Du er her: Forside > In the pit - Oslo Børs > EU's hjelpende hånd 2
EU's hjelpende hånd 2
falitt
12:11
10.07.2015
#21661

LinPiao:
"Dette er en kapitulasjon fra Tsipras. I forrige uke sa de nei til austerity summert til rundt 81 milliarder kroner, nå foreslår grekerne innstramninger på i alt 117 milliarder."

Absolutt ikke!.

#greece but if it works, @atsipras done well - parlayed 5months lifeline into 3-year 53 bn for same concessions #niceone
---
"And although debt relief would probably have been discussed eventually, the crisis has "smoked out" the IMF and the US Treasury to demand debt relief for Greece."
---
Så istedet for å sparke ballen 5 måneder ned i løypa med en 7 milliarder Euro pakke, uten gjeldslette, så ender Tsipras og Hellas nå opp med 53 milliarder Euro pakke, og garantert gjeldslette.

I tillegg til nesten hele Hellas solid bak seg. Dårlig strategi ?
For meg ser det ut som Tyskland 0 - Psipras 10.
LinPiao
12:39
10.07.2015
#2241

10-0, falitt? Engelskmennene har ikke akkurat vært på tysk side i denne konflikten. Det er The Guardian som i dag skriver "...after Tsipras capitulates". Det er ikke rart:

Last night, the Greek PM finally submitted an economic reform plan that looks terribly similar to the measures he's been battling for months, in return for a ?53.5bn bailout.

Greece is now proposing sweeping changes to VAT, standardising at 23%, and abolishing exemptions on its islands (starting with the most popular). Corporation tax will rise to 28% (as its creditors demanded), not the 29% Greece wanted. And it will crack on with raising the retirement age to 67.

Du er raskt ute når du skriver at Hellas har fått garantert en gjeldslette. Det kan bli resultatet, men neppe før Hellas i tiden framover i praksis viser at de gjennomfører sine løfter. Det er jo grunn til å tvile litt her. Ikke minst greske nei-velgere har i dag fått demonstrert at hva man sier og hva man gjør er to helt forskjellige ting.

Rally, du mener vel ikke at dagens greske forslag ikke er ren austerity?
falitt
12:41
10.07.2015
#21662

3 års pakke og gjeldslette(som er lovt senere, men utelatt i den direkte pakken) er også årsaken til at selv hardlinerne i Syriza er med.Denne illustrerer frontene. Den viktigste spilleren her mangler, USA.
De baltiske landene gjør som USA vil. Det gjør også Tyskland etter litt surmuling, og tyskerne drar med seg resten.
falitt
12:51
10.07.2015
#21663

LinPiao:
Hvis du ser på ankepunktene til Syriza i forhandlingene, så ville de ha en sustainable vei videre. En pakke, inkludert håndtering av gjelden som var gjennomførbar.

Ser du på tilbudet fra EU i forrige uke og det som nå ligger på bordet fra Hellas, så er det vesentforskjellig i omfang. Joda, skatteendringer og innsparinger er på samme nivå, men pakken er nå en ny 3 år gjennomførbar pakke på 53 milliarder Euro, istedet for flytte problemet med 5 måneders kriselån på 7 milliarder Euro.

I tillegg er gjeldslette garantert. De signalene er gitt, selv om de ikke fases direkte inn i pakken p.g.a. godkjenningstekniske hensyn (behandling i nasjonalforsamlinger osv.)
Det Hellas har oppnådd på en uke, er å sette ting på spissen hvor bl.a. USA har vurdert Hellas strategisk så viktig at man legger bredsiden til for en avtale og gjeldslette. Dermed er saken nærmest avgjort.

Endret 10.07.2015 12:56 av falitt
Beins
13:10
10.07.2015
#7446

Tydelig at mediene tolker avtalen noe annerledes enn falitt.

