Du er her: Forside > In the pit - Oslo Børs > EU's hjelpende hånd 2
EU's hjelpende hånd 2
falitt
22:21
22.09.2012
#20647

Link til forrige tråd

radden:
"Først skal valget i USA gjennomføres"

Jeg tror det er god grunn for det. Til en viss grad styres begivenhetene av "troikaen" når det gjelder Hellas, og ECB + Brussel/Tyskland når det gjelder redningpakke til Spania.
Markedet er på en måte i limbo og venter utviklingen.

Når man, om man, må ta den drastiske avgjørelsen om å gi Hellas på båten, så mister man litt oversikten over følgende. Svært mye blir da opp til markedet og en slik uoversiktlig og volatil situasjon ønsker man ikke i sluttfasen av valget i USA. Det kan påvirke resultatet av valget og igjen gi mer næring til krisen.

F.eks. er det sannsynlig at Fiscal cliff vil virke langt mer skremmende på markedet om Romney vinner enn om Obama gjør det. Romney kan vel neppe annet enn kraftige offentlige kutt i budsjettene neste år, og det gir intet løft på kort sikt, selv om det kan gjøre det på lang sikt.

I tillegg kommer hele usikkerheten med en ny administrasjon i Washington. Alle skal byttes ut og det kan skape nye problemer.

Endret 22.09.2012 22:25 av falitt
Beins
11:23
23.09.2012
#4724

Dette Spiegel-oppslaget peker egentlig mot en gresk euro-exit, på den annen side blir det gjentatt at det bare står på 2,5 mrd euro i kutt før avtalen er klar(fra den greske siden) og Spiegel får noen ganger tilbakevist sine konklusjoner fra EU-hold.
Men her er nå de skumle nyhetene for Hellas sin del:

"Greece faces a budget shortfall of about 20 billion euros ($26 billion) to satisfy international conditions for emergency aid, almost double previous estimates, German magazine Der Spiegel reported Sunday, citing preliminary findings by the so-called Troika that consists of the European Commission, European Central Bank and International Monetary Fund.

The country can only receive the next tranche of financial aid from its international creditors once its budget gap is closed.

Euro-zone officials admit that the EUR173 billion bailout plan agreed with Athens in March--Greece's second bailout since 2010--is already badly off track. Greece has been waiting since June for its next aid slice of that package--a EUR31 billion payment from the euro-zone bailout fund and the IMF--as the country's recession cuts deeper and longer than forecast. "

MW
radden
13:10
23.09.2012
#2572

falitt,
takker for svar. Men er ikke overbevist om at dette er tungtveiende grunner nok til at Obama vektlegger disse i noe større grad. Med tanke på valget tror jeg neppe velgermassen vil straffe Obama om vi får en gresk exit. Finnes vel neppe sunn fornuft for det. Snarere kan han vinne velgere på sitt handlingsplan relatert til Fiscal cliff(FC). Fordi konsekvensene ved ikke å gjøre noe med FC blir langt tydeligere(ved gresk exit) enn tidligere. FC antar jeg er et av hovedtemaene i valgkampen.

falitt
00:28
24.09.2012
#20649

beins:
Ser du på den forrige tråden påpekte jeg dette for et par uker siden. "Alle" vet jo at Hellas underperformer til de grader. Underskuddene rapporteres stadig nesten på det dobbelte av forutsetningene, så Hellas kuttene er i utgangspunktet nærmest illosoriske. Allikevel jobber man nærmest rituelt for å nå målene. For meg peker det mot "grexit", bare at grekerne må gjøre det selv og ikke før US-valget.

Et av problemene med disse "bare" 2,5 mrd euro, er at dette er "reelle" penger som må hentes inn i form av nye skatter/avgifter. Det er tung materie. Svært mye av det andre er mer av det luftige slaget.

highlander
09:22
24.09.2012
#3066

Ikke overraskende:

Grekerne må vente på krisepenger...

Før helgen tok revisorene fra EU, sentralbanken ESB og pengefondet IMF en pause i arbeidet i Hellas.

Både europeiske og greske tjenestemenn prøvde å tone ned betydningen av det ukelange avbrekket og snakket om «gode fremskritt».

