Du er her: Forside > In the pit - Oslo Børs > EU's hjelpende hånd 2
EU's hjelpende hånd 2
Beins
23:27
29.06.2015
#7384

Land i eurosonen med statsgjeld over 90% av BNP

Hellas: 176%
Italia: 132%
Portugal:131%
Irland: 115%
Belgia: 108%
Kypros: 105%
Spania: 96%
Frankrike:95%

Hellas' utvikling er relativt mye dårligere - også når man tar høyde for at gjelden er høyere enn i de andre landene.

Hellas krever store gjeldslettelser - det blir litt av et sirkus om Italia også skulle slå inn på den kursen, eller de andre landene i tabellen. Hvem skal betale alle billionene?
macland
23:32
29.06.2015
#11711

Ja ,renud ofte gjør det nok det,og kanskje gjør det det denne gang også.. Har imidlertid Murphys lov i bakhodet uten at den trenger slå inn nå,men tror de føler seg så oppgitt og presset via media og suggesjon at de kan finne på å stemme nei.

"We probably have a lot to lose if we leave Europe," said Alex Zoubouglou, a photographer.

"But it will be worth if if that is what it takes to recover our dignity. We're here because we're fed up with being treated as if we were ignorant. We're well educated, we're civilised, we've been around and we're being being treated like so much less."

Det snakkes om ære og verdighet.Tisparas anbefaler de å stemme nei,samtidig som han ber om fortsatt støtte fra esb i prosessen, Er det noe som heter skamvett? :)

Endret 29.06.2015 23:33 av macland
LinPiao
23:39
29.06.2015
#2212

Jo mer man surrer med økonomien, jo mer snakker man om ære, respekt og at man ikke lar seg ydmyke.
renud
23:56
29.06.2015
#9527

Problemet er at mange grekere ikke lenger husker hvordan den greske etterkrigsgenerasjonen bygget landet, og hva de forsaket, på samme vis som den norske- og resten av den europeiske etterkrigsgenerasjonen gjorde. Greske gjestearbeidere, i f.eks Tyskland, ble ansett som ekstremt hardtarbeidende og nøysomme, og mesteparten av inntekten ble sendt "hjem", noe som bidro til å bygge landet.

Problemene begynte da "inntektene", dvs overføringene fra EU, overstrømmet landet i alle former og variasjoner. Da fikk den ene regjeringen etter den andre "råd" til å innføre den ene "reformen" etter den andre, slik at fokuset ble flyttet over på hva man hadde krav på og ikke hva man skulle bidra med.

Dersom Norge ikke hadde blitt "velsignet" med oljen, og hadde stemt ja til EF i 1972, ville vi ikke vært det spøtt bedre, men vært i nøyaktig samme situasjon som Hellas og befolkningen i dag. Danmark var på god vei, men ble reddet av oljen de fant noe senere enn oss, som mot alle odds fikk landet ut av smørja de var på full fart til å drukne i.

Hvem husker vel ikke dennee danske frasen fra 80(?)-tallet?
"Vi reiser til Helvete, men vi gjør det på første klasse!"
macland
23:57
29.06.2015
#11713

Ja LinPiao. Her applauderer regjeringen over demonstrasjonene som sier nei til en avtale som ikke lenger finnes.Samtidig er de så frekke at de ber om videre hjelp til ting er avklart.Tror det er værre å rømme fra Alkatraz enn å komme ut av eu,og tror det er det de spiller på.

Over in Athens the governing Syriza party has issued a statement applauding what it described as a huge turn-out for tonight's rally.

"Today, in Syntagma, tens of thousands of citizens responded to the ultimatums [made by creditors]," the statement said.

Beins,takk for faktatalla.

Endret 29.06.2015 23:59 av macland
macland
00:12
30.06.2015
#11714

renud,husker den :) Vet egentlig ikke hve jeg mener om eu,men at det koster minst like mye som det smaker , det tror jeg(for feks land som har nettto +handelsbalanse uten medlemskap).Det kan bli en klamp om foten når noen medlemsland sliter og alle må være med å hjelpe dem. Når flere sliter enn de som kan hjelpe så blir det vanskelig.Så vanskelig at det setter hele unionen i fare.

Tankegangen mange har nå :
Our lives do not belong to the creditors!" read banners held aloft by demonstrators, many of whom support Prime Minister Alexis Tsipras and said they would heed his call to vote against the latest deal in Sunday's referendum -- despite risks it could send the country crashing out of the eurozone.

"The people of Greece have made many sacrifices. What interests me is not the euro but guaranteeing a dignified way of life for the next generations," 50-year-old Vanguelis Tseres, who has been unemployed since the start of the debt crisis in 2010, told AFP in Syntagma square in the capital.