Greece news live: Markets surge on news of Tsipras's climbdown as Greeks propose much harsher austerity deal Deal looks to be more severe than the proposal rejected by Sunday's referendum and - crucially - there is no mention of debt sustainability

Endret 10.07.2015 13:11 av Beins
LinPiao
13:49
10.07.2015
#2242

I det greske forslaget vil man kunne forhandle om gjeldskutt senere - jeg synes jeg leste år 2022. Det synes jeg er fornuftig hvis grekerne holder avtalen over tid.

Å påstå at Tsipras hele tiden har vært tilhenger av austerity - under forutsetning av gjeldskutt - er feil. Tvertimot har Syriza utallige ganger påstått at EU vil oppgi sine krav om innstramning bare grekerne presser hardt nok.
falitt
14:13
10.07.2015
#21664

LinPiao:
Selvfølgelig har ikke grekerne oppnådd alt de ville, men i forhold til utgangspunktet er man langt bedre stilt. Nå får man skikkelig "bailout" over 3 år med 8 ganger så mye penger og med virkelige løfter om gjeldslette, kontra et kortsiktig kriselån.

Det er greit det fokuseres på at Tsipras "kapitulerer", det gjør at alle kan proklamere seier, noe EU institusjonene ikke minst vil poengtere.

Den viktigste faktoren for Psipras og Hellas akkurat nå, er USAs fundamentale støtte. De ser helheten, ikke et problematisk regime. USA dikterer IMF, og ønsker løsning med bærbar gjeld.
Tyskerne insisterer på at IMF må være med videre. IMF er nå bastant bak "sustainable gjeld", dermed er det gitt.
Gjeldslette kommer.

Endret 10.07.2015 14:17 av falitt
LinPiao
14:36
10.07.2015
#2243

Da er vi enig om at dette blir bra. Jeg leser at EU til og med kan kutte søndagens krisemøte.

Det morsomste poenget hadde du i går om at tyskerne betaler Puerto Ricos gjeld hvis amerikanerne tar den greske.
falitt
14:41
10.07.2015
#21665

Man skal heller ikke glemme "voksenopplæringen" dette har vært for grekerne. Nå har krisen vært reell som aldri før. Folkeavstemmingen og uken som har gått, gir regjeringen langt større tyngde om det blir en avtale.
Hadde Psipras og regjeringen godtatt krisepakken, ville kritikken haglet fra alle kanter. Fra egne rekker og ikke minst fra opposisjonen.

Nå er man nesten samlet bak avtalen, opposisjonen, radikale krefter innad i Syriza og dermed er mulighetene for smertefulle endringer langt bedre.
skipper*
15:47
10.07.2015
#11501

Faktisk så har grekerne gjort en genial deal (no deal ) både politisk og økonomisk ...for det greske folk..
Så får EU politikerne bare krype til korset...
lykke til...
tror dette kommer å bli en grei oppvask inne EU... og en god oppstrammer for vanlige grekere som nå må forstå at det er ikke bare å kreve...det stilles også motkrav ...

Endret 10.07.2015 15:49 av skipper*
Beins
16:44
10.07.2015
#7447

Tyske kommentarer er tilbakeholdne - regjeringstalsmann Scheibert - sier at de vil vurdere innholdet grundig etter at det har vært behandlet og godkjent av troikaens representanter.

Noen tyske politikere og aviser stusser over at Hellas synes å si ja til det de stemte ned med regjerings velsignelse på søndag. De vil ha klare bevis på seriøsiteten i grekernes forslag.

For Tyskland er en haircut lite spiselig, mens forlenget nedbetalingstid og lav rente er akseptable former for restrukturering i denne fasen.
Beins
16:54
10.07.2015
#7448

- En avtale er klart det mest sannsynlige nå, sier økonomiprofessor Steinar Holden ved Universitetet i Oslo til NTB.

- Det er ingen som er tjent med at Hellas forlater eurosonen. Og jeg tror grekerne ser at kostnadene ved en grexit ville blitt veldig store, sier han.

Hellas' forslag til reformer
* Nye momsreformer skal øke inntektene tilsvarende 0,25 og 0,5 prosent av BNP i 2015 og 1 prosent av BNP i 2016

* Merverdiavgiften økes til 23 prosent på flere områder, blant annet restaurantnæringen. For hotellnæringen økes merverdiavgiften til 13 prosent.

