Du er her: Forside > In the pit - Oslo Børs > EU's hjelpende hånd 2
EU's hjelpende hånd 2
nerden
21:52
16.12.2013
#30912


- ZEW-indeksen vil kunne sette sitt preg på børsstemningen
- Hvis utsiktene er overraskende gode, eller dårlige, vil dette sette sitt preg på stemningen på børsen i dagene frem mot jul, sier Henrik Sommerfelt, sjef for CMC i Norge, om tirsdagens viktige nøkkeltall.


ZEW-indeksen er kanskje det viktigste nøkkeltallet som gjenstår før julefreden senker seg over de europeiske børsene, fastslår Henrik Sommerfelt, sjef for CMC i Norge.

Indeksen baserer seg på en spørreundersøkelse blant 350 tyske analytikere og investorer, og dreier seg i hovedsak om fremtidsutsiktene for tysk økonomi.

I november viste indeksen 54,6 poeng. På forhånd venter markedsaktørene at den vil stige ytterligere til 55 poeng i desember. Fasiten blir kjent tirsdag formiddag.

Ifølge Sommerfelt er spenningen litt større enn normalt ettersom indeksen i november nådde sitt høyeste nivå siden 2009. Utsiktene ser med andre ord lysere ut enn de har gjort på fire år.

- Hvis utsiktene er overraskende gode, eller dårlige, vil dette sette sitt preg på stemningen på børsen i dagene frem mot jul. Hos oss i CMC Markets er den tyske DAX-indeksen et av de mest populære handleobjektene. Daglig gjør våre investorer flere tusen handler basert på retningen for denne aksjeindeksen. Mange investorer bruker DAX-indeksen for å ta posisjoner mot den tyske økonomien - og på den generelle utviklingen for aksjemarkedene i Europa, sier CMC-toppen.

Siden slutten av november har DAX-indeksen falt omtrent tre prosent, basert på kurser mandag ettermiddag.

- For de fleste kundene som handler hos CMC Markets har nedturen vært velkommen. I slutten av november hadde nærmere syv av ti kunder posisjonert seg for at DAX-indeksen skulle falle (68 prosent). Vi synes imidlertid det er interessant å se at mange av våre investorer ikke lenger tør å satse på at nedturen fortsetter. Nå er fordelingen nærmest lik mellom kjøp og salg (51 prosent salg). Mange har med andre ord tatt gevinst etter børsfallet de siste ukene, sier Sommerfelt.
nerden
17:26
29.12.2013
#31047


Nå må høytlønnede franskmenn betale 75 prosent skatt

Nå blir François Hollandes omstridte toppskatt på 75 prosent virkelighet, etter at den er funnet å være i tråd med grunnloven.

Frankrikes konstitusjonelle råd har gitt grønt lys for François Hollandes toppskatt på 75 prosent på inntekter over 1 million euro, skriver Financial Times.

Skatteforslaget var en het potet i den franske valgkampen, men på tampen av 2012 ble det stanset av det konstitusjonelle rådet fordi det ikke var i tråd med grunnloven. Grunnen var at skatten skulle betales av enkeltpersoner, og ikke av husholdninger slik det vanligvis gjøres i Frankrike.

Presidenten fra sosialistpartiet ga imidlertid ikke opp, og lagde en variant der toppskatten istedet betales av arbeidsgiver som en del av arbeidsgiveravgiften.

Flere har truet med å flytte til utlandet hvis skatten ble en realitet, og skuespilleren Gerard Depardieu har allerede fått russisk statsborgerskap.


nerden
18:10
03.01.2014
#31128Tegn på bedring i Spania

Antallet som søkte arbeidsledighetstrygd i Spania i desember falt kraftig da tjenestesektoren trappet opp ansettelsene av arbeidere i forkant av julen. Ifølge tall lagt frem av det spanske arbeidsdepartementet fredag, falt antallet som søkte for arbeidsledighetstrygd med 107.570 personer i desember måned.

Det var på forhånd kun ventet en nedgang på 24.000 personer.

