Du er her: Forside > Utenlandske aksjer - Valuta - Råvarer > Cuba - investeringsmuligheter?
Cuba - investeringsmuligheter?
OldNick
09:47 26.11.2016
#18560

Den gamle revolusjonshelten, kommunistlederen og diktatoren Fidel Castro døde i går 25 nov.

Med ham borte vil nok en revolusjon komme, denne gangen økonomisk tror jeg.

Kan vi identifisere noen investeringsmuligheter her?


Her følger en nekrolog fra New York Times.

Fidel Castro, Cuban Revolutionary Who Defied U.S., Dies at 90

Mr. Castro brought the Cold War to the Western
Hemisphere, bedeviled 11 American presidents and
briefly pushed the world to the brink of nuclear war.

Amthony DePalina, NYTimes.com
Nov. 26, 2016

Endret 26.11.2016 09:48 av OldNick
OldNick
15:30 26.11.2016
#18564

Jeg vet om et par selskaper som kan bli påvirket av en åpning av Cuba's økonomi, og normalisering av forholdet til USA med at embargoen avsluttes og normale handelsforbindelser gjenopptas.

Det er de børsnoterte gruveselskapene:

Freeport McMoran Inc, USA: N:FCX, og
Sherritt International Corp, Canada: TSE:S

Forløperen til Freeport McMoran Ltd, verdens nest største Cu-produsent (etter det chilenske stats-selskapet Codelco - også et resultat av nasjonalisering av amerikanske Cu-gruver), Freeport Sulphur Company fikk nasjonalisert sine Ni-gruver og forekomster på Cuba etter Castro's revolusjon i 1959. Det er flere anlegg i drift på disse forekomstene, bl.a. Nicaro- og Moa Bay-anleggene som begge ble bygget av Freeport.

Sherritt inngikk i 1994 et 50:50 JV med det statseide cubanske Ni-selskapet General Nickel Company S.A. ("GNC") kalt "Moa JV", hvor de la sitt kanadiske Ni-raffineri utenfor Edmonton, Alberta inn i dette, mens GNC la inn sin Ni-lateritt gruve med oppgraderingsanlegg ved Moa Bay-gruven basert på HPAL-teknologi (det var her det første HPAL-anlegget ble utviklet - av Freeport).

Cuba's nickel-industri var i en slags sjokk på begynnelsen av 90-tallet pga. av Sovjet-unionens kollaps. Sovjet finansierte Cuba, og Cuba's Ni-industri. De tilførte kapital og teknologi, og var avtager av produktene, som gikk til østblokken. Da Sovjet opphørte å eksistere, forsvant også markedet for Cuba's Ni-industri (såvel som for østblokken og Russland's egen Ni-industri), som hovedsaklig gikk til rustningsindustrien.

I årene etter valfartet verdens Ni-industri til Cuba for å se på samarbeidsprosjekt, men ingen andre av industriens majors bet på pga. USA's embargo. Sherritt tok imidlertid sjansen, også pga. av at deres egne gruver var gått tomme og de trengte nytt råstoff, og her passet Moa Bay-konsentratet utmerket. Og de har tjent enormt på dette JV i ettertid, selv om selskapet for tiden sliter kraftig pga. lav Ni-pris og av et annet Ni-lateritt prosjekt på Madagaskar.

Denne avtalen førte til at Sherritt-managers ganske snart ble fratatt muligheten til å reise inn i USA (de risikerte fengsling), med basis i Helms-Burton loven som ble vedtatt i 1996.


Wikipedia: Freeport McMoran


Freeport - 1 year chartFreeport - 15 year chart

______


Wikipedia: Sherritt Int.


Sherritt - 1 year chartSherritt - 20 year chart

Endret 26.11.2016 15:35 av OldNick
Varsling på tema     Varsling på stikkord
StockTalk er en tjeneste levert av Kreateam Consult AS. Orgnr. 911 839 806 MVA
Adresse: Postboks 39 Holmlia, 1201 Oslo. Email: st@stocktalk.no Tlf. 40 07 31 70
Kontakt oss | Hjelp | Regler | Sett som startside | Legg til favoritter