Du er her: Forside > Utenlandske aksjer - Valuta - Råvarer > Bitcoins - Digital valuta
Bitcoins - Digital valuta
highlander
14:56
24.10.2017
#7569

Financial Times skriver at flere såkalte egenhandelselskaper, eller tradingselskaper, på Wall Street har begynt å få ferten av kryptovalutaer som en mulighet for stor gevinst på grunn av den høye volatiliteten.

Det Chicago-baserte verdipapirtradingselskapet DRW har satt av en armé på et dusin ansatte som kjøper og selger bitcoin daglig gjennom datterselskapet Cumberland Mining, såkalt «daytrading».

– Volatiliteten i verdipapirer er på historisk lave nivåer – overalt, bortsett fra kryptovalutaer. Så det er åpenbart en stor interesse for dette området, sier administrerende direktør Garrett See i tradingselskapet DV Chain. (Kilde: Financial Times/Xi)
highlander
17:32
26.10.2017
#7576

I en analyse av digitale valutaer mener Commerzbank at dersom disse skal ha en fremtid er det sannsynligvis under kontroll av sentralbanker snarere enn ett "peer-to-peer"-system. De mener også at samfunnet da må overbevises til å gi opp kontanter, noe som kan være lettere sagt enn gjort.

De mener Bitcoin sliter med problemer knyttet til sikkerhet, forutsetningen om at systemet kontrolleres av mindre miners og at Bitcoin bare er utviklet for å støtte syv transaksjoner per sekund.

Commerzbank fremhever dog Litecoin som i dag er det femte største digitale valutaen etter «markedsverdi» og som skal kunne kan håndtere transaksjoner fira ganger så raskt som Bitcoin. (Kilde: Xi)
OldNick
12:37
02.11.2017
#19645

Her har man den fulle oversikt over kurser og market cap for de ulike crypto-valutaene.


Cryptocurrency Market Capitalizations


CoinMarketCap.com
highlander
13:35
02.11.2017
#7595

Tusen takk for det, OldNick.

Det er Casino-svingninger i kryptovalutaene; ser at Bitcoin er sterk igjen i dag, mens de øvrige kryptovalutaene synes å være i fritt fall, og flere er ned med mellom 7 og 20 %.
Provence
13:23
06.11.2017
#9843

Finansavisen 06.11.2017

Digitalvaluta-kappløpet
Norsk gruveselskapførst ute med blockchain-basert finansiering.

Grunde Grimstad


Kina har forbudt dem, Warren Buffett ser bobletendenser og JP Morgan-sjef Jamie Dimon har kalt dem et glimrende alternativ for mordere og narko-dealere.
Det er fortsatt åpent for diskusjon hvorvidt blockchain-baserte verdipapirer er et moderne pyramidespill myntet på grådige investorer, eller starten på en revolusjon som vil transformere både finansindustrien og det monetære systemet som vi kjenner dem i dag.

Året da det tok av

Så langt i 2017 er det lansert nesten fem ganger så mange nye, digitale valutaer som i hele 2016. Over 3 milliarder dollar er forsøkt reist gjennom såkalte ICO-er (initial coin offerings) for å starte ulike Bitcoin-kloninger i år. Mellom mars og juni, var det en månedlig dobling i beløpene som ble forsøkt reist, og feberen dabbet ikke av før det amerikanske finanstilsynet SEC kom med en advarsel i juli.
Likevel, fredag i forrige uke vedtok det Oslo Børs-noterte gruveselskapet Element å tre inn i den digitale tidsalder, og vil forsøke å finansiere sitt neste gruveprosjekt ved å utstede sin egen kryptovaluta.

Hvis alt går etter planen, mener selskapet at de i praksis vil få en rentefri finansiering av gruveutbyggingen, et halvt år før produksjonen starter.

Dobbeltbetalingsproblemet

En digital valuta har vært en drøm i mange tiår, men det store hinderet har alltid vært faren for svindel. Nærmere bestemt et problem kjent som double-spending.

Med fysiske mynter og varer er saken grei: Per er sulten og har en tier i lomma. Han kjøper en pølse til ti kroner, men må dermed gi avkall på boller for ti kroner i neste butikk.

Men hvis Per har en digital tier er den bare informasjon i en datafil. Hvis Per klarer å kopiere tieren, kan han kjøpe både pølse og boller.

