Du er her: Forside > POLITIKK > Gratulerer Vladimir Putin med en brakende valgsei
Gratulerer Vladimir Putin med en brakende valgsei
dr. Stockman
02.03.2008 17:14
#10284

Siden den nye presidenten blir valgt med 70% av stemmene så må jo enten russere være svært dumme eller så er de svært fornøyd med det Putin har utrettet. Ingen hindrer folk i å stemme akkurat som de vil, og alternativene er mange. Er man generelt misfornøyd med den russiske folkemeningen så er det vel bedre å si fra om det istedet for å skylde på den det samme folk slutter opp om i usedvanlig grad.
fjellbonde
02.03.2008 17:28
#16589

russerne er nok ikke svært dumme. men det kan jo være en del ting om putin & co de ikke har fått med seg. stockman synes vel det er greit at putin har "ordnet seg" økonomisk også sikkert?
dr. Stockman
02.03.2008 17:34
#10285

At russerne skulle vite mindre om Putin enn det vi gjør faller jo på sin egen urimelighet. Ville du tro på russere som hevdet at de visste mer om Stoltenberg enn det vi gjør?

Jeg vet ikke alt om Putin, og jeg vet heller ikke hvor rik han er eller på hvilken måte han har skaffet seg en eventuell formue. Men ufortjent er det jo ikke.
gorwell
02.03.2008 17:41
#10094

Synes fjellbonde det er like greit at Jens&Co har ordnet seg økonomisk sikre med 2-3 tusen milliarder? For du tror vel ikke dem slipper dem noen gang vel?

Putin har fått satt sin mann i presidentembedet. Der kan han sitte til Putin har fått nullet sin president-forbuds-tid etter loven. Så kan Putin atter bli president. Det var enklere på det viset enn å få endret lovverket.

Styrer gjør han likevel som statsminister. Så lenge.

Bedre med et opplyst enevelde enn et påstått demokrati som styrer mot det totalitære overvåknings- og politistats-system.

gorwell
fjellbonde
02.03.2008 17:48
#16590

siste nytt fra vg: truet til å stemme...

ja, det var den kebaben i drammen da.[Endret 02.03.08 17:48 av fjellbonde]
Primary Insider
02.03.2008 20:56
#1197

"Alternativene mange", herr doctor?!?

Det er tre valg:

a) Presidentens håndplukkede,
x) Kommunistlederen og
b) Idioten.

Det reelle valget blir vel heller å stemme (under tvang for noen), eller å la det være.


Enkelte prøvde jo å få utvidet valgfriheten noe, bedriftslederen sitter nå inne, sjakkspilleren fikk lov til å beholde æren. Ingen av dem kom altså så langt som å kunne stille til start.
[Endret 02.03.08 20:56 av Primary Insider]
[Endret 02.03.08 20:57 av Primary Insider]
[Endret 02.03.08 20:57 av Primary Insider]
dr. Stockman
02.03.2008 23:21
#10286

Vi bør vel være glade for at kommunisten og idioten samlet bare klarte å overbevise 1/3 av velgerne, mens 65% (overraskende høyt oppmøte også) valgte den moderate kandidaten. De kandidater som dere tydeligvis ønsker dere har prøvd seg gjennom en rekke presidentvalg, men har aldri klart å få særlig oppslutning. Altså bør dere være misfornøyde med velgerne, ikke med det partiet som har klart å redusere oppslutningen om kommunister og ultranasjonalister.

At alternativene ikke er mange når man er kommet så langt som til valget er jeg jo klar over. Slik er det i alle land. I USA vil man kunne velge blant to, eller muligens 3 siden miljøfanatikeren ser ut til å stille til valg igjen. I Frankrike var det vel også 2 det dreide seg om. Men på et tidligere tidspunkt er de jo mulig for enhver russisk borger å jobbe for å bli president.


[Endret 02.03.08 23:25 av dr. Stockman]
falitt
02.03.2008 23:22
#13555

P.I.
Du viser liten forståelse for Russlands virkelighet.
Hva skjedde når sovjetunionen oppløste seg selv ?

1. Oligarkene beriket seg "folkets bekostning".
2. Alt gikk i oppløsning og økonomisk ble forholdene håpløse selv for en hardt arbeidende middelklasse.

