Du er her: Forside > In the pit - Oslo Børs > EU's hjelpende hånd 2
EU's hjelpende hånd 2
falitt
12:04
28.06.2015
#21599

170 stemte for folkeavstemming i parlamentet i Hellas igår kveld, 120 stemte imot.
Det er ikke bare Hellas som skaper strid i EU i disse dager, fordelingen av flyktninger fra middelhavet skapte åpen krangel på EUs middag med sterke verbale ytringer over bordet mellom diverse statsoverhoder.

a perfect storm of crises blows apart European unity
Beins
12:26
28.06.2015
#7373

Jeg er helt enig i poenget til safman - gjelden forsvinner ikke selv om skyldneren nekter å betale. Juridisk sett blir den stående helt til kreditorene sletter gjelden av egen vilje. I Hellas sitt tilfelle har jeg liten tro på at noe slikt skjer gjennom trass og vrangvilje fra gresk side.
Tvert imot vil en framtidig, delvis gjeldssanering kun bli aktuelt om hellas samarbeider tett med sine skyldnere.

Men det er lenge til de store låneforfallene i 2022 og 2023. Mye kan skje inntil da. Per dato er Hellas gjeldsbetjening beregnet til ca 3,1% av BNP som burde være helt overkommelig uansett.

(Ang Alfred Nobel - han lånte penger til den russiske staten - men 5 mrd USD må være sluttbeløpet med renter, ikke startbeløpet)

Endret 28.06.2015 12:27 av Beins
Beins
12:43
28.06.2015
#7375

FRONTENE SKJERPES I HELLAS-SAKEN.

1.Merkelig resonnement fra Tsipras:

"Under debatten i nasjonalforsamlingen oppfordret Tsipras grekerne til å si et ettertrykkelig nei til det siste forslaget fra EU, IMF og ESB. Han sa at et klart nei vil gi Hellas en bedre forhandlingsposisjon."

2. KUTT I NØDFINANSIERING TIL GRESKE BANKER:

"Den europeiske sentralbanken (ESB) kommer søndag til å kutte nødfinansieringen av greske banker, melder BBC.

Den offisielle beslutningen kommer etter møte i ESB, som er berammet i ettermiddag.

I så tilfelle vil greske banker etter alt å dømme holde stengt mandag ettersom bankene er helt avhengige av å få tilført midler fra ESB for ikke å gå tomme."

Deretter vil landet måtte innføre kapitalkontroll, det vil si begrensninger på hvor mye penger kunder kan ta ut fra sine bankkontoer.

De siste ukene har greske sparekontoer blitt tappet for milliarder av euro av kunder som frykter at de vil miste sparepengene sine hvis banksystemet kollapser og Hellas eventuelt må tre ut av eurosamarbeidet.


Tømmer kontoene

- Det vil være et sjansespill å åpne bankene i morgen.

Jeg tror at bankene vil holde stengt til man har innført begrensninger på kapitalbevegelsene, sier sjeføkonom i den finske banken Aktia, Annsi Rantala, til nyhetsbyrået FNB.

Den siste tiden har ESB flere ganger hevet taket på hvor mye penger som kan skytes inn i greske banker for å hindre en kollaps.

Samtidig har greske bankkunder tømt kontoene sine og tappet bankene for milliarder av euro.
- Egen gresk euro

Økonomen Claes Hemberg i svenske Avanza bank tror at Hellas kommer til å forlate euroen, men ikke EU, og skape en egen gresk euro.

Den kommer til å miste 50-70 prosent i verdi, spår han.

- Det finnes en plan som går ut på at man skaper en egen gresk euro. Man kommer til å lage et hull midt i alle greske sedler for å markere at det ikke er en vanlig euro, sier han til nyhetsbyrået TT"

DAGBLADET

Endret 28.06.2015 12:44 av Beins
falitt
13:03
28.06.2015
#21600

Kommentarene fra diverse finansministre og statsministre så langt, tyder på at EU virkelig har rotet det til for seg selv. Antagelig så ventet man at Hellas skulle legge seg flate til slutt. Nå står man med en situasjon hvor man tvinner fingre, mens markedet antagelig kommer til å reagere knallhardt.

"France's prime minister, Manuel Valls, has dropped a clear hint that the European Central Bank should keep supporting Greece's banks:

Speaking on Europe 1 radio, Valls said:

"The European Central Bank is independent, but I don't doubt it will assume its responsibilities.
I don't think it can cut off support, to put it another way."
Technically, it takes a two-thirds majority at the ECB to reject a request for more emergency funding from a national central bank."