Nedgangen er den største noen gang i desember og den nest største nedgangen uansett måned, ifølge Dow Jones Newswires. Utfallet gir håp til at eurosonens fjerde største økonomi nå har passert bunnivået i landets arbeidsledighetskrise.

Det er imidlertid fortsatt 4,7 millioner personer som søker arbeidsledighetstrygd, og Spania har fortsatt den nest høyeste arbeidsledigheten i eurosonen, kun slått av Hellas.

Gjennom 2013 falt antallet søkere til arbeidsledighetstrygd med totalt 147.385 personer. Ved utgangen av tredje kvartal lå den spanske ledigheten på 26 prosent av arbeidsstyrken, ned fra 26,3 prosent i andre kvartal.

Hoveddelen av de nye jobbene i desember ble skapt i tjenestesektoren, og denne stod for 87.000 av nedgangen i ledige.

Spanias økonomi kom ut av en ni kvartaler lang resesjon i tredje kvartal i fjor og myndighetene venter nå at økonomien vil begynne å skape jobber igjen etter fem år med tap av arbeidsplasser.

OldNick
08:13
06.01.2014
#15293

Britene med Cameron og Osborne i førersetet sliter med å betale for forgjengerne løsslupne budjstter.

Surt å måtte betale for "foreldrenenes" utskjeielser. Men de er ikke alene, nesten "hele Europa" har samme problemet.

Britisk finansminister varsler tøft 2014

Finansminister George Osborne melder om nye nedskjæringer i offentlig sektor for å få bukt med budsjettunderskuddet


NTB, E24.no
06.01.2014

Tre år med harde kutt har ikke vært nok, heter det i manuskriptet til en tale Osborne skulle holde i den midtengelske byen Birmingham mandag. Osborne går inn for redusert innvandring og et tak på utgiftene til velferdstiltak.

Da jeg overtok denne jobben, lånte Storbritannia over 400 millioner pund (fire milliarder kroner) hver eneste dag for å betale statlige utgifter. Men som følge av de smertefulle kuttene vi har foretatt, er underskuddet redusert med en tredel, sier den britiske finansministeren.

Det er den gode nyheten. Men vi låner fortsatt rundt 100 milliarder pund i året og betaler halvparten av det beløpet i renter bare for å betale gjelden vår, påpeker Osborne, som tilføyer at dette er grunnen til at nye kutt må til.

Regjeringens nye fempunktsplan for økonomien omfatter reduksjon i innvandringen til Storbritannia og tiltak for bedre budsjettbalanse. Samtidig skal utdanningssektoren styrkes, og regjeringen vil også gi britene skattelette.
Ypsilon
07:39
15.01.2014
#3323

slettet

Endret 15.01.2014 07:39 av Ypsilon
macland
11:19
12.02.2014
#11025

Ny europeisk uro

Ga råd: Den kjente tyske økonomen Hans-Werner Sinn gjestet Handelshøyskolen BI tirsdag.

En ny runde med markedsuro og høye renter kan være rett rundt hjørnet i Europa. Gjeldsettergivelse diskuteres bak scenen, og den tyske forfatningsdomstolen aksepterer ikke Den europeiske sentralbankens sikkerhetsnett........
OldNick
09:46
10.04.2014
#15621


IMF senker vekstanslag for Europa

NTB/NA24.no
08.04.2014

Det internasjonale pengefondet (IMF) kutter tirsdag sitt vekstanslag for Europa og advarer mot at en enhver opptrapping av Ukraina-krisen vil påvirke regionen.

IMF nedjustert sin vekstprognose for Europa til 2,4 prosent fra 2,75 prosent, slik det ble anslått i oktober i fjor.

Til tross for den generelle trenden i Europa, ventes en sterkere vekst i Ungarn og Polen på grunn av en økning i innenlandsk etterspørsel.

IMF tror også at veksten i verdensøkonomien blir lavere en ventet.