Selv om Russland i flere år takket være høye energiprisen har hatt stor økonomisk vekst, er det først i år at levestandarden er tilbake på 1989 nivå. Det sier noe om hvor elendig 1990 årene var.
Tror du folk flest i en slik situasjon ønsker seg tilbake til et pluralistisk samfunn ?
Nei, høyest på dagsorden står stabilitet og forutsigbarhet. Det har Putin gitt dem, derfor populariteten.
Medvedev er Putins mann, javel, men presidentembede er tillagt så mye makt at det ikke trenger å vare særlig lenge. På samme måte som Putin ble påstått å være et null og kun nikkedukke for Jeltsin når han ble utpekt til Jeltsins etterfølger, så tror jeg Medvedev nok vil vise seg som sin egen mann etterhvert.
------
Mange har villet endre grunnloven, og sammensetningen av Parlamentet ville gitt grunnlovsendring for at presidenten kunne sitte i mer enn 2 perioder om Putin ønsket.
Det ville vært et virkelig faresignal for demokratiet i Russland. Inntil videre får vi "godta" russernes versjon av demokrati i Russland. Så lenge "virkelig demokrati" blant russere flest er synonymt med kaos, er det det beste vi kan oppnå....


[Endret 02.03.08 23:29 av falitt]
Primary Insider
02.03.2008 23:35
#1198

Tilgi dem, fader, for de vet ikke hva de gjør.
dr. Stockman
02.03.2008 23:35
#10287

Enig i begynnelsen av ditt innlegg, men jeg tror ikke på noe opprør mot sjefen fra den nye presidentens side. I praksis vil nok statsministeren (Putin) være sjefen akkurat like mye som Khamenei er det i Iran tross en mediaglad president. Presidenten blir i større grad en gallionsfigur, og selv om Putin kan stille ved neste presidentvalg så vil han nok heller fortsette som statsminister idet makten på det tidspunkt helt tydelig vil ligge i statsministerens hender.

Det er forresten ikke noe nytt på den kanten at det skifter hvor makten ligger. Da Krutsjov gikk av i sin dobbeltrolle som statsminister og generalsekretær så ble den nye statsministeren Kotsygin i lang tid behandlet som hans reelle etterfølger i vestlig presse. Etter hvert gikk det imidlertid opp for verdenspressen at det var den nye generalsekretæren Bresjnev som satt med den egentlige makten. President Podgorni var ikke stort mer enn en gallionfigur.
Primary Insider
02.03.2008 23:46
#1201

Dette er jo pill råttent, så pill råttent som noe kan bli.

Og STs hjernetrust (doctoren og falitt) støtter helhjertet opp. De jubler for den sterke mann.

Kjenner dere ikke smaken i kjeften?
dr. Stockman
03.03.2008 00:15
#10289

Tror du må sette deg bedre inn i russiske forhold PI. Mulig du kommer til andre konklusjoner da, for du har da vitterlig et bra grep på situasjonen i mange andre deler av verden. Når en president bli valgt med 70% oppslutning så kan du vel ikke mene at omstendighetene rundt valget har vært så ille at kommunisten eller idioten egentlig er blitt frarøvet en seier. Isåfall er du fullstendig på villspor. Intervjuer med folk på gaten viser at de aller fleste er godt fornøyd med Putin, og verken ønsker seg tilbake til kommunismen eller ønsker å slippe løs nasjonalistspøkelset til Saddam-vennen Sjirinovski. Mange fryktet at Sjirinovski kunne komme til makten. Det er i stor grad Putins fortjeneste at han i stor grad er blitt redusert til en vits som bare 11-12 % tar alvorlig.

I USA er det 30 % oppslutning om presidenten. er det så mye bedre enn 70%? Han ble endog valgt første gang med et mindretall av stemmene. Italia er et stort vestlig demokrati. Kanskje burde de sende instruktører til Russland for å lære bort hvordan man evner å omgjøre folkemeningen til stø og stabil regjeringsmakt.

Eller hva med Norge. Her har vi lav sperregrense, og småpartiene i midten har siden tidenes morgen spilt ball i hatt med folkeflertallet. Spør du meg så vil jeg si at demokratiet kommer langt mindre til uttrykk i Norge enn i Russland. Ensrettingen er bortimot total. Det politikerne og deres klakkører i pressen til enhver tid anser som politisk korrekt råder grunnen nærmest uimotsagt.
Primary Insider
03.03.2008 00:22
#1203

Kommunisten og Idioten har ikke blitt frarøvet noe. Folket har blitt frarøvet et reelt valg. (Men det skjedde jo ikke over natta akkurat...)
falitt
03.03.2008 10:57
#13557

P.I:
Den diskusjonen er grei nok, men begynner man først å diskutere hvor reellt valg er p.g..a. forhold som ensretting i media, økonomiske forutsetninger for i det hele tatt å stille til valg osv., blir manglende store også i vestlige demokratier. Hvor "fritt" er egentlig valget i USA ?
For det første kreves det store penger for å stille til valg. Det utelukker de fleste. Registrering for å stemme krever også sitt. I praksis utelukker det også store grupper. Kostnadene ved valgkamp, kampanjer er så store at det kreves enorme budsjetter for å nå fram. Det gjør at "big business" stort sett har god kontroll på hvem som velges....
Shogun
03.03.2008 11:06
#13572

Der er to spesielt positiv ting med veien Russland er på i dag.
Landet blir sakte men sikkert TOTALT avhengig av nært sammarbeid og handel med vestlige demokratier.
Russerne generelt og Moskovitter spesielt får bedre levestandard.

