Du er her: Forside > In the pit - Oslo Børs > Oslo Børs (OSE) nr 26
Oslo Børs (OSE) nr 26
highlander
08:36
24.08.2017
#7383

...og dagens:

"Vi tror Oslo børs åpner ned -0,14 prosent i dag. Marine Harvest, Lerøy Seafood, SalMar, Olav Thon Gruppen, Opera Software, Seadrill, Kongsberg Gruppen, samt en rekke andre mindre selskaper leverer tall for 2. kvartal i dag. Det er naturlig å anta at dette vil gi ekstra aktivitet på børsen, i alle fall i åpningsminuttene. Når det er sagt, impulsene fra de globale finansmarkedene er begrensede, dermed er det liten drahjelp få fra disse. Senere i dag startet det årlige sentralbankmøtet i Jackson Hole. Det er vanlig at denne samlingen, der flere av verdens sentralbanksjefer deltar, kan gi investorene hint om fremtidig rentesetting."
blåball
11:05
24.08.2017
#3593

... og dagens aksje er DNO , som øker med 20 % i sitt stjernefelt m.v. , dette er som kompensasjon på tidligere fordringer i Kurdistan . ( Mye mer på E24 i dag ) .

Videre oppgang for Philly Shipyard , gir AKER ASA merverdi .
Profitt
11:05
24.08.2017
#14901

-og akkurat nå er det ned 0,14% :-)
blåball
11:17
24.08.2017
#3594

......og dagenes nye Nettavis fra Spetalen med flere sees frem til . ( Alternative nyeheter fra finans og poletikk , som kan gå selv Trump i næringen...... ) .
blåball
09:58
25.08.2017
#3595

NEL Hydrogen og Norsk Hydro driver teknologisk utvikling , begge selskap har posetiv utvikling .
blåball
09:07
28.08.2017
#3598

Bergen Group AAK med nytt vesentlig oppdrag denne vinteren , ved EKOFISK feltet i Nordsjøen . ( Se børsmelding nå like før kl. 09.00 ) .
Jevnere med oppdrag i Nordsjøen for utvalgte selskaper , en trend , service bransje i oppgangs marked , men fra lavt nivå . ( Bull for Bergen Group ) .

highlander
15:33
28.08.2017
#7394

Stig Myrseths nyhetsbrev for inneværende uke:

Dovre Insight: Kostnaden ved etiske investeringer

Populariteten til etiske fond er økende. Konsekvensen av å ekskludere investeringer i «syndige» bransjer som våpen, alkohol, tobakk og forbrukslån kan bli en vesentlig mindreavkastning.

Hva lønner seg mest på børsen, å leve i synd eller ha høy moral? Mye tyder på at svaret er det førstnevnte. Mitt subjektive inntrykk er at syndige og uglesette næringer har en systematisk høyere lønnsomhet.

Ta bankene som eksempel. Forbrukslån er det mest tvilsomme produktet, mens boliglån innenfor 60 prosent av takst hylles som både ansvarlig og samfunnsnyttig. Gjett hvilket av disse som er det mest lønnsomme? Om du er i tvil, sjekk egenkapitalrentabiliteten til DNB og Bank Norwegian de ti siste årene.

Studier utført av alkohol-, tobakks-, forsvars-, casino- og gamblingbransjen gir liknende resultater.

Synd-premien
Hva skyldes denne synd-premien? Her er mine tanker: For det første er det færre som ønsker å investere i syndige næringer grunnet etisk overbevisning eller renommehensyn. Det reduserer faren for overetablering, marginskvis og lav lønnsomhet.

Dernest er syndige bransjer typisk tungt regulert. Reguleringspresset skaper etableringsbarrierer, noe som gir redusert konkurranseintensitet og høyere marginer.

Generelt synes lønnsomheten negativt korrelert med populariteten til en bransje. Ta begravelsesbyråer og krematorier som eksempel.

Ingen ønsker å arbeide med døde mennesker, men noen må gjøre det. I det kapitalistiske systemet insentiveres slik næringsvirksomhet med en elevert egenkapitalavkastning.