Fondet var mer optimistisk før Ukraina ble kastet ut i krise med annektering av Krim. Det har forverret Russlands kraftige økonomiske nedgang, med økonomiske sanksjoner fra Vesten. IMF er bekymrer for at virkningen kan spre seg utover regionen.
Beins
11:43
10.04.2014
#5852

Siste konjunktur-rapport fra OECD 08.04.
Organisasjonen forventer noe svakere vekst i BRIC-landene med unntak av Kina, men sterkere vekst i EU og USA.


Composite leading indicators (CLIs), designed to anticipate turning points in economic activity relative to
trend, point to weakening growth in major emerging economies, with the exception of China, where the CLI
points to growth remaining around trend. CLIs point to growth below trend in Brazil and India, and to growth
losing momentum in Russia.
For the OECD as a whole, and for the United States and Canada, CLIs point to growth remaining around trend. CLIs point to growth returning to trend in Japan1
and tentatively losing momentum while remaining
above trend in the United Kingdom.
In the Euro Area as a whole, and in Italy, CLIs continue to indicate a positive change in momentum. In Germany, the CLI points to growth above trend, and for France the CLI points to stable growth momentum.

Endret 10.04.2014 11:44 av Beins
OldNick
11:17
27.05.2014
#15751

Dette bidro til å løfte aksjemarkedet

Mario Draghi blidgjør investorene


Stian Jacobsen, HegnarOnline
27.05.2014

Mandag pekte pilen opp på flere av de europeiske aksjemarkedene. Det amerikanske markedet var derimot stengt.

I tirsdagens rapport fra Nordea skriver økonomene at årsaken til oppgangen kan ligge i at Mario Draghi i går kom med ytterligere hint om at pengepolitiske lettelser står for tur på ECB-møtet neste uke.

- I en tale i går advarte Draghi om at en negativ spiral med svak inflasjon kan true den skjøre gjeninnhentingen i eurosonen. Også kredittgivingen til små og mellomstore bedrifter ble nevnt, et signal om at ECB kan komme med tiltak for å øke utlånene til denne gruppen, skriver Nordea.

Ifølge Draghi er det imidlertid ikke klart for kvantitative lettelser enda. Det vil kreve ytterligere forverring i inflasjonsutsiktene.
______

Finansmarkedet bekymrer seg ikke

Markedet reagerte med klar optimisme på den forventede flertallet for den pro-europeiske fløyen i Europaparlamentet


Øystein Byberg, HegnarOnline
27.05.2014

Markedene fikk mandag absorbere utfallene fra søndagens valg i Ukraina og Europaparlamentet. Nicolay Eger, Managing Director for Norge i IG, slår fast at det ikke kom vesentlige negative overraskelser fra Ukraina. Markedet reagerte med klar optimisme på den forventede flertallet for den pro-europeiske fløyen i Europaparlamentet.

En viss turbulens i det østlige Ukraina og økende innflytelse til euro-skeptiske partier var markedet derfor mer enn villig til å overse, mener Eger.

Spesielt markant var reaksjonen i Italia, hvor FTSE MIB-indeksen avanserte med hele 3,6 prosent, etter at demokratene til statsminister Matteo Renzi seiret over Italias mer eksentriske partier, i motsetning til i Frankrike, hvor Marine le Pens Nasjonale front kom på topp foran de mer moderate og pro-europeiske sosialistene og sentrum-høyre-partiet UMP.

I England ble det første gang på over 100 år en annen seierherre enn de konservative eller Labour i et nasjonalt valg. Istedenfor ble vinneren den EU-fiendtlige Nigel Farages uavhengighetsparti, UKIP. Totalt sett fikk den euroskeptiske fløyen en oppslutning som ventet på rundt 25 prosent i Europaparlamentet.

- Det er ikke til å underkjenne at de euroskeptiske og nasjonalistiske partiene nyter en stor og økende innflytelse i Europa. Men det er ikke noe finansmarkedene finner grunn til å bekymre seg over enn så lenge, sier Nicolay Eger i en markedskommentar.

Endret 27.05.2014 11:21 av OldNick
OldNick
11:55
09.06.2014
#15816

Lagarde Says IMF 'Got It Wrong' on Rallying U.K. Economy

Simon Kennedy, Bloomberg
June 9, 2014

The International Monetary Fund underestimated the strength of the U.K. economy when warning against the government's austerity program, Managing Director Christine Lagarde said.

