Du er her: Forside > In the pit - Oslo Børs > Oslo Børs (OSE) nr 26
Oslo Børs (OSE) nr 26
highlander
06.11.2017 14:34
#7605

Stig Myrseths nyhetsbrev for inneværende uke:

Dovre Insight: Siste akt i børsrallyet, første i bolignedturen

Det svake boligmarkedet kan bli et viktig tema på Oslo Børs i 2018, mens internasjonal høykonjunktur blinker sensykliske næringer som råvareindustri og shipping ut som attraktive.

Siden 80-tallet har inflasjonen vært systematisk fallende. En viktig årsak er at økonomien aldri har rukket å bli overopphetet før moroa var over.

Som regel har det inntruffet en finansiell ulykke som har kortsluttet ekspansjonen innen konjunkturoppgangen har sprengt gjennom kapasitetstaket. Tenk finanskrisen i 2008 eller bankkrisene på 90-tallet.

I stedet for å ende med en finanskrise, heller jeg mot at det rådende oppsvinget vil følge en 1960-tallslignende bane. Den gangen vokste amerikansk økonomi jevnt og trutt samtidig som inflasjonen holdt seg bemerkelsesverdig stabil rundt 1,5 prosent lenge.

Dette fikk Federal Reserve til å la foten hvile tungt på gasspedalen gjennom hele oppgangen. Sammenhengen mellom vekst og inflasjon var jo tilsynelatende brutt.

Ting endret seg ikke før i 1966. Da tangerte arbeidsløsheten 3,5 prosent, og kort tid etterpå eksploderte prispresset. Kjerneinflasjonen bykset fra 1,5 prosent i 1966 til fire prosent i 1968 og over seks prosent i 1970.

I 1968 innså Federal Reserve at de hadde vært for sene på avtrekkeren og begynte å heve renten hurtig. Mot slutten av samme år toppet aksjekursene ut på Wall Street.

Hva tilsier at den rådende oppgangen ikke vil kortsluttes av en finanskrise? For at en boblesprekk skal føre til en bredt basert nedgang i økonomien, kreves normalt at banksystemet knekker sammen tynget av råtne lån.

Robuste banker
Lykken i dagens situasjon er at bankene er historisk sterke. Dette skyldes at myndighetene innså den systemkritiske rollen til banksektoren etter finanskrisen og responderte med kraftige tiltak for å hindre en gjentakelse.

Den største risikoen i dag er neppe finansnæringen, men at sentralbankene gjentar feilen fra 60-tallet. Etter finanskrisen har politikerne systematisk byttet ut hauker med duer i styrene, og dette gjør at terskelen for å stramme inn er høy. Noen sentralbanker, deriblant den svenske, synes helt å ha glemt hvor bremsepedalen er.

Holdes pengepolitikken for ekspansiv for lenge, vil økonomien begynne å koke og inflasjonen spinne ut av kontroll. Renten må da heves desto kraftigere i etterkant, og en nedgangstid vil i så fall være vanskelig å unngå.

Mot slutten av 2018 har trolig arbeidsløsheten kommet ned i 3,5 prosent i USA, og på samme måte som i 1966 tipper jeg at inflasjonen da våkner til liv. Dette vil nødvendiggjøre skarpe rentehevninger som kan lede til en nedgangstid i 2019 eller 2020. I så fall vil børsoppgangen ende i slutten av 2018 eller begynnelsen av 2019.

Siste akt i oppgangen
I siste akt av bullmarkedet anbefaler jeg å satse på sensykliske bransjer som råvareindustri og shipping. Dette er næringer som trives best når kapasitetsutnyttelsen nærmer seg spiret.

Motsatt er jeg skeptisk til bransjer som skades av høyere rentenivå. Her kan nevnes obligasjonslignende utbytteaksjer som Orkla samt aksjer hvor inntjeningen ligger langt frem i tid som tidligfase teknologiselskaper.

