Du er her: Forside > Utenlandske aksjer - Valuta - Råvarer > KINA - En økonomisk kjempe
KINA - En økonomisk kjempe
OldNick
09:08 05.03.2012
#13032

Kina senker listen

Fornøyd med lavere vekst


NTB, DN.no
05.03.2012

Kina tar sikte på en økonomisk vekst på 7,5 prosent i år, mer beskjedent enn på mange år, sa statsminister Wen Jiabao i sin rapport til kommunistpartiets kongress mandag.

I sin tale ved åpningen av kongressen sa Wen at målet blir redusert for å gi økonomien rom for å svekkes noe mens myndighetene gjennomfører nødvendige reformer.

- Vi tar sikte på å fremme en stødig og robust økonomisk utvikling, holde prisene stabile og vokte oss for finansiell risiko ved holde penge- og kredittstrømmen på et passende nivå. Vi tar en forsiktig og fleksibel tilnærming, sa Wen som går av neste år.

Han sa at den fremste prioriteringen i året som kommer, er å styrke forbruket og den innenlandske etterspørselen.

Ledelsen ser at det er nødvendig å øke etterspørselen på hjemmeplan for å holde produksjonen i gang i en tid da gjeldskrisen i Europa og svak vekst i USA demper etterspørselen etter kinesiske varer i utlandet.

Vil bedre inntektsfordelingen

For å øke etterspørselen hjemme vil partiet gjøre en innsats for bedre inntektsfordeling, økt inntekt for lav- og middelinntektsgruppene og oppmuntre til økt konsum, sa Wen.

Et mål om en vekst på 7,5 prosent er en reduksjon i forhold til det tidligere målet om 8 prosent.

Den faktiske veksten i fjor kom opp i 9,2 prosent, noe som likevel var en nedgang fra året før da veksten var på 10,4 prosent.

Landet har også satt seg som mål at inflasjonen skal ligge på rundt 4 prosent, uendret fra i fjor. Inflasjonen i 2011 endte på 5,4 prosent.

Talen til Wen, der han skisserte opp regjeringens prioriteringer i året som kommer, var første punkt på programmet for den ti dager lange partikongressen i Folkets store hall i sentrum av Beijing.

Wen og partileder Hu Jintao er inne i sine siste år som kinesiske ledere. I løpet av det neste året blir de pensjonister og en ny ledelse overtar.
OldNick
15:31 22.03.2012
#13106

Politisk uro av dimensjoner i China?

Jotakk, det kan bli interessant.

Går "det kinesiske mirakelet" av sporet pga. opprør elller kupp, går vi rett i en lengre resesjon, kanskje depresjon.

Investorene frykter maktkampen i Kina

DN.no
16.03.2012

Ulike fraksjoner kjemper om kontrollen over det kinesiske kommunistpartiet - og Kinas fremtid, skriver Dagens Næringsliv.

Investorer frykter at maktkampen kan ramme de internasjonale finansmarkedene hardt.

Sentralmyndighetene i Beijing har ifølge DN store problemer med å kontrollere den kinesiske storbyen Chongqing, som har over 30 millioner innbyggere. Den lokale kommunistformannen Bo Xilai og Huang Qifan har skapt hva som blant annet Verdensbanken refererer til som «Chongqing-modellen», med høy lokal beslutningsmyndighet og tette partnerskap mellom det offentlige og privat sektor.

Chongqing blir ofte sammenlignet med Chicago ved begynnelsen av forrige århundre: høy økonomisk vekst, høy innflytting, korrupsjon, kriminalitet og en blodig kamp om den politiske makten.

Igår ble Bo Xilai ofret som partileder og leder for Kinas største byområde.

- Intensivert siden ifjor høst

- Det pågår en maktkamp mellom president Hu Jintaos fraksjon i kommunistledelsen og Chongqing-gruppen. Dette har blitt intensivert siden ifjor høst. Hus støttespillere frykter å miste innflytelse når han går av i 2013, sier en kinesisk professor som for tiden gjester et universitet i Singapore til DN.

De nesten 3000 delegatene som deltok på årets folkekongress har svært liten innflytelse på hva som skjer i toppledelsen i kommunistpartiet.

Den amerikanske meglerveteranen Art Cashin, som leder handelsdesken hos UBS ved New York-børsen, er en nestor som kolleger og internasjonale investorer lytter på.

Han frykter at det er konturene av en maktkamp i Kina som foregår på bakrommene.

- Vi vil undersøke dette nærmere da konsekvensene kan bli enorme. En maktkamp i Kina er garantert ikke priset inn i verdens finansmarkeder, sier han i et notat til kundene.
______

Åpenlys maktkamp i Kina

DN.no
22.03.2012

Beijing syder av rykter etter den viktigste politiske utrensningen på flere tiår, skriver Financial Times torsdag.

Avisen skriver at det ryktes at et militært kupp ble igangsatt av sjefen for det statlige sikkerhetsapparatet, Zhou Yongkang, noe som resulterte i skuddvekslinger i kommunistenes hovedkvarter i Beijing, Zhongnanhai.

"At det stadig oppstår motsetninger innenfor kommunistpartiets indre kjerne, er neppe overraskende; men det er høyst uvanlig at maktkampen utkjempes for åpen scene, skriver sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbankens morgenrapport.

Politbyråets stående komité skal nå være dypt splittet.

- Splittelsene i den stående komiteen er nå like åpenlys som de var under Den himmelske freds plass-perioden, sier USAs ambassadør i Kina Jon Huntsman til Financial Times.

Handelsbanken skriver at saken i stor grad dreier seg om Bo Xilai, en av Kinas mektigste topper, som ble fjernet fra sin stilling forrige torsdag, etter å ha drevet alt for åpenlys valgkamp for seg selv.

"Slikt er ikke populært i utgangspunktet i et system der makta ligger hos partiet, ikke hos folket", skriver Mork.

Som øverste partileder i byprovinsen Chongqing har Bo satt i en kampanje mot korrupsjon, fattigdom og for mer økonomisk likhet.

New York Times beksriver endringene i Kina som det største politiske jordskjelvet på mange år.

Endret 22.03.2012 15:32 av OldNick
OldNick
15:32 22.03.2012
#13107

"Det som imidlertid gjorde Bos kampanje spesiell, er at han har drevet den fram med "røde" sanger og symboler i samme stil som Maos rødegardister under kutlurrevolusjonen. Kampanjen var rett og slett del av et storstilt forsøk på å bringe Kina tilbake til sin maoistiske opprinnelse og mot markedsliberale idéer. Dette vakte naturlig nok motstand", skriver Knut Anton Mork i morgenrapporten.

Nå skal Bo være under husarrest mens hans kone er anholdt for mistanke om korrupsjon - en anklage som ifølge Financial Times er ofte rettes mot høytstående som har tapt en maktkamp.

Handelsbanken skriver at oppgjøret kommer "på et tidspunkt der kinesisk vekst er i ferd med å dabbe av og det blir mer og mer klart at betydelige reformer i markedsliberal retning må til om ikke Kina skal kjøre seg fast på et middelmådig inntektsnivå i internasjonal sammenheng".

Mork tror statsminister Wen - som i lang tid har snakket om reformer i en markedsliberal og demokratisk retning - nå ser muligheten for å legge en ny kurs, bort fra den tunge maktutøvelsen slik verden så under kulturrevolusjonen og massakren rundt Den Himmelske freds plass i 1989, og over i mer demokratisk og markedsliberal retning.
______

Ekspertene er uenige om Kina

Danske Banks tror at Kina trolig unngår en «hard landing». JP Morgan mener det allerede har skjedd


TDN Finans, DN.no
15.03.2012

Aksjemarkedene ble forrige uke tynget av utsikter til svakere vekst i Kina.

Hard vs. myk landing

Oppfatningene om landet står foran en "nedbremsing", en "hard landing" eller en "myk landing" er delte.

På et frokostmøte i regi av Norske Finansanalytikeres Forening torsdag sa Danske Banks senioranalytiker Flemming J. Nielsen at landet trolig unngår en hard landing, mens JP Morgans sjeføkonom for Asia, Adrian Mowat, mener at landet allerede er inne i en hard landing.

