Du er her: Forside > In the pit - Oslo Børs > Boligpriser framover III
Boligpriser framover III
Phoebus
08:41 15.10.2015
#10915

Ikke særlig bra. Boliger i enkelte områder er mangelvare, derfor stiger prisene. Det er egentlig ikke boligprisene som stiger, det er tomteprisene, og det er nettopp her begrensningen ligger. Dette med boligboble har vi hørt i 50 år, og det har aldri blitt noe krakk, selv om prisene har gått i en oppovertrendene bælgedal.

Resultatet er at i dag bruker folk mesteparten av inntekten sin til bolig, men en forsvinnende liten del til mat. Stikk motsatt av for 50 år siden.
OldNick
13:44 04.11.2015
#17507

Nå begynner trenden å snu, blir det varig eller midlertidig?

Nå tror ihvertfall "ekspertene" på mye mer moderat pris-stigning fremover enn vi har vært vant til.

Det er naturstridig at lønningene kan stige 3-4% pr. år, men boligprisene kan stige 10% - over mer enn 20 år, og så tro det kan fortsette inn i uendeligheten.


Kraftige signaler om et skifte i boligmarkedet

Boligprisene faller overalt. Og verre skal det bli


Odd S. Parr, Hegnar.no
04.11.2015

Boligprisstatistikk fra Eiendom Norge, Finn.no og Eiendomsverdi lagt frem tidligere i dag viste at boligprisene falt 1,2 prosent i oktober.

Justert for sesongvariasjoner falt boligprisene 0,1 prosent.

De siste 12 månedene er boligprisene opp 5,6 prosent. 12-månedersveksten falt dermed fra september, da den var på 6,9 prosent.

Prisutviklingen var dermed langt svakere enn både analytikerne og bransjen selv ventet seg.

Kraftig signal om skifte

Ifølge Eiendom Norge skjer nå en klar kursendring i boligmarkedet.

- Vi har fått et tydelig skifte i 12-månedersveksten, og trenden med mer moderat aktivitet i boligmarkedet tror vi vil fortsette i november og desember.

- I tillegg vil de regionale forskjellene forsterke seg, sa Dreyer på presentasjonen av tallene.

Styreleder i Eiendom Norge, Leif J. Laugen, illustrerte med volumutviklingen.

- Hittil i 2. halvår har vi sett et fall i antall solgte boliger på fem prosent i forhold til samme periode i fjor. Til sammenligning hadde vi i 1. halvår i år 10 prosent volumvekst i forhold til 1. halvår i fjor.

- Dette er et kraftig signal om at konjunkturene slår ut i boligmarkedet - og det stadig bredere, sa han.

Prisene faller overalt

Statistikken viser prisfall i samtlige regioner.

Rogaland er fortsatt eneste fylke med en negativ vekst over 12 måneder, mens syv fylker befinner seg under fire prosent positiv vekst.

Trenden i 12-månedersveksten er spesielt svak i sør og vest, samt deler av Nord-Norge.

- Det sentrale Østlandet holder seg fortsatt veldig godt i pris, sier Dreyer.

Aksepterer langt lavere bud

Stavanger har nå en 12-månedersvekst på minus 3,9 prosent.

- Siden all-time high i mai 2013 har prisene falt åtte prosent. Og tendensen nå, etter to måneder med kraftig fall, er at mange selgere i Stavanger innser at pristrenden ikke er kortvarig.

- De begynner nå å akseptere bud på langt lavere nivåer enn de trodde for bare noen måneder tilbake. Dette vil også fortsette å prege statistikken fremover, sier Dreyer.

Eiendom Norge-direktøren peker også på at meglerbransjen tegner et enda mer negativt bilde av markedssituasjonen, ettersom statistikken viser kun solgte boliger.

- Vi ser nå også en smitteeffekt fra Rogaland mot sør. Kristiansand opplevde et 20 prosent fall i omsetningen sammenlignet med oktober i fjor.