Men uten en godkjentrapport fra den såkalte troikaen blir det ingen ny utbetaling fra kriselånet til Hellas, og en slik utbetaling kan nå tidligst skje i november, sier kilder til avisen Financial Times.
Beins
10:30
24.09.2012
#4725

falitt
Ja, det er ikke så lett å skille mellom reelle saker og taktiske utspill. Samtidig har nok Hellas gjort store reelle innstramninger også, all den tid konsum pluss investeringer synker kraftig grunnet innsparinger.

Jeg tor nok innerst inne at man ønsker å beholde landet i eurosonen - men at grekerne skal kjøres hardt for å lære leksen. Jeg blir ikke overrasket om de syr sammen en avtale med gi og ta elementer, kanskje noe videre tidsramme etc.

Du har rett i at Obama ikke vil ha noen uro før valget. Men en gresk exit er så forstyrrende, jfr børsnedgangen i mai/juni - at man vil strekke seg et godt stykke også fra troika-hold. Nå er også tyskland i resesjon, og de trenger ikke enda mer uro på toppen.
Beins
11:48
24.09.2012
#4726

Grekerne avviser påstandene om at ytterligere kutt er nødvendig:

LONDON (MarketWatch) -- A representative from the Greek Ministry of Finance on Monday denied reports that the country must close a 20 billion euros ($26 billion) budget shortfall to meet requirements from international lenders, as reported in German magazine Der Spiegel over the weekend. The representative from Greece's finance ministry said that the country is only negotiating a 11.5-billion-euro cut in expenditures with the so-called Troika of international lenders, as well as finding a way to raise 2 billion euros in revenue.
falitt
12:38
24.09.2012
#20651

beins:
1. Det er nesten til å le av om det ikke var det ikke så tragisk. Man skal ikke være Einstein for å forstå at grekerne trenger mer, men først gjelder det å sikre seg disse 11,5 mrd.

2. Kuttene er noe som gjelder "fremtiden" og inneholder mye "luft" som vage kutt i militærutgiftene(som er formidable). De 2 mrd er nye direkte skatter. Det er disse som virkelig skaper problemene. Det er reelle penger inn i kassen nå.

Ellers så ser man overalt at litt "diffuse" kutt som kommer over tid ikke skaper de største problemene, antagelig fordi de ikke merkes umiddelbart.

Direkte nye avgifter og skatter derimot setter sinnene i kok umiddelbart. Nå forbereder den beste i klassen, Portugal, helomvending i 11-18% økningen i trygdeavgiften til lønnstakere.

Det skjer etter heftige demostrasjoner over helgen.

Joda, spenningene i Eurosonen kommer til å øke fremover. I de fleste land i nord, øker motstanden mot å betale for gamle synder i sør, og i sør så reiser folk bust mot kraftige skatteøkninger. Det blir en het høst og vinter.
Beins
12:56
24.09.2012
#4728

falitt
At det trengs mer penger og følgelig større kutt er klart - det blir en avveing med spillteoretiske elementer dette der man meisler ut nye strategier og taktiske finurligheter overfor den annen part.

Men begge parter vil inntil videre ha Hellas i euro-sonen grunnet for store omkostninger ved å tre ut.
For å få oppbrudd må en av partene gi opp dette prosjektet, det er ikke gitt at det blir troikaen, selv om tyskerne tidvis virker lei av greske problemer.

Ang Portugal - ja slike innstramminger fører gjerne til nye runder med forhandlinger mellom regjeringen og de berørte partene i landet, men man er innstilt på innsparinger, også fagbevegelsen, det handler mest om hvor pengene skal tas primært. I praksis blir ikke dette en U-turn, men en tilpasning.

Endret 24.09.2012 12:58 av Beins
falitt
13:14
24.09.2012
#20652

Når det gjelder austerity så beskrives kuttprosessenes feil vinkling godt i denne artikkelen, "George Osborne's deficit reduction plan: a blunt axe, blindly wielded".

Det man kutter først er det politisk enkleste, kapital investeringer og ikke løpende utgifter. Dette er dobbelt ille, fordi mye av kapitalinvesteringene er fornuftige og vil gi enten reduserte utgifter eller inntekter senere.

Fornuftige kapitalinvesteringer kan faktisk være med på å redusere statens utgifter og har svært lite med driftsunderskuddene å gjøre.

I Hellas er investeringene kuttet med nærmest 100%. Det gjør offentlig sektor enda mer tungrodd og ineffektiv. Folk flest merker ikke dette umiddelbart, men over tid. Direkte kutt i driftsutgifter derimot, det vekker store protester. Da mister offentlige ansatte jobben og da løper man på gata.