- Dersom du ser på kinesiske makrotall, bør du slutte å diskutere om en hard landing. Kina er inne i en hard landing. Bilsalget er ned, sementproduksjonen er ned, storproduksjonen er ned og entreprenøraksjer er ned. Det er ikke noen debatt lengre, det er et faktum, sa Mowat på en konferanse onsdag, ifølge Bloomberg News.

Lengre artikkel på link

Endret 22.03.2012 15:32 av OldNick
OldNick
18:25 22.03.2012
#13108

Amerikansk etterretning: Rykter om millitærkupp på kinesisk Twitter

Bilder av tanks utenfor Beijing og rykter om statskupp er slettet av kinesiske myndigheter


Sverre Rørvik Nilsen, E24.no
22.03.2012

Amerikansk etterretning overvåker kinesiske nettsteder og sosiale medier. Den siste uken har utviklingen tatt en uventet og skremmende retning.

En rekke brukere rapporterer om tanks som entrer Beijing og skudd som blir avfyrt i forbindelse med en politisk kamp på aller høyest nivå mellom politiske ledere i Kina - og det snakkes til og med om et mulig militært kupp. Dette skriver Washington Times og China Digital Times.

Internettdiskusjoner skal ha inkludert bilder av tanks og andre militærkjøretøyer som beveger seg innad i Beijing.

Det var på «kinesiske Twitter», Sina Weibo og QQ Weibo, og forum på den kinesiske utgaven av Google, Baidu, at meldingene om «abnormaliteter» begynte å diskuteres 19. mars.

Kommentarene fra brukerne inkluderte rykter om at lederne av Shanghai hadde mistet makten, samt et mulig «militærkupp».

Disse meldingene ble raskt slettet av kinesiske sensur-myndigheter og torsdag var det ikke mulig å lese disse.

Meldingene fortalte blant annet om millitærkjøretøy som kontrollerte en av Beijings mest kjente gater, Changan, samt en betydelige mengde ikke-uniformert politi med metalldetektorer.

En annen melding refererte til «en mystisk atmosfære i Bejing». Denne ble raskt slettet.
______

Inside the Ring: Beijing coup rumors

By Bill Gertz, The Washington Times
Mar. 21, 2012

OldNick
11:05 10.04.2012
#13145

- Jeg er så negativ til Kina at jeg er en panda

Aksjene i Hongkong og Kina faller og analytiker forklarer E24 hva som egentlig skjer i verdens vekstmotor


Sverre Rørvik Nilsen, E24.no
10.04.2012

I etterkant av finanskrisen har det vært Kina som har sørget for at verdensøkonomien har vokst. Landet har i lang tid bidratt med vekst over åtte prosent.

Men vekstmaskinene begynner å vise tegn til lavere turtall.

Dette reflekteres i en rekke makroøkonomiske tall om den kinesiske økonomien, samtidig som aksjene faller i tirsdagens handel.

Pandaen

Før helgen intervjuet E24 med en Hongkong-basert analytiker i en større bank, som ønsker å være anonym. Han er veldig kritisk til Kina fremover:

- Jeg er så bearish (negativ i finanstermer) til Kina at jeg er en pandabjørn.

En av de negative punktene analytikeren la vekt på, var den manglende forbrukskulturen i Kina, og han meldte om nesten tomme kjøpesentre - selv i metropolen Shanghai.

- Forbrukssamfunnet er overhypet for Kina. Vi er fortsatt veldig langt fra noe slikt, sier han.

Mer på link over
OldNick
00:06 31.05.2012
#13318

How strong is China's economy?

Despite a recent slowdown, the world's second-biggest economy is more resilient than its critics think


The Economist
May 26th 2012

CHINA'S weight in the global economy means that it commands the world's attention. When its industrial production, house building and electricity output slow sharply, as they did in the year to April, the news weighs on global stockmarkets and commodity prices. When its central bank eases monetary policy, as it did this month, it creates almost as big a stir as a decision by America's Federal Reserve. And when China's prime minister, Wen Jiabao, stresses the need to maintain growth, as he did last weekend, his words carry more weight with the markets than similar homages to growth from Europe's leaders. No previous industrial revolution has been so widely watched.

But rapid development can look messy close up, as our special report this week explains; and there is much that is going wrong with China's economy. It is surprisingly inefficient, and it is not as fair as it should be. But outsiders' principal concern-that its growth will collapse if it suffers a serious blow, such as the collapse of the euro-is not justified. For the moment, it is likely to prove more resilient than its detractors fear. Its difficulties, and they are considerable, will emerge later on.

Lang artikkel paa link over
______

Special Report on China

The Economist
May 26, 2012
OldNick
17:14 07.06.2012
#13377

China vil stødig og sikkert øke utenlandsinvesteringene, og etterhvert som krisen i Europa utvikler seg, ser de muligheter til å investere i disse regionene som behøver kapital for å komme over krisen.

Kineserne ser etter råvarer, teknologi og (menneskelige) ressurser.

Det er estimert at kinesiske utenlandsinvesteringer vil nå mellom $1000 og $2000mrd. dette 10-året, med 1/4-del kanskje til Europa.

China investment in Europe triples

By Jamil Anderlini in Beijing, FT.com
June 6, 2012

Chinese direct investment into Europe tripled in 2011 to $10bn, according to a new study that estimates Chinese companies are in the early stages of a global shopping spree that could see them spend as much as $250bn-$500bn in the region by 2020.

Although total Chinese outbound investment is still small compared to the size of its economy, most analysts believe the country is on the verge of ramping up its spending abroad, with crisis-hit Europe seen as one of the most attractive supermarkets.

High quality global journalism requires investment. Please share this article with others using the link below, do not cut & paste the article. See our Ts&Cs and Copyright Policy for more detail. Email ftsales.support@ft.com to buy additional rights. http://www.ft.com/cms/s/0/806f926e-afc7-11e1-a025-00144feabdc0.html#ixzz1x7WoCWJu

"Europe is experiencing the start of a structural surge in outbound direct investment in advanced economies by Chinese firms," says the new study, to be published on Thursday by Rhodium Group, an economic consultancy, in partnership with CICC,a Chinese investment bank.

The report predicts Chinese outbound direct investment will reach $1tn to $2tn between 2010 and 2020 and it expects around a quarter of that will go to Europe through mergers and acquisitions or greenfield investments.

Chinese companies are most interested in buying European technology, brands and high-end manufacturing.

Beijing has encouraged Chinese companies to increase their offshore investments to make them more competitive globally and also as a way of securing supplies of natural resources, technology and expertise for China.

The zou chu qu, or "going out" strategy as it is known in Chinese, is also aimed at diversifying the country's $3.2tn in foreign exchange reserves away from low-yielding investments like US Treasuries and into more tangible assets.

"Just as in the case of Japan at an earlier stage, China is trying to switch paper into hard assets and that process is accelerating," a senior executive at one of the world's largest private equity funds told the FT.

Separate studies by A Capital, a private equity firm that helps Chinese companies invest abroad, support Rhodium Group's estimate.

"At current growth rates and without a change in Chinese government policy we expect an additional $800bn in outbound Chinese direct investment in the five years from 2011 to 2016," said Andre Loesekrug-Pietri, chairman of A Capital.

Mer på link over
______

Rentekutt i Kina overrasker

Oslo Børs hopper i likhet med de europeiske børsene på nyheten om det første rentekuttet i Kina siden finanskrisen


TDN Finans, Espen Bjerke, DN.no
07.06.2012

Kina kutter ettårs innskudds- og utlånsrentene med 25 basispunkter med effekt fra fredag.

Dette er første gang den kinesiske sentralbanken kutter rentene siden 2008.

Bankene vil få lov til å tilby 20 prosent rabatt fra nøkkelrentene.

Oslo Børs hoppet et halvt prosentpoeng til 388,50 - en oppgang på totalt 0,65 prosent siden gårsdagens sluttnotering.