- Prismessig holder Agder-regionen seg bra, men salgstiden er ganske høy, fortalte Dreyer.

Endret 04.11.2015 13:43 av OldNick
highlander
14:12 04.11.2015
#5039

Sannsynligvis bare midlertidig, i hvert fall så lenge rentenivået er som nå - og arbeidsledigheten ikke vokser ytterligere. Fortsatt heftige budrunder i mange bydeler i Oslo...

- Ingen grunn til panikk i boligmarkedet...

Endret 04.11.2015 14:14 av highlander
Phoebus
10:02 06.11.2015
#10937

Her var det endelig noe fornuftig. http://e24.no/privat/eiendom/umulig-aa-regne-seg-frem-til-boligprisfall/23555960

Jeg har sett at parkeringsplasser i Oslo, like utenfor området som er foreslått bilfritt. Fremdeles selges for omtrent samme prisen sim før. 350-380 K. Jeg ville tro de ville stige brutalt i pris dersom bilfritt blir gjennomført. Da forsvinner mange parkeringsplasser.
OldNick
08:15 11.11.2015
#17529

Det er sannsynlig kun snakk om tid før bilgmarkedet stopper (dvs. pridsoppgangen).

Alternativet er at verdens mest forgjelde befolkning skal bli, ja nettopp - enda mer forgjeldet.


Sjeføkonom: Renteøkning kan utløse boligkrakk

Risikoen for boligkrakk øker når renten ikke kan gå lenger ned, mener sjeføkonom i Samfunnsøkonomisk analyse, Roger Bjørnstad

Johan Nordstrøm, E24.no
10.11.2015
highlander
10:49 25.12.2015
#5221

Heftige budrunder og mange objekter solgt før visning i Oslo, også i desember (dette er mot normalt, vanligvis er markedet roligere i ukene og dagene før jul).

Dette kan legge en kraftig demper på boligprisene i 2016:

NHO: - Vi får tidenes høyeste ledighet neste år

- Vi er blitt kontaktet av flere store selskaper fordi de trenger juridisk bistand i forbindelse med at de skal varsle nedbemanninger over nyttår. Det dreier seg samlet om flere tusen arbeidsplasser, sier Lier-Hansen til VG.

Lederen i Norsk Industri, den største foreningen i Næringslivets Hovedorganisasjon, sier at ledigheten dessverre bare vil stige.

- Vi ser ikke noe lys i enden av tunnelen, før tidligst sent i 2016 og i 2017, sier Lier-Hansen.

Onsdag la Statistisk sentralbyrå fram sesongjusterte ledighetstall (gjennomsnitt for september, oktober og november). Tallene viste at antallet arbeidsledige er kommet opp i 129.000 personer.

Den høyeste ledigheten etter krigen inntraff under bankkrisen i 1993. På det meste var 135.000 personer uten jobb, noe som utgjorde 6,3 prosent av arbeidsstyrken.

- Dessverre kommer vi til å slå det tallet. Vi får tidenes høyeste ledighet i Norge, sier Lier-Hansen.

Endret 25.12.2015 10:49 av highlander
highlander
09:36 03.03.2016
#5789

Jeg har i det siste sett en vridning mot at rogalendingene (gjerne barnløse par eller enslige i 20-årene) er på full fart inn i leiemarkedet i Oslo, og således mer enn jevner ut de svenskene som har reist hjem de siste månedene.

Hva angår eiendom i Rogaland forventer jeg fortsatt fall, det er fortsatt for mange objekter som ligger ute for salg. Vanlige tilbud- og etterspørselsmekanismer burde tilsi et mye kraftigere fall der enn de 6 prosentene vi har sett til nå.

Jeg forventer fortsatt oppgang i boligmarkedet i Oslo, i hvert fall når rentenivået er så lavt som nå, selv om utleiemarkedet har blitt litt svakere i løpet av det siste året. Tror vi lander på gjennomsnittlig 5 - 8 % oppgang i år.

