Du er her: Forside > In the pit - Oslo Børs > Element (tidl. Intex Resources)
Element (tidl. Intex Resources)
agarmo
09:21 19.08.2013
#138

Intex Resources har leid inn Société Générale Corporate & Investment Banking som rådgiver.


(HegnarOnline - 19.8.13 08:55)


Intex Resources har leid inn Société Générale Corporate & Investment Banking som rådgiver for salget av Mindoro Nickel-prosjektet, opplyses det i en melding.

Selskapet har tidligere meldt at de jobber med salg av hele eller deler av prosjektet.
agarmo
19:21 11.09.2013
#139

Intex vant frem i filippinsk rett
Fått medhold i at kravet om salg av Intex avvises.
NYHETERAsgeir Nilsen - StockLink iMarkedet
Pub. 11.09.2013 10:14, Oppd. 11.09.2013 10:15
Gruveselskapet Intex Resources er blitt informert om at selskapet har blitt gitt medhold i en filippinsk ankedomstol i saken hvor det filippinske børsnoterte selskapet Atok-Big Wedge krevde et salg av Intex til Atok.
Intex har dermed fått medhold i at kravet avvises. Det opplyses i en børsmelding.
I en tidligere regional rettsrunde fikk ikke Intex medhold i at kravet skulle avvises. Atok har fortsatt muligheten til å anke til høyesterett eller prøve saken på nytt i regional rett.
- Intex vil derfor fortsette å arbeide for å løse disputten og har etablert en dialog med Atok-Big Wedge, skriver Intex i meldingen.
Akilles
14:16 19.09.2013
#5732

Intex Resources' styreleder Jan Vestrum går av med umiddelbar virkning.

Christian L. Holst er valgt til ny styreleder.
----------------------------------

Intern krangel? Hva nå?
Er det for å spare penger?

Endret 19.09.2013 14:32 av Akilles
You never know
08:17 30.09.2013
#4404

ITX: ITX - SOLUTION OF THE LEGAL DISPUTE WITH ATOK-BIG WEDGE

08:00
Intex Resources ASA has approved a negotiated
Compromise Agreement resolving and extinguishing the
claim raised by Atok-Big Wedge in their court case
from November 2010. A final and legal settlement
procedure with Atok-Big Wedge and the Philippine
court is expected to commence this week.

In November 2010, Atok-Big Wedge Co. claimed that
there was a completed agreement for the sale of
shares in Intex Resources AS (which owns the Mindoro
Nickel project), on terms never accepted by the
Company. The Company was and is of the opinion that
the claim is without legal basis. However, the
Company is of the view that the Compromise Agreement
will allow the Company to focus even further on the
realization of Mindoro Nickel. It is expected that
the Compromise Agreement will increase the
attractiveness for investors as it contributes to de-
risking of the Mindoro Nickel project and for Intex
Resources ASA.

The on-going realization for the Mindoro Nickel
project is coordinated by the Companys financial
adviser Societe Generale Corporate & Investment
Banking in close cooperation with the senior
management and Board of the Company.

The Compromise Agreement includes a formal process
with the Philippine court as well as with Atok-Big
Wedges Executive Committee. This process is expected
to commence this week, and the Company will in due
course announce the completion of these formalities.

As part of the Compromise Agreement, Intex Resources
ASA will pay Atok-Bid Wedge Co an undisclosed
amount. The amount will not have any material effect
on the consolidated income statement for Intex
Resources ASA.Oslo, 30 September 2013
Akilles
13:07 02.10.2013
#5744

Er det produksjonen av søtpoteter som har sviktet i år?

Hva vil de nå begynne med?
Akilles
10:23 03.10.2013
#5746

Konsporasjonsteori: Jan Vestrum har etter at han fikk sparken skiftet side (det har han gjort før også).

Nå arbeider han for en av kjøperne av Mindoro Nickel og prøver så godt han kan å få kursen ned til fordel for sine nye "venner". .

Dersom det er det som foregår her så vil det komme et tilbud raskt og lavt, før Société Générale Corporate & Investment Banking får tid til å finne en kjøper. Det haster for Vestrum..

Jeg har kjøpt..

