Du er her: Forside > In the pit - Oslo Børs > Sjømat på Oslo Børs (3)
Sjømat på Oslo Børs (3)
chateau
10:24 15.12.2017
#8062

MHG:LIGGER BEST AN TIL Å KJØPE NORTHERN HARVEST -UNDERCURRENT NEWS
Oslo (TDN Direkt): Marine Harvest ligger best an til å kjøpe det kanadiske oppdrettsselskapet Northern Harvest Sea Farms, sier kilder til Undercurrent News, skriver sjømatnettstedet torsdag kveld.

Fristen for andre runde med bud på selskapet utløp forrige uke, og Marine Harvest sies å kjempe aggressivt om å sikre seg oppdrettsselskapet og tilgang til stamfiskproduksjon på Newfoundland ved Canadas østkyst.

Marine Harvest sies å være et av tre-fire selskaper som har lagt inn bud i andre runde, ifølge kildene. Det vinnende budet kan bli annonsert i løpet av de nærmeste dagene, og målet er en beslutning før nyttår.

Cooke Aquaculture, som tidligere skal ha ligget best an i kampen om å kjøpe selskapet skal ikke ha tatt del i budgivingen.

En av kildene sier til Undercurrent News at avtalen kan bære eller briste Marine Harvests ekspansjonsplaner på østkysten.

-For Marine Harvest-ledelsen er presset ekstremt, ettersom de trenger å sikre tilgang til Newfoundland-stamfisken, sier kilden.

Undercurrent News skrev i september at både Northern Harvest Sea Farms og amerikanske North Coast Seafoods var til salgs og at flere norske sjømatselskaper var interessert. North Coast Seafoods eier 50 prosent av Northern Harvest Sea Farms.

Nå meldes det at North Coast Seafoods ikke lenger er til salgs, ifølge nettstedets kilder, og dette selskapet skal nå bli håndtert av DNBs corporate finance-avdeling, som ikke skal ville selge selskapene som en pakke.

Lerøy Seafood Group og Cermaq Group ble nevnt som interesserte i september, men det er ifølge nettstedet uklart om de har lagt inn bud i andre runde.

Northern Harvest Sea Farms produserer rundt 20.000 tonn laks hvert år
Stockamateur
11:10 20.12.2017
#12239

Syntes det lukta råtten sjømat i går og la inn en auto stopp-loss i GSF rett under 70. Det tok ikke lang tid i dag tidlig før den ble trigget... Men jeg er litt irritert på meg selv over at jeg ikke solgte 14/12.
Provence
10:52 21.12.2017
#9902

Finansavisen 21.12.2017

Norge på billigsalg ? Ikke noe her er publisert mht. oppkjøp og kroner men sannsynligvis har vi noen slitere her som nå selger. For det er ikke sånn at norske investorer skal likebehandles vs. utenlandske investorer. Var det noen som noe om formuesskatt ? Man har alle odds mot seg som norsk investor og langsiktighet og eierskap.

Selger vekstmaskin

SJØMAT:Fiskeforedlingsbedriften Optimar har på to år økt omsetningen med 150 prosent. Nå selger gründerne og Credo Partners til en tysk PE-gigant.

Christopher I. Sandøy


– Vi ser på dette som veldig positivt. Haniel er en finansiell eier, men tenker industrielt. Og så er de jo tyske, så de drar med seg en del struktur og industritenkning.

Det sier Håvard Sætre, konsernsjef i fiskeforedlingsbedriften Optimar. Han er deleier i selskapet, men sammen med de øvrige aksjonærene – deriblant PE-selskapet Credo Partners, som kom inn på eiersiden i 2012 – selger han nå aksjene sine til den tyske PE-giganten Haniel.

Optimar har opplevd en voldsom omsetningsvekst de seneste årene, og selv om ledelsen ikke vil opplyse om annet enn topplinjen for det inneværende året, mer enn antyder de at den positive resultatveksten fortsetter for året.

Hva Haniel betaler for 100 prosent av aksjene ønsker partene heller ikke å opplyse.

Tror veksten fortsetter

Siden Credo gikk inn i Optimar har omsetningen steget fra 240 millioner kroner til rundt 1,1 milliarder kroner inneværende år, mens årets resultat skal ha steget fra fjorårets 30 millioner kroner.