Endret 30.06.2015 00:18 av macland
OldNick
00:43
30.06.2015
#17031

Som nevnt tidligere i tråden, Hellas har ikke mye sympati hos EU's fattigere land.

Greece's Troubles Attract Little Sympathy From Poorer Neighbors

Andrew Higgins, NYTimes.com
June 29, 2015
Beins
01:20
30.06.2015
#7385

Norge var på selvvalgt vei utfor stupet i perioden 1976-1979 da motkonjunkturpolitikken under Per Kleppes ledelse ble et sluk av dimensjoner. Pris- og lønnsstopp var et slag i tomme lufta for å dempe den voldsomme inflasjonen.Statsgjelden galloperte.
Norge ble reddet av Willochs innstramminger og en sterk økning i oljeprisen.

Men med og uten olje har de nordiske landene vist evne til å stanse i tide når det går helt feil vei. Også de glade danskene som innførte kartoffel-kuren i 1986. Og seinere styrte økonomien i tråd med tyske prinsipper om lav inflasjon.

Svenskene kom seg også ut av sin gjeldskrise på 1990-tallet da statsgjelden rundet 1000 mrd SEK.

Det handler om lederskap og evne til å se noe lenger enn til morgendagens avisoverskrifter.

Endret 30.06.2015 01:20 av Beins
OldNick
01:48
30.06.2015
#17034

Dette blir mer og mer bisart.

Hellas truer med å ta EU-institusjoner til retten.


Greece threatens top court action to block Grexit

Exclusive: European leaders warn in concert that a 'No' vote on Sunday means Greece will be pushed out of the euro

Ambrose Evans-Pritchard, Telegraph.co.uk
June 29, 2015
olejoerg
02:10
30.06.2015
#4839

Det er mye rart her, men det blir det når desperasjonen slår til. Jeg personlig har veldig mye sympati for unge grekere. Men jeg har ikke så mye sympati for de eldre generasjonene.
Tross alt må man ikke glemme at det er Hellas som har levd som fulle sjømenn på andres regning. Det er ingen som har tvunget dem til å leve langt over evne. De eneste det er synd på er de unge, de fikk ikke bli med på festen men må dekke regningen.
Som noen helt korrekt påpeker ovenfor ville ikke Norge vært særlig bedre stilt hvis vi ikke hadde hatt oljeinntektene og holdt på som vi gjør. Jeg tror og håper at vi ville vært mer fornuftige da. Men hadde vi endt i en slik situasjon så ville jeg vært av den formening at vi fikk ta konsekvensene av våre handlinger.
Mulig det er et tegn på at jeg begynner å bli gammel, men du skriver ikke sjekker det ikke er dekning for. Du forventer heller ikke at andre skal ta regningen når er ansvarlig for kostnadene. Og så skal man ikke glemme følgende: Når du er nede trenger du en hjelpende hånd eller i denne forbindelse lån. Selv om Hellas skulle få utsettelse eller sanering av en del gjeld er det ingen som vil kaste mer kapital inn uten reformer. Det er å kaste gode penger etter dårlige. De offentlige kostnadene må ned.
skipper*
08:39
30.06.2015
#11485

Tidsplan for betaling av den greske gjelden

27. Det ligger an til at det greske parlamentet vedtar folkeavstemning om låneavtalen 5. juni.

30. juni: EUs del av redningsplanen for Hellas utløper. Samme dag skal Hellas betale 7,2 milliarder euro til Det internasjonale pengefondet, IMF. Om Hellas ikke betaler, åpner dette for nasjonal konkurs, men trolig ikke umiddelbart.

Hellas er derfor avhengig av å få utsettelse fra IMF på neste gjeldsavdrag for å holde folkeavstemning.

10. juli: Hellas skal utbetale 2 milliarder euro i utbytte på statskasseveksler, statslån med kortere varighet enn ett år.
13. juli: Hellas skal betale 458 millioner euro til IMF.
17. juli: Hellas skal utbetale 1 milliard euro i utbytte på statskasseveksler.
20. juli: Hellas skal betale 3,2 milliarder til Den europeiske sentralbanken
7. august: Hellas skal utbetale 1 milliard euro i utbytte på statskasseveksler.
14. august: Hellas skal utbetale 1,4 milliarder euro i utbytte på statskasseveksler.
20. august: Hellas skal betale 3,2 milliarder til Den europeiske sentralbanken

(Kilde: DPA)
*********************
Hellas har en statsgjeld som tilsvarer 170 prosent av bruttonasjonalproduktet (BNP).