"Ikke hver dag med kinesiske rentekutt, faktisk for første gang siden 2008 og finanskrisen. De har heller brukt reservekravene RRR tidligere", skriver porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand Kapitalforvaltning

Endret 07.06.2012 17:22 av OldNick
OldNick
11:50 08.06.2012
#13384

P[stand om dramatisk nedkjøling i Kina?

Hmm, jeg er skeptisk...


Lite aktivitet: Analytikere i CLSA har vært ute på fabrikkbesøk for å demonstrere hvor lite aktivitet det er i stålsektoren i landet. Bildene øverst er de nye.


Disse bildene kan være bevis på at veksten i Kina bråstopper

Kinesiske analytikere oppsøkte kinesiske fabrikker, som viser at det er omtrent null aktivitet i stålsektoren


Sverre Rørvik Nilsen, Kristin Norli, E24.no
08.06.2012

Aktivitetsnivået i stålsektoren er en meget god indikator for aktiviteten ellers i en fremvoksende økonomi som Kinas.

For å bygge høyhus og gjennomføre store prosjekter, er det et voldsomt behov for stål. Dette har de siste ti årene ført til at det har vært høye priser på råvaren, og høy handelsaktivitet i stål i Kina.

Nå ser dette ut til å ha stoppet opp helt, viser en fersk rapport fra det kinesiske selskapet finansselskapet CLSA, med tittelen «Traders not trading».

Lite aktivitet

I forbindelse med undersøkelsen gjennomført av analytikeren har de reist ut til de forskjellige handelslagrene for stål, som viser at det enten er null eller veldig lav aktivitet.

«Vi så lite forretningsaktivitet i lagrene og etterspørsel fortsetter å være svak. Tradere får mindre kreditt fra bankene. Markedssentimentet er på bunnen og både tradere og sluttbrukere holder et minimalt lager», skriver Scott Laprise og Wenjun Bao i CLSA i rapporten.

Analytikerne påpeker at det er lite aktivitet, lav etterspørsel og en tung tid for metall-tradere.

«Vi besøkte ståltradere og lagre i Shanghai denne uken. Nå så vi et stille marked med lite aktivtiet. Et lager vi brukte å besøke før, var nå stengt ned som følge av lav etterspørsel», skriver Laprise og Bao.

«Et annet lager vi besøkte var omtrent tomt. Det var ingen ansatte som driftet kranene til å laste stål og kuttemaskinene var slått av. I løpet av vårt lager-besøk, var det kun en lastebil parkert hvor vi normalt ser mellom 5 og 6 varebiler».


Stopp: Etter årevis med meget høy byggeaktivitet, viser stålindustrien at denne kan være bremset betydelig ned.


Bremsen på

En Hongkong-basert analytiker E24 har vært i kontakt med, mener dette er et tydelig tegn på lavere aktivitet i Kina:

- Dette virker på meg som et tydelig tegn på at ting bremser i Kina. For produsentene er lagrene breddfulle, men for traderne er de nå helt tomme, sier analytikeren, som ønsker å være anonym, til E24.

Signalene fra den kinesiske stålindustrien stemmer overens med offisiell statistikk publisert tidligere i mai, som viser at den kinesiske industriproduksjonen steg med 9,3 prosent i april, som var mye svakere enn den ventede økningen på 12,2 prosent.

I tillegg var inflasjonen i april på 3,4 prosent, ned fra 3,6 prosent i mars.

Prisene uendret

Kjetil Myhre, daglig leder i Norsk Stålforbund, bekrefter at prisene på verdensmarkedet har vært kraftig preget av den kinesiske byggeaktiviteten i årene etter 2004.

Da gikk kineserne til enorme oppkjøp, og prisene på verdensmarkedet steg opp imot 300 prosent.

- Det siste året har vi imidlertid nesten ikke sett utslag i prisene. Det har kun beveget seg noen få prosentpoeng opp og ned det siste året, sier Myhre.

I dag ligger indeksverdien på stål til bygg (det vil si blant annet bjelker) på 189. Referanseverdi 100 er prisen slik den var i 2003.

Til sammenligning var toppverdien på 298 i april 2009. Siden har prisene altså stabilisert seg. Og i de siste analysene datert april er det ingen indikasjon på et prisfall, ifølge Myhre.

Endret 08.06.2012 11:50 av OldNick
OldNick
22:47 10.06.2012
#13394

China ruller videre oppover...

Vekst i eksport 15%, importen opp 13% mens inflasjonen er falt til 3%..

China May Export Growth Tops Estimates as U.S. Demand Rises

Paul Panckhurst, Bloomberg
June 10, 2012

China's May exports and imports increased at more than double the pace analysts estimated as trade with the U.S. rebounded, supporting growth in the world's second-biggest economy as domestic demand slows.

Overseas shipments climbed 15.3 percent from a year earlier to a record, the Beijing-based customs bureau said today, exceeding all 29 forecasts in a Bloomberg News survey. Imports rose 12.7 percent compared with estimates for a 5.5 percent gain. The trade surplus also beat projections.

The data indicate Europe's debt woes have yet to produce a collapse in world trade on the scale of the 2008 global recession, even as Spain's request for a bank bailout threatens to deepen the crisis. Stronger exports may prompt Premier Wen Jiabao to be more measured in rolling out stimulus even as weaker-than-estimated output and retail sales data yesterday bolster the case for loosening.

"This shows it's not all doom and gloom," Song Seng Wun, an economist with CIMB Research Pte in Singapore, said after the trade figures were released. "Growth momentum may be slowing, but it's not about to crash."

China cut interest rates three days ago as the government counters the effects of Europe's debt crisis and seeks to engineer a resurgence in an economy that JPMorgan Chase & Co. predicts will grow at the slowest pace since 1999.

Output Moderates

Inflation in May was a lower-than-estimated 3 percent and producer prices dropped for a third straight month, statistics bureau data yesterday showed. Industrial production growth was below 10 percent for a second month, the first time that's happened in three years.

Retail sales, which aren't adjusted for inflation, rose the least in almost six years, excluding the January and February holiday months. Fixed-asset investment, excluding rural households and not adjusted for inflation, rose 20.1 percent in the first five months, the weakest increase for a January-May period since 2001, according to previously released data.

"These data should defeat any remaining complacency that the policy response has been adequate to maintain steady growth," Shen Jianguang, chief Asia economist at Mizuho Securities Asia Ltd. in Hong Kong, said yesterday after the statistics bureau reports. "More dramatic easing, especially in housing and local government financing vehicles is urgently needed and necessary to avoid a hard landing in the Chinese economy."

Mer på link
OldNick
19:31 14.06.2012
#13420

Krise i Kina-klynger

DN.no
14.06.2012

De siste økonomiske statistikkene i Kina har sendt sjokkbølger inn i den politiske ledelsen, noe som trolig fremskyndet rentekuttet forrige uke, skriver Dagens Næringsliv.

I storbyen Wenzhou var den økonomiske veksten på under fem prosent i første kvartal.

- Alle jeg kjenner sliter. Omsetningen har falt med 60 prosent i år. Det snakkes om å hjelpe mindre selskaper. Det er tomt prat, sier fabrikkeier Jiang Xiangsong til Bloomberg.

Han har tre uker på seg til å finne to millioner kroner for unngå konkurs.

Mørkt i «lighterbyen»

Wenzhou har siden reformene startet for over 30 år siden vært ett av Kinas kapitalistiske laboratorier med over 400.000 selskaper i byen, hvorav 70 prosent baserer seg på eksport.

Selskaper har etablert seg etter klyngemetoden og er ledende i verden innenfor blant annet fottøy, brilleinnfatninger, kulepenner og lightere.

Fra 3000 til under 100 lighterprodusenter

På det meste var det over 3000 produsenter av engangslightere i byen, som kontrollerte over 80 prosent av verdensmarkedet .

I dag er det under 100 lighterprodusenter igjen. Driftsmarginen har falt fra over 30 prosent for ti år siden til under to prosent i dag.

Mens rentekutt er ment å gi mer fart i verdens nest største økonomi, bidrar det også til å skape en boligboble og forsterke ubalansene i landet, ifølge Financial Times.