Popularitetsfellen
I motsatt ende av skalaen er fornybar energi, grønn teknologi, elektriske biler, flyindustrien og så videre. Det er ingen mangel på folk som drømmer om eget flyselskap. På grunn av dette er det en jevn strøm av nye flyselskaper hvert år.

Dette sammen med ekspansjonskåthet blant eksisterende aktører skaper en situasjon med tilnærmet permanent overkapasitet, prispress og svak lønnsomhet.

Mang en REC-aksjonær har lært farene ved å investere i populære bransjer på den harde måten. Få næringer har vokst like mye som solindustrien. Likevel har solaksjer vært elendige investeringer over tid.

Forklaringen er den samme som i flyindustrien. Det hjelper lite at etterspørselen eksploderer om produksjonskapasiteten vokser enda hurtigere.

The Big Short?
Dette bringer meg inn på Tesla som kan være «the next big short». Mitt negative syn på aksjen skyldes ikke manglende tro på elbiler, snarere tvert imot.

Det er tre andre forhold som gjør meg betenkt. For det første er prisingen strukket. En 2017-P/Sales på 5,0 for en underskuddsbedrift er stivt.

En god tommelfingerregel er å styre unna selskaper som verdsettes over fem ganger omsetningen. Da er som oftest «blue sky» allerede priset inn.

Den andre utfordringen er populariteten til bransjen. Angela Merkel rettet nylig pekefingeren mot den tyske bilindustrien og bad den satse på elbiler i stedet for dieselmotorer. Tilsvarende legger kinesiske myndigheter hardt press på landets bilprodusenter om å satse elektrisk.

Gjett hva resultatet kommer til å bli? Fabrikker som produserer elbiler, kommer til å skyte opp som sopp etter regnvær.

[fortsetter]
highlander
15:35
28.08.2017
#7395

[fortsatt]

Skjørt konkurransefortrinn

Mitt tredje ankepunkt er lave etableringsbarrierer. Kompetansen som kreves for å bygge en elbil, er i liten grad unik eller patentert. De som tror at tyske og kinesiske ingeniører aldri vil klare å lage like gode elbiler som Tesla, kan få seg en overraskelse.

For ti år siden avfeide REC trusselen fra Kina med at «vi konkurrerer på teknologi, de på pris». Få år senere viste det seg at kineserne hadde hentet inn teknologiforspranget og var konkurransedyktige på både pris og teknologi. Et tilsvarende REC-øyeblikk kan ramme Tesla.

Hovedargumentet mot å shorte nå, kan oppsummeres med «Don't short a dream». Verden flyter over av risikovillig kapital, og Elon Musk har rockestjerne-status på børsen. Ingen pris synes høy nok for hans selskaper.

Før eller siden vil imidlertid tyngdekraften begynne å virke igjen. Usikkerheten er om aksjen vil skyte enda mer over på oppsiden i mellomtiden.

Dovre-porteføljen [ingen endringer]

Yara
Bank Norwegian
Protector Forsikring
Golden Ocean
Philly Shipyard
Noreco
blåball
19:27
28.08.2017
#3601

Bergen Group handles fremdeles godt under emisjonskurs , men langtidsvarslet for Bergen viser høytrykk . ( Selskapet er i vekst , service innen fornybar , vei og anlegg fremover . )

Opkjøp fra Kina gir en trigger innen flere bransjer : sjømat , kolonial , ofshore relatert , olje ?

Vedvarende oljepriser på Brent Oljen mellom 50 til 60 Dollar noen år til gir videre omstilling til lavere kostnadsbase for oljeproduserende i Norge .

Marine Harvest og Statoil er solide selskaper , mer oppkjøp i vente ?
blåball
08:09
30.08.2017
#3602

Telenor skal i følge børsmelding i dag kjøpe aksjer av tredjepart , samt over vanlig børs . ( Se mer på børsmelding / E24 m.v. ).

Eksportkreditt til verft , marine selskaper og offshore relatert m.v. , er meget gode nyheter . Ombygging og forbedringer innen ballastvann og eksos er noe av triggere for mer oppdrag innen marine tjenester / service . ( Mer på E24 fra tirsdag . ) Det er internasjonale regler fremover i tid : som krever mer mijøvennelige tiltak innen blant annet skipsfart m.v. ) Bergen Group innen skipsteknisk vedlikehold kan da være en kandidat for flere oppdrag .....bare så det er nevnt .