Endret 03.10.2013 10:24 av Akilles
siggen84_
20:25 03.10.2013
#97

jeg har også kjøpt. 50k aksjer til 2,375. Selv om ikke produksjon eller salg blir gjennomført (det har jo en tendens til å ta svært lang tid i dette selskapet) så holder det med optimisme. Jeg er ganske sikker på at optimismen om ikke annet vil sende kursen opp igjen til nye/gamle høyder innen et par år ;) Sist jeg var inne i denne fikk jeg +70% på et par mnd. Nedsiden må jo være begrenset fra dette nivået med fotsatt en del cash 70 mill. 10% aksjer i eget selskap og null gjeld..

siggen
highlander
09:57 04.10.2013
#3394

Re. Akilles #5746

Mulig at konspirasjonsteorien din har noe for seg.

Pga put-opsjonen har Vestrum ingen nedside her, og driter i hvordan det går med både selskapet og aksjonærene. Jeg er helt sikker på at han innløser put-opsjonen for å kvitte seg med gjelda si. Hvis han er jhala på HO, noe han sannsynligvis er fordi bokstavene i nicket stemmer med forbokstavene i hans + fruens + ungenes navn, er det påfallende å se på hvordan han etter salget (av 500.000 aksjer) begynte å bruke negative argumenter, for eksempel hadde nikkelprisen ingen betydning i juli (da han som kjent var positiv til aksjen), mens den nå trekkes frem som stor risikofaktor, enda nikkelprisen på et tidspunkt i juli var lavere enn nå. For en gruve som har potensiale til mer enn 100 års drift, samt utvinning av flere lønnsomme metaller enn nikkel, betyr ikke kortsiktige svingninger i nikkelprisen så mye, selv om det selvsagt kan ha betydning i forhold til prisen som kan oppnås ved avhendelse av prosjektet på nåværende tidspunkt.

Nåværende ledelse har gjort det meste riktig. Société Générale Corporate & Investment Banking vil helt sikkert gjøre en mye bedre jobb i forhold til realisasjon av prosjektet enn det Vestrum noensinne har vært i nærheten av, og det for en brøkdel av honoraret han har tatt. Vestrum har dessuten vært en pest og en plage for selskapet, fordi seriøse investorer og meglerhus har skygget banen nettopp på grunn av ham.

På HO er det noen skribenter som sammenligner ITX og NAUR. Det blir for dumt, ettersom NAUR både var og er begjeldet, mens ITX er helt gjeldfritt - og dessuten har mer enn nok penger til å holde det gående til begynnelsen av 2015 (i hvert fall nå som de er kvitt pengesluket Vestrum).

Intex har verdier for flere milliarder kroner i bakken, og skal ikke starte gruven, men selge prosjektet til noen som ser potensialet. ITX er i skrivende stund kapitalisert til usle 222 millioner kroner.

Aksjonærbrevet sendt ut 30. september inneholder en del interessant informasjon. Der begrunnes det blant annet hvorfor Vestrum måtte gå: i løpet av 2,5 år med høy konsulentlønn hadde han ikke oppnådd konkrete resultater, og det var ikke ønskelig å la ham fortsette med dette. Videre fremholdes det at selskapet nå (etter Vestrums avgang) er inne i en mer ryddig prosess uten skjulte agendaer. Det vises til at det arbeides mer strukturert og målrettet enn før, herunder er selskapet nå i en bedre posisjon enn før til å nå hovedmålet, nemlig realisasjon/salg av Mindoro. Realiseringsprosessen fortsetter med hjelp av Société Générale som finansiell rådgiver og koordinator. I tillegg til Atok-Big Wedge, som det er inngått et kompromiss med, og MCC8, er det dialog med flere tunge industrielle aktører både innenfor og utenfor Asia, uten at disse kan navngis på nåværende tidspunkt. Sannsynligheten taler for at det bør oppnås en avtale i god tid før utløpet av 2014, og se ikke bort fra at prisen kan bli mye høyere enn dagens kapitalisering av selskapet.

Lykke til!