Det er Credo Partners som har hatt regien på når aksjene skal selges, og at det er fem år siden PE-selskapet gikk inn på eiersiden er seniorpartner Pål Brynsrud godt fornøyd med.

– Vi har i utgangspunktet en veldig fleksibel investeringshorisont. Vi har selskaper vi har eid i ti år, og andre som vi har solgt etter to. At vi har eid Optimar i ganske nøyaktig fem år er en ganske typisk horisont for oss. Det viktigste for oss er å utvikle selskapet, og ikke selge før vi føler vi har gjort det vi ønsker. I Optimar har vi gjennomført fem store strategier de seneste årene, forteller Brynsrud.

På spørsmål om hva selskapet tror om veksten videre, sier konsernsjef Sætre at målet er å bygge videre på grunnlaget som nå er lagt.

– Vi har konsentrert oss om salg, og dette året har vi jobbet for å få på plass en profesjonell ledelsesstruktur, slik at vi har god kontroll på driften, forteller Sætre.

Viseadm. direktør Asbjørn Solevågseide sier han håper og tror dagens vekstsituasjon fortsetter til en viss grad.

– Som gründere og tidligere eiere har det vært viktig for oss å få hjelp til å bygge system og substans, og kanskje ikke jobbe på så ad hoc-basis som vi har hatt en tendens til å gjøre. Det kan nok de nye eierne hjelpe oss med.

– Alle dører åpne

Optimar har i dag 350 ansatte i Norge, USA, Spania og Romania, og leverer systemer for foredling av fisk, til bruk på båt, på land og i oppdrettsanlegg, og innebærer alt fra elektrosjokkslakting av fisk til fryseanlegg og pallepakkeløsninger.

– Vi er blitt en såpass stor aktør at folk nå forespør oss, mens før måtte vi lete etter kunder, og det er fantastisk hjelp å være i denne maritime klyngen på Møre, sier Solevågseide, som kaller den geografiske plasseringen «en gudegave»:

– Norsk fiskerinæring er en utrolig sterk merkevare. Alle dører er åpne når man drar rundt til de store fiskeriselskapene de store fiskerimessene i verden og forteller at man holder til på Sunnmøre.

Han har med unntak av et lite avbrekk vært i Optimar siden 80-tallet, men i 2003 gikk selskapet konkurs. Da plukket et knippe nøkkelansatte opp restene og stablet etterhvert på bena en bedrift som omsatte for 70–80 millioner kroner.

Utviklingen var god frem mot 2011, og da så selskapet på hvilke vekstmuligheter som forelå, hvor ett alternativ var å gjøre som konkurrentene og begi seg inn på foredling av kjøtt, kylling og grønnsaker.

I 2012 kom Credo inn på eiersiden, med en 51 prosents eierandel, og kort tid senere ble det avgjort at satsningen skulle være på fisk. Siden den gang har Optimar kjøpt to konkurrenter fra nærområdet, og siden oppgjørene delvis er finansiert med nye aksjer er Credos eierandel nå blitt redusert til drøyt 27 prosent.

Svakere år for laks

Lakseprisen har ikke hatt den beste utviklingen dette året. Toppnoteringen skjedde ved inngangen til året, og var på rundt 80 kroner kiloen, mens den nå er rundt 50-lappen. DNB Markets mener lakseprisen for i år vil ende på 59 kroner pr. kilo i gjennomsnitt, men man kan likevel hevde at laks er i vinden.

– Det hjelper vel å ha hatt markedet i ryggen, selv om lakseprisen har roet seg litt ned i det siste?

– Bare de seneste månedene har vi signert kontrakter for over 100 millioner kroner i Midtøsten, som er et helt nytt markedsområde for Optimar, leveranser til åtte båter i Russland, og fem båter i USA som er under bygging eller er nylig blitt ferdigstilt. Det ser veldig positivt ut på markedssiden, mener Solevågseide.

Brynsrud mener snakket om lakseprisen er noe spesielt skandinaver driver med.

– Det var mange som var interessert i selskapet, men spesielt skandinaviske aktører har en tendens til å kikke på lakseprisen, og se masse risiko i den. Haniel har holdt på i 300 år, og ser de lange linjene.

Haniel

Optimar

Konserntall.

highlander
14:16 21.12.2017
#7786

Nei, dette ble sørgelig... Til og med julerallyet i laks ser ut til å bli avlyst i år, så jeg dropper forsøket.