Ellers er Philly Shipyard og NEL Hydrogen i stigende trend teknisk , fundamentalt er mer oppdrag en trigger .

Statoil og Korpfjell startet med litt gass .... 31 prøveboringer i gamle Nordsjøen ga i sinn tid funn etter hvert .

Oljepris har en flat utvikling , men olje lager viser gradvise trekk . ( Svakt Bull . )
blåball
11:56
31.08.2017
#3603

Rigg og Supply og utvalgte selskaper der , er : Solstad Farstad ( SOFF ) og Odfjell Drilling .

En helgardering innen olje og finans er : AKER ASA .

Av mindre selskaper er North Energy ASA også med i selskaper med stor oppside .

DNO og AKER BP satser begge på Norsk Olje , DNO med meget lave løftekostnader i Kurdistan , setter begge på hold , oppside ved høgere oljepriser , og en litt lavere Dollarkurs . ( Begge selskaper var oppkjøskandidater i sin tid , nå er det heller slik att innvannende oppkjøp er mest nærliggende . ) BULL.

Endret 31.08.2017 11:59 av blåball
blåball
09:00
01.09.2017
#3607

Er det tendenser til att Dollaren igjen styrker seg mot Euro ?

Råvarepriser har vært i stigende trend . ( En utflatning her må påregnes , en Verdensøkonomi i sein og gradvis bedring , men aksje selskaper globalt øker fortsatt sin inntjening og utbytte , jevnt over . )

Men Frontline og Tankrederier har rater under break even . ( Bedre utsikter frem i tid , da olje etterspørsel stiger vesentlig neste 10 års periode . )

Setter AKERBP og STATOIL på kjøp fremover . ( DNO og Lundin er hold eller kjøp , stor oppside her . )

Oljepris viser styrke teknisk og fundamentalt , men OPEC regulerer både oppside og nedside . ( Shale OIL viser utflatning i produksjon , og service kost øker 10 % hvert år fremover ) .
highlander
15:25
01.09.2017
#7410

Pareto Securities gjør følgende endringer i sin modellportefølje for september:

Ut: Archer, DNO, Flex LNG og Bank Norwegian.

Inn: Aker BP, Aker Solution, Questerre og Yara.

Endret 01.09.2017 15:25 av highlander
highlander
21:03
04.09.2017
#7416

Stig Myrseths nyhetsbrev for inneværende uke:

Dovre Insight: Orkanen Harvey og høststormene

Orkanen Harvey har slått alle nedbørsrekorder og forårsaket enorme skader. Den reduserer imidlertid faren for høststormer på børsen.

Harvey vil gå inn i historien som en av de dyreste naturkatastrofene. Effekten på nasjonaløkonomien vil imidlertid være begrenset.

BNP-veksten vil bli barbert med noen tidels prosentpoeng på kort sikt, mens den vil øke tilsvarende når gjenoppbyggingen kommer i gang. Videre vil inflasjonen gjøre et byks grunnet prishopp på blant annet bensin, men denne effekten vil også bli reversert raskt.

For børsen er Harvey godt nytt. Årsaken er at orkanen så godt som eliminerer en av de største risikofaktorene, nemlig faren for en teknisk statskonkurs og nedstengning av offentlig sektor i USA.

Trumps konkurstrussel
Kongressen må i høst heve gjeldstaket om staten ikke skal gå tom for penger. Trump har tidligere truet med å stenge ned offentlig sektor og misligholde statsgjelden om han ikke får bygge Mexico-muren sin.

Velgerne vil imidlertid utvilsomt straffe politikerne nådeløst om offentlig sektor stenges ned midt under en nasjonal katastrofe. Derfor vil nok hevningen av gjeldstaket skje uten dramatikk denne gangen.

September og oktober er skrekkmånedene for investorer. Med den viktigste risikofaktoren fjernet og grønne lys for øvrig heller jeg mot at høststormene uteblir på børsen i år.

