Du er her: Forside > In the pit - Oslo Børs > EU's hjelpende hånd 2
EU's hjelpende hånd 2
nerden
08:00
21.11.2014
#32714He he, er ikke alltid så enkelt å skrive på disse små telefonene og får en da i tillegg skriver i bil, på gaten, trimmturen, jobben etc, ha så kan det fort bli noen bokstavfeil:-)

PS, men jeg ser at jeg ikke er alene, dette gjør disse sosialklienteme som sitter med skjerm og stort tastatur også, og det uten å bli tilsnakket, amen!
blåball
08:20
21.11.2014
#787

En stor i investeringsplan på 300 milliarder euro legges frem neste uke.(Se nyheter)
Kopi av USA sin stratgi skal gi "boost" i planøkonomien/arbeid til flere........
Kapasitetsutnyttelse må bli bedre,og selskaper med investeringsbehov på lengre sikt må ha stabile rammevilkår ..........
"Ballen" ruller fortere med "smurt" økonomi....
Ha en god dag!
nerden
08:49
22.11.2014
#32739

NTB

Portugals tidligere statsminister pågrepet

Portugals tidligere statsminister José Sócrates ble fredag pågrepet i forbindelse med etterforskning av skattesvindel, hvitevasking av penger og korrupsjon, opplyser Statsadvokatens kontor.


Sócrates er én av fire personer som har blitt pågrepet i saken de siste dagene. De tre andre møtte i retten fredag, heter det i uttalelsen fra Statsadvokaten.

Sócrates ble pågrepet da han landet på flyplassen i Lisboa fredag ettermiddag, og han skal møte i retten lørdag.

Sócrates, som representerte Sosialistpartiet, var statsminister i Portugal mellom 2005 og 2011. Han gikk av som Portugals statsminister etter at nasjonalforsamlingen avviste hans forslag til sparetiltak under gjeldskrisen i eurosonen.

Pågripelsen er landets andre politiske skandale den siste uken. Søndag gikk den sosialdemokratiske innenriksministeren Miguel Macedo av etter at flere høytstående embetsmenn ble pågrepet i forbindelse med etterforskning av hvitvasking av penger gjennom såkalte «gylne visum» - visum utstedt til velstående utlendinger fra land utenom EU som kjøpte eiendommer, eller investerte i landet.

Endret 22.11.2014 08:50 av nerden
nerden
11:50
22.11.2014
#32741

Russland har 7.500 soldater i Ukraina

Ukrainas forsvarsminister mener dette gjør det umulig for Ukraina å stabilisere situasjonen øst i landet.
NTB

- Situasjonen i øst avhenger dessverre ikke bare av oss. Nærværet av 7.500 russiske soldater hindrer Ukraina i arbeidet med å stabilisere situasjonen, sier forsvarsminister Stepan Poltorak i en uttalelse på forsvarsdepartementets hjemmeside. Han hevder at Ukraina også planlegger å ruste opp eget våpen- og utstyrslager i nær fremtid.

Fredag meddelte en ny allianse av fem provestlige partier i Ukraina at den ønsker å jobbe for et framtidig NATO-medlemskap, noe som er ventet å provosere Russland ytterligere.
Graastein
20:22
22.11.2014
#614

EU burde ha satt i gang seddelpressen for lenge siden. Og det burde gjøres mer. Etterspørselen bør stimuleres kraftig. Inntektene til middelklassen og arbeiderklassen burde opp. Jeg tror også inflasjonmålet på 2 prosent kan være for lavt. Mulig en årlig inflasjon på 3 prosent hadde vært bedre for EU i disse tider, med en dertil økning i investeringene. Jeg mener når du har så høy arbeidsledighet som EU fortsatt har, bør drastiske virkemidler tas i bruk for å skape vekst.
LinPiao
22:24
22.11.2014
#1911

Det er ikke så enkelt at pengetrykking løser de fundamentale problemene. Tvertimot skjuler det ofte behovet for ubehagelig og nødvendige reformer i arbeidslivet, offentlig forbruk og ellers et bedre klima for næringslivet.

