver Bloomberg, med henvisning til uttalelser fra en offisiell tjenesteperson.

Mandag overleverte Hellas en ny pakke med reformforslag, inkludert skatteøkninger. Forhandlingene fortsetter i dag, mens eurosonens ledere samles til nytt toppmøte torsdag."
SL
falitt
14:06
24.06.2015
#21583

Beins:
Hvorfor stoppe der?
Hva med Italia og Frankrike?
Felles valuta gir liten mening når sentralbanken ikke har virkemidlene man har under en nasjonalstat.

Det er langt bedre budsjettdisiplin i Eurolandene enn i f.eks. Storbritannia og US.
I Storbritannia har budsjettunderskuddet kommet ned fra over 10% til 5%, langt over det som tåles i Eurolandene, og man sliter med stor gjeld.

Allikevel er altså UK økonomisk OK, mens mange euroland ikke er det. Joda, sentralbanker som trykker penger er gode å ha...

Ellers så fortsetter farsen i Brussel. Krise, krise, 11 time på overtid..
Tror noen at man ikke klapper hverandre på ryggen for god kriseløsning til slutt?

Som sagt, selv en "mygg" som Hellas, kan skape nok ubalanse i korthuset internasjonal finans er blitt, derfor skyr man unna og sparker ballen videre...
Beins
14:32
24.06.2015
#7356

falitt

Saken er den at det kreves ekstra sterk budsjettdisiplin når et land har en felles valuta med andre - uten muligheter for selvvalgt devaluering eller depressiering i krisetider. Denne disiplinen har de sør-europeiske landene ikke hatt i det hele tatt. De hadde mye sterkere vekst i lønninger og offentlige utgifter enn de nord-europeiske euro-landene på 2000-tallet da man la grunnlaget for de store problemene vi ser idag. OL i Athen var f.eks et stort feilgrep.

Den dårlige budsjettdisiplinen i Hellas kan illustreres med at landet har underskudd på statsbudsjettet sammenhengende fra 1990 og opp til i dag.

USA og UK på sin side har egen valuta og egen sentralbank, og kan dermed korrigere feil i finanspolitikken med egne grep fra sentralbanken. De har større handlefrihet - men rammes også hardt nå feilene hoper seg opp. Men den egen valutaen er en gigantisk forskjell.

Felles valuta betyr at man må samkjøre prisstigning,kostnadsutvikling og kredittutvikling i landene - foruten finanspolitikken som skal følge Maastrichtkriteriene. I praksis en sterkere grad av økonomisk-politisk union enn EU har hatt.

Landene har til nå fått handle altfor fritt økonomisk og dermed lagt forutsetningene for den store krisen. Men EU har gjort noen positive grep -spesielt på banksektoren med bankunionen. Det er viktig for samkjøring av kredittsektoren.

Innenfor euro-sonen klarer de nord- og øst-europeiske landene seg langt bedre enn de sør-europeiske - det skyldes verken konspirasjoner eller tilfeldigheter.

Endret 24.06.2015 14:34 av Beins
LinPiao
12:19
25.06.2015
#2194

Kl.12:02
Møtet mellom Tsipras og kreditorene virker å være over

Klokken 11 kom og gikk torsdag uten at Hellas har levert noe nytt forslag en avtale med kreditorene, Det internasjonale pengefondet (IMF), Den europeiske sentralbanken (ESB) og EU-kommisjonen.

Nå virker også møtet mellom Hellas statsminister Alexis Tsipras og lederne for kreditorene å være over, melder The Guardian.

Flere av de viktigste spillerne i forhandlingene har forlatt bygget der Tsipras har sittet i møte med kreditorene siden klokken 9.00. Belgisk politi har også møtt opp nå for å frakte Tsipras vekk fra EU-kommisjonens hovedkvarter.
Beins
12:47
25.06.2015
#7358

Never-ending-story:

Brudd i forhandlingene. Kreditorsiden sender sine forslag til Eurogruppen som kan meisle ut et (endelig?) tilbud til Hellas.