Ikke kan man sparke Hellas ut av Euroen heller. Schelling, Østerisk finansminister sier:
""Greece would have to file a request to do so. The other EU countries would have to approve the request. Only then could Greece leave the eurozone."

Det vil Hellas ikke uten videre, så hva da ?

Fra Frankrikes side, så ønsker man videre forhandlinger med et tilbud Hellas kan godta. Den kapitulasjonen kan bli tung for troikaen, Schauble & co., men vil antagelig være det beste for EU.

Lang usikkerhet med beskyldninger flyvende i alle retninger, gir finansiell uro som igjen skaper problemer for andre land med sterkt økende renter på obligasjoner.

falitt
13:21
28.06.2015
#21601

Le monde har en utmerket artikkel om ECBs kattepine. Forlenge ELA eller ikke.

Man har vært langt mer "gavmild" med ELA ovenfor Hellas enn med både Irland og Kypros. Der sa man rett ut. Godta vilkårene, ellers kutter vi ELA umiddelbart.

Men, det henger sannsynligvis også sammen med ECBs "nye" mer espansive policy.

Fra Reuters lyder det nå:

Reuters is reporting that the ECB is considering keeping ELA running, but demanding a higher 'haircut' on the assets that Greek banks hand over in return (reflecting the fact that those assets are now riskier).

The bigger the haircut, the less liquidity is still available to Greek banks to keep running.

It says:

"There is a possibility of an extension," said one of the people with direct knowledge of the ongoing telephone discussion among the ECB's decision-making Governing Council, adding that a bigger 'haircut' is being discussed.

Da slipper ECB byrden med å bli institusjonen som dytter Hellas over kanten.

Endret 28.06.2015 13:30 av falitt
safman
14:09
28.06.2015
#1854

OldNic:
Nobelfamiliens historie er fantastisk og med mange ukjente utviklingstrekk. Jeg holdt noen foredrag om Nobelfamilien i Spania for Nordisk forening for et par-tre år siden.

Kort fortalt.
Faren til Alfred Nobel, Imanuel Nobel (jødisk familie, tidligere innpass i Sverige enn i Norge), drev mekanisk industri i Sverige, men gikk konkurs, flyttet til Helsinki, gikk konkurs igjen før de flyttet til St. Patersburg. Det var lykken. Der laget Immanuel en fabrikk for produksjon av torpedoer, et oppdrag han fikk fra en russisk general. Generalen kom med ideen til dynamitten som Alfred Nobel videreutviklet.

Nobel i Russland produserte også geværer. Robert Nobel, bror av Alfred reiste i 1876 til Baku for å kjøpe ved til geværskjefter. Like nord for Baku var det et oppkomme med olje som fløt rundt i dagen. Robert kjøpte dette arealet. Han startet produksjon og distribusjon av lampeolje og senere bensin, og ble etter hvert Russlands Rokkefeller på oljesiden. Firmaet het BraNobel (Brødrene Nobel)

I ca 1885 var det et møte i Paris mellom BraNobel, Rokkefeller og tilsvarende i Europa der finansieringen skulle diskuteres. I tillegg ønsket de å dele markedene for olje i verden. Så BraNobel var et holdent firma.

Krimkrigen foregikk for ikke så lenge siden. Russerne var blakke og trengte store lån for å få samfunnet på beina igjen. Det var da BraNobel kom med et stort obligasjonslån til den russiske stat.

Samtidig med flere kriger, var det mye penger som skiftet eier. Når det gjelder milliarder av kroner, da blir dette ikke svart. Lånet fra Nobel til Russerne ble tilbakebetalt i 1973.

BraNobel gikk med i dragsuget av første verdenskrig, men lånet besto til det ble nedbetalt.

OldNic. Dette er tatt fra min hukommelse. I verden er det mange fantastiske historier. De er bare småtterier jeg har fortalt her. Du ville vel hørt hvorfor Nobelprisen ble oppfunnet og hvorfor fredsprisen ble lagt tii Norge? Men det finne mange fantastiske historier omkring Nobel. Har du tenkt over hvem de tre brødrene var gift med? Interessant den dag i dag. Nobelprisen var svaret på en skandale. Hvilken?

Endret 28.06.2015 14:15 av safman
tas1
14:39
28.06.2015
#11888

http://www.branobelhistory.com/
safman
14:55
28.06.2015
#1855

Det finnes masse stoff om Nobel familien og olje. Som oljekonsuent km jeg engang inn i et oljeprosjekt som Rochild erklærte som uløselig. Men jeg løste problemet, - uten å bli rik av det. Domskap. For Verdensbanken kan man ikke ha business ved siden av.