Sparebank 1 Markets’ fiskeanalytiker Tore A. Tønseth senker estimatene for lakseprisen i 2018 og 2019 til henholdsvis 50,9 kroner per kilo og 53,8 kroner per kilo, ifølge Ilaks.

Det er ned fra det tidligere estimatet på 55 kroner per kilo i 2018 og 57,7 kroner per kilo i 2019.

– Høye slaktevolumer kombinert med et EU-marked som ikke er i stand til å absorbere denne veksten, har ført til svært lave priser inn i 2018, skriver Tønseth.

Dermed er det typiske julerallyet i lakseprisen avblåst for året. I 2019 kan prisene stige noe.

– Men i 2018 får du juling, sier analytikeren ifølge Dagens Næringsliv.

Oppdrettsaksjene har hatt en tung høst på Oslo Børs, og skal ifølge Tønseth videre ned.

– Laksesektoren er ned 16 prosent i forhold til OSEBX de siste tre månedene, men vi må se ytterligere 10 prosent nedgang før vi begynner å revurdere vårt negative sektorsyn, sier han. (Kilde: Ilaks/DN/E24)
highlander
14:32 21.12.2017
#7789

Sparebank1 Markets anbefaler således å stå ute av samtlige aksjer innenfor sektoren.

Det er imidlertid noen meglerhus som har «laksefavoritter»:

Carnegie: Marine Harvest, Salmar, Norway Royal.
Pareto og DNB: Lerøy og Grieg Seafood.
Nordea: Austevoll Seafood.
ABG: Marine Harvest. (Kilde: FA/Xi)
highlander
14:17 05.01.2018
#7856

I dagens ferske sjømatrapport fra Pareto reduserer de sin estimerte spotpris på laks for 2018 til NOK 56 per kilo.

Som følge reduseres kursmålene som følger: Austevoll Seafood NOK 90 (95), Bakkafrost NOK 330 (340), Norway Royal Salmon NOK 170 (185), Salmar NOK 280 (285), Scottish Salmon NOK 12 (12,5).

Alle selskapene i sektoren får kjøpsanbefaling foruten Bakkafrost med holdanbefaling. (Kilde: Xi)
Profitt
19:35 05.01.2018
#14911

Jeg har også kjøpsanbefaling på Lsg og Gsf :-)

Endret 05.01.2018 19:35 av Profitt
chateau
11:28 08.01.2018
#8064

LAKS:FOR TIDLIG Å SI NOE OM ETTERSP. ETTER VEKSTTILLATELSER -ANGELVIK
Oslo (TDN Direkt): Statssekretær Roy Angelvik i Nærings- og fiskeridepartementet mener det er for tidlig å si noe om hvor mange aktører i oppdrettsbransjen som vil takke ja til regjeringens tilbud om vekst på eksisterende tillatelser.

-Vi har ikke fått noen signaler enda, nå har det vært litt juleferie, men jeg har sett litt i mediebildet at noen mener at prisen er litt høy, at noen mener større deler skulle vært på auksjon og så videre. Men jeg tror vi rett og slett må avvente litt til og se, sier Angelvik til TDN Direkt på en konferanse i regi av Norges sjømatråd mandag.

Regjeringen har bestemt at næringen skal få tilbud om to prosent volumvekst gjennom en fast pris i de grønne produksjonsområdene fastsatt av det nye trafikklyssystemet. Prisen er på 180.000 kroner pr tonn tillatelsen utvides med, og fristen for å søke er 31. januar.

-Vi har lagt det opp slik at også de små og mellomstore aktørene skal få muligheter til å kjøpe vekst. Og vi tolker det dit hen at det er større sjanser for disse aktørene med en fast pris sammenlignet med en auksjon der det til syvende og sist er makten og pengene som bestemmer, sier Angelvik.

Noen aktører i bransjen har indikert at regjeringens prising gjør at kostnadene vil øke opp mot kostnadsnivået på landbasert oppdrett, og at næringen dermed kan forsvinne ut av landet. Statssekretæren er ikke enig i dette, men ser for seg de sjøbaserte og landbaserte produksjonsformene som komplementære i fremtiden.