- Vi har hatt problemer tidligere, men i år er det fullstendig mørkt. Vi har ingen anelse i hvilken retning økonomien beveger seg i, sier direktør Chen Xijun i byens handelsforening i et intervju med Bloomberg.
OldNick
09:07 15.06.2012
#13425

Kina med nye tiltak for å få fart på økonomien

For å få fart på den fallende veksten, vurderer kinesiske myndigheter å gjøre det lettere for selskaper å hente finansiering i obligasjonsmarkedet


Marius Lorentzen, E24.no
14.06.2012

Veksten i den kinesiske økonomien har bremset betydelig opp den siste tiden. Den 7. juni valgte den kinesiske sentralbanken å kutte renten for første gang siden 2008.

Utviklingen har ført til bekymringer hos kinesiske myndigheter som nå vurderer flere tiltak for å få fart på veksten igjen.

Et av tiltakene skal være å lempe på reglene som regulerer hvor mye kapital bedrifter kan innhente i obligasjonsmarkedene, skriver Wall Street Journal.

Enklere lånetilgang

Kinesisk lov forbyr selskaper å ha mer enn 40 prosent av sine netto aktiva i utestående obligasjoner, ifølge WSJ.

I praksis kan derimot statseide selskaper med AAA-rating trekke fra obligasjoner med en løpetid på under ett år. Dermed kan de overstige den lovmessige grensen på 40 prosent.

Det konkrete forslaget går ut på å tillate alle selskaper i Kina med en rating på AA eller høyere å kunne bruke det samme unntaket.

Kilder avisen har snakket med forteller at forslaget venter på endelig godkjenning i den kinesiske sentralbanken.

Rimeligere finansiering

- Ettersom flere selskaper har nådd eller passert grensen på 40 prosent obligasjonsgjeld til netto aktiva, vil forslaget gi bedriftene adgang til billigere finansiering og dermed lette kostnadspresset, sa Adam Chen, obligasjonsanalytiker i Hong Yuan Securities til WSJ.

For selskaper med god kredittvurdering kan besparelsene være store.

Ifølge tall hentet inn av WSJ ligger renten på ettårige obligasjoner for AA-selskaper på 3,57 prosent, mens gjennomsnittsrenten for banklån over samme tidsperiode ligger på 6,31 prosent.

Ifølge flere analytikere skal lavere lånekostnader være utrolig viktig for å få fart på den økonomiske veksten.

- Kinesisk økonomi synes å stabilisere seg på at lavere nivå, og veksten i andre kvartal kan komme til å ende på 7 - 7,5 prosent på årsbasis, mener analytikere i Citi, ifølge Marketwatch.
OldNick
15:12 16.06.2012
#13442

Kinas president tror oppturen vil fortsette

Kinas økonomi utvikler seg i en svært positiv retning, fastslår president Hu Jintao


NTB, E245.no
16.06.2012

Dette året blir et viktig år. Vi starter på en ny femårsplan. Den økonomiske utviklingen i Kina ser positiv ut akkurat nå, sa Hu Jintao da dronning Margrethe holdt bankett i forbindelse med hans statsbesøk i Danmark fredag.

Hu fortalte videre at Kina ville fortsette å gjennomføre reformer for å sikre fortsatt vekst og utvikling i landet. Og reformprogrammet fungerer bra, fastslo han.

- Vi har styrket de makroøkonomiske reguleringene, veksten øker, prisene stabiliserer seg, og effektiviteten er god. Vi har bedret befolknings levekår, sa Hu.

Ifølge ham vil styrkingen av Kinas økonomi også gagne Danmark og andre europeiske land. Han forsikret om at Kina ville legge forholdene til rette for europeiske investorer.
______

China's May Passenger-Car Sales Exceed Analyst Estimates

Bloomberg News
June 9, 2012

China's passenger-vehicle sales rose more than analysts estimated in May as purchases of Toyota (7203) Motor Corp. and Honda Motor Co. cars recovered from disruptions caused by last year's natural disasters.

Deliveries, including multipurpose and sport-utility vehicles, rose by 22.6 percent to 1.28 million units last month, Chen Shihua, statistics department head at the China Association of Automobile Manufacturers, said today at a briefing in Beijing. That beat the 1.2 million average of seven analyst estimates compiled by Bloomberg.

Sales in May beat estimates for a third straight month, with Toyota and Honda leading growth as factories recovered from last year's tsunami in Japan and floods in Thailand. CAAM Deputy Secretary General Yao Jie said at the briefing today that the industry is becoming more stable.

"Last May was pretty bad in terms of the passenger-car sales tally," Harry Chen, a Shenzhen-based analyst with Guotai Junan Securities Co., said before today's release. "Dealers are very cautious about the coming months and eager to find out whether the government will roll out stimulus policies."

Mer på link
OldNick
10:56 25.06.2012
#13472

Mener Kinas vekst er lavere enn meldt

Offisiell statistikk stemmer ikke med fakta, skriver New York Times


TDN Finans, DN.no
25.06.2012

Kinas økonomi utvikler seg svakere enn det som fremgår av offisiell statistikk. Det vises blant annet til rekordhøye kullagre som følge av lavere elektrisitetsproduksjon.

Det sier direktører i Kina samt vestlige økonomer til New York Times (NYT), i en artikkel publisert fredag kveld.

Ifølge avisens kilder har lokale og regionale myndigheter tvunget direktører innen kraftproduksjon til å ikke rapportere nedbremsingen i sin helhet til sentrale myndigheter.

Overrapportering

Det meldes også om overrapportering av økonomiske nøkkeltall som omsetning, resultat og skatt. Tjenestemenn oppfordrer angivelig selskaper til å ha et sett regnskap som viser bedring i tallene.

Avisens kilder anslår at feil og unøyaktigheter i rapporteringen blåser opp økonomiske indikatorer med 1-2 prosent, noe landets statistikkbyrå avviser.

Lavere strømforbruk

En høytstående direktør i Kina med tilgang til statistikk for nettdata i de industritunge provinsene Shandong og Jiangsu sier at strømforbruket i begge provinser i mai falt over ti prosent fra året før.

- Myndighetene vil ikke se det negative, sier en annen kraftverksdirektør til NYT. Han sier at de har blitt fortalt å rapportere fall som uendret.

Jonathan Sinton, som er IEAs Kina-energispesialist, sier til NYT at han ikke har hørt snakk om uriktig statistikk for Kinas elektisitetssektor. Sinton sier også at han tviler på om det vil være mulig å gjøre det for de fem største elektisitetsprodusentene som samlet produserer rundt halvparten av landets strøm.

Artikkelen virker inkosistent

Analysebyrået High Frequency Economics skriver i en oppdatering mandag at artikkelen fra New York Time virker inkonsistent.

«Samme dag skrev samme journalist om kraftmangel som følge av nedkjølingsbehovet om sommeren. Vi kan ikke forstå anklagene om at det blir produsert mindre kraft med stigende kullagre i havnene samtidig som det angivelig er kraftmangel i sommer», skriver High Frequency Economics
OldNick
13:16 29.06.2012
#13510

Vi fortjener noe bedre

For 15 år siden ble Hongkong kinesisk igjen. Mange er misfornøyde.


NTB, DN.no
29.06.2012

På søndag er det 15 år siden Hongkong igjen ble en del av Kina. Mange i den tidligere britiske kronkolonien trives dårlig med å bli fjernstyrt stadig strengere fra Beijing og ser ingen grunn til å feire dagen.

Statsviteren Brian Fong ved Hongkongs City University er bekymret for fremtiden. Makthaverne har lovet frie valg i 2017, men observatører frykter at utviklingen går i gal retning og at opposisjonelle i stadig sterkere grad vil bli kneblet.

- Vi fortjener noe bedre enn dagens forhold. Hongkong er en verdensby med høyt utdannede innbyggere, men disse innbyggerne har ikke stemmerett. Det er en tragedie, sier Brian Fong til nyhetsbyrået TT.

