Du er her: Forside > Utenlandske aksjer - Valuta - Råvarer > KINA - En økonomisk kjempe
KINA - En økonomisk kjempe
OldNick
09:35 09.10.2012
#13910

Kinaekspert: - Det er umulig å kompromisse

Det er umulig for Kina å inngå kompromiss i konflikten om den omstridte grenselinjen i Sør-Kinahavet, ifølge en kinesisk ekspert


NTB, DN.no
04.10.2012

Det omstridte havområdet utgjør rundt 3,5 millioner kvadratkilometer, og enkelte beregninger anslår at Kina krever cirka 80 prosent av området. Flere andre land gjør krav på deler av havet og rettigheter der.

Wu Shicun, leder for Kinas nasjonale institutt for studier av Sør-Kinahavet, fastslår kinesernes kompromissløshet og peker på den såkalte U-linjen, en stiplet strek på et kart som skal vise Kinas krav.

- Det er absolutt umulig for Kina å gi opp U-linjen, sa Wu på et seminar i regi av Institutt for fredsforskning i Oslo (PRIO) denne uka.

Som svar på et spørsmål bekreftet han senere standpunktet: «Det er ikke mulig å kompromisse».

Autoritativt

Instituttet Wu leder er plassert i Haikou, hovedstad i Hainan-provinsen, som har det administrative ansvaret for de store territoriene Kina krever i Sør-Kinahavet.

- Det er liten tvil om at Wus uttalelser er autoritative, sier seniorforsker Stein Tønnesson ved PRIO, som ledet seminaret og selv er en betydelig autoritet på det omstridte havområdet.

Med i den kinesiske delegasjonen var også en representant for Kinas utenriksdepartements grensekontor, med ambassadørtittel. Hun protesterte ikke på instituttlederens framstilling, hvilket hun trolig ville ha gjort om han hadde avveket fra Kinas offisielle standpunkt.

Mer på link over
______

Advarer mot kinesisk økonomi under press

Sentralbanksjefen i Kina, Zhou Xiaochuan, advarer mot at den innenlandske økonomien fremdeles er under press og erkjenner utfordringen med å stimulere veksten


TDN Finans, DN.no
09.10.2012

Det skriver Market News International tirsdag.

Zhou Xiaochuan sa at de globale forholdene fremdeles er alvorlige og advarte samtidig om at innvirkningen på den globale finansielle krisen forverres.
OldNick
09:56 16.11.2012
#14020

China

15.11.2012

The Communist Party revealed the makeup of the new Politburo Standing Committee (7 members), the most powerful governing body in China, today.

Xi Jinping, 59, will become new general secretary and will take over presidency from Hu Jintao in Mar. The son of one of the revolutionary founders, Xi held top positions in coastal regions, including Fujian, Zhejiang and Shanghai, from 1985 to 2007, implementing pro-market policies.

Li Keqiang, 57, will replace Wen Jiabao as Chinese premier in Mar. Li studied law as undergraduate and received a PhD in economics, writing a doctoral thesis on urbanization. During his term as an executive vice president Li argued Chinese growth model should focus more on consumption and shift away from investment led development. Li's policies are expected to smooth the nation's income distribution to remind an "olive" as he put it in a 2010 speech.

Wang Qishan, 64, currently a vice premier and is a direct counterpart to US Treasury Secretary Timothy F. Geithner. Wang was Beijing's mayor, headed China Construction Bank and served as vice governor of the People's Bank of China.

Yu Zhengsheng, 67, was formerly minister of construction and replaced Xi Jinping as Communist Party secretary of Shanghai, the nation's financial hub.

Zhang Dejiang, 65, became Chongqing party secretary replacing ousted Bo Xilai earlier this year and is currently vice premier overseeing industries including telecoms and energy.

Zhang Gaoli, 65, headed the Communist Party in Tianjin since 2007. He supervised a rise in infrastructure spending near the port area. Zhang studied planning and statistics and worked in the oil sector in the 1970s and 1980s in southern China.

Liu Yunshan, 65, has been minister of the Communist Party's propaganda department since 2002, managing the country's television and radio stations, newspapers, book publishers and internet.

Zhou Xaiochuan, PBoC governor, Chen Deming, Commerce minister, and Xie Xure, Finance minister, were not among named members of the Central Committee (205 members) and are likely to lose their jobs.

- Possible successors of Zhou include Shang Fulin, head of Chinese banking regulator, Guo Shuqing, chief securities regulator, Jiang Jianqing, Industrial & Commercial Bank of China chairman, and Xiao Gang, Bank of China chairman.

Ekstrakt fra en analytiker-rapport
OldNick
11:22 22.11.2012
#14043


Sjeføkonom Cecilia Hermansson, Swedbank

Kina har lånt av fremtiden

Pyramidespill og byggeboom truer kinesisk økonomi, mener sjeføkonom


Maren Løhre, DN.no
21.11.2012

- Når man kommer til Kina blir man bekymret over hvor anstrengt den kinesiske økonomien er på bunnen, sier sjeføkonom Cecilia Hermansson i Swedbank til Dagens Industri .

Den siste tiden har det kommet signaler om at Kinas økonomi har snudd til det bedre. Kinesisk statistikk rundt eksportvekst og BNP-vekst per kvartal skulle tilsi en bunn rundt august-september.

Men Swedbanks sjeføkonom, som nylig returnerte fra et besøk i Beijing, ser stormskyer på den kinesiske himmelen.

Pyramidespill

Hun peker på store mengder dårlige lån i banksystemet. Under finanskrisen i 2008-2009 ble penger pumpet inn i investeringer som tre-fire år senere viser seg å være feilsatsninger:

- Mellom 15 til 20 prosent av låneporteføljen kan være dårlige lån. I stedet for å utløse lånene, dekker man over situasjonen og ruller lånene videre. Jeg har fått signaler om pågående pyramidespill, der investorer som ber om pengene sine blir i stedet tilbudt høyere avkastning, sier Hermansson.

Kina har lånt av fremtiden

Byggeboom har også ført til en problematisk situasjon med overtilbud i markedet:

- I bygg-og anleggssektoren finnes produksjon som er tilstrekkelig frem til 2020, og det risikerer å holde tilbake veksten i fremtiden. Man må innse at Kina har lånt av fremtiden de siste årene, sier Hermansson.

Krasjlanding

Ser man dette under ett øker nå risikoen betraktelig for en krasjlanding i den kinesiske økonomien på to til tre års sikt, med veksttall på under 7 prosent.

- Selv om man aldri ville få se det i den kinesiske statistikken, som i dårlige tider blir mindre pålitelig, øker nå sannsynligheten for at man havner under 6-7 prosent, sier Hermansson.

Nødvendige reformer

- Jeg har store vansker for å se den tydelige snuoperasjonen, sier hun.

Men til tross for den økte risikoen regner sjeføkonomen med at landets nye politiske ledelse, med den neste presidenten Xi Jinping i spissen, vil lykkes i å lose landet gjennom nødvendige reformer.

Mindre regulering av finanssektoren, bedre vilkår for Kinas migrantarbeidere, som lever som annenrangs borgere, og en skattereform bør ifølge henne prioriteres for å avverge en krasjlanding.

- Satser landet på reformer i stedet for en altfor ekspansiv kredittvekst, regner jeg med en BNP-vekst på 7,7 prosent i år og 7,9 prosent i 2013, sier Hermansson.
OldNick
20:27 09.12.2012
#14115

Om China's oligarcher...


De kinesiske prinsene lever sine liv i overdådig luksus bak lukkede dører. Det finnes svært få bilder som fanger deres livsstil. Bildet er fra en bilmesse i Shanghai, der den kinesiske luksusbilden Geely vises frem. Foto: Philippe Lopez, AFP/NTB Scanpix


Verdenshistoriens største ran

I Kina finnes det en gruppe kinesiske prinser som har skaffet seg enorme rikdommer gjennom korrupsjon og maktmisbruk. Ingen i Kina prater om dem


Cecilie Langum Becker, DN.no
09.12.2012

- De lever et dobbeltliv.

Trond Einar Jacobsen er en av få som vet hva han snakker om når han forteller om Kinas skjulte elite - den såkalte "Gang of Princelings"; Kinas skjulte prinser.

Takket være sin kinesiske kone og hennes familie har han kommet svært tett på det som i realiteten er et helt lukket miljø for utenforstående. I mange år har han vært i omgangskretsen til Deng Pufang, sønnen til den avdøde kommunistlederen Deng Xiaoping.