DNB Eiendom tror at prisoppgangen i Oslo kan bli på 10 prosent i år, basert på hva de har sett av de to første månedene for året. Jeg mener det er litt for optimistisk. Oppgangen i januar/februar skyldes i hovedsak flere "ville budrunder" etter at det har ligget vesentlig ferre objekter ute enn normalt for årstiden. Jeg tror markedet roer seg noe, i hvert fall etter påske.
highlander
19:39 15.03.2016
#5883

Nyboligsalget de siste tolv månedene er det høyeste på mange år. For februar ligger salget fire prosent over fjoråret:

Høyeste nyboligsalg siden 80-tallet...
OldNick
15:28 03.04.2016
#17952

Pål Ringholm og Jan Andreassen er bekymret for både en verden med lav/negativ renter og gjeldsoppbygging i Norge og Europa.

Norge fjerde mest forgjeldede befolkning i Europa

Tre land i Europa har husholdninger med gjeld som er over 200 prosent større enn deres årlige inntekt. Rett bak følger Norge - og sjeføkonom frykter vi snart tar igjen de foran


Cecilie Storbråten Gjendem, E24.no
15.03.2016

I 2007 kokte det amerikanske boligmarkedet over som følge av dårlige boliglån og en svært gjeldstynget befolkning.

I Europa har husholdningene i tre land en gjeld som overstiger to ganger inntekten.

For Danmarks del nærmer det seg tregangeren.

Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika Gruppen mener det er på tide å være bekymret også i Norge.

- Da oljeprisen var høy, var jeg helt avslappet til den norske gjeldsutviklingen, både fordi Oljefondet var stort og økte raskt, og fordi nordmenn hadde store aktiva i blant annet bolig. Nå er situasjonen helt annerledes: Oljeprisen er lav, og snart vil vi sprenge handlingsregelen. I tillegg vil boligmarkedet flate ut, sier han.

Forholdet mellom inntekt og gjeld i Norge er på 187.47 prosent. Det er det fjerde høyeste i Europa, ifølge tall fra statistikkbyrået Eurostat (tallene er fra 2014). Danmark troner på toppen av listen med 265.11 prosent. Deretter følger Nederland med 214.45 prosent og Kypros på 202.45 prosent.

- Nå begynner varsellampene å blinke. Ett år med vekst i husholdningenes gjeld er ikke så farlig, men når det er blitt en underliggende trend, er det skummelt. I 2023 er vi på danskenes nivå, sier Andreassen.

Han legger til at faren for krise varierer fra land til land. På grunn av Oljefondet vil Norge kunne takle en eventuell vekst i misligholdte boliglån bedre enn andre land med dårligere statsfinanser.

Uforsvarlig

Torsdag forrige uke satte Den europeiske sentralbanken (ESB) under ledelse av Mario Draghi ned referenten til null, og kommende ventes det at Norges Bank kutter rente til 0,5 prosent.

Ti av ti økonomer E24 har snakket med, mener at Norges Bank vil gjøre tidenes laveste styringsrente enda lavere.

Lavere styringsrente betyr at det blir billigere for bankene å låne penger i sentralbanken, noe som tradisjonelt er forbundet med lavere renter også i bankene. I Norge har boliglån blitt atskillig billigere i løpet av de siste to årene, og husholdningenes gjeld har økt kraftig i takt med tilgangen på «billigere penger».

- Sentralbankenes rentepolitikk er uforsvarlig, og bidrar absolutt til den høye gjeldsveksten vi ser i Europa, sier kredittanalysesjef Pål Ringholm i Swedbank.