«Styrt demokrati»

- Jeg er redd Hongkong vil bli noe i retning av Singapore eller Russland, med såkalt styrt demokrati. Vi ser allerede tendenser til dette, fortsetter Fong, som mener selvstyreregjeringen i Hongkong er svak og bare får halvparten av sine forslag satt ut i livet.

Søndag får selvstyreregjeringen ny sjef, da Leung Chungying erstatter Donald Tsang. Leung betraktes som Beijing-vennlig, og Kinas president Hu Jintao skal være til stede under innsettelsen av Leung.

Forkjempere for menneskerettighetene vil at Hu skal lytte til krav om mer demokrati. Ifølge flere Hongkong-innbyggere som TT har snakket med, har de lokale medienes selvsensur blitt strengere og politiet går hardere til verks mot demonstranter.

Utbredt misnøye

- Den nåværende regjeringen sitter så å si på fanget til makthaverne i Beijing. Mange i Hongkong er misfornøyde med situasjonen, og dette kan føre til sosial uro og omfattende konflikter, mener Brian Fong.

Mer på link over
OldNick
09:19 02.07.2012
#13542

Nedtur for kinesisk industri

Aktiviteten i kinesisk industri minket i juni for åttende måned på rad, ifølge bankgiganten HSBC


NTB, E24.no
02.07.2012

Banken melder også at ordreinngangen fra eksportmarkedet var den svakeste siden mars 2009.

HSBCs innkjøpsindeks sank fra 48,4 i mai til 48,2 i juni og har nå ligget under den viktige 50-streken, som skiller oppgang fra nedgang i økonomien, siden oktober i fjor.

Også Kinas offisielle innkjøpsindeks, som ble lagt fram søndag, sank i juni til det laveste nivået på sju måneder. Men den ligger fortsatt like over 50-grensen, på 50,2.
______

Veksten i Kina kan være historisk lav

I lang tid har man sett en oppbremsing i Kina ved alternativ måling. Nå viser selv Kinas egen statistikk at dette er tilfelle


Sverre Rørvik Nilsen, E24.no
01.07.2012

Det burde ikke komme som et sjokk, for du har blitt advart mot det i lang tid. Veksten i verdens vekstmaskin, Kina, er i ferd med å bremse kraftig ned.

Dette har vært mulig å se i en rekke alternative makroøkonomiske indikatorer, mens offisiell kinesisk statistikk har holdt seg meget sterk - selv om mange observasjoner skulle tilsi at veksten stanser.

- Vekstdrømmen er død

Frem til nylig holdt den offisielle kinesiske statistikken seg sterk, men nå begynner også denne å vise at Kina bremser.

Søndag ettermiddag presenterte kinesiske myndigheter den offisielle innkjøpssjef-indeksen (PMI), som er en indeks som økonomer benytter seg av for å måle fremtidig etterspørsel i økonomien.

Nå viser denne at veksten er en hårsbredd unna en økonomisk revers.

Indeksen falt i juni til 50,2, som betyr at veksten i Kinas økonomi nå er tilnærmet nøytral, snarere enn å skyte fart (se faktaboks for forklaring på hva indeks-tallet betyr).

Det siste fallet kommer måneden etter det store indeks-fallet fra 53,3 til 50,4 for mai.

E24 snakket søndag med en økonom i en utenlandsk bank i Hongkong, som uttalsr seg med forbehold om å forbli anonym:

- For meg er allerede drømmen om kinesisk vekst død.

- Disse kinesiske politikerne er avhengige av kraftig vekst og inflasjon i økonomien.

Det har vært forventninger om økonomisk vekst på mellom 8,1 og 8,3 prosent i Kina i andre kvartal i år (fra samme periode året før), men disse ser ut til å være for høye.

Sjeføkonomen i Mizuho Securities Asia, Shen Jianguang, anslår til Bloomberg News at veksten i første halvår vil være så lav som 7,2 prosent.

Skulle den kinesiske veksten ende på 7,2 prosent for 2012, vil dette være laveste vekst i nyere historie (se faktaboks).

Fortsatt store forskjeller

Men kinesisk offisiell statistikk kan fortsatt vise et bilde som er for positivt, for private undersøkelser viser langt mindre optimistiske innkjøpssjefer.

Stopp i stål

Aktivitetsnivået i stålsektoren er en meget god indikator for aktiviteten ellers i en fremvoksende økonomi som Kinas, slik E24 nylig skrev.

For å bygge høyhus og gjennomføre store prosjekter, er det et voldsomt behov for stål. Dette har de siste ti årene ført til at det har vært høye priser på råvaren, og høy handelsaktivitet i stål i Kina.

Nå ser dette ut til å ha stoppet opp helt, viser en fersk rapport fra det kinesiske finansselskapet CLSA, med tittelen «Traders not trading».

«Vi så lite forretningsaktivitet i lagrene og etterspørsel fortsetter å være svak. Tradere får mindre kreditt fra bankene. Markedssentimentet er på bunnen og både tradere og sluttbrukere holder et minimalt lager», skrev Scott Laprise og Wenjun Bao i CLSA i rapporten.

Tomme leiligheter

De siste årene har E24 skrevet om Kinas mange spøkelsesbyer. Disse har i lang tid blitt brukt som bevis på total mangel på etterspørsel innad i K
OldNick
14:27 10.07.2012
#13562

Nedturen fortsetter i Asia

- Kina kommer ikke til å redde verden, sier aksjemegler om ferske kinesiske handelstall


Øistein Svelle, W24.no
10.07.2012

Tirsdag la kinesiske myndigheter frem tall som viste at landet import vokste langt saktere enn analytikere hadde ventet, og det bidro til dårlig stemning på børsene i Asia.

Juni-importen til Kina var 6,3 prosent høyere enn året før, mot en forventet vekst på 11,3 prosent. Det er også langt lavere enn mai-veksten på 12,7 prosent sammenliknet med året før.

- Trenden er at Kinas økonomi bremser opp, og implikasjonen av det er at veksten i andre kvartal vil vise seg å være svak, sier aksjemegler Andrew Sullivan i Hongkong-baserte Piper Jaffray.

Kinas BNP-vekt for årets andre kvartal legges frem fredag denne uken, og spekulasjonene er allerede i gang om at myndighetene snart vil senke kapitalkravene til landets banker ytterligere for å få fart på økonomien igjen.

- Det er åpenbart at den globale nedturen har en effekt på Kina, og Kina kommer ikke til å redde verden, fortsetter Sullivan.
OldNick
18:43 13.07.2012
#13576

Lavere økonomisk vekst i Kina

Veksttakten i den kinesiske økonomien sank til 7,6 prosent i andre kvartal, ifølge nye tall som ble lagt fram fredag. Nivået er det laveste på flere år


Øistein Svelle, NTB, E24.no
13.07.2012

Nedgangen i veksten betyr at veksttakten i første halvår var på 7,8 prosent. I første kvartal var tilsvarende tall 8,1.

Anslag nyhetsbyrået Bloomberg hadde hentet inn fra økonomer på forhånds viste et medianestimat på 7,8 prosent for veksttakten i andre kvartal, så de offisielle tallene var noe under dette.

Forrige gang veksten i Kinas bruttonasjonalprodukt var like lav som den har vært de siste månedene, var midt under finanskrisen for over tre år siden.

Også veksten i industriproduksjonen og varehandelen er på vei nedover. Veksttakten i industriproduksjonen lå på 9,5 prosent i juni, en liten nedgang sammenlignet med 9,6 prosent i mai.

Investorer og analytikere har ventet spent på de nye kinesiske tallene, siden de kan gi en pekepinn om hvordan økonomien i andre deler av verden vil utvikle seg.

- Fredagens fremleggelse får investorer til å fokusere på et av de største usikkerhetsmomentene i verden i dag: Hvor hard landingen blir i Kina, sa sjeføkonom i Terra, Jan Andreassen til E24 i forkant av at tallene ble lagt frem.
______

På tross av fallende vekst, er innenlandsforbruket i China fortsatt sterkt voksende.

Bilsalget er en utmerket indikator på forbruket.
I China selges nå flere biler enn i USA, og China's bilsalg på 2 måneder tilsvarer hele Norges bilpark (antall).