-Vi er ikke i nærheten av det i dag. Vi har noen estimater på at man kan produsere for rundt 42 kroner pr kilo gjennom landbasert, men det er mange utfordringer knyttet til denne produksjonsformen, ikke minst knyttet til strøm, vann, uhell og så videre. Jeg tror uansett at det er produksjon i sjø som er fremtiden, men i en kombinasjon med landbasert. Fordelen med landbasert er at man kan produsere større og sterkere smolt slik at fisken får mindre tid i sjøen, sier han.

BNS, finans@tdn.no
chateau
11:29 08.01.2018
#8065

LAKS:(NY)TROR PÅ STØRRE MARKEDSADGANG TIL KINA I 2018
(Oppdatert med nytt siste avsnitt)

Oslo (TDN Direkt): Norge har en god dialog med kinesiske myndigheter vedrørende arbeidet med å normalisere handelsforholdet for norsk laks til Kina og for å få større volumer.

Det sa statssekretær Roy Angelvik i Nærings- og fiskeridepartementet på en konferanse i regi av Norges sjømatråd mandag.

-Vi har en god dialog med Kina, og vi så at vi begynte å få litt bevegelser i november. Russland tror jeg også kommer, og det er ikke umulig at den ene utløser den andre på grunn av konkurranseinstinkter, sa han.

I løpet av første halvår 2018 skal Kina komme til Norge, ifølge ham.

-Vi har god dialog, det har vi faktisk. Og så skal Kina i løpet av første halvår 2018 komme til Norge og besøke enkelte områder. Det er bare positivt og det tror jeg er kjempeviktig. I tillegg har handelen nå startet så smått, men det vil ta litt lengre tid, men det tror jeg kanskje gjør at man får mindre vanskeligheter i fremtiden, sa Angelvik.

HB, finans@tdn.no
chateau
16:43 09.01.2018
#8067

Innkommet 09.01.2018 15:05

OSLO, Jan 9 (Reuters) - The spot price for farmed salmon
rose by 3.25 Norwegian crowns to an average of 55.56 Norwegian
crowns($6.85) per kilo last week, according to statistics from
the Nasdaq Salmon Index.
The price is for producers and applies to freshly sliced
salmon for delivery in Oslo.
highlander
14:16 10.01.2018
#7885

DNB Markets har oppgradert Norway Royal Salmon fra hold til kjøp.

Imidlertid nedjusterer meglerhuset kursmålet fra 170 til 168 kr.

Oppgraderingen kom dermed som en følge av den kraftige nedgangen i aksjen siden i fjor høst.
highlander
13:53 15.01.2018
#7914

Norne Securities slakter lakseaksjene i en analyseoppdatering med følgende «highlights»:

- Laksepriser i januar på nivå med laveste årsestimat på 48 kr per kg for 2018
- Det betyr fare for mulig laksepris under kostpris 40 kr per kg før trenden snur
- Selg lakseaksjer!

Norne har følgende kursestimat ved gjennomsnittlig laksepris på 50 kr for 2018, men mener nå altså at det er betydelig nedsiderisiko på disse: Marine Harvest kr 130, Lerøy Seafood kr 40, Salmar kr 180, Bakkafrost kr 250, Grieg Seafood kr 55 og Norway Royal Salmon kr 135.

Nedjusterte kursmål følger trolig...
highlander
14:59 17.01.2018
#7936

... jepp, nedgraderinger og nedjusteringer har begynt å hagle inn innenfor laksesektoren...

Arctic Securities nedgraderer og kutter kursmål på flere lakseaksjer i en analyse datert 16. januar:

Meglerhuset legger til grunn en laksepris på 48,10 kr per kg, ned fra 52 kr som ble lagt til grunn tidligere.

Slik er Arctics kursmål ut etter justeringene, anbefaling i parentes:
• Marine Harvests kursmål nedjusteres med 30 kr til 120 kr per aksje (Selg)
• Lerøy kuttes med 7 kr, til 44 kr per aksje (Hold)
• Salmar kuttes med 45 kr til 220 kr per aksje (Hold)
• Grieg Seafood kuttes med 7 kr til 65 kr per aksje (Selg)
OldNick
15:01 20.01.2018
#19843

Positive tall ang. lakse-eksport til China


Norwegian salmon exports to China rose further last week

Ole Petter Skonnord, Reuters
Jan. 18, 2018

OSLO - Norwegian salmon exports to China rose to 399 tonnes last week from 88 tonnes the previous week, and from 58 tonnes in the corresponding week last year, data from Seafood Norway showed on Thursday.

