Du er her: Forside > POLITIKK > Venstrevridde journalister?
Venstrevridde journalister?
OldNick
27.06.2015 15:10
#17011

Ny undersøkelse tyder på at journalistene som yrkesgruppe har fått enda mer slagside med sympati mot venstresiden i norsk politikk enn tidligere.

Ikke at det er noen stor overraskelse for de som følger media, men dette er et stort faresignal for norske medier og at de skal fortsatt kunnen oppfattes å være objektive referenter i det politiske Norge.

Litt underlig at man skulle finne dette på bloggen til en tidligere stortingsrepr. for SV.

Venstrevridde journalister

Paul Chaffey, egen blog
10. mai 2015

Finnes det en yrkesgruppe i Norge som er så lite representativ politisk at oppslutningen om både SV og Miljøpartiet enkeltvis er større enn oppslutningen om Høyre og FrP til sammen?

En gruppe der en meningsmåling viser at Miljøpartiet er nest største parti. og der FrP og Senterpartiet ville blitt helt uten stortingsrepresentanter, mens KrF bare ville hatt et mandat hvis denne yrkesgruppen fikk bestenne Stortingets sammensetning? Ja, denne yrkesgruppens sympatier er så massivt på venstresiden at summen av Rødt, SV, AP og MDG er 75 prosent, mens Høyre, FrP, Venstre og KrF får 25 prosent.

Man skulle vel tro at en yrkesgruppe som er så venstrevridd (eller høyrevridd) ville være vanskelig å finne, og at den, hvis den deltok, var godt plassert ute på en fløy i den alminnelige samfunnsdebatten. Så viser det seg at det er noen av de viktigste tilretteleggerne og bidragsyterne i samfunnsdebatten - journalistene - dette handler om. De som lever av å drive nyhetsdekning og analyse av norsk politikk og i prinsippet skal være objektive og kunnskapsbaserte i alt de gjør.

Det er nettavisen Journalisten.no som videreformidler en helt fersk undersøkelse gjennomført av Frank Aarebrot ved Universitetet i Bergen og presentert på Nordiske Mediedager i uken som gikk. Nå tror jeg at mange journalister vil heve at deres private politiske sympatier ikke har så stor betydning fordi akkurat de er så profesjonelle og nøytrale når de utfører jobben sin. Det prøver de fleste sikkert å være også, men det er vanskelig å tro at personlige sympatier og antipatier ikke slår igjennom. I et miljø hvor sympatiene i så stor grad ligger til venstre er det naturligvis mye lettere å stille kritiske spørsmål "fra venstre" enn å stille dem "fra høyre" når ny politikk legges frem.

Artikkelen i Journalisten som presenterer tallene er i grunnen et godt eksempel på denne manglende evnen til å se problemet. Han som har skrevet saken nevner ikke med et ord at det blant 628 journalistene som har svart bare er 1 prosent som stemmer på regjeringspartiet Fremskrittspartiet. Han er opptatt av at journalistene "svikter" Høyre, som om dette var en vanlig meningsmåling der velgere "svikter" og "straffer" politiske partier. Man skulle kanskje forvente at det i hvert fall ble stilt et aldri så lite spørsmål ved om det er sunt for tilliten at journalister i Norge er så lite representative.
OldNick
27.06.2015 15:16
#17012

Her er artikkelen fra Journalisten.no


Miljøpartiet vokser blant journalistene

De Grønne er nå nest største parti på journalistenes storting, redaktørene slutter massivt opp om Ap


Glenn Slydal Johansen
07. mai 2015

BERGEN - Dersom journalistene hadde fått bestemme, ville Stortinget sett ganske annerledes ut enn når alle velgere får avgjøre. Det kommer fram av årets medieundersøkelse, som ble presentert av professor Frank Aarebrot under Nordiske Mediedager i Bergen torsdag.

Tendensen er at Miljøpartiet og Arbeiderpartiet styrker seg, mens journalistene svikter Erna Solberg og Høyre.

- Det er fremdeles rødt. Ser vi utviklingen over tid, er det den samme tendensen til rødgrønn vekst. Legg merke til at Miljøpartiet De Grønne nå er blitt et rimelig stort parti blant journalistene, kommenterte Aarebrot.

Miljøpartiet De Grønne (MDG) har på få år gått fra null prosents oppslutning til å bli det nest største partiet blant journalistene. I årets undersøkelse får partiet 13 prosent oppslutning mot 10 prosent i fjor. Det ville med 23 mandater gitt partiet den neste største gruppen på Stortinget.