- Sentralbankene er på et sted de aldri har vært før i forsøket på å hindre deflasjon. Det kan gå bra, men det er potensielt mange negative ringvirkninger vi ikke vet om. Dette er et finansielt eksperiment som kan få uheldige konsekvenser for den finansielle stabiliteten, sier kredittanalytikeren til E24.Ringholm mener det er fornuftig å være bekymret for gjeldsutvikling og boligprisene både i Norge og Danmark.

Endret 03.04.2016 15:29 av OldNick
OldNick
15:29 03.04.2016
#17953

- Det er fornuftig å være bekymret når vi har både høy gjeld og eleverte boligpriser samtidig, slik vi nå har i Norge. Det betyr enkelt nok at du har mindre buffer for uflaks. Vi er flere her som har kommentert gjeldsoppbygningen tidligere og ment at det er grunn til bekymring, sier Ringholm.

Ustabile banker

Stor andel misligholdte lån kan føre til at bankenes kapitalbeholdning svekkes. I USA var mislighold av boliglån en av nøkkelingrediensene til finanskrisen som førte store banker på randen av konkurs.

Ringholm tror imidlertid ikke det er umiddelbar fare for bankkollaps i Europa som følger av misligholdte lån.

- Det er selvsagt store variasjoner mellom landene, men det europeiske banksystemet er mer stabilt enn sitt rykte. Når det er sagt, var EU svært sene med å oppkapitalisere bankene sine, og de har et stort problem i at de tjener for lite penger, sier Ringholm.

Lav kapitalbeholdning kan bli et problem for bankene da dette er deres førstelinjeforsvar ved en eventuell krise.

Andreassen på sin side mener at bankenes største problem er at antallet gode investeringer i Europa er svært lavt.

- Mens det norske banksystemet trolig vil kunne takle husholdningenes gjeld, er det mer ustabilt i Europa. Det vi ser, er et banksystem som i stor grad er svekket av lån gitt til dårlige investeringer. Bankene har et problem i at det er svært få gode investeringer å låne penger til, sier sjeføkonomen.

Pass på pensjonen

Andreassen anbefaler i et blogginnlegg folk flest å trygge pensjonen sin eller øke sparingen for å sikre at stor gjeldsbyrde ikke blir et stort problem når arbeidslivet er over.

- Jeg tror nordmenn liker å høre at alt kan vokse inn i himmelen. Vi er optimister. Jeg tror det er viktig å ikke ha for store håp til fremtidige inntekter. Norge vil ikke klare å innfri de pensjonsløftene som er blitt gitt, sier sjeføkonomen.

.Han frykter for at den kraftige gjeldsbyrden til nordmenn flest vil bli svært vanskelig å takle om en satser på at pensjonsutbetalinger skal dekke gjelden i fremtiden.

- Antall trygdede øker i dag raskere enn antall mennesker i arbeid. Med mindre oljeprisen skulle stige veldig, er det viktig at folk sparer opp til pensjon selv mens de er i arbeid og ikke låner seg over evne, sier Andreassen.

Han tror det særlig er pensjonister som vil slite med høy gjeld i Europa i løpet av årene som kommer. Han understreker at sparing i bolig i Norge trolig ikke er den beste investeringen per i dag.

- Mitt beste råd til folk flest er ikke lån over evne, spar til pensjon og kutt ned på forbrukslån. Bytt ut restaurantturen med en Grandiosa foran tv-en, sier Andreassen til E24.
highlander
10:26 02.05.2016
#6135

Boligprisene i Oslo har steget knappe 10 prosent det siste året. Høsten 2015 uttalte den senere byrådslederen Raymond Johansen at den var blitt bygget altfor lite under borgerlig styre og at etterslepet var på 20.000 boliger samtidig som han la til at de skulle få doblet antatt nye boliger fra 2014-nivå. Selvaag Bolig sjef Baard Schumann sier imidlertid at den kommunale sendrektigheten er verre enn noen sinne. (Kilde: FA/Xi)
highlander
23:02 18.05.2016
#6179

Heftig boligmarked i hovedstaden for tiden, og "rekord-få" boliger ute til salgs...