Jeg er heller ikke begeistret for norske banker. Årsaken er miksturen av et vaklende boligmarked og den særnorske gjeldsfesten etter finanskrisen. Overproduksjon av boliger kombinert med historisk høye priser kan lede til en langvarig nedtur i eiendom.

[fortsetter]
highlander
06.11.2017 14:34
#7606

[fortsatt]

Redusert skifertrussel
Oljeetterspørselen vokser for tiden friskt, og verdens samlede forbruk vil passere 100 millioner fat per dag neste år. Samtidig er Wall Street i ferd med å miste troen på skiferoljeindustrien idet veien til positive kontantstrømmer synes lengre enn tidligere antatt. Det tilkjennegis blant annet av at skiferoljerelaterte aksjer har falt kraftig i år på tross av at oljeprisen har steget.

En mindre potent skiferindustri kombinert med sterk forbruksvekst gjør meg positiv til oljeprisen og offshorenæringen. Borr Drilling slippes denne uken inn i varmen.

Trøims nye riggselskap hamstrer for tiden rigger på billigsalg. Strategien er å kjøpe inntjeningskapasitet billig på bunnen av konjunktursykelen i stedet for å kontrahere dyrt når tidene er gode.

Økende behov for oljetransport sammen med lav ordrebok sikrer også Frontline en plass i Dovre-porteføljen.

Dovre-porteføljen

· Yara
· TGS
· Nordic Semiconductor
· Flex LNG
· Borr Drilling
· Frontline

Inn: Frontline, Borr Drilling

Ut: Norwegian, Norwegian Property
highlander
08.11.2017 16:14
#7618

Carnegies analysesjef Frederik Lunde anbefaler Subsea 7, Kværner, Fred Olsen Energy, Akastor, Aker og Northern Drilling. (Kilde: FA)
highlander
13.11.2017 12:16
#7633

Stig Myrseths nyhetsbrev for inneværende uke:

Dovre Insight: Duften av et oppsving

Offshorenæringen skraper for tiden mot konjunkturbunnen. Et omslag kan komme tidligere og bli sterkere enn ventet, og dette gjør oljeservice til min favorittsektor på Oslo Børs.

Utsiktene for oljeindustrien har lysnet betraktelig i høst, og dette har ført med seg en økende interesse for sektoren. Flere «dødsdømte» aksjer som Fred. Olsen Energy har reist seg fra graven og steget eksplosivt.

Rallyet skyldes flere forhold. For det første har oljeprisen skutt i været. Robust forbruksvekst sammen med økende risiko for materielle forsyningsavbrudd har bidratt til det.

Etter at den felles fienden, IS, ble nedkjempet, har sunni-shia-konflikten blusset opp, og dette har ført med seg en økende krigsrisiko mellom olje-supermaktene Saudi-Arabia og Iran. Videre har Irak tatt tilbake store områder fra kurderne med makt noe som har skadet oljeeksporten fra Kurdistan.

Som om ikke dette var nok, balanserer Venezuela på randen av statskollaps samtidig som krigshandlingene har tatt seg opp igjen i Libya. Fra Nigeria meldes det om økende gerilja-aktivitet i de oljeproduserende regionene.

Konkurransedyktig offshoreolje
En annen drivkraft bak offshore-optimismen er at oppleste og vedtatte sannheter nå revurderes. Frem til i sommer var antakelsen at skifer mer eller mindre hadde utkonkurrert offshore-olje.

Nå har imidlertid pipen fått en annen lyd. Kostnadene har kommet betydelig ned offshore med gjennomsnittlige break-even-nivåer rundt 40 dollar per fat for nye feltutbygginger på norsk sokkel.

Samtidig har Wall Street begynt å tvile på lønnsomheten til skiferoljeindustrien. De positive kontantstrømmene glimrer fortsatt med sitt fravær over fem år etter starten på revolusjonen, og i år har investorene begynt å miste tålmodigheten med fallende aksjekurser som resultat.