Japan er det verste eksempelet. De klarer ikke en gang å lage barn. Så drukner de sine sorger i nytrykne yen.
nerden
17:53
23.11.2014
#32748


Putin: - Vi vil ikke isolere oss bak et nytt jernteppe
Russlands president Vladimir Putin sier at landet ikke vil isolere seg bak et nytt jernteppe.

Det vil være katastrofalt for landet, ifølge presidenten.

- Det har vært perioder i andre land hvor de har forsøkt å barrikadere seg fra resten av verden, og må betale en høy pris for dette, sier Putin i et intervju med nyhetsbyrået Itar-Tass søndag.

Han legger til at Russland ikke ville føre en slik strategi.

- Vi forstår hvor katastrofale konsekvenser et slikt jernteppe ville hatt for oss, sier den russiske presidenten videre.

Årsaken er at Russland simpelthen ikke kan konkurrere med Vesten, og heller må «gjennomføre sin agenda på en fredfull måte».

På spørsmål om han tok behandlingen han fikk under G20-møtet i Australia forrige helg ille opp, sier presidenten at han ikke var interessert i muligheten til å «klappe hverandre på skulderen, kalle hverandre venner og besøke hverandre» med de andre statslederne.

Under møtet haglet kritikken mot Russlands oppførsel i Øst-Ukraina, og Putin valgte å dra hjem fra møtet tidligere enn planlagt.

- Jeg ble ikke president for et land for å tilfredsstille egne ambisjoner. Det er absolutt ikke noe verdt for meg dersom de forsømmer Russlands interesser, sier Putin. (NTB)

nerden
18:41
24.11.2014
#32777

Utenriks
Uroen i Ukraina
Russland stanser kullforsyninger til Ukraina

Ukrainas energiminister sier mandag at Russland har suspendert sine kullforsyninger til landet, samtidig som mangelen på drivstoff til kraftverkene er alvorlig på grunn av konflikten i øst.

For knapt to uker siden sa Ukrainas energiminister Jurij Prodan at landet vil måtte stole på russisk kull for å komme seg gjennom den kalde vinteren, etter at krigen i Øst-Ukraina har forstyrret leveransene til ukrainske varmekraftverk. Kraftverkene står for rundt 40 prosent av landets elektrisitet, og reservene er på et kritisk lavt nivå.

- Ifølge opplysninger fra DTEK og statseide Tsentrenergo har kullforsyningene fra Russland blitt suspendert, sier en talsmann for innenriksdepartementet på vegne av Prodan mandag.

Ukrainas største energiselskap DTEK sier suspensjonen var uventet.

- Selskapet fikk ingen offisiell melding om forsinkelsen i leveransene. Nå prøver vi å finne ut hva årsaken og omstendighetene til situasjonen er, sier DTEK i en uttalelse.

Selskapet opplyser å ha importert til sammen 1,3 millioner tonn kull fra Russland siden august. Ukraina må hver måned importere rundt 1 million tonn kull for å fylle sine elektrisitetsbehov. (NTB)
10 på topp

Endret 24.11.2014 18:40 av nerden
nerden
04:36
26.11.2014
#32799
EU letter på sløret om Junckers investeringsplan
Tirsdag kveld avslørte EU detaljer i en investeringsplan verdt over 300 milliarder euro som skal hjelpe til å få europeisk økonomi på beina igjen.


I alt 21 milliarder euro skal settes inn i det nyopprettede Europeisk fond for strategisk investering, men et offisielt anslag tilsier at effekten av fondets virksomhet skal gi en nettoeffekt på 315 milliarder euro. Det tilsvarer rundt 2.650 milliarder kroner, regnet etter dagens kurs.

Som ventet er det Den europeiske investeringsbanken (EIB) i Luxembourg som får det overordnede ansvaret for treårsplanen.

EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker skal presentere planen for EU-parlamentet i Strasbourg onsdag, men detaljene i planen ble altså kjent kvelden i forveien. (NTB)
Beins
14:19
01.12.2014
#6290

Europa råtner på rot iflg hegnar.

Nye, dårlige PMI-tall skremmer. Denne gangen er det spesielt de store økonomiene som melder negative tall (PMI < 50 varsler nedgang i produksjon)

"Fasit for de tre store
Tyske innkjøpssjefer sender PMI ned fra 51,4 i oktober til 49,5 i november. Det er den laveste noteringen på 17 måneder.