Det har ført til utgivelsen av to bøker: "Sønnen", som handler om Deng Pufang, og "Kinas skjulte prinser", som handler om hvordan prinsene har skaffet seg de enorme rikdommene sine.

Jacobsen forteller om en gruppe mennesker som, etter å ha blitt torturert og fysisk skadet under kulturrevolusjonen på 60- og 70-tallet, er så livredde for en ny revolusjon at de har barrikadert seg i lukkede områder der de lever ut sine overdådige luksusliv.

- De lever som rike mennesker andre steder i verden. For ti år siden var de veldig flashy, men nå er de mer diskret. Det skyldes ikke bare at de er redde for en ny revolusjon i Kina. De husker også hvordan de ble anklaget for å være reaksjonære og ha en kapitalistisk tankegang under kulturrevolusjonen. I dag er dette ironisk nok blitt sant.

Livredde for revolusjon

Dette øverste sjiktet i det kinesiske samfunnet har gjerne to pass, med statsborgerskap i land som Canada og Australia i tillegg. Det er helt vanlig at de opererer med to eller til og med tre forskjellige navn - ett i Kina, et annet i Hongkong og et vestlig navn når de reiser til Sydney eller London. De har også gjerne hus i disse landene, og i Kina foretrekker de å bo i kort avstand til flyplassen, slik at de raskt kan komme seg ut av landet.


Trond Einar Jacobsen er forfatteren av boken "Kinas skjulte prinser"


- De er livredde for en revolusjon, og vil ha muligheten til å bare reise. De regner sin rikdom som en form for livsforsikring, sier Jacobsen.

Som barn, svigerbarn eller barnebarn av de gamle toppene i kommunistpartiet har veien til ufattelig rikdom vært kort. Gjennomsnittsformuen til de 70 rikeste i folkekongressen er over én milliard dollar per hode.

- Og da har man ikke tatt med familiemedlemmene, der de største formuene ofte ligger, sier han.

Jacobsen mener det dreier seg om flere tusen mennesker, som har skaffet seg rikdom gjennom posisjoner i det halvstatlige næringslivet eller i partiet.

Først og fremst utenpå

Da Deng Xiaoping overtok makten etter Mao Zedongs død, bygget sønnen Deng Pufang opp sin formue. På slutten av 80-tallet ble han en av de rikeste i Kina. Senere, da store deler av kinesisk næringsliv ble privatisert, fulgte de andre prinsene hans eksempel, og mange av dem ble enda rikere. Dette skjedde i løpet av 90-årene, ikke lenge etter at de store demonstrasjonene på Tiananmen-plassen var blitt knust av Folkets frigjøringshær.


Forfatteren (i midten) sammen med Deng Pufang (t.v.) og Pufangs kone Gao Suning. I bakgrunnen ser vi Pufangs livvakt, He Hansheng.

Endret 09.12.2012 20:27 av OldNick
OldNick
08:42 10.12.2012
#14117

Nettopp da ingen lenger våget å protestere mot urettferdighet og maktmisbruk, klarte prinsene å sikre seg de mest verdifulle eiendommene i Kina.

De tok også kontroll over de største og viktigste virksomhetene innen bank- og finans, shipping og energi, råvarer og våpen, telekommunikasjon og media. Fordi verdiene egentlig tilhørte det kinesiske folk, kaller Jacobsen dette for verdenshistoriens største ran.

- I dag sies det at de største kinesiske bedriftene er statlige, men det er først og fremst utenpå, mener Jacobsen.

- Innerst inne, der hvor beslutningene tas, sitter det som regel en prins. Eller en prinsesse. Eller familien til en prins eller en prinsesse. De sitter i ledelsen. De sitter i styret. De sitter på store aksjeposter som de ikke nødvendigvis eier direkte, men som de kontrollerer via andre selskaper eller stråmenn som handler på deres instrukser.

Stor luksus

Det nye i 2012 er at prinsene ikke bare har sikret seg økonomisk, men også politisk makt. Fire av de syv nye medlemmene i Kinas mektigste organ, politbyråets stående komité, er i dag prinser. Den nye partisjefen, Xi Jinping, er i tillegg blitt formann i militærkommisjonen, et viktig organ som kontrollerer hæren. Tre av de siste offiserene som er forfremmet til fullverdige generaler i Folkets frigjøringshær, regnes også som prinser.

Prinsene godtar ikke å dele makten med noe organ som er uavhengig av kommunistpartiet, og derfor klarer ikke Kina å få bukt med korrupsjonen. At prinsene neppe vil innlate seg på noen politiske reformer, skyldes blant annet kulturrevolusjonen. Mange av prinsene mener at det som skjedde under kulturrevolusjonen er et argument mot ytringsfrihet og folkestyre.

Sensurer alt

Jacobsen peker på at prinsene er svært upopulære i også innad i kommunistpartiet, men at de smigres fordi de har makt og penger.

Kinesere flest vet at de eksisterer, men få tør å snakke om dem - langt mindre å skrive om dem.

- Alt som har med prinsene å gjøre, kan bli sensurert. Til og med navnene til mange av prinsene blir sensurert. I perioder har faktisk ordet "Ferrari" også blitt fjernet fra internett, av frykt for at folk skal begynne å diskutere livsstilen til visse politikere og barna deres. For hvem er det som kjører Ferrari i Kina?
OldNick
09:17 10.01.2013
#14181

Interessant!

Et viss økonomisk oppsving i China - drevet av detaljhandelen!

China's consumers driving economic rebound: survey

BEIJING - Reuters (Globe&Mail)
Dec. 26 2012

China's consumers are leading an uneven recovery in the world's second biggest economy that has retailers expecting stronger sales in six months, early results of a national survey showed on Wednesday.

The China Beige Book survey of more than 2,000 executives revealed that the retail sector had the strongest revenue growth and business expectations in the fourth quarter of 2012.

The survey broadly detected a mild economic recovery with the hard-hit sectors of real estate, mining and manufacturing - to a lesser extent - joining retail at the head of the upswing.

"The revenue growth pickup was notable in luxuries and durable goods - furniture, appliances, and autos," said the survey, conducted between Oct. 26 and Dec. 2 by New York-based CBB International and based on the U.S. Federal Reserve's economic report of the same name.

"Retailers' mood remains quite hopeful, with 72 per cent forecasting higher sales in six months, up 4 points on last quarter. A remarkably low 6 per cent foresee declines," it said, adding that 61 per cent of retailers reported higher sales in the fourth-quarter survey than in the third quarter.

The biggest bounces were seen in coastal Guangdong province, Beijing, the northeast and central regions of China - locations which the third-quarter's survey found had the biggest spending falls.

The retail rebound was not evenly distributed, however, with Shanghai and the southwest region recording falls in spending.

The survey's findings are reflected in the most recent raft of economic indicators from China, revealing a mild rebound taking hold in the fourth quarter, and in policy maker comments.

China's retail sales grew 14.9 per cent year-on-year in November, ahead of the 14.6 per cent forecast in a Reuters poll.

China is on course to end 2012 with the slowest full year of growth since 1999 and while the 7.7 per cent rate forecast in a benchmark Reuters poll is way above the world's other major economies, it is far below the roughly 10 per cent annual growth seen for most of the last 30 years.

Weakness in the external environment remains a key drag on an economy in which exports generated 31 per cent of gross domestic product in 2011, according to World Bank data, and where an estimated 200 million jobs are supported by foreign investment, or in factories producing for overseas markets.

The upside to the patchiness of the recovery is that it is being driven by services, which are calibrated more towards domestic demand. Geographic rebalancing away from prosperous coastal areas was also evident in the survey, with firms in the western region recording the highest revenue growth in the fourth quarter.

The survey had mixed findings for labour markets, with a 3-point rise to 34 per cent in the proportion of firms citing an increased availability of unskilled labour, while 20 per cent said shortages had increased.

Some 34 per cent of firms increased their work forces in the fourth from third quarters. Wage rises were reported by 52 per cent of respondents.

Bankers questioned in the survey said credit conditions eased in the fourth quarter, but fewer firms borrowed. Meanwhile, banks and firms said loan rejections rose slightly, to 16 per cent, and exposure to companies with excess production capacity was cut.

"Few corporate loans went to new customers: three-fifths of bankers say under 20 per cent did - an astonishingly small number," the survey said.

"Most were debt rollovers or loan increases for existing clients. This is not yet a period of strong expansion."

The China Beige Book survey of face-to-fac
OldNick
01:48 16.01.2013
#14218

Fitch mener Kina har et gjeldsproblem

TDN Finans,DN.no
08.01.2013

Anekdotiske bevis peker på at Kina har et gjeldsproblem og at landets økonomi må rebalanseres mot en mer konsumdrevet vekst.