Endret 28.06.2015 15:09 av safman
OldNick
15:13
28.06.2015
#17021

Jeg må bare si takk for at du deler disse historiene med oss.

Mye av det er nytt for meg, det var primært summen jeg reagerte på.

Jeg leste Yergin's "The Prize" for noen år siden, der var Nobel's aktiviteter i Baku omhørlig omtalt.

Både jeg og andre her vil jeg tro, er rede for andre interessante historier fra deg.


På forhånd takk, OldNick

Endret 28.06.2015 15:32 av OldNick
safman
15:50
28.06.2015
#1857

OldNic:
Det er også en norsk roman som heter "Nobels testamente". Den er interessant nok, men bakgrunnen og spillet i kulissene er vel så interessant. Og det er dårlig dokumentert. Bare enkelte "svisker" om Nobelfamilien er tatt med ovenfor.

De fleste land har sine rike familier, men journalistene holder fingrene vekk, - som regel alt for lenge til å sette seg inn i hva som hendte.

For noen år siden laget jeg en oversikt over hvordan man kan gjøre lønnsom kriminalitet i aksjemarkedet og hvordan datasytemer kan benyttes til kriminelle handlinger. Dette var historier skrevet for ett av departementene. Og mye erfaring er kommet til - og glemt - siden. På krim-fronten ligger vi ikke langt etter i Norge.

Vi pleier å si om Norge at "Vi har ikke vanlig korrupsjon i Norge", vi gjør det på lovlig vis. Når en direktør forlanger lovlige 100 mill kr for å slutte, men ender opp med 10 mill, da har noe mystisk skjedd. Slike tryllekunstnere finns det mange av i Norge. Og dette er korrupsjon, - enkelt og greit. Mannen skulle ikke hatt 10 mill kr for å gå av. Han skulle hatt 10 års fengsel - lovlig.

Endret 28.06.2015 15:52 av safman
falitt
18:20
28.06.2015
#21602

Kritikken øker mot Merkels Eurostrategi. Her fra Der Spiegel.
Det er "trøtthet" som preger et EU med "krisemøter" i en ustoppelig strøm. Splittelse innad med tårnende problemer:

1. Hellas og finanspolitikk generelt.(En totalt forfeilet austerity linje)
2. Flyktningeproblemet i middelhavet, hvor man ikke løser noe bare vedtar tomme fraser, hvor det ikke finnes håndfaste forpliktelser for medlemslandene.
3. Trusselen fra IS
4. Ukraina og Russland.

En god del har EU brakt over seg selv, ikke minst Ukraina, og Hellas.

Italia godtar neppe at EU stikker hodet i sanden i middelhavet. Det neste blir antagelig at de nekter skipene å sette av skipsbrudne i italienske havner.
renud
18:24
28.06.2015
#9512

"En god del har EU brakt over seg selv, ikke minst Ukraina, og Hellas."
Jøje meg. Med en slik forutinntatt innstilling gidder jeg ikke en gang forsøke å diskutere sak.
Beins
19:13
28.06.2015
#7376

Krisen tilspisser seg.

Greske banker blir stengt i morgen. Bankene er nesten tomme for penger.

To meningsmålinger viser at grekerne vil beholde euro'en selv om det krever en avtale med EU som "smerter".

Kilde: NRK

Grekerne ønsker ikke en svært svak egen valuta, slik venstresidens EU-kritikere i praksis går inn for.
nerden
19:15
28.06.2015
#34469Børsen holder også stengt sies det nå.
falitt
19:39
28.06.2015
#21603

Sarajevo moment for the Eurozone.
----
"The troika was certain last week that Tsipras would fold when presented with a final take-it-or-leave-it offer. They were wrong. The Fund, the ECB and the European commission made a fatal misjudgement and have now lost control of events."
---
"The stance taken by the troika has been wrong-headed but inevitable. Greece has seen its economy shrink by 25% in the past five years. A quarter of its population is unemployed. It has suffered a slump of Great Depression proportions, yet the troika has been demanding fresh tax increases that will suck demand from the economy, stifle growth and add to Greece's debt burden.