Frihet i Rusland i dag for opposisjonelle.....overhode ikke....ikke en gang i nærheten

Shogun
dr. Stockman
03.03.2008 18:17
#10291

Mulig at gjennomføringen av valget ikke var perfekt, men selv om man skulle trekke fra et par prosenter så er det ingen tvil om at den nye presidenten har et mer solid folkelig votum i ryggen enn noen annen demokratisk valgt president.

Ensretting i pressen betyr ikke så mye. Under kommunismen var ensrettingen total - både hva gjaldt skole, presse og kringkasting. Men folk var ikke hjernevasket. Regimene falt som perler på en snor så snart befolkningen hadde muligheten til å kvitte seg med lederne.

Enkelte mener at de alternativene folk virkelig ønsket seg manglet ved valget. Det tror jeg ikke. Man hadde ikke fått høy deltagelse ved valget hvis Medjejev ble opplevd som det minste onde. I forhold til f.eks. USA med 50% valgdeltagelse fremstår dette valget (70%) som uttrykk for et betydelig sterkere demokratisk engasjement i folket.

Etter å ha tenkt meg litt om tror jeg forresten at Putin og Medjejev vil fortsette å bytte roller så lenge de blir gjenvalgt. Putin vil ikke utfordre Medjejev om 4 år, men om 8 år vil Medjejev trenge avløsning. Da overtar Putin i 8 før Medjejev setter punktum med nye 8 år (forutsatt som sagt at de stadig gjenvelges).
falitt
03.03.2008 22:53
#13560

stockman:
Å forutse et "evig" styre med Putin og Medvedev er prematurt.
Som sagt, så var forakten for grå og ubetydelige Putin stor, når Jeltsin valgte akkurat ham til sin etterfølger. Ingen på det tidspunktet kunne forutse hva som senere har kommet. Slik opplegget er her, med mye konstitusjonell makt lagt i hendene på Medvedev, tror jeg makten gradvis skifter også. Etter hvert som tiden går, vil Medvedev sette sitt preg på politikken. Så mye kan endres i neste presidentperiode....


[Endret 03.03.08 22:53 av falitt]
dr. Stockman
04.03.2008 00:01
#10292

Tror du tar feil på mange punkter- Medjejev er en ung mann. hvorfor skulle han ikke være motivert for å kunne ha Putin som avløser før han kan gå inn i en ny periode som Russlands president. Ingen kan sitte lengre enn 8 år om gangen, og da er det like viktig for begge å ha en pålitelig person å overlate stafettpinnen til før de selv kan overta den på nytt ved neste korsvei. Så lenge oljeprisen holder seg høy og Russland kan unngå økonomiske nedturer er det ingen grunn til å tro at de vil miste det politiske flertall.

At Putin ble møtt med forakt er neppe noe russere ville vært enig i. Det er vel heller å betrakte som en medieskapt oppfatning. Riktignok var han mer bevandret i judo (eller noe lignende) enn i dansing på bordet, og avstod fra å klype kvinner i rumpen, men mitt førsteinntrykk var at vi stod overfor en president med en usedvanlig intellektuell kapasitet. Og det er et inntrykk som ikke har endret seg. Det beste man kan si om Jelstsins kapasitet var at han evnet å finne frem til Putin som sin etterfølger.
Primary Insider
19.04.2008 17:40
#1593

Flere her inne jublet da Putin vant valget...


Som jeg prøvde å si visste de ikke hva de sa:

Avis skrev at Putin hadde fått seg ny dame. Det endte med at avisa blei lagt ned.
Primary Insider
15.08.2008 15:06
#1926

Russland har nå virkelig begynt å vise sitt sanne ansikt. Ambisjonene og maktbruken er den samme som i sovjettiden, selv om ideologien nok er en annen.

Jaggu godt vi har lagt ned forsvaret, så ikke vi også blir oppfattet som en trussel...
falitt
25.08.2008 12:03
#14242

Primary Insider:
Sanne ansikt ?

Her er fakta (fra FNs sikkerhetråd med USA som deltaker)

10 pm 07.08.2008
Georgian military forces invaded the separatist region of South Ossetia.