Den eneste løsningen på double-spending-problemet så langt i historien har vært å organisere handelen gjennom en felles, sentral enhet, som Oslo Børs og Norges bank.

Men med økende datakraft og netthastighet kom idéen til en helt motsatt tilnærming: En desentraliserte modell der overvåkingen ikke blir gjort av en felles sentral, men av alle.

Er sin egen børs

I starten av 2009 ble Bitcoin lansert, basert på blockchain-teknologien, der behovet for børs og bank var erstattet av avanserte krypteringsalgoritmer.

Blockchainen sikrer mot double-spending på følgende måte: Hver gang noen betaler noe med Bitcoin, lages det en liten informasjonspakke (blokk) med tidspunkt, beløp, avsender og mottager. Pakken legges til en lang kjede (chain) av informasjonsblokker fra tidligere transaksjoner. Datafilen med den nye kjeden synkroniseres deretter med alle Bitcoin-nodene (betalingssentralene) i verden, så alle bruker siste versjon.

Ved neste Bitcoin-betaling gjentas prosessen, men alltid med den siste versjonen av filen.
Dette er kjernen i sikkerheten. Blockchainen er i seg selv et digitalt arkiv over alle transaksjoner den har vært involvert i, og er åpent for å leses av alle.

Og ja, det blir store datamengder til slutt. Bitcoins blockchain er i dag på 140 GB.

Basert på fysiske verdier

Bruksområdet for teknologien er langt mer enn bare digital valuta. Blockchain kan være nyttig over alt der man trenger en transparent database som oppdateres for hver gang ny informasjon blir lagt inn. Det kan bety aksjehandel uten meglerhus, digitale stemmeurner, mer effektiv offentlig administrasjon, og utallige andre bruksområder.

Problemet for Bitcoin og andre valutaer som bare eksisterer på nettet, er at de ikke har noen underliggende verdi og det er notorisk vanskelig å gi dem noen fair value. Gruveselskapet Element vil omgå det ved å gjøre sin valuta «asset backed». Hver mynt, eller «token» som selskapet selv foretrekker, representere verdien på en viss mengde av jernmalmen i gruven, og kan også veksles inn i fysisk jernmalm når som helst.

Hvis planen fungerer, kan Element ha funnet opp en evigvarende terminkontrakt uten leveringsdato, terminavgifter eller rulleringskostnader. Det er i så fall ikke gode nyheter for verdens råvaremeglere.
Provence
13:45
09.11.2017
#9857

Finansavisen 9/11/2017

Lager bitcoin-veddemål

FINANS:Estland-baserte Coolbet er førstemann til å la kundene vedde på bitcoin-kursens utvikling.

Thomas Hilmersen


Bitcoin er blitt kalt en boble, en svindel og et verktøy for hvitvasking av penger og annen kriminell aktivitet.

Etterspørslen etter kryptovalutaer fortsetter imidlertid å stige, og i helgen passerte bitcoin-kursen for første gang 7.500 dollar.

Det gir en oppgang på over 940 prosent på et år.

Bitcoin-veddemål

Estland-baserte Coolbet bestemte seg for å tjene på interessen og lanserte på mandag digitale veddemål på den videre kursutviklingen.

– Vi har ikke sett at andre har hatt odds på dette, men det er helt vanlig å la brukere spille på økonomirelaterte forhold som oljepriser, styringsrenter, valutakurser og lignende, opplyser PR-direktør Mikael Meliqvist.

– Nå har oddsene kun vært ute i et par dager, men interessen er helt klart til stede og vi har tidligere fått flere forespørsler om å legge ut odds på dette.

Ser 30.000 dollar

Meliqvist og hans kolleger i har selv stor tro på bitcoin: De regner med at kursen vil stige til 13.000 dollar i begynnelsen av 2019 og 30.000 dollar et år senere.

– Teknologien bak dette og mulighetene for å flytte penger uten gebyrer gjør at veksten vi har sett frem til nå bare er forsmaken på hva som kommer, hevder han.

– Raske transaksjoner er fremtiden, og myndighetene og bankbransjen må finne seg i at denne typen løsninger danker ut dagens teknologi.

Et faremoment

Meliqvist tror bare et scenario kan snu trenden mot økende bruk av kryptovalutaer.

