Du er her: Forside > Meglerhus - tips og erfaringer > Gratis aksjehandel?
Gratis aksjehandel?
highlander
10:23
19.03.2015
#4052

Lover disse mer enn de kan holde? Blir det gratis aksjehandel om 5 år?

Utenlandsk megler dumper prisene på aksjehandel i Norge

- Vi skal gå 80 prosent lavere enn konkurrentene i Norge, sier Gijs Nagel i nettmegleren Degiro til Nettavisen Stocklink.

Den nederlandske nettmegleren varsler priskrig på aksjehandel, når de i morgen starter opp i Norge, som det femtende landet i Europa.

Ifølge selskapet vil prisene det tilbyr på handel av aksjer, obligasjoner og derivater over hele verden, være en brøkdel av konkurrentenes.

Dumper prisene
Gründeren Nagel viser til at en handel av Statoil-aksjer for 10.000 kroner koster 22 kroner i kurtasje, 72 prosent mindre enn den gjennomsnittlige prisen hos konkurrentene på 79 kroner.

- Dette er prisene du får hvis du åpner en handelskonto og gjør en transaksjon.

Kjøp av Google-aksjen for 50.000 kroner på Nasdaq koster 4,93 kroner i kurtasje, hele 97 prosent lavere enn snittprisen hos konkurrentene, ifølge prissammenligningen til Degiro.

- Spørsmålet er ikke hvorfor vi er billige, men hvorfor andre er dyre, sier Nagel.

Han bedyrer at marginene er gode tross de lave prisene, men vil ikke ut med tall over selskapets resultater og omsetning.

- Hvis du kjøper ING-aksjen på Euronext for 10.000 euro, betaler vi totalt 1 euro, til Euronext og til clearing. For kunden er prisen 4 euro, en godkjent profittmargin i enhver industri. Det er 4 ganger kostnaden, men vanligvis hos meglere er prisen rundt 16 ganger, sier Nagel.

Målet er gratis aksjehandel
I 2007 trådte MiFID i kraft, et EU-direktiv om markeder i finansielle instrumenter, som blant annet åpnet for økt konkurranse og lavere priser for kundene.

- Uten MiFID ville vi ikke gjort det. De ville ha transparens og konkurranse. Vi er et av de første eksemplene på at europeisk lovgivning kan hjelpe til med å senke prisene betydelig, sier Nagel.

Han tror Degiros inntog i Norge vil ha en dramatisk effekt på markedet.

- Blant de nettmeglerne som er i Norge i dag tror jeg at det om fem års tid kun vil være én igjen. Det kommer til å bli en stor konsolidering.

- Det betyr jo det motsatte av konkurransen MiFID ville ha?

- Ja, men jeg tror prisene vil falle til null, og dermed er MiFID ferdig med sin jobb. Den første megleren har allerede tilbudt priser på null i USA og vårt mål er å ha gratis handel om fem år, sier Nagel.

- Essensen er at folk går inn på en nettside og gjør en transaksjon, der vi kun er mellommann. Vi legger ikke til noe i dette systemet, vi sender tall over til en børs og kommuniserer det tilbake til kunden. Min tjeneste er ikke mer enn å være en portal. Det er mer mye mer interessant for meg å si til kunden at du betaler null hos meg, men jeg har reklame. Modellen vil endres og inntektene vil komme fra reklame, utdyper Nagel.

Rask vekst
Degiro ble startet i 2008 for profesjonelle investorer, men ble i 2013 åpnet for private investorer. I dag er Degiro den nest største nettmegleren i Nederland.

- Vi venter å ta førsteplassen i løpet av dette året, sier Nagel.

I tillegg er nettmegleren nå etablert i 13 andre land i Europa, og Norge blir det fjortende. Målet er å komme opp i en transaksjonsverdi på 30 milliarder euro i 2015, mer enn en dobling fra 2014.

I Norge er Degiros mål å kapre de private investorene.

- Norge er faktisk ikke det mest interessante av landene når det gjelder antall transaksjoner. I Norge er rundt 1 av 12 personer aktive i aksjemarkedet, mens det i Sverige for eksempel er 1 av 4. Det som gjør Norge interessant er hvor bemidlede folk er, det er et svært rikt land og folk har mye sparemidler. Det man ser i Norge er at folk legger alle eggene i samme kurv. Jeg tror ikke det er så smart å legge alle pengene i bolig, sier Nagel.

