Du er her: Forside > In the pit - Oslo Børs > DNO - Reprising (25) XXV
DNO - Reprising (25) XXV
Eid
13:04
01.10.2017
#313

USA sin politikk i Irak kommer ganske tydelig frem videosnutten fra Washington Institute. Det altoverskyggende målet er å unngå Iran innflytelse i Irak.For å oppnå dette ønsker de å ha kontroll over parlamentet slik at moderate shiapartier er ved makten (og det er tydeligvis Abadi de satser på i så måte). De ønsker kurderne med i parlamentet som en modererende kraft og støttespiller, slik at de i USA sine øyner unngår Iran dominerte krefter Irak de ikke kan styre.

Et annet aspekt er at USA ikke ønsker å tape ansikt og få fokus på sin mislykkede Irak politikk ved at landet splittes. Det som først og fremst er litt sårt er at de spyttet inn mrd av dollar for å forsøke å få landet til å fungere i forbindelsen med at troppene ble trukket ut.

Dessverre kommer kurderne litt i annen rekke for USA, selv om de sannsynligvis er vennlig innstilt ovenfor KRG. Politikken kompliseres ved at maktdelingen i KRG har kommet i stand mellom et historisk tyrkiavennlig parti (KDP) og et Iran vennlig parti (PUK). Spørsmålet er hvor kurderne står når de evt blir selvstendige. Mest sannsynlig er kurderne tjent med å ha åpne kanaler alle veier og være tolerante i en utolerant region. Det nye Sveits, kanskje ;)

Jeg tror det er riktig som olejoerg påpeker at USA trekker en rød linje ved militære operasjoner fra Irak/Iran. Det betyr at KRG kan operere med en vinnende taktikk i Kirkuk spørsmålet. De kan bare posisjonere troppene sine der, og eneste måten å fjerne de på for Irak/Iran er å starte en krig der USA befinner seg på motsatt side. Det betyr at kurderne kan si at de er villige til å forhandle i en evighet til de i praksis har Kirkuk innlemmet i KRG.

Endret 01.10.2017 13:04 av Eid
Fanatic
12:46
02.10.2017
#28116

Gap close på 10,14 i panikken. Så åpnet det seg et nytt gap opp til 10,88 på åpning i morges.
olejoerg
12:59
02.10.2017
#5128

Her er en god beskrivelse på Tyrkias situasjon.

http://www.rudaw.net/english/opinion/02102017

Hvor lenge går det før retorikken roer seg og fokus går over til egeninteresse og strategiske vurderinger?
Fanatic
14:02
02.10.2017
#28117

Vet ikke om denne er postet her tidligere. KRG sine argumenter for avstemmingen:

The Constitutional Case for Kurdistan's Independence & A Record of the Violation of Iraq's Constitution by Successive Iraqi Prime Ministers and Ministers, the Council of Representatives, the Shura Council, the Judiciary and the Army

Endret 02.10.2017 14:16 av Fanatic
highlander
14:52
02.10.2017
#7508

RBC synes at DNO har steget nok fra bunnivåene...

Meglerhuset nedgraderer aksjen til underperform, og reduserer samtidig kursmålet fra 11 til 9 kr.
Fanatic
14:56
02.10.2017
#28118

Den kom før åpning i morges og skyldes politisk usikkerhet grunnet avstemmingen.
Beins
15:21
02.10.2017
#11209

Dersom/når den politiske uroen går over, er DNO fremdeles et kjempecase.
Men litt spenning hører med. Jeg tviler på at dette blir en virkelig dyp krise, da ingen parter er tjent med det eller er sterke nok til å diktere løsninger.

Irak/Iran kan ikke gå løs på KRG - de har ikke godt nok motiverte soldater for et slikt oppdrag, skrekk-visjonene fra Saddam-tida er et sterkt propagandavåpen fra kurdisk side mot en slik intervensjon, og USA hverken kan eller vil sitte stille og se på en overkjørsel av KRG.

Tyrkia er viktigere fordi de har store ressurser. Erdogan er en farlig mann, men kan endre sine standpunkter slik han har gjort i forhold til Russland og til Israel. Tyrkia vil tape en del på økonomisk krig med KRG - de har investert og lånt dem penger etc. Og russerne har satset mye på KRG via Rosneft.

Mest taler for at dette roer seg om KRG ikke kjører hardt på framover - så spørs det når barzani og erdo kan ta en god prat over en kopp tyrkisk kaffi.

Endret 02.10.2017 15:21 av Beins
blåball
16:17
02.10.2017
#3695

Kong Salmans av Saudi Arabia besøker Russland i morgen . ( Se Hegnar .no i dag ) .
Dette besøket er planlagt for noen måneder siden , og vil ha betydning for oljepris , Syria m.v.