Fremdeles voldsomt vekst i bilsalget i Kina

Bilsalget i Europa sliter tungt om dagen. Det kan man over hodet ikke si om salget i Kina


Øystein Schmidt, HegnarOnline
11.07.2012

Bilsalget i Kina steg 9,9 prosent i juni, melder landets interesseorganisasjon for bilprodusenter, ifølge Bloomberg og TDN Finans.

Det ble totalt solgt 1,28 millioner biler, litt mer enn ventet.

En undersøkelsen blant 14 analytikere i forkant viste nemlig at man i snitt ventet et salg på 1,27 millioner biler.
OldNick
14:20 17.07.2012
#13599

Kinas vekst bremser

Laveste på tre år. - Reiser enda flere spørsmål om tilstanden i kinesisk økonomi, mener analytiker.

Einar Takla, NTB, DN.no
13.07.2012


Veksttakten i den kinesiske økonomien sank til 7,6 prosent i andre kvartal, ifølge nye tall som ble lagt fram fredag. Nivået er det laveste på flere år.

Andre kvartal ble det sjette kvartalet på rad med fallende veksttakt. Veksten var hårfint svakere enn analytikerne hadde ventet. Medianen blant analytikernes prognoser var en vekst på 7,7 prosent.

Svakeste på tre år

Nedgangen i veksttakten betyr at veksten i første halvår var på 7,8 prosent. I første kvartal var tilsvarende tall 8,1.

Det er over tre år siden forrige gang veksten i Kinas bruttonasjonalprodukt var like lav som de siste månedene.

- Nedgangen var riktignok godt på linje med forventningene, men reiser enda flere spørsmål om tilstanden i kinesisk økonomi, skriver analytiker Johan JHaveus i en oppdatering fra SEB fredag.

Han mener at det bak totaltallene gjemmer seg en dramatisk forandring der eksportveksten er blitt mer enn halvert i løpet av første halvår sammenlignet med samme periode ifjor - fra 24 til 9 prosent. Samtidig har det skjedd en avmatning i boligmarkedet.

Krisetiltak

For å få fart på veksten nå, har myndighetene iverksatt tiltak for å stimulere økonomien. I forrige uke ble renta kuttet for andre gang på én måned. En kraftig nedgang i inflasjonen, til rundt to prosent fra fjorårets topp på nærmere syv prosent, har åpnet for at sentralbanken kan bruke ytterligere stimulanser. Tall for bankenes utlån bekrefter også at myndighetene forsøker å få fart på økonomien igjen. Nye lån økte til 920 milliarder renmimbi i juni, opp fra 793 milliarder renmimbi i mai.

- De fleste regner med at statsminister Wen Jiabao vil måtte øke stimulansetiltakene gjennom ytterligere pengepolitiske lettelser og økte statlige investeringer for å stabilisere økonomien. Samtidig har han til nå vært tydelig på at regjeringen ikke kommer til å lansere et like omfattende stimulanseprogram som etter finanskrisen i 2008, skriver Javeus i oppdateringen fra SEB.

Mer på link
______

Kinas advarer mot økonomiske vanskeligheter

NTB, DN.no
16.07.2012

Kinas statsminister Wen Jiabao varsler om at Kinas økonomiske styrke ikke er stabil, og at verdens nest største økonomi kan møte på vanskeligheter.

Under et besøk i den sørvestlige provinsen Sichuan oppfordrer han til mer omfattende tiltak for å styrke vitaliteten og dynamikken i den økonomiske veksten.

- Den økonomiske vekstraten er fortsatt innenfor myndighetenes styringsintervall, som ble satt tidligere i år, og stabiliseringspolitikken fungerer, sa Wen ifølge det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua.

Laveste på tre år

Men Kinas økonomi vokste i sitt laveste tempo på mer enn tre år annet kvartal i år.

Økningen var på 7,6 prosent, noe som er det laveste siden 6,6 prosent i begynnelsen av 2009 under finanskrisen.

- Når vi møter problemene, vanskelighetene og risikoene, spesielt presset fra en avtakende økonomisk vekst, må vi også erkjenne at grunnen for økonomisk vekst er god, og det er fortsatt en masse drivkrefter for økonomisk vekst, sier Wen.
______

Kina vil gjennomføre tiltak for å stimulere økonomien

TDN Finans, DN.no
16.07.2012

Statsminister Wen Jiabao i Kina vil gjennomføre effektive tiltak for å stimulere den økonomiske veksten i landet. Det skriver nyhetsbyrået Xinhua mandag.

"I andre halvår av 2012 vil myndighetene øke innsatsen for å forhåndsinnstille og finjustere politikken, samt gjøre beslutningene mer målrettet, forutseende og effektiv", sa Wen.

Endret 17.07.2012 14:20 av OldNick
OldNick
14:21 17.07.2012
#13600

Wen sa videre at Kinas økonomiske fundament fremdeles er bra og at landet fortsatt har stort vekstpotensiale i lys av sommerens avling, avtagende inflasjon og stigende inntekter.
______

IMF: Mister troen på verdensøkonomien

Senker prognoser for økonomisk vekst


Johann D. Sundberg, E24.no
16.07.2012

Det internasjonale pengefondet (IMF) senker sine anslag for veksten i verdensøkonomien.

- I løpet av de tre siste månedene har veksten i verdensøkonomien, som ikke var sterk i utgangspunktet, vist ytterligere svekkelse, skriver IMF i sin kvartalsvise oppdatering av situasjonen i verdensøkonomien.

Nå mener IMF at verdensøkonomien vil vokse med 3,5 prosent i år. Det er 0,1 prosentpoeng lavere enn i april da pengefondets tallknusere kom med sine økonomiske stalltips forrige gang.

Anslaget for veksten i 2013 er redusert med 0,2 prosentpoeng til 3,9 prosent.

IMF har også nedjustert anslaget for veksten i den amerikanske økonomien. Nå tror de veksten blir 2,0 prosent i år og 2,3 prosent neste år. Det er en nedjustering av prognosen med 0,1 prosentpoeng for begge årene.

Vekstanslagene for Storbritannia blir kraftigere nedjustert. Anslaget er redusert med 0,6 prosentpoeng for begge årene.

tillegg advarte den mektige organisasjonen mot at det kan bli enda verre, om ikke Europas politikere handler raskt og dyptpløyende nok til å temme den økonomiske krisen i regionen.

- Den mest overhengende faren er at eurokrisen øker i omfang fordi politikerne ikke handler tilstrekkelig eller for sent, heter det i rapporten IMF la fram mandag.
______

WTO: Kina bryter med globale handelsregler

Kina bryter med reglene til Verdens handelsorganisasjon (WTO) i deres diskriminering av utenlandske bankkortleverandører, ifølge WTO


NTB, DN.no
16.07.2012

Kina bryter med WTO-reglene når de krever at alle bankkort som utstedes i Kina må samarbeide med det statlige selskapet China UnionPay (CUP) og bære deres logo, var dommen fra et tvisteløsningspanel oppnevnt av WTO mandag.

I tillegg er det imot reglene at alle bankterminaler i Kina må bruke CUPs nettverk, sa panelet.

Amerikanske myndigheter var tidlig ute med å kalle dommen en seier.

- Det viser at vi må fortsette å gå etter Kinas forsøk på å forstyrre globale handelsregler, sa talsmann for Det hvite hus, Jay Carney.
______

Kina dobler infrastruktur-investeringer

Gjentar 2009-stimuleringen med jernbaneinvesteringer


TDN Finans, DN.no
17.07.2012

Kinas infrastrukturinvesteringer i jernbanen vil kunne bli fordoblet i andre halvår i år, sammenlignet med nivået i første halvår. Det skriver Bloomberg News tirsdag.

Nyhetstjenesten fremholder at investeringer i jernbaneutbygging var en sentral del også i Kinas stimuleringspakke i 2009.

Investeringene for hele 2012 ventes å utgjøre 448,3 milliarder yuan, eller 70,3 milliarder euro, ifølge hjemmesiden til Anhui-avdelingen av Den nasjonale utviklings- og reformkommisjonen.