– Det måtte være dersom myndighetene setter foten ned og gjør det ulovlig, forklarer han.
– I motsatt tilfelle vil mange bookmakere trolig følge etter oss, og spill på verdien av bitcoin vil bli
vanlig de neste årene.

For øvrig innebar onsdagens odds på Coolbet at spillere som satser 1.000 dollar får utbetalt 1.750 dollar, dersom bitcoin-kursen ligger over 13.000 dollar den 1. januar 2019. Kundene kunne også vedde på litecoin og etherum.

Endret 09.11.2017 13:51 av Provence
Provence
14:18
09.11.2017
#9858

Bitcoins er et opprør ift. etablerte finansregimer. Sånn sett og tanken rundt dette, det er en transaksjon og grunnleggende i sin form mellom to parter.

Hva skal man med kleptomaner (finansparasitter) som skal sko seg på dette ?

Endret 09.11.2017 14:22 av Provence
Provence
14:33
25.11.2017
#9873

Fra Finansavien i dag 25.11.2017

Lanserer Europas første bitcoinfond

FINANS: Paris-baserte Tobam satser på velstående og institusjonelle investorer som ønsker en «enklere og sikrere» måte å handle bitcoin på.

Thomas Hilmersen


Det amerikanske finanstilsynet (SEC) har allerede avvist to søknader om å starte børsnoterte bitcoinfond i USA.

For to dager siden lanserte det franske forvaltningsselskapet Tobam imidlertid Europas første bitcoinfond.

Kan ikke kjøpes direkte

Tobam Bitcoin Fund er beregnet på institusjonelle og velstående investorer, ifølge selskapets nettside.
Det lanseres som et fond for «alternative investeringer», men oppfyller ikke kravene til å være et såkalt Ucits-fond og handles heller ikke på noen verdipapirbørser.

Produktet har imidlertid daglig likviditet og ble gitt tommelen opp av det franske finanstilsynet (AMF). Tobam hevder dessuten at deres løsning er «enklere og sikrere» enn å gå direkte til en bitcoinbørs som Coinbase eller Kraken. Forvalteren peker særlig på «risikoen for tap og tyveri», samt at det kan være komplisert for investorer å holde tritt med endringer i kryptoprotokollen, såkalte «hard forks».

Har sett stor interesse

Tobams gründer, Yves Choueifaty, erklærer til Financial Times at 29interessen for bitcoinfondet allerede er stor.

Han regner med at det i 29løpet av de neste to til tre årene vil ha en forvaltnings-29kapital tilsvarende minst 3.320 millioner kroner.

Choueifaty innrømmer at bitcoinkursen er ekstremt volatil, men mener kryptovalutaen uansett kan gi diversifiseringsfordeler i en større portefølje. På tirsdag satt den enda en ny rekord, 8.362 dollar, men har siden falt tilbake til under 8.200 dollar.

Endret 25.11.2017 14:34 av Provence
highlander
13:56
27.11.2017
#7694

Stig Myrseth sier følgende om kryptovaluta i dagens nyhetsbrev:

"Kriminaliseres krypto?
Det markedet hvor politikk kan få størst innvirkning i 2018, er kryptovalutaer. Foreløpig har myndighetene vært avventende og latt være å gripe inn. Årsaken er at man ikke vil kvele blockchain-teknologien i fødselen ettersom den kan ha mange samfunnsnyttige anvendelser som vi ikke er klar over ennå.

Det er imidlertid liten grunn til å tro at myndighetene vil gi slipp på monopolet til å utstede penger uten videre. For det første gir pengeutstedelsen store inntekter til statskassen. Dernest har mange av dagens kryptovalutaer egenskaper som fasiliteter skatteunndragelse og kriminell virksomhet.

En åpenbar risiko er at bruk og eie av mange av dagens kryptovalutaer kan bli kriminalisert i fremtiden."

Endret 27.11.2017 13:56 av highlander
highlander
14:29
29.11.2017
#7701

Blockchain - protokoll - cryptocurrency - token

Blockchain, protokoller, coins, tokens, currency - det er vanskelig å finne en enkel forklaring på sammenhengen. Her gjør Xi et forsøk:

Tenk på Bitcoin som tredelt:

Blockchain: Nederst finner du Bitcoin sin blockchain – det er en offentlig database med permanente oppføringer (reskontro i regnskapsterm) som altså ikke kan kontrolleres og endres av noen sentral administrator.