Landet har fått 240 milliarder euro, nærmere 2.100 milliarder norske kroner, i kriselån fra Den europeiske sentralbanken (ESB) og Det internasjonale pengefondet (IMF). I tillegg har grekerne nærmere 80 milliarder euro i gjeld til andre kreditorer. (NTB)
*******
Hellas hadde ifølge folketellingen i 2011 en befolkning på 10 816 286.

Endret 30.06.2015 08:49 av skipper*
OldNick
08:50
30.06.2015
#17038

For Merkel er det å sikre EU det altoverskyggende målet.

For det kommer Merkel og Tyskland å gjøre alt som er nødvendig.


Merkel: Om euroen feiler, vil Europa feile

Tysklands forbundskansler Angela Merkel understreker at det er ingen grunn til å fortsette utbetalingene til Hellas dersom de misligholder i morgen


Cecilie S. Gjendem, E24.no
29.06.2015

Allerede tirsdag kan Hellas måtte misligholde låneavdraget til Det internasjonale pengefondet (IMF) på 1,5 milliarder euro.

Under en pressekonferanse mandag ettermiddag gjorde den tyske kansleren det helt klart at eurosonen på ingen måte er lovpålagt å fortsette kriseutbetalingene til greske banker.

- Hellas er allerede i skadebegrensning-modus. For eurosonen er ikke tapene av gresk mislighold noe stort problem. Vi er godt strukturert, sier hun ifølge The Guardian.

Likevel la hun til at hun håper det greske folket stemmer for en fornyet avtale mellom Hellas og EU når det går til valgurnene søndag 5. juli.

Dersom euroen feiler, vil Europa feile. Derfor må vi sloss for disse prinsippene vi har diskutert de siste dagen. Vi kunne kanskje satt dem til side for en liten periode, og kanskje sagt at vi gir oss. Men jeg er sikker på at vi da på mellomlang og lang sikt til ta skade om vi gjør dette, sier Merkel til Bloomberg.

Når det er sagt mente ikke Merkel at det bør legges press på det greske folket til å si «ja» til en ny avtale.

Dette er noe den greske befolkningen må finne ut av selv.

mer på link
falitt
10:59
30.06.2015
#21611

oldnick:
Ikke så bisarrt akkurat det.

""The Greek government will make use of all our legal rights," said the finance minister, Yanis Varoufakis.
"We are taking advice and will certainly consider an injunction at the European Court of Justice. The EU treaties make no provision for euro exit and we refuse to accept it. Our membership is not negotiable,"


Mange har hevdet akkurat det i lang tid. Nå er vel dette kanskje mer et ledd i "forhandlingene" man fremdeles driver. Hellas ønsker jo flere samtaler, enten det blir ja eller nei på søndag.

EU burde selv vurdere rettsak mot Goldman Sachs som "jukset" Hellas inn i Euroen. GS er vel noen milliarder nå ?
falitt
11:46
30.06.2015
#21612

Fra Guardian:
Last-minute attempts to break deadlock - reports

There seem to be some frantic last-minute efforts to get a deal together before tonight's deadline, despite how unlikely that may have seemed earlier. Helena Smith reports:

The possibility of a solution still being found to break the deadlock was highlighted this morning when a senior government official let slip that Greece's payment of ?1.6bn in outstanding loans to the IMF should still not be ruled out.

---
Default blir en ny situasjon, så nå jobber man altså intenst med en "vri" som gir litt pusterom. Frankrike jobber hardt med dette. Men, momentet, med run på bankene, gjør at man trenger enda mer finansiell støtte, og sannsynligvis kraftig gjeldslette før det hjelper. Det blir rett og slett "dyrere" og vanskeligere dag for dag.

Endret 30.06.2015 11:46 av falitt
LinPiao
12:03
30.06.2015
#2213

Alexander Tsipras vil kanskje godta det siste tilbudet likevel. Grunnen skal være at han ikke liker utviklingen hos de greske bankene. Problemet er vel at han kan snu en gang til hvis bankene får mer penger fra Frankfurt.
falitt
12:40
30.06.2015
#21614

A member state's exit from #EMU without a parallel withdrawal from the EU, would be legally inconceivable
---
Dette ifølge denne Legal Working Paper Series, reflection fra Den europeiske sentralbank.
Beins
13:25
30.06.2015
#7388

Spørsmålet nå er om Tsipras i det hele tatt kan inngå en avtale som passer med troikaens krav - gitt hans bastante og militante retorikk mot de påståtte utpresserne. Hellas har murt seg selv inne bak steinhard språkbruk, og det virker rart om Tsipras kan bøye av.