"We got it wrong," Lagarde told the "Andrew Marr Show" on BBC Television yesterday. "We acknowledged it. Clearly the confidence building that has resulted from the economic policies adopted by the government has surprised many of us."

A year after the IMF's chief economist, Oliver Blanchard, said U.K. budget cutting risked "playing with fire," the Washington-based lender said in April the U.K. economy will grow 2.9 percent this year, the fastest pace among the Group of Seven nations.

Pressed by Marr on whether she had apologized to Chancellor of the Exchequer George Osborne, Lagarde stopped short of saying so and said "Do I have to go on my knees?"

"We said very clearly that we had underestimated growth for the U.K. and that our forecasts had been proven wrong by the reality of economic developments," she said.

Lagarde said the U.K. economic outlook was now "more sustainable" as investment joins consumption as an engine. She reiterated the strength of the U.K. housing market remains a threat although she said its rise was "multi-faceted" rather than an outright boom.

Distancing herself from a European Commission call for higher taxes in the U.K., Lagarde said the IMF doesn't "see a massive increase in tax as recommendable."

Lagarde, a former finance minister of France, again sought to play down the chance she will become president of the commission without ruling out the chance completely.

"I have a job," she said. "I'm not a candidate to any other position."
LinPiao
12:39
09.06.2014
#1713

Det er ganske sjeldent at en så sentral aktør som Lagarde sier rett ut at hun tok feil. Hun og fransk økonomisk politikk har lenge handlet om offentlig stimulans gjennom offentlig forbruk, mens britene gikk foran i Europa rett etter finanskrisen ved å demonstrere vilje til kutt i budsjettene for å opprette en sunnere økonomi. Fasiten har nå presset Lagarde ned i knestående.
Beins
21:14
10.06.2014
#5926

Lagarde og IMF har undervurdert UKs sterke vekst det siste året - og følgelig overvurdert behovet for stimulanser. Det skyldes nok at veksten fra Q2 2009 til midten av 2013 var så svak (ca 4 % samlet), og UK opplevde en double dip resesjon i 2012.

UK hadde veldige underskudd på statsbudsjettet under finanskrisen ( ca 11%), og strammet mer inn på budsjettbalansen enn USA. Men innstrammingene ga ikke mer bedring i underskuddet enn hva USA opplevde ved å stramme helt moderat og dermed unngå de forverringene i økonomisk vekst og ledighet som europeiske land har vært gjennom.

For 2015 er prognosen at begge land vil ha et underskudd på ca 2,8%.

UK har også hengt seg på QE-bølgen og innskuddsrenten i sentralbanken er 0,5%.
Beins
12:26
11.06.2014
#5927

Ledigheten i UK er nå på moderate 6,6 %.

- I løpet av de neste månedene forventer vi en videre nedgang i arbeidsledigheten, kanskje ned mot 6 prosent, sier økonomen Stuart Green i Santander til Bloomberg.

Britisk økonomi vokste med 3,1 prosent på årsbasis i første kvartal, opp fra veldig lave 0,2 prosent året før. Den økonomiske veksten gir åpenbart en solid oppgang i sysselsettingen. I april økte sysselsettingen med 345.000 personer, til en samlet arbeidsstyrke på 30,5 millioner mennesker.

Alle piler peker likevel ikke i riktig retning, sett med britiske arbeidstakeres øyne.
Lønnsveksten sakker av.

I april steg lønningene på årsbasis bare med 0,9 prosent, mot 1,3 prosent perioden før. Lønnsveksten ligger nå under prisveksten, som er på 1,8 prosent. Det betyr at britiske lønnsmottakere reel sett får mindre å rutte med, måned for måned.

e24

Endret 11.06.2014 12:27 av Beins
nerden
22:55
19.06.2014
#31981EU frykter ISIL-angrep i Europa
Den ekstremistiske gruppen ISIL trener trolig utenlandske militssoldater med mål om å gjennomføre angrep i Europa, hevder EUs antiterrorsjef.