Endret 18.05.2016 23:02 av highlander
OldNick
09:43 31.05.2016
#18107

Fra dette perspektivet er boligprisene i Oslo lave

Trodde du boligprisene i Oslo var ville? Vi trenger ikke dra så langt for å finne et sted hvor det stiger enda mer


Johan Nordstrøm, E24.no
31.05.2016

Beregninger utført av E24 basert på tallgrunnlag fra Eiendom Norge og Svensk Mäklarstatistik, viser at boligprisene vokser mye raskere i Sverige enn i Norge.

Prisene på leiligheter har de siste tre årene vokst med 26 prosentpoeng mer på andre siden av Kjølen, enn i Norge.

- Vi har hatt en veldig høy prisvekst i et antall år med en tosifret årsvekst. Dette kan ikke fortsette i det lange løp, sier analysesjef Per-Arne Sandegren i Svensk Mäklarstatistik til E24.

E24s beregninger viser at prisen på leiligheter i Sverige har økt med 42,1 prosent de siste tre årene, i perioden fra april 2013 til april 2016. I samme periode har prisene på leiligheter i Norge sett under ett økt med 15,8 prosent.

Det betyr at en leilighet i Sverige som for tre år siden kostet 3.450.000 svenske kroner, har økt i pris med i snitt 1.450.000 svenske kroner til 4.900.000 svenske kroner.

Til sammenligning har en leilighet i Norge som for tre år siden kostet 3.450.000 kroner økt i pris med i snitt 545.000 kroner til 3.995.000 kroner.

Godt under i Oslo

De høyeste prisene på leiligheter i Sverige finner vi, ikke uventet, i Stockholm.

Snittprisen på leiligheter er nå 88.727 svenske kroner per kvadratmeter i sentrale Stockholm, et område hvor det bor 338.000 personer.

Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets mener at med Norge som referansepunkt er dette et ganske høyt nivå.

- Vi ligger ganske godt under Stockholm i Oslo, sier Aamdal.

De høyeste gjennomsnittlige kvadratmeterprisene i Oslo er på et lavere nivå enn i Stockholm. På topp ligger bydelene Frogner, St. Hanshaugen og Sagene med henholdsvis 73.538, 70.062 og 67.625 kroner per kvadratmeter.

Makroøkonom Andreas Wallström i Nordea Markets i Stockholm er ekspert på boligpriser. Han mener boligprisene burde være høyere i Oslo.

- Fra et svensk perspektiv er boligprisene lave i Oslo, sier Wallström.

De siste 12 månedene har prisene på leiligheter i Sverige økt med 9,4 prosent. Samtidig er årsveksten her til lands 6,5 prosent.

Han mener at den viktigste årsaken til den kraftige veksten i svenske boligpriser er det lave rentenivået i Sverige.

- Boliglånsrentene er avgjørende for prisutviklingen på boliger i Sverige, sier Wallström.

lengre artikkel på link, også inkludert noe grafikk som ikke kan limes inn.

Endret 31.05.2016 09:45 av OldNick
OldNick
13:17 01.06.2016
#18111

Også Sveriges Sentralbank - Riksbanken med sjef Stefan Ingves i spissen er bekymret over boligboblen i Sverige, en boble som følges av en gjeldsboble.

Derfor foreslår de et antall ulike tiltak for å dempe boligkjøpernes lyst og evne til å ta opp stadig med lån.

Det eneste de ikke foreslår, det raskeste tiltaket for å dempe lånelysten og lysten til å by stadig høyere - å øke sentralbankrenten. Få den over i positivt territorium igjen.

Riksbanken er selv den viktigste årsaken til gjeldsboblen som bygges. Men, slike åpenbare samenhenger er vel for følsomt, akkurat som i Norge.