Det sa Andrew Colquhoun i kredittvurderingsbyrået Fitch på en pressekonferanse tirsdag, ifølge Bloomberg News.

Han uttrykte at en vekst på mellom syv og åtte prosent er det beste for Kina.

Kinas skyggebanksystem utgjør dog en bekymring for landets kredittrating ifølge Fitch.
______

Kina kan åpne for flere utenlandsinvesteringer

En mulig lovendring sendte kinesiske aksjer kraftig opp mandag


TDN Finans, DN.no
14.01.2013

Aksjer i Kina steg markant etter mulig heving av tak for utenlandske investeringer i landet.

Kinesisk aksjer steg kraftig mandag etter at kinesiske myndigheter kan komme til å øke muligheten for utenlandske investeringer i landet.

Mer på link
______

5 faktorer som kan velte Kina

Kina-ekspertene tror på 17 prosent oppgang i Kina-aksjer i 2013, men 5 farer lurer i bakgrunnen


HegnarOnline
15.01.2013

I Økonominyhetene på HegnarTV tirsdag så vi på 5 risikomomenter som kan sette en stopper for optimismen i det kinesiske aksjemarkedet i tiden fremover. Flere ledende Kina-eksperter Reuters har snakket med tror i snitt på 17 prosent oppgang i det kinesiske aksjemarkedet i 2013.

De 5 farene som lurer i bakgrunnen:

1) Dalende profitt

2) Kreativ regnskapsføring (som er lov i Kina, men som avviker fra regnskapsprinsippene det meste av verden forøvrig aksepterer)

3) 800 selskaper står i kø for å bli børsnotert. Det kan føre til kapitaltørke

4) Myndighetenes kamp mot korrupsjon kan komme til å kle av en del kinesiske forretningsmenn.

5) Sentralbanken skrur igjen kranene.

Endret 16.01.2013 01:50 av OldNick
OldNick
13:58 24.01.2013
#14240

Oljefondet vil få sterkere konkurranse fra kineserne om å akkumulere aksjer i globale selskap innenfor teknologi/IT/elektronikk etc?

Dette kan bli spennende...

Kina vil etablere globale giganter

DN.no
24.01.2013

Det kinesiske industridepartementet har lagt frem en ny plan hvor målet er å skape globale gigantselskaper gjennom fusjoner og oppkjøp, skriver Dagens Næringsliv.

Et hundretall kinesiske selskaper har ambisjoner om å bli det neste Apple, Samsung eller Toyota.

Allerede om to år skal disse selskapene være på etablert med en omsetning på minst 100 milliarder kroner hver.

Elektronikkbransjen først

Etter all sannsynlighet er det elektronikksektoren som først vil starte prosessen.

Kinesiske selskaper som TCL, ZTE og BYD, som i det siste har lansert smarttelefoner og nettbrett i internasjonale markeder, er verd å merke seg.

Elektronikkselskapene Huawei og Lenovo har allerede vist at det er mulig; begge selskapene er på få år blitt utfordrere til Nokia, Ericsson og Dell. Lenovo er gjeldfritt og var ifjor verdens nest største pc-leverandør med en markedsandel på 11 prosent.

Overkapasitet

Ni nøkkelsektorer skal gjennomgå sammenslåinger og oppkjøp, blant annet elektronikk, bilproduksjon, farmasi og landbruk.

Kina ønsker at antall lokale bilprodusenter skal reduseres til maksimalt fem. Disse skal konkurrere med sørkoreanske og japanske selskaper internasjonalt.

- Stordriftsfordeler spiller en viktig rolle i disse nøkkelsektorene. Spredt og utdatert produksjonsteknologi fører til overflødige prosjekter og overkapasitet, sier sjefingeniør Zhu Hongren i det kinesiske industridepartementet til China Daily.

Skal kjøpe i utlandet

Myndighetene ønsker også at lokale selskaper skal gjøre internasjonale oppkjøp for å sikre seg tilgang til teknologi og merkenavn.

- Den svake globale økonomien gir kinesiske selskaper gode muligheter til å ekspandere. Dette er riktig tidspunkt, sa direktør Lin Boqiang China Center for Energy Economic Research på en konferanse i Xiamen nylig.
OldNick
22:28 08.03.2013
#14343

Denne FT-artikkelen kan sees i sammenheng med den glimrende artikkelen i DN om norske Trond Einar Jacobsen (ref. OldNick #14115 fra 9/12 i fjor), som skrev 2 bøker om China's oligarker, nyrike etterkommere fra de gamle som styrte China's kommunistparti sammen med og etter Mao, slik som Deng Pufang, sønnen til Deng Xiaoping.

Chinese parliament holds 83 billionaires

By Jamil Anderlini in Beijing, FT.com
Mar. 7, 2012


A picture taken with a fisheye lens shows a general view of the opening session of the National Peoples Congress (NPC) in the Great Hall of the People in Beijing, China, 05 March 2013. The NPC has over 3,000 delegates and is the world's largest parliament or legislative assembly though its function is largely as a formal seal of approval for the policies fixed by the leaders of the Chinese Communist Party. EPA


The legislature of the world's last major communist country is almost certainly the wealthiest in the world, according to a popular rich list that names 83 dollar billionaires among the delegates to China's parliament this year.

Meanwhile, in America there is not a single billionaire in the House of Representatives or the Senate while the wealthiest member, Texas Republican Michael McCaul, is estimated to be worth a paltry $500m.

Among the delegates gathered in Beijing this week to attend the National People's Congress, the China-based Hurun Global Rich List identified 31 people with more than $1bn in personal assets.

The richest is Zong Qinghou, founder of Chinese drinks maker Wahaha, with an estimated fortune of $13bn, according to Hurun.

The NPC is tasked with approving legislation proposed by the ruling Communist party but in practice it plays a mostly ceremonial role. Another 52 billionaires are delegates to the Chinese People's Political Consultative Conference, a toothless advisory body that meets at the same time as the NPC for about two weeks each year in early March.

Given the difficulties involved in calculating the hidden wealth of many of China's top leaders and their families, analysts say the Hurun report probably seriously understates the true number of super-wealthy participants in the political sessions.

The number of dollar billionaires identified by the report was up 17 per cent this year from last year, when 28 billionaires attended the NPC and 43 were at the CPPCC.

In China's authoritarian but nominally egalitarian system, the convergence of power and great wealth is a highly sensitive topic and one that Communist leaders themselves regard as potentially destabilising. Xi Jinping, the newly appointed head of the party and military who will formally take over as president by the end of the current NPC session on March 17, launched a campaign against extravagance and corruption immediately upon taking office in November.

But this appears to have convinced China's ultra-wealthy that, now more than ever, they need to be inside the political tent.

"Our government is a totalitarian one with an axe hanging over everybody's head and the decision over whose head it will fall on lies with officials," said Xingyuan Feng, a researcher at the Chinese Academy of Social Sciences, a government think-tank. "When businesspeople amass a fortune they need to protect it - so they either find an agent to [do so] or they become an official themselves.

"Another popular choice is to acquire a foreign passport and we are already seeing a lot of CPPCC members who have become foreigners."

The top three richest members of the CPPCC are all sons of Hong Kong tycoons, with Victor Li, the son of Asia's richest man Li Ka-shing, coming in first with an estimated family fortune of $32bn.

Endret 08.03.2013 22:28 av OldNick
OldNick
22:29 08.03.2013
#14344

Hong Kong's relatively smooth transition from a former British colony back to Chinese territory over the last 15 years has been helped by support from the territory's richest citizens, who were mostly co-opted by the Communist party in exchange for business opportunities on the mainland.

The average fortune among the 83 wealthiest NPC and CPPCC delegates is $3.35bn, according to the Hurun report, compared with the average annual wage for Chinese urban workers of less than $7,000.

Each of the 83 richest members of the US House of Representatives and Senate has an average of $56.4m, according to figures from the Centre for Responsive Politics.

At nearly 3,000 delegates, the NPC is the biggest legislative assembly in the world while the CPPCC boasts around 2,200 delegates.
______

DN: Folkekongressen fostrer milliardærer

Medlemmene i det kinesiske parlamentet, eller Folkekongressen, er ikke som folk flest


Anne Lindeberg, DN.no
08.03.2013

Det er 83 dollarmilliardærer i Den nasjonale folkekongressen og kongressens underkomité tilsammen. 31 bare i Folkekongressen, skriver FT.com og viser til en uoffisiell liste laget av den kinesiske Hurun Global Rich List.