Foreløpige tall lå her på 50,0.

Franske innkjøpssjefer i industrisektoren sendte PMI ned fra 48,5 i oktober til 48,4 i november.

I Italia var PMI for industrien uendret på 49,0 i oktober, da den laveste noteringen på 17 måneder.

En indeks på over 50 viser tiltagende aktivitetsnivå, en indeks under 50 det motsatte."

.

nerden
20:25
01.12.2014
#32850

Putin legger omstridt oljeledning på is

Byggingen av den kontroversielle russiske oljeledningen South Stream, som skulle frakte russisk gass til Europa, skrinlegges inntil videre, sier president Vladimir Putin.
NTB
Grunnen er at Bulgaria ikke gir grønt lys for byggingen av den delen av oljeledningen som skal gå gjennom bulgarsk territorium.

- Tatt i betraktning at vi ennå ikke har mottatt godkjennelse fra Bulgaria, så regner vi med at vi, den nåværende situasjonen i Russland tatt i betraktning, ikke kan fortsette dette prosjektet, sa Putin i Ankara mandag.

- Det er over

Sjefen for den russiske energigiganten Gazprom, Aleksej Miller, gikk enda lenger og sa rett etterpå at «hele South Stream-prosjektet er dødt».

- Det er over. Det var det, sa Miller kort.

Russland planla bygging av South Stream-ledningen for å kunne eksportere gass til Europa uten å måtte gå gjennom

Ukraina. Ledningen skulle etter planen gå fra Russland via Svartehavet og inn i Bulgaria og videre derfra til andre europeiske land.

Ny rørledning til Tyrkia

Ifølge nyhetsbyrået Dow Jones sier Putin at Russland og Tyrkia har blitt enige om å bygge en ny rørledning som skal dekke den økende etterspørselen etter gass i Tyrkia.

Han sier også at russisk gass komme til å bli solgt til land sør i Europa via Tyrkia.
nerden
14:59
25.12.2014
#33152

.
Oljeprisfallet gjør at Russland - og andre land - tipper over kanten, tror Mohamed El-Erian.

- Russland vil få søppelstatus

- 400 milliarder dollar høres mye ut, men det er ikke nok til å nå alle de målene som må nås, sier Mohamed El-Erian i et TV-intervju med Bloomberg.

Den tidligere sjefen i gigantfondet Pimco er i dag kommentator for Bloomberg, i tillegg til flere styreverv og leder av et økonomisk råd nedsatt av president Barack Obama. Han har tidligere også jobbet i Det internasjonale pengefondet.

El-Erian er ikke i tvil om at Russland i løpet av kort tid vil bli nedgradert av de store ratingbyråene. Standard & Poor (S&P) satte tirsdag Russland på observasjonslisten for gjeldsutstedere som kan få redusert sin kredittverdighet.

Endret 25.12.2014 15:00 av nerden
nerden
16:15
25.12.2014
#33155


Russland brukte over 100 milliarder forrige uke
Russlands reserver av internasjonal valuta falt med det meste på 6 år.

Verdien av Russlands kapitallager, som omfatter sentralbankens reserver og to statlige investeringsfond, falt til 398,9 milliarder dollar forrige uke, uttaler den russiske sentralbanken på sin hjemmesider torsdag.

Sentralbanksjef Elvira Nabiullina har kjempet for å bremse rubelens verste fall siden krisen i 1998.

Som følge av fallende oljepriser og sanksjoner presses Russland mot resesjon, og myndighetene har forsøkt å bedre situasjonen ved å heve styringsrenten i tillegg til å lette på etterspørselen etter dollar. Fremgangsmåten har bidratt til å demme opp for en valutaflukt.

- Et slikt kraftig fall er helt klart negative nyheter for rubelen ettersom en slik støtte ikke er bærekraftig, ikke engang i et mellomlang perspektiv, sier en sjeføkonom for Russland i Bank of America, til Bloomberg.

Fra januar-måned er nedgangen i reservene på hele 22 prosent.
nerden
18:39
26.12.2014
#33168

I romjulen må han hindre ny krise for Europa

Den greske statsministeren gamblet, og står i fare for å tape. Og skape ny krise i Europa.

