Du er her: Forside > In the pit - Oslo Børs > Sjømat på Oslo Børs (3)
Sjømat på Oslo Børs (3)
chateau
15.12.2017 10:24
#8062

MHG:LIGGER BEST AN TIL Å KJØPE NORTHERN HARVEST -UNDERCURRENT NEWS
Oslo (TDN Direkt): Marine Harvest ligger best an til å kjøpe det kanadiske oppdrettsselskapet Northern Harvest Sea Farms, sier kilder til Undercurrent News, skriver sjømatnettstedet torsdag kveld.

Fristen for andre runde med bud på selskapet utløp forrige uke, og Marine Harvest sies å kjempe aggressivt om å sikre seg oppdrettsselskapet og tilgang til stamfiskproduksjon på Newfoundland ved Canadas østkyst.

Marine Harvest sies å være et av tre-fire selskaper som har lagt inn bud i andre runde, ifølge kildene. Det vinnende budet kan bli annonsert i løpet av de nærmeste dagene, og målet er en beslutning før nyttår.

Cooke Aquaculture, som tidligere skal ha ligget best an i kampen om å kjøpe selskapet skal ikke ha tatt del i budgivingen.

En av kildene sier til Undercurrent News at avtalen kan bære eller briste Marine Harvests ekspansjonsplaner på østkysten.

-For Marine Harvest-ledelsen er presset ekstremt, ettersom de trenger å sikre tilgang til Newfoundland-stamfisken, sier kilden.

Undercurrent News skrev i september at både Northern Harvest Sea Farms og amerikanske North Coast Seafoods var til salgs og at flere norske sjømatselskaper var interessert. North Coast Seafoods eier 50 prosent av Northern Harvest Sea Farms.

Nå meldes det at North Coast Seafoods ikke lenger er til salgs, ifølge nettstedets kilder, og dette selskapet skal nå bli håndtert av DNBs corporate finance-avdeling, som ikke skal ville selge selskapene som en pakke.

Lerøy Seafood Group og Cermaq Group ble nevnt som interesserte i september, men det er ifølge nettstedet uklart om de har lagt inn bud i andre runde.

Northern Harvest Sea Farms produserer rundt 20.000 tonn laks hvert år
Stockamateur
20.12.2017 11:10
#12239

Syntes det lukta råtten sjømat i går og la inn en auto stopp-loss i GSF rett under 70. Det tok ikke lang tid i dag tidlig før den ble trigget... Men jeg er litt irritert på meg selv over at jeg ikke solgte 14/12.
Provence
21.12.2017 10:52
#9902

Finansavisen 21.12.2017

Norge på billigsalg ? Ikke noe her er publisert mht. oppkjøp og kroner men sannsynligvis har vi noen slitere her som nå selger. For det er ikke sånn at norske investorer skal likebehandles vs. utenlandske investorer. Var det noen som noe om formuesskatt ? Man har alle odds mot seg som norsk investor og langsiktighet og eierskap.

Selger vekstmaskin

SJØMAT:Fiskeforedlingsbedriften Optimar har på to år økt omsetningen med 150 prosent. Nå selger gründerne og Credo Partners til en tysk PE-gigant.

Christopher I. Sandøy


– Vi ser på dette som veldig positivt. Haniel er en finansiell eier, men tenker industrielt. Og så er de jo tyske, så de drar med seg en del struktur og industritenkning.

Det sier Håvard Sætre, konsernsjef i fiskeforedlingsbedriften Optimar. Han er deleier i selskapet, men sammen med de øvrige aksjonærene – deriblant PE-selskapet Credo Partners, som kom inn på eiersiden i 2012 – selger han nå aksjene sine til den tyske PE-giganten Haniel.

Optimar har opplevd en voldsom omsetningsvekst de seneste årene, og selv om ledelsen ikke vil opplyse om annet enn topplinjen for det inneværende året, mer enn antyder de at den positive resultatveksten fortsetter for året.

Hva Haniel betaler for 100 prosent av aksjene ønsker partene heller ikke å opplyse.

Tror veksten fortsetter

Siden Credo gikk inn i Optimar har omsetningen steget fra 240 millioner kroner til rundt 1,1 milliarder kroner inneværende år, mens årets resultat skal ha steget fra fjorårets 30 millioner kroner.

Det er Credo Partners som har hatt regien på når aksjene skal selges, og at det er fem år siden PE-selskapet gikk inn på eiersiden er seniorpartner Pål Brynsrud godt fornøyd med.

– Vi har i utgangspunktet en veldig fleksibel investeringshorisont. Vi har selskaper vi har eid i ti år, og andre som vi har solgt etter to. At vi har eid Optimar i ganske nøyaktig fem år er en ganske typisk horisont for oss. Det viktigste for oss er å utvikle selskapet, og ikke selge før vi føler vi har gjort det vi ønsker. I Optimar har vi gjennomført fem store strategier de seneste årene, forteller Brynsrud.