Kapitalmarkedsvinduet er nå tilnærmet lukket for skiferindustrien. Dette gjør at nye brønner må finansieres over driften og ikke på Wall Street. Det vil bremse veksten.

Selvforsterkende sykel?
Et siste moment er at sykler gjerne er selvforsterkende. Produksjon av offshoreolje har igjen blitt lukrativt, i stor grad takket være det drastiske kostnadsfallet, og oljeselskapene sitter nå på en rekke lønnsomme investeringsmuligheter.

Før eller siden vil imidlertid riggratene ta seg opp igjen, og opphørssalget på seismikk vil heller ikke vare evig. Om jeg var Statoil, ville jeg «låst inn» det lave kostnadsnivået nå gjennom å kjøpe inn oljeservicetjenester som man uansett vil trenge en gang i fremtiden.

Tenker mange nok på samme måte, blir det fort en ketchup-effekt, og da kommer bransjen til å overraske positivt neste år. Jeg tipper at estimatene for 2018 er for lave og skal opp.

[fortsetter]
highlander
13.11.2017 12:18
#7634

[fortsatt]

Kjøpskandidatene
En utfordring for dem som har et positivt syn på sektoren, er å finne investerbare selskaper på Oslo Børs. En rekke bedrifter sliter fortsatt med bakrusen etter oljekrisen og sitter med begge beina godt plantet i gjeldsmyra.

Øverst på kjøpslisten min er TGS. For det første gir aksjen en eksponering mot det som kanskje verdens mest sykliske bransje, seismikk. Dernest har selskapet en «track record» i verdensklasse.

Trøim og Fredriksens nye riggselskaper, Borr Drilling og Northern Drilling, er også verd å følge. Disse har som strategi å kjøpe inntjeningskapasitet billig på sykelbunnen, og dette gjør dem til vinnerkandidater om riggmarkedet friskmeldes. Northern Drilling slippes denne uken inn i Dovre-porteføljen.

Subsea 7 er også vanskelig å komme utenom. Det er betydelig volatilitet i resultatene fra kvartal til kvartal. Jeg tipper at kursfallet i etterkant av Q3-rapporten representerer en god kjøpsanledning i det større bildet.

Dovre-porteføljen

· Yara
· TGS
· Flex LNG
· Borr Drilling
· Frontline
· Northern Drilling

Inn: Northern Drilling

Ut: Nordic Semiconductor
highlander
14.11.2017 08:33
#7640

Sparebank1 Markets har denne uken tatt inn Europris og Pareto Bank i sin portefølje over anbefalte aksjer, og kastet ut Link Mobility og Bank Norwegian.
highlander
14.11.2017 08:33
#7641

Netfonds' åpningsprognose:

"Vi tror Oslo børs åpner ned -0,1 prosent i dag. Både de amerikanske og de asiatiske børsene har stått på stedet hvil etter at Oslo Børs stengte mandag, derfor skal det mye til for at investorene her hjemme gjør store grep i åpningsminuttene. Oljeprisen er for øvrig noe ned fra gårsdagens nivåer, noe som isolert sett, er negativt for de oljerelaterte aksjene på Oslo Børs. Nyhetsbildet, i kjølvannet av resultat sesongen for 3. kvartal, er fremdeles tynt. Mao. må aktørene i markedet smøre seg med tålmodighet inntil neste store begivenhet."
highlander
15.11.2017 08:51
#7648

Netfonds' åpningsprognose:

"Vi tror Oslo børs åpner ned -0,24 prosent i dag. Nervøse investorer i Asia sendte børsene i regionen ned onsdag, dermed er tonen satt for de europeiske børsene i dag. Når det er sagt, de siste måneders børsopptur har vært formidabel, derfor er det ikke unaturlig at mange investorer ønsker å sikre noe gevinster. Hvorvidt denne prosessen (gevinst sikringen) fortsetter er vanskelig å si. En av utfordringen for markedet er mangelen på nye impulser etter at resultatsesongen nå er unnagjort."
Beins
15.11.2017 13:04
#11324

E24: : – Markedet trenger en pause
Etter en lang oppgangsperiode peker pilene nedover i det globale aksjemarkedet. Ekspertene tror imidlertid ikke at vi er vitne til noe dramatisk omslag.