* Skattefordelene på de greske øyene fjernes, først på øyene med flest turister. Enkelte øyer som ligger langt unna fastlandet, vil imidlertid beholde skattefordelene.

* Pensjonsutgiftene reduseres tilsvarende 1 prosent av BNP. Solidaritetsbetalinger til de fattigste pensjonistene fases ut innen desember 2019, ett år tidligere enn planlagt.

* Pensjonsalderen økes til 67 år innen 2022.

* Selskapsskatten økes fra 26 til 28 prosent, nivået IMF har bedt om.

* Forsvarsutgiftene kuttes med totalt 300 millioner euro - først 100 millioner i 2015 og deretter ytterligere 200 millioner i 2016.

* Kampen mot skatteunndragelser trappes opp.

* Budsjettoverskuddet før renteutgifter skal ligge på 1 prosent i år, 2 prosent i 2016 og 3 prosent i 2017.

(Kilder: The Guardian, Reuters, AFP) (NTB)

Torsdag kveld sendte Hellas en liste til eurosjef Jeroen Dijsselbloem over reformer de vil innføre i bytte mot nye lån på 53,5 milliarder euro fra kreditorene. Lånene skal i hovedsak brukes til nedbetaling av gjeld.
Følg Hellas-krisen på DN.no

Godtar krav

Forslaget innebærer at statsminister Alexis Tsipras og den greske regjeringen godtar en rekke av kravene som det greske folket sa nei til i folkeavstemningen forrige uke, blant annet privatisering av den inntektsbringende Pireus-havna og regionale flyplasser og kutt i solidaritetstilskuddet til fattige pensjonister.

Fredag ble forslaget drøftet av kreditor-troikaen Det internasjonale pengefondet (IMF), EU-kommisjonen og Den europeiske sentralbanken (ESB). Lørdag skal finansministrene i de 19 eurolandene møtes for å se om det er grunnlag for videre forhandlinger med Hellas.

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets tror forslaget er godt nok for kreditorene.

- Jeg er mindre pessimistisk nå enn jeg var tidligere i uka, sier Bruce til NTB.

Også hos britiske tippeselskaper gikk oddsen fredag kraftig ned for at Hellas må bytte ut euro med drakmer, mens renten på greske statsobligasjoner stupte med over 40 prosent i takt med at risikoen for en grexit avtok.

LES OGSÅ: Syriza-politikere vil gjeninnføre drakmen
- Vil ikke overleve

Men en avtale kan komme til å koste statsminister Tsipras dyrt.

- Jeg kan ikke se hvordan Tsipras kan fortsette. Denne regjeringen kan ikke overleve, sier professor Aristidis Kaloudis ved Høgskolen i Gjøvik til NTB.

- Den forrige pakken var anslått å koste 8 milliarder euro. Denne pakken vil koste minst 12 milliarder. Det store spørsmålet er hvordan det vil være demokratisk mulig å presse dette forslaget gjennom nasjonalforsamlingen når det greske folket sa nei, sier Kaloudis.

- De nye tiltakene er kvelende, mener 79 år gamle Irini Skordara, som sammen med mange andre pensjonister sto i kø fredag utenfor en av bankene for å ta ut pengene sine.

- Men det er bedre at vi lever fattig enn at vi stuper ut i kaos, mener hun.

Selv oppfordret Tsipras fredag innstendig greske folkevalgte til å godta reformpakken.

- Vi står overfor avgjørende beslutninger. Vi fikk et mandat til få til en bedre avtale enn ultimatumet som eurogruppen ga oss, men avgjort ikke til å ta Hellas ut av eurosonen, sa Tsipras til de folkevalgte.

DN
highlander
08:16
11.07.2015
#4673

Et stort flertall i den greske nasjonalforsamlingen gir regjeringen grønt lys til å forhandle med kreditorene om en låneavtale basert på nye reformforslag.