I USA er det til sammenligning ikke en eneste dollarmilliardær hverken i Representantenes hus eller Senatet.

Den rikeste i Folkekongressen er Zong Qinghou, som er grunnlegger av drikkeprodusenten Wahaha. Han skal ha en formue på 13 milliarder dollar, ifølge Hurun. Gjennomsnittlig er dollarmilliardærene god for 3,3 milliarder. Gjennomsnittslønnen for en kinesisk industriarbeider er 7000 dollar i året.

Folkekongressen består av 3000 medlemmer som møtes en gang i året i rundt 10 dager. Årets kongress varer til 17. mars.

Tar man i betraktning at det er betydelig skjult rikdom blant Kinas ledere og deres familier, anslår analytikere FT har snakket med at Hurun-rapporten trolig undervurderer hvor mange milliardærer det faktisk er.

Xi Jinping, som nylig ble valgt til leder for kommunistpartiet, tar offisielt over ledervervet 17. mars, når årets folkekongress avsluttes. Han annonserte med en gang han var valgt at han skulle sette igang en aksjon mot den omfattende korrupsjonen i landet. Partiledelsen mener korrupsjonen er i stand til å velte partiet.

Men, skriver FT, dette ser ut til å ha overbevist Kinas rikeste om at de må komme seg innenfor den partipolitiske paraplyen.
OldNick
15:20 07.04.2013
#14422

Selektivt referat fra et toppmøte på Hainan, China.

Xi lover gull og grønne skoger

Kinas president Xi Jinping lover at Kinas økonomiske vekst vil fortsette, være bærekraftig og bringe velstand både innenfor og utenfor Kinas grenser


NTB, E24.no
07.04.2013

Beretningen om Kinas fortsatte vekst kom i en tale han søndag holdt ved åpningen av en årlig konferanse i Boao på øyprovinsen Hainan helt sør i Kina.

Xi understreket at fred er helt avgjørende for veksten i verdens nest største økonomi. Han appellerte til næringslivsledere og politikere til å bruke diplomati og dialog til å løse problemer og la velstanden spre seg for å løse disputter.

- For Asia er utvikling fortsatt hovedspørsmålet for å løse mange problemer og konflikter, sa Xi.

- Uten fred er det ikke behov for å snakke om utvikling tilføyde han i talen til en tilhørerskare som blant annet omfattet Australias statsminister Julia Gillard, Myanmars president U Thein Sein, New Zealands statsminister John Key og sjefen for Det internasjonale pengefondet IMF.

Xi tegnet et bilde av et rikere Kina i 2020, når regjeringen venter at gjennomsnittsinntekten i byer og på landet skal være det dobbelte av hva den var i 2010.

Kina vil i økende grad eksportere sin velstand til nabolandene, hevdet Xi.

Om fem år vil Kina importere varer til en årlig verdi av 10.000 milliarder dollar, sa han, og tilføyde at kinesiske investeringer utenfor landets grenser også vil stige kraftig.

I 2012 importerte Kina varer og tjenester til en verdi av 1.800 milliarder dollar, en økning på 4,3 prosent fra året før. Økningen blir av mange betraktet som beskjeden.
______

Bloomberg er mer balansert, med flere kommentarer fra Xi selv, samt andre foredragsholdere.

China President Xi Says Global Economic Recovery Remains Elusive

Bloomberg News
Apr. 7, 2013

Chinese President Xi Jinping said the global economy has entered a period of "profound readjustment" and recovery remains elusive.

The international financial industry is fraught with risks and protectionism is on the rise, Xi said in a speech at the Boao Forum for Asia in the southern Chinese province of Hainan today. Countries are still facing difficulties in adjusting their economic structure and the global-governance mechanism needs improvement, he said.

Policy makers around the world face growing risks of stagnant or slowing growth. Last week alone, the Bank of Japan said it will start unprecedented stimulus to counter 15 years of deflation, data showed U.S. employers added the fewest workers in nine months and European Central Bank President Mario Draghi said the institution is prepared to cut interest rates if the economy deteriorates further.

"Achieving common development for all countries remains an uphill battle," Xi said. "Rather than undercutting each other's efforts, countries should complement each other and work for joint progress."

Speaking at the same forum today, Christine Lagarde, managing director of the International Monetary Fund, said countries need to "reaccelerate" the process of cooperation that was evident at the beginning of the financial crisis.

"There was a very strong sense of urgency and a massive desire to cooperate," Lagarde said. "But let's be honest about it: That sense of urgency has clearly abated as the crisis has tempered and as recovery has been a bit more patchy."

Full Confidence

The spillover effects of monetary and fiscal policies "have significantly accelerated and heightened," she said, without naming any countries. "This means that all countries and regions need to act with an even greater sense of responsibility -- responsibility not solely for the consequences of their policy for their own nation, for their
OldNick
09:56 23.04.2013
#14489

Nye advarsler mot Kinas gjeldsfest

DN.no
23.04.2013

Skepsisen er stor til de offisielle statistikkene fra Kina.

Nå er det omfanget av råtne lån i bankene det stilles spørsmål rundt, og vestlige finansinstitusjoner trekker seg ut fra det kinesiske markedet, skriver Dagens Næringsliv.

De fem største bankene i Kina er statskontrollerte og gir i hovedsak lån til storselskaper. Andelen misligholdte lån hos de kinesiske bankene ligger offisielt på kun 0,95 prosent av alle utlån.

Dette er svært lavt sammenlignet med andre land, og kun fem land, blant annet Finland, Canada og Luxembourg, har en lavere andel råtne lån, ifølge Verdensbanken.

Gjennomsnittet er på rundt 2,5 prosent.

- Antallet misligholdte lån har økt fra januar til mars. Vi vil overvåke situasjonen. Det er særlig misligholdte boliglån som øker, sier visestyreformann Wang Zhaoxing i det kinesiske banktilsynet til næringslivsavisen Financial News.

Uoppnåelig boligdrøm

Det har kommet en rekke advarsler de siste ukene om den voksende gjelden i Kina, og da spesielt via det uregulerte gråmarkedet og gjeldsforpliktelsene til kommunene.

Varsellampene lyser hos storbankene og eiendomsutviklere.

- Kinesiske banker står foran store utfordringer i år og vil bli testet. Alt dreier seg om soliditet, sa konsernsjef Yang Kaisheng hos Industrial and Commercial Bank of China nylig.

Eiendomsprisene i de kinesiske storbyene har gått rett til værs i mange år. Vanlige lønnsmottagere er priset og skviset ut av markedet. Spekulantene har overtatt. Styreformannen i Kinas største eiendomsselskap er ikke i tvil om at Kina opplever en eiendomsboble.

- Min største bekymring er at prisveksten i Shanghai og Beijing ikke lar seg kontrollere. Det vil resultere i prisvekst i andre byer og det er garantert ikke bra. Hvordan kan dette kontrolleres? Det er der usikkerheten ligger, sier Wang Shi hos Vanke til CNBC.
______

Sur stemning etter skuffende Kina-tall

Bred nedgang på det asiatiske børsene


Anders Park Framstad, E24.no
23.04.2013

Den foreløpige kinesiske innkjøpssjefsindeksen (PMI) fra banken HSBC kom tirsdag inn på 50,5, et fall fra 51,6 i mars. Målinger over 50 viser vekst.

50,5 er svakere enn forventede 51,5, ifølge Bloomberg.

- Målingen tegner et bilde av fortsatt smertelig treg vekst for den kinesiske produksjonssektoren. Regjeringen må hjelpe til med å gjøre de gode likviditetsforholdene til reell vekst, sier Yao Wei ved Societe Generales kontor i Hong Kong.

- Det kan hende det har vært en overreaksjon i markedet. Jeg er ikke så bekymret for de svakere økonomiske dataene fra Kina. Regjeringen introduserer politikk som sørger for at økonomien går i riktig retning.
______

Japan anklager Kina for å krenket japansk farvann

NTB, DN.no
23.04.2013

Japans statsminister sier at ingen kinesere skal få gå i land på øyene i japansk farvann som det er strid om.

Åtte kinesiske statsfartøy har tirsdag gått inn i japansk farvann, ifølge japanske myndigheter.

Den japanske statsministeren Shinzo Abe advarer Kina.

- Vi vil avvise ethvert forsøk på å gå in i vårt sjøområde eller på land, sa han.

Mer på link
OldNick
12:27 08.06.2013
#14653

Kinas økonomi mister dampen

Kinesiske handelstall bekrefter vekstbrems


Johann D. Sundberg, E24.no
08.06.2013

Den økonomiske veksten i verdens største land er på vei ned.