The Chinese volumes remain small however when compared to Norway’s overall salmon exports, which last week hit 17,101 tonnes.

Norway’s average export price last week stood at 57.36 Norwegian crowns per kilo compared to 72.56 crowns in the same week of 2017, when total export volumes amounted to 13,239 tonnes.

mer på link
highlander
13:58 01.02.2018
#8069

Meglerhuset Exane har nedgradert sin anbefaling på Marine Harvest til underperform, og har samtidig kuttet kursmålet på aksjen fra 140 til 110 kr.
highlander
15:33 02.02.2018
#8090

Etter kursfallet i det siste oppgraderer Nordea Markets Salmar fra selg til kjøp.

Imidlertid reduserer meglerhuset kursmålet fra 245 til 235 kr.
highlander
16:10 05.02.2018
#8106

DNB Markets følger i Nordeas fotspor og oppgraderer Salmar til kjøp fra hold, etter den siste tidens kursfall.

Meglerhuset holder kursmålet uendret på 260 kr og gir samtidig aksjen en plass i sin ukesportefølje over anbefalte aksjer.
highlander
10:54 06.02.2018
#8117

Nordea Markets gjentar salg av Grieg Seafood i en analyseoppdatering.

Samtidig nedjusterer meglerhuset kursmålet på aksjen fra 55 til 50 kr.
highlander
13:34 14.02.2018
#8247

Marine Harvest melder om ny omsetningsrekord i 2017. Men lakseprisene er under press, og selskapet skal kutte kostnader.

E24: Laksegigant vil kutte kostnader

Marine Harvest melder om gode tall for 2017, men ser mørke skyer i horisonten.

Kostnadene går opp og volumene ned, og nå varsler selskapet kostnadskutt på nærmere en halv milliard kroner.

Selskapet gikk i fjor med sitt høyeste operasjonelle driftsresultat noensinne, på 792 millioner euro (7,69 milliarder kroner), fra 700 millioner euro året før.

Laksegigantens omsetning på 3,65 milliarder euro var også den høyeste noensinne. Året før var omsetningen på 3,51 milliarder euro.

På bunnlinjen er det derimot ikke rekord. Resultatet etter skatt i fjor var på 462,5 millioner euro, mot 539,6 millioner euro året før, ifølge Marine Harvest.

Omsetningen var ventet på 3,64 milliarder euro, operasjonelt driftsresultat var ventet på 789 millioner euro, mens bunnlinjen var ventet på 564 millioner euro, ifølge SME Direkt for TDN Finans.

Må kutte kostnader
– 2017 var et veldig bra år for Marine Harvest finansielt, sier konsernsjef Alf-Helge Aarskog i Marine Harvest.

– Jeg er likevel bekymret for økende kostnader og utfordrende biologiske forhold. Vi har derfor iverksatt et globalt kostnadskutt-program, med mål om å spare 50 millioner euro, sier Aarskog.

Kuttene tilsvarer 486 millioner kroner med dagens eurokurs.

– Vi forventer å gjøre besparelser i alle deler av organisasjonen, sier Aarskog.

«Styret ser med stor bekymring på kostnadsutviklingen i selskapet», heter det i kvartalsrapporten.

– Lakseprisen er under press
Selskapets slaktevolum var lavere enn selskapet hadde ventet, hovedsakelig på grunn av biologiske utfordringer i Norge. Prisene var høyere enn året før, men ble satt under press i fjerde kvartal, sier selskapet.

– Global produksjonsvekst i næringen satt lakseprisen under press i alle markeder i fjerde kvartal, sier konsernsjef Alf-Helge Aarskog.

– Det er oppmuntrende at produksjonen og tilbudet øker, men markedet trenger tid på å tilpasse seg til veksten etter den globale produksjonsnedgangen vi så i 2016, sier han.

Svakere i fjerde kvartal
I fjerde kvartal leverte selskapet et operasjonelt driftsresultat på 181 millioner euro, mot 259 millioner euro i samme periode året før.

Bunnlinjen går kraftig ned. Selskapets resultat etter skatt er på 28,1 millioner euro i fjerde kvartal, fra 211 millioner euro i samme periode året før.