Bare Arbeiderpartiet er større med 43 prosents oppslutning. Ap går fram fra 35 prosent på fjorårets undersøkelse og ville med 80 mandater vært desidert størst om journalistene fikk bestemme. Men de måtte altså søkt støtte fra for eksempel MDG eller noen av de mindre partiene.

Bak de største følger Sosialistisk Venstreparti og Venstre med 11 prosent hver. SV er uendret fra i fjor, Venstre er 2 prosentpoeng tilbake.

Høyre er kraftig tilbake blant journalistene. Regjeringspartiet får 10 prosent av journalistenes stemmer, noe som er ned 5 prosentpoeng fra fjoråret.

Rødt er såvidt over sperregrensen med 5 prosent, uendret fra i fjor.Blant redaktørene er det mindre "strekk" i feltet, og færre endringer. Arbeiderpartiet ville dersom redaktørene fikk bestemme ha rent flertall med 88 mandater på Stortinget. Partiet har en oppslutning på 48 prosent blant redaktørene. Det er det samme som i fjorårets undersøkelse.

Nest størst er Høyre med 16 prosent, tilbake fra 19 prosent i fjor. Venstre taper 1 prosentpoeng og går 14 prosent i år. Miljøpartiet De Grønne og Sosialistisk Venstreparti kommer over sperregrensen med en oppslutning på 5 prosent hver. I fjor hadde MDG 2 prosent blant redaktørene, SV er uforandret.628 journalister og 227 redaktører har svart i årets undersøkelse.

Årets medieundersøkelse fra Frank Aarebrot har særlig tatt for seg helsejournalistikken og har også spurt sykepleiere. Du kan se hele undersøkelsen på Nordiske Mediedagers nettsider.

Endret 27.06.2015 15:16 av OldNick
Beins
27.06.2015 16:33
#7369

I Sverige viste en undersøkelse fra 2012 at 42 % av journalistene stemmer Miljøpartiet som er et ganske ekstremt parti - spesielt i innvandringsspørsmål.
16 % stemmer Venstrepartiet og 14% Sosialdemokratene.

Til sammen fikk den rødgrønne blokken i Sverige 72% av journalist-stemmene.

I SVT - statskanalen - får Miljøpartiet 52% - oppsiktsvekkende.
renud
27.06.2015 17:57
#9508

Slike undersøkelser har lite for seg uten samtidig å vekte avisenes nedslagsfelt. Aftenposten og VG er fremdeles utvilsomt høyresidens talerør, og uten at jeg vet det sikkert, sannsynligvis større enn alle de andre avisene til sammen.
Beins
27.06.2015 18:18
#7371

VG og Aftenposten har endret mye profil de siste årene. Lenge siden de var særlig høyrevridde etter min oppfatning. Det har med redaktørskifter å gjøre.

Harald Stanghelle er ingen absolutt ingen høyremann.

VG var ganske høyreorientert i Olav Versto sin tid, selv om han kom fra en AP-familie. Men det mange år siden han gikk bort på tragisk vis.

Norske medier domineres av "journalismen" som stort sett vurderer aktuelle saker fra en sentrum-venstre posisjon.

Endret 27.06.2015 18:18 av Beins
Rune Hansen
27.06.2015 21:06
#8661

Norsk presse er en katastrofe.
Det går nesten ikke en dag uten at vi ser klokkeklare bevis på at de røde journalistene dominerer i pressen ved sin venstrevridde journalistikk.
LooseDeuce
28.06.2015 15:25
#8999

VG er på ingen måte høyresidens talerør lenger og Aftenposten er også på glid mot venstre.
skipper*
02.07.2016 08:06
#12213

..
Stjal penger som skulle gå til 22. juli-ofrene

Hadde svindleren vært en FRP-person, så ville journalistene straks påpekt dette i artikkelen...

Antagelig er denne svindleren en AP -person, siden det ikke er nevnt, navn eller andre indikasjoner

Endret 02.07.2016 08:07 av skipper*
OldNick
26.09.2016 10:25
#18370

Norske journalister blir, ikke overraskende stadig rødere.

Journalistene blir rødere

Journalisten: Hvis journalistene valgte Stortinget - Ingen mandater til Frp. Rødt og SV styrket, Ap tilbake


Angelica Hagen, Journalisten.no
12.05.2016

Dersom journalistene hadde fått bestemme, ville Stortinget sett ganske annerledes ut enn når alle velgere får avgjøre. Det kommer fram av årets medieundersøkelse, som ble presentert av professor Frank Aarebrot under Nordiske Mediedager i Bergen torsdag.