Mister man derimot midlene for å gjøre jobben noenlunde effektivt, det gir man blaffen i, så lenge man får lønna.

Fra England:

The coalition, he says, could have substantially boosted investment spending without breaking its own fiscal rules. Instead, net investment spending in 2014-15 is forecast to be almost 60% lower than it was five years earlier. This is not a new phenomenon. Governments of all stripes always find it easier to cut capital spending than current spending, despite the long (and often short) term consequences for the economy.
OldNick
16:35
24.09.2012
#13802

Vi får håpe at England må spare såpass at de må kutte de offensive militærutgiftene, slik at de ikke er istand til å stable på bena en invasjonshær mot Norge - med tiden.

"Oasen" i øst må etterhvert begynne å virke veldig fristende når UK begynner å synke ned i sin egen depresjon etterhvert?

Synd de pumpet tom sine beste felt med oljepris på $20. Nå hadde de vrkelig trengt disse nær 2 mill fpd de har falt siden toppen i 1999.

Endret 24.09.2012 16:39 av OldNick
Armoden
18:25
24.09.2012
#4638

Tysk sentralbank tror på fortsatt opptur

Frankfurt (NTB-DPA): Tysklands sentralbank Bundesbank tror på fortsatt økonomisk vekst. Men veksten vil foreløpig gå forholdsvis langsomt, mener bankens fagøkonomer.

Sentralbanken pekte i en månedsrapport som ble lagt fram mandag, på at den tyske industriproduksjonen steg merkbart i juli. Samtidig kom det tegn til økt virksomhet i byggebransjen, het det i rapporten.

Industrien betrakter selv utviklingen som tilfredsstillende. Alt dette styrker ifølge Bundesbank troen på at økonomien vil fortsette å vokse, selv om det knytter seg stor usikkerhet til utviklingen i månedene som kommer. (NTB)
falitt
12:01
25.09.2012
#20656

Blah!

Man må jo nærmest ha vært idiot om man ikke har sett at Hellas er håpløst på etterskudd i forhold til "redningsplanen".

Man har utsatt, hatt nye møter, utsatt på ny, vedtatt "luft" og ikke vedtatt særlig mye reelle reformer. Kort sagt, det meste henger i lufta. Joda man skal reformere alt, joda man skal privatisere håpløst sidrompa statsforetak.

Hva har skjedd ? Stort sett ingenting. Man saboterer, fra topp til bunn, klager over manglende kjøpere osv. osv.

Kjøperne, som finnes derimot, klager over at ingenting er klargjort. Hva er for salg, hva er betingelsene ?

Statapparatet har ingen svar, man saboterer rett og slett å utarbeide relevante "kontrakter". Det som serveres er så vagt og uklart at kjøpere vil ha mer klargjøring.

Så nå kommer endelig IMF og sier:

Lagarde's comments late Monday are further proof of that agenda, officials said today.

"The IMF simply doesn't believe that in the long run Greece's debt load is sustainable," said one. "Lagarde is making that ever more apparent insisting that the [fiscal and structural reform] programme is so off track it will be practically impossible to plug the "financing gap" that has emerged."


---
Markedet reagerer som om det er nyheter idag ?

Endret 25.09.2012 12:02 av falitt
OldNick
12:38
25.09.2012
#13804

Det er litt skremmende når UK's statsregnskap øker den måneden som OL pågår.

Byggingen og gjennomføringen av OL må da ha vært en eneste stor redningspakke for UK.

Hva skal de gjøre nå når det er ferdig? En heftig bakrus.

Alle må forstå at OL ikke skaper noe av verdi, det er et luksus arrangement som man kan ta seg råd til dersom man har gode overskudd, slik man kan ta en velfortjent ferie etter en god jobb gjennomført og inntektene er på konto.
falitt
23:48
25.09.2012
#20664

Det skjer da noe positivt med skatteparadiser som følge av bankkrisen
----
Tyskerne, EU og USA har siste presset innskuddsdata ut av Sveits. Problemet for Sveits er f.eks. UBS er en stor internasjonal aktør og kan presses utenfor Sveits. Derfor jobbet UBS mot myndighetene for å frigi data om amerikanske borgere skattevesenet ønsket innsyn i.

Nå antar man at det går mot slutten av "dirty money" i Sveits. I såfall er det bare begynnelsen. Sveits er den store i denne sammenhengen. Etter Sveits øker nok fokus på andre stater.