If Greece was outside the euro, IMF advice would be different. The Fund would be telling Greece to devalue its currency. It would be telling the country's creditors that they would have to take a "haircut" in order to make Greece's debts sustainable."
renud
19:47
28.06.2015
#9513

Jeg skjønner, falitt.
The Guardian har sagt det, så da er det sånn det er.
olejoerg
20:19
28.06.2015
#4835

Det som kjører Hellas på søpledynga er en kombinasjon av 2 forhold som egentlig henger veldig nøye sammen:
1. Grekerne valgte en knallrød, nesten kommunistisk regjering som lovet å bli kvitt mesteparten av gjelden. Disse aktørene baserte sin politikk på at EU ikke ville våge å la Hellas feile og har opptrådt ganske arrogant.
2. EU ønsket ikke at Hellas skulle feile, men er mer redd for konsekvensene av ettergivenhet ovenfor Hellas enn en "Grexit". Man skal ikke ha mye fantasi for å forstå at hvis Hellas hadde lykkes i å presse EU så ville nok mange av de andre gjeldstyngede nasjonene i Europa gått samme vei politisk og kjørt samme løpet. Det kan ikke Europas store økonomier akseptere og ikke disse landenes politikere heller da borgerne i disse landene ikke vil akseptere å betale regningen.
Mye av kritikken mot EU kommer fra England. Det er ikke tilfeldig, de er bare med i EU fordi de må. Helst ville de hatt et eget imperium og styrt selv som i gode gamle dager. Det faktum at EU nå i praksis styres av Tyskland faller dem veldig tungt for hjertet. Hvis EU forsvant slapp de å være medlem, nå må de være med fordi de ikke våger å stå utenfor.
Beins
22:28
28.06.2015
#7377

God kommentar, olejoerg.

Storbritannia er dessuten ikke med i ECB og slipper å bla opp dersom banken må rekapitaliseres grunnet lånene til Hellas. Det er svært enkelt for britiske politikere og mediefolk å sende store regninger til Tyskland når de slipper helt unna selv.

Ellers begynner panikken å bre seg i Hellas:

"Folk hamstrer mat
En bankkilde i Hellas sier til AFP søndag at 60 prosent av landets minibanker er gått tomme for penger, og i supermarkedene har hyllene begynt å tømmes.

Den greske nasjonalforsamlingen vedtok natt til søndag at det skal holdes en folkeavstemning om hvorvidt Hellas skal godta kreditorenes reformkrav.

Det greske rådet for finansiell stabilitet holdt krisemøte søndag kveld. Rådet består blant annet av Hellas' finansminister Yanis Varoufakis, visefinansminister Dimitris Mardas og sentralbanksjef Yannis Stournaras.


Den europeiske sentralbanken (ESB) besluttet søndag å opprettholde nødfinansieringen av greske banker på dagens nivå. Kundene har allerede tømt sparekontoene sine for milliarder av euro i frykt for at Hellas skal tre ut av eurosamarbeidet.

En bankkilde i Hellas sier til AFP søndag at 60 prosent av landets minibanker er gått tomme for penger, og i supermarkedene har hyllene begynt å tømmes. "(NTB)

falitt
00:08
29.06.2015
#21604

Der Spiegel refser EU feighet i krisehåndteringen av Hellas.
---
I 2010 burde man latt långivende banker tatt tapet, og heller som England gjorde med egne banker, nasjonalisert banker som kom i problemer.

Istedet skjøv man problemene foran seg. I 2012 var det ny sjanse. Da endte man igjen opp med halve løsninger. Uholdbar gjeld og uholdbare krav til Hellas.

Nå skjer det en sanering, enten man ønsker det eller ikke.

Endret 29.06.2015 00:08 av falitt
falitt
11:58
29.06.2015
#21605

Hellas er en krise, Kina kan være på starten av en nedtur, og The world is defenceless against the next financial crisis, warns BIS

The so-called central bank of central banks launched a scatching critique of global monetary policy in its annual report. The BIS claimed that central banks have backed themselves into a corner after repeatedly cutting interest rates to shore up their economies.
These low interest rates have in turn fuelled economic booms, encouraging excessive risk taking. Booms have then turned to busts, which policymakers have responded to with even lower rates.


Vicious circle m.a.o. Pengetrykking og QE er som å "pisse i buksa", man skaper vekst i form finansielle bobler verktøykassa ikke lenger håndterer.

Endret 29.06.2015 11:59 av falitt
Beins
12:25
29.06.2015
#7378

falitt

M.a.o. skulle man ikke bekjempet den finanskrisen - for i stedet å ha virkemidler til å møte den neste, hypotetiske krisen som kommer .... en gang.
Leve depresjonen!

USA og hele EU var på randen av økonomisk kollaps - og man snudde trusselen til en moderat, men brei oppgang, med visse unntak for de mest vanstyrte områdene.
Mest effektivt i USA, mens EU har kommet gradvis etter.

De "nye finansielle boblene" i Vesten, får stå for BIS sin egen regning.