I undersøkelsen kommer det fram at om journalistene hadde fått avgjøre ville Rødt hatt tolv mandater på Stortinget - en økning på tre mandater fra hva journalistene stemte fram i fjorårets medieundersøkelse.

Aarebrot er ikke overrasket over at journalistene fremdelses heller mot venstresiden.

- Noen stemmer Miljøpartiet De Grønne, men ellers er mønsteret som det har vært i alle år. Skribenter har som vane å helle mot venstre. Det er vanskelig å ha en konservativ holdning når du hele tiden som journalist er på jakt etter det nye, og bruker mye av tiden din på nye trender, mener han.

Arbeiderpartiet størst

Arbeiderpartiet er det største partiet om journalistene får bestemme, med hele 65 mandater, en oppslutning på 35,2 prosent. Partiet er kraftig svekket fra i fjor - da stemte journalistene fram 80 mandater. Sosialistisk Venstreparti og Høyre har en oppslutning på over 13 prosent og øker med hele fem mandater hver siden fjoråret.

I journalistenes storting i fjor ville Miljøpartiet De Grønne vært nest største parti (se artikkel lenger tilbake i tråd). I år ser de en nedgang på fem mandater. Dermed er SV det nest største partiet med 24 mandater. Høyre er rett bak med sine 23 mandater.

Journalistenes Storting 2016

Parti: Mandater
AP: 65
SV: 24
H: 23
V: 19
MDG: 18
Rødt: 12
SP: 7
KRF: 1
FRP: 0

Kilde: Nordiske mediedager

Null mandater til Frp

554 journalister og 197 redaktører er spurt i undersøkelsen. Blant redaktørene er det ikke like stort hopp mellom partiene og Arbeiderpartiet har et klart flertall med 72 mandater, en oppslutning på 39 prosent.

Nest største parti er Høyre med 31 mandater. Redaktørene er ikke like entusiastiske over MDG som journalistene og ville kun hatt sju mandater fra miljøpartiet på sitt storting.

Men journalistene og redaktørene er enige om en ting: Fremskrittspartiet får null mandater på Stortinget.

Årets medieundersøkelse fra Aarebrot har særlig tatt for seg norsk skole. Se hele undersøkelsen på Nordiske Mediedagers nettsider.
______

Og medienes troverdighet faller, skal vi tro leserundersøkelsen fra SIFO.

SIFO: Lesere med lavere tiltro til norske aviser

Forvirring rundt begreper gjør det vanskelig for folk å vite når de blir utsatt for reklame i aviser og på nett. Resultatet er at de mister tiltro også til redaksjonelle artikler.

Hegnar.no/NTB
21.09.2016

Endret 26.09.2016 10:26 av OldNick
Savepig
28.09.2016 19:44
#46

Jeg vil ikke bli oppfattet sånn at jeg synes journalister blindt bør la seg styre av hva leserene vil like når de skriver. Men jeg mener at når salgstallene til avisene faller så mye som nå, så har det også noe med at meningene til avisene og de som skriver der avviker noe helt enormt med hva menigmann tenker om ting. Er en vesentlig grunn til at jeg ikke holder lokalavisen for å si det sånn.
Beins
18.10.2016 19:39
#8942

Et regjeringoppnevnt utvalg går inn for å gi TV2 statsstøtte. Det blir da som med avisene - når det butter i mot og markedet forandrer seg, skal staten holde liv i det folket velger bort. Dette er en typisk AP-strategi - og deres Arild Grande er en ivrig markedsfører av enda mer statssubsidier.
Samtidig klager alle over for stort forbruk av oljepenger og manglende satsing på eldre og skole.

Dersom mediene sto for et mangfold kunne jeg vært enig i statsstøtte. Men mediene er så like - de står alle i den rødgrønne tradisjonen. Derfor er det ikke mangfold som premieres, men arbeidsplasser som promoterer de samme holdninger og saker.
Akilles
22.10.2016 09:38
#6099

Journalistene som yrkesgruppe burde vel heller kommentere denne (svindel)historien istede for å arbeide for mere supsidier, dersom de skal tjene folket og ikke eliten ?

https://www.document.no/2016/10/22/ap-pampers-bokpenger-liv-laere/

Endret 22.10.2016 09:46 av Akilles
OldNick
02.09.2017 01:27
#19453

Journalistene ville stemt litt mindre rødt i dette årets Aarebrot-undersøkelse.