Banks and households increasingly vulnerable

Sveriges Riksbank
01.06.2016

Housing prices and household indebtedness are continuing to rise, making households and banks more vulnerable. Measures are therefore needed to reduce the risks linked to households' increased indebtedness and to strengthen the resilience of Swedish banks. If this does not happen, the imbalances will increase, which can ultimately become very costly for the national economy.

"Historically, sharp falls in asset prices combined with extensive private indebtedness have contributed to deep and long-term recessions", Stefan Ingves points out.

Swedish housing is highly valued in a historical perspective, thereby elevating the probability of a price fall. Combined with ever-higher household debts and the fact that an increasing proportion of loans are at a variable interest rate, this is making households more vulnerable. The banks' vulnerabilities are due to both substantial exposures to the housing sector and the fact that the Swedish banking system is large, concentrated and interconnected. Furthermore, the major Swedish banks have a high proportion of wholesale funding, much of which is in foreign currency. The consequences for the Swedish economy in the event of a serious shock affecting the Swedish banking system could be severe.

Measures to counteract household debt are urgent

A combination of measures in different policy areas is required to reduce the risks linked to household indebtedness. Measures are needed to address the underlying causes of the indebtedness, for instance, targeting the housing market to attain a better balance between supply and demand. Taxation reforms are also needed to reduce households' willingness and ability to take on debt. It is also important to have macroprudential policy measures, for instance, a debt-to-income limit, that is a limit regarding the size of debts in relation to disposable income. A debt-to-income limit could be an effective tool in limiting risks linked to household indebtedness and it is important that FI now receives the decision-making powers needed to conduct an effective macroprudential policy.

Banks must have resilience

In light of the vulnerabilities present in the banking system, it is important for banks to have good resilience. It is essential to ensure that the major banks have sufficient capital by introducing a leverage ratio requirement as a complement to the risk-weighted capital requirements. This is because there are shortcomings in the risk-weighted capital requirements which can lead to the banks holding too little capital. Moreover, there is reason to consider a further tightening of the risk-weighted capital requirement. It is also important for the banks to hold sufficient liquidity in order to manage all their liquidity risks.

A press conference with the Governor of the Riksbank, Stefan Ingves, and Kasper Roszbach, Head of the Financial Stability Department, will be held today at 11:00 hrs at the Riksbank.
______

Artikkel i Dagens Nyheter, Sverige.

Ingves varnar för djup lågkonjunktur

Dagens Nyheter
01.06.2016
highlander
16:52 03.06.2016
#6203

Ser i Dagens Næringsliv at SSB spår at boligprisene vil stige med henholdsvis 5,9, 5,8 og 4,7 prosent for henholdsvis 2017, 2018 og 2019, så det er liten vits å ta ned eksponeringen i boligmarkedet med det første...
renud
17:55 03.06.2016
#12824

highlander
Først ville jeg dobbeltsjekket hvordan SSB i 1985 spådde boligprisen de neste 3 årene.
Deretter ville jeg sjekket hvordan de før sommeren 2014 spådde rentebanen og antall arbeidsløse de neste 3 årene.
Fanatic
18:06 03.06.2016
#27828

Hehe, ja, spådommene til ssb er ikke mye verdt. Ekstrapoleringer fra tidligere utvikling som regel.
Fanatic
20:00 03.06.2016
#27829

SSB for 9 måneder siden: https://www.nrk.no/norge/ssb-spar-lavere-boligprisvekst-1.12533295
"Økt pessimisme blant husholdningene og lav inntektsvekst i år og neste år gjør at Statistisk sentralbyrå venter at boligprisene vil falle ut året og inn i 2016."


LOL
renud
20:13 03.06.2016
#12834

Hehe.
Takk for den linken, Fanatic.
OldNick
15:50 08.09.2016
#18309

Balterzen i Finanstilsynet vrir seg som en ål i skruestikka.