Anders Park Framstad(E24) Publisert: 11:45 - 15.11.2017, Oppdatert: 11:45 - 15.11.2017
– Jeg vil nok si at markedet trenger å få tatt seg en pause. Vi har lagt bak oss en unaturlig lang periode der markedet bare har gått og gått. Skal vi få den avslutningen på året som jeg håper på, med nye rekorder, er det helt avgjørende at man henter krefter, sier investeringsøkonom Tom Hauglund i Nordnet til E24.

Oslo Børs er onsdag inne i den femte dagen med nedgang, og pilene i resten av Europa peker også nedover.

Nedgangen finner sted etter en rød handelsdag i Asia, der Nikkei-indeksen falt drøyt halvannet prosent. Etter en flat start på uken seg Dow Jones-indeksen i New York tilbake i gårsdagens handel.

Til tross for den ferske tilbakegangen er imidlertid aksjemarkedene solid i pluss for året. Oslo Børs, den tyske DAX-indeksen, Nikkei og Dow Jones er opp henholdsvis 16,7 prosent, 12,7 prosent, 15,2 prosent og 18,5 prosent så langt i 2017.
highlander
16.11.2017 08:18
#7656

Netfonds' åpningsprognose:

"Vi tror Oslo børs åpner opp 0,3 prosent i dag. Høyere oljepris, oppgang i Asia, samt positive USA futures er utgangspunktet for dagens børshandel. Når det er sagt, de globale aksjemarkedene har hatt flere vanskelige dager i det siste, derfor forventer vi at mange investorer forholder seg mer passive enn normalt. Oslo Børs (OSEBX) har for øvrig falt fem dager på rad og handles nå under 800 poeng."
highlander
17.11.2017 08:47
#7658

Netfonds' åpningsprognose:

"Vi tror Oslo børs åpner ned -0,12 prosent i dag. De asiatiske børsene endte opp fredag, dog dette var mer en respons på gårsdagens børsoppgang i Europa og USA, enn noe annet. Mao. er det ingen drahjelp å få fra den regionen i dag. Det er heller ikke mye å hente fra oljeprisen, som er ned fra nivåene vi så da Oslo Børs stengte i går. Når det er sagt, bevegelsene bør ikke bli store i åpningsminuttene, i alle fall ikke gitt situasjonen, slik den er i skrivende stund."
highlander
20.11.2017 08:52
#7662

Netfonds' åpningsprognose:

"Vi tror Oslo Børs åpner relativt flatt i dag. Svak utvikling i USA fredag kveld, gav børsfall i Asia i natt. Det er naturlig at dette vil prege de europeiske børsene i dag, i alle fall i åpningsminuttene. Oslo Børs derimot, vil dra nytte av at oljeprisen har steget gjennom helgen. I slutten av måneden (30. nov.) skal OPEC avholde sitt årlige toppmøte, der det er ventet at medlemslandene, pluss Russland, vil forlenge den eksisterende kuttavtalen med 6 måneder. Dette er for øvrig i tråd med våre spådommer fra tidligere i år."
highlander
20.11.2017 09:27
#7664

Stig Myrseths nyhetsbrev for inneværende uke:

"Dovre Insight: De viktigste investeringstemaene i 2018

Verdensøkonomien vokser friskt samtidig som lav inflasjon gjør det vanskelig å heve renten markant. 2018 ligger an til å bli nok et godt børsår med fremvoksende markeder og dypsykliske næringer i tet.

For første gang siden 2010 oppjusteres forventningene til verdensøkonomien. Veksten har overgått analytikernes anslag i år, og utsiktene er lyse.