Opprørerne i Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL) har kriget i Syria i lang tid, og de siste ukene har de i en brutal offensiv overtatt store deler av Irak.

EUs antiterrorkoordinator Gilles de Kerchove mener det er sannsynlig at Europa vil rammes av angrep lik det der fire personer ble drept på det jødiske museet i Brussel i slutten av mai.

En 29 år gammel franskmann er pågrepet for skytingen, og politiet antar at han nylig kom tilbake til Europa etter å ha kjempet sammen med islamistiske opprørere i Syria. 29-åringen ble pågrepet med en kalasjnikov innsvøpt i et ISIL-flagg.

Etterforskningen vil vise hvorvidt angrepet i Brussel var planlagt av ISIL, og det er fortsatt uklart om 29-åringen handlet alene, påpeker Kerchove. Imidlertid sier han at det er «svært sannsynlig at ISIL kanskje planlegger, trener og sender noen utenlandske krigere til Europa for å utføre angrep», melder Reuters.

Storbritannias statsminister David Cameron hevdet onsdag at sunnimuslimske opprørere i Irak planlegger å angripe landet. (NTB)


nerden
23:24
19.06.2014
#31987
Litauen får snart grønt eurolys
Eurolandene kan snart ønske Litauen velkommen i valutaklubben.

- I motsetning til det som ble sagt for noen år siden, brøt ikke eurosonen opp. Den går i stedet til 19 medlemmer og fullt baltisk hus, sa EUs økonomikommissær Olli Rehn til pressen da de 18 finansministrene i eurosonen møttes i Luxembourg torsdag.

EU-kommisjonen har allerede slått fast at Litauen innfrir kravene til å bli det 19. landet i det europeiske valutasamarbeidet. En litt omstendelig formell godkjenning gjenstår, men EUs 28 finansministre er ventet å gi sin tilslutning fredag.

Så kommer stats- og regjeringssjefene fra alle medlemslandene til å gjøre det samme på toppmøtet fredag om en uke. Før det til slutt blir opp til EU-parlamentet å gir endelig grønt lys i juli.

Da kan litauerne starte forberedelsene til skiftet fra litas til euro 1. januar.

Litauen er det siste av de baltiske landene som går inn i valutasamarbeidet, som har vært i hardt vær de siste årene. Latvia trosset frykt for euroens fremtid og gikk inn i euroklubben ved årsskiftet. (NTB)


nerden
10:53
24.06.2014
#32052
IFO-indeksen skuffer i Tyskland

Tilliten til næringslivet faller mer enn ventet i Tyskland.

Det tyske økonomiske instituttet IFO forteller at tilliten i næringslivet i Tyskland falt fra 110,4 i mai til 109,7.

Analytikerstanden ventet en indeks på 110,3.

Indeksen består av to underindekser som måler bedriftenes vurdering av situasjon i dag og deres forventninger til fremtiden.
nerden
17:57
25.06.2014
#32077


NATO: Ingen endring i Russlands oppførselID: 10010143
NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen ser ingen tegn på at Russland respekterer sine internasjonale forpliktelser.

NTB

- Vi ser ingen tegn på at Russland respekterer sine internasjonale forpliktelser, sier generalsekretær Fogh Rasmussen som ikke klart til å gjenoppta samarbeidet med russerne.

NATO har innstilt alt praktisk samarbeid med Russland som følge av Moskvas annektering av ukrainske Krim og innblanding i Ukraina.

- Vi ser ingen endring i Russlands oppførsel. Så vi har ikke noe annet valg enn å opprettholde stansen i det praktiske og militære samarbeidet. Det blir ikke som før før Russland igjen overholder sine internasjonale forpliktelser, sa Fogh Rasmussen til pressen i Brussel onsdag.

- Partnerskap handler ikke bare om samarbeid. De handler om verdier og tillit. I over 20 år har vi prøvd å bygge et slikt partnerskap med Russland, men Russland har brutt reglene og svekket tilliten, mener Fogh.