Protokoll: Over Bitcoins blockchain finner du dens protokoll – det er metoden man kommuniserer for å kunne bruke blockchain plattformen og lage nye oppføringer der; altså hvordan man flytter Bitcoins mellom aktører uten en tredjeparti (peer-to-peer).

Token (coin): Over protokollen finner du det digitale beviset (token, coin, currency) – Bitcoin – som her er valutaen for transaksjonene under denne protokollen.
Mao blockchain – protokoll – transaksjonsvaluta (token)."

Man kan i det store og hele sortere tokens i to ulike områder:
Intrinsic (iboende) tokens: Disse har sine egne uavhengige blockchain og protokoll som håndterer transaksjonene til akkurat denne token. De er ikke ment å representere noen underliggende verdi foruten tillit. Dette er Bitcoin, Ether, Ripple etc. De kalles gjerne en valuta siden selve transaksjonen er det eneste bruksområdet.

Asset-backed tokens: Dette er tokens som representerer underliggende verdi, eksempelvis i form av aksjer, rettigheter, råvarer, lojalitetspoeng, bruksrettigheter. Normalt er dette applikasjoner som benytter en eksisterende blockchain, gjerne Ethereum. De kan kalles valuta (currency) siden de benyttes i selve transaksjonen, men er samtidig noe mer siden de representerer en underliggende verdi utover tillitsverdi.

Disclaimer: Hver token er et eget tilfelle og kan ha forskjeller som ikke er nevnt. Dette er kun et forsøk på å lage noen båser som man kan putte de ulike tokens og aktører inn under. (Kilde: Xi)
gorwell
16:21
29.11.2017
#22707

Ad kriminalisere, monopol på pengeutstedelse, sentralbankens kontroll etc..

Jeg ser lite annen grunn til at Bitcoin er mulig å handle i form av ETN, ETF, T-Shorts, B-long og denslag annet enn at GS og wannabe's får muligheten til å etablere short-posisjoner før de gruses...

gorwell
OldNick
14:53
01.12.2017
#19716

Nasdaq er ganske kjølig til Bitcoin, selv om det ryktes at de planlegger en eller annen form for Bitcoin-handel i 2018.

Selvsagt, de vil nødig bli for koblet med en enorm boble, som fores av "uante mengder" svarte penger.


Nasdaq-direktøren gir bitcoin en kald skulder

Denne uken uttalte Nasdaq at de introduserer bitcoin-handel i 2018. Men direktøren var noe kjølig mot kryptolansering da hun ble spurt om dette på Slush-konferansen i Finland.

Sindre Hopland, E24.no
01.12.2017

______

Men, crypro-valutaene fikk et solid løft da denne meldingen kom:

Reuters: Breaking News

CME Group self-certifies Bitcoin futures to launch Dec. 18
OldNick
15:17
01.12.2017
#19719

Bitcoin Futures Get Official Green Light From Regulators

- CME, Cboe allowed to proceed after pledges to regulators
- CFTC says venues will help U.S. surveil bitcoin’s spot market

Rob Urban, Benjamin Bain, Bloomberg
Dec. 01, 2017
Beins
16:53
01.12.2017
#11372

Spørsmålet er hvor høyt den gå før alt kollapser.

Jeg husker at Norsk Polarnavigasjon og Norsk Vikingolje gjerne to 20 gangeren på ei uke eller så i gamle dager. De aksjene var som kortvarige vulkanutbrudd.

Bitcoin kan holde noe lenger, men selve grunnideen er i strid med skattevesenets oppgaver og virkemåte og skaper store utfordringer for lovgiverne. Uten innsyn kan et forbud tvinge seg fram?

Verdien er heller ikke relatert til produksjon i et selskap eller et land via statlige garantier.

Endret 01.12.2017 16:56 av Beins
renud
19:46
01.12.2017
#16691

Har faktisk tatt litt Bitcoin i dag.
Er ganske sikker på at om ikke sentralbankenes egne planer om krypto-valutaer stopper Bitcoin, så vil det ekstremt høye og raskt stigende strømforbruket, som den stadig vanskeligere miningen av Bitcoin medfører, bli brukt som argument for å legge Bitcoin død.

Det samme gjelder for en del annen krypto-valuta, men lang fra alle.

Bitcoin Mining Now Consuming More Electricity Than 159 Countries Including Ireland & Most Countries In Africa.