Det blir ytterligere bekreftet av nye kinesiske handelstall som er offentliggjort lørdag morgen.

De offisielle handelstallene viser at eksporten kun økte med en prosent fra mai i fjor til mai i år, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Det er den laveste veksten i de offisielle statistikkene siden juli i fjor. På forhånd var det ventet en vekst på hele 7,3 prosent.

EU-ras

I mai falt eksporten til USA med 1,6 prosent. Det er tredje måned på rad med nedgang. Den økonomiske krisen i EU merkes i tallene. Eksporten fra Kina til EU falt med hele 9,7 prosent.

Tallene for Kinas import var enda dårligere. Importen falt med 0,3 proent mens det på forhånd var ventet en økning på seks prosent.

Det overraskende fallet i importen gjør at overskuddet på handelsbalansen var noe høyere enn forventet i mail.

- Handelstallene reflekterer den labre innenlandske og utenlandske etterspørselen noe som signaliserer svakere vekst enn ventet i 2. kvartal, sier økonom Shen Lan i Standard Chartered i Shanghai til Reuters.

Før dagens handelsbalansetall har de offisielle statistikkene ikke vist noen tegn til svakhet i den kinesiske eksporten. Det skyldes at eksport fra Kina til lagre i Hongkon tidligere har blitt regnet som ordinær eksport. Dette er nå tatt ut av tallene.

Nedjusterer vekstanslag

Søndag blir det offentliggjort flere statistikker som kan gi ny næring til de som frykter at veksten i den kinesiske økonomien skal stanse helt opp.

Da offentliggjøres statistikk for detaljomsetningen og industriproduksjonen i mai.

Både IMF og OECD nedjusterte i forrige måned anslagene for årets økonomiske vekst i Kina til henholdsvis 7,75 og 7,8 prosent.

I første kvartal var den økonomiske veksten 7,7 prosent som er ned fra 7,9 prosent i fjerde kvartal i fjor.

Kinas økonomi vokste med 7,8 prosent i 2012. Det var den laveste veksten som er målt siden 1999.

Kinesiske myndigheter har sagt at landet må regne med en veksttakt på syv-tallet.
OldNick
17:19 10.06.2013
#14663

De siste makrotallene fra China var svake...

Strategien er åpenbart risikabel

Sjeføkonom Knut Anton Mork mener Kinas forsøk på å kvele nye bobler kan forplante seg gjennom hele systemet


Cecilie Langum Becker, DN.no
10.06.2013

- Med bare ett eneste unntak var de alle skuffende svake, skriver sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken i sin morgenrapport mandag.

Ferske tall fra Kina i helgen er nedslående lesing. Et rush av makrotall viser at veksten i den kinesiske økonomien bremser.

Svakhetstegn

Veksten i både Industriproduksjonen og eiendomsinvesteringer dabber av, samtidig som at eksportveksten også er langt lavere enn ventet. Eksportveksten var på kun én prosent i mai, etter en oppgang på 14,7 prosent i april.

- Dette var den laveste vekstraten på nesten et år. Svekkelsen skyldes spesielt at eksporten til EU, USA og Japan fortsetter å falle. Det er også et svakhetstegn at importen faller, og det var nedgang for viktige råvarer som kopper, aluminium og kull, skriver seniorøkonom Knut A. Magnussen i DNB Markets i sin morgenrapport.

- Den kinesiske økonomien kommer til å holde seg nær bunnen av den u-formede gjeninnhentingen resten av året, skriver senioranalytiker Amy Y. Zhuang i Nordea i en morgenrapport.

Også kredittveksttallene var svake. Utestående lån var opp 14,5 prosent i mai, ned fra 14,9 prosent i april. Ifølge businessinsider.com er en av hovedbekymringene nå at det krever mer og mer kredittvekst i Kina, for å levere mindre og mindre vekst.

Spektakulært element

Knut Anton Mork mener at nettopp kredittinnstrammingen er det mest «spektakulære elementet» i helgens nøkkeltall.

- Det er tydelig resultat av myndighetenes innstramming, noe som også er blitt merket ved at sentralbanken har holdt tilbake på tilførselen av likviditet, slik at pengemarkedsrentene har steget til rekordnivå. Ved å stramme inn til tross for det høye gjeldsnivået ser myndighetene ut til å forsøke å sette noen eksempler ved å la noen lån bli misligholdt slik at risiko kan bli priset bedre, skriver Mork, og fortsetter:

- På den måten søker de å forhindre at nye bobler bygger seg opp. Men strategien er åpenbart risikabel fordi mislighold av enkeltlån raskt kan forplante seg gjennom systemet som helhet og gjøre det sårbart.

Mer på link
______

China Export Growth Plummets Amid Fake-Shipment Crackdown

Bloomberg News
June 9, 2013

______

China's economy stumbles in May, growth may fall in Q2

Reuters
June 10, 2013
OldNick
16:03 08.07.2013
#14733

China's langsiktige plan om å gjøre Renminbi'en konvertibel, går sin gang...

Bundesbank Warns China's Currency 'On Its Way To Becoming Global Reserve Currency'

by Tyler Durden, ZeroHedge.com
07/06/2013

Following the most recent shift 'away' from a USD-centric world (with the China-Australia direct currency convertibility), it seems the possibility of China's Yuan as the next global reserve currency is getting closer. The Brits, Germans, and now the Swiss (who just signed a free-trade-agreement with China) are all actively vying to become Europe's Yuan trading hub as it seems the long line of developments to internationalize the currency over the past two years. As Bundesbank board member Joachim Nagel noted in a speech entitled "Reniminbi as a potential reserve currency" this week, "the Chinese currency is well on its way to becoming one of the future global reserve currencies." He noted that, although the USD is still the most commonly-used currency for settling trade with China; from virtually zero in 2010, the Yuan is used to settle over 12% of trading transactions now - and is likley to increase further.

Remember, nothing lasts forever:This latest development in global currency relations should come as no surprise to those who have followed our series on China's slow but certain internationalization of its currency over the past two years. To wit: "World's Second (China) And Third Largest (Japan) Economies To Bypass Dollar, Engage In Direct Currency Trade", "China, Russia Drop Dollar In Bilateral Trade", "China And Iran To Bypass Dollar, Plan Oil Barter System", "India and Japan sign new $15bn currency swap agreement", "Iran, Russia Replace Dollar With Rial, Ruble in Trade, Fars Says", "India Joins Asian Dollar Exclusion Zone, Will Transact With Iran In Rupees", "The USD Trap Is Closing: Dollar Exclusion Zone Crosses The Pacific As Brazil Signs China Currency Swap", and "Thanks, World Reserve Currency, But No Thanks: Australia And China To Enable Direct Currency Convertibility."

Via Deutsche Bundebank (Dr. Joachim Nagel),

Renminbi as a potential reserve currency

According to Bundesbank Executive Board member Joachim Nagel, the Chinese currency is well on its way to becoming one of the future global reserve currencies. This potential stems from the renminbi's increasing convertibility, he said at a con
OldNick
11:58 13.07.2013
#14767

OldNick
08:24 16.07.2013
#14780

JPMorgan: Varsler ubehagelige måneder

DN.no
16.07.2013

Tross fortsatt fall i veksttakten greide Kina å berolige markedene igår med en vekst i andre kvartal på 7,5%.

Sjefstrateg Daniel Morris hos JP Morgan Asset Management sier de kinesiske tallene er usikre, skriver Dagens Næringsliv.

Kina beregner den økonomiske veksten annerledes enn de fleste land. Med vestlig beregningsmetode var veksten på under syv prosent allerede i forrige kvartal.

Forventningene til Kina er for høye. Europa står foran noen ubehagelige måneder. Særlig Tyskland har nytt svært godt av Kinas vekst. Dette har bidratt til å gjøre Tyskland til et europeisk lokomotiv. Den kinesiske justeringen som pågår vil fortsette, og vil gjøre ting ubehagelig for Tyskland og Europa, sier Morris til DN.

Flere dårlige nyheter

Det har vært en rekke dårlige nyheter fra Kina de siste månedene.

Ikke minst for bare tre uker siden da landet skremte vannet av finansmarkedene da sentralbanken prøvde å bremse kredittveksten.

Daniel Morris mener en styrt lavere vekst er bedre enn en overstimulert opptur.

På lang sikt er verden bedre tjent med en kinesiske vekst på 6,5 prosent, enn en vekst på syv-åtte prosent, basert på overinvesteringer i Kina.