Den viktigste lærdommen av denne og andre tilsvarende kriser er å holde finanspolitikken under kontroll i gode tider, slik at man har reserver å ta av når konjunkturene snur ned. Slike enkle læresetninger er helt vesentlige.

Ang Spiegel artikkelen - går det fram at de ønsket seg Lehman Brothers konkurser også i EU ved å unngå å berge banksektoren i forkant.
Ja, det hadde blitt et himla sirkus på børsene med totalt krakk og bankrun over hele linja.
Men Spiegel har kanskje rett i at det ikke er feigt - å sette en verdensdel økonomisk i brann med vitende og vilje- kan muligens betraktes som tøft - av noen.
Det som lett kunne blitt en allmenn økonomisk depresjon, ble i stedet en resesjon, med unntak for Hellas og til dels Spania, de to dårligst styrte landene. Men også disse to har nytt godt av den allmenne oppgangen innen resten av EU for sin eksport og turisme. Og Spania har fått veksten tilbake. Hellas derimot har klart å snu den begynnende veksten fra før Tsipras overtok til ny stagnasjon.

Endret 29.06.2015 12:27 av Beins
LinPiao
13:23
29.06.2015
#2203

Beins - du skriver bl.a.:

"Den viktigste lærdommen av denne og andre tilsvarende kriser er å holde finanspolitikken under kontroll i gode tider, slik at man har reserver å ta av når konjunkturene snur ned. Slike enkle læresetninger er helt vesentlige."

Nå er altså BNP-veksten i USA ganske bra, den offisielle ledigheten er normal, så holder man likevel renta på rundt null som historisk er helt ekstremt. Selv under den store Depresjonen og rett etter annen verdenskrig var man milevis unna å holde renta på null i over eks år. Så kommer QE i tillegg.

BIS har da skjønt det som andre store som OECD ikke har skjønt fullt ut, hva gjør du når krisa kommer tilbake og alle virkemidlene allerede er brukt opp? Du er malt opp i et hjørne der malingen ikke tørker på noen få timer.

Dette er en annen variant av Hellas. Grekerne må kutte pensjoner og annet enda mer selv om det gir enda høyere ledighet og elendighet. Hvorfor? Fordi alternativet er enda verre.
Beins
13:47
29.06.2015
#7379

LP
USA har ikke overholdt grunnleggende regler om finanspolitikken, og måtte begynne gradvis å stramme inn mens landet fremdeles hadde krisen under utfoldelse.

Pengepolitikken har hjulpet mye til den framgangen vi har sett.
Derfor kan man nå få renteøkninger i løpet av året.

Men det blir helt absurd å unngå å føre lavrentepolitikk i en lavkonjunktur fordi man skal ha en rentesenkning tilgjengelig i tilfelle en ny nedgang skulle være rundt hjørnet - det blir et håpløst utgangspunkt.

For øvrig har ikke USA/EU hatt en høykonjunktur av det slaget som pleier å legge grunnlaget for nedgang grunnet inflasjon, kostnadsvekst, overinvesteringer og slike ting.
Kapasitetsutnyttelsen er og moderat. Følgelig kan oppgangen fortsette i moderat tempo over en mye lengre periode enn det som er vanlig før neste resesjon.

Det er bekymringsfullt at vestlige land har såpass stor statlig gjeld- en fornuftig politikk er som Bill Clinton - å få ned statsgjelden når tidene blir bedre. Istedenfor å bruke handlingsrommet til nye og ideologisk begrunnede skattelettelser.
LinPiao
14:30
29.06.2015
#2204

Jeg mener ikke at USA skulle ha satt opp renten da de var nede i en lavkonjunktur. Men i flere år nå har veksten vært ganske normal mens renten fortsatt har vært historisk ekstremt lav. Hvis USA senere i år øker renten til 0,5 prosent så er det et velkomment museskritt i riktig retning

Endret 29.06.2015 14:32 av LinPiao
Beins
15:16
29.06.2015
#7380

Det skyldes at man strammet inn på budsjettunderskuddet fra ca 10% til ca 2,8 % i perioden - dvs det omvendte av læreboka, og følgelig måtte sprite opp økonomien med rentepolitikken i sterkere grad enn vanlig.

Varsling på tema     Varsling på stikkord
StockTalk er en tjeneste levert av Kreateam Consult AS. Orgnr. 911 839 806 MVA
Adresse: Postboks 39 Holmlia, 1201 Oslo. Email: st@stocktalk.no Tlf. 40 07 31 70
Kontakt oss | Hjelp | Regler | Sett som startside | Legg til favoritter