Han sier Russland fremstiller NATO som en trussel, men mener det er «Russlands ulovlige handlinger i Ukraina som utgjør trusselen». (NTB)


OldNick
10:20
15.07.2014
#15864

Fortsatt banktrøbbel i noen av Euopeiske perifere marginaløkonomier.

I Portugal har hovedeier i deres nest største bank "brukt banken kasse som egen lommebok" gjennom lån til egen virksomhet/privat, og nå har de problemer med å tilakebetale lånene.

Portugals nest største bank: Har investert 10 milliarder i hovedeier i trøbbel

Banco Espirito Santo mener de er i stand til å tåle eierens krise.

Johann D. Sundberg, E24.no
11.07.2014

______

I Bulgaria er det et tilsvarende case, der også hovedaksjonæren ser ut til å ha forsynt seg av bankens kasse gjennom lån til egen virksomhet/privat, og så har hatt tilgang til å fjerne lånepåapirene. Som i afrikanske bananrepublikker altså.

Legger ned skandalebank i Bulgaria

Bulgarias fjerde største bank Corpbank legges ned, etter å ha vært nær ved å skape en bankkrise i EUs fattigste land.

NTB, E24.no
11.07.2014

______

Og dette er resultatet av en praksis i en del banker om at de lar misliholdte lån fortsette å løpe, og ikke realiserer pantet og avskriver tapet som ligger der potent.

Dette er et resultat av manglende kontroll fra styre i bankene og myndighetene, og ikke minst de rekordlave rentene som gjør praksisen "billig".

Sjeføkonom: - Rekordlav rente tillater dette spillet

Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika Gruppen advarer mot omstridt lånepraksis i Europa.

Mathias Klingenberg, E24.no
13.07.2014

______

Ei heller er de økonomiske nøkkeltallene I Europa særlig gode denne våren.

Dette er svake tall

Største industrifall i eurosonen siden desember 2012.

John Thomas Aarø, Johann Sundberg, E24.no
14.07.2014

______

De siste tallene har gjort at IMF vil senke utsiktene for Europa i neste økonomiske forecast som kommer senere i sommer. De ser bl.a. en sterkere fare for deflasjon i flere land.

Lagarde Hints at Global Forecast Cut Even as U.S. Rebounds

Mark Deen, Francois de Beaupuy, Bloomberg
July 6, 2014

______

Italia sliter, her er en Reuters analyse om hvorfor...

Reuters Special Report: How Italy became a submerging economy

Gavin Jones, James Mackenzie, Reuters
Jul 14, 2014

Utdrag:
More than 120,000 Italian manufacturers have closed shop and 1.2 million industrial jobs have disappeared since the start of the century, according to business association Confindustria. In the last 20 years even Japan, with its so-called "lost decades" of stagnation, has grown almost twice as fast as Italy.

The short-term snapshot looks a little better. Investors are giving markets a respite from the turbulence that threatened Italy's future in the single currency in 2011. Matteo Renzi, an energetic 39 year-old prime minister, has made ambitious promises and was one of the few European Union leaders to emerge stronger from May's European parliamentary elections. Renzi is using his new political clout to lead calls for more growth-friendly policies in the European Union, though his ability to bring real change is still an open question.

Italy also remains Europe's second largest manufacturer after Germany. Home ownership and household wealth are among the highest in the OECD and private debt levels are relatively low. Italy Inc. has world le
blåball
10:42
15.07.2014
#230

Ny frihandelsavtale EU-USA er på trappene,kan denne bedre eller løfte den økonomiske hengemyren eurosonen er i nå ???
Hva med Norge i denne sammenheng?
OldNick
07:38
04.08.2014
#15900

De greide ikke å holde skjellettene innelåst i skapet lengre?

Vel, det er et skap de har ramlet ut av, hvor mange flere er det?

Portugal er jo (eller var - for 4-500 år siden) en blomstrende økonomi, og 40mrd skal slett ikke gå ut over skattebetalerne, nei.

Når vi får solgt banken tilbake til private for høyere pris enn disse skarve 40mrd'ene.