Endret 25.09.2012 23:49 av falitt
blink
07:01
26.09.2012
#23105

Halleluja
Villtotningen
09:17
26.09.2012
#5711

Enda mer Halleluja.

Ikke rart OSE kun ligger 15 % under ATH......
falitt
11:20
26.09.2012
#20665

I Hellas jobber man "steinhardt" med "innstramningene".

"The package, according to reports, includes all the painful measures that existed in the government's initial plan with the exception of firings in the public sector,"

Kapitalinnsparinger i form av investeringer og drift utenom lønn fjernes eller skyves på. Sparking av offentlige ansatte er langt verre, for ikke snakke om reelle strukturelle endringer. Hva gjør dette med Hellas ?

Sykehus, skoler, drift av etater lokalt og sentralt halter videre. Sykehus skylder store summer i medisiner allerede levert. Leverandørene stopper leveranser bortsett fra mot kontant betaling som ikke finnes. Resultat: stor medisin og utstyrsmangel. Det samme er tilfelle over hele linjen.
Alt går på tomgang og alt utsettes. Leverandører til det offentlige går konk i mangel av betaling.

Finnes det en verre måte å "spare penger på" ?

Nei, strukturendringer, strukturendringer, strukturendringer er det eneste som ville nyttet. IMF, EU, alle skriker om dette. Grekerne tusler videre mot armageddon på verst mulige måte.

Endret 26.09.2012 11:24 av falitt
falitt
12:35
26.09.2012
#20667

ECBs plan om supervision og bankbailouts av storbanker går sin gang - Her interessante poenger som dukker opp i diskusjonene.
---
Hva skal man ta ansvar for. Hvor går grensene mellom nasjonalt og ESMs ansvar ?
Men, dette kommer, bare at mange detaljer skal på plass først. Hvilke form det til slutt får, er uvisst. Det er stor motstand i landene som nevnes, Tyskland, Finland og Nederland mot at ESM tar over ansvaret for toxic banks.

Endret 26.09.2012 12:43 av falitt
blink
13:13
26.09.2012
#23108

Halleluja
seaman
13:30
26.09.2012
#17984

ja felles budsjett for tyskland og hellas/italia blir nok en vinner,HÆ,HÆ
falitt
13:42
26.09.2012
#20669

seaman:
Vel, vi har sett utviklingen de siste 18 månedene. Tyskland har utviklet seg til den dominerende kraft i Europa. Nord-Italia er langt nærmere Tyskland enn Sør-Italia. Et felles EU budsjett, om det kommer, blir et budsjett på Tysklands premisser. Det vil gi enda større kraft til tyskerne. Den er formidabel allerede. Ingenting skjer i euroområdet uten Tysklands godkjennelse. Dragni drar også til Bundesbank for "direktiver". Der sitter pengene, der tas avgjørelsene. Så lenge tyskerne har sin økonomiske kraft, bare øker innflytelsen.
seaman
14:04
26.09.2012
#17985

det er jo det som er haken med det.
hellas og italia vil IKKE godta dominansen fra tyskland,derfor er et felles budsjett utopi
Beins
14:13
26.09.2012
#4736

Haken for tyskerne er og 1. den eksportorienterte økonomien deres som er avhengige av at andre økonomier går noenlunde bra -inkl eurosonen og EU for øvrig.
2. At de har en fordel via den lave euroen på markeder utenfor EU.

Tyskland har en felles interesse med andre EU-land i å løse den europeiske krisen. men denne forståelsen er mer utbredt blant akademikere og toppolitikere enn hos mannen i gata der sistnevnte gjerne tror at 1 ekstra euro brukt ute på krisetiltak er det samme som 1 euro mindre brukt hjemme på gode formål.

Ganske sterk EU-motstand og euro-motstand blant tyskerne akkurat nå - ikke så lystelig, historisk sett.
blink
16:10
26.09.2012
#23109

"Ganske sterk EU-motstand og euro-motstand blant tyskerne akkurat nå - ikke så lystelig, historisk sett."

Ser du muligheten for en krig ?

Varsling på tema     Varsling på stikkord
StockTalk er en tjeneste levert av Kreateam Consult AS. Orgnr. 911 839 806 MVA
Adresse: Postboks 39 Holmlia, 1201 Oslo. Email: st@stocktalk.no Tlf. 40 07 31 70
Kontakt oss | Hjelp | Regler | Sett som startside | Legg til favoritter