Here are a few other interesting facts about Bitcoin mining and electricity consumption:
* In the past month alone, Bitcoin mining electricity consumption is estimated to have increased by 29.98%
* If it keeps increasing at this rate, Bitcoin mining will consume all the world’s electricity by February 2020.

Som alltid skal man ta slike påstander med en stor klype salt, ettersom energiforbruket på rackene som miner stadig reduseres, samt sikkert også et par andre reduserende faktorer, men det er ganske åpenbart at i man i disse "Paris-avtale"-tider ikke vil tolerere et slikt unødvendig energiforbruk i den størrelsesordenen.
yemaya 2
20:08
01.12.2017
#8804

Var det denne du kjøpte renud?
OldNick
18:44
10.12.2017
#19742

Chicago Board of Exchange starter derivat-handel (futures) i Bitcoin i kveld.

Skal bli interessant å se hvordan et derivat til noe så volatilt som Bitcoin vil bli handlet?

Spørsmålet er, vil det stabilisere Bitcoin-verdiene, eller bidra til mer volatilitet?


Bitcoin Futures Trading Brings Crypto Into Mainstream Finance

Fortune/Bloomberg
Dec. 09, 2017

______

Melding fra CBOE:

XBT-Planned Cboe Bitcoin Futures

CBOE PR
renud
09:29
11.12.2017
#16742

Bitcoin gikk rett opp på Cboe.

Her direkte RT-link til kursutviklingen:
Cboe Bitcoin (USD)
Stockamateur
10:29
11.12.2017
#12226

gorwell
29.11.2017 16:21
#2270

Og hvordan får man handlet disse ETN'ene, bear sådanne?

Dette minner styggelig om tulipanløkene i Amsterdam for nesten 400 år siden. Bortsett fra at tulipaner har en egenverdi.
Provence
10:45
11.12.2017
#9885

FINANSAVISEN i dag 11.12.2017

Syretest venter Bitcoin

Peter Warren mener bitcoin er ren gambling, og mener det store spørsmålet blir hvordan kryptovalutaen svarer på shorting.

Torgeir Kveim Sti


– Det som skjer nå er vilt. På torsdag ble bitcoins handlet med 2.000 dollars prisdifferanse på forskjellige børser, og bitcoin trading-systemer topper listene i App Store, sier Peter Warren i Moorgate.

På torsdag rundet bitcoinkursen 19.000 dollar før krypto-29valutaen dundret ned igjen med 20 prosents fall på én time. Warren mener bitcoin nå møter syretesten, når muligheten for å shorte bitcoins åpner på futures-børsen Chicago Board Operations Exchange (CBOE) i dag og åpner på Chicago Mercantile Exchange (CME) 18. desember (se sak på neste side).

– Nå kan de som mener at dette er tull, at det er verdt null, for første gang sette penger bak det de sier, sier Warren.

Ekstrem hype

Warren var i utgangspunktet positiv til bitcoin, et ståsted han forsvarer med én forutsetning: Dersom man godtar at fiatvalutaer har livets rett, kan man føre argumentet for at også bitcoin har legitimitet. Nå mener han imidlertid at antallet mennesker som har hoppet på, vitner om blind tro og kunnskapsløshet, og sammenligner utviklingen med dotcom-bølgen.

– Det er ikke lenger bare finansspekulanter som tar del i dette. I dag ser du at folk fra 29perifere yrkesgrupper stormer til valutaen, sier han.

– Bare fordi det går opp tror folk at det går videre opp, siden vi kun husker det siste som skjer. I dag kaller de det «momentum» – før kalte vi det «the even bigger fool-teorien»..

Warren forventer at man med åpningen av futures-markedet vil se et stort antall valutafond som tidligere ikke har kunnet kjøpe bitcoin, entrer scenen. Om enn bare for å være «litt» med. Flere tradere vil utnytte arbitrasje mellom cash og futures og dette kan ifølge ham potensielt få store konsekvenser.

– Det blir langt fra ubetydelig når disse kreftene møtes.

Ville Vesten og frekke tyver
På spørsmål om hva som kan tale for en potensiell boble, trekker Warren frem valutaens hodeløse prising. Han viser til at krypto-valutaen ble tradet for 19.000 dollar på kryptobørsen Coinbase, og 17.000 på konkurrenten Kraken på samme tidspunkt. Tirsdag handlet det børsnoterte ETF-fondet Bitcoin Investment Trust til en verdi på 77 prosent høyere enn verdien på bitcoinene fondet satt med.