Portugal redder kriserammede Espirito Santo

Myndighetene i Portugal vil bruke nærmere 40 milliarder kroner på å redde kriserammede Banco Espirito Santo


NTB, E24.no
04.08.2014

Pengene vil bli gitt som et lån til storbanken, som har måttet tåle store tap det siste halvåret. Formålet er å hindre at innskyterne tømmer kontoene sine og at krisen sprer seg til andre deler av økonomien i Portugal og eurosonen.

Splittes i to

Redningsplanen ble presentert etter hektisk møtevirksomhet mellom portugisiske og europeiske tjenestemenn i løpet av helgen. Meningen er at Banco Espirito Santo (BES) skal splittes i en «god» og en «dårlig» bank. Sistnevntes tap skal dekkes av aksjonærer og obligasjonseiere, mens den «gode banken» vil få et lån tilsvarende 37 milliarder kroner fra regjeringen.

- Planen innebærer ingen risiko for statsfinansene eller skatteyterne, hevdet den portugisiske sentralbanksjefen Carlos Costa på en pressekonferanse sent søndag kveld lokal tid.

Han insisterte på at kriselånet kun er midlertidig og at pengene vil bli betalt tilbake når den gode banken - «Novo Banco» - etter hvert blir solgt til private eiere.

Granskes for hvitvasking

Espirito Santos tidligere toppsjef, Ricardo Salgado, måtte forlate ledelsen i banken for få uker siden, og er nå mistenkt av politiet for hvitvasking, svindel og forfalskning.

Også den portugisiske sentralbanken startet en granskning av bankens tidligere ledelse, og Banco Espirito Santos nye sjef kaller forgjengerens bankarbeid «tvilsomt».

Regnskapet for første halvår viste et underskudd på 4,6 milliarder euro, eller 38,5 milliarder kroner. Nå dekkes altså mesteparten av tapet ved hjelp av myndighetenes midlertidige lån.

Kriserammet

Banco Espirito Santo er Portugals nest største bank. Tidligere denne måneden meldte bankens hovedaksjonær, Espirito Santo International, at de ikke ville betale renter på enkelte av sine kortsiktige lån.

Det utløste et kraftig fall i aksjekursen, i tillegg til spekulasjoner om at bankens problemer var et tegn på at krisen kunne spre seg til andre banker i eurosonen.

Så langt i år har Espirito Santo- aksjen falt med over 75 prosent.
OldNick
00:56
12.08.2014
#15906

Som mange (meg selv inkludert) spådde for noen år siden, den økonomiske krisen i Europa som kom pga. bank- og gjelds-krisen kom til å ta lang tid å rette opp.

Det fulgte en tillitskrise til Europeiske politiske ledere, som i noen land har fortsatt å vokse, men det har ikke vært noen reell diskusjon om Euro'ens eksistens blant de ledende politikerne i EURO-regionen.

selv om det har vært skifte fra sentrum/venstre til mer høyre- og nasjonalistiske regimer i noen mer perifere EU og Euro-land, synes ikke tillitskrisen til nå å ha ført til noen store politiske omveltninger på tross av ganske deprimerende arbeidsløshets tall, særlig for unge.

Vi får håpe at den regionale politiske situasjonen kan holdes stabil, men lederne kan ikke la seg forlede til å bruke tid på mer perifere, om enn populære saker for å avlede opinionen. Fokus må være på å øke veksten og få folk tilbake i lønnet arbeid.

For å bli minnet om hva resultate kan bli om man ikke greier å disse oppgavene innenfor en fredelig ramme, kan man ta en titt på Geert Mak's monumentale dokumentar "in Europa" om Europa's historie som nå går på NRK, og som ligger ute på NRK's nettsider.

Den økonomiske politikken har vært en fullstendig fiasko

Europa klarer ikke å få snøballen til å rulle, mener skribent i Business Insider


Magnus B. Johansen, Hegnar.no
11.08.2014

Dette kan virke åpenbart, men det er verdt å repetere: Den europeiske økonomiske politikken har vært en fullstendig fiasko. På alle nivåer har tingens tilstand vært en katastrofe i mange år, skriver skribenten Joe Weisenthal i Business Insider mandag.