Det er for tiden god driv i verdensøkonomien, lav inflasjon, minimerte renter og en rikelig tilgang på kapital på desperat søken etter avkastning. En sådan miks borger normalt for oppgang.

Det viktigste investeringstemaet
Harvey er ellers en påminnelse om at klimaendringer begynner å bli tiltakende problematiske for kloden og at global oppvarming kan bli det viktigste investeringstemaet i vår tid.

Den grønne økonomien har nå fått kritisk masse, og veksten innen fornybar energi og elbiler har overrasket systematisk på oppsiden dette tiåret. Subsidier er riktignok fortsatt avgjørende, men i løpet av 5-10 år vil både sol- og vindenergi samt elbiler etter alle solemerker bli konkurransedyktige uten offentlig hjelp.

Når det skjer, kan de grønne vekstkurvene bli tilnærmet loddrette. Hvem gidder å kjøpe fossilbil eller bygge kullkraftverk om disse både er dyrere og forurenser mer enn alternativene?

[fortsetter]
highlander
21:04
04.09.2017
#7417

[fortsatt]

Mange fallgruver
På tross av robust vekst har det hittil vært krevende å tjene penger på den grønne økonomien. Dette skyldes flere forhold:

For det første var det en boble innen fornybar energi under opptakten til finanskrisen. Kjøper du til overpris, går det sjelden bra.

Dernest har deler av den grønne økonomien slitt med svak lønnsomhet på tross av solid omsetningsøkning. Solindustrien er beryktet i så måte. Hva skyldes dette?

For det første har teknologien vært relativt enkel og etableringsbarrierene lave. Det har vært vanskelig å skaffe seg konkurransefortrinn gjennom teknologi eller differensiere produktene sine på andre måter.

Solpaneler har vært et råvaremarked med en fragmentert tilbudsside hvor pris har vært den eneste konkurranseparameteren. En sådan markedsstruktur er sjelden et godt utgangspunkt for store overskudd.

Et annet problem har vært overinvesteringer og overkapasitet, ofte muliggjort av «gratis penger» fra det offentlige. Kinas dumping av solpaneler på verdensmarkedet har kostet mang en REC-aksjonær nattesøvnen og skjorta.

En tredje risiko har vært uforutsigbare endringer i subsidieordningene med tilhørende brå svingninger i etterspørselen.

Kjøp Scatec Solar
Selv om fallgruvene har vært tallrike, bør den grønne økonomien følges tett. For det første har få næringer like gode vekstutsikter. Dernest er industrien i ferd med å modnes idet tiltakende konsolidering bedre forutsetninger for lønnsomhet.

Av enkeltaksjer er jeg negativ til Tesla grunnet en strukket prising. På Oslo Børs er Scatec Solar min grønne favoritt, og aksjen slippes inn i Dovre-porteføljen denne uken. REC kan også være interessant, men først må balansen styrkes.

Danske Vestas er også verd å merke seg. En 2017-P/E på 17 er billig for et selskap med globalt markedslederskap innen vindmøller og overlegne vekstutsikter.

Dovre-porteføljen

Yara
Bank Norwegian
Protector Forsikring
Golden Ocean
Noreco
Scatec Solar

Inn: Scatec Solar
Ut: Philly Shipyard
highlander
09:21
05.09.2017
#7422

Netfonds' åpningsprognose:

"Vi tror Oslo Børs åpner relativt flatt i dag. Økt geopolitisk spenning gav, ikke overraskende, aksjefall i børsåpningen i går. På slutten av dagen derimot, var det meste av fallet allerede innhentet. Lignende bevegelser har vi sett tidligere. Det betyr at aksjemarkedet, dvs. investorene, ikke lar seg skremme så lett.

Når det er sagt, utviklingen i Asia har vært blandet tirsdag, dermed er det ingen ekstra drahjelp å få fra den regionen i dag. Ei heller hjalp det at viktige makrotall fra Kina overrasket positivt i natt."
blåball
08:28
06.09.2017
#3610

Philly Shipyard er best på utbytte i seinere år , nye kontrakter innen Containerfrakt gir mer utbytte . ( AKER ASA eiger store deler Philly Shipyard ) .