– Det som skjedde på torsdag var helt klart en boble. En mani hvor ingen bryr seg over hodet om pris.

– Når markedet/valutaen får satt seg, bør volatiliteten gå ned. Hvis bitcoin og tilhørende futures ikke stemmer overens, vil du ha aktører som tjener penger på arbitrasje. Slik tilfellet er i dag, at du handler med differanse på 2.000 dollar, vil de bidra til at volatiliteten dempes. Arbitrasje gjør at markedet blir mer effektivt priset og «price discovery» blir bedre.

Warrens største ankepunkt ved bitcoin er imidlertid ikke kursen, men sikkerheten. Over tid har hackere stjålet bitcoins for flere hundre millioner dollar etter dagens kurs.

– Den største faren i dag er risikoen for å bli frastjålet pengene dine. Bitcoins kryptografi er bra, men «lommeboken» du oppbevarer dem i er ikke like sikker. Samtidig som alle ser på kursen, blir folk hele tiden frastjålet coins, og det er knapt vært skrevet om før nå nylig, sier han.

Jojo-effekt

– Har du noen idé om prisingen den neste måneden?

– Det er umulig å si. Forut for i går tilsvarte svingningene 7 prosent om dagen to av tre dager. De som går inn må forstå at det svinger mye, når et 20 prosents fall fra 19.000 til under 16.000 på under en time er mulig.

– På dette nivået er det så vilt at her må du tenke deg om. Du må anse det som å kjøpe lodd du har råd til å tape. Mennesker med hjertelidelser eller høyt nivå av stresshormoner bør av helsemessige årsaker unngå bitcoin, sier han.

Store finansielle institusjoner har foreløpig ikke offentlig uttalt at de har en strategi for investeringer i bitcoin. Goldman Sachs-sjef Lloyd Blankfein har uttalt at «dersom det stabiliserer seg, kommer vi på banen», mens JPMorgan Chase’ Jamie Dimon kaller Bitcoin-investeringer «idioti». Analysesjefen i Pareto Securities har hverken en strategi eller ønsker å kommentere Bitcoin.

– Etter Jamie Dimons’ uttalelse om bitcoin har den steget med 200 prosent i verdi. J.P Morgan aksjekurs er opp 9 prosent i samme periode, påpeker Warren.

– Dimons datter har visstnok kjøpt to Bitcoins, og Blankfein har sagt at Goldman legger til rette for handel med Bitcoin.

– Hvem tror du ler sist?

– Den som solgte Bitcoin på 19.000 i går ler i hvert fall godt. Hvor dette går, vet jeg ikke.
Provence
10:53
11.12.2017
#9886

... neste side som det refereres til

Bitcoinhandel åpner i dag

I dag marsjerer bitcoin inn på Wall Street, uansett om myndighetene er klare eller ikke. Mange frykter det øker risikoen for markedsmanipulasjon.

Grunde Grimstad


Bitcoin er på full fart inn på de offisielle markedsplassene, til tross for at de regulatoriske myndighetene fortsatt ikke klarer å bestemme seg for hva bitcoin egentlig er. To av USAs største markedsplasser, Chicago Mercantile Exchange og Cboe Global Markets, varsler at de vil tilby plattformer for bitcoinhandel.

CBOE(Chicago Board Options Exchange), som er verdens største opsjonsmarked, starter handelen med bitcoin-futures allerede i dag.

Påventet
En mer regulert mulighet til å få eksponering mot bitcoin er lenge etterlengtet fra såvel institusjonelle investorer og høyhastighetstradere. Mange har så langt har holdt seg unna i frykt for å tre inn i et totalt uregulert marked.

Men handel med bitcoin-futures vil være, ifølge signaler fra det amerikanske finanstilsynet (CFTC), å regne som finansielle instrumenter som kan eller ikke kan komme inn under deres oppsyn.

Skjær i sjøen

Enkelt blir det uansett ikke for Chicago-bankene å være først ute. På grunn av den ekstreme volatiliteten (kursen steg fra 11.000 til 20.000 dollar forrige uke), har mange ytret bekymring for at future-handel skal gi muligheter for markedsmanipulasjon i den knapt regulerte bitcoinhandelen. Dernest er bitcoinmarkedet, til sammenligning med andre markeder er svært lite, og ikke veldig mange er så interesserte i å selge for tiden heller.