Endret 04.10.2013 10:01 av highlander
delta
10:09 04.10.2013
#20707

NAUR var egentlig en historie om sviktende kalkyler på tross av foreliggende PEA og DFS. Kalkylene (CapEx og OpEx) ble bare verre og verre etter om tiden skred frem, og prosjektene burde aldri blitt utbygget. Det er vel flere juniors som har vært gjennom lignende løp. Hvordan kan man vite om kalkylene for Mindoro holder vann og at utbygging kan være lønnsom i lys av dette? En evt. kjøper av Mindoro fra ITX må jo være overbevist om meget god lønnsomhet før de vurderer utbygging.

Endret 04.10.2013 10:10 av delta
highlander
10:18 04.10.2013
#3396

Re. delta #20707

Som sagt skal ITX i motsetning til NAUR ikke starte gruven, men selge den. Selskapet vil dermed slippe evt forsinkelser og kostnadsoverskridelser. For øvrig er kostnadsnivået mye lavere på Fillipinene enn i Skandinavia. De analysene og kalkylene som foreligger så langt (spesielt i forhold til de andre metallene enn nikkel) tyder på at gruven vil bli svært lønnsom.
delta
10:30 04.10.2013
#20708

Poenget mitt var ikke hva ITX skal gjøre, men hva evt. kjøper av Mindoro skal gjøre og om de kan finne prosjektet lønnsomt og utbyggbart. På det her stadiet viste NAURs kalkyler sterk lønnsomhet. I NAURs tilfelle ble vel Capex rundt 3x og OpEx mer enn 2x anslagene fra PEA i 2009. Vil ITX da finne noen som kan være interessert i å ta prosjektet videre?

Endret 04.10.2013 10:49 av delta
OldNick
19:13 04.10.2013
#15078

Problemet for Intex, og andre Ni-prosjekter her på berget, er at verden (og Ni-industrien) ikke trenger mer Ni-produksjon, hverken nå eller de nærmeste årene.

Ni-markedet har et strukturelt overskudd med massiv lageroppbygning, og slik har det vært i flere år nå, som disse chartene illustrerer.

Årsaken er flersidig, men følgende faktorer er dominerende:

- Å produsere Ni er vanskelig og prosjektene er kompliserte å bygge og drive, og utviklingstiden er lang (sammenlignet med andre metall som Cu, Al, Zn, Au etc.)

- Industrien greide ikke å ekspandere raskt nok da Kina-boomen var på vei på midten av forrige 10-år. Det førte til en pris-boom (>$50k/tonn) som ble ødeleggende.

- Da hadde de store Ni-selskapene flere prosjekt på vei, men få var i posisjon til å produsere. Kineserne derimot lanserte et nytt produkt - Nickel Pig Iron (NPI), et urent ferro-nickel (FeNi) produsert i råjerns-anlegg som de hadde mange av (og som var tatt ut av råjern-produksjon).

- Denne produksjonen kom igang i 2006-07, og har de siste 5 år vokst med hele 45%/a

- NPI-industrien "reddet" Ni-markedet i 2007/08, men nå begynner den å bli en byrde for produksjon av tradisjonell Ni, 99%+ Ni (rent) og FeNi.

- Uansett, kineserne elsket denne suksessen, og bygde ut i rekordfart, de senere årene intergrert i de store stålkonsernene.

- NPI var i begynnelsen high-cost Ni (>$10/lb Ni cash cost, dvs. marginal-produksjon som man regnet med skulle stenge ned i konjunkturbunner). Det ser man bare delvis.

- Nå er NPI cash cost ca. $6-8/lb Ni, og ligger ikke høyest på industriens cost kurve.

- Nå stenges ikke nok NPI-produksjon ned, ei heller stenger tradisjonelle gruver, det har ført til det strukturelle overskuddet.

- Noen forhold vedr. NPI: Produktet er forurent til annet enn syrefast stål (SS) produksjon (vi kaller det oftest rustfritt), men man må tilsette annen Ni (ofte skrap-Ni) for å få riktig kvalitet på ferdig SS.

- NPI-produksjon (fortsatt hovedsaklig i Kina) er basert på import av lateritt-malm, det meste fra Indonesia.