Dokumentet indikerer en økning på ni prosent fra en tidligere investeringsplan på 411,3 milliarder yuan. I første halvår var investeringene på 148,7 milliarder yuan.

- Kinas stimuleringstiltak vil kunne bli kraftigere enn markedet har ventet. Det kan ventes flere positive tegn i kommende måneder, som vil bekrefte at landets vekstfremmende tiltak er i ferd med å gi resultat, sier Zhang Zhiwei, en Hongkong-basert økonom i Nomura Holdings med fortid i Det internasjonale pengefond (IMF), til nyhetstjenesten.
OldNick
09:09 18.07.2012
#13611

Meget vanskelig arbeidsmarked fremover

TDN Finans, DN.no
18.07.2012

Den kinesiske statsministeren Wen Jiabao sier at situasjonen i arbeidsmarkedet vil bli meget vanskelig fremover.

Det skriver Bloomberg News onsdag.

Statsministeren understreker at den svakeste økonomiske utviklingen siden 2009, vil føre til økende tap av arbeidsplasser.

Wen sa på et regjeringsmøte tirsdag om landets sysselsetting at regjeringen vil fortsette å iverksette en mer proaktiv arbeidsmarkedspolitikk, fremgår det av en erklæring som er lagt ut på regjeringens hjemmeside.

Ifølge erklæringen sier Wen at sysselsettingssituasjonen vil bli mer kompleks.

I en kommentar til en næringslivsdelegasjon fra USA sa Wen tirsdag at det er «flere faktorer av ustabilitet og usikkerhet» i verdensøkonomien, som står overfor «nedadgående press», melder det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua.

Wen tok til orde for styrket samarbeid og gjensidig tillit mellom USA og Kina, og at landene «rolig» må håndtere saker som gjelder forbindelsene innen økonomi og handel.
OldNick
22:07 12.09.2012
#13750

Fra en av Skagens forvaltere...

En sommer er over

Av Tore Bang, Forvalter i Skagenfondene
12.09.2012

Utdrag:
Etter en god sommer for aksjeinvestorene fikk pessimistene igjen overtaket mot slutten av august.

Det var intet nytt under solen, gjeldskrisen i Europa og lavere vekst i Kina "selger" fortsatt godt.

...

Kinasyndromet

Den andre store fryktfaktoren i aksjemarkedene er den svakere veksten for verdenslokomotivet Kina. I et nylig foredrag kunne svenske Klas Eklund, seniorøkonom og Kinaekspert i SEB (ga i 2011 ut boken "Kina, den nygamle supermakten") berolige forsamlingen om at det ikke var så ille i Kina som man kunne få inntrykk av.

Riktignok påpekte han at det på kort sikt var litt grums i maskineriet, med politisk uro på toppen av maktapparatet og bebudede stimulanser som tar lenger tid enn forventet. Så kortsiktig kan veksten få seg en dipp under hva som er sannsynlig vekst de nærmeste årene.

Men som Eklund påpekte; Man blir litt fartsblind når det foreventes at Kina skal fortsette med tosifret vekst år etter år. Det er bare ett land som har klart å opprettholde en så lang årrekke med tosifret årlig vekst som Kina, og det er verken USA eller Japan, men nabolandet Taiwan. Mange ser ikke ut til helt å forstå hvor stor den kinesiske økonomien nå har blitt. En økonomisk vekst fremover på 6-7 prosent er jo et større bidrag til verdensøkonomien enn ti prosent for noen år tilbake.

Den store utfordringen Kina nå står overfor er å øke vridningsfarten fra eksport til en mer innenlands konsumdrevet økonomi. Rammebetingelsene begynner å komme på plass. Helt vesentlig for å lykkes er oppbyggingen av et sosialt sikkerhetsnett, som nå begynner å ta fasong. Selv om konsumet i Kina øker i et bra tempo, øker sparingen enda raskere. I dag ligger spareraten på 40 prosent.

At det befinner seg noen spøkelsesbyer rundt om i de nye byene i Kina, som media er flinke til å belyse, er ikke Eklund så bekymret for. Daglig er flere titalls tusen bønder på vei inn til byene og de tomme leilighetene. Myndighetene har gjennom økte skatter, restriksjoner på kreditt og hvor mange leiligheter man kan eie, klart å kjøle ned eiendomsmarkedet. Det generelle prisnivået er nå fallende, så eiendomsbobler tror Eklund kineserne klarer å styre unna.

For globale aktører innen "harde varer" tror Eklund det kan bli mindre drahjelp å hente fra Kina fremover. Han ser for seg at landet blir verdensledende innen alt fra mobiltelefoner til biler samt grønn teknologi som vindkraft, vannkraft og solenergi. Globale aktører innen "softe varer" kan derimot fortsatt leve godt i Kina.

Mange frykter også de galopperende lønningene i Kina. Disse holdes foreløpig i sjakk ved at produksjonen flyttes fra pressområder langs kysten til innlandet, som fremdeles er rikt på billig arbeidskraft og tomme leiligheter.
OldNick
20:52 13.09.2012
#13760

SPOTLIGHT: Will Chinese demand start to pick up?

Met.Bull.
Sept. 12, 2012

The sentiment in the Chinese commodity markets, especially that of steel, appeared to have picked up a little after Beijing announced its approval for more than 20 infrastructure projects last week as it moves to revive its economy.

Since Friday, the prices of base metals and steel markets have been on the rebound.

But Chinese commodity prices have been in a downward trend since the beginning of 2012.

Prices appear as if they are stuck in a swamp - their movements causing them to sink even further.

The question on everyone's mind now is whether Chinese demand, the main driving force behind global commodity markets in recent years, will start to pick up.

During a recent tour of nickel pig iron and stainless steel plants in Jiangsu and Shandong provinces, industry insiders gave Metal Bulletin's sister publication Steel First their take on the state of the Chinese economy.

Most of them appeared to have a negative outlook.

While market participants are looking to the Chinese government to support the economy as it did during the 2008 global financial crisis, they recognise that things are different this time.

"In 2008, the crisis passed very quickly and companies did not suffer too much. But the market began to deteriorate from late 2011. Now, very few companies are making money and manufacturers' operation rates have fallen.

"The country's economy took a turn for the worse this year and it will not be easy to turn it around immediately," an official from a stainless steel mill said.

Chinese steel producers could only make 1.68 yuan ($0.27) for every tonne of crude steel produced during the first seven months of 2012, China Iron & Steel Assn (Cisa) deputy chief Wang Xiaoqi said.

An official at Hubao Stainless, a private producer of stainless wire, bar and plate in Jiangsu province's Dainan town, related how the company felt about this year's situation.

"We started our stainless steel business in the 1990s, but it has never been this difficult to make a profit before. The situation is very bad," the company's senior manager said, shaking his head.

Dainan is well known throughout the country as a stainless steel-producing town. There is a large number of small, family-run stainless steelmaking plants here. Their production capacity is over 2 million tpy.

"Our output level in January-August was 30% lower than the same period last year. But even with that, our operation rate was the highest in Dainan because many of the stainless steelmakers nearby suspended production," he said.

"In March and April this year, there was a big pile of stainless plate here, but look at it now," the official said, pointing to a spot where there were just a few pieces of stainless steel plates.

Most of the stainless steelmakers, nickel pig iron producers and nickel ore traders who were part of the entourage also shook their heads and sighed about how difficult it is for them to make a profit.

"We have to be cautious; there are a lot of downward risks. Most of us don't own any stock now. Instead, we are taking orders from nickel pig iron producers before we buy material from nickel ore miners in order to earn some 'safe' agent fees," a major nickel ore trader who used to import nickel ore from Indonesia to China told Steel First.

Signs of trouble

One indication of just how serious things are in China is its official manufacturing purchasing managers' index (PMI), which fell to a nine-month low of 49.2 in August.

Another sign of China's troubles is the drop in its consumption of electricity.