- Regjeringen vil ikke få de 180 stemmene den trenger, og vi vil få et hastig nyvalg. Da vil det greske folk få sin røst hørt, sa Yannis Balafas i det greske opposisjonspartiet Syriza rett før parlamentarikerne i Athen tok det som blir en særdeles kort juleferie.

Allerede mandag må parlamentet samles igjen i et tredje og siste forsøk på stemme frem en ny president i Hellas. Dersom ikke minst 180 folkevalgte stemmer på regjeringspartiets kandidat, Stavros Dimas, må det skrives ut nyvalg innen 31 dager.

Det vil i så fall skje i slutten av januar, eller - siden valg normalt avholdes søndager - den første helgen i februar.

Gamblet

Statsminister Antonis Samaras bestemte seg i desember for å fremme Stavros Dimas som sin kandidat for presidentembetet. Det var ifølge politiske observatører et dristig valg fordi Dimas er medlem av Samaras eget parti Nytt Demokrati, noe som svekker muligheten til å få bred oppslutning om kandidaten.

Stavros er blant annet tidligere utenriksminister og EU-kommissær.

I de to foregående valgene har Dimas fått henholdsvis 160 og 168 stemmer. Nasjonalforsamlingen har 300 medlemmer. I de to første rundene er kravet for å godkjenne presidenten 200 stemmer, mens det i siste valgomgang er på 180 stemmer.

- Vi hadde fremgang, men altså ikke nok, konstaterte utdanningsminister Andreas Loverdos overfor Reuters.

Regjeringskoalisjonen mellom Nytt Demokrati - et konservativt høyreparti - og Pasok - et sosialdemokratisk parti - har støtte fra sine 154 parlamentsmedlemmer.

Nytt Demokrati og Pasok har historisk vært de to store partiene i Hellas.

Jobber på spreng

Ifølge Reuters jobber nå statsministeren og hans folk på spreng for å hanke inn de ekstra stemmene som trengs for å lose Dimas gjennom parlamentet. De vil får problemer.

Det venstreradikale Syriza har i høst gjort det svært godt på meningsmålingene og har seilt opp som landets største parti. Partileder Alexis Tsipras har gjort det klart at deres folk vil stemme mot Stavros.

Det samme har lederne for det mer moderate venstrepartiet Demokratisk Venstre og det høyrepartiet Uavhengig Hellas sagt.

Ledelsen til Syriza har krympet litt på de siste meningsmålingene, men partiet leder fortsatt målingene med 3,4 prosentpoeng. Det tidligere statsbærende partiet Pasok er nå under 10 prosent.

Ifølge meningsmålinger er det et mindretall av grekerne som faktisk ønsker nyvalg, skriver Reuters.

Konfrontasjon med EU

Dersom det blir nyvalg og en ny regjering springer ut fra Syriza, vil forholdet mellom Athen og Brussel straks settes på prøve.

Selv om Syriza har sagt at det vil holde Hellas innenfor eurosamarbeidet, er politikken helt annereledes enn det EU - og Det internasjonale pengefondet - ønsker for landet.

Kort sagt, Syriza ønsker å slakke opp den innstrammingspolitikken som har satt det greske samfunnet på hard prøve de siste årene.

Etter snart fem år med innstramminger, mye av det etter diktat fra EU, er resultatet fortsatt fallende levestandard. Arbeidsledigheten er over 25 prosent, lønningene synkende og folkehelsen har blitt dårligere (samtidig med at helsetilbudet er svekket).

- I de neste ukene kan Hellas bli viktigere for verdensøkonomien enn Russland og Ukraina i 2014. En mulig valgseier for Syriza kan tvinge EU til å velge mellom en fiskalunion - som innebærer å ettergi gjeld til Hellas - eller den første utmeldelsen av euro, sa sjeføkonom Charles Robertson i Renaissance Capital til Financial Times for noen dager siden.

Endret 26.12.2014 18:39 av nerden
nerden
11:58
31.12.2014
#33217


Oisann, glemte denne i mine lovnader, men siden dette også er ''min'' tråd så er det vel greit jeg følger den opp:

Nasjonalforsamlingen i Hellas oppløst

Den greske nasjonalforsamlingen ble onsdag oppløst i forkant av nyvalget som skal holdes 25. januar.
NTB

Statsminister Antonis Samaras kunngjorde valgdatoen mandag. Oppløsningen av forsamlingen er sammen med nyvalg en konsekvens av at de folkevalgte ikke klarte å samle seg om en ny president i tredje og siste avstemningsrunde mandag.