"An EU diplomat is briefing that the creditors have sent a proposal up to the eurogroup which, they say, could potentially be the basis for an agreement (Jennifer Rankin reports from Brussels)

Important point: This doesn't mean that Greece has also signed up to the plan. It actually confirms that this morning's meeting did not deliver a breakthrough."

guardian

falitt
14:33
25.06.2015
#21586

EU spiller høyt. Et motiv er også diskreditere Syriza. Kommer Hellas ut med med spiselig pakke fra eget ståsted, så har Syriza sikret legitimitet og popularitet hjemme. Brussel og tyskerne ønsker å unngå det, men tør man å bryte strikken ?

Det er faktisk ikke så mye som skiller. Ekstrapensjonene for minstepensjonister fases ut i 2019. Grekerne ville ha 2022, mens troikaen ville ha 2017. VAT 13% på essensielle matvarer og EL, Hellas ville ha 13% over hele linjen.

Så neida, til slutt er det EU selv og de etablerte landene som har mest å tape. Derfor blir det sikkert en "løsning". Så det er bare å vente på neste lettelsesrallyet på børsene. Nå er tiden å handle for en rask fortjeneste. Man snakker om ny deadling på tirsdag. Frister i EU er tydeligvis ikke som andre frister.

Beins
16:37
25.06.2015
#7359

EU ser nok at Hellas er noe på glid over fra ren retorikk til forslag som vil svi noe.

Får de til pensjonene er det meste i orden. Hellas' innrømmelser gjør at man jobber på overtid og ikke kaster kortene.

For Tyskland er det ikke noe motiv i seg selv å sette Syriza til veggs - heller handler det om å spare penger. Tyskland vil ikke sende enorme regnnger til egne skattebetalere for å betale for sør-europeisk overforbruk. De har nok med DDR-sonen.


"Uenige om krav
Finansministrene beskylder Hellas for å nekte å gå med på kompromisser til tross for at Hellas desperat trenger den siste utbetalingen av et kriselån for å betale avdrag på gjeld til IMF som forfaller 30. juni. Av kreditorenes krav som Hellas ikke vil godta, er en heving av pensjonsalderen fra 62 til 67, og at dette skal skje innen 2022, ikke 2025.

Tsipras er under sterkt press fra betydelige deler av sitt Syriza-parti hjemme for ikke å gi etter for kravene til EU, ESB og IMF."

(NTB)

Endret 25.06.2015 16:43 av Beins
falitt
11:50
26.06.2015
#21587

Hellas nekter å undertegne en avtale som ikke er "viable", d.v.s. som ikke gir muligheter for vekst.
Her har man tunge økonomer på sin side som Stiglitz og Krugmann, begge har lenge kritisert IMF og co. for å styre Hellas inn i nedadgående trend som bare skaper mer problemer.
Det burde faktisk være innlysende etter 5 år med helt feil virkemidler. Man kutter og kutter med resultat at GDP stuper, så kommer kravene om enda mer kutt fordi GDP faller og gjelden fortsetter å vokse i forhold til GDP.
Vil man ikke sanere gjeld eller gi landet muligheter for vekst, da kutter man prosessen og lar landet konke, økte skatter og kutt vil bare gi aksellerende nedgang. Man er temmelig tungnem om man ser det etter disse fem årene.

Det er også snakk om prestisje. Her skal man vise hvem som har makten. Hellas skal pent stå med hatten i handa, ikke kreve noe som helst. Vel, det ser ut som grekerne har fått nok, gi oss "levelige vilkår eller la oss konke", det er valget.

Så, hvem har mest å tape ?
Personlig er jeg ikke i tvil EU, derfor får man også en løsning.
OldNick
13:00
26.06.2015
#17003

Det har mye med voksenopplæring å gjøre også.


De gjeldtyngende landene og deres innbyggere (opimionen) skal forstå at man bør velge politikere og partier som har som mål å holde budsjettene og bøkene i orden i fremtiden slik at man unngår å havne i denne situasjonen i neste omgang.

Å innprente en slik lærdom skikkelig burde gjøre denne og neste generasjon impregnert mot å velge populistisk (kanskje).
Beins
13:22
26.06.2015
#7362

Hellas har fått gjeldslette på 110 milliarder Euro fra privat sektor; banker, pensjonskasser, forsikringsselskaper osv som ble påtvunget enorme tap som følge av politikernes hestehandel.