CBOE varslet før helgen at de øker marginkravet fra 33 til 44 prosent for bitcoin-investeringer, som er langt høyere enn for kontrakter på råvarer som gull eller olje.

Full forvirring

På den dystrere siden har den danske investeringsbanken Saxo Bank publisert sin årlige liste med «Outrageous Predictions» for 2018, der en av de største er at bitcoin skal falle til 1.000 dollar.

Kiropraktor søkes til USAs største bank JPMorgan Chase, der kundene står i far for å pådra seg nakkeskader. Bankens analytikere har gjentatte ganger ytret seg i positive ordelag om bitcoin, simultant med at øverste sjef Jamie Dimon har slengt om seg med krasse dommedagsprofetier over bitcoinboblen.

Senest før helgen sammenlignet en av bankens globale strateger bitcoin med investeringsobjekter som gull.

Bitcoin

Endret 11.12.2017 10:59 av Provence
Provence
11:20
11.12.2017
#9887

Rundt årtusenskifte var begrepet internet og den nye øknomien elementer om man inkluderte dette i en forretningsmodell alt som skulle til og luft ble priset over alle støvleskafter.

Deja Vu ?

Enorme kursstigninger etter bitcoin-navnebytter

Ønsker du å doble, eller kanskje firedoble, verdien på selskapet ditt? Bare legg til ett eller annet med «bitcoin» i firmanavnet.

«Det er ikke bare det at bitcoin er en boble. Det er også noe mye verre», skriver investor og gründer av Pirahna capital research i et blogginnlegg på investornettstedet Seeking Alpha.

Selv har han markert seg blant boble-tilhengerne, men boble eller ikke, mener han oppmerksomheten rundt bitcoin har utløst en hype uten sidestykke rundt alt som har med kryptovalutaer og blockchain-basert teknologi å gjøre.

«En rekke selskaper som legger til «bitcoin», «blockchain» eller noe annet krypto-aktig i navnet, ser på magisk vis ut til å bli mer verd mer», skriver han.

4-gangen på én dag

Bloomberg har trukket mange av de samme konklusjonene. I en artikkel før helgen trakk nyhetsstedet frem selskapet On-line i britiske Essex, som har vært børsnotert i London siden 1996.

I oktober i år annonserte selskapet navneendring til On-line Blockchain, noe som resulterte til 19 prosents kursoppgang samme dag, 396 prosent den neste da den også opplevde omsetning som var 16 ganger høyere enn så langt i år, og dagen etter steg aksjen videre 173 prosent.

Dette kunne vært en morsom parallell til dot.com-æraen da investorene kastet penger etter enhver idiot med en internettidé, uavhengig av om det eksisterte noen forretningsplan eller ikke.

Dessverre ser det ut til å være en trend.

Ingen spørsmål

Biotech-selskapet Bioptix fikk et kushopp på over 140 prosent da selskapet, med en noe svak grunngivning, besluttet å skifte navn til Riot Blockchain i slutten av november. Selv om altså selskapet er mest kjent som en produsent av diagnoseapparatur for helsevesenet.

Og det stanser ikke der. Kan selskapet sannsynliggjøre en eller annen tilknytning til bitcoin er det visst ikke grenser for investeringslyst. Som ett av mange eksempler, det amerikanske gråmarkedsselskapet Bitcoin Investment Trust hadde i fjor null inntekter, null kontantstrøm, 166 millioner dollar i eiendeler – og er verdsatt til 3,11 milliarder dollar.

At et stort flertall av disse selskapene har svært så flekkete rulleblad, og gjerne har byttet navn flere ganger tidligere, ser heller ikke ut til å bekymre investorene.

Hvem sa boble?

On-line Blockchain

Riot Blockchain
OldNick
15:24
11.12.2017
#19745

Dette går veien...


Bulgarias myndigheter sitter på 30 milliarder kroner i bitcoin

Bulgaria beslagla 213.519 bitcoins i en storaksjon i mai. Prisveksten siden den gang har gjort at beslaget nå er så mye verdt at landet teoretisk kan bruke det til å betale ned en femtedel av sin egen statsgjeld.