Den nye nasjonalforsamlingen skal tre sammen igjen 5. februar, opplyser parlamentet i en uttalelse onsdag.

Ifølge gresk lov måtte nasjonalforsamlingen oppløses i løpet av ti dager.

Kun én kandidat stilte til presidentembetet, tidligere EU-kommissær Stavros Dimas. Han trengte 180 stemmer i nasjonalforsamlingen for å bli valgt, men fikk bare 168.

Nederlaget blir ansett som et stort tilbakeslag for statsminister Samaras, så vel som for landene i eurosonen som reddet Hellas fra konkurs i 2010.

Venstreradikale SYRIZA topper meningsmålingene, og partiet har lovet å gjøre slutt på påtvungne økonomiske reformer dersom det går seirende ut av nyvalget.

Beins
16:09
04.01.2015
#6515

Hellas går mot et spennende valg som kan skape forviklinger i Euro-sonen.
De politiske kamikaze-pilotene i Syriza kan gå av med seieren, og lover svært mye til sine velgere. Pensjoner og minstelønn skal opp. Helsevesenet skal rustes opp. Staten skal kjøpe opp store virksomheter igjen. Innstrammingene kastes på skraphaugen , og alt skal finansieres av europeiske skattebetalere, pluss noe av de rike i Hellas.

Syriza tror de kan reforhandle avtalene med troikaen og få store lettelser. Det hadde vært realistisk dersom Hellas alene hadde stor gjeldsbyrde, men her er smittefaren overhengende i forhold til Portugal, Spania og Irland.
Både ECB og europeiske storbanker må rekapitaliseres dersom man skal ettergi gjeld på hundrevis av mrd Euro. Dermed må skattebetalerne bla opp, noe det ikke er rom for.

Dermed er veien kort til Euro-stopp for Hellas, og det er kanskje like greit. Hellas er et land som ikke burde gått inn i Euro-samarbeidet.
Det ryktes at tyskerne mener bilder av panikk-slagne grekere som tømmer sine kontoer for euro, vil ha god pedagogiske effekt på folk og beslutningstakere i EU.

Eventuelt må Syriza snu om på sine løfter, men det er usannsynlig, mener mange. Det blir en spennende drakamp.


"«Den tyske regjeringen mener at en gresk utgang fra eurosonen vil være nesten uunngåelig dersom opposisjonsleder Alexis Tsipras blir regjeringssjef etter valget og forlater budsjettpolitikken og lar være å tilbakebetale landets gjeld», skriver Der Spiegel.

Hellas holder nyvalg 25. januar, og ifølge meningsmålingene leder venstrealliansen SYRIZA klart foran de andre partiene. Partileder Alexis Tsipras har sagt at den harde innstrammingspolitikken «snart er historie» dersom partiet vinner."
hegnar

Og:
"Next year, according to research from Nomura, Greece will need to pay 22.3 billion euros in principal and interest on various loans - a sum that is just a bit more than what the government is paying state employees this year, according to the International Monetary Fund.

A major recipient for this payday will be those who took some of the biggest risks in loading up on Greek bonds during the debt crisis: the European Central Bank and distressed investors.

According to Nomura, Greece is scheduled to pay to the E.C.B. 8 billion euros in bond payments next year, with 7.6 billion of that amount coming in July and August."

NY Times 30.12.2014

Endret 04.01.2015 16:19 av Beins
LinPiao
17:01
04.01.2015
#1988

Denne gangen blir forskjellig fra forrige. Nå skriver "Der Spiegel" at tyskerne ikke har noe spesielt i mot at Hellas sparker seg selv ut. Det er nå bygget brannmurer slik at Hellas ikke klarer å trekke med seg Portugal og de andre i fallet. Det kan være en fordel at euroen går videre uten et land der altfor mange tror de kan skremme Tyskland, Nederland osv. til å betale sine vanvittige "nattklubb-regninger".