Han tror aldri mer at vi vil se vekstrater i Kina på over åtte prosent.

Prøver å få kontroll

President Xi Jinping og statsminister Li Keqiang har brukt de siste månedene på å prøve å få kontroll med det uregulerte utlånsmarkedet.

De første par årene vil Li Keqiang prøve å unngå en hard landing og en finanskrise. Dette er årsaken til at vi tror Li Keqiang vil komme med tiltak for å stoppe nedturen i løpet av de neste par kvartalene, sier Ting Lu hos Bank of America Merrill Lynch.

Tiden hvor de statskontrollerte bankene fikk marsjordre om å stille med billig finansiering og massive offentlige investeringer er over.

Strukturelt har Kina nådd et punkt hvor fundamentale reformer er nødvendig for å takle landets økende problemer med overkapasitet i industrien og kredittrisiko i finanssektoren, sier senioranalytiker for Asia hos Nordea, Amy Yuan Zhueng til Dagens Næringsliv.

Gjeldskaos

Daniel Morris sier manglende kunnskap om det som faktisk skjer i Kina gjør det ekstremt vanskelig å forberede seg på hva som kommer.

Noen spår Kinas kollaps i morgen. Andre spår ti prosent vekst i neste måned. Det er vanskelig å vite hva som skjer i andre vekstøkonomier også, men Kina er i en særstilling. Det er et veldig vanskelig marked å analysere, sier Morris.

Det er fryktet at myndighetene skal miste kontrollen i forsøket på å redusere gjelden.

Går dette for raskt, kan det føre til en ødeleggende svekkelse i økonomien. Likviditetskrisen i juni viser hvor lett innstramminger kan ha utilsiktede konsekvenser, ifølge Zhiwei Zhang hos Nomura.
______

Analysis: Sting in dragon's tail for foreign companies in China

Sujata Rao, Reuters/Chicago Tribune
July 14, 2013

London - China's vast market for foreign goods and services, once seen by global companies as a modern-day El Dorado, is becoming a weight around their necks as its growth slows.

The rise of the Chinese economic "dragon" over the last two decades has transformed international business. But now the country is in the grip of a slowdown due to a slump in exports and banking sector excesses, as recent data has shown.

That has led fund managers worldwide to re-assess their investments in companies with a focus on the world's No.2 economy.

"Anything China-sensitive is performing poorly and the trend will not go away because there is no sign of growth recovery," said Maarten-Jan Bakkum, investment strategist at

Endret 16.07.2013 08:39 av OldNick
OldNick
08:38 16.07.2013
#14781

ING Investment Management, which has cut its holdings of China-exposed stocks.

Markets are already braced for slower commodity demand. But Beijing's recent moves, from an anti-corruption drive that has dented luxury demand to a crackdown on shadow banking, will hurt domestic demand too, Bakkum said.

Indeed, investors fear a full-blown banking crunch that could derail credit and consumption growth for years more than they fear sub-7 percent economic growth.

"Even if part of the China fears is correct, consumption will also be hit," he added.

MSCI's China Exposure Index, made up of about 50 companies that derive a significant portion of revenues from China, has fallen around 10 percent this year. Two-thirds of the losses have come in the past quarter with the darkening growth outlook.

In contrast, a similar MSCI list of stocks with exposure to developed economies has gained over 12 percent in 2013, trading off the improving outlook for the West and Japan.

Amit Lodha, portfolio manager of the Fidelity Global Real Assets Securities fund, said he favors stocks such as Volkswagen, whose China exposure is effectively hedged by its sales back to a recovering Europe.

The German carmaker's luxury division, Bentley, this month reported a 23 percent fall in Chinese sales while U.S. and European deliveries rose 12-22 percent.

"Over the longer term, consumption growth in emerging markets like China remains the theme to play. Nearer term, with some resurgence in the United States and signs of bottoming in Europe it would be better to focus on names which have exposure to growth here," Lodha said.

SEMICONDUCTORS AND CEMENT

For two decades China's 10 percent-a-year growth rates allowed foreign companies to enjoy fat profits and surging share prices. Its multi-trillion dollar infrastructure projects sucked in commodities from Brazil and Russia, as well as semiconductors and construction equipment from Germany and the United States.

Companies selling cars, clothing and cosmetics meanwhile benefited from the growing wealth of China's 1.2 billion people, whose per capita incomes have quadrupled since 2000.

China directly accounts for 5-6 percent of U.S. and European company earnings, banks reckon. The indirect share, due to Beijing's influence on commodity prices, is probably far bigger.

It economic slowdown has already hit commodities trade.

"We are not interested in investing in companies that have exposure to commodities and raw materials, goods that China has historically stockpiled. At the end of the day there is a clear reduction of demand from China," said David Bailin, global head of managed investments at Citi Private Bank.

Consumer plays may have more traction, he says.

Consumption makes up just 35 percent of China's economy, almost half the level in neighboring India. And with 300 million-plus people deemed to be part of the middle class, the bet is that smartphones and designer gear will not lack buyers.

But prosperity and employment in China are still closely tied to trade. So the export slump along with rising inflation and higher borrowing costs caused by the crackdown on so-called shadow banking may already be biting into disposable income.

Take Swiss watch exports. These fell 25 percent in the first quarter of 2013. Sales to Hong Kong, where many Chinese shop to avoid import duties, fell 9 percent.

European luxury firms, chipmakers, energy and auto companies all derive over a tenth of their revenues from China, according to Morgan Stanley, which advised clients in a note last week to "be wary of China and emerging markets exposure".

Roughly 5 percent of U.S. earnings come from China but for some, such as restaurant chain Yum, owner of Pizza Hut and KFC, the figure is as high as 50 percent, Deutsche Bank data shows.

So a slower China is bad for company earnings and for emerging markets who rely on its custom.

But the implications stretch further still - right to the

Endret 16.07.2013 08:39 av OldNick
OldNick
17:42 04.08.2013
#14832

Finansfolk begynner å stille seg i kø for "å telle China ut".

Det tror jeg er alt for tidlig.

China har tross alt et handlingsrom som er unikt i verden, med overskudd på handelsbalanse og statsbudsjett, en befolkning som vil ha en bedre levestandard og jobber for det, og er en eldgammel kulturnasjon.

På tross av et autoritært styringssystem, så har de fungerende institusjoner som holder relativt god kontroll med samfunnet og utviklingen.

Mye kan sies om China's politiske system, men det er mye mer handlinskraftig enn mange land "vi ønsker å sammenligne oss med". Så de kan få gjennomført reformer som bedrer økonomiens funksjon.

Men, samtidig bør man være noe skeptisk til de offisielle tallene. Det går begge veier. De fleste antyder vekst-tallene er for høye, men de diskuterer sjelden den skjulte (svarte) økonomiske aktiviteten. Den er betydelig, estimert til mellom 1-2000 mrd USD/år.

En annen viktig fokus for Chinesiske myndogheter er å få valutaen konvertibel. Det pågår en rekke tiltak, de fleste gjennom bilaterale avtaler om at handel skal gå med lokal valuta, f.eks. med Japan (Yen og Yuan).

Mye vil være gjort i en 10-20 års periode.

Det fokuseres på risiki i chinesisk økonomi, så de skal ikke gjentas, men den viktigste er hvordan landet kan gå fra et autoritært 1-partisystem til et mer demokratisk system med flere partier og demokratiske institusjoner.

Den økonomiske utviklingen kan stoppe opp dersom China ikke får ordnet opp med problemer som:

- Et demografi-problem som kan bli formidabelt (om ingenting gjøres)
- En økende forskjell mellom massene og "de rike" (vi har lest om en lang rekke entrprenører som har blitt steinrike, mindre kjent er hva partitoppene har ranet til seg, det er potensielt "dynamitt"). GINI-koeffisient er angitt til 47.4 for China, til sammenligning har USA 45 og EU 30.7 (ref: CIA WFB).
- Et enormt korrupsjonsproblem
- Skyggebank systemet
- Forurensingsproblemer (smog, støv, forurenset vann etc.)

Kina ruller mot stupet

DN.no
31.07.2013

Utfordringene og problemene i den kinesiske økonomien har blitt stadig tydligere den siste tiden.

Over 1400 selskaper i Kina ble forrige uke beordret om å kutte overflødig produksjonskapasitet, mens det ble kunngjort at det ikke skal bygges et eneste nytt offentlig bygg i Kina de neste fem årene.

Økonomer advarer nå om at Kinas økonomi, som er bygd på eksport og kredittvekst, ligner den japanske økonomien i 1989 - to år før krisen kom med et brak.