AKER ASA har 16 Norske Kroner i utbytte for noen måneder siden .

Statoil og Norsk Hydro er utbytte selskaper og i utvikling industrielt . ( Senker kostnader og er med i teknologi utvikling . )

BULL.
OldNick
11:43
06.09.2017
#19469

Nordea Markets kom idag ut med sin Economic Outlook for Norden+Baltic+Russland i dag-

Norsk økonomi snart friskmeldt

Nordea Markets
Sept. 06, 2017

Veksten i norsk økonomi har tatt seg opp og utsiktene fremover er gode. Stigende bolig- og næringslivsinvesteringer, god vekst i eksporten og solid forbruksvekst gjør at veksten i 2018 kan bli såpass sterk at vi i løpet av året når full kapasitetsutnytting. I løpet av neste år er dermed norsk økonomi friskmeldt.

Veksten i fastlandsøkonomien i første halvår var relativt sterk. Fallet i de oljetunge næringene har stoppet opp, mens resten av økonomien fortsatt vokser i et solid tempo. Arbeidsledigheten faller raskere enn ventet, nå også på Sør-Vestlandet. Kronekursen er fortsatt å regne som svak, og kan komme til å styrke seg i takt med en normalisering av økonomien. Sammen med fortsatt moderate lønnsoppgjør betyr det at inflasjonen holder seg lav. Første renteøkning kommer derfor trolig ikke før rentene settes opp ute en gang i 2019.

I den nye utgaven av Nordeas makroøkonomiske rapport «Nordea Economic Outlook» som publiseres i dag, ser økonomene i Nordea det som lite sannsynlig at vi får kraftig boligprisfall på landsbasis. Derfor vil heller ikke utviklingen i boligmarkedet dempe veksten i privat forbruk i særlig grad.

- Med flere i arbeid og fortsatt lave renter er det svært lite sannsynlig med et boligkrakk. Vi ser for oss en videre korreksjon ned i prisene i Oslo-området gjennom høsten. I store deler av landet forøvrig kan boligprisene øke forsiktig over de neste årene. Prisene her har ikke økt unormalt mye gitt rentefallet og inntektsveksten slik som i Oslo området, sier sjeføkonom Kjetil Olsen.

I et eget spesialtema i rapporten tar økonomene i Nordea for seg den kommende robotrevolusjonen. Rask utvikling innen robotteknologi og kunstig intelligens gir stort potensial for at maskiner tar over arbeidsoppgaver tidligere utført av mennesker. Dette har ført til en utbredt frykt over mangel på arbeid og massearbeidsledighet.

- Frykten er antagelig overdrevet. Framtidens utfordring blir ikke mangel på arbeid, men omstilling og økte forskjeller. Disse utfordringene takles best i land med en velutdannet og fleksibel arbeidsstyrke, et effektivt skattesystem og ikke minst med et velferdssystem som omfordeler inntekt. Den norske modellen er særlig godt rustet til å dra nytte av den nye teknologien og møte de utfordringene som kommer, sier sjeføkonom Kjetil Olsen.

Du kan lese hele rapporten her


For mer informasjon:
Kjetil Olsen, sjeføkonom, Tel: +47 2248 7956 (kol@nordea.com)
Erik Bruce, sjefanalytiker, Tel: +47 2248 4449 (erik.bruce@nordea.com)
Thina M. Saltvedt, sjefanalytiker, Tel: +47 2248 7993 (thina.margrethe.saltvedt@nordea.com)
Joachim Bernhardsen, analytiker Tel: +47 2248 7913 (joachim.bernhardsen@nordea.com)
Christian Steffensen, komm.dir., Tel: +47 4088 2373 (christian.steffensen@nordea.no)
highlander
08:29
07.09.2017
#7429

Netfonds' åpningsprognose:

"Vi tror Oslo børs åpner opp 0,18 prosent i dag. Oppgang i USA onsdag gav aksjeopptur i Asia i natt. Hvorvidt dette er nok til å løfte Oslo Børs i dag, gjenstår å se. Oljeprisen er for øvrig svakt opp fra gårsdagens nivåer, noe som, isolert sett, er positivt for de norske aksjene (de oljerelatert aksjene).