Endret 04.01.2015 17:06 av LinPiao
Beins
19:55
04.01.2015
#6517

LP
Brannmurene og langt bedre balanser innen finans vil dempe de verste effektene av en grexit. Men Hellas skylder over 300 mrd Euro, og det spørs hvor stor default'en i tilfelle blir - IMF er den som alltid får betalt. Sist i køen kommer private banker. Det handler uansett om mye penger.

Det er og interessant hvor sterke anti-austerity partiene i Spania og iTALIA vil oppfatte seg etter gresk mislighold. Podemos er for tiden Spanias sterkeste parti på meningsmålingene.


"Anti-austerity parties like Podemos in Spain, which in just a year of existence has become the country's most popular, and the Five Star Movement in Italy would demand any and all concessions that Syriza got. So Germany is holding to the same tough line as before. Greece has to keep doing austerity and reforming a labor market that's the reason the word "sclerotic" exists, or, it's implied, Germany will kick it out of the eurozone. And if that's not enough to scare people out of voting for Syriza, the ECB will not-so-gently remind them, as it did to Ireland, that it will then withdraw the central bank funding they need to keep their banks afloat."

Washington post

Endret 04.01.2015 19:55 av Beins
Beins
11:38
05.01.2015
#6528

Et amerikansk panel med 4 kjente økonomer diskuterte i helgen euro-sonens freamtid. Tonen var pessimistisk:

WASHINGTON (MarketWatch) - A decision by a new Greek government to leave the eurozone would set off devastating turmoil in financial markets even worse than the collapse of Lehman Brothers in 2008, a leading international economist warned Saturday.

A Greek exit would likely spark runs on Greek banks and the country's stock market and end with the imposition of severe capital controls, said Barry Eichengreen, an economic historian at the University of California at Berkeley. He spoke as part of a panel discussion on the euro EURUSD, -0.60% crisis at the American Economic Association's annual meeting.

The exit would also spill into other countries as investors speculate about which might be next to leave the currency union, he said.

"In the short run, it would be Lehman Brothers squared," Eichengreen warned.

He predicted that European politicians would "swallow hard once again" and make the compromises necessary to keep Greece in the currency union.

"While holding the eurozone together will be costly and difficult and painful for the politicians, breaking it up will be even more costly and more difficult," he said.

In general, the panel, consisting of four prominent American economists, was pessimistic about the outlook for the single-currency project.

Jeffrey Frankel, an economics professor at Harvard University, said that global investors "have piled back into" European markets over the last years as the crisis ebbed.

Now, there will likely be a repeat of the periods of market turmoil in the region and spreads between sovereign European bonds could widen sharply.

Kenneth Rogoff, a former chief economist at the International Monetary Fund and a Harvard professor, said the euro "is a historic disaster."

"It doesn't mean it is easy to break up," he said.

Martin Feldstein, a longtime critic of the euro project, said all the attempts to return Europe to healthy growth have failed.

"I think there may be no way to end to euro crisis," Feldstein said.

The options being discussed to stem the crisis, including launch of full scale quantitative easing by the European Central Bank, "are in my judgment not likely to be any more successful," Feldstein said.

The best way to ensure the euro's survival would be for each individual eurozone member state to enact its own tax policies to spur demand, including cutting the value-added tax for the next five years to increase consumer spending, Feldstein said.

Beins
16:14
05.01.2015
#6535

Alex Tsipras er forbanna fordi ECB ikke vil kjøpe greske statsobligasjoner før valget, obligasjoner som Tsipras deretter kan nekte å betale dersom han vinner. Konstruktivt får man si.

Alex Tsipras, leader of the left-wing Syriza party, which opinion polls put in the lead for the Jan. 25 poll, confirmed this at a weekend party rally, in which he condemned any ECB move to exclude Greece from a QE package. In an astoundingly open invitation for the ECB to make large losses, Tsipras challenged Mario Draghi, the ECB president, to go ahead with full-scale QE including Greece - and said that after the election, Greece would write off much of its foreign debt, including presumably the ECB's own holdings.

Other countries with lower credit ratings, including those still recovering from the EMU debt crisis such as Portugal, Ireland and Spain, would probably view as discriminatory any ECB action confined only to the better-rated bonds. They would see this as widening interest-rate spreads between the EMU periphery and core members, undoing some of the remedial action the former countries have taken in recent years.vinner.