I Japan endte massiv overinvestering i eiendomsmarkedet med en gedigen eiendomsboble og flere årtier uten vekst.

Kina er foreløpig et stykke unna den onde deflasjonsspiralen med fallende priser, redusert forbruk og økt gjeldsoppbygging som red Japan som en mare fra tidlig på 90-tallet.

Inflasjonen i Kina er nå 2,7 prosent mens veksten er rundt 7,5 prosent, som er den laveste siden 1990. Veksten i Kina har falt ni kvartaler på rad.

Smertegrense

Storbanken Morgan Stanley advarer imidlertid ifølge Reuters om at det nå finnes deflasjonstendenser i Kina, skriver di.se.

Avkastningen for hver eneste yuan som investeres i Kina blir dårligere og dårligere, og produsentprisene i landet har falt 16 måneder på rad.

Samlet kreditt i Kina har fra 2000 til 2012 vokst fra 105 prosent av bruttonasjonalproduktet (BNP) til 187 prosent. Og stadig mer av utlånene går ifølge Morgan Stanley til vanskjøttede statlige selskaper og pressede låntakere som ruller gjelden fremfor seg, i stedet for at det lånes ut til lønnsomme prosjekter som kan sette fart på veksten.

Et annet problem i Kina er at andelen av folket i arbeidsfør alder nå faller som en følge av ettbarnspolitikken, noe som vil ramme det innenlandske forbruket.

Endret 04.08.2013 17:43 av OldNick
OldNick
17:45 04.08.2013
#14833

Sjeføkonom Robert Bergqvist hos SEB sier til di.se at smertegrensen for Kinas vekst er rundt seks prosent fordi det da vil bli vanskelig å skape tilstrekkelig mange nye jobber, noe som vil medføre sosial uro og politisk usikkerhet.
______

Spøkelsesbyer i China, det kan bli et problem (om ingen bosetter seg der).

Et spørsmål om marked, tilbud og etterspørsel. Prisene må kanskje ned?


Forstaden Kangbashi i byen Ordos. Det nye sentrumsdistriktet er bygget for 300.000 personer, men så få som 28.000 mennesker rapporteres å bo der. Foto: Reuters/David Gray


Kina gransker forlatte gjeldskommuner

DN.no
30.07.2013

______

Et velkjent problem for China er demografi utviklingen - delvis forårsaket av 1-barns politikken.

1-barns politikken har vært en stor restriksjon for chineserne (selv om den langt fra har vært total), men ble satt igang for å stoppe "befolkningeksplosjonen" og mulige problemer med å fø langt mer enn 1 mrd mennesker.

Den problemstillingen er fortsatt tilstede, men den fører også til en meget skjev og spesiell aldersfordeling (sultkatastrofen under Mao's kulturrevolusjon - over 30 mill sultet igjel, har også satt sine spor).


China's befolkningspyramide

På tross av 1-barns politkken, vokser fortsatt China's befolkning med 6-7 mill/år. Det skyldes hovedsaklig en økende levealder på tross av babyunderskudd.

FN har anslått at China når befolkningstoppen i 2025 med ca. 1.4 mrd, deretter ventes den å krympe til ca. 940 mill i 2100 (snitt -6 mill/år).

Dersom ikke China endrer politikk, noe de kanskje er i ferd med for på lengre sikt å stabilisere befolkningen.

China: Measures to 'Improve' One-Child Policy Are Under Review

Beijing Faces Calls for More Personal Freedom


WSJ
Aug. 4, 2013

Beijing - China's authorities are studying measures to "improve the one-child policy" by allowing some families to have a second child, the official Xinhua News Agency reported late Friday, citing an official with the national family planning agency.

"Our commission is organizing research on the size, quality, structure and distribution of the population so that we can propose plans to improve the [one-child] policy," Mao Qun'an, director of the propaganda office at the National Health and Family Planning Commission, told Xinhua.

"We'll have to move cautiously and coordinate between current situations and long-term objectives," said Mr. Mao, without elaborating.

Beijing is under pressure to ease its grip on child birth in response to calls for more personal freedom in an increasingly affluent society. Such a move is also aimed at offsetting the financial effects of an aging society and addressing potential labor shortages in the years ahead. The nation's working population declined for the first time in decades last year due to the nation's tight controls on child birth.

Despite Mr. Mao's cautious rhetoric, expectations are building for Beijing to loosen controls on the nation's decadeslong one-child policy.

The 21st Century Business Herald on Friday cited unnamed sources with the national family planning agency as saying such moves could be expected either late this year or next year.

Some economists agree. The window for population-policy reform could be around the Communist Party's annual meeting in the fourth quarter of this year or around the National People's Congress meeting early next year, Bank of America Merrill Lynch economist Lu Ting said in a note released Saturday.

An estimated 9.5 million "incremental babies" will be born if such a move takes place as

Endret 04.08.2013 17:46 av OldNick
OldNick
17:47 04.08.2013
#14834

expected, Mr. Lu said.

China limits couples to only one child. Violators can face financial penalties. Minority groups are exempt, and anyone with enough money can get around penalties for having a second child. Rural families whose first child is a girl may have a second child, as can married couples who are both themselves only children.

In many rural areas, the restrictions are routinely ignored, though policies in the cities have been more tightly enforced.
______

China's Infamous 'One-Child Policy' Is About To Become A 'Two-Child Policy'

Matthew Boesler, Business Insider
Aug. 3, 2013

Since 1979, China has maintained a population control program known as the "one-child policy," in most cases limiting families living in urban areas to only one child.

The country just completed a once-in-a-decade leadership transition earlier this year, though, and the new management is eager to show its reform-minded stripes amid a slowdown in the Chinese economy.

As a result, the "one-child policy" may be set to become a "two-child policy" fairly soon.

"According to the 21st Business Herald which cited sources close to the National Population and Family Planning Commission, China may significantly relax its one-child policy at end-2013 or early-2014 by allowing families to have two children if at least one parent is from a one-child family," writes BofA Merrill Lynch economist Ting Lu in a note to clients. "A plan for allowing all families to have two children after 2015 is also being reviewed. We believe the news to be reliable and is in line with our view."

Deutsche Bank economist Jun Ma says a transition to a "two-child policy" would be something of a long-term stimulus package.

"As tens of millions of sibling-less people in China are now entering their child-bearing age, we expect this policy shift would induce the fourth baby boom of the country," writes Jun in a note. "This projected baby boom, although in smaller scale than the previous three, would reverse the declining trend of newborn babies since 1990s and would eventually help mitigate the negative impact of aging population on economic growth and financial sustainability of the pension system."

BofA's Ting calculates around 10 million new babies as a result of the proposed policy shift:

If the 21st Business Herald news is confirmed, the demographic reform path (which we called "piecemeal path" in our earlier report) is more conservative than our baseline "middle path", which is defined as allowing all families to have two children without any restrictions. So is this a big disappointment? Not really. This is because the one child policy now is only strictly enforced in urban areas and some developed rural areas where most couples of child-bearing age have at least one singleton (note China's one-child policy started in the late 1970s).

According to the 2005 population survey, singletons account for 29.3% of Chinese aged 30 or under (the generation affected by the one-child policy). The ratio should be significantly higher in urban areas. Assuming 60% of people of child bearing age in urban areas are singletons, on top of the 36% families which are already allowed to have two children, we estimate 48% of urban families of child bearing age could benefit from the coming reform. Using census data, there are 79mn women of child bearing age (23 to 42) this year. 48% of 79mn is 38mn. Assuming 25% of them choose to have a second child, about 9.5mn babies would be born as a result of this reform to one-child policy.


"We believe that the reform-minded president Xi and premier Li will use the opportunity of abolishing the one-child policy to build up their authority, show their determination in making changes and convince the Chinese people that they do have a roadmap for reforms," says Ting.

Endret 04.08.2013 17:48 av OldNick
OldNick
11:51 19.08.2013
#14886

Fagfolk sår tvil om kinesisk vekst

Fagøkonomer sår tvil om holdbarheten i kinesiske BNP-tall - og skepsisen deles av ingen ringere enn kinesernes egen statsminister Li Keqiang


NTB, E24.no
19.08.2013

Tvilen har ulmet i lang tid, sier økonomer og peker på sprikende statistikk.

Motstridende opplysninger gjør det vanskelig å anslå hvor mye Kinas brutto nasjonalprodukt BNP - den samlede verdien av varene og tjenestene landet produserer - egentlig vokser.

Tidligere i år ble det reist kritikk mot de månedlige handelstallene, som viste en helt annen utvikling enn alle hadde ventet.