Det er vanskelig å se en resesjon i horisonten noen steder. Vi er inne i et globalt synkronisert, innbyrdes selvforsterkende oppsving med få motvinder av betydning.

På tross av at konjunkturoppgangen er inne i sitt åttende år, sliter sentralbankene med å innfri inflasjonsmålene sine. Kjerneinflasjonen har i høst falt uventet både i USA og eurosonen, og dette gjør det vanskelig å avvikle de pengepolitiske stimulansene selv om vi ruller i bratt nedoverbakke.

En lavinflatorisk boom representerer det best tenkelige bakteppet for børsen, og denne gunstige miksen av vekst og inflasjon vil ventelig prege store deler av det kommende året også. I så fall blir 2018 nok et investorvennlig år.

Får vi en «blow-off»?
Ha ellers i mente at oppgangsmarkeder pleier å kulminere med en «blow-off». I snitt har S&P 500-indeksen siden 1937 steget med 25 prosent de siste tolv månedene før markedstoppen. Man går glipp av mye om man hopper av for tidlig.

På lang sikt er inflasjonen den store trusselen mot bullmarkedet. Sprenger den gjennom taket, må renten heves aggressivt, og da vil både børsen og økonomien rammes.

Kreftene som holder prispresset i sjakk kan imidlertid være formidable. Dette tilkjennegis blant annet av at inflasjonen har ligget under målsonen nesten hele dette tiåret på tross av ekstraordinær innsats fra sentralbankene for å få den opp.

Det kan tenkes at deflatoriske teknologiske gjennombrudd som AI- og robotrevolusjonen og andre strukturelle trender gjør at prisstigningen vil holde seg lav mye lengre enn allment antatt. I så fall vil oppgangen på børsen og i økonomien forlenges tilsvarende.

[fortsetter]
highlander
20.11.2017 09:29
#7665

[fortsatt]

Korreksjonsfare
Dette betyr likevel ikke at himmelen er skyfri. Her kan nevnes at børsen er overmoden for en korreksjon etter å ha steget i lang tid uten nevneverdige tilbakeslag.

En korreksjon kan allerede være i gang. Det tilkjennegis av uroen i søppelobligasjonsmarkedet samt den største investoroptimismen på lang tid.

Videre skal ikke risikoen for politiske sjokk undervurderes. River Trump NAFTA og andre handelsavtaler i filler? Bryter det ut atomkrig på Korea-halvøya? Blir det storkrig i Midtøsten og oljeprissjokk?

Langt nachspiel?
Dilemmaet for investorer er at vi er sent i sykelen samtidig som mye er dyrt. Skal man tørre å ri oksen helt til toppen av fjellet før man hopper av?

Personlig tror jeg at nachspielet på børsen vil vare såpass lenge at det er for tidlig å gå hjem. For at jeg skal bli bekymret, må vi se atskillig klarere tegn til prispress. Det er vanskelig å være negativ til aksjer så lenge det er en lavinflatorisk boom i verdensøkonomien.

Når det er sagt, bør det utvises en stor grad av selektivitet. Mye er høyt priset som amerikanske aksjer og små leiligheter i Oslo. Alt er imidlertid ikke dyrt.

Billige polske aksjer
Mange fremvoksende markeder er fortsatt nøkternt verdsatt og har betydelig oppsidepotensial. Her kan nevnes at polske aksjer handles til en forward P/E på 11,5 og pris/bok på 1,36. Begge deler er under historisk snitt.

Dagens lave verdsettelse kan vanskelig rettferdiggjøres sett i lys av at polsk økonomi vokser friskt uten nevneverdig prispress eller ubalanser.

Dypsykliske næringer som råvareindustri og shipping har også sine beste dager foran seg. For disse bransjene er nivået på kapasitetsutnyttelsen viktigere enn veksttakten i økonomien.