Senere i dag er det rentemøte i ECB (den europeiske sentralbanken). Slike begivenheter opptar de fleste investorer, da eventuelle strategiendringer fra en av verdens viktigste sentralbanker vil kunne påvirke aksjemarkedet i stor grad."
highlander
08:51
08.09.2017
#7430

Netfonds' åpningsprognose:

"Vi tror Oslo børs åpner opp 0,1 prosent i dag. Svak oppgang i Asia i natt kan kanskje hjelpe Oslo Børs i dag. Impulsene fra USA derimot, tilsier en uendret børsåpning, da alle de toneangivende indeksene endte retningsløse torsdag kveld (DOW JONES -0,10%, S&P 500 -0,02% og NASDAQ +0,10%). Når det er sagt, dollaren har fortsatt å svekke seg mot alle valutaer det siste døgnet, noe som er positivt for oljeprisen, som igjen er positivt for vår "oljetunge" børs.

Dollaren har for øvrig svekket seg hele 10,8 % mot den norske kronen i 2017. Denne prosessen (dollarsvekkelsen) kan fortsette i flere år, tror vi, gitt at USAs største långivere, deriblant, Kina, fortsetter nedsalget av sine dollarreserver."
blåball
10:04
08.09.2017
#3615

Vel , nå er USA først i løypen til å heve renten , til tross for lav inflasjon . ( Lavere skatt i USA gir oppsving i økonomi og derved en moderat rentehevning ).

Demokrater og Rebuplikanere bli nok enige om skatte lettelser , men mer moderat enn Trump har signalisert . ( Trump går alltid høgt ut i forkant av forhandlinger , ikke ukjent fra flere enn nåværende President . )

Oljepris i stigende trend , OPEC er i fase 2 av 3 perioder , første periode tok ca ett par år . ( Moderat Bull på oljepris , mot 60 Dollar fatet dette året , Brent Olje . )

Med Erna som Statsminister i Norge , gir også Norske selskaper lavere skatt , og bedre rammevilkår .

Oppkjøp og fusjoner innen olje relatert fortsetter , AKER ASA har flere kandidater . ( Bull. )

Endret 08.09.2017 10:12 av blåball
highlander
08:33
11.09.2017
#7439

Stig Myrseths nyhetsbrev for inneværende uke:

Dovre Insight: Here we go again!

USA har blitt rammet av uvær av bibelske proporsjoner i høst. Først druknet Harvey Houston og sprengte alle nedbørsrekorder. Nå trues Florida av monsterorkanen Irma.

Irma er den sterkeste orkanen noensinne i Atlanterhavsbassenget, og den holder i skrivende stund stø kurs mot Florida. Selv om regningen etter Harvey og Irma antakelig vil gå inn i historiebøkene, er det foreløpig liten grunn til å endre syn på amerikansk økonomi.

USA er et såpass stort og rikt land at det tåler et knyttneveslag eller to uten å miste balansen.

Årets rekordartede orkansesong reiser imidlertid ubehagelige spørsmål. Skyldes uværet uflaks eller har det sammenheng med menneskeskapte klimaendringer? En av prognosene fra FNs klimapanel er nettopp at frekvensen av ekstremvær vil tilta etter hvert som atmosfæren varmes opp.

Blir monsterorkaner som Harvey og Irma normalen, bør ødelagte områder heller evakueres permanent enn gjenoppbygges. I så fall snakker vi om langt mer alvorlige og langsiktige skadevirkninger for både folk og fe.

Positivt for lavkarbonøkonomien
Trolig vil Irma og Harvey være en oppvekker for mange og lede til økt innsats for å bremse den globale oppvarmingen. Det vil være godt nytt for den grønne økonomien.

Drivkraften i vind- og solenergimarkedet var lenge rause subsidieordninger. Det førte til en volatil og uforutsigbar etterspørsel som svingte i takt med humøret og dagsformen til politikere.

Det kraftige kostnadsfallet gjør imidlertid at fornybar energi nå er konkurransedyktig uten subsidier i en rekke markeder med rike vind- og solressurser eller høye strømpriser.