3 30 am 08.08.2008
Georgian tanks entered the city of Tskhinvali. Georgian artillery strikes resulted in deaths of many soldiers and civilians living in South Ossetia including some Russian peacekeepers.

The evening of 08.08.2008
The Russian peacekeepers arrived in South Ossetia in order to resolve the conflict, provide peace and to protect Russian citizens living on the territory of South Ossetia.


Selv USA og EU er faktisk enig i at Russland hadde rett til å intervenere. Det man protesterte mot var målestokken på responsen.
Det hører også med til historien at russerne etter Georgias angrep på Syd Ossetia desperat prøvde å få et hastemøte i sikkerhetsrådet for å stoppe angrepet. Det ble trenert av USA. Selv om USA ikke støttet Georgias angrep, håpet man på at fait a compli i form av fullstendig georgisk kontroll i Syd Ossetia.

Det er ingen tvil om at russerne kunne tatt Tbili og fjernet Sakasvili. Det gjorde man ikke. Nå er troppene ute. Igjen står Georgia med Syd Ossetia og Abkasia enda mer resolutt på ikke å bli del av Georgia. Russerne har en våpenhvile avtale som er diffus og faktisk tillater at "peacekeepers" patruljerer Georgisk område.

Det hører også med til historien at Abkasia og Ossetia ble underlagt Georgia administrativt under Stalin. Før det var statene selvstendige.

Å trekke analogier her til Ungarn og Tjekkoslovakia blir et overspill som smaker av Goebbels. "Skurken" i denne saken er uten tvil Sakasvili, ikke Putin.

Endret 25.08.2008 12:03 av falitt
dr. Stockman
27.08.2008 21:07
#11310

Har ikke noe spesielt å tilføye til det falitt skriver. Stiller meg litt undrende til at vi har vært påfallende ofte enige etter at Heksen forsvant.
falitt
28.08.2008 09:57
#14252

Sant nok, stockman:
Men, det er mange områder vi er uenige om enda.
Når det gjelder Russland og vesten skjedde det mange ting i perioden Sovjetunionen ble oppløst, som vi i vest applauderte da, som kommer til å skape store problemer i fremtiden.
I Ukraina f.eks. Krimhalvøya hadde vært russisk veldig lenge. Krustsjov som var ukrainer, la området administrativt under Ukraina. Det spilte jo liten rolle dengang, men var grunnlaget for at Krim ble ukrainsk når Sovjet ble oppløst. Ca. 70-80% av de 2,5 mill. innbyggerne på Krim er etniske russere. Partiene med størst fremgang er ultranasjonalistiske og ønsker Krim inn i Russland.
Legger man til at russernes svartehavsflåte holder til i Sevastepol, en helrussisk by p.t. så er kortene lagt. Hvordan vil vi i vesten reagere om Krim erklærer seg løsrevet fra Ukraina ?
Slik folkemeningen er på Krim, er det bare et spørsmål om tid før dette skjer.
Slike uløste konflikter finnes i de fleste gamle Sovjetstatene. Skulle vi så omfavne disse statene og gi dem Nato medlemskap som USA jobber for ?
Personlig mener jeg absolutt nei. Istedet for å piske opp stemningen med svada og store ord (b.a. Mc Cain og Cameron), burde man gi disse statene et realistisk budskap.
dr. Stockman
28.08.2008 16:04
#11329

Ja, det er jo ikke særlig smart å forsøke å tvinge Russland til å inngå en slags allianse med Kina. Som kjent kan det beste ofte være det godes fremste fiende. Selv Ibsen var inne på at den ideelle fordring egentlig var destruktiv i sitt vesen. Glemmer man i tillegg den nære forhistorie (slik du er inne på) så er man egentlig på ville veier. Russland sa seg i sin tid (særlig under Jeltsin) seg villig til å gi Vesten langt mer enn lillefingeren - egentlig hele hånden - men nå krever man at de ofrer armen.
skipper*
05.03.2012 08:43
#9924

.

Gratulerer Vladimir Putin og det Russiske folk med valget


Har en mistanke om at dette med valgfusk er sterkt overdrevet.

Å be arbeiderne på en fabrikk å stemme Putin, samme systemet her vi jo her i landet også, for ikke å snakke om LO som sponser AP med enorme summer....

Så valgfusk virker litt feil i Russland og sterkt overdrevet...

Endret 05.03.2012 08:58 av skipper*
Varsling på tema     Varsling på stikkord
StockTalk er en tjeneste levert av Kreateam Consult AS. Orgnr. 911 839 806 MVA
Adresse: Postboks 39 Holmlia, 1201 Oslo. Email: st@stocktalk.no Tlf. 40 07 31 70
Kontakt oss | Hjelp | Regler | Sett som startside | Legg til favoritter