På spørsmål om hva selskapet tror om veksten videre, sier konsernsjef Sætre at målet er å bygge videre på grunnlaget som nå er lagt.

– Vi har konsentrert oss om salg, og dette året har vi jobbet for å få på plass en profesjonell ledelsesstruktur, slik at vi har god kontroll på driften, forteller Sætre.

Viseadm. direktør Asbjørn Solevågseide sier han håper og tror dagens vekstsituasjon fortsetter til en viss grad.

– Som gründere og tidligere eiere har det vært viktig for oss å få hjelp til å bygge system og substans, og kanskje ikke jobbe på så ad hoc-basis som vi har hatt en tendens til å gjøre. Det kan nok de nye eierne hjelpe oss med.

– Alle dører åpne

Optimar har i dag 350 ansatte i Norge, USA, Spania og Romania, og leverer systemer for foredling av fisk, til bruk på båt, på land og i oppdrettsanlegg, og innebærer alt fra elektrosjokkslakting av fisk til fryseanlegg og pallepakkeløsninger.

– Vi er blitt en såpass stor aktør at folk nå forespør oss, mens før måtte vi lete etter kunder, og det er fantastisk hjelp å være i denne maritime klyngen på Møre, sier Solevågseide, som kaller den geografiske plasseringen «en gudegave»:

– Norsk fiskerinæring er en utrolig sterk merkevare. Alle dører er åpne når man drar rundt til de store fiskeriselskapene de store fiskerimessene i verden og forteller at man holder til på Sunnmøre.

Han har med unntak av et lite avbrekk vært i Optimar siden 80-tallet, men i 2003 gikk selskapet konkurs. Da plukket et knippe nøkkelansatte opp restene og stablet etterhvert på bena en bedrift som omsatte for 70–80 millioner kroner.

Utviklingen var god frem mot 2011, og da så selskapet på hvilke vekstmuligheter som forelå, hvor ett alternativ var å gjøre som konkurrentene og begi seg inn på foredling av kjøtt, kylling og grønnsaker.

I 2012 kom Credo inn på eiersiden, med en 51 prosents eierandel, og kort tid senere ble det avgjort at satsningen skulle være på fisk. Siden den gang har Optimar kjøpt to konkurrenter fra nærområdet, og siden oppgjørene delvis er finansiert med nye aksjer er Credos eierandel nå blitt redusert til drøyt 27 prosent.

Svakere år for laks

Lakseprisen har ikke hatt den beste utviklingen dette året. Toppnoteringen skjedde ved inngangen til året, og var på rundt 80 kroner kiloen, mens den nå er rundt 50-lappen. DNB Markets mener lakseprisen for i år vil ende på 59 kroner pr. kilo i gjennomsnitt, men man kan likevel hevde at laks er i vinden.

– Det hjelper vel å ha hatt markedet i ryggen, selv om lakseprisen har roet seg litt ned i det siste?

– Bare de seneste månedene har vi signert kontrakter for over 100 millioner kroner i Midtøsten, som er et helt nytt markedsområde for Optimar, leveranser til åtte båter i Russland, og fem båter i USA som er under bygging eller er nylig blitt ferdigstilt. Det ser veldig positivt ut på markedssiden, mener Solevågseide.

Brynsrud mener snakket om lakseprisen er noe spesielt skandinaver driver med.

– Det var mange som var interessert i selskapet, men spesielt skandinaviske aktører har en tendens til å kikke på lakseprisen, og se masse risiko i den. Haniel har holdt på i 300 år, og ser de lange linjene.

Haniel

Optimar

Konserntall.

highlander
21.12.2017 14:16
#7786

Nei, dette ble sørgelig... Til og med julerallyet i laks ser ut til å bli avlyst i år, så jeg dropper forsøket.

Sparebank 1 Markets’ fiskeanalytiker Tore A. Tønseth senker estimatene for lakseprisen i 2018 og 2019 til henholdsvis 50,9 kroner per kilo og 53,8 kroner per kilo, ifølge Ilaks.

Det er ned fra det tidligere estimatet på 55 kroner per kilo i 2018 og 57,7 kroner per kilo i 2019.

– Høye slaktevolumer kombinert med et EU-marked som ikke er i stand til å absorbere denne veksten, har ført til svært lave priser inn i 2018, skriver Tønseth.

Dermed er det typiske julerallyet i lakseprisen avblåst for året. I 2019 kan prisene stige noe.

– Men i 2018 får du juling, sier analytikeren ifølge Dagens Næringsliv.

Oppdrettsaksjene har hatt en tung høst på Oslo Børs, og skal ifølge Tønseth videre ned.

– Laksesektoren er ned 16 prosent i forhold til OSEBX de siste tre månedene, men vi må se ytterligere 10 prosent nedgang før vi begynner å revurdere vårt negative sektorsyn, sier han. (Kilde: Ilaks/DN/E24)
highlander
21.12.2017 14:32
#7789

Sparebank1 Markets anbefaler således å stå ute av samtlige aksjer innenfor sektoren.