Til torsdag vil ECB presentere BNP-tall for eurosonen, og skal man tro prognosene er utsiktene fortsatt grå.

High Frequency Economics eksempelvis skriver følgende:

"For eurolandene er det store bildet at økonomien er inne i sitt 7. år med resesjon (...) BNP er fortsatt 3,2 prosent lavere enn i første kvartal 2008. Dersom man ekskluderer Tysklands vekst på 3,3 prosent i første kvartal så falt faktisk BNP i eurosonen i første kvartal 2014".

Weisenthal beskriver at ECB klarte å løse eurokrisen i 2010-12 på en ganske bra måte - men det er også det eneste som har blitt løst bra i eurosonen.

Tar man samtidig i betraktning de nylige russiske sanksjonene, som ifølge EU Observer kan utgjøre tap for EU på hele 40 milliarder euro i 2014 og 50 milliarder i 2015, ser situasjonen stadig mørkere ut.

Bare i Tyskland kan sanksjonene sette 350.000 jobber i fare. Tyske selskaper handler årlig med russiske for rundt 80 milliarder euro.

I tillegg til det så vrir sentralbanksjef Mario Draghi seg stadig i frustrasjon over at han ikke ser nok vilje til reform i hans moderland Italia.
______

Og situasjonen i Italia kan kanskje beskrives som i denne artikkelen:

Italy shows euro zone may never have left recession

William Watts, MarketWatch
Aug. 6, 2014

highlander
21:19
14.08.2014
#3547

Eurosonen stagnerer

Nullvekst i andre kvartal for landene som utgjør valutasamarbeidet...
Beins
21:59
14.08.2014
#6042

EU burde sette i gang en økonomisk ekspert-kommisjon for å undersøke hva som gikk galt, og i hvilken grad økonomien kunne vært penset inn på alternative spor.
Det er viktig å trekke lærdom av problemene, slik man har gjort i forhold til 1930-åra med en omfattende vitenskapelig produksjon og ulike teoretiske bidrag - eks Keynes, Friedman, Bernanke.

Endret 14.08.2014 21:59 av Beins
LinPiao
23:02
14.08.2014
#1809

Hovedproblemet har vært særlig land i Sør-Europa som har dopet seg på tekster fra Keynes og Bernanke og har trodd at grunnleggende strukturelle problemer alltid kan løses ved å øke de offentlige utgiftene. Dette ga gigantunderskudd som man fortsatt sliter med.
Beins
23:20
14.08.2014
#6043

Dette dop-snakket virker ganske ideologisk sjablongmessig for meg - som at stimulanser er negativt når økonomien går på lavgir og ledigheten herjer.

Poenget er å bruke stimulanser med vett, og grunnen til krisen i Sør-Europa er sammensatt både med tanke på lønnsdannelse, arbeidsmarkedspolitikk, boligkrise og offentlige låneopptak

Dessuten har Bernanke ikke hatt noen styring av pengepolitikken i ECB.
Den voldsomme bankkrisen i Europa har uansett hatt en ødeleggende effekt - den må analyseres nærmere.

Andre land har vært på konkursens rand og i krise - Danmark på 1980-tallet, Sverige på 1990-tallet, Estland og Litauen på 2000-tallet.
Men disse har kommet seg gjennom problemene uten økonomisk depresjon og massearbeidsledighet på 25%.

Og USA - de har håndtert dette mye bedre enn Europa, og de har trosset alt dop-preiket som florerer på bakgårdemedier samt i libertarianer-kretser. Der mener man at en total krise og sammenbrudd a la 1930 er langt mer ærlig enn en effektiv motkonjunkturpolitikk. De om det.
Varsling på tema     Varsling på stikkord
StockTalk er en tjeneste levert av Kreateam Consult AS. Orgnr. 911 839 806 MVA
Adresse: Postboks 39 Holmlia, 1201 Oslo. Email: st@stocktalk.no Tlf. 40 07 31 70
Kontakt oss | Hjelp | Regler | Sett som startside | Legg til favoritter