Du er her: Forside > Skatt, Trading og Utbytte > Spm om opprettelse av AS og alt som følger (lang)
Spm om opprettelse av AS og alt som følger (lang)
mclp
06:49 11.07.2010
#1

Hei

Vurderer å opprette et AS som skal handle aksjer på mine vegne, da jeg skal handle for såpass mye at skattefordelene blir for store til å se bort i fra (utsettelse av skatt).

Litt info her før jeg stiller spørsmålene:

Selvskapet vil jeg naturligvis lede selv. Jeg skal være den eneste ansatte, eie 100% av aksjene, og investeringene vil ved 90%+ av tilfellene være langsiktige kjøp&hold situasjoner.

Er også veldig usikker mtp styrevirksomhet i aksjeselskap, tatt fra bedin.no: "Et aksjeselskap (AS) skal ha et styre. Som alminnelig regel skal et aksjeselskap ha et styre med minst tre medlemmer.
I et aksjeselskap med en aksjekapital på mindre enn tre millioner kroner, kan styret likevel bestå av ett eller to medlemmer. Har styret ett eller to medlemmer, skal det velges
minst ett varamedlem til styret.".

Er dog helt blank på hva det innebærer å drive eget AS, så hadde satt stor pris på hjelp/tips fra folk med litt mer erfaring på området, gjerne folk som har drevet denne typen AS i noen år+.1) Kan jeg overføre aksjer jeg eier i eget navn over til aksjeselskapet jeg etablerer uten å måtte skatte på gevinsten på aksjene så langt?

2) Hvilke type regnskap (hvor mye arbeid er papirarbeidet?) vil et AS av denne typen måtte levere inn? må det leveres hvert kvartal eller 1 gang pr år? Kan en regnskapsfører leies inn for å gjøre alt papirarbeidet, eller må(/bør) man gjøre dette selv? Evt. estimat av kostnadene ved å få en regnskapsfører til å gjøre arbeidet?

3) Er jo slik at man må starte med minimum 100 000 i aksjekapital. Dersom jeg gjør nettopp det, men etter 2mnd'er har investert alt og vil skyte inn mer egenkapital, blir det mer komplisert når det er snakk om et AS? Gjerne litt info om dette.

4) Har til å begynne med tenkt å danne et investeringsselskap. Dersom jeg senere vil danne et holdingsselskap som skal eie investeringsselskapet, blir dette vanskelig? Tenker da igjen på om jeg bare kan overføre aksjene jeg eier i investeringsselskapet til holdingsselskapet uten å måtte skatte på evt. gevinster på aksjene selskapet eier?

5) Aksjekapitalen kommer til å være på under 3 millioner de første 6-18 månedene, etter det kommer den sannsynligvis til å overstige grensen. Si jeg likevel starter med meg selv som daglig leder (og styreleder?), og bestemmer meg for å danne et styre med 3 medlemmer, må disse styremedlemmene være noen spesielle? eller kan jeg få mamma og pappa til å være de 2 andre medlemmene? (Jeg får velge hvem som blir styremedlemmer, sant? og som jeg har forstått det blir de da styremedlemmer i 2 år, men samtidig kan jeg "sparke" personen dersom det var jeg som valgte han/henne?).

6) Om jeg starter med kun meg selv som styremedlem, hva innebærer det?

7) Dersom jeg oppretter et 3 mannsstyre fra starten av, hvilke plikter/funksjoner/ansvar får dette styret? tenker at det vil være jeg som eier 100% av selskapet, får de 2 andre styremedlemmene noen "rettigheter" i det hele tatt? Er det vanlig at styremedlemmene får lønn?

8) Jeg kommer jo til å fungere som daglig leder, kan jeg også være styremedlem? Og kan jeg gi meg selv NOK 0,- i lønn?

9) Man må jo begynne med 100 000 i aksjekapital, og dette skal "betales inn" før selskapet blir dannet. Er det da snakk om å åpne en konto for selskapet (som fortsatt ikke er lagd) i en hvilken som helst bank å sette inn 100 000 på kontoen? Eller er jeg way off her?

10) Hvor lang tid tar det å få opprettet et AS, når alt jeg må sende inn er sendt?

11) Husker jeg rett må man i skjemaene man sender inn skrive adressen til selskapet man danner? Kan dette være det samme som min hjemmeadresse? Leiligheten jeg bor i nå leier jeg og en romkamerat, hvis det har noe å si.

12) Må vel opprettes ny konto i selskapets navn hos nettmegler, er det noe andre regler når man handler som et selskap i motsetning til som privatperson? (Tar isåfall gjerne imot anbefalinger på hvilken nettmegler jeg bør bruke).Ganske sikker på at jeg har glemt noen spørsm
blink
08:48 11.07.2010
#19027

Det var mange spørsmål

Jeg overflyttet aksjer fra privat VPS-konto til mitt AS sin VPS-konto ved å sende et skjema til meglerhuset hos min bankforbindelse. Jeg valgte da kursen selv, men på samme kurs som var handlet den dagen.
Aksjene ble da realisert på meg privat, og må beskattes.

AS-et har samme adresse som meg. Praktisk for å få posten til riktig adresse.

Jeg kjenner ikke til at det er pålagt å avholde styremøter med meg selv.
Men det skal visstnok være påkrevd med årlig generalforsamling.

Jeg fikk hjelp av revisor til å sette opp et regnskap.
Jeg opprettet selskapet i fjor og hadde ingen annen aktivitet enn å overføre aksjer til selskapet.

Selskapet blir opprettet umiddelbart etter at Brønnøysund har mottatt det de trenger.
blink
10:37 11.07.2010
#19029

Aksjekapitalen ble satt inn på AS-et sin konto og ble da disponibel for å kunne kjøpe aksjer.
Jeg har valgt å beholde aksjekapitalen på samme beløp.
Aksjene som er overrført til AS-et står samtidig oppført som gjeld til meg privat.

Jeg kan da få tilbakebetalt gjelda når det måtte passe meg, uten at det utløser noe skatt.

Jeg forstår at du tenker å overføre ca 3 mill fra deg privat til selskapet.
Hvis du ønsker å ta ut 500 000 årlig, så kan du da f.eks. ta 250000 i årlig tilbakebetaling av gjeld + ca 35-50000 i årlig skattefri rente på lånet som AS-et har hos deg + 200 000 i utbytte som du må betale 28 % skatt av.

Endret 11.07.2010 10:42 av blink
MKane
23:11 16.07.2010
#6330

Foreslår at du leser aksjeloven.

8. ja du kan være styreleder om du vil, lønn kan nok være null første året, men obs obs, her bør du sjekke med revisor.

9. Det kalles selskap under stiftelse, kan gjøres i vilke som helst bank.

10. det tar normalt 1-3 dager om alt av papirer er ok via altin.

Skaff deg en god regnskapsfører med en revisor han anbefaler, dvs de må sammarbeide godt.


Lykke til
Epona
12:22 02.09.2011
#5750

For de som har et personlig selskap framfor AS på grunn av aksjekapital og revisjonsplikt, er det blitt enklere og billigere å stifte et AS:

Nå blir det billigere å starte AS
Varsling på tema     Varsling på stikkord
StockTalk er en tjeneste levert av Kreateam Consult AS. Orgnr. 911 839 806 MVA
Adresse: Postboks 39 Holmlia, 1201 Oslo. Email: st@stocktalk.no Tlf. 40 07 31 70
Kontakt oss | Hjelp | Regler | Sett som startside | Legg til favoritter