Det er imidlertid noen meglerhus som har «laksefavoritter»:

Carnegie: Marine Harvest, Salmar, Norway Royal.
Pareto og DNB: Lerøy og Grieg Seafood.
Nordea: Austevoll Seafood.
ABG: Marine Harvest. (Kilde: FA/Xi)
highlander
05.01.2018 14:17
#7856

[Beklager! Nye innlegg er bare tilgjengelig for abonnenter! Allerede registrert? Logg inn eller Gå til registrering og kjøp abonnement!]
Profitt
05.01.2018 19:35
#14911

[Beklager! Nye innlegg er bare tilgjengelig for abonnenter! Allerede registrert? Logg inn eller Gå til registrering og kjøp abonnement!]
chateau
08.01.2018 11:28
#8064

[Beklager! Nye innlegg er bare tilgjengelig for abonnenter! Allerede registrert? Logg inn eller Gå til registrering og kjøp abonnement!]
chateau
08.01.2018 11:29
#8065

[Beklager! Nye innlegg er bare tilgjengelig for abonnenter! Allerede registrert? Logg inn eller Gå til registrering og kjøp abonnement!]
chateau
09.01.2018 16:43
#8067

[Beklager! Nye innlegg er bare tilgjengelig for abonnenter! Allerede registrert? Logg inn eller Gå til registrering og kjøp abonnement!]
highlander
10.01.2018 14:16
#7885

[Beklager! Nye innlegg er bare tilgjengelig for abonnenter! Allerede registrert? Logg inn eller Gå til registrering og kjøp abonnement!]
highlander
15.01.2018 13:53
#7914

[Beklager! Nye innlegg er bare tilgjengelig for abonnenter! Allerede registrert? Logg inn eller Gå til registrering og kjøp abonnement!]
highlander
17.01.2018 14:59
#7936

[Beklager! Nye innlegg er bare tilgjengelig for abonnenter! Allerede registrert? Logg inn eller Gå til registrering og kjøp abonnement!]
OldNick
20.01.2018 15:01
#19843

[Beklager! Nye innlegg er bare tilgjengelig for abonnenter! Allerede registrert? Logg inn eller Gå til registrering og kjøp abonnement!]
highlander
01.02.2018 13:58
#8069

[Beklager! Nye innlegg er bare tilgjengelig for abonnenter! Allerede registrert? Logg inn eller Gå til registrering og kjøp abonnement!]
highlander
02.02.2018 15:33
#8090

[Beklager! Nye innlegg er bare tilgjengelig for abonnenter! Allerede registrert? Logg inn eller Gå til registrering og kjøp abonnement!]
highlander
05.02.2018 16:10
#8106

[Beklager! Nye innlegg er bare tilgjengelig for abonnenter! Allerede registrert? Logg inn eller Gå til registrering og kjøp abonnement!]
highlander
06.02.2018 10:54
#8117

[Beklager! Nye innlegg er bare tilgjengelig for abonnenter! Allerede registrert? Logg inn eller Gå til registrering og kjøp abonnement!]
highlander
14.02.2018 13:34
#8247

[Beklager! Nye innlegg er bare tilgjengelig for abonnenter! Allerede registrert? Logg inn eller Gå til registrering og kjøp abonnement!]
OldNick
15.02.2018 08:48
#19910

[Beklager! Nye innlegg er bare tilgjengelig for abonnenter! Allerede registrert? Logg inn eller Gå til registrering og kjøp abonnement!]
highlander
15.02.2018 14:10
#8273

[Beklager! Nye innlegg er bare tilgjengelig for abonnenter! Allerede registrert? Logg inn eller Gå til registrering og kjøp abonnement!]
highlander
15.02.2018 14:12
#8275

[Beklager! Nye innlegg er bare tilgjengelig for abonnenter! Allerede registrert? Logg inn eller Gå til registrering og kjøp abonnement!]
highlander
15.02.2018 14:39
#8281

[Beklager! Nye innlegg er bare tilgjengelig for abonnenter! Allerede registrert? Logg inn eller Gå til registrering og kjøp abonnement!]
highlander
16.02.2018 14:00
#8288

[Beklager! Nye innlegg er bare tilgjengelig for abonnenter! Allerede registrert? Logg inn eller Gå til registrering og kjøp abonnement!]
OldNick
16.02.2018 16:12
#19913

[Beklager! Nye innlegg er bare tilgjengelig for abonnenter! Allerede registrert? Logg inn eller Gå til registrering og kjøp abonnement!]
Varsling på tema     Varsling på stikkord
StockTalk er en tjeneste levert av Kreateam Consult AS. Orgnr. 911 839 806 MVA
Adresse: Postboks 39 Holmlia, 1201 Oslo. Email: st@stocktalk.no Tlf. 40 07 31 70
Kontakt oss | Hjelp | Regler | Sett som startside | Legg til favoritter