Beins
21:48
02.10.2017
#11213

Stig Myrseth i Dovre lanserte sin bearish DNO-teori i dagens FA. Jeg synes den virker merkelig, men mange hører jo på mannen.

Ifølge Myrseth har Russland, Iran og Saudi-Arabia en egeninteresse av at Irak skal forbli ustabilt og trøblete. Det skyldes olja fordi et ustabilt Irak betyr lavere oljeproduksjon der, og det tjener de tre statene på.
Ergo hard times for DNO - faktisk verre dette enn hva IS var av trussel for dem, alt ifølge her Myrseth.

Hva skal vi si til denne analysen.?Jeg synes ikke dette var helt overbevisende.

Endret 02.10.2017 21:49 av Beins
blåball
22:05
02.10.2017
#3696

Myrseth i Dovre har sin agenda i flere sammenhenger .
Denne gang burde oljepris steget kraftig på slike nyheter .
olejoerg
22:09
02.10.2017
#5129

Den var ny og ikke spesielt overbevisende. Det vil komme flere kalde frostnetter på rad i helvete før Iran og Saudi Arabia blir enige om noe som helst som kan ha potensiale for å øke motpartens innflytelse i regionen.

Når man ser på sirkuset fra utsiden er det ikke vanskelig å forstå hvorfor det aldri blir fred og fordragelighet i området. De som styrer handler uten å tenke seg om og lasher ut i den retning de mener vil tjene dem best der og da. Man sørger da selvfølgelig for å gå ordentlig høyt ut slik at man må bruke lang tid på å ro seg i land igjen.
På et tidspunkt kommer erkjennelsen av at det hadde vært klokere å evaluere situasjonen bedre og handle forstandig i stedet for i affekt. Denne kommer som en konsekvens av at man til slutt finner ut at det er en ide å vurdere konsekvenser og hvilke effekter dette kan få på en selv.

Hvis man tar de tre nasjonene Irak, Iran og Tyrkia så har disse funnet hverandre i affekt og tenkte at trusselen fra alle tre samlet ville tvinge kurderne på retrett. Dette vil nok ikke fungere da kurderne ser (over)reaksjonen fra Irak som en bekreftelse på at deres valg var riktig. De mener dette dokumenterer og fjerner enhver tvil om at Shia-styret i Irak aldri hadde tenkt å gi kurderne noe som ligner på en fair deal. Tvert imot ser de det som dokumentasjon på at planen hele tiden var å bli kvitt IS, velge inn hardlinere og så komme etter minoritetene. Det betyr at kurderne nå anser at de ikke har noe å tape, konfrontasjonen kommer før eller senere uansett. Like greit å ta det nå hvis de må, så de vil ikke gi seg nå.

Da caller de bløffen til trekløveret da alliansen i realiteten handler om trusler. Irak vil ikke invitere Tyrkia inn, det er omtrent som en gjeter som inviterer ulven inn i fjøset. En allianse mellom Iran og Tyrkia er også ganske far fetched, måtte bli noe i likhet med ikke-angrepspakten mellom Hitler og Stalin. Sannsynligvis også like varig som den da Tyrkia ville bli den store taperen i den dealen. Tyrkia ville da, som i Syria, bli stående og nekte å trekke seg ut. Hva da med NATO i en situasjon der Iran og Tyrkia eventuelt går i strupen på hverandre?

Økonomisk er alle andre alternativer enn et bestående Kurdistan negativt for Tyrkia.
Den skumle parten er og blir Iran, men straks de foretar seg noe som vil øke deres innflytelse i regionen vil deres fiender reagere. Derfor må Iran operere via proxy og det finnes p.t ikke noe godt alternativ. De må eksponere seg så tydelig selv at alle ser hva de holder på med.

Endret 02.10.2017 22:27 av olejoerg
Fanatic
08:16
03.10.2017
#28119

The United States Must Prevent Disaster in Kurdistan - http://foreignpolicy.com
Fanatic
08:17
03.10.2017
#28120


Fanatic
10:52
03.10.2017
#28121
Endret 03.10.2017 10:53 av Fanatic
OilWorld
13:28
03.10.2017
#1

Siste Nyheter fra Kurdistan!

SULAIMANI - The export and import of goods via the Bashmakh and Parvez Khan border crossings between Iran and the Kurdistan Region resumed on Tuesday (October 3), one day after they came to a halt due to an alleged military drill from the Iranian side.

The head of the Bashmakh border crossing, Azwar Mahmoud, told NRT the border crossing has been open since Tuesday morning after it was closed ahead of an alleged military drill.

"Now, the business and tourist movement is normal," Mahmoud added.

NRT reporter Garmyan Hamapour said the Parvez Khan border crossing has also been open and the movement of tourists and business was normal at the border.