- Indonesia vedtok for 2 år siden å legge eksportforbud på lateritt-malm (under noen forutsetninger). Esportforbudet skulle tre i kraft i 2014. Begrunnelsen var at myndighetene ønsket å tvinge industrien til å bygge videreforedlingsanlegg i Indonesia for å øke verdiskapningen. Motivene var begrunnede, nå er industriens spørsmål: Vil de gjennomføre forbudet? Hvis de gjør det, får markedet et sjokk som de aldri før har fått.

- NPI-kapasiteten WW er nå nesten 500k tonn/a, og utgjør nesten 30% av et Ni-marked på 1.7 mill tonn.

- Fremover ser det dog litt lysere ut om man har en horisont på 5år+

- Markedet vokser fortsatt med 4%+, med FeNi på 5%+

- Disse store prosjektene tradisjonelle anlegg (hovedsaklig lateritt, HPAL, FeNi) som settes igang i disse årene vil gi et tilskudd på produksjonssiden på over 300k tonn/a.

- Problemet med investeringene i Ni-industrien er at de (ex NPI samt noe andre enkelteksempler) er massivt ulønnsomme. Det har vært en overinvestering som er nesten uten like i gruveindustrien, og svært få av dem gir noe lønnsomhet, de ville trenge >>$10/lb Ni for å gi en anstendig avkastning.

- Utsiktene fremover med de ekstremt høye Ni-lagrene og en forventet boom i supply er meget svake. Det vil ta minst 5 år å spise opp dette overskuddet om det ikke blir massive nedstengninger (noe det ikke ser ut til å bli).

- Utover det perspektivet kan det bli en massiv Ni-boom, da det ikke ser ut til at det er vilje til å lansere nye, store prosjekter på dette tidspunktet.

Endret 04.10.2013 19:17 av OldNick
delta
19:31 04.10.2013
#20709

OldNick
Har du oppfatning av om utbygging av Mindoro kan være et lønnsomt prosjekt som industrien burde være interessert i å realisere?
joergen
14:50 05.10.2013
#4349

Fin gjennomgang, OldNick
Den inspirerte meg til å lage en side som viser historisk nikkelpris vs. LME lagerbeholdning. Klikk her

Chartene er hentet fra www.infomine.com/investment/nickel/
joergen
17:23 05.10.2013
#4350

Interessant er også "review of China Nickel Pig Iron statistics" presentasjonen far 1. oktober, se: INSG Presentations.

Pig Iron produksjon skal være svært forurensende, så jeg forstår ikke at kineserne skal få lov til å produsere produktet i Indonesia.
Asia stainless steel mills to benefit from Chinese nickel-pig-iron from Indonesia

Endret 05.10.2013 17:23 av joergen
Akilles
10:21 06.10.2013
#5747

Før eller siden så vil vel dette ende med massiv nedstengning? Men vil prisene på nikkel forsette å falle?

Vi får håpe at de får solgt ITX før pengene tar slutt.

joergen
12:07 06.10.2013
#4351

Så lenge lateritt malm tillates eksportert vil enhver liten Ni prisstigning medføre at nedstengte NPI (Nickel Pig Iron) anlegg igangsettes. Dermed vil de med høyest kostnad slite i lang tid.
De som evt. kjøper Mindoro Nickel vil ikke begynne produksjon før om seks år. Mye kan ha endret seg innen den tid og de som tror på et bedret marked snuser ganske sikkert rundt. Ved direkt salg vil prisen for Mindoro ha sammenheng med Intex børskursen. Kanskje ventes det til selskapet blør enda mer, med en risiko at flere kommer på banen. En budkrig i nær fremtid hadde vært fantastisk - det er lov å håpe.
Tidl admin Erlend Grimstad hevder fortsatt at Mindoro er at kjempeprosjekt, og at timingen for salg var feil i 2010. SG gir visse forhåpninger ;)
dr. Stockman
10:16 07.10.2013
#16472

Spørsmålet blir om produsentene har evnen til å tenke langsiktig, eller om de blir tatt på senga enda en gang - med prisgalopp som følge. Det faller nok vanskelig for alle type aktører å gå mot psykologien i markedet. Mindoro har for øvrig fordeler som gjør at man bør stille forrest i køen.
OldNick
18:12 07.10.2013
#15080

re. delta #20709,

svaret på spørsmålet ditt er nei.
Jeg har aldri eid en ITX-aksje, har ei heller planer om å gå til innkjøp av noen.
Det jeg skrev er en røff tilstandsbeskrivelse av industrien og markedet pr. idag. Og som du ser, ble den supplert av joergen.