Disse næringene tjener først de store pengene når kapasitetsutnyttelsen nærmer seg spiret, og det gjør den sjelden før mot slutten av konjunktursykelen. Da kan lønnsomheten til gjengjeld bli ekstrem.

Dovre-porteføljen [ingen endringer]

· Yara
· TGS
· Flex LNG
· Borr Drilling
· Frontline
· Northern Drilling
highlander
21.11.2017 08:39
#7669

DNB Markets har tatt inn Statoil i sin ukeportefølje, mens Arctic Fund har tatt inn Yara på bekostning av Lerøy Seafood.

Netfonds' åpningsprognose tirsdag:

"Vi tror Oslo børs åpner opp 0,11 prosent i dag. De asiatiske børsene steg markert i natt, noe som kan hjelpe de europeiske børsene i dag. Når det er sagt, den politiske situasjonen i Tyskland har svekket seg de siste dagene, da Merkel ikke har lykkes danne en storkoalisjon regjering. Denne situasjonen kan ende opp med nyvalg. Investorer flest liker ikke usikkerhet, derfor blir det spennende å se hvordan dette vil påvirke aksjemarkedene i Europa de kommende dagene. Oljeprisen er for øvrig opp fra gårsdagens nivåer."
highlander
21.11.2017 10:50
#7671

Forvalter Morten Astrup i Storm Capital Management anbefaler kjøp av Bonheur, Fjord 1 og Norwegian Property.

Sparebank1 Markets tar inn Bakkafrost, BW LPG, Norwegian Air og Schibsted i sin portefølje som utledes av utviklingen i aksjenes shortinteresse. DBO og Seadrill anbefales solgt. (Kilde: Xi)
highlander
22.11.2017 07:59
#7676

[Beklager! Nye innlegg er bare tilgjengelig for abonnenter! Allerede registrert? Logg inn eller Gå til registrering og kjøp abonnement!]
highlander
24.11.2017 08:36
#7681

[Beklager! Nye innlegg er bare tilgjengelig for abonnenter! Allerede registrert? Logg inn eller Gå til registrering og kjøp abonnement!]
highlander
27.11.2017 13:54
#7692

[Beklager! Nye innlegg er bare tilgjengelig for abonnenter! Allerede registrert? Logg inn eller Gå til registrering og kjøp abonnement!]
highlander
27.11.2017 13:54
#7693

[Beklager! Nye innlegg er bare tilgjengelig for abonnenter! Allerede registrert? Logg inn eller Gå til registrering og kjøp abonnement!]
Fanatic
27.11.2017 13:57
#28187

[Beklager! Nye innlegg er bare tilgjengelig for abonnenter! Allerede registrert? Logg inn eller Gå til registrering og kjøp abonnement!]
highlander
27.11.2017 14:04
#7695

[Beklager! Nye innlegg er bare tilgjengelig for abonnenter! Allerede registrert? Logg inn eller Gå til registrering og kjøp abonnement!]
Fanatic
27.11.2017 14:08
#28188

[Beklager! Nye innlegg er bare tilgjengelig for abonnenter! Allerede registrert? Logg inn eller Gå til registrering og kjøp abonnement!]
yemaya 2
27.11.2017 14:11
#8794

[Beklager! Nye innlegg er bare tilgjengelig for abonnenter! Allerede registrert? Logg inn eller Gå til registrering og kjøp abonnement!]
Fanatic
27.11.2017 14:14
#28189

[Beklager! Nye innlegg er bare tilgjengelig for abonnenter! Allerede registrert? Logg inn eller Gå til registrering og kjøp abonnement!]
Varsling på tema     Varsling på stikkord




StockTalk er en tjeneste levert av Kreateam Consult AS. Orgnr. 911 839 806 MVA
Adresse: Postboks 39 Holmlia, 1201 Oslo. Email: st@stocktalk.no Tlf. 40 07 31 70
Kontakt oss | Hjelp | Regler | Sett som startside | Legg til favoritter