"Dersom Hellas trer ut av eurosamarbeidet og gjeninnfører drachmene vil grekernes kjøpekraft reduseres med 40 prosent, mener flere analytikere.

Artikkel av: Helene Kleppe (Hegnar.no - 30.6.15 10:35)

- I første omgang vil vi se et massivt salgspress, et fall på tretti til førti prosent mot dollaren, sier Neil Jones, salgssjef for hedgefonds i Mizuho Bank i London, til Bloomberg.

Flere andre analytikere uttaler at en depresiering på om lag førti prosent mot dollaren er et sannsynlig scenario."

Nå må nok 40% reduksjon i kjøpekraft regnes overfor importvarer - ikke egenproduserte. Men Hellas er en stor importør av industriprodukter og energi.


Har troikaen noen bein som kan lette stemningen i siste runde - eks dempe kravet til overskudd på statsbudsjettet eller noe på pensjoner?

Kommunister og venstresosialister har og en egen evne til å undervurdere økonomiske utfordringer og overvurdere egne muligheter.

Ta Rødt som eksempel: Slutt på oljeaktiviteten, 6-timers dag med full lønnskompensasjon, gratis barnehage til alle. Rimelige kommunale boliger til alle trengende. Økt innvandring osv osv.

Regnskapet går overhodet ikke opp - de leker politikk.

Endret 30.06.2015 13:32 av Beins
olejoerg
14:24
30.06.2015
#4840

Jeg skjønner ikke grekerne lenger. Man snakker om muligheten for rettslige skritt i tilfelle av en "Grexit". Da henger ikke jeg med lenger, hvis det er et reelt juridisk problem trenger ikke EU insistere på det. Det holder lenge å strupe kapitalen så blir det opp til Hellas.
Jeg liker ikke retorikken, det ligner til forveksling desperasjon.
falitt
15:34
30.06.2015
#21615

beins:
Det blir litt komisk å kalle det greske opprøret et sosialistisk opprør.
Da kan du like gjerne kalle Stiglitz og Krugmann sosialister. De begge har slaktet troikaens politikk ovenfor Hellas.

Where did the Greek bailout money go?

"Only a small fraction of the ?240bn (170bn) total bailout money Greece received in 2010 and 2012 found its way into the government's coffers to soften the blow of the 2008 financial crash and fund reform programmes."

Private bond-holdere måtte skrive ned 100 milliarder Euro. For å få til dette brukte man 34 milliarder Euro i "various sweeteners" for å få avtalen i havn. De 34 milliardene ble puttet på Hellas gjeld. Netto fikk man altså 66 milliarder write down, men man må huske på at mye av gjelden var til greske pensjonsfond, så det var grekerne selv som tok de største tapene.

Mesteparten av pengene ble brukt til å redde banker utenfor Hellas og i Hellas fra default. Så bailouten kan like gjerne betraktes som mer av det som fulgte 2008, en bailout av skakk-kjørte banker og finansinstitusjoner.
Beins
17:29
30.06.2015
#7389

falitt

Jeg snakker om regjeringspartiet Syriza som består av kommunister, venstresosialister og miljøvernere.

Opprøret i Hellas kjenner jeg ikke så mye til. Stiglitz og Krugman er keynesianere - de er mot troikaens politikk, men deler langt fra Syrizas grunnsyn.

Problemet for de to økonomene er at de er for ivrige til å dele ut andres (Nord-Europernes) penger. Og de forstår ikke hvordan dette vil påvirke øst-europerne som har spinket og spart for å holde Maastrict-kriteriene.
olejoerg
17:48
30.06.2015
#4841

Det både Hellas og andre har undervurdert er øvrige EU-lands vilje til å tilgi og betale. Det som skjer burde ikke komme som noen overraskelse, man burde huske at det var til dels stor motstand i spesielt Tyskland mot å "ta regningen" etter finanskrisen. Nå vet vi jo alle at Tyskland aldri tok noen regning, de forskutterte i utgangspunktet bare og kommer nok veldig greit ut av det. Men det var ikke slik vanlige tyskere så på det den gangen og det er ikke sånn de ser på det nå. Deres syn er at noen land har levd uansvarlig langt over evne og nå krever at andre skal betale regningen. Tyske politikere med Merkel i spissen vet utmerket godt at de ikke har støtte i egen befolkning for å være ettergivende mot Hellas. Det samme gjelder til og med andre gjeldsrammede økonomier som har fulgt reglene og tatt et tak, heller ikke de støtter Hellas i det som nå skjer.