Greske folkevalgte støtter reformforslag

Natt til lørdag, etter flere timer med debatt i nasjonalforsamlingen, stemte 251 av de 300 folkevalgte i favør av regjeringens forslag. Resultatet var ventet, ettersom også landets største opposisjonsparti, Nytt Demokrati, hadde varslet at de var positive til de foreslåtte reformene.

Flere fra venstrefløyen i regjeringspartiet Syriza valgte imidlertid å avstå fra å stemme, deriblant energiminister Panagiotis Lafazanis og parlamentets president Zoi Konstantopoulou.

- Regjeringen har blitt presset til å føye seg etter noe som den ikke kan stå inne for, sa Konstantopoulou før avstemningen.

Ba om støtte
Den greske regjeringen håper at forslaget som innebærer kutt i pensjonsutgiftene og privatisering, skal gi landet tilgang til nye krisemidler fra EU og Det internasjonale pengefondet (IMF).

Motstandere av forslaget mener imidlertid at det ligner på kreditorenes forslag som 61 prosent av grekerne sa nei til i folkeavstemningen forrige søndag. Flere tusen demonstranter fra den greske venstresiden protesterte fredag foran nasjonalforsamlingen i Aten mot nye kutt og innstramminger.

Men Hellas' statsminister Alexis Tsipras mener det nye forslaget er bedre enn det forrige på en rekke områder. [...]

Positive kreditorer
Ifølge EU-kilder skal långiverne være positive til det nye reformforslaget fra den greske regjeringen.

En kilde nær forhandlingene sier til AFP at forslaget er godt nok til å danne grunnlaget for en ny krisepakke verdt 74 milliarder euro (660 milliarder norske kroner).

Forslaget går nå videre til eurosonens 19 finansministere som møtes lørdag, ifølge kilden, som anslår at sjansen for at det blir godtatt der er omtrent 50 prosent. At sjansen ikke anses som større skyldes blant annet at land som Tyskland vil bli vanskelig å overbevise.
falitt
12:24
11.07.2015
#21666

Varoufakis om forhandlingene som har foregått
---
"In my first week as minister for finance I was visited by Jeroen Dijsselbloem, president of the Eurogroup (the eurozone finance ministers), who put a stark choice to me: accept the bailout's "logic" and drop any demands for debt restructuring or your loan agreement will "crash"
---
"Five months of negotiations ensued under conditions of monetary asphyxiation and an induced bank-run supervised and administered by the European Central Bank. The writing was on the wall: unless we capitulated, we would soon be facing capital controls, quasi-functioning cash machines, a prolonged bank holiday and, ultimately, Grexit."
---
Han har mange poeng. Grekerene trenger å reformere, men "redningen" av Hellas var først og fremst en redningsaksjon for egne banker. Siden har man tviholdt på en dysfunksjonal modell, og presset motvillige greske regjeringer av alle avskygninger inn i "formen".

Personlig tror jeg Grexit ville vært en bedre løsning for Hellas på litt sikt. Det turde man ikke og nå kan man takke USA for at man slipper.
Beins
13:00
11.07.2015
#7449

En meningsmåling fra i går viste at 84% av grekerne ville forbli i euro-sonen, mens 12 % ville ha drakmer. En voldsom majoritet. Det er kun de mest ytterliggående gruppene på begge fløyer som går inn for drakmer. Syriza kan bli splittet på spørsmålet.

Så kan man diskutere om grekerne generelt ikke forstår sitt eget beste. Kravet om euro stikker veldig dypt i folket.

Og tross teoretiske fordeler med egen valuta, viser tallene fra EU at land med og uten euro sammenlagt utvikler seg seg veldig likt mht økonomisk vekst, selv om der er store nasjonale forskjeller.
falitt
15:01
11.07.2015
#21667

EU er noe for seg selv. Etter nå eller aldri, 5 på tolv, absolutt siste frist, absolutt, absolutt siste frist lirer den italienske finansministeren, Pier Carlo Padoan, av seg idag:

"
We are all here with open minds.
It is the beginning of negotiations, not about striking a deal tonight."