Marketwatch

Endret 05.01.2015 16:30 av Beins
Beins
17:08
05.01.2015
#6539

I Hellas er det ikke bare Syriza (25-30% oppslutning) som kjører hardt mot bail out linjen.

Også kommunistpartiet vil stanse betalingene, og de har ca 5% av velgerne.
Kommunistpartiet konkurrerer med Syriza som de hevder ikke er til å stole på i bail out striden og vil gi etter for EU.

Golden Dawn med 7% er også sterkt mot EU og vil kjempe mot bail out politikken. De har lært litt om utpressing av onkel Adolf:

"The cost of Greece's exit from the EU will be disastrous for the world economy. On the ensuing domino Portugal, Spain and Italy would be next, and the global GDP reduction would come close to 17 trillion Euros by 2020 and the whole planet will be facing an economic depression. The threat of a forcible expulsion from the Eu is non-existent, because the consequences of her realization cannot be managed by the international usury system. This is admitted by our "partners" with most notable the words of the German Minister of Economics: "If Greece falls, Germany falls". This is a huge weapon for the Greek side, that can only be used by a truly national government.

Golden Dawn proposes an immediate denouncement of the Memorandum, to clean our economy of its sad consequences and to delete the sum of the illegal and onerous debt."

Meningsmålingene peker mot en totalt kaotisk situasjon så langt.

Endret 05.01.2015 17:21 av Beins
highlander
18:26
05.01.2015
#3636

As Europe starts to crack, the ECB plays wait-and-see...

Det ser ut til at ECB i hvert fall ikke vil foreta seg noe før etter valget i Hellas.

Endret 05.01.2015 18:27 av highlander
highlander
20:24
07.01.2015
#3643

Merkel får kritikk for å ha uttalt at en "Grexit" er "manageable".

Merkel under fire over possible 'Grexit' approval
highlander
08:41
08.01.2015
#3652

Noe som taler for at ECB vil iverksette QE er at de siste inflasjonstallene fra eurosonen viser deflasjon. Negativ prisutvikling er ikke bra for en region som heller ikke har økonomisk vekst. Det er, slik jeg ser det, kun et tidsspørsmål før de kvantitative lettelsene blir iverksatt.

Men som tidligere nevnt må valget i Hellas unnagjøres først, og så må markedet svelge en evt "Grexit".
highlander
19:16
09.01.2015
#3667

Seddelpressen varmes opp i ECB...

I Europa forventes det at den europeiske sentralbanken snart vil følge i fotsporene til globale sentralbanker og starte fullskala kvantitative lettelser, altså kjøp av eurolandenes statsobligasjoner, for å avverge fallende inflasjon.

Ifølge Bloomberg har nå ECB-staben klargjort modeller for kjøp av opptil 500 milliarder euro i investeringsverdige aktiva. Nyhetsbyrået viser til ikke navngitte kilder som sier at fokuset var på kjøp av statsobligasjoner. Flere varianter skal være oppe til vurdering.

Det neste rentemøtet i ECB er 22. januar. Allerede kjøper ECB forskjellige typer aktiva, men banken har enda ikke tatt steget til kjøp av statsobligasjoner, slik den amerikanske sentralbanken tidligere har gjort, og Bank of Japan nå gjør.

Med fallende inflasjon og blodfattig vekst i eurosonen har presset økt på ECB for å gjøre mer. I desember var prisveksten negativ for første gang siden 2009, med konsumprisene ned 0,2 prosent fra desember året før.

Ikke siden våren 2013 har konsumprisveksten vært i nærheten av ECBs mål om en prisvekst på i underkant av 2 prosent.

Også de såkalte kjerneprisene, konsumprisene justert for blant annet matpriser og energipriser og regnet som et bedre mål på inflasjonen, er i en nedadgående trend.
Varsling på tema     Varsling på stikkord
StockTalk er en tjeneste levert av Kreateam Consult AS. Orgnr. 911 839 806 MVA
Adresse: Postboks 39 Holmlia, 1201 Oslo. Email: st@stocktalk.no Tlf. 40 07 31 70
Kontakt oss | Hjelp | Regler | Sett som startside | Legg til favoritter