[fortsetter]

Endret 19.03.2015 10:23 av highlander
highlander
10:25
19.03.2015
#4053

[fortsatt]

- Hva er målet i Norge?

- Vi har satt et mål for alle land å kapre en markedsandel på 25 prosent innen de tre første årene. I Nederland klarte vi det på ni måneder, men jeg tror ikke det er realistisk i Norge. Sverige har gått veldig bra, det har vært den nest beste lanseringen for oss, men jeg venter det vil gå litt tregere i Norge.

Tilsyn
Degiros er underlagt regulering og tilsynet til den nederlandske sentralbanken og det nederlandske finanstilsynet.

Nagel understreker at kundenes midler, inkludert aksjer, obligasjoner, derivater og kontanter, holdes adskilt fra selskapet i en separat juridisk enhet.

- Hvis du ser på sikkerheten i vår struktur, er det 100 prosent separering av alt du holder som kunde. Vår balanse og kundenes eiendeler er fullstendig adskilt.

Fagsjef Jorge Jensen i Forbrukerrådet vurderer markedet i Norge som etablert og stabilt.

- Da er det bestandig godt med en ny aktør. Du vil langt på vei ha de samme reglene om man er underlagt det norske eller nederlandske finanstilsynet.

- Det er relativt marginale kroner man slåss om, så man trenger volum, mener Jensen.

Skeptikere
Et raskt nettsøk viser imidlertid at det finnes flere skeptikere, deriblant nettstedet amsterdamtrader, som lister opp ni ankepunkter.

- Av de ni punktene har vi fikset syv. De andre er ting vi ikke kommer til å gjøre. Punktene går heller ikke på ting som vår struktur eller høye avgifter, sier Nagel.
Changes
14:59
19.03.2015
#20436

Dette må da kalles økonomisk utjamning.
Nå kan trygda tapes direkte, uten kostbare mellomledd.
Alphaville
18:08
11.03.2016
#1

Ett år senere...

Noen her som har noen meninger og erfaringer om Degiro? Jeg er fersk på aksjehandling og tenker å begynne å handle etterhvert. Ettersom kurtasje blir et stort sluk, og jeg kom over artikkelen om Degiro's lave kurtasje, så fanget dette naturligvis interessen min.

Er Degiro noe å anbefale eller noe å holde seg unna? Jeg ser delte meninger på nett, og har ikke nok kunnskap og erfaring på dette området til å komme med en egen "sikker" konklusjon. Hva tenker dere?

Endret 11.03.2016 18:08 av Alphaville
highlander
17:21
12.03.2016
#5847

Hei Alphaville,

Velkommen til StockTalk.

Jeg har ingen erfaring med Degiro og kjenner heller ingen som har konto der, så har ingen forutsetninger for å kunne uttale meg om det selskapet.

Jeg vil anbefale Netfonds.no - der du får minstekurtasje på kr 9 pr handel i de første 3 månedene etter at du åpner konto. Etter 3 måneders introduksjonsperiode opererer de med minstekurtasje på kr 49 pr handel - og det er mye lavere enn de andre seriøse konkurrentene, for eksempel Nordnet og DnB (som vanligvis opererer med kr 95 pr handel i minstekurtasje).

Lykke til.

Endret 12.03.2016 17:31 av StockTalk
Alphaville
17:54
12.03.2016
#2

Takk for svar, highlander.

Jeg har hørt mye godt om Netfonds. Var ikke klar over at de opererer med 9 kroners kurtasje de første 3 månedene, så det er kjekt å vite. Inntil jeg får mer informasjon om degiro som tilsier at det er trygt, starter jeg nok på Netfonds når jeg føler meg klar for det.
Stockamateur
12:03
30.03.2016
#10586

Fikk en mail fra Netfonds hvor det stod noe om "29 kroners kurtasje". Har ikke lest nøye.
Varsling på tema     Varsling på stikkord
StockTalk er en tjeneste levert av Kreateam Consult AS. Orgnr. 911 839 806 MVA
Adresse: Postboks 39 Holmlia, 1201 Oslo. Email: st@stocktalk.no Tlf. 40 07 31 70
Kontakt oss | Hjelp | Regler | Sett som startside | Legg til favoritter