Nye 5 måneder ?
falitt
15:22
11.07.2015
#21668

Røster i Finland vil ut av Euro sonen.
---
"Auf Nachfrage der Deutschen Wirtschafts Nachrichten, wie stark die Euroskeptiker in Finnland einzustufen sind, legte Byfält seine persönlich Einschätzung dar, die doch sehr überraschend ausfällt: "In zunehmendem Maße ändert sich der Konsens unter den politischen Eliten in Finnland. Führende Politiker haben erklärt, dass Finnland im falschen Club ist. Vesa Kanniainen, Professor für Wirtschaftswissenschaften an der Universität Helsinki, anderen angesehene Ökonomen und Parlamentarier haben kürzlich ein Buch über mögliche Schritte für einen finnischen Euro-Austritt veröffentlicht."
Beins
15:48
11.07.2015
#7450

Ikke plankekjøring mot ny avtale, men forhåpentlig finner alle landene grunnlag for godkjenning.

"De tre kreditorene EU-kommisjonen, Den europeiske sentralbanken (ESB) og Det internasjonale pengefondet (IMF) sendte fredag kveld over sin felles vurdering av det greske reformforslaget.

- På bestemte vilkår ser de tre institusjonene forslaget som et grunnlag for videre forhandlinger, sier en EU-kilde til Reuters.

En talsperson for det tyske finansdepartementet toner derimot ned forventningene til en ny låneavtale.

- Alle mulige utfall er fortsatt åpne, sier talsperson Frank Paul Weber i det tyske finansdepartementet til Reuters.

Torsdag anslo en kilde i EU at sjansen for at det greske forslaget blir godtatt av eurosonens 19 finansministre, er 50/50. At sjansen ikke anses som større skyldes blant annet at land som Tyskland vil bli vanskelig å overbevise.

Finansministrene møtes klokken 15 lørdag for å drøfte forslaget og innspillene fra arbeidsgruppen for eurosonen (EWG), ESB, IMF og EU-kommisjonen.

Flere utenlandske kilder melder nå at Tysklands forbundskansler Angela Merkel ønsker å komme frem til en avtale med Hellas, mens at landets finansminister Wolfgang Schaüble mener det fortsatt ikke er noe grunnlag for nye avtaler, skriver The Guardian."
e24falitt
22:33
11.07.2015
#21669

It is confirmed: Finnish gov't won't accept a new bailout package
---
Sannfinnene nekter Finland å godta ny bailout. Skjer det feller man regjeringen. Stubb, "sier hendene er bundet".

Schauble foreslår temporær Grexit i 5 år, med støttepakke. Kanskje det hele sporer av i kveld likevel ?

Slik det ser ut nå blir det ingen "løsning" i kveld, bare en haug med nye spekulasjoner. Kanksje man i handlingslammelse bare lar humle suse, og lar greske banker gå tom for penger ?
Beins
23:28
11.07.2015
#7451

Finland har ikke offisielt røpet sin line i Hellas-spørsmålet, men YLE (finsk radio) hevder at Finland ikke vil akseptere nye lån til Hellas. Regjeringen holdt på å sprekke grunnet uenighet, men endte med å følge Sannfinnenes krav om avslag.

Kanskje finnes det likevel smutthull for en løsning. ESM kan visstnok ved en stor krise gi nødlån kun med 85% samtykke.

Eller man kan tenke en løsning der Finland ikke stilles til ansvar for et nytt lån - om det er juridisk mulig.

Så får vi se hva Frau Kanzlerin vil si til saka. Det blir viktig.

Mange EU-land er drittlei Hellas sine klager og uthalingstaktikk.
falitt
11:08
12.07.2015
#21671

Is Greece Worse Off Than the
U.S. During the Great Depression? (nyt)"


Artikkelen gir svaret.

Endret 12.07.2015 11:14 av falitt
Beins
12:37
12.07.2015
#7453

falittt
Krise og økonomisk depresjon er relative begrep. Noen forverringer i prosent er større i Hellas enn USA på 1930-tallet, men levestandarden i Hellas er omtrent den samme som i år 2000 etter at noen års lite bærekraftig vekst er radert ut, og på et helt annet nivå enn USA tidlig 1930-tall.