Etterat International Nickel måtte droppe sin "producer price" på begynnelsen av 1980-tallet og nikkel begynte handelen på LME, har industrien aldri greid å kontrollere supplysiden slik at dette markedet ble ekstremt volatilt, og overproduksjonen har gjennomgående vært strukturell og lønnsomheten dertil ikke-tilstede.

At en god del ny nikkelproduksjonskapasitet siden 1950+ har vært statskontrollert/eid, har ikke hjulpet. Disse hadde meget høy toleranse for økonomisk tap, da driften var "samfunnsbærende" og subsidiert.

Så kom boom'en med Kina's industrialisering, og et håp for industrien om en lengre periode med høye priser og god lønnsomhet.

Og den første delen så lovende ut, med en vekst i etterspørselen fra Kina i de første årene nærmere 50% pa, nå mer moderat med ca. 10% pa (og slik har Kina stått for nesten hele etterspørselsøkningen i verden etter Ni siden 2000).

I det industrien har gjort sin teknologiutvikling for å ta mer lavgehaltige lateritter i bruk, så snur en ny/gammel "teknologirevolusjon" (NPI) opp-ned på markedet og løser ubalansen som kineserne så med lite blide øyne på.

Først var det "uavhengige" selskapeer som så muligheten:

- I Kina ble alle masovner og el.smelteovner til råjern under en viss størrelse beordret stoppet av myndighetene og ble stående ubrukte (tror det var ca. 2005, begrunnelse effektivitet og nærmiljø)
- ved laterittgruver i Indonesia, Phillippinene og andre land hadde store lagre av "lavgehaltig malm" som FeNi-smelteverkene i Japan (og andre land) ikke kunne bruke.

Ved å koble disse sammen logistisk, var konseptet et faktum.

I de senere år har de store, integrerte stålverkene i Kina stått for nyinvesteringene. Pga. størrelse, logistikk og organisering, har disse mye lavere opex enn de uavhengige greide i begynnelsen. Derfor har nisjen arbeidet seg fra toppen av industriens kost-kurve ned mot 50% kvartilen.

Når man i tillegg ser at investeringskostnadene er en brøkdel av de nyeste HPAL-anleggene, så er konklusjone klar.

- NPI utkonkurrerer HPAL-teknologien for limonitt-malm (en type lateritt).

Det er en forskjell.

- NPI driver ikke med malm som inneholder 1.2-1.5% Ni, den krever ca. 1.6-2% Ni, dvs. en blanding av limonitt og saprolitt. Ved lavere gehalt, øker enhetskost (Opex/lb Ni)

Referansen fra INSG (joergen) viste en del interessant info.

Kina's ressurindustri en en "blandet affære".
Den består av noen store, statseide/kontrollerte kolosser (stålindustri, gruver etc.), men ved siden av en vrimmel av små, mellomstore og store, uavhengige selskaper. I tillegg har har de den statlige planleggingskomiteen (NDRC)som har etablert "strategiske lager".

De har i perioder med "svake priser" kjøpt strategiske ressurser på markedet for å bygge disse lagrene.

Slide 11, 13 og 15 illustrerer godt hvordan de opererer.

Da finanskrisen var på sitt mest intense (våren 2009), ser vi importen av både FeNi, ren Ni og Ni-skrap tar av til himmels.

Mens vesten var skremt og "gjorde i buksen" (ca. 40-50% av etterspørselen forsvant, og Ni-prisen var ned mot $4), opererte denne kommisjonen rasjonelt og tok fordel av situasjonen og kjøpte inn ekstra tonnager billig. Ingen andre gjorde det.

Reuters-artikkelen til joergen indikerer at indonesiske myndigheter ikke er for ortodokse i spørsmålet om importforbud.