Both border crossings were closed on Monday (October 2) after a military drill from the Iranian side was expected to be carried out but there was no impact on travelers crossing the border.

The Iranian government shut the country's airspace toward the Kurdistan Region one day ahead of the Kurdish referendum at the request of the Iraqi government in response to the Kurdistan independence referendum.

(NRT)
Fanatic
13:45
03.10.2017
#28122
Amerikanerne på banen.

Endret 03.10.2017 13:45 av Fanatic
olejoerg
14:25
03.10.2017
#5130

Som forventet, det er ikke i noens interesse å rokke båten.

Når dette til slutt har roet seg ned tror jeg Tyrkia blir den parten som har tabbet seg ut mest. Erdogan har handlet i affekt og satset alt på trusler for å få sin vilje uten å skjenke strategiske og økonomiske hensyn en tanke. Dette begynner etter hvert å demre for tyrkerne og de liker overhodet ikke de muligheter som kan åpne seg for økt iransk innflytelse.

Med det tenker jeg på Irans langsiktige mål med Irak og Syria som på mange måter kolliderer med Tyrkias interesser.
Iran jobber for å få etablert en buffersone i området med forbindelse til Middelhavet via Syria. Hvis Iran oppnår dette og i tillegg får full kontroll over Irak vil Iran videre forsøke å bli den partner EU forholder seg til i forbindelse med olje og gass fra regionen. Tyrkia risikerer da å bli marginalisert og tape mye økonomisk på dette. I en setting der Iran og Tyrkia er de største og mest folkerike landene i regionen og kjemper om makt og innflytelse sier det seg selv at Tyrkia vil tape denne kampen hvis Iran lykkes økonomisk og Tyrkia taper økonomisk. Tyrkia vil ikke være tjent med at Iran befester sin posisjon og får uhindret adkomst til Middelhavet og full kontroll over Irak.
Dette kan også være en av reservasjonene til Putin som gjør at han til en viss grad tøyler Iran. Russerne vil gjerne være den part som sitter med stoppekranen hva angår energi til Europa. Det gir en del leverage i ulike sammenhenger.

Gitt disse strategiske langsiktige målene de ulike aktørene har er Tyrkia i realiteten meget avhengige av et Kurdistan som ikke er Iran-vennlig. Jeg tror til og med at Tyrkerne på sikt kan være villig til å diskutere en grad av autonomi for kurderne i Syria hvis alternativet er Iransk dominans.

Alt dette vil spille seg ut i årene som kommer, men i Syria har Tyrkia valget mellom å bli stående eller å få installert noen som er mer velvillig innstilt til Tyrkia enn Iran. Hvem kan det være mon tro?

OilWorld
14:43
03.10.2017
#2

Sterke positive signaler fra russerne!

ERBIL, Kurdistan Region (Kurdistan 24) - Russia will continue to work with the Kurdistan Region and will maintain its operations, mainly in the energy sector, in the Region, the Energy Minister said on Tuesday.

Russian Minister of Energy, Alexander Novak, while answering a Kurdistan 24 correspondent's question at a press conference in Moscow, indicated that Russia had no intention to scale back its investments and operations in the Kurdistan Region.

When asked if the Sep. 25 independence referendum would affect Russia's relationship with the Kurdish area, Novak replied it would not.

"Russian gas companies are operating and will continue to operate in the Region."

In the aftermath of the poll, Iraq's Federal Government imposed a flight ban over the Kurdistan Region, while neighbors Iran and Turkey threatened sanctions, some of which have already been implemented. Tehran has stopped its oil exports to the Region and Ankara has threatened to close the crucial Cihan pipeline by which the Kurdistan Region exports its oil.

While Moscow has expressed it remains in favor of a unified Iraq, it has noted the issue of independence, as Russian President Vladimir Putin explained it over the summer, was an internal matter between Baghdad and Erbil. "We will not interfere in the domestic affairs of Iraq," he had then said.

The Kremlin also recognized the Kurds' ambitions. "We are interested that the Kurdish people like any other nation on the planet can fulfill its hopes and aspirations," Foreign Minister Sergei Lavrov said in July. "We start from the fact that the legitimate aspirations of the Kurds, like other peoples, need to be fulfilled within the framework of existing international legal norms."

Russia was the only major power not to call on the Kurdistan Region to cancel its referendum. In the lead-up to the vote, state-owned gas giant Rosneft announced it would invest in natural gas pipelines in the Region.

Earlier this summer, the Kurdistan Regional Government (KRG) and Rosneft signed a series of long-term agreements to widen cooperation in the Kurdistan Region's oil sector, including exploration and production of hydrocarbons, commerce, and logistics.

Rosneft's spokesman had then described its understandings with the KRG as "a strategic investment in one of the most strategically developing regions."