Dersom journalister fikk bestemme, ville Rødt, MDG og SV til sammen vært dobbelt så store som Høyre på Stortinget

Norske journalister er fortsatt blodrøde. Men Senterpartiet øker mest


Gard L. Michalsen, Medie24
11.05.2017

Torsdag legges den årlige Medieundersøkelsen fram under Nordiske Medidager i Bergen. Frank Aarebrot leder undersøkelsen, som hvert år undersøker journalister og samfunnets holdning til utvalget tema.

I år handler det blant annet om tillit til mediene, fra både journalister og politikere.

Men målingen tar hvert år også tempen på journalisters politiske preferanser, og her er det lite nytt under store sol:

Journalister er fortsatt ganske blodrøde.


Slik stemmer norske journalister

(Medieundersøkelsen 2017, Nordiske Mediedager)

Parti 2005, 2009, 2013, 2016, 2017, Endring 16-17
Rødt 2.0%, 5.0%, 4.0%, 7.2%, 8.3%, +1.1%
SV 32.0%, 18.0%, 11.0%, 13.4%, 12.2%, -1,2 %
MDG -, -, 6.0%, 10.6%, 8.1%, -2.5%
Ap 33.0%, 43.0%, 30.0%, 35.2%, 33.0%, -2.2%
Sp 1.0%, 2.0%, 3.0%, 4.0%, 7.1%, +3.1%
Venstre 6.0%, 14.0%, 15.0%, 10.8%, 10.1%, -0.7%
KrF 5.0%, 1.0%, 3.0%, 3.2%, 3.4%, +0.2%
Høyre 16.0%, 13.0%, 24.0%, 13.5%, 13.5%, +0.0%
FrP 3.0%, 3.0%, 3.0%, 1.4%, 3.6%, +2.2%
Andre 1.0%, 2.0%, 0.0%, 0.5%, 0.8%, +0.3%

533 respondenter, utført av Respons Analyse for NMD.

Det er faktisk bare mindre endringer fra målingen i 2016, de fleste innenfor feilmarginen.

Unntaket er kanskje Senterpartiet, som også blåser en distriktsvind inn over pressen.

Og mens partier som SV, MDG og Rødt kjemper mot sperregrensen i virkeligheten, ville journalistene sendt dem trygt inn på Stortinget med henholdsvis 12,2, 8,1 og 8,3 prosent av stemmene.

Ser vi på mandatfordelingen er det ikke særlig spennende i kampen om blokkene. Ap, SV og Rødt ville alene fått 100 av 169 representanter på Stortinget.

Høyre ville fått 23 representanter. Det er under halvparten av hva virkelighetens småpartier SV (22), Rødt (14) og MDG (14) ville fått til sammen - 50 representanter.

Og Frp? De får noen prosent av stemmene, men ikke nok til å komme inn på journalistenes storting i år heller.

Slik stemmer norske redaktører

(Medieundersøkelsen 2017, Nordiske Mediedager)

Parti 2008, 2013, 2016, 2017, Endring 16-17
Rødt 2.0%, 1.0%, 5.1%, 3.6%, -1.5%
SV 10.0%, 6.0%, 5.1%, 6.3%, +1.2%
MDG -, 3.0%, 4.1%, 4.7%, +0.6%
AP 46.0%, 39.0%, 39.1%, 31.3%, -7.8%
SP 3.0%, 2.0%, 6.6%, 11.5%, +4.9%
Venstre 19.0%, 12.0%, 13.7%, 11.5%, -2.2%
KrF 2.0%, 5.0%, 5.1%, 3.6%, -1.5%
Høyre 16.0%, 28.0%, 18.3%, 22.4%, +4.1%
FrP 2.0%, 2.0%, 2.5%, 4.7%, +2.2%
Andre 1.0%, 0.0%, 6.5%, 0.5%, -6.0%

192 respondenter, utført av Respons Analyse for NMD.

Hva med redaktørene?

Målingen spør også dem, og redaktørenes Storting ville nok vært noe mindre rødt. Og blant redaktørene øker populariteten noe for både Høyre og Frp, men fortsatt har Ap solide 31,3 prosent av redaktørene i sin fold.

Et småparti som Venstre får 11.5%. Og Senterpartiet går opp hele 4,9 prosentpoeng til 11.5%.

Endret 02.09.2017 01:27 av OldNick
Varsling på tema     Varsling på stikkord
StockTalk er en tjeneste levert av Kreateam Consult AS. Orgnr. 911 839 806 MVA
Adresse: Postboks 39 Holmlia, 1201 Oslo. Email: st@stocktalk.no Tlf. 40 07 31 70
Kontakt oss | Hjelp | Regler | Sett som startside | Legg til favoritter