For Europa som helhet ventes produksjonskostnaden for fornybar energi å falle under engrosprisen på strøm i 2020, mens det samme inntreffer tre år senere i USA. Når det skjer, vil bransjen gå inn i en supersykel.

Velger politikerne å trappe opp kampen mot klimaendringer, kan ekstremveksten fremskyndes ettersom det i dag kreves minimalt med subsidier for å gjøre en rekke vind- og solprosjekter lønnsomme.

Naturgass profitterer
Lavkarbonteknologier vil i årene fremover utløse en disrupsjon i en rekke viktige markeder og næringer. Kull har mest å tape. Toppen i det globale kullforbruket ble trolig passert i 2014.

For råolje er det liten grunn til å frykte etterspørselssvikt før et godt stykke ut på 2020-tallet. Årsaken er at elektrifiseringen av bilparken ennå er på et tidlig stadium. Elbiler er der sol og vind var i 2007.

For naturgass er utsiktene gode. Årsaken er at behovet for naturgassfyrte kraftverk som svingprodusent vil tilta etter hvert som andelen vind- og solenergi i kraftnettene vokser. På sikt kan batterier overta denne rollen, men foreløpig ligger det frem i tid.

[fortsetter]
highlander
08:35
11.09.2017
#7440

[fortsatt]

Flere tapere enn vinnere
Den teknologidrevne lavkarbon-disrupsjonen vil skape mange tapere og et fåtall vinnere blant de børsnoterte selskapene. Kullprodusenter er en langsiktig short, mens naturgasseksponerte aksjer kan være et kjøp.

Innen bilindustrien vil det ta tid før elbiler overtar markedet, men dette er en fattig trøst for aksjonærer i tradisjonelle bilprodusenter. Disse må investere tungt for å ta igjen teknologiforspranget til Tesla, og det vil legge en demper på både lønnsomhet og kontantstrømmer i årene fremover.

På Oslo Børs er Scatec Solar favoritten min innen lavkarbonøkonomien. Utbyggingen av fornybar energi i den tredje verden vil være det neste store gullrushet, og Scatec er godt posisjonert for å kapitalisere på denne historien.

Skalafordeler avgjørende
Et annet toppcase er danske Vestas. Som global markedsleder er selskapet vel plassert for å profittere på den kommende supersykelen.

Generelt anbefaler jeg å satse på de største selskapene innen produksjon av solpaneler og vindmøller. Årsaken er at når alle har tilgang på samme teknologi, så blir skala den viktigste konkurranseparameteren.

De største produsentene er normalt kostnadsledere. Dette skyldes dels at store fabrikker er mer effektive. Dernest oppnår de bedre innkjøpsbetingelser. Til sist blir FoU- og overheadkostnadene mindre tyngende når de kan fordeles på flere solgte enheter.

Dovre-porteføljen [ingen endringer]

Yara
Bank Norwegian
Protector Forsikring
Golden Ocean
Noreco
Scatec Solar
blåball
10:51
11.09.2017
#3628

NEL Hydrogen ett selskap i vekst og teknologisk utvikling .
Hydrogen brukes i dag industrielt i en rekke sammenhenger , renere naturgass til eksempel . ( Selskapet er oppkjøps kandidat for industielle aktører / teknologi aktøerer ) .

blåball
11:11
11.09.2017
#3629

Den teknologi drevne lavkarbon - disupsjonen , gir / gjelder i høyeste grad også utvkling innen avgass rens og nye partikkel filter innen bilindustri m.v , big oil har kapital og inovasjon evne . ( Noe som Miljøvern Organisasjonen Bellona etterlyser og presser på for..... ) .

Godt Valg . ( Med Venstre og Krf rundt sperregrense .... alt for Erna i posisjon for nye 4 år som Stasminister....... ) .

Endret 11.09.2017 11:22 av blåball
Varsling på tema     Varsling på stikkord
StockTalk er en tjeneste levert av Kreateam Consult AS. Orgnr. 911 839 806 MVA
Adresse: Postboks 39 Holmlia, 1201 Oslo. Email: st@stocktalk.no Tlf. 40 07 31 70
Kontakt oss | Hjelp | Regler | Sett som startside | Legg til favoritter