Det sosiale sikkerhetsnettet i de to landene er ikke sammenlignbart. USA hadde ingen offentlige stønader eller pensjoner for folk flest. Mistet du arbeidet, måtte du klare deg så best du kunne selv. Når bankene gikk over ende, tapte folk alt. 20 års sparing kunne forsvinne i en håndvending. Hjelpearbeidet var basert på frivillighet, jfr suppekjøkken. Forbrytersyndikater hadde skremmende mye makt. Folk ble railroad bums og landstrykere i hopetall.

To forskjellige verdener.


falitt
12:47
12.07.2015
#21672

Why Germany Should Leave the Euro Zone
---
Jeg leste denne i 2012. Den slo meg som fornuftig dengang, og enda mer idag.

In reality, though, the biggest problem of financially troubled European countries is not debt but high labor costs. Easy credit over the past decade allowed those costs to rise rapidly in some countries, which were then less able to export their goods or compete with cheap imports. From 2000 to '07, higher labor costs reduced competitiveness by 10% to 20% in Italy and Spain. And even with all the austerity policies since 2008, Spain and Italy have been able to improve their competitiveness only by a few percentage points, if at all. Those countries will never be able to compete economically until they get their labor costs down significantly. And it's very difficult politically to get workers to accept 10%-to-20% wage cuts.
---
"Well, there is one way: financially weak European countries could devalue their currencies, which would bring down labor costs across the board almost invisibly. That's a lot easier for a population to accept than overt wage cuts industry by industry. Moreover, in the absence of devaluation, countries would spend the next decade chipping away at labor costs in an atmosphere reminiscent of the Great Depression. The only catch is that devaluation is precisely what the euro was designed to prevent."

Skal man redusere kostnader og lønninger uten devaluering , så skjer det bare gjennom massiv arbeidsledighet og resesjon. Som man ser i Sør Europa, med enorme sosiale kostnader. Veien opp fra en slik hengemyr er svært lang. Hellas er det mest ekstreme eksempelet med resesjon som overgår USA etter 1929, og som er langt mer langvarig.

Endret 12.07.2015 12:49 av falitt
Beins
12:52
12.07.2015
#7454

Den finske finansministeren Alexander Stubb avviser ryktene fra i går om at Finland vil blokkere en ny bail out for Hellas. Stubb er den mest snakkesalige av finansministrene og leverte følgende beskrivelse av stoda i dag (kondisjonalitet handler om betingelsene for å gi nye lån):

"If this was a negotiation from one to 10, I think we're still standing somewhere between 3 and 4. So making progress but not there yet.
There are basically three litmus tests here. Number one is the stability of the euro zone and Greek finances. Number two is debt sustainability and then number three is basic financing.
If we get those right and we link those to very tough conditionality which has to do with pensions, which has to do with VATs, which has to do with structural reforms, etc, then we might find a deal
No one is blocking a deal, we're all constructively trying to find a solution in a very difficult situation. The conditionality that has been presented by the Greeks is simply not enough at this stage.
We need to have clear commitments, clear conditionality and clear proof that those conditions will be implemented at the end of the day."

Daily Telegraph

Endret 12.07.2015 12:54 av Beins
falitt
13:05
12.07.2015
#21673

"Nok er Nok" sier Renzi til Tyskland
---
Splittelsen mellom Nord/Sør brer om seg. Det virker som Schauble krever mer, uansett hva som legges frem. Frankrike er misfornøyd og Italia enda mer. Kanskje Varoufakis artikkel om at Hellas kan ofres som skrekkens eksempel for Frankrike/Italia ikke er helt bak mål ?
Varsling på tema     Varsling på stikkord
StockTalk er en tjeneste levert av Kreateam Consult AS. Orgnr. 911 839 806 MVA
Adresse: Postboks 39 Holmlia, 1201 Oslo. Email: st@stocktalk.no Tlf. 40 07 31 70
Kontakt oss | Hjelp | Regler | Sett som startside | Legg til favoritter