Dette er tiltak som man ikke trengte ty til dersom politikerne hadde gjort jobben sin og tatt fatt i "elefanten i rommet": å samordne beskatningen av ulike aktiva-klasser, slik at bolig-eiendommer ikke hadde så fordelaktig beskatning som nå gjør at det er spekulanter som styrer markedet i noen byer/segmenter.

Finanstilsynet ber Siv stramme inn boliglånsreglene

Synes ikke dagens boliglånsforskrift klarer å stagge boligprisbonanzaen


Karl Wig, Astrid Dalen, Ole Martin Skaug, E24.no
08.09.2016

«I lys av den senere tids utvikling i gjelds- og boligmarkedet, mener Finanstilsynet det nå er grunn til å stramme inn forskriftsbestemmelsene.»

Slik lyder tilsynets klare anbefaling til finansminister Siv Jensen, som vurderer å endre boliglånsforskriften denne høsten.

- Vi vil nå gå gjennom forslaget, og vi vil sende det på høring i løpet av uken, svarer Jensen i en uttalelse.

Dagens boliglånsforskrift ble innført som del Jensens mye omtalte «boligpakke» for litt over et år siden. Den innførte et forbud mot full avdragsfrihet, og en ny maksgrense for hvor ofte bankene får gjøre unntak fra egenkapitalkravet på 15 prosent.

Skulle bremse prisveksten - har fortsatt

Målet var å bremse den gallopperende boligpris- og gjeldsveksten i Norge.

Men det har ikke fungert godt nok, mener Finanstilsynet.

«Etter at Finansdepartementet i fjor sommer fastsatte forskrift om krav til nye utlån med pant i bolig, har husholdningenes gjeld og boligprisene fortsatt å vokse vesentlig mer enn husholdningenes inntekter», heter det i tilsynets ferske brev til departementet, som ble offentliggjort klokken 10 torsdag formiddag.

Meglerbransjens nyeste prisstatistikk viser at norske boliger har blitt 9,1 prosent dyrere de siste 12 månedene.

Foreslår ny lånegrense

I takt med rekordlave renter har vi nordmenn kunnet betjene stadig høyere boliglån. Men Finanstilsynet er bekymret for en fremtid hvor renten øker og lånene blir vanskelige å betjene.

De foreslår nå en ny maksgrense for hvor mye du totalt kan låne i forhold til inntekten. Samtidig vil de fjerne bankenes mulighet til å fravike kravene etter eget skjønn.

Her er forslagene til innstramminger:

IKKE MER UNNTAK FRA REGLENE: Bankenes mulighet til å fravike forskriftens krav til betjeningsevne, belåningsgrad og avdragsbetaling fjernes. Etter dagens forskrift kan bankene gjøre skjønnsmessige unntak for de 10 prosent av lånene. Dersom departementet vil la bankene beholde denne fleksibiliteten, bør grensen settes til fire prosent.

NYTT LÅNETAK: Kravet til kundens betjeningsevne suppleres med en bestemmelse om at kundens samlede lån ikke skal utgjøre mer enn fem ganger brutto årsinntekt.

STRENGERE RAMMELÅN-KRAV: Maksimal belåningsgrad for rammelån reduseres fra 70 prosent til 60 prosent.

AVDRAGS-TVANG FOR FLERE LÅN: Krav om avdragsbetaling for alle lån med belåningsgrad over 60 prosent, mot 70 prosent i gjeldende forskrift. Dette vil bety at kun de som har svært mye egenkapital eller har betalt ned mye av boliglånet kan få avdragsfrihet.

Endret 08.09.2016 15:51 av OldNick
OldNick
15:51 08.09.2016
#18310

Siv åpen for innstramminger

Det er for tidlig å si om Finansdepartementet faktisk vil gjøre som Finanstilsynet foreslår. Samtidig bekrefter Siv Jensen at dersom boliglånsreglene endres, så blir det til det strengere. Hun kaller det siste årets boligpris- og gjeldsutvikling sterk og mener det «øker risikoen for et tilbakeslag i norsk økonomi».