Omsetningen i fjerde kvartal var på drøye 1 milliard euro, fra 1,02 milliarder euro i samme periode året før.

På forhånd var det ventet et resultat på 135 millioner euro og en omsetning på 998 millioner euro. Operasjonelt driftsresultat var ventet på 178 millioner euro.

Selskapet betaler et utbytte på 2,60 kroner per aksje i kvartalet.
OldNick
08:48 15.02.2018
#19910

Dette burde ikke skje.

Sjømat-næringen har vært utestengt fra China i mange år, og må bestrebe seg på å sikre produktkvaliteten de eksporterer slik at de ikke blir utestengt igjen.


Lakseselskaper politianmeldt for å ha eksportert syk fisk til Kina

Mattilsynet mistenker et eksportfirma og et lakseslakteri for å ha eksportert laks med fiskesykdommen PD til Kina. To ansatte i Ocean Quality AS er suspendert.

Ingrid Aarekol, NRK.no
13.02.2018
highlander
14:10 15.02.2018
#8273

Oppdrettsselskapet Salmar leverte en omsetning på 2,78 milliarder kroner i fjerde kvartal, på forhånd var det ventet en omsetning på 2,64 milliarder kroner ifølge SME Direkt.

Operasjonelt driftsresultat endte på 707,2 millioner kroner mot ventede 693 millioner kroner. Og driftsresultat etter verdijustering endte på 336,6 millioner kroner

Resultat før skatt endte på 294,7 millioner kroner, og etter skatt satt selskapet igjen med 301 millioner kroner.

Analytikernes anslag på forhånd var et resultat før skatt på 715 millioner kroner og en bunnlinje på 542 millioner kroner. (Kilde: E24)

Selskapet foreslår utbytte på 19 kroner per aksje.

Selv om resultatet kom inn under forventningene til flere meglerhus stiger aksjen, trolig pga det økte utbyttet.

DNB Markets spådde at Salmar kom til å stige ved åpning.

Meglerhuset presiserer at det ikke er selve resultatet som gjør at de har tro på aksjen, i og med at selskapet la frem en oppdatering i begynnelsen av januar.

Derimot har Salmar foreslått et utbytte på 19 kroner per aksje, mens DNB Markets hadde ventet et utbytte på er 12 kroner. Meglerhuset fremholder:

«Med utgangspunkt i blant annet guidet investeringsnivå fremover, og dermed stigende utbytteforventninger, ser rapporten etter en første gjennomgang ut til å kunne gi en positiv reaksjon ved åpning. Kursen stengte i går på NOK 242 pr aksje og vi har her en kjøpsanbefaling med et kursmål på NOK 260 pr aksje.»
highlander
14:12 15.02.2018
#8275

Grieg Seafood faller på dagens kvartalspresentasjon:

Selskapets salgsinntekter falt til 1,72 milliarder kroner i fjerde kvartal, ned fra 2,05 milliarder i samme periode i 2016.

De totale driftsinntektene endte på 1,73 milliarder kroner.

EBITDA før virkelig verdijustering falt til 204,3 millioner korner og driftsresultat etter verdijustering knyttet til biologiske eiendeler falt til 279,17 millioner kroner.

Resultat før skatt falt til 292,6 millioner kroner, ned fra 683,6 millioner kroner og på bunnlinjen satt selskapet igjen med 208,1 millioner kroner.

Selskapet skriver at resultatnedgangen kommer som følge av lavere markedspriser og redusert slaktevolum. Slaktevolumet i fjerde kvartal endte på 18.667 tonn laks, ned fra 20.917 tonn i samme periode i fjor, men 3.000 tonn slaktevolum flyttet fra 2017 til 2018.

Selskapet skriver at de venter et slaktevolum på 80.000 tonn i 2018, opp 28 prosent fra 2017.
Resultat etter skatt for hele 2017 endte på 585,15 millioner kroner. (Kilde: E24)
highlander
14:39 15.02.2018
#8281

Marine Harvest, derimot, stiger dagen etter kvartalsrapporten.

Etter tallslippet beholder Arctic Securities sin side salgsanbefaling og kursmål på 120 kr.

Nordea Markets fastholder også sin salgsanbefaling, men oppjusterer kursmålet fra 104 til 110 kr.