Martin Hagh Høgseth, Eivind Bøe, E24.no
11.12.2017
Provence
18:07
12.12.2017
#9889

E24.no melder:

To av verdens største kryptobørser har problemer

38 minutter siden · Sindre Hopland


Bitfinex er nede for telling og Coinbase sin børs Gdax opplever tekniske utfordringer, skriver Reuters.
Bitfinex er verdens største bitcoin-børs målt i omsetning og Coinbase er verdens tredje største, ifølge Coinmarketcap.

Coinbase har feilmeldinger på landingssiden uten noen årsak, mens Bitfinex skriver at de er under kraftige såkalte DDOS-angrep fra «hackere».

Coinbase sin børs GDAX spytter fremdeles ut priser, og sier den kun har mindre tekniske problemer, blant annet handel i Litecoin og overføringer av dollar til siden, skriver de på sine status-sider.

De to børsene står totalt for 12,25 prosent av verdens bitcoinhandel på 13,9 milliarder dollar, ifølge Coinmarketcap.


Det blir noe betent dette med melding om hackerangrep som om tema i selv ikke skulle ha nok av pikante innslag.

DDOS angrep kan knapt kalles for 'hacker'-angrep. En simpel form for angrep fordi man blokkerer trafikk til et nettsted og ingen nettsteder kan beskytte seg mot dette.

Endret 12.12.2017 18:08 av Provence
renud
01:11
13.12.2017
#16743

Det er mange måter å trade Bitcoin og alt-coins (alle de andre) på, inkludert å gjøre som Winkelvoss-tvillingene (som hevdet de hadde idéen til Facebook og faktisk fikk klekkelig betalt), som tidlig kjøpte veldig mange bitcoins og låste harddisken inn i safen og kastet nøkkelen (etter sigende).

Videre kan man, i det minste teoretisk, handle coins på en handelsplass, for så å overføre coinsene til en annen hvor de samtidig handles for en tildels vesentlig høyere pris. Høres merkelig ut, men desentraliserte handelsplasser i ulike markeder er faktisk noe av hele poenget, slik at ikke én skal sette prisen, men konkurransen hele tiden er stor. Problemet er bare at det tildels tar lang tid å flytte coins. Ikke fordi systemet ikke tillater det, men fordi systemene stadig er overbelastet/hacket/utsatt for DDOS-angrep (se Provence #9889), som f.eks Bitfinex hvor noen i mer enn en uke har forsøkt å få ut både cash og coins, uten ennå å klare det (hver forsiktig med Bitfinex, HØY scam-alarm).

En annen, og enklere måte, er å handle internt på én markedsplass mellom coinsene de tilbyr, avhengig av hvilken coins som til enhver tid stikker opp, eller faller tilbake. Selv begynte jeg å teste ut dette sist torsdag, på GDAX, som er markedsplassen som #3 i størrelse, Coinbase, bruker. De tilbyr kun Bitcoin (BTC), Ethereum (RTH) og Litecoin (LTC), men de drar sjeldent i vei samtidig, i hvert fall pt., slik at man ved å bruke litt TA kan ligge klar til å kjøpe mer av den éne med en av de andre, når den første bryter opp fra f.eks en OHS-formasjon, som pga. all robot-bruken til stadighet dukker opp. Man har der egne chart som måler de andres kursutvikling i forhold til Bitcoin, f.eks koster akkurat nå én LTC 0.01960 BTC.

Kun fra i kl 01:30 natt til onsdag til ikl 06:30 i kveld (onsdag), har kursen variert mellom 0.01378 til 0.02370 og så tilbake igjen til 0.01859, noe som utgjør en vesentlig større prosentendring enn kun prisstigningen i samme tidsrom. Kurssvigningene var faktisk noe større, men det var disse handlene jeg har loggført som kjøp, salg og tilbakekjøp av LTC via Bitcoin.

Til slutt gjenstår kanskje å nevne at kursene på både Bitcoins og alt-coins når som helst kan implodere, og da gikk vinningen opp i spinningen. Eller de går langt videre herfra, som både Saxo Bank og Winkelfoss-tvillingene er overbeviste om.
Varsling på tema     Varsling på stikkord
StockTalk er en tjeneste levert av Kreateam Consult AS. Orgnr. 911 839 806 MVA
Adresse: Postboks 39 Holmlia, 1201 Oslo. Email: st@stocktalk.no Tlf. 40 07 31 70
Kontakt oss | Hjelp | Regler | Sett som startside | Legg til favoritter