- Derfor er det viktig at vi nå vurderer om boliglånsforskriften bør videreføres, og om den bør strammes inn, sier hun.

Vil ikke gjøre som i Danmark

Flere har tatt til orde for at norske myndigheter bør innføre strengere boliglånskrav i pressområdene med høyest boligprisvekst, og la områder med svakere utvikling slippe unna.

Bakteppet er at de regionale forskjellene i bolig-Norge nå er enorme, og byer som Stavanger slett ikke er med på prisfesten. Her har prisene faktisk falt seks prosent det siste året.

- Finanstilsynet og departementet må ta inn over seg at forskjellene i boligprisutvikling i Norge aldri før har vært så store. Da kan du ikke bruke samme brede pensel som under finanskrisen, sa administrerende direktør Jan Erik Kjerpeseth i Sparebanken Vest til E24 tidligere torsdag.

Finanstilsynet bekrefter at de har vurdert en regional innstramming, slik man har gjort i pressområder rundt København og Århus i Danmark.

De vil imidlertid «ikke anbefale en slik differensiering» her i Norge, uten å gi noen begrunnelse for standpunktet.
______

Kommentarer fra noen økonomer og analytikere.

Vil nok gjøre boligkjøpet vanskeligere for noen

Hvis finansminister Siv Jensen omfavner Finanstilsynets nye forslag til strengere boliglånskrav, håper seniorøkonom Øystein Børsum det kun er midlertidig.

Karl Wig, Astrid Dalen, E24.no
08.09.2016
OldNick
09:31 09.09.2016
#18314

Eiendomsmeglerne "slakter" selvfølgelig Finanstilsynet.

Men, akkurat det er ikke mye å ta hensyn til, de meler sin egen kake.

Spesielt blir når eiendomsmeglerne bruker argumentet om at de ny reglene kan frata bankene muligheten til å gjøre solid bankhåndtverk!

La heller bankene bekymre seg om det.


Slakter Finanstilsynet

Finanstilsynet vil gjøre det vanskeligere å låne til bolig. Reaksjonene er sterke.

Odd S. Parr, Hegnar.no
08.09.2016
skipper*
09:59 09.09.2016
#12279

Forslag til offentlig ordning :


Dersom myndighetene/Staten skal hjelpe unge under 26 år til en bolig kan staten bygge opp en stipend ordning, med 20 % av kjøpesummen.

La oss si det avsettes NOK 1 milliard til formålet.

Stipendet blir 20 % av kjøpesummen, da får unge førstegangs-kjøpere under 26 år et rentefritt stipend som skal tilbakebetaling når eiendommen blir solgt .

Da får staten tilbake de 20 % av salgssummen.

Blir det bolig krakk så blir det tap også for Staten ..

Endret 09.09.2016 09:59 av skipper*
highlander
01:47 20.10.2016
#6499

Ser i Dagens Næringsliv at nye prognoser fra Samfunnsøkonomisk analyse viser en oppjustering av anslagene for boligprisveksten i Norge. De tror nå snittprisen vil være 20 % høyere i 2019 enn i 2016. De ser størst økning i Oslo, der de forventer 25 % prisøkning i perioden.
Fanatic
08:21 20.10.2016
#27867

Hva spådde "Samfunnsøkonomisk analyse" om prisene i dag, for tre år siden? Sånn for å se om det er verdt noe som helst å høre på dem når de spår de neste tre årene.

Endret 20.10.2016 08:21 av Fanatic
Varsling på tema     Varsling på stikkord
StockTalk er en tjeneste levert av Kreateam Consult AS. Orgnr. 911 839 806 MVA
Adresse: Postboks 39 Holmlia, 1201 Oslo. Email: st@stocktalk.no Tlf. 40 07 31 70
Kontakt oss | Hjelp | Regler | Sett som startside | Legg til favoritter