Du er her: Forside > Skatt, Trading og Utbytte > Krafttrading ved nordpool
Krafttrading ved nordpool
hallvard
20:23 08.11.2011
#2091

"Kraftkonge Einar Aas tjente 339 millioner"

Noen som greie på kriteriene for å starte trading på nordpool?

Kan dette være "the holy grail"??

Gå long på sommeren og svitsje til short på svarteste vinteren. Så gjenta denne øvelsen år etter år!

Det ser sånn ut når jeg studerte historiske priser...
eshuse
10:50 12.11.2011
#2292

Det er forskjell på vinterkontrakter og sommerkontrakter.. Strøm kan ikke lagres (i de størrelser man snakker om her).

Hvem som helst kan vel handle på Nordpool, men regn med et 6 sifret beløp for å komme i gang, og en betydelig årlig avgift.
safman
15:23 12.11.2011
#1534

Alle kan trade strøm over NordPool, men det kreves bankgaranti for beløpet man skal trade. Minstebeløpet lå tidligere på noen millioner. Alle handeler må i realiteten closes, ellers blir det dyrere.

Ved handelen på Nordpool oppgir du haor mye strøm du kan ta på et bestemt tidspunkt og sted og hva du vil betale. Du oppgis også hvor mye strøm du kan levere på samme sted som en funksjon av tiden, datoene fremover. Dette er kontrakter som så kan selges igjen for en høyere pris dersom prisen går opp og dermed oppnå fortjeneste.

Handelen på Nordpool er flere ganger større enn handelen på Børsen. Kanskje noen burde noen burde åpne for en mere allmenn handel. Derivathandel er normalt i strømmarkedet, men betalingsgarantien via bank er ubønnhørlig. Alt er begrenset av din bankgaranti. Du gjør i realiteten opp handelen på forskudd, ikke på etterskudd. Går strømprisen gal vei, så tar de tapet direkte bra bankgarantien.

Skal du handle på NordPool, så må du først i banken og forhandle om hvor mange millioner kroner du kan kjøpe en bankgaranti for. Dvs. du må ta opp et lån på minst 10 millioner kroner som du så kan handle for. Når pengene er brukt opp så er det bare sorry. Da har du et nytt forhold til banken.

På børsen handler jeg jo uten å stille bankgaranti, uten å risikere å tape huset.

Endret 12.11.2011 15:23 av safman
gorwell
12:46 11.03.2012
#19679

Har undersøkt mulighetene for å handle på Nordpool. safman har rett i at man må være stor.

Dog såvidt jeg minnes jeg fant ut, man kan kreve levering. Og dermed kan man spre den leverte strømmen på flere "investors" eller strømkunder. Dvs kjøpe Q1-13 kontrakter i dag og ha fast pris på det beregnede forbruket.

Så det kan la seg gjøre for sammenslutninger av privatkunder å hedge prisen sin. Det har neppe vært meningen, for adgangsbilletten er da også satt til 10 mill kroner. Ikke at man trenger å handle for en slik sum. Men garantien må etableres.

Ikke at jeg gikk inn i dette i detalj, men jeg synes å minnes at en kjøper av Q1-13 kontrakter, om han satt med "overskuddskraft" ift sitt behov, kunne selge kortere kontrakter for å ta inn penger på disse. Hvis det var forbrukt feks kun tredjedelen av Q1-13 kontrakten ila de første 6 uker ute i Q1-13, ville eieren kunne utstede ukes-kontrakter eller dagskontrakter for å hente tilbake deler av sine utgifter.

Dette er noe å tenke på...

gorwell

Endret 11.03.2012 12:46 av gorwell
Varsling på tema     Varsling på stikkord
StockTalk er en tjeneste levert av Kreateam Consult AS. Orgnr. 911 839 806 MVA
Adresse: Postboks 39 Holmlia, 1201 Oslo. Email: st@stocktalk.no Tlf. 40 07 31 70
Kontakt oss | Hjelp | Regler | Sett som startside | Legg til favoritter