According to the industry sources, Rosneft's deals since it first arrived in Kurdistan last December are worth around $4 billion in total.Editing by G.H. Renaud

(Additional reporting by Khoshawi Mohammed)
Fanatic
15:48
03.10.2017
#28123


Fanatic
09:04
04.10.2017
#28124

Kurdistan Representative: Sanctions, Threats Don't Work on Us

Utdrag:
"Days before the referendum, Brett McGurk, the U.S. envoy to the anti-ISIS coalition, held talks with Kurdish officials and offered a deal to the KRG. That roadmap, according to Ms. Rahman, included a two or three-year negotiation between Erbil and Baghdad on all of the issues that they disagree on. These talks would be structured and the U.S., Britain, France and U.N. would be involved in making sure they were productive.

That proposal was rejected. The reason, Ms. Rahman explained, was that it didn't offer a guarantee that if the negotiations fail, Iraqi Kurdistan could hold a referendum and it would be supported. "So from our perspective, they're asking us to postpone the referendum to an unspecified date in the future, when a future referendum might again be opposed. So we decided well, we'll just go ahead. This is as good a time as any.""

Endret 04.10.2017 09:04 av Fanatic
Fanatic
15:05
04.10.2017
#28125

Putin, on Iraqi Kurdistan, says Moscow handles situation with care

MOSCOW (Reuters) - President Vladimir Putin said on Wednesday that Russia was exercising a policy of non-interference and using cautious rhetoric after the independence referendum in Iraq's Kurdistan in order not to explode the situation in the region.

Putin, speaking during an energy forum in Moscow, also said that it was in no-one's interest to cut off oil supplies from Iraq's Kurdistan.

Endret 04.10.2017 15:04 av Fanatic
Fanatic
16:32
04.10.2017
#28126

Genel-presentasjon-oktober 2017
Litt snacks fra bl.a. Peshkabir. Nye diagrammer, ser Pesh 3 er ventet ferdig any time, og er en horisontalbrønn. :)
Eid
18:00
04.10.2017
#314

For de av oss som har fulgt DNO en stund er det fasinerende hvor fastlåst situasjonen er i spillet rundt Irakisk Kurdistan. Ingen er i en posisjon hvor det lønner seg å være aggressive militært og dermed må man nøye seg med å ha en aggressiv retorikk isteden. Det nye som har skjedd i det siste er egentlig en mer rasjonell økonomisk tenkning i KRG og Russlands økende innflytelse ovenfor Tyrkia og KRG. Man skal ikke se bort i fra at dette henger sammen.

Jeg tror et av Russlands viktigste mål er å sikre seg innflytelse over olje og gass ressurser rundt om i verden, og de konkurrerer med USA og Kina i dette spillet. EU er satt litt på sidelinjen, og må bare stilletiende betrakte sin hjelpeløse avhengighet av energiimport. Det oppstår en slags allianse og gjensidig avhengighet mellom Tyrkia og Russland når Russland ruter sin gasseksport til Europa gjennom Tyrkia. Og Russland håper nå at KRGs avhengighet av Tyrkia, gjør at sammen med direkte investeringer via Rosneft i KRG, så har de har en viss påvirkning ovenfor KRG. De har allerede leverage over Ankara via gasseksporten og trussel om redusert turiststrøm (som er betydelig fra Russland). Sannsynligvis har den åpne døren fra Russland og indirekte også Tyrkia fått KRG til å snu på flisa og bli mer investorvennlige i forhold til olje og gass selskapene i Kurdistan. Det er håp om en langsiktig vinn/vinn/vinn fremover. KRG tjener på oljen, Tyrkia tjener på transport og gjenkjøp av varer og tjenster i Tyrkia, Russland tjener på investeringer og raffinering av oljen. Og Putin overser det hele og sørger for orden i rekkene. Høres litt for godt ut til og være sant, men jeg sitter med en følelse av at risikoen politisk og økonomisk i DNO er overvurdert og at vi går lysere tider i møte.

Endret 04.10.2017 18:06 av Eid
Fanatic
20:32
04.10.2017
#28127

Hvis bare Massoud Barzani ikke klamrer seg til makten også etter kommende valg, så kan kanskje erdogan redde ansikt ved at Barzani pensjonerer seg som president også.
yemaya 2
01:02
05.10.2017
#8700

Solid derisking, bør vel snart stå i 15 om oljeprisen holder seg over 55.
Varsling på tema     Varsling på stikkord
StockTalk er en tjeneste levert av Kreateam Consult AS. Orgnr. 911 839 806 MVA
Adresse: Postboks 39 Holmlia, 1201 Oslo. Email: st@stocktalk.no Tlf. 40 07 31 70
Kontakt oss | Hjelp | Regler | Sett som startside | Legg til favoritter