Når du ikke har hverken venner eller allierte er det en umulighet å presse EU. Da må man enten gjøre det beste ut av det man får eller ta konsekvensen og klare seg selv. Hvis ikke andre vil fortsette å ta regningen slik at du kan fortsette i samme spor som før så blir det vanskelig.

Regjeringen i Hellas har etter min mening ikke opptrådt på en måte som gir noen som helst grunn til å stole på dem. For dem har dette vært et ideologisk spill de regnet med å vinne, når da scriptet ikke går som planlagt gikk de over til å rope enda høyere og komme enda mer i opposisjon til sin potensielle samarbeidspartner. Midt oppe i all politikken og ideologien ser de ut til å ha glemt at konsekvensene av det de gjør faktisk rammer vanlige mennesker. Syriza har ikke klart å skape forståelse hos et betydelig antall mennesker for deres ideologi og det de bedriver utenfor Hellas sine grenser. Og uten den forståelsen og sympatien så møter de veggen.
Beins
19:40
30.06.2015
#7390

Nobelprisvinnerne i økonomi har delte meninger. Christopher Pissarides anbefaler folk å stemme et klart Ja til avtale. Alternativet er grexit og dypere krise

In an extensive interview with DW, he called upon Greeks to vote 'yes' in the upcoming referendum. "I would vote yes and I would encourage everyone that I can to vote yes, because a no-vote would be a complete dead end which would lead eventually to a Grexit."

More recession

Pissarides argued that with a no-vote he could not see how Athens could remain in the euro and get liquidity from the European Central Bank to get the economy moving again. "Greece would be going backwards and backwards into more recession."
He also voiced deep frustration with the Syriza-controlled Greek government's handling of economic affairs. "And I have to confess now that I see the whole development of Greek economic policy since the election of Syriza in January, it's really one long story of economic mismanagement."

Deutche WELLE
LinPiao
20:20
30.06.2015
#2214

60 prosent av grekerne vil stemme JA på søndag , i følge en måling i The Telegraph. Da trekker Tsipras seg og en ny regjering kan da ordne på bakgrunn av EUs siste forslag. Etterhvert blir vel gjeldsslette aktuelt, men det forutsetter forhandlinger mellom seriøse partnere som har tillit til hverandre.
safman
20:46
30.06.2015
#1861

Dette går jo som ventet.

Grekerne er blakke og hverken vil eller kan betale. De kan ikke fordi de ikke vil ha de nødvendige lånene som de er tilbudt. Men det er klart at gjelda som de har må de betale siden.

Problemet er at det er ikke utsikt til at de noen gang kan betale lånene. Russerne ordnet problemet med manglende betaling av gass fra russerne. Russerne tok over hele gasselskapet, - som de senere har solgt ut i biter. Tilsvarende kan skje nå også. Kreditorene tar over eiendommer etc og selger disse.

Men først skal det til sirkus, mye sirkus. Min gjetting på at de blir i euro er 70% , - som betyr at det er 30% sjanse for at de må gå tilbake til drakmer. Rettssak mot tyskerne og ESB tror jeg ikke på. Men det er vel klart at vinneren i dette valutaspillet er Angela Merkel.

Vi studerte den nåværende utviklingen da jeg gikk på handelshøyskolen i København fr 40 år siden. Vi fikk helt rett. Med egne valutaer kan man devaluere seg ut av en krise. Med felles valuta må det sendes penger fra rike stater til fattig. Og det vil man ikke uten syting og klaging. Vi var fremsynte i København, men vi var jo ikke politikere. Systemet med Euro er laget av politikeres drømmer.

Endret 30.06.2015 20:51 av safman
skipper*
21:30
30.06.2015
#11486

safman
Synd at ikke noen av dine medstudenter ble politikere.
Men du har sikkert helt rett, grekerne er stein blakke og all fornuft tilsier da at en ikke må påta seg mer gjeld...

Så Drakmer er antagelig tingen for grekerne så får de leve med det, det kan jo bli et " eldorado" for turister som så betaler med utenlandsk valuta. Hellas kan bli billigere enn Thailand ..

Intet galt for at det ikke er godt for noe..

Skipsrederne har pengene i Sveits ... så vi får se hva som skjer..

Endret 30.06.2015 21:30 av skipper*
Varsling på tema     Varsling på stikkord
StockTalk er en tjeneste levert av Kreateam Consult AS. Orgnr. 911 839 806 MVA
Adresse: Postboks 39 Holmlia, 1201 Oslo. Email: st@stocktalk.no Tlf. 40 07 31 70
Kontakt oss | Hjelp | Regler | Sett som startside | Legg til favoritter