Men mye vil ha mer, og lysten til å sende regningene videre til Nord-Europa er fremdeles enorm. Der stopper det likevel opp fordi skattebetalerne i nordlige EU-land ikke vil akseptere en slik løsning.

Heller ikke IMF som aldri har gitt gjeldslette til et mellom- eller høyinntektsland. Selv gjenstridige Argentina betalte alt de skyldte IMF

Det man krangler om nå er ikke balansen i statsbudsjettet, men profilen. IMF mener at Hellas legger for mye byrder på næringslivet gjennom sine forslag, og vil ta mer på pensjoner og mindre på selskapskatten. De mener Hellas sitt opplegg vil gå ut over investeringsevnen til bedriftene.

Det handler om mindre beløp og bør kunne løses i denne runden. Seinere kommer langt tøffere tak

Endret 26.06.2015 13:22 av Beins
falitt
15:07
26.06.2015
#21589

beins:
Man kan diskutere mye, men troikaen blander seg inn i alt for mye. Om Hellas ønsker 29% selskaps-skatt, så burde det være greit. Så hvorfor skal troikaen blande seg inn og kreve maks 28%? Det skaper bare mer vondt blod. Hvordan Hellas legger opp sitt skatteregimet burde de få klare selv, bare målene er de samme.
Nato har i disse dager møter om økte investeringer til forsvaret. Hellas som medlem av Nato, ønsker å kutte "bare" 200 millioner Euro i forsvarsutgiftene. Troikaen krever kutt på 400 millioner Euro. Den ene hånden krever mer, den andre mindre.

Det samme gjelder VAT satsene. Grekerne burde sette satsene selv, bare de skaper inntektene de skal. Troikaen insisterer på helt latterlige elementer, som f.eks. å fjerne en skatt på internet gambling, og statens skatt på "spillehus".

Det blir et maktspill, hvor troikaen, et hatobjekt for grekerne, flytter på brikker bare for å si, "her bestemmer vi".

Og joda, igjen, det blir en ny "løsning", som alltid, ingen ny gjeldslette, men sparking av ballen nye 6 måneder ned i løypa. Det er EU i et nøtteskall. Byråkratene sørger for mer møter og "krisearbeid" med overskrifter 24/7. Problemer flyttes alltid frem i tid.

Endret 26.06.2015 15:13 av falitt
falitt
15:19
26.06.2015
#21590

(Fra Guardian):
"News that the EU and IMF are now contemplating prolonging the country's bailout programme by another five months will land with the force of a bombshell in Athens, our correspondent Helena Smith reports.

There are few who will welcome this news. Kicking the can that is the great Greek debt crisis down the road will not only fail to staunch the political uncertainty that has plagued the country, but have potentially devastating effects for the economy.

It will be a major defeat for the government which has pushed for a comprehensive deal that could alleviate, once and for all, the negative consequences of this ongoing nightmare," the prominent political analyst Aristides Hatdzis told the Guardian. "Now we have another case of 'extend and pretend' which has been which has been at the root of the saga for the last five years. It is like a bad soap opera."
The leftist-led government had wanted a deal that would at least guarantee financing until the end of 2016 - what Euclid Tsakalotos described in an interview for this blog as a "mid-term solution" that would quash scenarios of Grexit, reignite investor interest in Greece and give the economy the time and space to economically recover. "A short-term solution would be the worst of all," he told me.

The news was quick to send shudders through the financial sector.

"We will rot inside the euro zone," one banker said requesting anonymity. "Nobody wants this solution, it just prolongs the Greek drama."

"Extend and pretend", det er hva EU gjør best.

Endret 26.06.2015 15:21 av falitt
Varsling på tema     Varsling på stikkord
StockTalk er en tjeneste levert av Kreateam Consult AS. Orgnr. 911 839 806 MVA
Adresse: Postboks 39 Holmlia, 1201 Oslo. Email: st@stocktalk.no Tlf. 40 07 31 70
Kontakt oss | Hjelp | Regler | Sett som startside | Legg til favoritter