Det er også uklart hvordan industriproduksjonen utvikler seg, og det rettes kritikk mot måten lønns- og prisveksten beregnes på.

«Menneskeskapt»

Tvilen er ikke noe nytt fenomen. Allerede i 2007 skal Li Keqiang, som da var leder for den høyt industrialiserte Liaoning-provinsen nordøst i Kina, ha sagt til USAs daværende Beijing-ambassadør at veksttallene var «menneskeskapte», det vil si ikke til å stole på.

I de seks årene siden da er denne uttalelsen blitt bekreftet gang på gang, sier professor Michael Pettis, som foreleser om finansspørsmål ved universitetet i Beijing. Han peker på at både månedlig og årlig statistikk legges fram tidligere i Kina enn for eksempel i Frankrike.

- Og da lurer man jo litt på hvordan kineserne er i stand til å gjøre dette raskere enn franskmennene, sier Pettis til nyhetsbyrået AFP. Dette er ett av mange spørsmål rundt Kinas økonomi som står ubesvarte, tilføyer han.

Tøv?

- Hvis det fantes en indeks for mistanker rettet mot Kinas offisielle statistikk, ville kurven ha gått gjennom taket. For å bruke et teknisk amerikansk begrep, handler det om avsindig tøv, sier den amerikanske analytikeren Stephen Green sarkastisk.

Den kinesiske økonomen Wang Qinwei, som arbeider i London, mener bruk av uholdbar statistikk vil slå tilbake på kineserne selv.

- Hvis tallene ikke er til å stole på, vil det kunne føre til gale beslutninger om politikk og reformer, sier Wang.

Kinas toppledere har sagt at de ønsker å endre landets kommunistiske økonomiske modell til et system som ligner mer på det man finner i USA og Japan. Innenlands forbruk skal bli den viktigste vekstskapende faktoren, og gi en langsommere, men mer stabil vekst.
OldNick
19:16 20.08.2013
#14894

Avviser kontant en hard landing i Kina

Verdens nest største økonomi tøffer videre i høyt tempo, insisterer Kinas sentralbanksjef


Odd S. Parr, HegnarOnline
20.08.2013

I et intervju med den statlige TV-kanalen China Central Television mandag avviste Kinas sentralbanksjef Zhou Xiaochuan mulighetene for en hard landing for verdens nest største økonomi.

- Kinas iboende vekstmomentum er ennå veldig sterkt. Vi vil ikke se en trend med vedvarende nedbremsing, sa han i intervjuet ifølge Wall Street Journal.

Xiaochuan signaliserte dermed tillit til Kinas økonomiske utsikter, uten behov for store endringer i pengepolitikken.

Samtidig økte han forventningene til at myndighetene vil øke tempoet på reformene i finanssektoren. Planer om å heve taket på innskuddsrenten er allerede kjent, uten at en tidsplan foreligger.

- Jeg tror at liberaliseringen av innskuddsrenten går som vi har planlagt, sa Xiaochuan ifølge avisen i intervjuet
OldNick
17:30 25.09.2013
#15037

Derfor unngår Kina en hard landing

Kinas skyggebankvirksomhet utgjør én av verdens største nedsiderisikoer


Marit Tronier Halvorsen, DN.no
25.09.2013

Den internasjonalt anerkjente økonomen Douglas Elliott mener frykten for en hard landing i Kina er overdreven.

Ifølge Elliot, som har jobbet over 20 år i ulike internasjonale investeringsbanker, undervurderer markedene størrelsen på musklene til de kinesiske myndighetene.

Det er liten tvil om at veksten vil bli avdempet. Spørsmålet er om dette skjer plutselig og dramatisk eller sakte og moderat, sier Elliott.

Jeg mener en hard landing i Kina er lite sannsynlig, sier han.

Myndighetenes krefter

DN.no møter den amerikanske toppøkonomen i Sparebank 1 Markets lokaler i Oslo. Her holdt han onsdag seminar om Kinas gjeldsoppbygging og landets uoversiktlige og underkapitaliserte finanssystem.

I det siste har den voksende gjelden, og da spesielt via det uregulerte gråmarkedet og gjeldsforpliktelsene til kommunene, fått mye oppmerksomhet. Ikke minst blinker varsellampene hos storbankene og eiendomsutviklere, som har stått for en betydelig del av utlånsveksten.

Det avgjørende er om disse ubalansene er så alvorlige og så vanskelige å håndtere at det vil føre til en hard landing, sier Elliott.

Han peker på at spekulasjonene i hvorvidt Kina er på vei inn i en liten finanskrise, samt at stadig flere markedsaktører peker på bobletendenser, har ført til investorflukt fra landet.

I den sammenheng er det viktig å merke seg at den kinesiske regjeringen både er veldig pragmatisk og veldig smart. Myndighetene har vist at de har enorme krefter til å kunne drive veksten fremover. De har vært gjennom 30 år med store utfordringer og likevel klart å oppnå svært høy vekst. Det gjør meg ganske sikker på at de også klarer å håndtere dagens utfordringer, sier han.

Skyggebankvirksomheten

Kinas skyggebanksektor har de siste årene skutt fart som en alternativ finansieringskilde for små og mellomstore bedrifter. Det offisielle banksystemet har hovedsakelig finansiert statlige virksomheter.

Utviklingen har ført til en uoversiktlige situasjon, som i dag regnes som en av de største nedsiderisikoene for både markedet og det globale makrobildet. Ettersom SMB-bedriftene har vært en viktig bidragsyter til veksten i Kinas økonomi, har imidlertid myndighetene enn så lenge sett gjennom fingrene på virksomheten.

Det hindrer dem riktignok ikke for å agere overfor systemet dersom de ønsker det, påpeker Elliott.

Han trenger bare å minne om sommerens store bankthriller. Da kinesiske banker sto i fare for å gå tom for kontanter i juni, nektet den kinesiske sentralbanken - People's Bank of China - først å komme dem til unnsetning. Dermed løp den korte referanserenten i det kinesiske pengemarkedet, det såkalte interbankmarkedet, nærmest løpsk i løpet av få timer.

I ettertid har handlingen blitt tolket som et planlagt grep for å begrense veksten i det finansielle systemet utenom de statlige bankene.

Endret 25.09.2013 17:30 av OldNick
OldNick
17:31 25.09.2013
#15038

Viktige poenger

Sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebank 1 Markets var onsdag svært fornøyd med å ha fått hanket inn den internasjonale økonomistjernen. Han mener amerikaneren er inne på noen svært viktige poenger.

At vi ikke skal undervurdere det arsenalet Kina har med tanke på å drive med stimulerende politikk, har jeg selv nevnt i mine analyser, sier Syed til DN.no.

Elliott drar dette videre og spesifiserer det på skyggebanksystemet. I mine øyne er dette noe som positivt nyansererer nedsiderisikoen, sier sjeføkonomen.

Syed støtter også Elliott når han understreker at Kinas finanssystem fortsatt er underutviklet - og at det i tiden fremover vil vokse og utvikle seg i et raskt tempo

Når økonomien har blitt så stor og har begynt å åpne seg mer, kreves det et finanssystem som bygger opp under dette. Jeg mener at potensialet for at finanssystemet i Kina fortsatt skal kunne drive veksten i Kina er stort på oppsiden. Det er riktignok ikke uten risiko, og den største risikoen er kanskje den ekstreme gjeldsgraden og skyggebankvirksomheten, sier han.

FAKTA: Kinas skyggebanker

- Ikke-regulerte banker som hovedsakelig har finansiert kommunale prosjekter i provinsene. Da staten lanserte en redningspakke på 4000 milliarder yuan (3990 milliarder kroner) under finanskrisen i 2008, tilførte sentralbanken dessuten ytterligere likviditet i markedet for å støtte bankenes utlånsvekst. De siste to årene har denne likviditeten strømmet videre til skyggebankene.

- Noen av lånene er dessuten pakket med andre utlån og statsobligasjoner i kompliserte strukturer og solgt videre gjennom banker som spareprodukter til vanlige kinesere. Disse produktene ligger utenfor bankenes balanse.

Kilde: Dagens Næringsliv

Endret 25.09.2013 17:30 av OldNick
Varsling på tema     Varsling på stikkord
StockTalk er en tjeneste levert av Kreateam Consult AS. Orgnr. 911 839 806 MVA
Adresse: Postboks 39 Holmlia, 1201 Oslo. Email: st@stocktalk.no Tlf. 40 07 31 70
Kontakt oss | Hjelp | Regler | Sett som startside | Legg til favoritter