På den positive siden har vi SEB som oppgraderer anbefalingen på MHG fra hold til selg, samtidig som kursmålet løftes fra 128 til 138 kr. SEB venter et stramt markedet for lakseselskapene frem mot påske. Meglerhuset anslår at volumet deretter vil øke og at spot-prisene kan komme under kortsiktig press.

Kepler Cheuvreux har også en hold-anbefaling, og er enda mer optimistisk enn SEB, ved at de hever kursmålet fra 140 til 145 kr.
highlander
14:00 16.02.2018
#8288

SEB Equity Research er nå noe mer positive til Marine Harvest, og oppgraderer aksjen fra selg til hold. Samtidig løfter meglerhuset kursmålet fra 128 til 138 kr.

Nordea Markets øker estimert laksepris for 2018-2019 fra 48 til 50 NOK pr kg på grunn av sterkere Euro vs. NOK.

På denne bakgrunn øker meglerhuset kursmålet i Grieg Seafood fra 50 til 55 kr, men gjentar sin salgsanbefaling. Salmar, derimot, får gjentatt sin kjøpsanbefaling samtidig som kursmålet økes fra 235 til 255 kr.
OldNick
16:12 16.02.2018
#19913

Lakseprisene stiger for en gang skyld...

Grunnen til at lakseaksjene stiger 1-3% idag?

Kraftig prishopp: - Hvem skulle tro dette?

Lakseprisen opplever et nytt prishopp etter redusert slakt og økt etterspørsel.

Martine Holøien, Hegnar.no
16.02.2018


- Det er en markant stigning på grunn av mindre slakting generelt. Det er ganske god rift om fisken fra eksportørene, sier en innkjøper ved et foredlingsselskap til iLaks.

- Hvem skulle tro dette? Jeg håper det holder. Blir det høyere, stopper det opp og folk begynner å bruke fryselager. Vi har en del på frys, og tilbyr frys nå på fem kroner under fersk, kommenterer en eksportør.

Sterkt marked

- Markedet er sterkt. Det har gått en god del mer fisk enn i fjor. 50 kroner er egentlig billig, sier eksportøren til iLaks.

- Jeg sier til kundene at de bør begynne å se på kontrakt. Kontraktene ut året ligger rundt seks euro. Jeg tror vi får perioder med over 60 kroner nå i første halvår. Kanskje spesielt i mars. Kanskje helt fram mot mai/juni. Temperaturen i sjøen er lavere, og da kommer 17-generasjonen senere. Vi merker at etterspørselen er større og kundene er mer optimistiske, sier han til bransjenettstedet.

Samtidig velger oppdrettere å fôre fisk opp i vekt i stedet for å slakte.

Bygger heller biomasse

- Det er ekstremt mye biomassebygging. Sjøtemperaturene er mer normale i år. Det er mer snø i fjellet som kan gi kaldt smeltevann i fjordene og treghet på tilvekst. Det kan forskyve en ny generasjon (å slakte på) noe.

En annen lakseeksportør oppsummerer det slik:

- Det er ikke lenge siden fryselagrene var fulle. Så kom litt rødfarge i havet i Chile. Vi er snart på all time high på aksjene også. Alt på 14 dager, sier eksportøren, ifølge iLaks.

Dette er prisene med levering neste uke iLaks oppgir:
3-4 kilo: 55-58 kroner
4-5 kilo: 57-59 kroner
5-6 kilo: 58-60 kroner
6+ kilo: 60-62 kroner

Intrafish gjorde en ringerunde i 13.30-tiden fredag, og melder om en oppgang i prisen for fersk på 7-8 kroner per kilo for den kommende uken.

Snittprisene Intrafish har fått oppgitt:
2-3 kg - 50-51 kroner
3-4 kg - 58-60 kroner
4-5 kg - 59-62 kroner
5-6 kg - 60-63 kroner
6+ kg - 62-64 kroner

Endret 16.02.2018 16:14 av OldNick
Varsling på tema     Varsling på stikkord
StockTalk er en tjeneste levert av Kreateam Consult AS. Orgnr. 911 839 806 MVA
Adresse: Postboks 39 Holmlia, 1201 Oslo. Email: st@stocktalk.no Tlf. 40 07 31 70
Kontakt oss | Hjelp | Regler | Sett som startside | Legg til favoritter