Even during the peak summer season, some local governments were giving rebates to producers of ferro-alloy, manganese and nickel pig iron, among others, in a bid to prop up loss-making

Endret 13.09.2012 20:53 av OldNick
OldNick
20:53 13.09.2012
#13761

plants to save jobs and support the local economy.

China's electricity output fell 2.03% month-on-month in August to 444.5 terawatt hours, according to data from the State Electricity Regulatory Commission.

Lack of funds

Many in the market are expecting the government to announce more stimuli for the economy, especially once the Chinese Communist Party concludes its leadership transition during its 18th national congress in October.

"Once the new group of leaders are confirmed during the conference, and the political situation becomes more stable, I expect the government to start doing something to help domestic enterprises," a second nickel ore trader said.

But will the government be able to do it?

There are even doubts about whether it can afford the roughly 1 trillion yuan ($158 billion) needed to implement the infrastructure plans it announced last week.

"Both the central government and the local government have no money to support these projects. The central government don't have money because it invested too much on railway and infrastructure in previous years.

"The local governments are also short of money, as companies are making less money this year, which translates to lower tax revenues. The local governments have also accumulated a lot of debt due to recent years' spending," an official from a major stainless steel mill said.

"I am deeply worried about the outlook for 2013. There is no way for the demand to pick up."

Inflation

"The government is not able to print money like it did in 2008 to bolster the economy anymore, as the country's inflation rate has gone up to a very high level. It is not only housing costs that are being affected, but also food and other costs," a source from another stainless steel mill said.

"The middle-income group are finding it more difficult to make a living compared with previous years. Simply put, the 100 yuan that you have this year can buy much less than the 100 yuan you have five years ago," he added.

He too does not believe the central government can do anything this time to match what it did in 2008 to bolster the domestic economy.

Real estate

The government is unlikely to make any policy changes for the real estate industry, a market source said.

"Premier Wen [Jiabao] will stick to his commitment of keeping property prices at an 'affordable level' for the Chinese people," he said.

Borrowing woes

Big companies like Baosteel and Taigang have no problems when it comes to borrowing from banks, as they have the backing of the central government, the market source said.

It is a different matter altogether for small and medium-sized private companies, especially those in coastal areas including Jiangsu, Zhejiang and Fujian provinces. These companies tend to have no choice but to borrow from private moneylenders at very high interest rates.

Most of these companies had difficulty turning a profit this year, which resulted in many of them being unable to service their loans. Many absconded after going bankrupt, which resulted in the credit line between the smaller companies and the private lenders being broken.

"While the big, state-owned companies have access to a steady stream of funds from the banks, the small and medium-sized companies are unable to even borrow money to maintain their normal operations.

"As a result, many of them have no choice but to downsize," the market source said.

Judging from the feedback from the industry insiders, this appears to be the start of another long, difficult slog across the marshy swampland.

Endret 13.09.2012 20:53 av OldNick
OldNick
15:40 22.09.2012
#13796

Et par artikler om den demografiske utviklingen i China.

Det er nå 12 år siden China gikk over til å ha "En aldrende befolkning" (etter FN-definisjon), da passerte de 10+ av befolkningen 60+.
Ageing China: Changes and challenges

By Dr Wei Zhang Senior fellow, China Policy Institute at Nottingham University
Sept. 19, 2012


Hard facts:

- Total population: 1.34 billion
- Fertility rate: In 1967, it was 5.91 children per woman; by 2012 it had dropped to 1.6
- Male/female ratio at birth: 1.19 in 2012, meaning more boys are born than girls. The usual rate is between 1.02 and 1.08.
- Median age: in 2010, it was 34.5, by 2050 it is expected to be 48.7
- Life expectancy: 43 in 1960, rose to 73 by 2010

Source: UNUtdrag>
There are currently 980 million people in the active labour force in China. According to Professor Zhen Binwen of Chinese Academy of Social Sciences, this number will reach its peak in 2015, but then start to decrease dramatically.

End of cheap labour?

Professor Cai Fang, a Chinese labour economist, estimates that the rapid decrease of the labour force will lower China's annual growth rate by 1.5 percentage points from now to 2015, and it will decrease a further percentage point during the period from 2016-2020.

China's demographic dividend will end - the country's fast economic growth in the past three decades has been mainly led by exports, which are dependent on an abundant and cheap labour supply.

A fast decline of the labour force will cause shortages and a rapid increase in wages. Such changes will weaken the competitiveness of China's export industries in the international market, affecting economic growth.

China will need to undertake dramatic economic restructuring to deal with this problem.

______________________
Ageing China: Changes and challenges

China's population is ageing. By 2050 more than a quarter of the population will be over 65 years old and younger generations face an unprecedented burden of care.

BBC News Asia
Sept. 19, 2012


Endret 22.09.2012 15:42 av OldNick
OldNick
09:34 09.10.2012
#13909

Kinas industri faller videre

Lønnsomheten blant industriselskapene i Kina falt for femte måned på rad i august


TDN Finans, DN.no
27.09.2012

Det melder Kinas nasjonale statistikkbyrå torsdag, ifølge Bloomberg News.

Selskapenes nettoresultat falt 6,2 prosent på årsbasis til 381,2 milliarder yuan, som representerer den største nedgangen hittil i år.

Dagens rapport kan komme til å øke presset på Kinas statsminister Wen Jiabao på å øke tiltakene for å støtte veksten i Kinas økonomi.

- Kinas industrilønnsomhet vil sannsynligvis ikke se noe bedring før tidlig i 2013, eller til og med midten av 2013. Sentralbanken må holde en hensiktsmessig likviditetspolitikk for å støtte vekst, og den kan gjøre det gjennom å tilføre midler gjennom omvendte repo-transaksjoner eller kutte bankenes reservekrav, sier sjeføkonom Joy Yang i Mirae Asset Securities til Bloomberg News.

Mer på link over
______

Kina: - Japan har stjålet våre øyer

NTB, DN.no
28.09.2012

Kina anklager Japan for å ha stjålet den omstridte øygruppen i Øst-Kina-havet.

Japanerne kaller øyene Senkaku mens kineserne kaller dem Diaoyu.

- Japans handlinger er helt ulovlige. De kan ikke på noe vi endre det historiske faktum at de har stjålet øyene fra Kina eller at Kina har suverenitet over dem, sa Kinas utenriksminister Yang Jiechi fra FNs talerstol.

Uttalelsene kom etter at Japans statsminister Yoshihiko Noda sa at Japan ikke vil gjøre noen kompromisser med Kina i striden om øyene i Øst-Kinahavet.

- Øyene er en fast del av vårt territorium i historiens lys og også i henhold til folkeretten, sa Noda under FN-uka i New York.
______

Ser dropp i Kinas vekst

Asian Development Bank kutter sine vekstanslag for Kina og resten av Asia


TDN Finans, DN.no
03.10.2012

Asian Development Bank har kuttet sitt vekstanslag for Kina fra 8,5 til 7,7 prosent i 2012. Det fremgår av en rapport onsdag.

2013-anslaget er kuttet fra 8,7 til 8,1 prosent anslått i april.

«Dempet eksport, svakere investeringer, et soft forbruk og et fall i industriproduksjonen har tynget økonomien i første halvår 2012, med en BNP-vekst på 7,8 prosent mot 9,6 prosent samme periode i fjor», heter det i rapporten, ifølge TDN Finans.

Store risiki

Også vekstanslaget for Asia er nedjustert. Regionen ventes å vokse 6,1 prosent i 2012 (6,9 prosent) og 6,7 prosent i 2013 (7,3 prosent).

«Den pågående gjeldskrisen i euroområdet og den truende fiscal cliff i USA utgjør de største risikoene til tross for stabiliseringseffektene offentliggjort av myndighetene i Europa og USA», heter det.

Endret 09.10.2012 09:35 av OldNick
Varsling på tema     Varsling på stikkord
StockTalk er en tjeneste levert av Kreateam Consult AS. Orgnr. 911 839 806 MVA
Adresse: Postboks 39 Holmlia, 1201 Oslo. Email: st@stocktalk.no Tlf. 40 07 31 70
Kontakt oss | Hjelp | Regler | Sett som startside | Legg til favoritter