Løsningen vil nok bli en mix av:

- noe eksporttillatelse for selskaper som begynner å investere i indonesiske smelteverk, kombinert med
- eksportavgifter
- Eksportforbud for andre som ikke kan (eller vil, det er mange små selskaper her)

Endret 07.10.2013 18:13 av OldNick
OldNick
18:13 07.10.2013
#15081

Alle disse utfordringene for Ni-industrien har ført til at 2 av de største Ni-produsentene har lagt hele/deler av selskapene ut for salg.

Både BHP (Ni-west, gamle WMC) og VALE (Vale Inco) ønsker å kvitte seg med nikkel-divisjonene.

Begrunnelsen er likelydende: økonomi.

Årsakene er forskjellige:

- VALE har villedet gamle INCO, de hadde nok ikke peiling på hva det innebar å lede og drive et komplekst metallurgisk selskap som INCO, og det har ført til en lang rekke feilinvesteringer (som dog var på gang før Vale kom inn, men de tok avgjørelsene)

- BHP kjøpte WMC i 2005 som en "hvit ridder" for å hindre Xstrata å få kontroll med WMC. (Xstrata gikk deretter etter Noranda/Falconbridge som de lykkes med i 2006). BHP har ikke satset særlig på å utvikle nye gruver i vest-Australia. De gjorde en $4 mrd. investering i HPAL-prosjektet Raventhorpe, som de ikke lykkedes med teknisk og senere avskrev og solgte til First Quantum for en liten brøkdel av investeringen.

Nå ser vi endelig en liten bevegelse i Ni-industrien.

2 selskaper har annonsert midlertig stans i sine operasjoner.

Nickel production cuts to remove around 33,000t from market in 2014

Greta Bourke
Oct. 4, 2013

Two significant production cuts were announced in the nickel market in the past week which will signify around 33,000t of lost production in 2014.

Brazil's Votorantim Metais announced it is temporarily halting operations at its Fortaleza de Minas nickel plant due to the current unfavorable market scenario.

The decision stems from the "significant imbalance between supply and global demand, which resulted in a significant drop in metal prices and caused an economic-financial imbalance at the nickel unit," the company said.

Production at the facility, which has capacity of 18,000t/y, will stop in November this year.

The closure also impacts Australia-based Mirabela Nickel (TSX: MNB, ASX; MBN) which had a sales agreement with Votorantim to process half of its nickel concentrates production in the country.

Next up came global commodities giant Glencore Xstrata (LSE: GLEN) which said it was temporarily closing its Falcondo nickel mine in the Dominican Republic.

Falcondo produced 15,186t of nickel contained in ferronickel in 2012.

Barclays Capital is expecting further announcements of nickel closures once there is more clarity surrounding an Indonesian ore export ban in January next year.

The nickel production cuts are "significant" considering that there is an 86,000t surplus projected for 2014 (pre-cut announcement), Barclays said in a note.

"The timing of the production cut announcements are somewhat surprising given there remains a clear risk that the Indonesian ore export ban causes a significant disruption to the nickel market early next year with subsequent bullish price effects," the bank said.

Mer på link
Ilumini
01:22 08.10.2013
#60

Men du eier en mengde short aksjer....?
tomtank
07:09 08.10.2013
#1551

ST skulle hatt flere oldnicks.

Takk for gode innlegg.
delta
10:04 08.10.2013
#20712

Enig med tomtank. Takk for fyldig og meget informativ omtale.

Endret 08.10.2013 10:04 av delta
joergen
12:27 08.10.2013
#4352

Tilbakemelding på fredagens OldNick innlegg fra en som befant seg i London på LME konferanse, var at inneholdet samsvarte med konsensus blant deltagerne.

Endret 08.10.2013 12:27 av joergen
Akilles
15:05 08.10.2013
#5749

Jeg tror vi er i bunnen av en trend eller nær bunnen. Reduksjonen av produksjonskapasiteten har startet og da er det vel kjøp for de langsiktige?
Varsling på tema     Varsling på stikkord
StockTalk er en tjeneste levert av Kreateam Consult AS. Orgnr. 911 839 806 MVA
Adresse: Postboks 39 Holmlia, 1201 Oslo. Email: st@stocktalk.no Tlf. 40 07 31 70
Kontakt oss | Hjelp | Regler | Sett som startside | Legg til favoritter